Kategorier
diskussion & debatt

Aryan best in show… eller?

Jag har tänkt på det här med Sverigedemokrater, nassar och rasister. De är ju sällan praktexemplar på det svenska folket. Varken intellektuellt eller utseendemässigt. (om man får generalisera lite) Förväntar man sig en uppvisning i den ariska rasens bästa så får man vänta länge. Sen har jag funderat lite på det här med fördomar och främlingsfientlighet […]

Jag har tänkt på det här med Sverigedemokrater, nassar och rasister. De är ju sällan praktexemplar på det svenska folket. Varken intellektuellt eller utseendemässigt. (om man får generalisera lite) Förväntar man sig en uppvisning i den ariska rasens bästa så får man vänta länge.

Sen har jag funderat lite på det här med fördomar och främlingsfientlighet och insett att det är nog nåt många av oss lider lite av till mans. Jag vet att jag har grymt mycket fördomar och att jag ofta kan tänka ganska oschyssta tankar om främmande kulturer.

Men jag har liksom vett att skämmas för det. Vett att inse hur jävla fel det är. Vett att inse att jag har en ensidig bild påverkad av min egen begränsade erfarenhet och mina rädslor. Och framförallt vett att jobba på det.

Rasister och nassar verkar liksom lite småstolta över sitt hat och sitt förakt och sin trångsynthet. Det tycker jag tyder på nåt som brister uppe i kontoret. Då kan man liksom inte ha mycket att vara stolt över.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Aryan best in show… eller?”

Fördomar i en mer allmän mening: att ha en åsikt innan man har alla fakta, är nog oundvikligt. Men man bör ju vara uppmärksam på när det är så och både hysa en viss osäkerhet i det man anser samt vara beredd att ompröva sin dom vartefter man lär sig mer.

I alla fall så tor jag det.

Jag hade denna diskussion senast igår faktiskt.

Jag tycker att det är fascinerande med didäringa nynazister som hyllar hitler för något de förnekar att han har gjort.

vad är det då de hyllar honom för? Och vart trodde de att 6 miljoner judar tog vägen egentligen?

Märkligt.

Jag tycker mest att det är märkligt att man minsann får trycka ner sverigedemokrater osv för att dom inte har samma åsikter som andra. Jag trodde att Sverige var ett fritt land, men tydligen inte. Varför gäller det fria tänket vissa men inte rasister ? Varför är rasism fel ? Vem har bestämt det ? Inte för att JAG är rasist, men om någon är det så får väl personen tycka som den vill, jag säger inte emot. Alla är olika. Om en utlänsk person hatar svenskar, fine – hata på. Jag bryr mig inte, man får tycka vad man vill. Man är varken mindre intelligent eller snygg för det. Bara larvigt att ta till sånna påhopp.

mansondust – fast vem har sagt att de inte får tycka vad de vill? De får tycka precis vad de vill, precis som jag får tycka att de är idioter och trångsynta.

Att du är helt ok med att människor hatar och förtrycker betyder inte att jag måste vara det. Jag tycker nämligen tvärtom där: att det är min uppgift som samhällsmedborgare att protestera högljutt när människor uttrycker hat och fördomar. Vart skulle världen vara annars om ingen vågade säga emot?

"The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing"

MansonDust Alla får givetvis tycka vad de vill, man måste acceptera att alla har olika åsikter för att det har man rätt att ha, men, att man accepterar någons rätt till att ha en åsikt betyder inte att man måste gilla deras åsikter eller att man inte får ha åsikter som strider mot de åsikterna.

Jag kan säga såhär mycket, tycker man att rasism är något bra så vet man antingen inte vad det betyder eller så är man helt dum i huvudet.

i nationalencyklopedin står det såhär om rasism:

—————————————-

rasism

rasism, i strikt (europeisk) bemärkelse en ideologi som grundas på kombinationen av följande fem förutsättningar:

1) uppfattningen att det är rimligt att indela människosläktet i ett antal distinkta raser utifrån fenotypiska skillnader (yttre kännemärken);

2) antagandet att det finns ett samband mellan å ena sidan sådana fenotypiska skillnader och å andra sidan nedärvda mentala och intellektuella anlag, beteendemönster samt lynne och moralisk karaktär;

3) antagandet att dessa nedärvda drag är gemensamma för alla medlemmar av resp. raser;

4) övertygelsen att raserna låter sig klassificeras i en hierarki, beroende på kvaliteten av de nedärvda dragen;

5) föreställningen att denna hierarkiska klassifikation berättigar medlemmar av förment överlägsna raser att dominera, exploatera och t.o.m. förinta medlemmar av förment underlägsna raser.

Medan den första förutsättningen är omdiskuterad (se människan, Raser) är den andra och den tredje vetenskapligt felaktiga och den fjärde och femte etiskt och politiskt förkastliga.

Även åsikter och handlingar som inte i alla avseenden motsvarar definitionen ovan kan med viss rätt benämnas rasism, när det rör sig om allmän motvilja mot medlemmar av grupper som definieras genom fysiska, kulturella eller beteendemässiga karakteristika, utan hänsyn till enskilda gruppmedlemmars individuella särdrag. Ofta är dock uttrycket främlingsfientlighet mer adekvat om sådana attityder.

————————————-

Tycker man att det låter vettigt då tycker jag fan att man är dum i huvudet.

Huvudsaken måste ju vara att man får tycka lika åt båda hållen, tycker du att rasister är dum i huvudet så får ju dom tycka du är dum i huvudet. Många fattar inte det där..man får ju inte tycka vad man vill för då skulle folk ju acceptera rasister…

Jag kan känna att det är rätt weird ändå.. kommer ni tex i håg hipp hopp bandet Public Enemy? De var rätt kända i början på 90 kanske(?)…dom är rasister mot vita..om vi vänder på det, vilket jävla liv det skulle vara eller hur? Varför är det så?

Svarta får vara rasister mot vita men är vita det mot svarta så blir det som sagt ett jävla liv. Varför är det inte lika åt bägge hållen undrar jag

Jag personligen är av den åsikten att dom flesta som röstar på SD gör det i ren naiv okunskap. För en påläst normalt funtad människa skulle se ihåligheten och dårskapen long way.

angående public enemy – rasism är givetvis aldrig ok, men man måste se skillnaden på att sparka uppåt och att sparka neråt.

Att hata sina förtryckare är inte samma sak som att förtrycka och hata minoriteter. Det första är nämligen fullkomligt förståeligt. imo.

men herre gud människa… rasism är väll aldrig okej!

Det spelar väll ingen roll om det är rasism mot svarta eller vita.

Rasism handlar om att man hatar en typ av människor på grund av hur dom ser ut eller vart dom är födda… DET kommer jag aldrig att acceptera!

Speciellt inte av ett parti som försöker komma in i Sveriges riksdag!

Om SD hade vunnit valet och till och med fått majoriteten av Sveriges röster, förstår ni vad som hade hänt då!?

Hallå nazityskland all over again…

Det är vår skyldighet som Svenska medborgare att se till att ett sådant parti inte får makten och det gör man genom att få folk att förstå hur fruktansvärt trångsynt rasism är.

Sofia: Jag säger bara att det är så det är.. vakna. Public Enemy är rasister, dom är svarta. Har ni någon gång hört att dom inte får spela eller att det ens blivit nått "jäkla liv" för att dom är rasister? Visste ni ens om att dom är det? ne för det talas sällan om de som är rasister mot vita…varför det?

tvärtom har vi ju hur mycket exempel på som helst.

Jag har aldrig sagt att det är ok att vara rasist så säg inte att jag sagt det, sluta herreguda dig Emma för det var inte det som skrevs.

Som sagt, man är inte en dålig människa ifall man har fördomar eftersom ALLA har det. Så enkelt är det. Men om man, som du säger, har vett att skämmas för dem och är beredd på att lära sig nytt om andra kulturer och ge alla en chans (och förhoppningsvis krossa sina fördomar), det är där man blir en bättre människa!

Så Public enemy är rasister för att vita var det först? Det tror jag inte på. Det låter rätt löjligt att tro det förövrigt.

Kan man ens bevisa vem som började vara rasister först och finns det så korkade människor som blir rasister i tron om att "det var faktiskt dom som började buuhuu"?

anonym oj, det känns som att du missat en ganska viktig och stor del av historian. Svarta har förtryckts och diskriminerats av vita sen dagen de kom med slavbåtarna från afrika.

I usa är detta speciellt tydligt, där diskrimineras svarta fortfarande. Rasismen är utpräglad och orättvisorna ganska utbredda.

Att känna agg och hat gentemot den folkgrupp som dagligen utsätter en för diskriminering är ganska normalt.

Men LD, jag vet det. Men jag tror inte de som är rasister mot vita är det för att vita "började". Jag tror att de är rasister precis av samma anledning som vita är det mot svarta. Okunskap och rädsla!

Varför tror du vita är det mot svarta om det ska vara så att svarta är det pga vita är det..(skum mening det blev)..? Är det skillnad på rasism och rasism? Det fanns säkert rasism före slavhandeln började…och mest troligt var det väl de svarta som började hata de vita då, av ALL rätt när de blev behandlade som det blev. Men är det rasism? Ja det kanske det är..

"med andra ord; nej PE är inte rasister för att vita var det först. De är rasister för att de dagligen upplever rasism och diskriminering från just vita."

Har dom gått ut och sagt det? Jag tycker inte det rättfärdigar deras rasism för det.

Jag kan hålla med Mansondust i viss mån Talar vi om SD här i Sverige så kan man ju tycka vad man vill om deras åsikter, helt ok. Det jag däremot reagerat mot, är att övriga partier går ihop och gör sitt bästa för att tysta detta parti. De går över sina egna gränser för att dessa människor inte ska få komma till tals. Känns väldigt demokratiskt i mina ögon. Tror det fanns en kille som levde nån gång på 40-talet som hade ungefär samma synsätt. Tysta de vi inte vill lyssna på.

I en demokrati ska ALLA få komma till tals.

Men hur länge ska svarta kunna använda "the slave"-kortet mot vita ? Det var ett bra tag sen nu. Jag använder inte "buhu vi kvinnor hade inte rösträtt förr !" mot min sambo..

Svarta komiker skämtar om vita för fullt på shower. Men är det en vit som skämtar om svarta, då skruvar folk på sig & blir generade. Jag förstår inte hur det kan vara mer tillåtet att skämta om t.ex vita ?

mansondust så länge svarta diskrimineras och behabdlas som andra klassens medborgare så misstänker jag att de kommer fortsätta gnälla om det. Med all rätt.

När ska vita börja ta ansvar för sin medverkan i hur dagens samhälle ser ut för minoriteter sluta tycka så jävla synd om sina privilegiade vita arslen? det är vad jag undrar.

och varför är det mer "tillåtet" för svarta att skämta om vita? Ja då var det det där med att sparka upp eller ner igen. Det är en sak att som förtryckt skämta om sina förtryckare och en helt annan att som förtryckare (eller representant av förtryckarna) skämta om den man förtrycker. Eller om jag ska ta fram kritorna; mobbad som skämtar om mobbaren vs. mobbaren som skämtar om sitt offer.

Jag förstår inte att jag ens ska behöva förklara det?

MansonDust jag förstår hur du tänker, jag har undrat det samma och funderat en del på det. Jag tror att det är för att vi (vita människor) inte har någon historia av förtryck, rasism och liknande, vi har oftast setts som överlägsna, smartare, rikare och mer framgångsrika, samtidigt som vi har utnyttjat människor (oftast inte vita) och andra delar av världen till vår fördel (slavhandel, kolonisering av afrika, västerländska företag har arbetare i fattiga länder som jobbar för månadslöner som är lika stora som våra timmlöner och så vidare) jag tror att det är där skon klämmer, det känns mer ok att driva med dem "överlägsna" (eller dem som tror sig vara så) än att driva med dem som redan har fått utstå en massa skit. I takt med att vi blir smartare och att världen blir mer jämlik så tror jag att det kommer att försvinna,men det lär ta ett tag.

Tack för att du skrver vad jag känner. Det får mig att inte tappa hoppet till mänskligheten. Liksom, det finns andra som tycker som jag, även om det inte känns som det ibland 😛

Jag tycker mycket om saker du skriver och vissa av dina ideér men att jämföra Sverigedemokraterna med rasister och nazister är ganska okunnigt.

Är själv feminist, antirasist och ateist men kommer ändå rösta på SD. Anledningen? -Jag har läst deras program och även läst på mycket om de ämnen som tas upp. En annan anledning är att jag inte lever i Lalaland där resurserna är outsinliga och lammen går tass i tass med lejon.

För övrigt älskar jag att titta in på din blogg och läsa om allt annat du skriver om 🙂

röstar man på sd är det fan nåt jävla fel i huvet på en.. ursäkta språket, men ja blir förbannad! har en polare..el bekant, som ja tror ska rösta på sd.. what to do? vill inte ha okunniga konstiga personer i min bekantskapskrets!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *