Kategorier
diskussion & debatt

Man kan vara drängfull och bröstmjölken är ändå helt alkoholfri

Jäklar vilket liv det blev på Anjas instagram i helgen! Hon la upp en vanlig vardagsbild där hon ammar sin 2,5-åring samtidigt som hon smuttar på ett glas vin.
skarmavbild-2016-10-09-kl-22-08-20
Och in rasslar moralpaniken. Jo jag kallar det för moralpanik för jag har ALDRIG NÅGONSIN sett samma reaktioner på bilder där pappor sitter på lokal med en öl i ena handen och bebisen i andra. Aldrig någonsin.
Jag skiter i att typ alla ba ”jag hade minsann reagerat lika om det var en pappa…..” för det gör de inte. Det händer inte. Det är bara mammor som får skit när de vågar andas mot ett glas alkohol samtidigt som de har ett barn i samma rum.
Här ska moralväktarna få nåt att böla över:
drink_156561520_519dc0a6ddf2b36b567c90051
Jag dricker inte vin. Jag dricker sprit! Och ammar lelle Tamlin!

Och innan det blir uppståndelse så kan jag glatt informera de som kanske inte är så bra på den där matematiken (typ jag) att bebisen inte får i sig någon som helst alkohol. Jag kan supa mig redlös och det är totalt ofarligt att amma. Att det däremot är olämpligt av andra uppenbara skäl förstår ju vem som helst dock.
Bröstmjölken har samma promille som resten av kroppen. För någon som är salongsberusad så innebär detta drygt 0.5 till 1 hel promille och så vitt jag vet så skulle inte ens en guldhamster kunna bli full på den mängden alkohol.
Skål!
super_156565683_519dc10dddf2b36b66a877001
Sen tycker inte jag att det finns nåt vettigt syfte alls med att normalisera alkohol ihop med barn och har cirka noll intresse att slåss för den frågan. Men jag är trött på att mammaskapet kräver perfektion och hundra procent självuppoffring, att pappor aldrig får denna typ av kritik och att det aldrig finns några nyanser. Antingen är man alkis och barnet får men för livet av att mamma dricker eller så ska man vara absolutist och hålla barnet skyddat från vuxenvärlden tills hen fyller 30. Inga mellanting. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Man kan vara drängfull och bröstmjölken är ändå helt alkoholfri”

Mitt enda problem är att den här typen av inlägg gör just det som jag tycker är dåligt – det normaliserar barn + alkohol.
Det måste ju finnas något annat sätt att lyfta problematiken kopplat till att mammor i högre usträckning skammas för det ena och det andra men inte pappor. Varför måste det vara just alkohol i fokus?

fast alltså man lyfter ju alla andra situationer då mammor skammas och inte pappan. Alkoholfrågan om man ska kalla den så är bara en av alla dom situationerna och varför skulle man skymma den när man lyfter alla andra? Hade inte det blivit konstigt?

Jag kan tänka mig att många, inklusive jag själv, får upp en direkt larmberedskap när man konfronteras med en sån bild eller för den delen om det är en pappa med vinglas o barn, det spelar ingen roll om det är mor eller far. Har man vuxit upp med missbruk är man överkänslig för den typen av exponering. Sen håller jag ju med om att man absolut inte ska normalisera alkohol ihop med barn men det är ju en annan sak.

Jag växte upp med föräldrar och andra vuxna som drack ytterst destruktivt. Jag blev absolut skadad av det. Själv hade jag en period efter att min mamma dött då jag missbrukade alkohol. Söp bort sorgen kan man säga. Men jag har inga problem med att se de här bilderna. Hur man reagerar kanske har att göra med hur mycket man har kvar av smärtan från barndomen. Hur pass närvarande den är i ens dagliga liv. Det kanske också har att göra med hur laddat alkohol är för en. Om man känner att man måste avstå för att man är rädd för att tappa kontrollen över hur mycket man dricker. Då blir kontrollen av andra samtidigt ett sätt att försöka kontrollera sig själv kan jag tänka mig.

Vill man dricka å amma så fine alla ör olika. Men nör du skriver: ”Hon la upp en vanlig vardagsbild”, det gjorde hon väl ändå inte, hon la väl ändå upp den med vetskapen att det skulle framkalla provokation vilket är fine, men störde mig mest på att du tror att bilden är vanlig, den är ovanlig om något.

Åh, det här är en av mina käpphästar. Jag har t.ex. suttit på en grillfest i byn, tillsammans med andra småbarnsföräldrar + barn. Ett par mammor sa ”jag dricker inget nu när vi har barn, de känner ju av att man blir annorlunda även om man inte är full”. Bredvid satt deras män och drack öl (inte så de blev fulla). Jag drack också öl och undrade vad de tänkte om mig. En av dem hade dessutom blivit informerad av sin barnmorska att man inte ska dricka då man ammar, då berättade jag precis det du skrev ovan om promillehalterna, vilket var precis vad min barnmorska berättade för oss på vår föräldrautbildning. Det är okej att dricka då man ammar, men den som tar hand om barnet ska ju vara i skick att ta hand om barnet.
Det finns inte kollektivtrafik där vi bor och det är så mycket vanligare att det är kvinnan i förhållandet som kör från middagsbjudningar och mannen tar sig några glas (även om barnen inte är med, eller t.o.m. vuxna) trots att det är mannen som kör oftast i vanliga fall.
Toppen att du tog upp detta ämne!

Då jag vuxit upp med missbruk så vägrar jag låta mina barn vara i närheten av mina föräldrar eller syskon när de är fulla för de blir as-packade och super-vidriga när de dricker. Däremot har jag inga problem att ta barnet till farmor trots att jag vet att vi alla kanske tar någon öl till maten eller på kvällen när barnen somnat. För de kan hantera alkoholen och stämningen är alltid mysig där. Jag och min man dricker oss såklart aldrig fulla när vi inte har barnvakt och dricka själva hemma gör vi inte heller så olika det kan vara.

So many songs, din kommentar kl. 15.36 är så bra och jag skriver under på varje stavelse. Det går faktiskt och är många gånger mycket trevligare när det inte finns alkohol med i bilden. 🙂

Alltså jag börjar bli så förbenat trött på den här motreaktionen på 90-talet!
Verkligen ingenting är PK och precis allt ska moraliseras.
Jag skiter högaktningsfullt i vad andra gör, men samtidigt blir jag så stört irriterad på alla skitnödiga lattepimplande vandrande moralkakor med åsiktsdiarre. Så jag antar att jag inte är så obrydd om vad andra tänker som jag vill vara.
Varför låter jag mig påverkas av dem egentligen?

Grattis på 18 och nu ska jag avslöja vad alkohol är och eftersom jag själv aldrig visat mig med alkohol har ju du ett sunt förhållande till det aoutomatoskt?
Var inte packade när ni ansvarar för barn, men moralpanika inte heller över att folk berusar sig. Jösses, just nu på KTH har kåren fest och super skallen av sig, vi pratar framtidens innovatörer och ingenjörer. Att de berusat sig, drogat gör inte deras föräldrar till misslyckade. Så sluta säga åt folk hur de ska leva ”rätt”. erat rätt är inte allas rätt. Vi alla måste få välja hur vi vill leva, och vissa kommer vilja bruka alkohol. Så länge man inte skadar någon annan så borde det vara tuta och kör?

Jag är barn till en alkoholist och jag blir jätteledsen när mammor blir hackade på för ett glas vin. Jag blir också förbannad för det verkliga lidande jag upplevde ställs på samma nivå som någon som upplever några enstaka gånger per år att deras föräldrar blir salongsberusade och kanske lite jobbiga. Jag såg min pappa full nästan varenda kväll och om han inte somnade direkt så var det ofta tröttsamma diskussioner och ibland aggressiva bråk (aldrig fysiskt våld tack och lov) mellan mina föräldrar och jag blir än idag rädd om någon höjer rösten åt mig på ”fel” sätt.
Jag är inte nykterist men dricker väldigt sparsamt, mestadels för min egen skull eftersom jag inte vill riskera att falla in i ett beroende då risken är stor att jag har en genetisk känslighet för det. Dock dricker jag en starköl till maten ibland och mina barn ser det och jag dricker och ammar. Jag har ingen ångest för det för jag vet att det är milsvid skillnad. Det kan finnas anledning att tänka över hur man dricker som förälder om man gör det mycket och ofta eller enbart berusningsdricker men att kräva total nykterhet för att vara en ”bra” förälder köper jag inte.

Det jag reagerade på var inte alkoholen vid ammning, jag reagerade på ammning utan mjölk?
Jag själv har inga barn så har ju så klart svårt att relatera, men skulle någon kunna förklara varför man vill att ens barn suger på bröstet när det inte finns någon mjölk och i vilket syfte?
Kramisar

Heh, jag visste att den frågan skulle komma förr eller senare. Jag ammar min 2,5-åring (även om det nog inte kommer någon mjölk längre, fast jag önskar att jag hade) för stt hen vill. Hen vill söka närhet och jag vill ge den, på just detta sätt. Det är en otroligt fin stund med mycket ögonkontakt och klappar och värme och ibland lite bus också. När mitt barn är förkylt och ynkligt händer det ännu oftare, då kan vi sitta i soffan hela dagen och snutta och det ger lugn och trygghet åt mitt barn. Mat är bara en väldigt liten del av amningens roll, för både barn och förälder!

Och är det någon som vill ha siffrorna så räknade jag lite när Elsa Billgren skammades pga amning och rosé i somras:
Bröstmjölken innehåller den alkoholhalt din kropp får när du dricker, mäts alltså i PROMILLE. Dvs dricker du ett glas vin har du ca 0,06 promille i blodet, och i bröstmjölken, i max en timme (=0,006% – hundra ggr mindre än ’alkoholfri’ öl som får ha upp till 0,5%).
Det här har INGENTING med amning att göra – du är alltså död av alkoholförgiftning innan du har fått i dig så mycket att du får en promillehalt som är lika hög som alkoholfri öl, vilket är det en bebis som ammar en då mer än dyngrak mamma skull få i sig. Hoppas ni skammar alla pappor som tar sig en öl i sommar lika hårt, för det det eventuellt handlar om är ju hur bra förälder du är efter att ha druckit, INTE att barnet skulle få i sig alkohol.
Nördar lite till med siffrorna här, pga vill motverka det totalt ovetenskapliga påstående att barnet som ammas skulle få i sig alkohol:
har mamman 0,5 i promille, och ammar precis då, har mjölken en alkoholhalt som motsvarar två teskedar pilsner utblandat i en liter vatten (en timme senare har hon alltså närmare noll..). En ’portion’ bröstmjölk är ca 65ml, dvs ca en femtondel av den där litern.. Och ’ett glas vin’ ger alltså en promillehalt som ligger på ca en tiondel/femtedel av detta exempel..
Det är skillnad på att HA 0,5 promille i kroppen som fostret som ligger i magen får av mammans eventuella drickande, och att ÄTA mat som innehåller 0,5 promille alkohol (vilket en enorm mängd mat gör, livsmedel behöver inte märkas med alkoholinnehåll förrän vid 1,2%, dvs 24ggr mer än bröstmjölken i fråga).
Jag hoppas verkligen inte du (=den skammande personen ifråga) någonsin utsätter ditt ’dyraste knyte’ för sådana vederstyggelser som juice (OBS! kan innehålla dubbelt så mycket alkohol som bröstmjölk från rosésippande mamma!) eller gudbevare kefir som kan innehålla upp till 40ggr så mycket alkohol!

Jag och min make dricker aldrig alkohol. Ifrågasätts ständigt av detta, av kollegor, bekanta, vänner och familj. ”Vaaahh dricker du inte?? Varför inte”… Ja varför? Varken jag eller han hittar någon anledning till att dricka alkohol. Med detta sagt. Man borde få göra som man vill utan att ifrågasättas. En del vill dricka, andra inte. Jag moraliserar inte över er som gör det, men moralisera heller inte över oss som väljer att inte dricka alkohol.

jag har inte fått kommentarer när jag ammat, lagt ner sonen i tex vagnen och sen druckit på mitt glas vin. Däremot har det ifrågasatts när jag druckit SAMTIDIGT som jag ammat.
har aldrig förstått varför då det skulle vara absurt att vinet går DIREKT från min mun till bröstet 🙂 haha

Jag är så glad över det här inlägget för jag har faktiskt hela mitt liv trott att alkoholen kan finnas i mjölken på en nivå som påverkar barnet om man dricker mycket! Jag trodde liksom på dom där informationsbladen med starköl i nappflaskan och ”det är samma sak som att ge bebisen ett glas vin!”. Hur kan dom bara få vrålljuga om det här? Det är ju statliga myndigheter och landstingen som ger ut den här informationen om vin i nappflaskan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *