Kategorier
diskussion & debatt

Fy fan för kvinnor som inte hatar sig själva!

Jag medger för övrigt att jag också är en uppviglare och provokatör. Det är jag ju. Inte för sakens skull utan för att synliggöra strukturer. Få reaktioner som är talande för exempelvis människosyn eller kvinnosyn eller kanske rasism eller annat. Som när jag lägger upp bilder där jag äter fet och flottig mat eller pucko och gifflar, klappandes på valkarna och hashtagg #uppmuntrafetma. Då vet jag att jag kommer locka fram de tjockhatande trollen ur sina gömmor. Kolla här, en fet person som inte ber om ursäkt för att hon äter! 
 
Eller som häromdagen då jag under ett inlägg som handlade om hur snygg jag var, passade på att tydliggöra att jag VET detta. Att jag vet att jag är snygg. Att jag vet att jag har normativa drag som är eftertraktade. Att jag vet att jag inte är ett fult jävla fetto som borde skämmas och ursäkta mig och självhata osv. JAG VET DETTA. Det är inga nyheter.
 
Herregud 1. jag har väl en spegel hemma 2. Jag har väl bekräftats tusenfalt för detta under halva min livstid. 
 
 
Men det sticker ju i ögonen på vissa. En kvinna som tycker att hon är snygg? En FET kvinna som tycker att hon är snygg? Denna vanföreställning måste krossas på en gång, gärna liksom tydliggöras att nej du kan omöjligt vara snygg för kolla på den här detaljerade redogörelsen som bevisar hur ful du är så vem fan tror du att du är? 
 
Nedan följer kommentarerna från sagda diskussion. (Obs, ni behöver inte säga snälla saker om mitt yttre nu – det är INTE det jag fiskar efter och ni vet ju vad jag tänker om komplimanger. Jag mår heller inte dålig av att kallas ful eftersom att jag som sagt vet att det inte är sant, så oroa er inte för mig nu! <3) 
 
Notera även personerna som reagerar på mina kommentarer om att jag vet att jag ser bra ut med att kalla mig ”självupptagen” samt att jag är ”så jävla oödmjuk” och omöjligt kan vara en go eller gullig person man vill vara omkring och att hen avskyr mig. Notera att detta alltså är en reaktion på att jag inte håller med om att jag är ful. Mycket intressant tycker jag. 
 

 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Fy fan för kvinnor som inte hatar sig själva!”

Jag skulle snarare vilja säga så underbart saklig du är. <3 Och det är på något sjukt sätt underhållande att läsa dina kontrahenters fradgaspottande kommentarer. De är så desperata efter att sätta dig på plats att de inte ens drar sig för att komma med fullkomligt vidriga kommentarer som får dem att framstå som riktigt genomelaka (vilket de kanske är?). Utom Jessica då, hon verkar mer så grundligt impregnerad av konvenansens mera skadliga regler att hon mest av allt känns … sorglig.

Alltså folk är ju fan ännu mer blåsta än jag trott, & så dålig koll på vad som ligger till grund för att de tänker som de gör.. Hoppas de får sig en tankeställare när de läser sina egna korkade kommentarer.

Åååh, blir så trött på detta ständiga dömandet av kroppen. Det är ju bara sorgligt att det kan sticka i ögonen på vissa att se kvinnor som inte skäms. Sorgligt att acceptans och kärlek inför sig själv bemöts med hat. Jag är 24 år och lyckades acceptera (till och med tycka om) mig själv för ett par år sedan, det bästa jag gjort, och det var tack vare dig m.fl. Tack för att du pratar om detta. ❤️

Lägger upp mina kommentarer här längre upp från förra tråden också…
🐭
Jag har mina strategier när jag säger ifrån. Men jag kan inte ensam göra det hela tiden för då slutar det få effekt. Vi måste bli fler.
Jag har inga problem med att säga att många, alldeles för många, är elaka. Det var majoritet som jag inte håller med om.
En av anledningarna till att jag är ogillad av en grupp på BB är just för att jag kraftigt reagerat tonen och klimatet, med det sagt, det har jag gjort HÄR också. Tycker nog flera av er här utrycker er elakt mot dem som ni tycker det är berättigar emot ganska ofta. !!!

Och…
Ang bloggkomentatorerna…
Ni har kort minne. Innan BB så var det mycket elakt som skrevs där. Nu är den bloggen bara inte lika aktuell längre så de som vill spy har flyttat vidare. Vidare så tycker jag Mia är passivtaggresiv väldigt väldigt ofta.

Så jävla sant, det där med att man inte "får" uttrycka att man är vacker eller att man älskar sig själv, utan man ska helst (speciellt som kvinna) finna fel med sitt utseende eller inte säga någonting alls om det. Har själv varit med om det, så fort jag sagt att jag är vacker osv, så fick jag massa negativa kommentarer (rakt upp i ansiktet!) av män, som sa att jag såg ut som si och så. Har aldrig hänt med kvinnor, tvärtom så höjer dom en.
Det är som den där cringe låten "You don’t know you’re beautiful that’s what makes you beautiful"
Som att män inte vill att en kvinna ska älska sig själv eller tycka att hon är vacker för att de ska kunna komma in och bekräfta det. Som att det är deras jobb att kommentera kvinnans utseende att hon är vacker och si och så. För tycker hon att hon själv är det så känner man sig kränkt el hotad av någon anledning.
För övrigt är du queen❤

Så väldigt befriande och härligt att du bekräftar sig själv och ger dig själv komplimanger så öppet och ogenant, känns bara som en så behövlig vind i detta självkritiska och otillräckliga klimat (speciellt för kvinnor). Jag blir glad när jag läser det!
Fortsätt älska dig själv, utsida som insida och put it all out there (om du vill) tror många fler delar min känsla av att det känns uppfriskande, härligt och power-rikt! 🙂 /Linn

Blir så ledsen för allt hat! Varför vill någon försöka trycka till en annan och vara så elak? Håller man inte med en annan så finns det så många vägar att ta. Man måste inte angripa en meningmotståndare genom att försöka trycka till någons person eller utseende. Sen om en är ful enligt samhällets nuvarande tycke och norm. Hellre det än elak som dessa personer.
Människor har blivit så hårda mot varandra på nätet så fort det är något hen inte förstår eller håller med om.

Så jävla motsägelsefullt. Från överallt får vi höra att vi ska vara nöjda med hur vi ser ut, du är vacker som du är osv osv i all oändlighet (och på samma gång så motarbetas detta ju i form av diettips, sminktips och allt jävla skit), men sen då en kvinna äntligen uttrycker att hon tycker om sitt utseende, ja då är hon självgod och ska bemötas med avsky. Tack så mycket för att du orkar med detta och synliggör på ett så bra och konkret vis.
PS: Jag tycker du verkar vara en go och gullig person som jag gärna skulle hänga med <3

Jag får erkänna mig provocerad av det du skriver, men jag inser ju att det beror på mig själv och att jag ALDRIG sett/hört en kvinna tala om sin kropp på det sättet. Aldrig. Det är alltid "banta till beach 2018", "usch, min mage veckar sig", "jag har för stora/små bröst" osv osv. Det är norm, det snacket känns liksom… tryggt? Men när man läser ditt förhållningssätt är det ju 17538994% mer livsbejakande och underbart. Ska genast anamma detta och börja tycka att jag är skitsnygg (känns revolutionerande att ens tänka tanken). TACK!

Du har lärt mig så mycket och du lär mig fortfarande. Det jag ibland blir förundrad över är vilken styrka du måste sitta på, hade jag fått höra så mycket om mitt utseende… Jag hade nog rasat ihop fullständigt. Du är hårdhudad och låt aldrig sådana människor påverka dig.

Kommentar på bloggkomentatorerna under Mias inlägg om Jocke och Jonna…
"#2 – Elise 2017-11-01
Ger det max 2 år sedan har Kronofogden tagit det i beslag. 😉 Dessa två människor behöver ju förvaltare för att klara sig… Vad ska han förresten göra nu då när han inte ska skämma ut sig online? För jag antar att han inte ska skaffa sig ett vanligt kneg?"
Exakt samma småaktiga ton som finns hos BB eller på de flesta andra bloggar om de skriver om andra än sig själva.
Jag tycker den är förkastlig och att den borde raderas, men jag tänker nog att flera är blinda för denna typ av kommentar när det gäller någon de ogillar. Så har även skett här. Tog dig många år LD innan du satt stopp i din blogg men jag gillar hur det blivit efter du gjorde det och det håller nästan hela tiden också. Ha tålamod innan alla hinner dit du är nu. Det är EN AV mina strategier. Men forsätt och säg till och markera. 💚👍

Alla människor är olika och bör älska sig själv, det vore ju jäkligt tråkigt att gå och hata sig själv hela livet.
Det är absolut inget fel med att tokälska sig själv!!!! Speciellt då man ska leva med sig själv i sisådär 80-90-100 år ♡
Alla människor strävar ju efter att älska sig själva genom att köpa en massa smink, kläder, nagelförlängning med mera. Det är ju ett sätt att söka lyckan och få den där lilla kicken av att känna sig snygg! ♡
Enligt min åsikt är det inte fel att vårda sig själv eller att vara egenkär!!!

Hej!
Jag har läst BB sedan den startade och redan från början upplevde jag en väldigt unken ton i både huvudinlägg och kommentarerna. Detta har, åtminstone vad det gäller det sistnämnda, ökat på med tiden och jag märker hur det på något sätt normaliseras. Alltså, även för mig själv vilket jag tycker är jävligt skrämmande. Bortsett från kommentarerna mot dig, LD, för där är tonen helt absurd och det går liksom inte att bortse från eller låta normaliseras. Jag tycker du är fantastisk. På rikigt. Ditt arbete är så otroligt viktigt och jag hoppas att omnämnda rövhattar inser det med tiden. Fram till dess kommer jag att fortsätta tjafsa emot trollen.
/Linda

Verkligen starkt bemötande från dig, och imponerande att du inte låter deras låga sätt påverka det du vet. Inte alla klarar det, och det är så inspirerande för precis alla!
Intressant också hur folk projicerar om hur självgod du är när det är de som försöker bygga en grandiositet genom att trycka ner andra. Lågt är bara förnamnet.

Blir så otrooooligt stärkt av dig, dina bilder, dina texter. TACK! Jag har inte kommit lika långt som du, och din kamp, dina framsteg men även dina svackor gör mig så jäkla inspirerad och ger mig så mycket kämparglöd. TACK. Tack för att du krigar, tar täten med röjsågen och så ömsint strör brödsmulor efter dig som jag kan följa de dagar jag inte orkar annat. Du är bäst! <3

"Bakom varje oslipad kommentar sitter en fjortis med ett omättligt hävdelsebehov", det är i alla fall vad jag brukar intala mig själv. Jag är inte särdeles förtjust i att tanken på att vuxna individer lyckas leverera sådana skitkommentarer. Men nog kan de säkert vara så. Mycket sorgligt.
Du är ett trevligt inslag i tillvaron. Och fin att se på, jadå! Och jag ber till gudarna att du aldrig släpper taget så du också glider iväg med strömmen och slutar som en moderiktig Blondindahmer eller liknande.

Så här tror jag: för en del människor som vantrivs med sina kroppar/utseenden är det enormt provocerande med någon som inte gömmer sig i vassen, drar in magen, och inte gör allt för att behaga andra. Alla de vidriga kommentarer som är citerade ovan påminner mig om en bekant som är supersnygg, klär sig jättefint och som är tjock. Hon hade förut ett jobb där hon träffade ganska många berusade människor. Det var inte alls ovanligt att (smala) kvinnor på fyllan kom fram till henne och frågade hur hon kunde stå ut med att vara sååå tjock, eller bara talade om för henne hur himla tjock hon var. Det var som om det var ofattbart för dem hur någon som såg ut som hon inte hatade sig själv och då måste hon tryckas ner. Det säger förstås mer om en själv att man har det behovet, men det är helt för jävligt att det drabbar dig och andra. Jag hoppas verkligen att du orkar kämpa vidare, för jag är helt säker på att det jobb du lägger ner det inte är förgäves.

Det bevisar vilka ointelligenta och ytliga människor det finns. Hur orkar man ens gå in och reta sig på någons yttre? Smal, tjock eller mager… Låt det vara. Det är problemet med sociala medier och medier. Det blir för mycket trams om löjliga saker..

En annan viktig sak jag reflekterar över är läsarnas kommentarer. Har kvinnor generellt så dåligt självförtroende? Ni läsare sitter och tackar Lady Dahmer för att ni får styrka och tro på er själva. Sluta göra er själva till offer… Inget illa menat men ni ger näring till de som hatar.

Paula Magnusson lever du själv i ett vakuum? Träffar du aldrig på någon människa som sårar dig, gör dig arg eller inspirerar dig? Aldrig känt att du fått kraft av att vara med, prata med eller titta på en annan människa? Jag är en av många vars självförtroende stärks varje dag av LDs arbete och det vill jag att hon ska veta! Jag gör mig inte till offer, jag gör mig stark när jag tar till mig stärkande budskap.

Väldigt intressant att kvinnor som inspireras och höjer sitt självförtroende med hjälp av andra kvinnor är offer. Detta resonemang vill jag se överfört på män. "Alltså, Niklas blir så himla stärkt av Bosses prat, vilket offer han gör sig till." Det kommer gissningsvis aldrig ske, för Niklas får definiera sig själv. Jag blir stärkt av t ex de selfies som visas här, men definierar mig inte som offer utan som samhällsmedborgare i ett samhälle med en skev syn på [kvinno]kroppar.

Varifrån får ni att jag ser ner på kvinnor? Ni är ju inte kloka!!! Inte konstigt att många ogillar feminister som inte kan vara objektiva utan lägger ord i munnen på folk. Själv klarar jag inte av den typen av människor utan ser mig som humanist då ni ger feminism dåligt rykte.
Hur bemöter ni själva andra kvinnor? Bara för att jag inte till punkt och pricka håller med er i allt ni skriver så ska jag stå ut med skit? Glöm det!
Det jag menar är att kvinnor måste stå upp för dig själva och inte bara luta sig mot andra för att känna sig starka.

När du säger att kvinnor gör sig själva till offer samt skriver som du gör så har du ett skammande språk som nedvärderar de kvinnor du pratar om. Det är kanske inte meningen men språk är viktigt och hur man uttrycker sig om människor säger mycket om hur man ser på dem. Jag håller för övrigt inte med dig om att kvinnor måste stå upp för sig själva. Det vore såklart önskvärt, men i ett patriarkat dör vi dagligen bryts ner så är det svårt att stå upp – och att ensam är stark och att man inte ska luta sig mot varandra för stöd och styrka tycker jag personligen låter som trams.
Feminist är man för övrigt om man förstår att vi lever i ett könsmaktssamhälle och vill göra nåt åt det. Humanist är nåt helt annat.

För det första Lady Dahmer: Jag står ENDAST för det jag skriver och inte för vad du eller någon annan förstår och att du skyller mitt sätt att skriva visar bara på att du själv slår dig fri från ansvar i ditt svar till
mig. Om man utgår från att personen har en elak agenda, då har man problem! För det andra: Du har fel! Man är inte feminist för att man ser problemen i ett könsmaktssamhälle för det gör de flesta, även jag och jag är inte feminist. Humanist är att man ser allas lika värde utan att lägga vikt på vad du har mellan benen. Jag struntar i om du är kvinna och tafsar på män eller om du är man och tafsar på kvinnor. Jag har alltid undrat varför ni som vill kalla er feminister är så förbannade på allt och ni verkar se oliktänkande som hot? Jag är kvinna, 43 år, gift och har barn. Varför i hela friden skulle jag hata andra kvinnor? Jag lyfter kvinnor, umgås med kvinnor, skrattar med kvinnor. Det jag också undrar är varför kvinnor i stort har dåligt självförtroende? Lyssnar ni för mycket på männen? Om ja, varför? Det är det jag menar med att aldrig bli ett offer. Var stark i dig själv. En annan sak jag tycker folk ska tänka på: Döm ALDRIG någon utifrån ett inlägg i en blogg eller övrig social media. Ni har ingen aning vem jag är, står för eller hur jag levt.
Förstår du att ordet feminist har blivit ett skällsord? Om man vill få med sig andra så är dömande och aggressivitet helt fel väg att gå.

Paula Magnusson
Tänker att det du efterfrågar är en slags "positiv feminism" som mer peppar utifrån "vad kan jag själv göra" eller att tro på sig själv, vilket jag tycker saknas till viss del i dagens feminism. Den egna agensen.
Det finns absolut ett systerskap och ett bekräftande kvinnor emellan i modern feminism, men det är oftast ett bekräftande kring det svåra, kring utsatthet och förtryck. Det behövs nog! Och hjälper nog föga att se ner på. Men det skadar förstås inte att även lyfta andra sidan av myntet!

Paula Magnusson,
Angående dina frågor: "Har kvinnor generellt så dåligt självförtroende?" och "Varför har kvinnor generellt dåligt självförtroende."

Först undrar jag om du menar självkänsla istället för självförtroende? Det senare innebär att man har tillit till sin egen förmåga inom ett specifikt område medan självkänslan är hur man värderar sig själv oavsett vilka förmågor man besitter. Man kan t.ex. ha bra självförtroende inom ett område men samtidigt ha en dålig självkänsla. Att ha en bra självkänsla innebär att man "är stark i sig själv" som du uppmanar läsarna att vara, dvs att man inser sitt värde oavsett vad andra säger om en.
Vårdguiden skriver: "Det finns ett samband mellan självkänsla och den makt man har över sitt liv. Om man själv kan bestämma och påverka sitt liv är det ofta lättare att ha en bra självkänsla." Samt: "En god självkänsla får man ofta med sig redan från uppväxten […] Grunden för att utveckla en god självkänsla är att man känner sig älskad."
Att hurtigt säga åt människor "var stark i dig själv" känns lite som att säga åt en förlamad människa att stå upp och gå. Det kanske funkade för Jesus men det upplevs lätt som ett hån att plötsligt begära att någon ska vara något som den omöjligt kan bli i en handvändning.
Varför kvinnor generellt har dålig självkänsla kan kopplas till det vårdguiden skriver om makten över sitt eget liv. Feminismen är en maktanalys där det visat sig att kvinnor som grupp är underordnade männen som grupp. Feminismen belyser också att kvinnors livsutrymmen begränsas pga att kvinnor förväntas ta ansvar för mäns dåliga beteenden.
Men du verkar iaf ha fått med dig en bra självkänsla från barndomen och jag är genuint glad att du har det. Jag önskar, liksom du, att fler kvinnor fick tillgång till en bra självkänsla. Men jag tror som sagt inte lösningen är att hurtigt uppmuntra kvinnor att skaffa det som att det inte innebär en massiv kamp att få det pga nedrivande kommentarer som LD gav exempel på i den här bloggposten. Liksom vårdguiden skriver så byggs en god självkänsla upp av att man känner sig älskad och då krävs det stöttande nätverk som ger den kärleken och bygger upp ens självkänsla tills man äntligen blir stark i sig själv. LD hjälper till i det arbetet genom att agera som exempel som hennes läsare kan följa. Jag tror att vi vill åt samma håll men jag tror mer på LDs metod än din, inget illa menat såklart.

Tänker att du kanske bör läsa detta inlägg med alla dina fula läsares känslor i bakhuvudet och känna efter om du landade rätt. Du skriver att du inte är ett ”fult fetto” utan fet och snygg. Att det är för att du vet att du är snygg som du inte tar åt dig. Du går liksom med på en rangordning av värde efter utseende i din text, obs jag fattar att dy inte menar så. Men asså. Du har många fula läsare. De kan bli sårade av sånt. Sen är det naturligtvis så att inte alla tycker att man är normsnygg längre när man blir tjock och full av gropar i låren. Jag pratar nu om mig själv. Jag har alltid fått höra att jag är skitsnygg men jag vet att majoriteten inte skulle säga så om min kropp längre (dock mitt fejs). Och vet du. Det är helt ok. Jag är kanske ful enligt normen nu på låren. So what. Normen var alltid skit ändå. Den gav mig fördelar jag aldrig förtjänat. Jag tycker att det är bra att du så att säga medger att du har ett ansikte som normen godkänner. Men jag förstår inte varför det är viktigt att hävda att alla tycker du är snygg. Så klart tycker inte alla det längre. Norm är norm. Men vem fan bryr sig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *