Kategorier
diskussion & debatt

Nej mina barn får inte ha bikini

Jag har sett att det diskuterats bikini på barn i flera bloggar och en del av er har frågat vad jag tycker. Jag tycker nog inte så mycket om hur andra föräldrar gör. Eller jo det gör jag väl men jag vill inte skriva folk på näsan på det sättet. Jag tror de flesta av oss gör så gott vi kan och jag tror inga barn får men för livet för att de har bikini när de är fem bast. 
 
Själv har jag inte låtit mina barn ha bikini. Jag förstår att barn vill likna sina föräldrar och ser man mamma med bikini så vill man kanske ha en sån. Jag använder inte bikini själv, av fler anledningar, så det har väl inte varit på tapeten riktigt. N har frågat ett par gånger, eller inte frågat utan mer sagt att hennes vänner har bikini och på så sätt låtit mig veta att det är nåt hon funderar på. Hon frågar liksom inte rakt ut utan mer kollar läget hos mig. Jag har svarat att hon inte har några bröst och därför inte behöver nån. 
 
Men nu har N iallafall kommit upp i åldern att det börjar kännas jobbigt att visa de ickeexisterade brösten och det tycker jag man som vuxen SKA respektera och värna om. Kroppslig integritet måste komma från barnet själv, inte köras över eller prackas på. Just nu är mina barn rätt så ok med nakenhet men det smyger ju på, den där privata känslan och blygheten. 
 
Jag säger dock fortfarande nej till bikini dock. Baddräkt duger. Den täcker om man vill och den skyddar mot solen (som en bikini inte gör) och den är bekväm och den sitter där den ska. 
 
Bikinin är ju ett plagg som sexualiserar kvinnokroppen och jag tycker allt som sexualiserar ska undvikas i den mån det går. Problemet är egentligen inte tyget i sig utan vad det representerar i just vår kultur. Bikinin är ett plagg som är designat att behagfullt och sexigt framhäva kvinnors kroppar utan att avslöja för mycket. Att klä barn i bikini är att bidra till deras sexualisering som i sin tur leder till en sexualiserad syn på barns kroppar. Redan i tidig ålder får flickor lära sig det paradoxala i att dels klä sig som sexiga vuxna , dels att ta ansvar för pojkars och mäns nyfikenhet och lust. (Och det börjar tidigt!) 
Men sexualiseringen av våra ungar har blivit så normaliserad att det inte uppfattas som konstigt utan snarare som en del i att vara barn. Små flickor kläs som vuxna i kort-korta kjolar, lågt skurna byxor och tajta figursydda toppar. Utöver det lär de sig tidigt att röra sig som vuxna kvinnor; vicka på rumpor och höfter och anta förföriskt kroppsspråk. Visst, barnen imiterar oss men vi uppmuntrar och hejar på. Det är inte gulligt, det är egentligen ganska osmakligt.
 
Men sen fattar jag att det inte är svartvitt. Och att grupptryck och viljan att passa in finns också, så vi får se hur jag resonerar senare. Kanske får hon köpa nån sportig variant senare. Vi får se. 
 
 
Nej det blir inga bilder på mina barn i baddräkt. Ni får hålla till godo med denna. 
 
Längtar man inte till sommaren när man ser det här? Det gör jag!

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

50 svar på ”Nej mina barn får inte ha bikini”

Intressant att läsa dina tankar! Det påminner mig också hur totalt oförstående jag var för sexighet när jag var yngre. Jag var i simhallen med klassen när jag var 16 år och hade baddräkt. Jag var ärligt talat skitförvånad över att mina kvinnliga klasskamrater hade bikini, och kunde inte förstå det. Jag kunde fatta att man hade bikini på stranden pga att solbränna, men kunde inte ta in varför man hade det i simhallen, för för mig var det så självklart att man i simhallar har baddräkt. Och nu som 35-åring är jag jättetacksam över att jag aldrig fattade att jag också kunde vara "sexig" för jag tror att det har hjälpt mig att hitta trygghet i mig själv. Jag antar att jag har min väldigt opiffiga mamma att tacka för det och tänker därför jättemycket på hur jag i min tur kan vara en bra förebild för min dotter och mycket av det som du delar med dig av gör att jag känner mig stärkt. Så tack 🙂

Blir jävligt provocerad av barn i bikini, för det är så jävla vansinnigt. Känner mig själv rätt fånig i bikini, ba åh hallå här e jag, här e mina bröst, man ser dem typ, men inte helt!!!!!! Hatar att vara så påverkad av den sexualisering jag utsätts för och att jag därigenom känner mig tryggare med dolda bröstvårtor, asså hur sjukt…
Tycker baddräkt är så opraktiskt för att man liksom måste ta av sig hela om man ska pissa eller nåt. Det finns ju uppdelat man kan köpa, underdel och typ ett linne. Kanske kan vara en iaf semirimlig kompromiss.

Tack för inlägget, jag har väntat! 🙂
Minns att när jag började ha bikini trivdes jag aldrig. Jag tyckte inte om att visa min kropp men det var väl för att "alla andra" kompisar hade bikini. Själv hade jag gärna haft baddräkt istället men i min ålder (13-16) så ansågs de konstigt om man inte hade bikini. Det var liksom givet att alla tjejer skulle ha bikini. Numera vill jag hellre ha baddräkt, trivs mycket bättre i det och känner mig mycket mer bekväm. Idag kan jag bada med mina barn utan att tänka på att jag visar upp min kropp.

Ja den största anledningen till att inte köpa en bikini till sina barn måste väl ändå vara; att det inte är ett så praktiskt plagg?
Tjejerna kan inte leka lika fritt i vattnet och det åker in grus. Ja och en baddräkt skyddar dessutom bättre mot solens farliga strålar…
Jag har bara söner men skulle aldrig köpt bikini. Ser ingen anledning faktiskt.

Håller helt med dig om hur creepy det är med små bikinis på barn!
Men att behöva ha baddräkt skulle iallafall jag uppfatta som ett straff haha, så obekvämt!
Som andra sagt, en sportigare variant av bikini kanske är bäst? Top med sport-bh form och korta cykelbyxor typ?

Jag resonerar som LD. Har deklarerat en regel till döttrarna att det blir baddräkt tills bröst finnes. Och de har själva fattat att det är de andra tjejerna som är konstiga som vill ha badkläder som så lätt åker av uppåt eller neråt i vattenlekarna.
Samma regel gäller även behåar/toppar. Inte förrän bröst. Tycker det är förskräckligt att helt platta småtjejer ser det som ett måste med sportbehåtopp-vad-det-nu-kan-heta redan i Åk2. Men det är samtidigt harmlöst och jag fattar att som förälder pallar man inte ta alla strider. Om man ens tycker det är nån strid att ta. Vi gör så gott vi kan.
Och jo, LD, jag är glad att du pallar skriva då och då igen. Har saknat dig.

Jag kör på bikinitrosor + tankini, mest för att jag hatar att visa magen men också för att det är skönt med något tajt över magen (jämnt tryck, ej söm eller resår) nu när jag har navelbråck
Annars skulle jag vilja ha bikinibh och badshorts
Tankini och badshorts funkar inte, känner mig för påklädd och bara bikini helt igenom känner jag mig för exponerad
Barnen har badbyxor (ej trosor, boxer/shorts hellre) och UV tröjor (heldräkt funkar inte, för långa överkroppar, blir för tajt mellan skrev och axel eller för jäkla pösigt, tvådelat funkar bäst på dom
Får se hur de blir när dom blir äldre, kommer inte köpa nån bikini till en 5åring iaf

Alltså jag har ett så sjukt minne av mig själv när jag var liten, typ runt fyra-fem, och gick på dagis. Alla i klassen skulle spontan-bada under en utflykt och alla tog av sig allting förutom trosor/kalsonger. En del badade nakna. Och jag minns att jag var den enda som inte ville bada pga att jag inte vågade visa mina "bröst" för mina kamrater!?!? Vaddå bröst!?!? Och då var jag ändå ett barn som ofta badade naken med min familj på stranden osv, och har en familj där nakenhet varit/är väldigt normaliserat. Blir fan ledsen när jag tänker tillbaka på det.. Funderar mycket på mekanismen bakom det, så jävla sorgligt.

Har börjat fundera på tvådelat, linne och shorts/byxa till mina barn inför sommarens semester, mest pga att det gör toabesöken lite smidigare. Äldsta kör baddräkt på simskolan, annars har de mest uv-kläder, tröja och shorts som skyddar mot solen. Hittills har jag sagt att bikini är för "större" (ospecificerad ålder) men de ser ju att jämnåriga börjat ha det tyvärr. Känner att det är något vi får klura på, men något "vuxenlikt" kommer det definitivt inte bli förrän jag verkligen inte har något att säga till om längre.

Håller inte riktigt med i ditt tänk där, om hon nu inte ska/borde/får/bör täcka sina icke existerande bröst bör barnet endast bada i badtrosor/shorts, en baddräkt är ju till för samma sak som bikniöverdel. Annars hade små pojkar också använt baddräkt.
Uv-dräkter är till för att skydda, baddräkter är det inte.

Min lilltjej fick bikini med slät rejäl överdel när hon var nio för att hon tjatade och "ville vara fin". Hennes två systrar var mer praktiskt lagda, den ena vill hellre ha baddräkt (13 år) och storsyster fick bikini när hon var 15. Mellansyrran hade killshorts tills hon var 9, men slutade med det efter att hon blev utslängd ur omklädningsrummet på badhuset av en arg tant som sa att pojkar inte fick vara där.

Är gammal simlärare och har alltid arbetat i bikini. Inte sexiga sådana utan alltid rejälare varianter, sådana där överdelen är mer som en sport-bh. Detta för att det helt ärligt är det allra bästa plagget om du ska upp och ner ur vattnet och kunna lattja ordentligt. Tankinis – såna med linne och trosa – sämsta uppfinningen! försök röra dig någorlunda i dem och linnet korvar upp sig. Fy tusan! Baddräkt funkar tyvärr inte pga. måste kunna byta om snabbt till ny underdel emellan grupperna för att inte få tråkiga nyheter på gyn några dagar senare. Tro mig, 15 års erfarenhet med simskola upp till 10-11 timmar med halvtimmar i vattnet, 10 minuter på land, jag har testat alla modeller.
Samma sak gäller för barn och "tweens". Baddräkten är djävulens uppfinning om man vill hänga en dag på stranden/simhallen och inte vill göra alla sina behov i vattnet. Att korva på sig en kall,blöt sak över magen efter toabesök är bara vidrigt. Bara badbrallor eller bikini är det som gäller! Ordentlig överdel med bra resår som har en brottarrygg eller kors i ryggen så att inget glider ner eller upp när man vill dyka och hoppa är grejen! Baddräkter har ju faktiskt ofta en djup rygg = du kan inte leka i dem ordentligt utan att hålla på och fixa och trixa hela tiden med axelbanden vilket såklart inte är kul när du egentligen vill leka med dina kompisar.

Jag håller inte riktigt med om att bikin är designad för att sexuallisera. Förr i Europa hade både män och kvinnor baddräkter med långa ben på. I takt med att männen slutade täcka kroppen och ha mindre och mindre badbyxor så ville kvinnorna också ha ett alternativ men att inte täcka brösten alls var inget alternativ som skulle godtas och i takt med att b-hm uppfanns och man slutade använda korsett så blev det också möjligt med en bikin istället för en baddräkt.
Rätt mycket och rätt ofta när du anser att något blivit uppfunnet för att sexuallisera eller begränsa kvinnor så har du inte hela historien rätt för dig. Du med många fler tittar inte tillräckligt långt bak i historien för att få en korrekt bild över sammanhang.

Ang större barn och bikin. Det finns toppar som mer är som korta linnen utan simulerade kupor etc och de tycker jag är ok som alternativ till baddräkt.
Mindre barn passar bäst i enbart en byxa eller i en hel solkskyddande stranddräckt.

Men det var ju inte därför Bikni uppfanns. För att sexualisera kvinnor. Den var en kompromiss. Problemet fanns innan plagget och så fall är dagens baddräkt ett lika stort problem. Ingen skilnnad alls faktiskt. Bägge täcker brösten.

När jag var i N’s ålder + lite äldre så var min mamma HELT emot smink, bh (varför bh när man inte har några bröst) bikini etc. Jag förstår helt hennes resonemang idag, men som typ 12-åring var det en jättestor grej som jag hade ångest över. Små mini-bröst som stack ut som strutar under tshirten och gjorde att man gick med krökt rygg … där hade ju en "topp" (om det fortfarande heter så, haha) varit väldigt efterlängtat. Det var heller inte helt lätt med taskiga dumma barn som retades att liksom behöva stå upp för min mammas åsikter. Jag förstod ju henne, men att stå där i simhallen i baddräkt och shorts och alla andra hade bikini …. det var skitjobbigt.

För mig var det så att när jag hade baddräkt mådde jag otroligt dåligt… Först när jag hittade en behå så klarade jag av mina bröst, alltså en bikini, började jag känna att jag kan bada. Jag fick bröstet i 4e klass och hittade en bikini i runt 19årsåldern.

Mina barn är små och har uv-dräkt när de badar utomhus och vi åker inte till simhallar. Min dotter kommer inte art få bikini innan hon har bröst och då en praktisk variant som inte ramlar av. Om någon vill ge henne bikini innan hon har bröst så ska jag fråga om de vill ge bikini till hennes storebror. Jag känner mig helt lugn i frågan men det är samtidigt lite sorgligt att jag har känt mig tvungen att fundera igenom den. Kan inte barn få vara barn liksom.

Minns när jag fick min första "BH" (det var mest bara en kort tygtopp att ha under kläder). Fattade inte alls varför jag skulle ha nåt sånt. Tror jag fick bikini efter det. Har ett minne av att kille i min klass knöt upp min bikinitopp på badhuset en gång. Fattade inte varför han tyckte det var kul heller. Men mina lärare på lågstadiet sa alltid att jag var mycket mognare än dom andra i min klass, så jag passade aldrig in med alla barnsligheter dom hade för sig, vilket var jobbigt ibland men i längden är jag nog glad för det. Men ja, att ha BH eller bikinitopp när jag inte hade bröst, det kändes inte riktigt klokt, men sen "lär" en ju sig vad alla förväntar sig. Tycker fortfarande inte om att ha BH eller bikini på mig och ser ingen anledning att alltid ha det bara för andras skull.

Jag fick inte ha bikiniöverdel när jag var liten, då förstod jag inte varför. Tror att mamma sade att det var för vuxna typ. Sedan fick jag ärva en av en kompis. Nu tycker jag att det var bra av min mamma att stå emot och kommer att göra likadant med mitt barn. Det stämmer ju också attbaddräkt skyddar mot solen.

Som kommentar till Marion.
För dig har det inte fungerat med de andra varianterna. För mig, som spenderade många somrar på stranden eller utebadet så fungerade det utmärkt med baddräkt när jag var liten och aktiv. Är numera en badkruka av rang så går sällan ner i vattnet och då använder jag bikini för att bli brun, (ohälsosamt, jag vet).
Däremot om jag åker till något vattenland så blir det baddräkt, känns mycket säkrare och jag vill varken att byxor eller överdel plötsligt rycks av i en stark ström.
Efter en snabb sökning på internet ser det dessutom ut som om de som simmar professionellt, iaf de som får vara med i tidningar, använder baddräkt när de simtränar, och de tränar ju ganska frekvent.

Till Marion: jag förstår att som simlärare kanske det är bäst att ha bikini om en går upp och ner i vattnet med stora mellanrum varje dag, men de kvinnliga badlärare jag har haft har alltid använt baddräkt. Själv har jag varit elitsimmare och jag, samt alla andra tjejer, använde alltid baddräkt. När en simmar så gäller det att glida fram i vattnet så fort som möjligt, och baddräkt (allra helst en sådan med längre ben) är det bästa eftersom det skapar mindre motstånd; ju mer hud du visar, desto mer motstånd i vattnet. Sedan är det även bäst att raka sig som simmare eftersom hår också skapar motstånd (därför badmössa används). Samt enligt min upplevelse så glider axelbanden inte alls ner, oavsett hur mycket jag simmar eller leker eller dyker, och oavsett hur djup ryggen är eller inte (de flesta baddräkter är dock inte särskilt djupa).
Nu för tiden simmar jag tyvärr sällan, men ibland är jag på vattenland och där badar jag hellre med baddräkt än något annat!! Även baddräkten rör och flyttar på sig i starka strömmar och snabba rutschkanor. Har haft bikini på mig två gånger på sådana ställen – aldrig mer! Bikini överdelen åker upp så en visar brösten och bikinitrosorna åker ner. När en använder baddräkt åker de bara in i rumpan så en får string, vilket är betydligt snabbare åtgärdat än att behöva korrigera två delar.
För övrigt så håller jag med dig LD! Jag tror jag använde en bikini för första gången när jag var typ 10, men överdelen gick ner till naveln så visade ju inte så mycket direkt. När jag var liten hade jag endast badbyxa. Sedan gick jag över till baddräkt, och har alltid använt baddräkt förutom möjligtvis när jag badat med kompisar på stranden. Även när vi simmade i skolan och alla andra tjejer hade bikini på sig så hade jag baddräkt. Kunde som sagt både simma och leka då utan att behöva oroa mig för att någon del skulle åka upp eller ner. Enligt bilder på mig som barn var jag helt okej med att visa mig naken inför andra tills jag var typ 10 år också, hehe. Kunde springa naken genom vattenspridaren i trädgården osv, men då var det ju ingen än mina föräldrar, syskon, eventuella kompisar som var över, och de närmsta grannarna som kunde se. Sedan kom jag inte in i puberteten förrän jag var 13 år iofs så kan bero på det, hade inget att skyla liksom.

Det var nedan jag regarade på….(eller har du också redigerat i texten?)….
”Bikinin är ett plagg som är designat att behagfullt och sexigt framhäva kvinnors kroppar utan att avslöja för mycket. ”
https://www.ellos.se/ellos-kids/bikini-ester/7002971-02-27?extcmp=01_SE_SEM_G4&LGWCODE=700297102;86922;4797&gclid=EAIaIQobChMI9auAna2A2QIVylQYCh1MnQEDEAQYAiABEgLvKPD_BwE&gclsrc=aw.ds&dclid=CN-hhKitgNkCFQSIGQodx4gHig
Historiskt är det inkorrekt, och bikinin ovan kan jag verkligen inte säga stämmer in i den kategorin. Jag tänker att du är för svart/vit i frågan.

Mina barn får inte heller ha bikini och det spelar ingen roll hur den historiskt uppkom.. Den är mer naken kort och gott och jag vill att mina barn ska vara mindre nakna om möjligt.
Sen har ju barn egna viljor. De har vänner, det finns grupptryck, det finns alla möjliga aspekter och vinklar i det här och det är skitsvårt att vara mamma och en del principer får man överväga och omvärdera om och om igen. Självklart är det så. Men så länge mitt barn inte verkar allt för plågat av att inte ha bikini så kommer hon inte ha bikini och jag kommer inte att uppmuntra det.

Det finns bikini och sen finns det bikini. Själv började jag nog få antydan till bröst runt 9-10 års åldern. Dvs i åk 3-4 i grundskolan. Hade alltid baddräkt i skolan på simundervisning, men hade bikini med sporttopps överdel på semestrarna utomlands. Precis som någon skrev, för att enkelt kunna gå på toa och även byta underdel eftersom jag lätt fick urinvägsinfektion.
Förstår inte motståndet till topp under kläderna som några skriver om? Det var ju oskönt med bröstvårtor som skavde mot insidan av en del tröjor. Sådana där tröjor med tryck på (som många barn/tweenies har) är ju stela. Bröstvårtorna är ju ganska känsliga, kanske ännu känsligare när brösten växer? Bh är en annan femma med hårda byglar.

På stranden solar jag med bikinitoppen, men den åker av när jag badar. Känns fritt och härligt utan i vattnet, men obekvämt med folk som tar illa upp/blänger om man är topless på stranden.
Tycker för övrigt att det ser så tråkigt ut med topp på småbarn, som om de skulle ha något att dölja..?

Håller också med i resonemanget, min egen mamma resonerade likadant. Men minns hur jobbigt det var att gå runt med mina icke-existerande bröst när ”alla andra” började få bröst och därmed fick en bh. Baddräkt var aldrig ett problem dock. Men den där bh:n..
Har ännu inga barn, men jag hoppas i framtiden att de ska våga berätta att ”detta får mig känna såhär”, isåfall ska jag rucka på mina åsikter, för såhär ska de verkligen inte behöva känna.

Brukar ha bikini eller baddräkt när jag badar eller simmar. Inte för att jag behöver det direkt. Förr hade jag badbyxor eftersom jag är född pojke och skulle lätt passera som man. Men om nu kvinnor som knappt har bröst ska skyla sig så varför inte jag som har? Kanske kan detta hjälpa till att ifrågasätta det du skriver om.

Tycker det är hemskt när man ser små barn i 1-3 års ålder i en triangelbikini som knappt täcker något! Kan dock tycka det är okej med sån bikini som har linne och shorts men allt annat är no no när det kommer till bikini på barn!

När jag var ung i slutet på 70-talet så användes, i den stora stad jag bodde i, oftast inte bh och ännu mindre bikiniöverdel. Jag ägde inte ens varken bh eller bikiniöverdel. Det var ett medvetet val att avsexualisera brösten.
På besök i mindre ort fick iaf jag uppfattningen att det var ett storstadsfenomen.
Nu verkar det värre än någonsin och nu gäller det barns klädsel på badstranden.
Hur blev det så här?

Tack för detta! Bra skrivet! Jag låter inte ens min dotter ha vanliga trosor… köper boxershorts (för flickor). Vet ej om detta bara är ett hjärnspöke hos mig eller rimlig respons på barnklädeskulturen.

Små barn är inte så mkt att diskutera tycker jag – bikinin har inget syfte och det blir bara skevt.
Men när man börjar bli äldre tycker jag ändå att man bör vara lyhörd för barnets tankar. Min mamma var stenhård – inga bröst ingen bikini (eller bh) grejen var ju den att jag typ fick tuttar i gymnasieålder. Att både sakna bröst (som kompisarna hade börjat etablera) och att tvingas klä sig i baddräkt (som var för småbarn och tanter i min bok) gjorde att jag vägrade stranden en halv sommar. Till slut gjorde vi en kompromiss – en sportbikini. Bröstens icke-existens var inte ett jätteproblem för mig – det var mer plagget som sådant eller att slippa ha en barnslig baddräkt. Mammas ställningstagande gjorde ju i princip att jag blev mer brydd om mina ickebefintliga tuttar än om jag bara fått ett tvådelat badplagg. Dessutom kan man ju råka ha ett snoppbarn som vill ha bikini och då kan man ju inte hänvisa till bröstens existens. Vi pratar om det där än idag att det är lätt att låta sina ideal ta över… Det är kluriga frågor ändå – finns ju kompromisser som inte är svartvita liksom.

Min mamma var väldigt noga med att inte klä mig i sexualiserade kläder och trots att jag förstår hennes intention nu var det ändå jävligt jobbigt som barn. Minns inte hur det var med bikini just men framförallt det här när jag inte fick ha de kläder jag ville för att de var "för urringade", "blottade axlarna", "visade (lite av) magen" osv för att det var "opassande". Det är inte så kul att få höra när man är ung och vill välja sina egna kläder, särskilt inte när alla andra klär sig så. Sen var väl min mamma lite extrem kanske som inte lät mig ha linnen utan tröja över när jag var typ 15. Men just detta med att inte klä barn i kläder som anses sexualiserade kan bli problematiskt eftersom att barnen inte förstår att de är sexualiserade. Kanske är lite av en annan diskussion men minns bara hur jobbigt det var att stå där och svettas på skolavslutningen som 6-åring för att man behövde ha en tröja över och leggings under klänningen.

Min dotter har bikini, hon är 7, snart 8. Nu snackar jag tankini då överdelen är en topp som nästan går till trosa. Detta val för att det ska bli lättare att snabbt kunna gå på toaletten då det går från 0-100 I kissnödighet ^^ Ogillar bh-liknande bikinis som jag sett från 1-årsåldern och uppåt.

Min 4åring och 8åring har badshorts. Jag och min man har också badshorts och jag bikiniöverdel. Men äldsta dottern har velat ha bikini. Alla hennes kompisar har det och vi har pratat och pratat om det men jag har låtit henne ha det. Hon känns helt obrydd över den än så länge, leker, badar, åker vattenkanor som en dåre och verkar över lag obrydd över sin kropp. Vilket glädjer mig. Jag ville till varje pris dölja min kropp som barn och tonåring. För mig var det en seger den dagen jag vågade ha magen bar på stranden. Så på ett sätt oroar jag mig över grupptrycket att ha vissa plagg och på ett sätt gläds jag åt över att hon verkar bry sig så lite. Och visst åker den där bikinitoppen lite hit och dit på överkroppen, men det verkar inre störa henne. Badshorts måste för övrigt vara det sämsta badplagget någonsin. Slickas mot kroppen, är tungt och torkar långsamt. Dåligt för alla underliv. Baddräkt är klurigt att hitta när man är lång, vilket både jag och dottern är. Tycker bikini är ett helt ok badplagg. Onödigt dock att dölja bröst som inte finns absolut.

Håller inte med dig där. Bikini o baddräkt har ju båda skydd för brösten.. då får väl alla gå med badbyxor endast tills det finns bröst…personligen så känner jag att mina barn få ha vad de själva vill ha – kille som tjej. Har 3 barn varav två tjejer. Givetvis uppmuntrar jag till baddräkt i simhallen men skulle hon hemskt gärna vilja ha bikini så skulle hon antagligen få det.. hon är 6 år och vet ingenting om ”sexighet” och vill endast ha det för att hon gillar volangerna och mönstret, det är lite som att jag skulle börja ta beslut om hon inte får ha glittriga ballerina skor och bara ha gymnastikskor.. det bästa man kan göra är att vara en förebild och prata om rätt saker och handla på rätt sätt. Att förbjuda bikini är inte lösningen.

Jag har aldrig sett ett syfte med bikini på små barn och inte heller på aktiva vuxna. Om det nu inte är någon form av sport-top så sitter bikinis inte på plats om man är aktiv på stranden. Ska man sola så är det en grej, men åker jag till stranden så är det för att bada, leka och eventuellt softa lite i skuggan med en bok (om jag har någon annan vuxen med mig som jag kan växla med så barnet aldrig är ensamt vid vattnet). Hela baddräkter tycker jag dock åker upp i baken när man rör på sig så jag kör med tankini för det mesta.

Hej Lady Dahmer!

Jag håller med dig till punkt och pricka! Så sant, allt det du skriver.

Måste ändå fråga en sak jag undrar om. Du skrev ”har nu kommit upp i em sådan ålder att hen vill dölja sina icke existerade bröst” Vilken ålder är det?

Jag bor med sambo som har barn. Nu har barnets mormor gått och köpt bh-topp åt flickan på 9 år, efter tjat från flickan håll om att alla andra i klassen har bh-topp….jag blev såååå arg, men vågade tyvärr inte säga något till mormodern eftersom vi inte har den relationen eller kontakten med varandra. Kan säga att jag hamnade i bråk med flickan, och pappan förstod inte problemet…suck….Jag tycker att bh-topp objektifetar och sexualiserar små oskyldiga barn, han tycker typ inget…. Är jag för konservativ?

Ska barn få ha bh-topp/bikini för att de andra i klassen har det? Jag tycker att man skaffar bh-topp/bikini när man får bröst. Men funderar även på det du skrev om ”dölja icke existerade bröst”

Varma hälsningar Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *