Kategorier
diskussion & debatt

Bröst är så pass sexualiserade att mammor inte kan amma sina barn utan att ses som skamlösa hussies

Får en del sådana här kommentarer från chockade kvinnor som undrar varför jag har ett sånt behov av att visa brösten. Nu hann jag inte ta screenshots på dessa två individers första kommentarer som de snabbt raderade vid mothugg, men det lät ungefär så. ”varför vill du fläka ut brösten för alla?”, ”Du vill bara ha bekräftelse” (som om det vore fel att vilja ha just det. Eller som om det är fel att vilja visa brösten ens, om man nu vill det, oavsett anledning.)

Men de reagerar alltså så på att se mig amma på bild. Att amma i deras värld är lika med att visa brösten och ja rent tekniskt så har de ju rätt men i övrigt så är det en rätt sorglig syn som avslöjar mycket om personen som uttrycker dessa tankar.

Nej att amma är inte privat och intimt.
Det är att mata sitt barn, inte att idka samlag.

Men anledningen till att vissa reagerar starkt på amningsbilder, till att de ser det som intimt och känsligt och privat är nämligen för att dessa människor är hjärntvättade av patriarkatet som lärt dem att förknippa bröst med sex. Ser de bröst så sexualiserar de genast dessa och dess bärare och denna sexualisering påverkar deras uppfattning om varför just jag eller nån annan ammar. (Man känner andra genom sig själv brukar man även säga)

Bröst är så pass sexualiserade att mammor inte kan amma sina barn utan att ses som utfläkande och skamlösa.  ”Varför vill man visa upp sig?” är en vanlig reaktion. Som om amning handlade om att visa brösten och inte om att mata sitt barn.

Nej, jag vill verkligen inte visa upp mina bröst. Att jag ens klarar det nu handlar bara om bebisens behov. Jag har alltid haft ett mycket skamfylld och komplicerat förhållande till mina bröst. Alltid skämts och gömt undan dem.  Hatat dem. Innan jag fick barn så kände jag djup ångest inför att eventuellt amma inför andra och första tiden var verkligen intensivterapi då jag knappt klarade av att visa brösten för min man. Jag var gråtfärdig. Det tog flera månader innan jag ammade ute i det offentliga. Och här sitter det människor och vill upprätthålla den skammen hos oss som ammar. För vems skull då? Barnets? Kvinnans?

”Tänk på din kroppsliga integritet” var det nån som uppmanade. ”Visa inte din bröst!” Som om min integritet hänger på att jag döljer mina bröst. Men jag ska berätta för er att det enda hotet mot min kroppsliga integritet är människor som tar sig friheten att försöka bestämma över den. Människor som säger åt mig att gömma den. Gömma mig när jag ammar.

Men språket som kritikerna använder avslöjar en hel del. Synen på amning. Synen på kvinnan som ammar. ”Visa upp sig”. ”Fläka ut sig”. ”Flasha brösten”. Lyssna på vad som faktiskt sägs och vad det säger om personen bakom orden. Förakt och fördömande.

Vissa ser barnet som suger på bröstet och associerar, om inte till sex (för de är antagligen inte perversa) så till sexualisering. Det blir pinsamt för barnet när hen blir vuxen för att suga på mammas tutte har en sexuell innebörd för dem, omedvetet eller ej.

Om du är en av dessa, fundera lite på din reaktion. Är den egentligen rimlig? Hur kan du göra upp med den? Hur påverkar detta andra kvinnor?

ammar

Fb och ig raderar bilder på bröst på löpande band trots att bröstvårtorna enligt kvinnohatarreglerna är censurerade. Om de sitter på kvinnor som inte är stereotypt sexiga vill säga. Feta kvinnor. Fula kvinnor (enligt normerna). Kvinnor som skojar med sina kroppar. Använder sina kroppar som verktyg. Kvinnor som inte lägger upp de för det manliga ögat tilltalande bilderna. De stereotypa bilderna på kvinnobröst får vara kvar. Kolla in det här kontot t ex @boobs.be 730 stereotypa bilder på kvinnobröst med minimal cover-up samt videor med porrslickning på bröst.

Var är moralens väktare nu? Ja inte är de under de här bilderna i af och pratar om att fläka ut sina bröst för att få uppmärksamhet, som ammande kvinnor får höra att de gör. Och inte är de där och pratar om att barn kan få trauman av att se detta heller eller att det är äckligt och ska täckas med en filt. Nej, det är det bara ammande kvinnor som får höra, och andra kvinnor som inte faller inom normen för vad män gillar, enligt kvinnohatande män. Och för att det inte ska bli några missförstånd så tycker jag självklart inte att de här bilderna ska raderas heller eller att folk ska skriva en massa skit till de här kvinnorna.

Det handlar om dubbelmoralen. Det handlar om hur ammande kvinnor får mängder av aggressiva kommentarer från andra kvinnor om hur omoraliska de är som viker ut brösten för att de har ett patetiskt bekräftelsebehov. Och samtidigt lyser de med sin frånvaro under bilder som de på boobs-kontot. Kvinnor som hatar kvinnor. Det är bara för jävla sorgligt. Och ska vi prata om vad män får visa på fb och ig och vad män säger till kvinnor oavsett hur de ser ut, ja då är det a whole other ballgame som vi får ta en annan gång.”

-Maria Engelwinge aka @somligafetakvinnor på IG

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Bröst är så pass sexualiserade att mammor inte kan amma sina barn utan att ses som skamlösa hussies”

Förmodligen är det extra provocerande eftersom du har stora bröst. Tror aldrig de hade givit sig på ngn med mindre, i deras ögon mer passande bröst. Helt jävla sjukt. Kan absolut inte sätta mig in i varför det är så provocerande. Amma på, uppskattar verkligen dina ”amningsinfo bilder och videos”.

I USA skulle en kvinnlig politiker skriva ett lagförslag som skulle ge ammande mammor skydd att göra det offentligt
So far so good!
MEN hon ville att det bara skulle vara okej så länge den ammande mamman hade C-kupa eller mindre!? För hade hon större bröst så kan hon ju distrahera män och alla vet ju att storbystade kvinnor inte kan vara diskreta eller klä sig modest… läste om det på instagram och sen nån länk, var några månader sen så hittar tyvärt ingen länk nu men går säkert att hitta
Men ja de var bara ett väldigt tydligt exempel på att storleken på något sätt har betydelse för vilka som får och inte får amma sina barn offentligt..

Ser på amning på precis samma sätt, matdags för barnet och inget annat. Förstår inte (har försökt…) folk som tycker att detta är skamligt och privat. Det här med bröststorleken (som förra kommentaren handlar om) kan ha något med saken att göra… när jag själv ammade min son var det ingen som reagerade (i alla fall som jag lade märke till) eller sa något. Men hur sjukt är det att en kvinnas bröststorlek ska få avgöra om hon borde/inte borde få amma utan att det ska ses som vulgärt och konstigt… shit, vilka människor det finns.

Jag blir tacksam om du, när du är i offentliga rum ammar litet diskret. Väcker du min uppmärksamhet på dig och ditt barn blir jag ibland mycket sorgsen, då jag är ofrivilligt barnlös och vissa dagar/stunder är jag relativt långt nere och orkar inte med eftersom du och ditt barn väcker en längtan som kan blir så stor att jag ibland väljer att lämna platsen. Det är inte kul att få muntliga ”efterslängar” om jag lämnar min halvätna smörgås, vilket jag fått. Jag är inte emot att du ammar ditt barn var och när du vill men respektera mig de dagar jag väljer att gå.

Underbara Clara skrev ett så fint inlägg om detta men nu hittar jag det inte. Både jag och Clara har förlorat våra mammor tidigare än de flesta, och kunde verkligen känna bottenlös avundsjuka när andra pratade om sina mammor när jag förlorat min. Jag kan fortfarande känna så ibland, 9 år efter att hon dog. Samtidigt skulle jag aldrig drömma om att faktiskt be folk dölja sin relation med sin mamma för min skull. Vi är många som bär på sorg av olika slag, och det tar bort för mycket glädje om vi ska censurera allt som påminner om någons sorg.

Jag som långtidsammande mamma tycker du är så modig. Jag har inte en enda ammande bild på mig och mitt barn trots att vi nu gjort det i fyra års tid. Det är en sorg men har lovat mig själv nu efter dina inlägg att ta en sån bild. Att amma offentligt var däremot inte jobbigt förrens förra året då ALLA förutom min bästa vän fråga när jag ska sluta osv. Nu går jag omkring med skuldkänslor som egentligen inte är mina utan folk har lagt det på mig men det är så svårt att stå emot då det är människor man älskar som kommenterar. Jag vet att min son inte behöver amma bara för födans skull men den trygghet, närhet och ömhet amningen ger gör att jag inte vill eller kan sluta.

Haha ”städa istället” och ”raka dig under armarna” fyfan vilka stackars kvinnor som inte förstår sitt internaliserade kvinnohat. Kanske victimshaming på ett sätt men jag orkar fan inte bryr mig när dom vräker ur sig såna idiotier!

Jag tycker det är helt okej att inte orka. För även om det är jäkligt sorgligt att kvinnor internaliserat kvinnohatet till den grad att de hjälper till att upprätthålla förtrycket både mot andra och sig själva, så är de fortfarande individer med ansvar för sitt beteende. Individer som skadar andra. Man kan analysera när man orkar och har rätt att bli arg resten av tiden. Fast måste lägga till att jag bara anser att det gäller när de ger sig på andra kvinnor och gör dem illa. Inte när de rakar sig, förstorar brösten eller tar stereotypt manstilltalande selfies t ex.

Var utomlands med mina kids 2015, fick beröm på IG för att jag vågade lägga ut en bild på ett så stort barn som ammade. Ungen var 13 månader….. 13…..
Det är liksom åsikter om barnets ålder, storleken på brösten och platsen man får vara på.
Jag har funderar på att flaska nästa unge. Funderar nu mer på att amma överallt, länge och fan hela tiden bara för att!

Tack för detta! Var tvungen att plocka upp min 4 mån idag för att amma på tåget mellan Malmö Lund , va skulle jag göra , bebis var ju hungrig! När jag tog upp huvudet såg jag hur en tant bara råglodde på mig typ ”va göör hon????”, en annan kvinna tittade dock med en snäll blick på mig, det kändes skönt då. Trodde aldrig jag skulle amma så offentlig men tänker fan inte sitta inne hela sommaren för att vissa har problem när jag ger MAT till mitt barn.

Plockade upp min 6-veckors på bussen igår för att ”stoppa patte i lilltruten” (bästa uttrycket, älskar’t) och upplevde faktiskt, hör och häpna, inte att någon verkade höja på ögonbrynen åt det. Hurra mänskligheten! Dock KAN det ju vara så att min uppmärksamhetsnivå var något nedsatt, ska låta det vara osagt…

Jag blir alldeles chockad! Skriver verkligen folk så här till varandra? Mammor emellan, man borde hålla ihop och hjälpa och stötta varandra! Förstår inte att det är så jobbigt att se ett par bröst…

Satt häromdan på tunnelbanan och mitt över gången satt en kvinna med sitt ca 2 år gamla barn i knät. Rätt som det var blev barnet hungrigt och kvinnan lyfte fram bröstet och ammade sitt barn. Jag kände hur jag rätade på ryggen och scannade omgivningen; nu jävlar var det jag som var denna kvinnas och detta barns väktare! Om någon skulle få för sig så lite som att rynka på näsan så skulle jag ta strid! Som tur var så blippade alla medpassagerare vidare på sina fones, helt obesvärade. 😀 😀 😀
Nämnas kan också att den ammande kvinnan såg ut att ha thailändskt ursprung. Jag upplevde en självklarhet i hennes tunnelbaneamning, en trygghet, en total obesväradhet.

Tusen kilo stöd, pepp och beröm till alla som ammar offentligt! Jag gjorde det med mina barn ibland men kände mig alltid på spänn och det är ju i sig inge bra för amningen. Bra LD att du lyfter dessa frågor, fast ledsamt att få farhågorna om så omfattande kvinnorhat i samhället bekräftade. Tack även till Elin ovan, så fint att du var beredd att försvara amningen på tunnelbanan!

Alltså… vilka idioter det finns! Men jag måste också säga att jag reagerade på ”Vill påpeka att jag fött alla utan smärtlindring.” Jaha? Och varför vill man påpeka det? Spelar det någon som helst roll? Pucko.
För övrigt: Heja dej LD! Själv kunde jag inte amma min dotter. Hon fick inte grepp pga för kort tungband, och vande sig vid flaskan. När tungbandet klippts så lyckades jag inte få till amningen, kämpade som en tok. Och det hela har varit en sorg för mig, att inte kunna amma. Men jag ber/bad inte andra ammande kvinnor att amma mer diskret för det. Amning är naturligt och även VACKERT! ? Hade jag kunnat amma min dotter hade jag gjort det var helst det hade behövts. Utan att gå undan eller sitta med ett jäkla täckande skynke.

Tack för att du skriver om det här! Det är så sjukt!
Jag fick häromdagen hör att det var sexuellt och perverst att mitt lilla barn fortfarande fick hålla sin mun runt mitt bröst och liksom snutta fastän amningen avslutats. Jag blir så ledsen över hur det har kunnat blir så här.

[…] Kvinnors bröst är väldigt sexualiserat och för många ses amning på samma sätt som att du blottar brösten utan anledning. Många mammor och pappor vill mena att amning är en intim och privat stund, medan andra yrkar på att det inte handlar om intimitet: det handlar om att mata sitt barn. Den starka feministiska rösten Lady Dahmer är för offentlig amning och vill göra sig av med stigmat kring kvinnors bröst. Hon säger på sin egen sajt: […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *