Kategorier
diskussion & debatt

Jag känner mig som en torsk

Cissi Wallin skrev en krönika om städhjälp som jag absolut inte håller med. Jag tänker inte moralisera kring att just hon har städhjälp, för det har vi också ibland pga dåliga usla hycklande människor (jo jag känner ärligt så) som låter oss förföras av det underbara paradis som ett såpaluktande rent hem är, men jag tycker det är viktigt att vi inte rättfärdigar eller bortförklarar vad det egentligen bottnar i: att vi lever i ett tjänstefolksamhälle där vissa människor kan köpa sig loss från tråkiga sysslor på andra människors bekostnad och ryggar. (som rimmar illa med iden om folkhemmet och socialismen och framförallt med feminismen.)
 
 
 
En sån intressant sak med RUT är ju att det är skattefinansierat dvs ALLA betalar för det, även städerskan som skurar vår toalett. Hon betalar alltså för att vi ska få lyxa till det med en tjänst som ganska få faktiskt har råd med regelbundet. Cissi skriver att 57% av de som använder RUT tjänar 30k eller mindre, men det är fortfarande tio gånger vanligare med RUT-avdrag i Danderyd än nån annanstans liksom. Så att det inte är medelklass och överklass som står för större delen är ju en sanning med modifikation. 
 
Men jag ska inte tjata vidare för poängen med detta inlägg och enda anledningen till att jag ens erkänner min skam är för att min vapendragare Lisa aka Mondokanel skrivit ett sånt himla bra inlägg om just detta som jag vill att ni läser. 
 
Ett smakprov:
 
Kan vi åtminstone vara ärliga? Okej du kan tycka att det är jättebra att arbetarkvinnor eller nysvenskar får slita ut sina kroppar för en spottstyver för att några i en strandvilla är trötta efter jobbet. Tyck det då, liberal. Men sluta tramsa om att det handlar om något annat än socioekonomiska tillgångar som påverkar. Rika köper sig tid. Det är inte en individ som köper en annan individs tjänst, för samhället är inte så enkelt. 
 
Att lyfta en glad städerska är typ lika relevant för debatten som att lyfta en lycklig hora så snälla sluta intervjua era städerskor. Jag jämför inte de två, jag lägger de på en nivå folk fattar. (Det finns i övrigt många intressanta paralleller i dessa diskussioner.)
 
Läs hela här!

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Jag känner mig som en torsk”

Håller med dig så mycket. En som arbetar med att städa i andras hem, tar ju troligtvis inte själv in städhjälp, vilket gör att själva handlingen att ta in städhjälp uttrycker att "mitt hem är viktigare än ditt". Att anställa folk för "tjänstefolksjobb" till sitt hem bidrar till att förstärka redan existerande klassklyftor tänker jag.

Fast jag håller inte med alls.
Då får vi helt lägga ned det kapitalistiska samhället och helt bli självhushåll igen, vilket iofs finns dem som vill.
För varför är det bättre att köpa potatis från bonden eller kött från slaktare än att vi gjort det själva? Varför värderas de sk kvinnliga jobben som mindre värda att kunna låta någon annan utföra än oss själva? För att det är "lätt" och alla kan städa? Alla kan slakta också. Tro mig det är inte svårt.
Är det då samma med att köpa kläder? Ska vi alla helst sy våra egna? Eller om vi bor i ett flerfamiljhus, ska man så inte ha en vaktmästare utan alla ska sköta sitt eget skit där också?
Nä det där med att just ha städning hemma och att det är värre än allt annat är för mig dubbelmoral av stora mått och en del av det ständiga dåliga samvete som kvinnor har att någon annan ska ta hand om en. Värdigt ofeministiskt.
PS Jag har inte städhjälp.

Ellen, jag tror inte en rörmokare tar in en annan sådan för att utföra jobb i sitt hem heller, eller en slaktare har någon annan att stycka sitt kött. Var är skillnaden menar du? Eller är din poäng för att de inte har råd att ha valet? Det finns det andra yrkeskategorier som i så fall förmodligen inte heller har.

Vad är lösningen? Jag fattar poängen och håller med om att man måste prata om det här men man ska komma ihåg att det är fortfarande ett jobb, många är stolta över att ha ett jobb. Människor köper tjänster, vad är skillnaden på att gå till restaurang som rik och köpa sig tid och mat från kocken och servitriserna/servitörerna och att köpa sig tid från en städerska eller lokalvårdare som det heter idag? Men återigen och framförallt, vad är lösningen?

En positiv sak med det är ju att kvinnors arbete som tidigare varit obetalt som städning till exempel ses som ett riktigt arbete som ska ges samma status som vilket annat arbete som helst.

Fast hushåll där 2 personer tjänar 30 000 i månaden kan väl inte användas som ett argument för att visa att det är vanligt? Är inte 60 000/månaden per hushåll ändå en ganska bra inkomst?
Efter lite googlande ser jag att det skrivits om rut i dn debatt. Där hänvisas till statistik från scb som säger att 10% av de som tjänar 100 000-250 000/år använder rut.
De som däremot tjänar 800 000-1 000 000/år, där ligger siffran på ~45%.
Så visst är det en klassfråga om man använder rut eller inte.

L
Fast när kvinnorna som städar hos andra kommer hem är det med största sannolikhet de som städar där också. Det har inte uppgraderat kvinnors värde ett smack. Kvinnor har sen lönearbete infördes arbetat med att tvätta, diska och städa hos andra. det är inget nytt. Min mormors mor född under första halvan av 1800-talet fick flytta hemifrån som liten för att bli piga. Familjen hade inte råd att försörja alla sina barn och så var det med det. Allt som förknippas med kvinnor, i det här fallet hushållssysslor, värderas lägre för att kvinnor värderas lägre.

Varför är inte folk emot Rot om man är emot Rut? Jag ser egentligen inte skillnaden. Alla kan väl måla sina väggar själva som att de kan städa själva. Jag är för båda. Aldrig använt något av det.

Jag förstår faktiskt inte varför det är så laddat med städning? Tjänster av alla de slag lejer vi bort utan att skämmas. Vem som helst kan byta däck på bilen men ingen höjer på ögonbrynen när man skickar in den till däckverkstad. Vem som helst kan måla eller tapetsera ett rum, men ingen tycker att det är konstigt att man tar in en hantverkare. Varför ska det alltid förväntas att kvinnor ska dubbeljobba medan män slipper?

30 000/månad är en ganska hög inkomst i Sverige idag. Bara 20% tjänar mer än så. Se här (statistik från 2014): http://pejl.svt.se/visualisering/inkomster/var-ar-du/
Missförståndet kommer från att man blandar ihop MEDELlön med MEDIANlön. Medellönen i Sverige är någonstans i närheten av 30 000kr/mån. Den innebär att man räknar ihop alla intjänade pengar och fördelar ut dem jämnt på alla och ser vilken lön det hade gett. Det ger ett väldigt skevt resultat när några få tjänar väldigt mycket.
Exempel: Person A tjänar 100 000/månad medan personer B, C, D och E tjänar 1, 2, 3 och 4kr/mån. Medellönen blir (100000+1+2+3+4)/5=20 002kr/mån. Det ger en väldigt felvisande bild om man försöker använda medellön till att få en känsla för vad gemene man har råd med.
Medianlönen får man däremot genom att placera personer A-E på en lång rad i ordning efter vilken lön de har och sedan ser man vad personen i mitten tjänar. I exemplet ovan blir medianlönen 3kr. Man vet då att hälften av landets befolkning har mindre än 3kr att röra sig på och hälften har mer. I de allra flesta fall en mycket mer rättvisande bild.
Medianinkomsten i Sverige är 18 600kr/mån. De allra flesta har inte så jävla mycket att röra sig med och de 57% med RUT som tjänar mindre än 30 000kr/mån ligger garanterat fortfarande i den rikare halvan av befolkningen. Jag tycker inte det är något fel med städyrket som sådant, men RUT är åt helvete.

Städerskan jobbar oftast bara 1 – 3 timmar på samma ställe, och måste därför gå till flera olika "arbetsplatser" varje dag, med transportsträckor emellan. Inget fikarum, inga kollegor, ingen fast lön utan bara timlön för utfört arbete. En jävla skillnad alltså från en rörmokare eller bilmek.

En skillnad mellan städning i hemmet och de rot-tjänster som räknats upp här, tycker jag är att städning är ett kontinuerligt pågående arbete som måste göras hela tiden. Målar om gör du gissningsvis någon gång vart tionde år, byter däck på bilen gör du två gånger per år. Så huruvida en målare lejer bort målning i det egna hemmet eller gör det själv är en ganska irrelevant jämförelse. Att hålla ett hem i någorlunda städat skick tar kanske en timme om dagen minst. Det finns inte en människa som lägger 365 timmar om året på att måla om hemma eller på att byta däck. Vad jag menar är att det faktum att en målare eventuellt målar om sitt eget hem, inte alls går att jämföra eftersom måleriarbetet är en punktinsats som inte kräver lika stor vardaglig upprepad uppoffring som städning.
Sen tycker jag att det pågår två diskussioner, där jag väljer att inta en generell arbetskritisk hållning. Det betyder inte att jag tycker att vissa uppgifter är onödiga, bara att jag inte tycker att de måste vara ett avlönat jobb. Det förstår väl vem som helst att det i nuläget är bättre att jobba som städare hemma hos någon än att vara arbetslös med all den ekonomiska oro och det stigma det innebär i vårt samhälle. Men att från det konstaterandet gå till att tycka att Rut löser problemet och skapar det utopiska samhället är bara inte logiskt. Problemet är att arbetslösa är fattiga och stigmatiserade, problemet är INTE att det råder brist på avlönade städare i vårt samhälle! Det är ett bakvänt resonemang där man bara sminkar över grundproblemet, inte löser det. Det är därför det pratas om att vi "måste skapa jobb". För att det är den enda lösningen vårt samhälle har på att folk är panka och utanför.
Det är klart att det är bättre att vara städare än att vara arbetslös, men jag menar alltså att det är en ganska futtig utopi att vi löser utanförskap och ekonomiska problem med att "skapa jobb" och skattesubventionera en specifik bransch.

På 70-talet hade vi istället en slags hemtjänst för ensamstående kvinnor, som fick hjälp med hämtning och lämning av barn samt vissa saker i hemmet som inte hanns med. Varför inte införa det igen, om det nu är så viktigt att folk får städa och ha ett jobb?
Till skillnad från städtjänster är det något som hjälper dem som har behov, inte dem som har pengar.
Det är så fattigt att bara se på situationen som den är och inte kunna tänka sig några alternativ. För de finns. Vi måste inte gynna de rika på bekostnad av de fattiga, om vi inte vill.

So what om det främst är rika som använder sig av städhjälp? Förmodligen är det främst rika som går ut och äter på lyxrestaurang och inte de som jobbar som diskare. Det är så klassiskt vänstern detta; att man sitter och talar för andra och utmålar folk som offer hit och dit. Jag har jobbat som städare och det enda som kändes jobbigt var när folk liknade en vid en piga och tyckte synd om en. "Köpa sig loss från tråkiga sysslor". Ja, så kan man se det. Jag var glad att jag kunde tjäna pengar och att folk inte hade tid att städa. Hade jag jobbat på en biltvätt eller ett hundstall hade jag antagligen känt likadant. Att sitta och dra paralleller till något förlegat klassamhälle är bull med tanke på att detta inte rör sig om en transaktion mellan två privatpersoner. Den som köper städtjänsten upprättar ett avtal med ett städföretag, som i sin tur har anställda med avtalsenliga löner och villkor.
Sure @ Hanna. Vi kör på det också!

Å jag håller med!
Skatten vi alla betalar ska hanteras vist. "Av var och en efter förmåga till var och en efter behov."
Jag vill inte förbjuda städhjälp, privat bartender, poolskötare mm men det ska fan inte betalas med skattemedel.
Ensamstående morsan i Bergsjön som behöver tjänsten mest kommer aldrig ha råd.
Å nej, en städtant gör ingenting för jämställdheten heller. Om par krigar om hushållsarbete vore det väl bättre att se hur vi kan få män att ta hand om sin egen skit?!

Binki: Jag har jobbat inom hemstäd ett tag och vi hade kollegor. Vi var två eller tre som städade tillsammans på varje ställe. Sedan lunchade vi oftast allihopa på städbolagets lunchrum.
Att städa är inte det roligaste jobbigt, det är tungt och slitigt men jag skulle 1000 gånger hellre städa än att jobba inom hemtjänsten till exempel. Det finns ju många andra jobb som är slitiga, helt klart.

Linnea – skillnaden mellan Rot och Rut-arbeten är att rot omfattar arbeten som du ej ska göra som lekman som ex vatten och elarbeten. Försäkringar och dylikt skulle aldrig gälla om något skulle gå snett där. Dessutom ligge det utbildning bakom el och VVS etc. Ingen lån men ändå en utbildning. Alla kan alltså inte utföra arbeten som innefattar rot. Men städa.. Ja det borde väl de allra flesta människor som inte är rörelsebegränsnade eller handikappade på något vis kunna..

Håller med det som många skriver, ska vi återgå till självförsörjning igen för att vänstern ska vara nöjd?
Den som jobbar i bilverkstad meckar troligen med sin egen bil hemma också och den som jobbar som kock får nog slänga ihop en hel del mat även på sin fritid. Vad är problemet? Jag har jobbar som städare, gått en utbildning till det innan dessutom, jobbar i hemtjänst, jobbat och rensat rabatter med mera.. vissa jobb är slitiga, speciellt de som kräver mindre utbildning oftast.
Tror du det var en dans på rosor för de kvinnor som tillverkar näsdukarna du snyter barnen med eller porslinet du köpte billigt på Ikea?
Det är väl jättebra att kvinnan som städar är delaktig i att bekosta rut, precis som jag som inte nyttjar det. Jag bekostar gärna saker som leder till arbete, hellre det än att bekosta nått som inte leder till någonting mer än kortsiktig försörjning.

Intressant diskussion tycker jag, många som kommer med tänkvärd input! Jag kan inte bestämma mig för vad jag själv tycker. Men jag undrar hur städning skiljer sig från andra tjänster vi köper och andra arbeten som förstör kroppar. Det är såklart inte optimalt att någon ska ha ett fysiskt slitande jobb hela sitt liv, för då förstörs ju kropparna. Men samtidigt undrar jag om det överhuvudtaget är realistiskt att komma ifrån det, hur då? Vissa saker måste ju göras. Är städning "värre" för att det inte är något som behövs för samhället till skillnad från t.ex. lastbilschaufförer som är nödvändiga för infrastrukturen.
Är det bara hemstädning som är dåligt, eller hur tänker du/ni (alla som tänker något om det) om städning på arbetsplatser och offentliga miljöer?
Tror du/ni att man kan motverka städningens dåliga effekter på de som jobbar med det med t.ex. starkt fackligt engagemang, skulle det förändra något?
Eller är det "bara" klassfrågan som gör det till ett problem? För då borde väl många hantverkartjänster vara problematiska på ungefär samma sätt? Är det att städare har sämre betalt än andra hantverkare?
Följer diskussonen med spänning!

Något människor här helt missar är att det finns en historisk aspekt att ta hänsyn till i det här fallet liksom när man talar om feminism i allmänhet. Att använda skattemedel och utnyttja att kvinnors arbete värderas och därmed betalas lägre för att medel och överklassens kvinnor ska leva mer jämställt (inte behöver ta den enorma uppgiften att ställa krav på män som inte fattar vad hushållsarbete är) är inte feministiskt. Det var inte feministiskt när suffragetterna i Storbritannien vägrade stödja tjänarklassens kvinnor kamp för en mindre arbetsbörda (17 timmars arbetsdagar, dålig mat, dålig hygien i hemmen) eftersom deras livsstil som fria och arbetande kvinnor var beroende av att de slet ut sig, och det är ta mig tusan inte feministiskt nu heller att fattiga kvinnors kroppar ska slitas ut och att de med egna skattepengar betalar för att medel-och överklasskvinnor ska kunna slippa städa sina egna hem.

Grunden till min irritation… RUT är inte en skattesubvention för de rika utan en arbetsmarknadsåtgärd för de som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Sedan att det främst är den övre medelklassen som använder sig av avdraget, so what? Blev jag ett tjänstehjon nu helt plötsligt… Jag kan till viss del förstå att man ifrågasätter RUT, men fokusera på rätt saker i så fall.

Jättebra skrivet av Lisa, tycker jag! Kan inte annat än hålla med! "Okej du kan tycka att det är jättebra att arbetarkvinnor eller nysvenskar får slita ut sina kroppar för en spottstyver för att några i en strandvilla är trötta efter jobbet. Tyck det då, liberal. Men sluta tramsa om att det handlar om något annat än socioekonomiska tillgångar som påverkar." är särskilt spot-on.

Jag blir chockad av vilken syn vissa har på folk som städar som jobb.Har kompisar som jobbar och städar hos folk och dom trivs med det jobbet och tjänar inte alls dåligt. Tar man in en vettig städfirma så har städerskorna vettig lön.

Tycker Ninjakossan komed många bra frågeställningar! Funderar också på varför andra typer av tjänster skulle vara så mycket mer okej än andra. Trädgårdsarbete, städning, fotvård, skräddartjänster, fänsterputs, däckbyte, biltvätt osv. Allt detta köpa nog i högre utsträckning av personer med hög inkomst. Varför är vissa tjänster "okej" att köpa men andra inte?
Huruvida köp av tjänsterna ska subventioneras genom ROT eller RUT tycker jag är en helt annan fråga än huruvida det är omoraliskt i sig att köpa in dem.
Jag lutar (numera, har ändrat åsikt över åren) mot att det inte är omoraliskt att köpa tjänsten, men att det inte heller ska subventioneras av våra gemsamma medel.

Funderar också över äldrevård, alltså främst omsorgs-och hygienbiten, inte sjukvårdsinsatser. Det är ju ett slitigt, lågbetalt och tungt arbete som i många kulturer utförs i hemmet av familjen (oftast kvinnor, döttrar, svärdöttrar osv). Tycker ni att det finns samma moraliska betänkligheter kring detta? Att arbetet borde utföras i hemmet istället för att (i högre grad än städning, tänker jag) slita ut arbetarklasskvinnors kroppar? Där är ju dessutom den samhälleliga kostnaden/subventionen betydligt större.

Jag tycker att man måste skilja på diskussionen om RUT-avdrag och diskussionen om städhjälp i hemmet i sig.
Självklart måste man få lägga sina pengar på städhjälp om man vill det, så länge man betalar vitt, men då borde man också få betala den faktiska kostnaden utan skattesubventioner.
Det jag tycker är vidrigt och upprörande i sig med RUT-avdraget är inte att det skulle vara "förnedrande" att städa i någons hem i sig eller att vissa kvinnor kan "köpa sig fria" utan hur våra folkvalda politiker prioriterar vad våra gemensamma skattepengar ska gå till och vems "problem" som anses vara viktiga.
Det var Reinfeldts regering som införde RUT-avdraget.
Samma regering som efter att de förstört A-kassan och sjukförsäkringen inte såg några större problem i att mängder av människor blev utförsäkrade och helt utan egen inkomst eftersom "de ju kunde få hjälp av sina föräldrar eller sin partner."
Samma regering som hade en arbetsmarknadsminister som inte tyckte att det behövdes någon lagstiftning om rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid "eftersom det ju alltid finns någon mormor eller farfar som kan ställa upp och ta hand om barnen."
Ovanstående ansågs vara problem människor fick lösa bäst de ville själva .
Men att vissa övre medelklass- hushåll inte ansåg sig ha tid och råd att städa själva betraktades däremot som ett oerhört angeläget samhällsproblem som det till skillnad från mina ovanstående exempel tydligen var regeringens ansvar att lösa med hjälp av våra gemensamma skattepengar.
Jag ser varje enskild skattereduktion för RUT-tjänster som en direkt stöld av staten från de sjukskrivna och arbetslösa som Reinfeldts regering spottade på och i vissa fall drev till självmord. Visserligen har vissa smärre förbättringar för de mest utsatta gjorts sedan maktskiftet, men jag ser likväl RUT-avdraget som en stöld från inte minst den offentliga sektor som går på knäna på mängder av arbetsplatser.
De jag anklagar är först och främst nuvarande och tidigare politiker och inte de som köper tjänsterna i sig även om jag ärligt talat tycker det är väldigt märkligt att rösta på vänsterblocket, utnyttja RUT och inte se sambandet mellan RUT-avdraget och mindre pengar till offentlig sektor.
Hur mycket feminist jag än är ser jag ändå RUT-avdraget främst som en klassfråga och inte en kvinnofråga.

Tycker det är galet att säga att det är skattefinansierat i ett land där vi har 25% moms på MAT. Oj vad hemskt att staten lyckas dra in lite mindre skatt på just detta när de drar in så sjukt mkt skatt på precis allt annat. Detta är ju främst för att gynna småföretagare? Och för att se till att den stora massan jobbar 100%, dvs inte går ner i tjänst för att hinna med allt annat. Men visst, jag hade hellre sett att de slopade momsen på t.ex ekologiska matvaror och liknande än att det fanns RUT och ROT så att bra mat inte vore en klassfråga. Men shit vad vi är hjärntvättade att tro att allt är ok med detta skattande. Anser jag. Vart tar alla pengar vägen undrar jag? Vilken/vilka pampar är det som sitter på allt? Känns just nu som att pengarna som kommer in pussas bort istället för att gå till vår välfärd.

Jag förstår inte riktigt hur du tänker D? Klart att skatteinkomsterna till ett land behöver vara stora, utgifterna är ju gigantiska. Det finns väl knappt en människa som betalar igen vad de själva kostar, 25% moms eller ej. Har du fått i kraftigt subventionerad förskola, gratis skola, sökt vård och bara betalt en symbolisk slant, förlösts på sjukhus eller använt vårt gemensamma vägnät utan att betala en krona osv osv. Jag tycker för egen del inte att det är svårt över huvud taget att förstå vad pengarna går till.
Håller för övrigt med dig i allt Lisa (här strax ovan)!

Jag som människa med psykiska funktionsnedsättningar och utmattningssyndrom sedan läääänge tillbaka är väldigt glad över att städhjälp ens finns som tjänst att köpa. Jag hade kunnat bli frisk såå mycket snabbare om det funnits någon form av hemtjänst till unga människor. En timmes hjälp i veckan hade underlättat mycket för mig som sjuk. Dock kunde jag inte utnyttja RUT så då blev det gaaaanska svårt att ha råd med det ens en enda gång… Och så var det inget av städfirmorna som var villiga att diska, vilket är mitt största problem att få till i vardagen. Men ja, i alla fall, jag vill bara säga att det finns BEHOV för såna här tjänster. Om jag hade haft råd så skulle jag gärna köpa mig ett städat hem.

Innan RUT så var det mycket mer utbrett med svart städning, det om något skapar en otrygghet för den som städar – plus att jobben inte genererar skatt.
Här håller jag inte alls med dig LD, precis som du klarar av att se igenom de filter vi placerat kring många teman gällande kvinnor tycker jag du borde se att det är stigmat att städning är ett förnedrande jobb som talar här. Om det sågs som vilket jobb som helst finns det väl ingen anledning att kritisera?
Höj istället statusen på städning som jobb och inför större krav på rimliga arbetsförhållanden. I min värld är städning ett långt mycket mer meningsfullt jobb än många andra, du känner att du gör något gott – du skapar ordning där det är kaos och fint där det är fult. Måste det vara så negativt laddat, eller är det en starkt rotad fördom? Om jag jobbade som städare själv skulle jag faktiskt bli förbannad på att du såg ner på mitt arbete.

Felicia: Det finns hemtjänst för alla åldrar, jag har jobbat för kommunen med det när jag var yngre. Har städat och diskat hos många med psykiska funktionshinder, hör med din kommun.

D: Allt detta skattande? Sjukt mycket skatt?
Var har du hållit hus de senaste tio åren?
Har du verkligen missat alla alliansens skattesänkningar?
Det är inte 70-tal längre som då Astrid Lindgren skrev sin Pomperipossasaga.
Sverige idag har inte alls extremt höga skatter. Det finns många i-länder både i och utanför EU som har betydligt högre skatter. Det gör det viktigare än någonsin att prioritera vad skattepengarna ska gå till, tycker jag.
Felicia: Det finns ingen lagstadgad åldersgräns för att få hemtjänst utan det är socialtjänstlagen och brukarnas hjälpbehov som ska styra. Jag påstår inte att det alltid fungerar perfekt och att alla som är i behov av hjälp alltid får det.
Men jag har arbetat i hemtjänsten och haft flera unga människor som brukare. Det finns dessutom många kommuner som har en speciell, kommunpsykiatrisk hemtjänst där man ofta hjälper brukarna just med hushållssysslor och där är många brukare unga.

Lisa: fruktansvärt bra skrivet. Det är så märkligt att man inte kan kritisera RUT utan att folk drar in huruvida man gillar städare eller inte.
Folk får väl köpa vad de vill för sina pengar, men varför den konsumtionen ska stöttas med våra skattepengar, där har ni en bit kvar att förklara. Då stöttar jag hellre att hjälpen går till verkligt behövande, som i mitt exempel ovan.

Lisa: fruktansvärt bra skrivet. Det är så märkligt att man inte kan kritisera RUT utan att folk drar in huruvida man gillar städare eller inte.
Folk får väl köpa vad de vill för sina pengar, men varför den konsumtionen ska stöttas med våra skattepengar, där har ni en bit kvar att förklara. Då stöttar jag hellre att hjälpen går till verkligt behövande, som i mitt exempel ovan.

Jag tycker också det är två olika diskussioner a) är det ok att köpa tjänsten städning (och vad är skillnaden mellan det och att köpa matkasse? Också tungt, lågavlönat jobb som endast köps av höginkomsttagare) och b) ska den skattefinansieras (är det verkligen en åtgärd som ger tillräckligt mycket stimulans på arbetsmarknaden för att kunna försvara rabatterad lyxkonsumtion?)
Jag är välavlönad heltidsarbetande småbarnsmamma som så gärna skulle vilja köpa städning pga helt slut men kan inte bestämma mig för om jag tycker det är moraliskt försvarbart. Kan dock verkligen inte se skillnaden mellan det och att köpa matkasse, vilket verkar vara mer kosher att göra.
Tycker dock inte det ska vara subventionerat, med undantag för för äldre och sjuka som skulle behöva mer hjälp än vad stat och kommun erbjuder.

jos: att det var mer utbrett med svart städning innan RUT stämmer inte. Det är fortfarande lika vanligt med svart städ även efter RUT kom till. Sedan kan man ju fråga sig *varför* det är så att det är vanligt förekommande med att ta betalt svart i en bransch. Vanligen bror det på att de som arbetar i branschen inte får tillräckligt bra betalt. Sedan skyller man detta på att det skulle vara för höga skatter och arbetsgivaravgifter när det istället handlar om hur arbetet värderas av de som köper tjänsterna. Tror personligen att det delvis har att göra med att städning är kvinnogöra.
Du tycker man ska höja statusen på städning, samtidigt ser du inga problem man "måste" sänka skatterna för att råda bot på den otrygghet som råden i städbranschen. Istället för att städare kollektivt organiserar sig och får till bra kollektivavtal.
Det blir lite konstigt att använda argumentet att "om vi såg städning som vilket jobb som helst skulle det inte finnas en anledning att kritisera". Nu är det ju så att det inte verkar vara som vilket jobb som helst eftersom det behöver en viss särställning på arbetsmarknaden för att råda bot på svartjobb, enligt din egen mening.

Ida: ROT-jobben har ju motsvarande särställning, men jag har då aldrig hört förminskande epitet som "drängjobb" eller paralleller till "lyckliga horor" gällande rörmokare, elektriker eller snickare.
Nej, jag håller helt med Cissi i detta och önskar även ett skattesystem som gör det möjligt att avskaffa både RUT och ROT som avdrag genom att låta människor få behålla mer av det de tjänar. Men så är jag ju liberal också.

Jag har diskuterat den här fråga till döden med min mor och insett att jag måste se den ur två perspektiv:
1, kortsiktigt perspektiv. Min mamma och pappa är mer jämställda av att de har städerska, så är det bara. Deras städerska som ursprungligen kommer från Polen är också vitt anställd i ett företag som driva av en annan invandrad kvinna. Precis som Cissi skriver handlar det alltså om praktisk frigörelse och självständighet för kvinnor.
2, långsiktigt perspektiv. Det kommer inte gå att uppnå ett jämställt samhälle genom att cementera uråldriga klassskillnader. Det spelar ingen roll hur självständiga och frigjorda dessa individer må vara eller hur mycket lättare det är för mina föräldrar att fungera tillsammans. Överklassen köper sig tid som under/arbetarklassen går miste om. Den som inte behöver städa sitt hem har tiden att göra andra saker, förvärliga sig själv och hålla fast vid sin position i samhället. Det är omöjligt att argumentera för Rut-avdrag och städhjälp och samtidigt vara för ett klasslöst samhälle.

Amanda: nu var det ju så att det handlade om jos argument om varför skattereduktioner behövs för att råda bot på svarta jobb och "otrygghet" och inte om vilka olika "förminskande epitet" som används.

Ida: Fortfarande så är det två olika områden (ett mansdominerat och ett kvinnodominerat) som har problem med svartarbete i varierande grad som fått en särställning på arbetsmarknaden genom skatteavdrag – trots detta bemöts de väldigt olika i debatten. Jag säger inte att du gjort det i ditt inlägg ovan utan hakade mer på resonemanget om synen på städning som kvinnogöra, men jag undrar hur du tänker gällande ROT-tjänster och förekomsten av svartarbete jämfört med städjobb?
Jag vill också, rent allmänt, påtala det ansvar som ligger hos konsumenten när det kommer till att inte köpa tjänster svart och att försöka välja företag med omsorg. Det går att fråga om kollektivavtal och välja efter det om man tycker att det är en bra måttstock för en trygg anställning.

Hanna:
Ja, dina exempel med hjälp till ensamstående föräldrar är precis som de gamla "barnsamariterna" , kommunanställda som kom hem och tog hand om sjuka barn och dagbarnvårdare (ofta den enda barnomsorg som fungerar för tex mycket infektionskänsliga barn) samhällsservice som knappast finns kvar längre, eller som finns kvar i väldigt liten utsträckning.
Det ovan uppräknade var samhällsservice som faktiskt gjorde det konkret möjligt för kvinnor i alla möjliga yrken att kunna arbeta och försörja sig själva och sina barn och därmed också i längden ett för samhället betydligt mer lönsamt sätt att använda skattepengar än RUT-avdraget.

Amanda: jag bemötte jos påståenden av RUT och inget annat. Jag har inte nämnt ROT. Jag skrev även att jag tror att städning har låg status *delvis* pga ses som kvinnogöra. Städare har lägre betalt än rörmokare, elektriker och andra professioner som berörs av ROT. Städjobbs låga status kan dock inte _till fullo_ förklaras av att det ses som en typisk kvinnlig sysselsättning.
Sen tror jag inte på konsumentmakt som politisk metod, till skillnad från dig så är jag inte liberal utan socialist, så här kommer vi inte se på saken på samma sätt.

1. Jag är i smyg avundsjuk på folk som anlitar städhjälp
2. Jag kan inte göra det för att det är emot mina principer och jag får panik av tanken på främmande människor i mitt hem

Jag håller med Ida om att alla som köper städhjälp svart både nu och innan RUT- avdraget bidrog och bidrar till yrkets låga status.
De sätter uppenbarligen värde på arbetet eftersom de regelbundet vill ha det men vägrar av någon anledning att betala vad det egentligen borde vara värt.
Att som man gör från borgerligt håll se det som någon slags naturlag att RUT-avdrag "måste" införas för att göra branschen vit – vilket den som sagt inte blivit mer än delvis – är ju att helt frikänna dem som regelbundet köper svart arbetskraft från ansvar.
Varför ska vi göra det?
Moderaterna brukar intressera sig mycket för lagöverträdelser och lagöverträdare annars, men inte i just det här specifika fallet.
Kan också förtydliga , eftersom flera skribenter här har nämnt att de inte vill ha städhjälp hemma mer än någon eller några enstaka gånger om året att det inte räknas som att köpa svart arbetskraft att någon enstaka gång betala tex grannens tonåring en femhundring för att städa huset inför fyrtioårskalaset eller studentskivan.
Man FÅR betala en person upp till 999 kronor om året utan att ens lämna kontrolluppgift till Skatteverket.
Behövs inget RUT-avdrag för att någon eller några gånger om året betala någon för att städa .

Förstår inte skillnaden mellan att städa på sjukhus, offentliga miljöer eller hemma hos en privatperson. Och är det okej att köpa barnomsorg? Varför? Barnvakt? Eller restaurangmat osv? Om Rot och Rut kom till för att subventionera för rika så hade jag hållit med om att det var onödigt, men de tillkom ju till för att få bort svartjobb, skapa fler jobb och få in mer skatteintäkter. Rika tjänar mer och bidrar med mer skatteintäkter, vilket är helt i sin ordning. Anlitar själv städfirma varannan vecka.

@ Eva. Håller med. Syftet var att skapa fler jobb, inte att hjälpa en småbarnsfamilj i Danderyd. I takt med att avdraget minskade 2016 minskade också tillväxten av företag… Måste också säga att det blir en smula missvisande när man sätter likhetstecken mellan RUT och städning när avdraget i själva verket omfattar så mycket mer. Detta verkar många ha missat.

Gör hur fan ni vill med den saken men jag hoppas ni tar hem utbildade lokalvårdare i era hem och behandla denna som en människa och inte ett tjänstehjon. Jobbar själv som lokalvårdare och har varit med om det mesta. Ärligt talat så är det faktiskt 90 % kvinnor som behandlar oss som skit. Sen är lönen usel och svår att leva på själv. Nåt Fuck you kapital är inte på tal om att skrapa ihop. Har inte ens haft råd med körkort. Hör nu när jag skriver att det kanske är dags att byta yrke 😉 Tog detta jobb då jag som väldigt ung ensamstående mamma behövde ett jobb fort för att försörja oss och har blivit kvar pga lat och bekväm.

Du är absolut ingen usel människa! Du är viktig, precis som ditt budskap. Men har svårt för att man inte lever som man lär. Ingen är perfekt men ibland skaver det lite. Ska kanske lära mig att tiga är guld 🙂

Har man inte skatteavdrag inom städ då det har varig vanligt förekommande med svart-jobb annars? Är det inte bättre att det finns ett avdrag då för att undvika att folk köper tjänsten svart istället?
Ser hellre att vi sänker skatt om det ökar antalet vita jobb.
Tycker moralism som städa sin egen skit inte hör hemma i debatten. Det är inte lätt att städa, krävs massor med pragmatisk förmåga och kunskap. Jag är kass på det och det tar mig 3 gånger så lång tid att göra samma jobb som någon som är duktig på det.

Ida: skulle gärna ta en källa på att det är lika stor andel svart städkraft som tidigare.. Tycker själv att man sett en boom av nya städtjänster senaste åren, och hör mycket oftare om folk som har städhjälp nu än förut (typiskt tecken på att det inte är lika hyssj hyssj nu när folk har städhjälp vitt?). Jag tror vi är enade om att det är något dåligt att anlita städhjälp svart, men frågan är hur man ska få bort det på ett bättre sätt än RUT och liknande åtgärder? Huvuddelen av min text handlade dock om synen på städning som jobb och inte om RUT. Jag står fast vid att jag tycker det är fel att se städning som ett ovärdigt jobb. Har själv jobbat som städare och tycker att själva arbetsuppgifterna i sig är betydligt menimgsfullare än mycket annat.. Men förstår att kan vara slitigt för kroppen efter många år i branschen.. Jag är helt för bättre arbetsvillkor och att man försöker minska ner på slitandet (kan säkert bero på vilka hjälpmedel man har t ex). Tror egentligen vi har samsyn kring mycket, dock står mitt huvudbudskap fast om att jag inte tycker att man ska se ner på städning som yrke. Det kan tvärtemot vara ett viktigare och mer värdefullt jobb än många andra. Så jag tycker att det är statusen som borde ändras, inte att försöka få bort yrket (vilket sannolikt aldrig skulle gå ändå… utan bara leda till ännu större andel svart städkraft och sämre villkor för de som utför jobbet).

Förstår inte alls den synen på städjobb. Har själv städat i många år och tyckte att det var ett bra jobb med hyfsat betalt. Har städat både på fabrik, städat kontor och hemma hos folk. Gillade det senare bättre. Städa på fabrik var däremot inte alls kul, de som jobbade i produktionen såg ner på oss och behandlade oss som skit. Ledningen och de på kontoret var däremot trevliga. Jag var heltidsanställd och fick mycket bättre betalt än vissa av mina vänner som jobbade i butik eller inom hemtjänsten. Det är ett jobb som behövs göras och det finns ingen som helst anledning att se ner på folk som städar, att tycka synd om städare eller kalla dem för tjänstehjon eller pigor. RUT är inte till för att rika människor ska ha råd med städning utan för att fler arbetslösa ska få jobb och för att svartjobben ska minska. Förr var det många fler som anlitade städare svart men nu är inte det lönt, det blir knappt billigare. Det är mycket bättre nu, många städfirmor har växt jättemycket, har råd att jobba mer med både arbetsmiljö och att gå över till miljövänligare kemikalier mm. Visst, det finns kassa företag och arbetsgivare i branschen med, precis som det finns inom alla yrken, men det betyder inte att städjobb är nåt skitjobb som många påstår. Ofta är det folk som inte ens testat yrket själv som klankar ner på det, sluta med det!

Jämföra "glada" städerskor med "lyckliga" horor, nu får du väl ge dig!
Jag har jobbat som städerska samtidigt som jag pluggade och jag var väldigt glad må jag säga! Efter att de första två åren av min studietid ha jobbat helger nätter på Mc Donalds så var det helt UNDERBART att börja städa. Inga kunder som betedde sig som svin, ingen mat smetad över hela golvet/bordet/stolen som man skulle lyckas få upp och man slapp komma hem 05.00 på morgonen och STINKA frityrolja.
Och ja, jag har städfirma som kommer varannan vecka och städar hemma hos mig. Helt vitt och något jag skulle ha även utan RUT. Ser lika lite "problem" med det som att ta hjälp av en målarfirma för att måla om det behövdes.

Jag anlitar glatt städhjälp, jag betalar även för att folk ska tapetserare hos mig och jag har mitt barn på fritids. Allt subventionerat av skattepengar. Sedan låter jag andra laga mat till mig ibland, köra hem min mat, ibland låter jag till och med andra köra mig dit jag ska.
Tänk vad mycket jag låter andra göra, som jag mycket väl skulle kunna göra själv.
På dagarna så jobbar jag i butik och säljer saker som andra faktiskt kan göra själv, ändå kommer de och handlar av mig och frågar mig om råd, istället för att själva googla.
Tänka sig, alla gör inte allt själva, så varför i hela friden ska just städning vara en sån sak som alla ska göra?
Att tycka att det är nedvärderande att låta andra städa hos en visar exakt vilken syn de som säger det, har på städarens status.

Man kan ju diskutera om det är rätt med RUT eller ROT, men det är en annan diskussion. Personligen tror jag bara att det har drivit upp timkostnaden för de tjänster som omfattas så att bolagen som tillhandahåller tjänsterna kan lägga mer i egen ficka. MEN vad gäller städning så förstår jag inte problemet, vad är skillnaden med att ta hjälp med städningen några timmar i veckan eller att ta hjälp med t ex att snickra något eller att klippa gräset. Är det mer vanligt med ej kollektivanslutna företag i denna bransch eftersom det är stackars arbetare som tvingas slita ut sina kroppar för de välbeställdas räkning. Det finns väl massor av jobb som är lika tunga som städning, förutsatt att man omfattar av rimliga arbetsvillkor så förstår jag inte problemet? Och det finns väl en massa lågavlönade jobb, är det förkastligt per definition att det finns löneskillnader? Det är ju återigen en helt annan diskussion i så fall. Personligen skulle jag föredra att städa hellre än att t ex vara undersköterska. Att som vissa inlägg jag såg på Instagram igår, jämföra städning med prostitution är ju helt barockt.

Lisas inlägg är guld!
Jag skulle hellre se inget RUT-avdrag och att det blev lättare att få hemtjänst och personlig assistans för de som behöver. Mer städning borde ske på sjukhus där det verkligen behövs. http://www.expressen.se/nyheter/dold-matare-avslojar-livsfarliga-smutsen/
Svartjobben borde bekämpas med hårdare tag mot de som betalar svart och angiveri borde uppmuntras. Behandla den friska medel- och överklassen på samma sätt som högern vill behandla de sjuka och arbetslösa, med piska inte morot.

Många jag känner använder RUT-avdraget när de anlitar städfirma inför en flyttstädning, de tjänar inte mycket pengar men hamnar ju med i statistiken. Regelbunden användning har knappast "vanligt fölk"…

Jag blir så fruktansvärt arg att mina skattepengar går till rika/medelsvensson som ska ha städhjälp. Dubbelmoralen får mig även att undra varför man skriver inlägget överhuvudtaget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *