Kategorier
diskussion & debatt

Botox hämmar den empatiska förmågan

En annan grej när det gäller plastikkirurgi, botox och andra ingrepp. Jag pratade med Elaine om detta häromdagen, hon är ju retoriker och som retoriker är kroppspråk och ansiktsutryck relevanta eftersom att vi som människor kommunicerar med våra kroppar och ansikten.
Vad säger man? Att talet dvs orden i sig är 10% och sen är det resten som talar. Röst, ton, ansiktsutrycken och musklerna som rör sig. Samma gäller de som pratar teckenspråk. Då är ansiktet jätteviktigt.
facial-expression-analyzed
Men botox är lite intressant. Elaine berättade om en studie som gjorts som påvisar att botox, som minskar ansiktsuttrycken och muskelrörelserna bidrar till försämrad empatisk förmåga. Nä nu jävlar tänker säkert många av er här men såhär förklaras detta (jag googlade reda på en studie):

Minsta lilla baby härmar våra ansiktsuttryck. Och så fortsätter vi människor hela livet. Processen ger en återkoppling till hjärnans spegelneuroner, och är en förutsättning för att tolka och förstå känslor hos andra. Nu visar amerikanska forskare att injektioner med Botox stör processen.

– Botoxanvändare dämpar inte bara sin egen förmåga till ansiktsuttryck, de blir också sämre på att förstå vad andra känner, kommenterar David Neal, professor i psykologi vid University of Southern University, USA.

Jag är liksom Elaine är inte speciellt förvånad över detta och funderar vidare på hur övrig ansiktsplastik påverkar hur vi uppfattar varandra. Inte bara bebisar läser av varandras ansikten, vi vuxna gör ju som sagt detsamma och förmågan att kunna detta är essentiell för vår kommunikation.
frowns-cosmetic_botox
Som Elaine också förklarade det så påverkar alltså botox inte bara andras empatiska förmåga gentemot den som använt botox utan att bristen på ansiktsuttryck hämmar den egna förmågan.
Dvs använder man botox så kommer man inte bara bemötas med mindre empati, man kommer även känna mindre empati till slut.
Jag tycker detta är otroligt intressant. Och oroväckande såklart.
Och jag tänker lite längre också, längre än vad som händer med ansiktsuttrycken på någon som har botox i pannan alltså. Vad händer i ansiktet på någon som fyllt läpparna? Eller kinderna? Eller gjort ansiktslyft?
botox3
smile
Jag hoppas Elaine skriver lite om det här också då jag vill höra mer från det retoriska perspektivet!
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Botox hämmar den empatiska förmågan”

Ja fast om man har sånna argrynkor jämt kanske det inte är så kul att alltid få höra att man ser arg eller sur ut?( har själv munvinklar som går nedåt och får ofta höra att jag ser sur ut fast jag inte är det)
Om man därimot tar bort tex rynkorna i pannan som man får när man är förvånad eller kanske arg så kan det ju bli svårt att läsa av personen sen…om den aldrig kan få sånna rynkor längre pga botox.

Håller med Tina.
Inte kul att bli uppfattas som arg/sur när man inte är det.
Botox, i rätt mängd ,minskar rynkor,men tar inte bort ansiktsmimiken.
Dessutom försvinner botox ur kroppen på 3 månader, så det är inget bestående.

Hej
Håller med Tina. Inte kul att uppfattas som arg/sur när man inte är det.
Botox i rätt mängd förstör inte ansiktsmimiken heller, samt lämnar kroppen på ca 3 månader, så inget bestående.

Förhindrar andra människor från att se dina ansiktsuttryck ja, men hindrar ju inte dig från att GÖRA ansiktsuttryck, som botox gör. Så de kan behandlas med mindre empati (och gör absolut det, men förmodligen en blandning av ovan med vanlig muslimfobi) men det påverkar ju inte deras egen förmåga till empati.

Det är inte bara empati med andra människor som påverkas utan din förmåga att uppleva olika känslor generellt. Du blir helt enkelt inte lika glad, ledsen, deprimerad osv. (beroende på vilken känsla som triggas för tillfället) när du inte kan uttrycka dig lika bra genom ditt ansiktsuttryck. Det kan ju vara positivt och negativt, men tar definitivt bort en del av din personlighet.

Fast ansiktslyft, förstorade kinder och läppar, det borde ju inte störs ansiktsmimiken? Fett problematiskt absolut och man kan ju problematisera det ur en mängd perspektiv men tänker att det inte borde påverka förmågan att känna empati?

Det här är intressant! Som mamma till en åttaårig flicka med autism är det viktigt för mig att de som träffar min flicka i skolan är tydliga med hela sitt kroppsspråk (trots att hon är fullt verbal) och det gäller även ansiktmimik. Dottern hade tex en lärare ett tag som jag misstänker avänt botox. Dottern var alltid osäker i hennes närvaro men hade svårt att sätta fingret på varför. Hon beskrev det själv som att det var något med ögonen och att hon var ledsen för att det inte funkade. Särskilt i matten blev det problem. Ingen aning om varför i just det ämnet dock. Nu har hon en lärare som vad jag tror inte är botoxanvändare och skolan funkar finfint igen! Har funderat länge på detta (utan andra menigar i det, inget dömmande etc) och ska nu läsa denna studie. Min flicka har visserligen autism och därav svårigheter i det sociala samspelet men detta är ju bara en skala egentligen. Det finns ju fler barn helt utan diagnos som har mer svårt att läsa av kroppsuttryck än andra…

Det har väl gjorts studier tidigare som visar att om man fejkar glädje genom att tvinga sig själv att le eller låtsas skratta, så frigör man samma hormon som vid äkta glädje, och blir därmed gladare på riktigt. Inte konstigt om liknande hormonprocesser sker med andra känslouttryck också. Tex att om man fysiskt uttrycker empati, så känner man mer empati. Och då tänker jag att även det omvända kanske händer, visar man inte uttryck så känner man inte den tillhörande känslan lika väl? Intressant i alla fall.

Jag har bristande mimik på grund av neuropsykiatriska funktionshinder och jag kan säga att det suger. Folk tror att jag till exempel inte är glad att ses fast jag tror att jag ser glad ut. Tror jag är arg när jag är ledsen. Tar lång tid att bli vän med någon för dom känner att dom inte kan läsa av mig och förstå vad för person jag är. Det tar också lång tid för mig att känna mig nära någon. Just för att jag inte får positiv mimik tillbaka när min mimik brister. Och det här tar folk sprutor för att göra mot sitt ansikte. För att slippa rynkor. Så otroligt sorgligt.

För oss som använder teckenspråk är mimik oerhört viktigt, i själva
mimiken sitter ibland det vi vill ha sagt (tecknat) som ex.vis en fråga
ett påstående eller bara ett konstaterande. Jag tror inte att en botoxerad?
person kan få fram de signalerna på rätt sätt, och då blir det missförstånd.

Fick mig att tänka på en sak. Jag har själv sett mig som en person med ganska stor empatisk förmåga. Men jag har varit deprimerad ett bra tag nu. Jag upplever själv att min mimik och mina ansiktsuttryck har blivit mindre. Jag upplever att min empati för andra inte är vad den en gång var. Det kanske i sig är en fråga om hönan eller ägget i mitt fall, vad är depressionen och vad är avsaknad av ansiktsuttryck. Båda kanske förstärker det. Tyckte bara att det var intressant och det fick mig att fundera på om man kan testa att överdriva och tvinga på mer ansiktsuttryck för att kanske känna mer och framöver kanske empati och liknande kommer tillbaka.

Precis som botox minskar empatiförmågan hos de som använder det för att minska rynkor så finns det också forskning på att botox på de områden där muskler som används när man är arg/stressad/ledsen minskar depression. Både på grund av bemötande och kroppsligt. Tycker det är obehagligt att tänka på hur stor skillnad det gör i både hos den som använt botox och det bemötandet den får. Dock är botox jättebra medicinsk! Både mot depression och spasmer. (Inte för att det tar bort problemet för användandet av det inom skönhetsingrepp). Däremot är det kanske onödigt att påpeka att det är ett gift. Mängden utspädd för medicinskt bruk är noga kontrollerad.
Menar väl egentligen att man måste särskilja själva substansen med användandet eftersom det också har bra användningsområden.

Pinsamt tror ni på allvar att man får mindre empati för andra människor på grund av botox?! oh my.. Det finns andra troliga orsaker till bristande medkänsla och empati men det är inte på grund av kosmetiska ingrepp. Har någon hört om bias i forskning? Hur ligger det till med evidensen? Jag vill tipsa alla att vara lite mer kritiska till studier🙏

En undran till; vad händer med bebisar till botoxade vårdnadshavare, de får ju mindre hjälp med att tolka sina egna känslor – eftersom det sker med hjälp av att de blir speglade ( utvecklingspsykologi).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *