Kategorier
diskussion & debatt

Det är lätt att hata män

Det är så himla lätt att hata sin förtryckare när förtryckaren är en man. OFF WITH HIS HEAD!
 
Vad som inte är lika enkelt är när förtryckaren är en kvinna, när det kanske är en smal kvinna som förtrycker tjocka eller en hetersexuell kvinna som uttrycker homofobi mot mig som bisexuell eller en kvinna som uttrycker ableism mot mig i egenskap av person som har en npf-diagnos. Då är det jävligt svårt att hata och jävligt svårt att positionera sig mot henne i det där svartvita som utsatt/förövare är. 
 
För så här: Kvinnor är en grupp som förtryckts BRUTALT. På alla platser på jorden. Kvinnor är alltid utsatta, även kvinnor med makt och priviegier, för förtryck, för otrygghet, för hot om våld, för risken att mördas eller våldtas. (givetvis förtrycks kvinnor på olika sätt beroende på vilken annan grupp de tillhör) 
 
Förbannad blir jag ju. Nästan så jag ser rött emellanåt. Men nånstans i det där så är vi ändå systrar om ni förstår hur jag menar. Trots att hon kanske är min förtryckare på ett sätt så är hon också min allierade på andra sätt. Och att uttrycka (framförallt) hat eller våldsfantasier mot en annan kvinna är för mig det mest antifeministiska man kan göra. Det är inte lika lätt alls som att hata män. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Det är lätt att hata män”

Krokigt resonemang. Jag för min del hatar inte någon, hat föder hat, så det är helt kontraproduktivt, jag önskar mig mindre hat. Men jag avskyr bulldozers och besserwissers, know-it-all, av både X och Y sorten. Jag drämmer tillbaka, genom åren har det varit flest kvinnor jag har bett att flyga och fara. Så, är man en buffel eller ett troll finns det inte någonting försonande med att det råkar vara en kvinna.

Absolut. The big picture is what it is. "Ja, men jag har träffat en hel hög jätteelaka kvinnor i mitt liv."
Eh ja, människor, alltså män och kvinnor och barn, är elaka ibland. Men det är satan så mycket lättare att vara go och glad om man inte i nån mening måste kämpa (och frukta) för livet varje stund.

Fast det går ju inte att försvara en kvinnas handlingar med att hon själv blivit förtryckt. Då förringar man en del av problemet och försvarar kvinnor som missbrukar sin makt. Privilegierade kvinnor besitter makt över t.ex mindre privilegierade kvinnor, barn och andra människor som avviker från normen. Väljer vi att se förövaren som en allierad är det mer sannolikt att vi håller henne om ryggen (som män gör idag) än att vi står upp för de människor som har en svagare röst i samhället. Man behöver inte hata en förövare men man måste ju benämna saker för vad de är och ta tydligt avstånd från det. Precis som vi uppmanar män att ta avstånd från våld, sexism, hot etc. som begås av andra män.

Åh ja!
För var dag som går börjar jag ogilla män mer och mer. Jag tycker de är korkade små onödiga varelser. Jag börjar bli förbannad! Jag börjar känna hat!
Så trött på män som håller män om ryggen. Som ska förklara allt för alla för de vet bäst. som brölar och hörs hela tiden. Som får kvinnor att må dåligt bara för att de är kvinnor.
Och så lever jag i ett heterosexuellt förhållande där jag börjar ogilla min man också. Men har inte ekonomi att dra
Behöver jag säga annat än att min själ mår dåligt?

M
Du lever i ett av världens rikaste länder. Klart du ska dra om du ogillar din man, det är aldrig värt att stanna i en osund relation för pengars skull. Hur mycket mer förakt kommer då inte växa på sikt.

Men nej, det är inte systrar som förtrycker. Alla kvinnor är utsatta för patriarkatet ja, men det betyder inte att vi alla på något vis är allierade. Själv är jag så himla trött på all vit "feminism" som finns i Sverige, kvinnor som bara kan se orättvisor de själva drabbas av men verkar ha noll koll på intersektionalitet. Det kanske är att jag inte är lika storsint som du men själv kan jag verkligen inte vara lika förlåtande mot kvinnor som uttrycker rasism, ableism, homofobi etc. Det är ju minst lika hemskt som kvinnohatande män. Det är inte enbart kvinnor som förtrycks brutalt utan även flera andra grupper, det får man aldrig glömma. Om kvinnor ska ursäktas för sånt borde det även gälla män när de är förtryckta, t ex män med funktionsvariationer som uttrycker kvinnohat. Rasister är inte och kommer aldrig vara mina systrar.

Human: Att du bett flest kvinnor flyga och fara har sannolikt att göra med att mäns sätt att bete sig som rövhål på är så pass normaliserat att människor inte ser det (= de tillåts vara as) medan det för kvinnor räcker med att bara säga emot nåt som är helt uppåt väggarna för att tystas.
Jd: Även här i Sverige har inte kvinnor råd att lämna sina män, vilket M tydligt skriver. Att uppmana M att dra ändå är väl rätt oschysst då M redan skrivit om sin situation. Förmodligen har M, så som många fler kvinnor, tänkt igenom sin situation rätt ordentligt. Det handlar sannolikt inte om att M vill ha pengar utan snarare om att M varken har råd att äta eller bo utan den man M lever med.

Håller med till 100%. Och tycker somligas analys är väl grund när de säger att hat föder hat så allt hat är dåligt, eller att vadå, kvinnor är inga änglar, klart man får hata dem. Konsekvenserna av ens hat är det som räknas anser jag. I min värld är det aldrig okej att hata kvinnor. Enskilda personer såklart, men inte kvinnor som grupp. Gör man det eller tycker att det är samma sak som att hata män saknar man både feministisk och intersektionell analys. Kvinnor och män har fundamentalt olika position i ett patriarkat. Kvinnor som grupp har varken konstruerat de maktordningar som råder eller är de som tjänar på dem. Vi står inte heller för våldet i världen, varken det kroppsliga, sexuella, ekonomiska eller politiska. Hatar man kvinnor pga att de är smala, medelklass, vita eller "cis" så är man bara en helt vanlig kvinnohatare och inte det minsta progressiv eller nytänkande. Man pysslar bara med ett urgammalt patriarkalt beteende.

E
Vem ursäktar kvinnor – nånsin? Är det några som hatas på varje sekund av varje dag så är det kvinnor. Det är likadant inom alla rörelser så fort det talas om nåt annat än det specifika förtryck män utövar mot kvinnor. Handlar det om andra förtryck så är det kvinnorna som uppmärksammas. Är det fettföraktet det pratas om så visas smala kvinnor upp som bantar offentligt och benämns som problemaaatiska. Är det klassförakt så talas det hånfullt om medelklasskvinnor som sitter i sina villor och pöser självbelåtet i all sin privilegierade prakt. Pratas det om rasism så är det icke-svarta kvinnor som flätat håret som cirkulerar som avskräckande exempel på IG. Avfölj denna hemska kvinna , ta avstånd nu! Och är det transfobi så är det bara "terfar" det pratas om öht. De ska knullas med en trasig ölflaska, brinna, mördas och misshandlas. Kritiken mot män lyser med sin frånvaro för att underdriva. Den är tamefan obefintlig.

L
Privilegier är inte automatiskt lika med makt. Smala kvinnor får privilegier som jag inte har. De får t ex plats i alla stolar i det offentliga rummet, de kan hitta kläder i alla fysiska butiker och de är representerade i media. Det betyder inte att de har makt för det. De kan vara icke-privilegierade på andra plan. Ensamstående mammor på socbidrag. Funktionshindrade, fattiga, homosexuella osv. När man diskuterar detta är det bra att ha en intersektionell analys, istället för en syn på förtryck som en pyramid där vissa grupper är i toppen och vissa i botten. Verkligheten ser inte ut så. Den är väldigt mycket mer mångfasetterad och väldigt mycket mindre svartvit.

Klart att vita kvinnor har privilegier och makt! Utan vita kvinnors röster på Trump hade inte han vunnit! När vita kvinnor aktivt tar del av rasism, och hatar på svarta, ska man då inte hata tillbaka? Är det inte rimligt att hata sina förtryckare? Klart det är män som står för nästan all skit som händer i världen, men att ursäkta en så pass stor grupp som har privilegier andra inte har och som dessutom gång på gång använder dessa mot kvinnor med mindre privilegier (ex. kvinnor som röstar på SD osv.)…
Är det alltså så att rasifierade kvinnor som kritiserar och aktivt vägrar ta del av rasism och idioti som ex. känd vit kvinna uttrycker, leder till att denna kvinna får enorma konsekvenser? Är det inte mer män som i sådana fall mordhotar och skriver att kvinnan bör våldtas? Återigen, MÄN.
Tyckte du inte det var rätt av Adam Tensta att säga ifrån som han gjorde, eller var det inte ok för att det var en kvinna som sa N-ordet, och hon själv är ett offer i patriarkatet?
Med den logiken borde man ju inte hata på svarta män. Svarta män som redan är hatade av allmänheten? Att hata på dessa har inga konsekvenser alls, alltså? Jodå.

Moa
Hatar man svarta män specifikt blir man sedd som rasist, med all rätt. Inte en enda feminist kommer applådera en om man skriver "Jag hatar svarta män, de förtrycker mig!" De kommer ifrågasätta och undra varför du hatar just svarta män. Hatar man kvinnor specifikt däremot så anses man bara sparka uppåt och blir hyllad för sitt mod. "Bra att nån ÄNTLIGEN sa ifrån!" Som om det krävs mod att trasha kvinnor och som om kvinnor inte blir hatade på dagarna i ända. Sätter man bara terf eller vit feminist framför sitt kvinnohat så är det fritt fram. Sen kan man säga nästan vad som helst utan konsekvenser. Något män varit oerhört snabba på att upptäcka och använda sig av. De sitter numera i feministiska grupper och kvinnohatar och blir hyllade när de gör det, för vadå, de sa ju bara ifrån till förtryckare ju! You’re black, said the pott to the kettle. Nej, men ska dra öronen åt sig när nån säger att de hatar just kvinnor samt fråga sig: Vilka är det som tjänar på detta?

Jd
Är inte så lätt som att bara dra. Nu älskar jag min blivande man och vill inget annat än att stanna hos honom, men hade inte så varit fallet hade jag inte haft råd att dra. Är utförsäkrad och får ingen hjälp från någon myndighet. Har 0 kr i inkomst och är därför ekonomiskt beroende av min partner

Detta att män med sån glädje och entusiasm hoppat på "hata en problematisk kvinna"-tåget ser jag som en av konsekvenserna med att kvinnohat är socialt accepterat inom feminismen. För hatar man bara en kvinna/grupp av kvinnor man anser vara förtryckare så är det inga problem enligt många/somliga/en del feminister. Hade det inte varit socialt accepterat hade männen stannat i sina antifeminist-hålor och det hade fortsatt ses som de misogyna skitar de är. Nu kallar de sig feminister istället och kan helt legitimt utöva sitt kvinnohat och få hjärtan och hyllningar på köpet. De måste ju sitta och flina belåtet och se sig själva som riktiga master minds. Ser man inte det här anser jag att man är djupt nere i den patriarkala hjärntvätten. Kvinnohat har konsekvenser. Alltid.

Frika: Jag beklagar. Det är inte lätt att vara beroende av någon annan och värre blir det om man dessutom ringaktar densamma, eller om den man är beroende av beter sig illa.

Kära haterska,
Du hatar män för att du behöver någon att hata. Därför engagerar du dig i sådana män eller så dras de till dig. Det är ingen annan än du själv som förlorar på att hata.
För övrigt är det inte alls ovanligt att kvinnor som har formella och reella maktpositioner över män behandlar dem brutalt illa. Till skillnad från kvinnor har de ingen stans att vända sig eftersom de sällan röner samma förståelse. Hat skapar hat.

Nej jag hatar män för att de mördar, våldtar, misshandlar, kränker, skrämmer och hotar kvinnor och barn. Och för att de startar krig. Och förslavar. Förtrycker. Osv osv. Osv i all oändlighet.

Jd: Som My skriver ska jag klara mig ensam med räkningar, mat på bordet och kläder till mina barn etc. Med mina inkomster går det inte. Därför stannar jag kvar. Inte för att jag vill köpa fler läppstift eller inte vill dra in på utemiddagarna.

Vore det okej om en judinna hatade Irma Grese?
Vore det okej om transkvinnor hatar TERF:s som Janice Raymond som medverkat till att de blivit vägrade vård?
Vore det okej om svarta kvinnor hatar white supremacists som Lana Lokkeff?
Osv.
Att hålla kvinnor till en annan standard än män är början på slutet av jämställdheten.

Man får väl hata vem man vill men ändå intressant att fundera på varför tex ”terfs” dvs kvinnor som utgör ganska litet hot får mer hat än tex män som hotar och misshandlar och hånar och kränker transpersoner. Vi håller redan kvinnor till en annan standard. Män kommer undan med vad som helst medan kvinnor får skiten.

M:
Detta är varför det är så viktigt att stötta kvinnlig frigörelse. Det är liksom ingen slump att fler kvinnor är ekonomiskt beroende av män än tvärtom, och snacka om maktskillnad då när en relation inte är bra eller t.o.m. destruktiv.

Fast angående "terfs" och hat Natasja.
Män straffas visst när de utövar våld och hånar transpersoner. De hamnar i fängelse när man griper dem och döms extra hårt om det är hatbrott. Hittar man dem online så kastas de oftast ut. Män är oftare direkta gärningsmän, men kvinnor är ofta medhjälpare eller till och med anstiftare.
Terfs utgör ett ganska litet hot i form av fysiskt våld men tittar du på akademiska eller väldigt inflytelserika terfs så påverkar de policy och arbetar för en aktiv avhumanisering. Det vissa terfs sa och gjorde i t.ex. USA påverkade -ALLA- transpersoner där i det att de inte kunde använda sin sjukförsäkring. Det ledde till oräkneliga självmord, prostitution, och elände.
Det vissa terfs idag (tillsammans med nazister och kristen höger) säger om toaletter innebär att -ALLA- transpersoner är tvungna att outa sig själva som trans om det inte finns en unisextoalett. Outning kan leda till våld och död.
Så terfs är kanske inte att jämföra med skinheads på tunnelbanan, men de är att jämföra med nazister som sprider propaganda och avhumaniserar transpersoner genom sina böcker, sitt sätt att prata och relatera till transpersoner, osv.
Kvinnor har makt. P.g.a. könsmaktsordningen har kvinnor en speciell makt i vissa fall.
Tycker inte vi vinner på att säga att kvinnor är maktlösa och inte förtjänar hat när vi är sviniga.

När det gäller toalettfrågan så upplever jag att de som driver frågan är män och manliga politiker. En ganska liten grupp feminister kanske också gör det men jag har inte sett nåt ifrån mina amerikanska vänners flöden (och de är själva drivande som stöd för transpersoner och lyfter det senaste). Här i Sverige ser det dessutom väldigt annorlunda ut, vad som sker i amerika kan inte appliceras här. Och här kommer män undan med det mesta (jag pratar inte om mord och våld).

"Män är oftare direkta gärningsmän, men kvinnor är ofta medhjälpare eller till och med anstiftare."
Så jävla märkligt att kvinnor har ansvaret för vad män hittar på. Jag vet inte var jag känner igen det från, hm, jo just det, män har ju skyllt sitt våld på kvinnor i alla tider.

Det där resonemanget är ju lätt så länge man föreställer sig att det absolut värsta en kvinna kan göra mot en annan kvinna är att fälla homofobiska, ableistiska eller rentav rasistiska kommentarer.
I själva verket är det ju så att även om män står för långt över 90 procent av allt våld och alla sexuella övergrepp händer det ändå dagligen eftersom världen är så stor att kvinnor utsätter andra kvinnor för betydligt grövre saker än oacceptabla kommentarer.
Som exempel är våld och övergrepp i samkönade relationer betydligt vanligare än vad många tror. ROKS har kämpat, ibland i motvind för att uppmärksamma misshandel och övergrepp i lesbiska relationer i åtminstone 15 års tid.
Kvinnor som köper sex av andra kvinnor är inte så vanligt förekommande i Sverige, men i andra länder som Thailand och USA är det mer utberett även om det fortfarande bara är en bråkdel så många kvinnor som män som köper sex.
För den kvinna som säljer sex, nästan alltid i brist på andra rationella val är inte äcklet , vanmakten och avsmaken inför köparen nödvändigtvis mindre för att det är en fitta och inte en kuk man stimulerar.
Kvinnliga sektledare som styrt genom hot och skräckvälde precis som män i liknande position gjort finns det en del, Maria Åkerblom och Lilly Gardeby är två exempel i något så när modern tid.
Att kvinnor är en brutalt utsatt grupp globalt är väl ingen anledning till att kvinnor inte skulle "få" eller "kunna" hata enskilda kvinnor som utsatt dem för samma saker som män som grupp hela tiden gör : mördat, våldtagit, misshandlat hotat, köpt sex , styrt genom skräckvälde…
Jag tycker inte en mental "spärr " mot att hata enskilda individer i en brutalt utsatt grupp är något positivt alls, utan snarare bara en eftergift gentemot patriarkatet, ett tecken på att kvinnor hela tiden förväntas sätta " kampen" eller det gemensammas bästa före sin rätt till sina egna känslor.
Nu har ingen svart man gjort mig direkt illa, men inte fan skulle jag hata pedofilen som antastade mig som elvaåring mindre om han hade varit svart bara för att svarta globalt är en brutalt utsatt grupp, för att ta ett personligt exempel.
Själv hatar jag (ibland) gruppen män , men knappast för att de är överordnade som grupp utan för att de som grupp helt oavsett vilka andra privilegier de har eller inte har mördar, våldtar, misshandlar, köper sex, styr genom skräckvälde o.s.v

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *