Kategorier
diskussion & debatt

”All kärlek är fin så länge båda är med på det!”

Sitter i en tråd på FL som handlar om sex mellan vuxna och tonåringar och hetsar upp mig över alla stolpskott som verkar tycka att det är helt i sin ordning för vuxna karlar (och fruns) att sätta på fjortonåringar. En efter en berättar, helt utan insikt, om sina egna erfarenheter som unga tjejer och […]

Sitter i en tråd på FL som handlar om sex mellan vuxna och tonåringar och hetsar upp mig över alla stolpskott som verkar tycka att det är helt i sin ordning för vuxna karlar (och fruns) att sätta på fjortonåringar.

En efter en berättar, helt utan insikt, om sina egna erfarenheter som unga tjejer och jag bara känner att det är helt förjävligt. Men mest förjävligt är att det är socialt accepterat av omgivningen. ”Åldern är bara en siffra!””Jag VILLE ha sex, att jag var tretton eller femton spelade ingen roll”.

Osv.

Här där jag bor är det väldigt vanligt med vuxna män som är tillsammans med tonårstjejer

Jag kommer från Hälsingland. Där var det liksom helt sanktionerat av alla att vuxna pervon karlar raggade på mig när jag var tolv, tretton, fjorton, femton osv.  Det var inte bara normalt utan nåt man ska räkna med. Inte en käft verkar höja på ögonbrynen åt att Åke trettiofem bast och Kerstin femton vårar har knullat sen årsskiftet. 

Och skaffar de bara barn och blir sambos, ja DÅ var det ju på riktigt. Grattis Ove!

Jag minns ju själv min egen tonårstid. Fan jag var ju en sån där MOGEN fjortonåring, och äldre såg jag ju ut att vara (vilket är lite märkligt med tanke på att folk trodde jag var tretton när jag var tjugofem) och jag VILLE ju. Jag var ju med på noterna, nej fan… jag var ju t.o.m drivande för det mesta. Men mest av allt mogen.

Tonåringar förändras enormt ren fysiskt (inklusive hjärnan) och de tror att de är vuxna, men saknar faktiskt den vuxna människans konsekvensbedömningsförmåga. – lennartsdotter

Hade någon sagt åt mig att jag bara var en snorvalp som inte kunde ta vuxna beslut så hade jag blivit flyförbannad.

Idag så undrar jag vart fan alla vuxna var. Varför reagerade ingen? Varför var det ingen som tyckte det var fel när Pelle 27 sprang efter Natta sexton bast? Varför var det ingen som tyckte det var fel när Lars och Berra, vuxna karlarna hävdade att jag som tolvåring hade ”en kropp som en sextonåring” och gjorde sitt för att få sig ett ligg?

Jag tror ärligt talat det måste fattas nåt i huvudet på en vuxna karlar som känner nån slags gemenskap med småtjejer. Jag tror absolut det måste vara nåt fel i huvudet vuxna karlar som tänder på och inleder förhållanden med småtjejer.

Således kan inte tonåringar ansvara för bla. sin sexualitet på samma villkor som en vuxen person. Det är därför det anses vara en ojämn maktbalans… till tonåringens nackdel. – lennartsdotter

Och jag undrar hur mycket man själv utvecklats genom åren när man som vuxen hävdar att fjorton, femtonåringar visst kan ta ansvar för sin egen sexualitet och göra genomtänkta val.*

Med tanke på att det är stor skillnad, neurobiologiskt, mellan tonåringar och vuxna. En enorm skillnad. Själv mognade jag enormt bara mellan femton och tjugo, men jag antar att det finns de som stannar kvar på tonårsnivå även när de blivit vuxna.

Sex ska vara på lika villkor. Det är det inte då den ena är vuxen och den andra inte.

Fy fan.

 *disclaimer
: givetvis så är jag medveten om att unga ÄR sexuella och att de experimenterar och att de har sex och det tycker jag är helt ok. Med partners i samma åldersgrupp. Jag kommer aldrig tycka det är ok för vuxna att inleda sexuella relationer med mindreåriga.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

47 svar på ””All kärlek är fin så länge båda är med på det!””

Fast här är inte jag villig att hålla med…

Jag skulle vilja påstå att iaf jag vid sextonårs ålder var så pass mogen att jag kunde ta ansvar för sin egen kropp, sätta gränser och säga ifrån till det jag inte var bekväm i.

Om man sedan väljer (läs väljer) att ha sex med en man som är 35 eller 18 tycker inte jag spelar någon roll.

Jag valde själv lite äldre män på grund av att de helt enkelt visste vad de gjorde och att jag varken hade ork eller lust att fumla rundor och leda en liten tonårskille rätt.

anouk – det är inte tonåringen som gör fel utan den vuxne. att du som sextonåring ville ha sex med äldre är helt normalt och ok, men det är inte ok för äldre att utnyttja det.

sandiza — jo det är precis det jag menar. Även om man själv känner sig mogen och redo innebär det inte att man faktiskt ÄR det.

Fast innebär inte det att det är på bägges villkor och ok om båda parter är med på det och känner att det känns bra?

Alla karlar "utnyttjar" ju tillfället att en kvinna är kåt i så fall.

anouk – nej. En vuxen människa och en tonåring är inte på samma nivå rent mentalt och utvecklingsmässigt. En tonårings hjärna är inte färdigutvecklad.

det är alltid den vuxnes ansvar att tacka nej till sex även om den yngre i fråga vill OCH är drivande.

Jag ville ha sex som tolv, tretton, fjortonåring. Det är normalt och ok, men det innebär inte att jag var redo för det ansvar som följer med sexuella relationer.

att utnyttja tillfället när det handlar om vuxna människor är ju en helt annan sak. Då är båda vuxna och kan ta välinformerade beslut.

Hm ja. Möjligt att du har rätt. Men, som du säger, så var det absolut inget jag tänkte eller ens reflekterade över då (kanske pga bristande utveckling då) men kan heller inte påstå att jag gör nu heller.

Om jag tänker tillbaka till min sexuella tånårstid så kan jag inte idag se att det skadat mig på något vis. Klart att det påverkat, som alla andra handlingar och beslut. Men jag kan inte se det "ansvar som följer med sexuella relationer" som du talar om som något negativt. Hur tänker du där?

Du har till 100% rätt!! Kloka kvinna!!

Det är resonemang som "Jag ville ju oxå" eller "Jag var ju så mogen, vardför skulle han tacka nej" som skuldbelägger tjejer! Jag var mellan 12 och 13år när jag inledde en lång sexuell relation med en äldre man. Alla tyckte det var ok eftersom jag ju var så mogen och kunde argumentera för relationen.

Idag anser jag att mannen i fråga var störd. Män som väljer tonåringar som sexualpartners gör det av en annledning!! De väljer barn (minderåriga) för att en relation med en vuxen är hotande. de hamnar automatiskt i överläge. Det finns en annledning till att sådana relationer som min är olagliga!! Det är alltid den vuxnes ansvar att tacka nej till sex med minderåriga och är det äkta kärlek så borde det inte vara något problem att vänta till personen blir vuxen!!! Hur man än vänder och vrider på det så har den minderåriga parten i en relation alltid ett handikapp gentemot en vuxen EFTERSOM HJÄRNAN INTE ÄR FÄRDIGUTVECKLAD!!

Snubblade över din blogg av en slump och insåg snart att du är en vacker människa på in-och utsidan! Din blogg gör mig glad!!

Har en arbetskamrat som är 39 och som sedan jag började jobba här för tre år sedan haft en rad (4 eller 5) flickvänner. Den äldsta har varit 23! Han har även "fått till det" när han har varit ute på krogen med flertalet småtjejer i 16-17-års åldern.

Alla andra på arbetsplatsen (vi är 30 varav 3 tjejer) ser upp till honom och klappar honom på ryggen när han berättar om sina erövringar och det tycks bara vara jag som tycker att han är ett äckel (trots att han är både snygg och charmig)! Precis som du säger verkar det vara fullt accepterat att bete sig som han gör!

Det mest patetiska är att han aldrig ens verkar ha tänkt igenom varför hans väääldigt seriösa förhållanden aldrig håller och varför 16-åringarna bara vill ha sex och att det aldrig blir mer än så. Vad kan en 20 och en 40-åring rimligen ha gemensamt!?! Förutom sex då… Dåre!

anouk — det jag menar med ansvar är att man inte har fullt utvecklat konsekvenstänkande förräns man är runt 22 bast.

Det innebär att yngre personer har begränsat konsekvenstänkande och därmed inte kan ta informerade och ansvarsfulla beslut fullt ut.

ATt förutspå konsekvenser osv blir svårare för nån som inte är vuxen. Och tonåringar har dessutom sämre impulskontroll vilket ofta kan leda till att de tar impulsiva beslut.

sen är det klart att det finns gråtoner. Jag har inte bara negativa erfarenheter av min sexuella utveckling även när jag var med män som var direkt olämpliga, tvärtom. Men det innebär forfarande inte att det är ok för vuxna att ha sex med mindreåriga.

Ok. Jag förstår dig och köper ditt tänk. Och jag kan absolut tänka mig att så är fallet många gånger. Ska man generalisera så håller jag med dig.

Men jag kanske är undantaget som gör regeln då för jag kan verkligen inte känna att mina erfarenheter på detta område gjort mig något negativt öht. Och detta måste ju innebära att det finns fler som mig…

Det är inte som jag är naiv, utan jag lyssnar på dina argument och försöker hitta punkter hos mig själv för att jag lättare ska förstå. Men har som sagt svårt för det just här.

We're just gonna have to agree to disagree i detta fallet. Ananrs brukar jag oftast hålla med dig till fullo:P

anouk — det var det jag menade med att det inte alltid måste vara negativt för den yngre, men det är ju fortfarande inte ok. Det är så svårt att förklara. Jag vill ju inte förminska dina erfarenheter (eller fördumma dig, för jag tror dig när du berättar hur du upplevt det)

Du har antagligen läst min blogg ett tag och kanske t.o.m stött på de inlägg jag skrivit om barn och sexualitet tidigare? Jag ÄR ju fullt medveten om att sex mellan en mindreårig och en vuxen kan upplevas positivt. det kan t.o.m vara fint och vackert på sitt eget vis och jag förminskar inte de känslor som uppstår. 🙂

2010-02-18 @ 10:16:39

URL: http://a

Postat av: anouk

Tack. Absolut. I've been hanging here for a while. Och dina åsikter om just barns sexualitet tror jag är riktigt viktigt att lyfta fram.

Och du är så klok kvinna. Tåls att säga om och om igen. Bara hur du reesonerar och diskuterar med folk (och nu mig) visar på skyhög intelligens och jag har full respekt för dig.

Ta hand om dig!:D

Jag håller med dig. Har läst kommentarerna också och jag tror att Anouk missuppfattar dig. Det är ju väldigt bra att hon inte tagit illa upp av händelserna, men det betyder ju, som du säger, inte att det är okej för det. Det ÄR olagligt av en anledning och männen borde ha fattat bättre. Jag har själv aldrig haft några relationer med någon äldre, men jag har haft ett one night stand med en som var dubbelt så gammal som mig. Vi kände varandra och har varit attraherade av varandra väldigt länge, så en dag så skedde det och jag ångrar det inte. Och om han sen var en av de snubbarna som nämns här, en sådan som inte klarar av vuxna relationer och söker sig till yngre det vet jag inte. Han har varit gift och han har haft relationer med andra kvinnor också, men eftersom vi jobbat ihop och kände varandra på ett ganska vuxet plan så tror jag att han såg mig som en vuxen tjej. Jag var 19 år då. han var 38

Tack för ett bra inlägg, du har väldigt kloka tankar innanför ditt pannben 🙂

Håller med dig LD! En tonåring har inte samma utvecklade hjärna som en fullvuxen människa. Att som vuxen uttnyttja detta är tragiskt. Förstår inte hur långt människornas dumhet kan sträcka sig egentligen, hur kan man tycka att det är okej. Det är inte acceptabelt helt enkelt i min värld.

Fast nu Emma håller du ju indirekt med mig också. Du menar att du också är ett undantag för att i ditt fall så hände inget hemskt och ni hade känt varandra länge osv osv.

Om man ska generalisera så spelar ju inga personliga aspekter in. Om man ska tala om rätt eller fel för en hel grupp vill säga.

Jag har alltid dragits till äldre män just för att de är äldre, mognare, mer erfarna osv. Och det gör jag fortfarande- Även om jag inte tillhör tonåren längre. Så det är ju en smaksak från mitt håll.

Men som jag förstår LD menar hon att detta kan utnyttjas av män. Och i samband med att tonåringen inte har samma konsekvenstänkande som en den vuxne blir det inte på lika villkor…

Håller faktiskt med dig. Det händer väldigt mycket på de få tonåren man har så man gör nog bäst i att antingen vänta eller hålla sig till sin egen åldersgrupp, tills man blivit myndig åtminstone.

Man ser samma argument från ung-mamma-maffian, dvs de som tycker det är helt okej att en fjortonåring skaffar barn för att 'man faktiskt kan vara mogen för sin ålder'.

Det är så förjävla peddo så det skriker om det. Jag dejtade en kille en gång när jag var 19, han var 23 då. han bestämde sif för att bryta kontakten med mig och började dejta en 14åring, man undrar hur det är ställt i hjärnan hos såna människor :/

Word! Jag tror inte att barnen tackar en när de blir vuxna för att man knullat på dem. Jag tyckte också att jag var supermogen när jag var tonåring. Sexdebuten hade jag med en jämngammal när jag var 17 år, men med tanke på det helvetesförhållande jag hade med honom i 2,5 år sen önskar jag nu att jag hoppat över det. Och jag tackar INTE min mamma för att hon inte sa till mig att det han gjorde inte var ok utan snarare uppmuntrade det hela eftersom hon var besatt av tanken på att han skulle GIFTA sig med mig, nu när jag inte var oskuld längre! Hade hon hjälpt mig att bli av med honom hade jag bara varit tacksam, men då visste jag inte hur man blev av med ett as som hängde sig fast som en blodigel.

Vuxna vet bättre än barn av den enkla anledning att de har mer livserfarenhet, och det kan vara bra om de delar med sig av den på ett positivt sätt.

Och nej, killar och tjejer som inte kan hantera partners i sin egen ålder utan som måste söka sig till tonåringar, dem är det något fel på och det tyckte jag även när jag var 14!

Jag blir alltid mörkrädd när man hör om ålderskillnader. Oavsett om det handlar om sexuella relationer eller om "vänskap".

En 19åring har inget gemensamt med en 13åring.

En 25åring har inget gemensamt med en 15åring.

En 30åring har inget gemensamt med en 20åring.

Hur man ens kan käna en sexuell lust gentemot en person som skulle kunna vara sitt barn.

Åldern är INTE BARA en siffra. Det är (för det mesta) en mognadsbeskrivelse eller liknande. Visst finns det en 14åring som vet hur man betalar räkningar och som jobbar extra varje helg, samtidigt som det också finns 30åringar som bor hemma och inte en kan koka makaroner. MEN generellt sett så handlar ju ens ålder om antal år man levt och upplevt världen. De år man har haft på sig att lära sig om livet, arbetat, tagit hand om sig själv och som du skriver LD; de år man har haft att utveckla sin hjärnkapacitet och förmåga att ta förnuftiga, konsekventa beslut iochmed sin framtid.

Så jo det är STOR skillnad på hur en 15åring tänker och hur en 35åring tänker. OAVSETT om dom ska ha sex eller inte.

BRA SKRIVET LD!! Huvet på spiken!

Jag tycker precis samma. Jag har som lärare ofta unga elever runt 13-14 och blir galen om jag får reda på att deras pojkvänner är över 18-20. Taskig som jag är brukar jag fråga tjejerna varför de tror att killarna är intresserade av just dem? Vad har en 25 åring gemensamt med en 13 åring??? Fråga bara vilken normal kille som helt över 20 så vill de INTE ha en tjej under 18. Klart att de kan SE UT som om de är äldre men än sen då…Det stannar ju där. Nej jag tycker också att det säger nåt om killen. Nåt som är helt fel. För mig går gränsen sen vid 20 snåret. Då är det fritt fram för farfar att ragga,haha.

Jag har förståelse för att man som tonåring (både flickor och pojkar) är intresserade av att ha sex med äldre män/kvinnor. Det jag däremot inte har någon riktig förståelse för är när äldre kvinnor/män känner att de vill utnyttja detta tillfälle och faktiskt ha sex med tonåringar. Eller för den delen vara i en relation med en tonåring. Dels så är man som du skriver inte på samma plats mentalt, det händer ju skitmycket i alla fall fram tills man är 25 år gammal rent mentalt och då massor just som 16 åring. Jag skulle inte ha något i utbyte av någon som är 16 år idag (blir 27 år i sommar). Det skulle kännas enbart konstigt och då ställer jag mig genast frågan om det är något fel på dessa äldre män/kvinnor som tvunget måste knulla tonåringar och vara tillsammans med de? Är det något fel kognitivt i huvudet på de som gör att de fortfarande är på den nivån undrar jag ganska snabbt?

Jag får det inte att gå ihop om jag ska vara helt ärlig. Ännu värre blir det med tanke på att min pappa var 24 år gammal när min mamma var 16 år. Då blev de två tillsammans och höll ihop tills för fyra år sen snart. Nu menar jag kanske ännu äldre män och kvinnor som har förhållande med en 16 åring men jag tycker fortfarande att min mamma och pappas förhållande var på gränsen när mamma var så ung och jag har förståelse för att min mormor och morfar blev helt galna när de fick veta.

Intressant också att när man kristiserar det här så kritiserar man plötsligt "kärleken" (kärlek är ju finare än sex). Ofta man stöter på det agumentet hos pedofiler. Vi älskar barn ..bla bla vi ser barnet som en individ. Jo men om det handlar om kärlek varför finns inte intresset kvar när barnet inte längre är ett barn? Jag menar om jag har en kille som gillar blondiner och vi bli hop och sen färgar jag håret. Slutar han älska mig då? Det visar enligt mig att det handlar om en fixering vid vissa fysiska drag som är onormal och som hindrar personen från att leva i ett normalt o hållbart förhållande. Tror även många män som söker yngre tjejer inte kan hantera en kvinna i sin egen ålder utan gärna vill kunna känna sig mogna och överläsna.

För övrigt har du helt rätt. Jag tycker det är obehagligt. Samma sak på jobbet varje gång jag ser unga filippinskor/thailändskor (som ser ut som barn ibland) med gamla svenska gubbar. Inte ok att åka till fattiga länder och hämta en fru som skulle kunna vara ens barn/barnbarn….

http://www.youtube.com/watch?v=zXCDv0IorMQ

Natta! Du måste titta på den här sjuka videon med dansande småtjejer. Alltså, jag höll på att kräkas när jag såg detta. Jag fattar inte vad det är för fel på folk! Vem lär BARN att dansa såhär? Dom är typ 7 år? Ska dom dansa såhär på skoldiscona? Och vad då jazzdans? Jag vet inte mkt om dans men är det där jazz undrar jag om det dansas jazz på stans porrklubbar också?

Snälla, fina du! Jag vet att du skriver 3000 inlägg om liknande grejer i veckan, du är grym, men kan du inte iaf bara skriva en liten kommentar om detta? Måste veta att jag inte är ensam om att dö en smula när jag ser detta. Mår fysiskt dåligt nu av det här.

Tack för en underbar blogg! Lär mig så mycket av dig!

Intressant att du tar upp detta LD

Jag kan inte annat än att känna ett sting av obehag av de starka reaktioner som rörs upp av detta ämnet.

Jag är 29 och min sambo är 20. Vi inledde vår relation när han var 18 och jag 27. Alltså 9 års skillnad. Idag har vi hus, hund och planerar för en framtid ihop.

Trots ålderskillnaden har vi väldigt lik syn på livet vi vill leva.

I vissa fall kan jag bli extremt frustrerad på de sidor hos honom som är "omogna"

Han har blivit "bortskämd" av sin mor, på ett könsspecifikt sätt. Det är så hon blivit fostrad och ansett det ska vara. ”Män är män och kvinnor är kvinnor.” Hon har gjort det hon ansett vara rätt och riktigt.

Å andra sidan fick min yngre sambo minsann bli "man i huset" vid 13 års ålder och fixa mycket som behöver fixas med ett stort hus med stor tomt "på landet", från det hans far blev svårt sjuk och gick bort.

Ovanpå det har han, förmodligen på grund av frånvaron av sin far ( Som var en riktig karlakarl ska jag tillägga), lagt sig till med många ”mjuka” sidor. Förebilderna har ju i mångt och mycket ”bara” varit systrar och mor.

I vissa fall är jag den mogna och i andra avseenden överskrider hans mognad min.

I många avseenden kompletterar vi varandra.

Jag tror det är väldigt individuellt, det där med mognad.

Innan hans idoga arbete att få mig på fall, var jag totalt emot relationer, med "så stor" ålderskillnad. Jag trodde han sprang efter mig av ren nyfikenhet. ( Vilket det säker var i början) Men han vidhöll sin uppvaktning och väntade ut mig, i månader…

Det är flera gånger som JAG varit på väg att ge upp, där HAN visat ett enormt tålamod för att relationen ska flyta på trots de motgångar som kommit i vår väg.

Fortfarande kan jag anse att tillexempel en 16 åring har inget att göra med en 20+ åring.

Det är ju just det, att mognaden faller liksom in, lite godtyckligt, någonstans där emellan 18 och 35 års åldern, beroende på hur du är som person, vad du varit med om och hur du har fostrats.

Vid 18 års ålder är man ”myndig” med gränserna är ändå luddiga och svåra.

Jag förstår verkligen de negativa åsikter kring en så stor åldersskillnad.

Jag hade en killkompis som var ihop med en 10-11 år yngre tjej ( hon var 17 då) Och ja jävlar vad jag dömde ut honom och informerade honom om hur "gubbsjuk" han var.

Så en dag bara något år senare sitter jag nästan i samma sits själv. Till och med värre enligt samhällets normer, eftersom jag som är äldre dessutom är KVINNA!

När jag tittar tillbaka på tiden när han var 18 och jag 27 tänker jag bara "shit, vad helknasigt" men ändå. Här är vi nu

Så kör igång bara, med vilken hemsk människa jag är, som valt att gå in i en sådan relation.

Men är det inte nånting märkligt att argumentera att en 15-åring är för omogen för att ha sex med en vuxen person, men samtidigt tycka att det är okej att ha sex med en annan lika omogen 15-åring? På nåt sätt så borde det ju vara bättre om omogna 15-åringar introducerades till sexuallivet av vuxna och inte av andra lika omogna 15-åringar.

Christer – Jag tycker att det är fel med en vuxen som har sex med en tonåring för att den vuxna drar sådan oerhörd nytta av situationen. Jag tvivlar starkt på att det skulle vara bättre för en 14-15-åring att bli "upplärd" av en vuxen människa än att lära sig TILLSAMMANS med någon i samma åldersgrupp. Jag tycker nog till och med att det där skulle vara ett sådant dumt argument som en pedofil skulle slänga ur sig efter att ha förgripit sig på en kelsjuk 12-åring. "Det är bättre för honom/henne att hen lär sig av en vuxen människa".

Eller inte.

Jag vet vad du menar och jag håller med, det är lite samma grej i halmstad när jag var 18 och min syster 16 så var det gubbar som var typ 40 som försökte stöta på oss (när jag var 18 så såg det ut som att jag var 14-15) skitskabbigt och jag vet att det finns en hel del ganska unga tjejer i halmstad som har och har haft förhållanden med "gubbar" som är 15-20 år äldre, jag vet inte om de har jävligt tråkigt i småstäder eller vad det egentligen är frågan om.

Precis som sagt så är en person som är 14, 15 eller 16 inte vuxen och har inte fullt utvecklat konsekvenstänkande, jag har för mig att det poå de allra flesta först är klart vid 25-30-års åldern (om inte min källa var helt fel) tycker man att man var lika mogen när man var 14-15 som man är när man är 10-15 år äldre så är det bara att beklaga att den personen inte har mognat mer och inte har fått någon distans till sin tonårstid. Jag kan säga att jag har utvecklats väldigt mycket sedan jag var 14 och det hoppas jag att de flesta andra också har gjort (fast det är klar, man behöver ju bara ta sig en vända på fl för att se att det finns ganska många människor som aldrig blir intelligentare än vad en genomsnittlig 15-åring är).

Jag tror inte att en 14-åring och en 27-åring kan bli i närheten av jämställda sexuellt eller intellektuellt, det kommer alltid vara en överlägsen och en underlägsen part, vem som är vad behöver jag nog knappast ens nämna.

christer — då kan man ju applicera det på barn som utforskar sin sexualitet. Jag har stött på individer som hävdar att man ska vara sexuell med barn på ett "pedagogiskt sätt" – dvs lära upp dem.

Barn, i alla åldrar, utforskar sin sexualitet. två treåringar kanske visar varandra sina kön, Åttaåringar kanske pussas och tar på varandras snoppar – två tolvåringar kanske går lite längre. osv.

det är helt normalt och de utforskar tillsammans. ATt för en vuxen lägga sig i kan ha förödande konsekvenser, samt att det då blilr en beroendeställning som kan utnyttjas till barnets nackdel.

Jag själv tycker inte det är "hemskt" med 2 VUXNA. Men många gör det.

Jag har fått tilldelat mig en hel del ovett för mitt val att ingå en relation med en såpass yngre man. "Felet" har endast varit mitt, har det hetat. Då har jag fått höra att eftersom jag är äldst, borde jag veta bättre. Jag har utmålats i princip som en hjärntvättare som hade värsta " makten" över honom.

Ingen av de som hade sådana åsikter om vår relation kunde tydligen tänka sig att HAN ville vara med mig?

Man får köra bil när man är 18, man får rösta när man är 18, man får supa sig askalas på krogen när man är 18, man får gifta sig när man är 18. Men man har tydligen INTE hjärnkapacitet nog, enligt omgivningen, att själv vilja inleda en relation med en 9 år äldre kvinna?

Han, som verkligen kämpade för att "få" mig, omyndigförklarades av omgivningen i det att bara för att jag var äldre än honom, kunde han tydligen inte tänka själv.

Han var "offret" och jag var den grymma mansäterskan och illvilliga PEDOFILEN

MEN, hade han kommit jagandes efter mig när han var endast lite lite yngre, säg 16-17, (dvs då jag varit 25-26) då hade han nog åkt på en "wake up" lavett av mig. Inte en chans att jag tillåtit något att inledas då. För då var han bara en pojkspoling i mina ögon.

Som du poängterat gäller det ju minderåriga.

Jag var 13 när jag gjorde "sexuell debut" med en 14 årig kille, tilltjatat. Inte bra, jag var inte redo och mycket av min dåliga, tidiga sexdebut har präglat mig på ett negativt vis. Vi var båda minderåriga. Var det OK? Vem skulle hindrat det?

Ingen sa ett ljud när jag var 15 och sattes på av en 25 årig kille, som jag var helt bortkollrad i. Då om någon gång borde väl för fan någon ha reagerat? Varför jag ville umgås med honom hela tiden? med nej. Jag var inte ett endaste piss mogen för att inse att jag endast var en trofe och att han spelade på min inbillning om att jag visst var mogen och visste vad jag gjorde.

när jag var 16 flyttade jag hemifrån och ihop med en kille på 19. Var det OK? Nej egentligen inte. Å andra sidan insåg jag ganska snabbt mitt misstag och kom hem till mina föräldrar efter 6 månader. Hade dom förbjudit mig att flytta hade jag stuckit hemifrån och blivit borta i ren protest.

När jag var 17.5 och hade en relation med en 8 år äldre kille på 25? Var det OK? Ja, och nej, här börjar vi komma in i det luddiga gränslandet, där personlig mognad tar vid. Skulle det varit hands off för honom 6 månader till, tills den dagen jag fyllde 18?

Christer Romson Lande

Nej!

SEX mellan 15 åringar ska "lekas" fram, unga människor emellan, utforskas i oskyldig nyfikenhet och mogna fram av sig själv. Det ska inte "Läras ut" av en "vuxen"!

Jag hade sexuell relation med en vuxen, när jag var 15. De lärde mig inte ett skit mer än att tro att hela mitt värde som kvinna låg i förmågan att kunna knulla. En vuxen som tror sig "lära upp" en 15 åring, rubbar den naturliga mentala mognaden och förståelsen om sexualiteten.

En vän till mig blev tillsammans med sin karl när hon var 14 & han 27. Jag kände henne inte då utan har lärt känna dem i vuxna år. Varje gång jag tänker på det får jag lätta äckelkänslor, trots att de idag verkar ha ett fint & normalt förhållande med barn & hus & allt. Jag kan inte komma över hur de blev tillsammans. (Det finns dessutom ännu fler omständigheter än åldern som i mina ögon gör det värre.)

I deras fall fanns det dessutom ingen som helst chans att hon skulle kunnat tas för "äldre" baserat på utseende; Hon såg ut som ett barn då, på alla sätt.

Blir enormt ledsen av att läsa detta… =(

En vecka innan jag fyllde 16 hade jag sex med han som numera är min äka make och far till min son. Han var vid denna tidpunkten 23,5 år.

Vi var störtkära, båda två, men av olika anledningar blev det inte mer än sex just då. Istället gick vi skilda vägar i nästan 2 år, men slutade aldrig att tänka på den andre.

Strax innan jag fyllde 18 fick vi kontakt igen, och blev tillsammans. Nu är vi inne på vårt 7:e år ihop, och är gifta och har barn.

Jag är 18, min pojkvän är 33. Vi träffades för cirka två år sedan. Efter ett år blev vi tillsammans. Tog cirka ett halvår innan jag kände mig redo att ha sex med honom, och han aceptera det. Jag älskar verkligen honom, han är det bästa som har hänt hitills i mitt liv. Jag bor hos honom, vi har en hund ihop.

Mina vänner ville inte träffa honom i början, då dom tyckte att det inte passa sig att jag hade en äldre. Fick höra många predikningar.

Det var många som haka upp sig på att han var såpass mycket äldre, och det var ett jävla liv.

Det var allt dom såg.

Tills det plötsligt gick upp för dom att jag var så mycket gladare, piggare, gick upp i vikt som jag har försökt med i så många år. Fick helt plötsligt höra att jag blivit en mycket lyckligare person.

Dom ville nu träffa denna kille, och alla deras fördomar försvann på en gång. Nu älskar dom honom som en vän.

Jag är inte kär i hans ålder, jag är kär i honom. Det är det jag tycker är viktigt.

Men jag förstår också folk som inte tycker om det. Jag skulle nog tycka som du ifall ja inte hade träffat denna underbara man.

Ursäkta stavfel och grejor, nu är jag trött och ska sova.

Tack för en bra blogg.

När jag var i 15-årsåldern i början av 2000-talet var det bara killar mellan 23 och 27 som raggade på mig. Och det var ett gäng olika. Jag fattar ingenting av det, inte ens idag är de så gamla.

Det finns relationer mellan unga vuxna (16år och uppåt) som inte är skadliga – det kan vi konstatera.

Men pga att hjärnan inte är färdigutvecklad så finns det långt fler som ÄR skadliga. Därför tycker jag att samhället kan möte sådana relationer m skepsism, inte avsky, men skepsism och låta dem bevisa att relationen inte är osund. Ingen missunnar er, som har en relation med en VUXEN men yngre person, er lycka men även ni måste kunna se att många fler far illa än mår bra.

Faktum kvarstår dock att sex mellan vuxna och minderåriga är OLAGLIGT! Det är inte sex mellan en vuxen och en 17-åring även om många far illa. Är det inte bra att vi är lite skeptiska mot dessa förhållanden? Bara som en försiktighetsåtgärd. Jag är iallafall inte sämre än att jag kan ändra mig om jag ser att båda mår bra.

All lycka till er som är i sunda och kärleksfulla relationer med vuxna individer!!

<b>AliasLillaMy</b>: lady dahmer skiver ju om relationer mellan vucna och tonåringar, och tonåring är man upp tills dagen innan man fyller tjugo, alltså två år efter att man blir myndig.

Ibland vill ajg bara hångla upp dig – så galet glad blir jag av att läsa dina inlägg ibland. Kan liksom bara hålla med utan att tillföra debatten något nytt. Du sa allt jag vilel ha sagt liksom. En tonåring behöver fortfarande sina föräldrar som bollplank och som omdömen.

Först o främst måste jag säga att jag gillar det du skriver, du är helt klart en sån mammabloggare som jag kan tänka mig följa, inte mama-maffian direkt.

Det du skrev på FL om hur man get utseendefixerade kommentarer till barn har verkligen fått mig att tänka, det här ska jag ta med mig, tack för det 🙂

Ang det här med åldersskillnader… som så många andra var jag ung och dum, och då verkade det helt naturligt, jag var 12 år och hittade en 27åring på nätet, vilket är helt sjukt! Nu är jag 23 och träffar dagligen många ungdomar som är 12-15 år via mitt jobb, och dom är ju verkligen BARN! Det är verkligen något fel på dessa män som utnyttjar barn!

Har stött på dig på fl, men aldrig varit inne på din blogg förrän nu. Mycket bra inlägg! Man undrar ju lite om vad de killar som haft unga tjejer skulle tycka om att deras dotter gjorde samma sak. Min pappa sa alltid att han skulle skjuta den kille som gav sig på mig för ungt. Nu blev det aldrig aktuellt så jag fick aldrig veta om det stämde….Han berättade en gång att nån på bygget ssuttit och pratat om unga kroppar. Pappa sa att han mådde illa, hade en dotter i samma ålder (var 14 då) och bad honom hålla käften. Fram för mer sånt bland gubbarna på bygget.

Oj.. känner mig lite dålig av alla dessa argument om ålderskillnad. Själv är man ju femton o pippar med en tjugoårig snubbe. (Y)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *