Kategorier
diskussion & debatt

När antirasismen äter sig själv

Jag kan fortsätta på ämnet drevkultur i oändlighet för det är verkligen en oändlig källa till frustration och sorg.
 
Minns ni i julas när en antirasistisk profil på instagram efterlyste folk som kunde berätta hur problematisk jag är? Obs: Jag hanterade ju den grejen mindre bra, det medger jag, och en del av kritiken var befogad, låt oss inte förminska
detta även om själva premissen för denna kritik var syftet att än en gång riva ner mig.
 
Och det växte ju som det alltid gör till en jävla snöboll där människor ömsom skulle ta ställning, ömsom skulle vinna poäng på att positionera sig mot mig men också i sakfrågan. Det skrevs inlägg på var och varannan instagram. Det delades vidare. Det
var instagram-lives på flera timmar (!!) där jag avhandlades. Jag skulle ”krossas” och rivas ner och det pratades om att starta krig (jo på riktigt!). 
 
Nu gick det inte riktigt som de hoppats, men de drivande var ett litet tajt gäng som gissningsvis bondade hårt i privata chatten. Tre av dessa skrev dessutom varsitt dramatiskt ”öppet brev” till mig flera månader efter där de i detalj redogjorde för den
där gången jag var taskig i en facebookgrupp och därför var en förtryckare. Allt i riktigt uppdrag granskning-anda som menades sprida sig men som inte heller mottogs med intresse. Folk är väl less på skiten kanske? Man får hoppas. 
 
Men det var som sagt ett gäng, några mer drivande än andra men ändå enade mot Lady Dahmer som var en jävla rasist En återkommande kritik var att jag behövde lyssna när de med TF kallade mig just detta. Detta upprepades i mitt kommentarsfält men också
som inlägg som delades friskt av en ganska stor massa, även bland människor jag trodde var vänner. ”Lyssna på de som har TF”, var återkommande. Diskussioner om hur viktigt det är att backa. Och så vidare. (Mycket som jag själv håller med om
såklart, allt som skrevs var ju inte skit eller obefogat.)
 
När jag sen fick mina erfarenheter av rasism förminskade av en bortklemad svenne från Danderyd så lyste de med sin frånvaro. Gissningsvis för att de var polare med denne och då spelar TF plötsligt mindre roll. Då heller det faktum att
jag rasifierats och utsatts för rasism halva mitt liv för jag är ju Lady Dahmer, vit privvad i fin villa med välbetald make. 
Och när jag refererade till mig själv som svartskalle, nåt jag kallats för halva livet av svenska rasister, så var jag rasist för det också. I efterhand kan jag känna att jag borde sagt ifrån ordentligt för där går fan gränsen. 
 
Men ok, jag ska inte hålla er på halster. De gick väl vidare sen. Det la sig. Och detta är inget inlägg om hur synd det är om mig heller, jag ville bara ge er lite backstory för det som komma skall. 
 
För lyssna på detta: Häromdagen fick jag veta att denna lilla grupp på kanske sex personer blivit bittra fiender med varandra. Nu går anklagelserna om rasism mellan dem istället. Det låter lite ungefär lika som det gjorde då. De
som själva hojtade om TF och om att lyssna och backa och om hur jävla vidrig och dum och förtryckande jag är som inte backat och som inte lyssnat, drabbas nu av samma sorts kritik sinsemellan. Eller ”kritik” för vad jag sett så är det mest aggressiva
anklagelser och påhopp även om det finns poänger i båda läger.
Och ingen av dem har vare sig backat, lyssnat eller tagit hänsyn till TF. Tänka sig va?
 
Men är det inte lite lustigt ändå? 

Den här typen av aktivism slutar alltid så här. I en krets där minsta lilla får dig avfärdad som problematisk och kölhalad så kommer det till slut vända sig mot dig, för ingen är felfri och alla är obstinata och envisa när de tror de
har rätt. De äter till slut sig själva och varandra. 
 
Jag medger dock att jag gottar mig ganska rejält åt detta. Nej jag är inte bättre än så. 
 
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”När antirasismen äter sig själv”

De engagerade (alla, även rasisterna) är ju så fulla av känslor. Annars skulle de helt enkelt inte vara så aktiva. Och då ska de andra som är aktiva också vara lika arga på samma saker och helst ha samma stil också (den punkten har jag aldrig begripit). Jag var vegan men inte arg och då var jag fel, feminist men rakar benen ibland (testade tjock lurvig päls bara sådär med 19 och tänkte knappt på det men gillar inte känslan) vänster enligt väljarbarometrar men orkar inte gå och demonstrera och det är för slappt. Väldigt aktiva människor påminner mig tyvärr mycket om esoteriskt folk i min mammas kretsar – där blir det också jämt bråk.

Tycker hela idéen om att "backa", "lyssna" och "tf" används helt uppåt väggarna. Ser dagligen människor använda det som ett argument i brist på just … argument.
Folk kan inte tänka och konversera längre, det har bara blivit ett spel där alla ska buntas in i olika kategorier och tillskrivas olika spelregler baserat på en påhittad kollektiv identitet.

Vilka bestod den här lilla gruppen av egentligen? Kan någon droppa instanamn? Minns när du var i blåsväder men lyckades aldrig hitta till något av dessa konton konton. Vet att det egentligen inte spelar någon roll men jag är tyvärr svag för att följa diskussioner i smyg

Jag tycker också det är ganska kul. Såg precis en av dem (person 1) försöka starta bråk med ytterligare en person (person 2) som la ut ett inlägg om vikten av representation av tjocka personer i media. Person 1 skrev då att person 2 var vit och därför alltid representerad (vilket person 2 höll helt med om) och att det var värre för rasifierade som också var tjocka (igen person 2 hade inte påstått något annat). Det var inget egentligen problematisk som sagts i person 2 inlägg och det var så tydligt att det handlade om att leta efter fel så person 1 kunde få känna sig utlopp för sina känslor.
Jag är psykolog och tycker sådant är fascinerande att följa för det handlar i slutändan bara om makt. Person 2 var så otroligt undfallande mot person 1 hela tiden men det räckte liksom inte, person 2 skulle kräla.
Ännu intressantare blir det då person 1 faktiskt är en person som på flera sätt förkroppsligar det rådande skönhetsideal för kvinnor. Hen är väldigt snygg helt enkelt (och smal). Person 2 är tjock och vi vet ju alla vad samhällets skönhetsnormer säger om detta.
Tycker det hela var otroligt unket men det visar vilka människor detta egentligen handlar om och att deras drivkrafter mer handlar om att ha makt över andra.

Som grek är ju det där med rasism väldigt märkligt. Först var man svartskalle och skulle gärna ut ur Sverige, och nu vill t.o.m The glorious one och Breivik ha med en i hemmalaget. Men det är väl därför termen rasifierad finns, för att göra det tydligt att det är inte ett statiskt tillstånd, utan något som sker och kan förändras. Men det betyder ju inte att erfarenhet av rasism bara försvinner.
Men det är ju för djävligt att det då är något som på något mystiskt sätt kan hållas emot dig. Kämpa på!

Alltså jag vill bara påpeka att hur du bemötte förra drevet var så extremt bra!! Så öppet och sakligt, 0 % gå i försvarsposition för saker man har gjort fel för att man känner sig angripen (vilket ju trots allt är högst mänskligt). Kommer ihåg att jag läste ditt svar och bara * guldstjärna *.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *