Kategorier
diskussion & debatt

Att dricka eller inte dricka.

Både Egoina, hennes mamma och Nina skriver om alkohol och barn och jag själv har rumsterat i trådar på FL i samma ämne. Det handlar om huruvida man ska låta barnen få smaka, om man ska dricka framför barnen och om man ska köpa ut åt sina underåriga. Och jag har ju som alltid ganska bestämda […]

Både Egoina, hennes mamma och Nina skriver om alkohol och barn och jag själv har rumsterat i trådar på FL i samma ämne. Det handlar om huruvida man ska låta barnen få smaka, om man ska dricka framför barnen och om man ska köpa ut åt sina underåriga. Och jag har ju som alltid ganska bestämda åsikter.

När det gäller frågan om man ska låta ungarna smaka så är jag nog ganska liberal även om jag måste påpeka att smaka inte betyder hinka i sig från eget glas eller ens dricka mer än EN smutt. Smaka. Inte dricka. Ungen blir inte alkoholist eller får smak för att supa bara för att hon får en smutt från vinglaset vid middagsbordet. Barns nyfikenhet ska uppmuntras så länge det inte är skadligt. Sen kan man ju diskutera hur nödvändigt det är, men det är ju ett annat ämne.

Jag tror snarare att det viktiga är att man ger barnet en sund bild av alkohol; det handlar om hur man ser på alkohol, hur man beter sig kring alkoholen, vilken betydelse har alkoholen i vardagen osv.

Hur ser det ut hemma? Hur ser man på alkohol? Dricker ni alltid när det ska vara lite festligt? Behövs det alltid lite vin eller annat när det ska vara kul eller människor träffas? Tänker man på vad just DET egentligen sänder för budskap? (man kan inte ha kul utan sprit) Och hur står det till med berusningen? Blir du full? Blir din man full? (jo, salongsberusad räknas) Blir andra fulla inför barnen?

Vad har ni för alkoholkultur? Barn lär genom att iaktta.


Jag är, motsägelsefullt, totalt ickeliberal när det kommer till alkoholbruk inför barnen. Jag tycker inte att man ska dricka inför ungarna. Inte så att de får men och skär sig i armarna som fjortis bara för att morsan drack ett glas vin till maten när de var fem, men jag tror det skapar en otrygghet. Jag minns ju själv hur obehagligt det var. Mamma blev lite blöt i ögonen, lite extra kramig och glad. Hon blev inte full, absolut inte! Men ett glas är tillräckligt för att nåt ska förändras.

Hon förändrades. Och det var obehagligt. Otryggt.

För att inte tala om de andra vuxna. En del blev ju fulla. Lite kladdiga. Lite extra extra kramiga. En del blev arga. Högljudda framförallt. (Det blir man ju i takt med att promillen går upp)


När det sen kommer till att köpa ut så är jag inte bara ickeliberal. Jag är fanatiskt superfascistisk och skäms inte en sekund för det. Hur FAN tänker man när man köper alkohol till sina barn? …eller jo, jag vet ju hur man tänker. Man litar på att ”MITT barn är minsann så ansvarsfull och mogen för sin ålder” och att ”hellre att jag vet vad hon dricker än att hon dricker nåt mysko”.

Men hur lurad får man bli? Min morsa köpte ut. Jag kan lova dig att jag drack både fulsprit och smuggelsprit och sprit som killar bjöd på osv ändå. Oftast så delade man på spriten morsan köpte ut, sen drack man annat när den tog slut. Köpte hon öl så bytte man den mot sprit.

Det är knappt tjugofemåringar klarar att dricka sprit ansvarsfullt och moget. Vad får en människa att tro att en femton-, sexton-, sjuttonåring klarar det? ALLA föräldrar tror det bästa om sina barn, och de allra flesta tonåringar är fantastiskt duktiga på att manipulera sina föräldrar att tro att de är ärliga och pålitliga. Som förälder har man inte råd att vara naiv.

Sen, om man bortser från det dumma i att medvetet godkänna ett skadligt beteende, så undrar jag hur många av dessa langande föräldrar det är som tänker på att de även förser andras barn med alkohol? När du köper ut till din femtonåring så köper du även ut till hans vänner. För bjuder, det gör man. Delar med sig gör man.

Vad har du att säga till ditt försvar när ett annat barn råkar illa ut?

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Att dricka eller inte dricka.”

När jag var yngre köpte min mamma ut till mig hellre än att jag köpte "fulsprit" och jag drack hellre det man köpte från systemet än fulspriten. Visst det har hänt att man fått köpa fulsprit när man var yngre men jag var dock ändå 20 (några gånger under 20 år med) och kunde köpa från bolaget om jag ville men oftast var festen planerad samma kväll och systemet stängt.

Jag kommer göra likadant (som jag känner nu) den dagen mina barn väljer att dricka alkohol, jag kommer alltså köpa ut åt de ihopp om att de låter bli fulspriten.

Att de bjuder andra när de andra ungdomarna frågar om de får smaka det kommer mina barn antagligen att göra antar jag men jag får väl döva mitt samvete med att de barnens föräldrar uppfostrat barnen fel för man ska inte hålla på att tigga och be om att få smaka oavsätt vad det är, det är fult att tigga.

emilia – när hon är gammal nog för att klara av ett bloss så tar jag ställning till just rökning DÅ. men eftersom att det inte är nåt jag gör så finns det ingen anledning för henne att smaka. Ett bloss dör man inte av heller. speciellt inte ett munbloss. Och man blir inte rökare av det.

rebecca — så du tar inget ansvar alls för dina handlingar? Du skyller på dålig uppfostran? wow.

hur tror du det håller i rätten om ett av de ungdomar DU försett med sprit skadar sig eller på annat sätt far illa? Nej, du det där är INTE ok.

Hade det varit mitt barn så hade jag polisanmältt och lynchat dig. Tänk om, tänk rätt! :thumbdown:

vad fan ger dig rätten att utsätta andras barn för fara och ohälsa?

jag har alltid varit ärlig mot mamma och vi har alltid haft en öppen relation med öppna samtal.

hon köpte ut åt mig från det att jag var 18 och jag började hänga på krogen, och därmed fick dricka lagligt, tills det att jag blev 20 och kunde köpa själv. hon köpte en flaska vin som jag kunde ha på förfesten, och jag har ALDRIG druckit fulsprit eller nåt. jag höll mig till min vinare. och jag fick små tips av mamma för att inte bli för full "drick lite vatten emellan", "om folk skålar och du vill vara med men inte dricka, så låtsassmutta bara", "blanda vinet med sprite så kan du alltid ha dricka i glaset hela kvällen men behöver inte känna press att dricka hela flaskan", "när du kissat tre gånger är det dags att sluta, då har du nog fått tillräckligt". och jag blev aldrig packad ska nämnas, lullig nån gång men någon riktig fylla hade jag aldrig.

jag fick även som liten smaka på hennes vin eller öl om jag ville, men det var som du sa, SMAKA, inte dricka.

Kan nog inte annat än bara instämma i allt… :thumbup: Det är ett oändligt gap mellan att låta sitt barn smaka en liten smutt mot att köpa ut alkohol som han/hon blir berusad på. (I bästa fall tycker ungen att det är skitäckligt och låter bli eländet det nästkommande årtiondet…)

En enorm skillnad är det också på att ta ETT glas vin till maten mot att bli packad med barnen i närheten. Det är nog bara bra att de ser att det verkligen räcker med det enda glaset, att det inte nödvändigtvis måste drickas tills man stupar…

när det gäller rökning som någon säger så finner barn alltid sätt att prova om de vill. jag gick bakom mammas kompis, som då rökte, när jag var tre och när hon slängde fimpen tog jag upp den och tog mig ett bloss.

sen dess har jag aldrig provat igen…

VF jag var faktiskt också alltid ärlig mot min mamma. Men det var inte för att hon köpte ut sprit utan mer för att hon alltid fick mig att känna att jag inte hade nåt att frukta. Hon skällde inte ut mig när jag kom hem full och hon blev inte förbannad. Hon accepterade.

Men det kan man göra ändå. utan att förse ungen med sprit. Få det att känna att det alltid kan komma hem osv.

grejen är att ungdomar har ganska dåligt konsekvenstänkande. Jag har sett ansvarsfulla snälla ungdomar råka ordentligt illa ut. Anything can happen liksom.

Och hur kan du garantera att ditt barn verkligen ÄR så ärlig och pålitlig? De flesta tror ju som sagt alltid att deras barn är det även när de inte är det. Vågar du ta risken?

VF – precis som alkohol så kan man ju diskutera nödvändigheten av att smaka (om det nu gäller vin eller cigg), men jag tror inte att det är farligt eller skadligt på nåt sätt.

Jag skulle aldrig köpa ut till min unge innan 18-års dagen, efter det skulle jag dock kunna tänka mig. Fan är ungen vuxen nog att rösta i val, gifta sig och köra bil är ungen vuxen nog att dricka lite cider eller vin på en middag, det är min åsikt. Angående alkohol och att dricka framför barn håller jag inte med dig. Jag tänker inte dricka mig plakat framför min unge, men att dricka ett glas vin om man käkar schysst middag, en kall bärs på sommaren eller en drink om det är något speciellt ser jag inget som helst moraliskt fel i. Bättre att lära kidsen att man kan dricka UTAN att ligga och spy ner sig. Mina päron hade ofta fest som liten, de flesta vuxna drack men jag tycker aldrig att det var jobbigt, snarare spännande. Vi barn röjde omkring och lekte och somnade ofta tillsammans. Det är barndomsminnen jag värderar högt, för mig signalerar det gemenskap osv. Värre tycker jag det är att ha barnvakt för att gå på fest och dricka sig dyngers.

Jag kommer INTE köpa ut alkohol till mina barn. Min mamma köpte ut till mig, lät oss dricka hemma osv. Helt bisarrt!

Folk som köper ut till sina barn är samma människor som köper godis för att barnen skriker i affären …typ.

Jag tror att barn dricker mindre om man har den inställningen att de inte ska dricka alls, dvs vägrar köpa ut och förklarar varför och pratar öppet om saken hemma.

Det finns många undersökningar som visar att5 de barn som får smaka hemma dricker mer än de som inte får det.

Jag har två alkoholiser till föräldrar, varav den ena supit ihjäl sig redan.

Jag söp som en dåre när jag var 13-14, helt okej för morsan som försedde mig med drickat. HERREGUD! fatta hur sjukt det är!

Mina barn kommer inte få alkohol av mig! Varken ett litet glas hemma eller en hel flaska att ta med på fest. När de är 18 kan de möjligtvis på ett glas till maten de sällsynta gånger vi skulle få för oss att ha alkohol till maten och de är hemma.

jag kan verkligen inte garantera att mina barn kommer vara så ärliga och pålitliga som jag var. absolut inte, men förhoppningsvis känner jag av det då.

jag hade inte heller nåt att frukta men jag tror även att det var det som ledde till att jag skötte mig så bra med alkohol och aldrig drack mig full och liknande. jag ville liksom inte svika mammas förtroende, även om jag visste att jag inte skulle få skit för det.

men jag var ändå 18 och då måste jag ändå säga att jag tycker det var okej att mamma köpte ut. jag kunde ju ändå köpa på krogen.. men eftersom mamma köpte så resulterade det i att jag drack vin på förfesten och sen drack jag inget alls när jag var väl var ute, bara vatten. men dricka (inte smaka) överhuvudtaget innan man är 18 tycker JAG är fel. och som tur är hade jag inget behov av det heller. jag HOPPAS innerligt att mina framtida barn inte heller kommer känna behov av det. fast det kommer de väl, idag känns det som de flesta 12-åringar varit fulla nån gång? hua. själv lekte jag fortfarande med barbiesar då 😛

Svar: Vadå rätten? jag skulle köpa till mina barn inte till andra? Det blir ju inte mina handlingar om mina barn bjuder? Och nej jag skyller inte på dålig uppfostran utan jag får döva mitt samvete OM det skulle gå så långt, inte skylla utan döva mitt samvete.

Jag hoppas dock inte mina barn bjuder men är jag inte där så kan jag inte säga nej åt de, förhoppningsvis så börjar de inte festa och ha sig när de blir äldre (är ju några år dit) vi själva här hemma dricker inte så ofta så man kan ju alltid hoppas på att barnen tar efter.

Men jag håller med dig, hade mina barn tagit skada av alkohol som de blivit bjuda och man får reda på vem som köpt så hade jag med blivit otroligt förbannad och velat gjort något åt det.

hmm.. så vad gör man då..? köper ut riktig alkohol som barnen bjuder på eller låter barnen leta upp någon sunkig tant eller gubbe som säljer fulsprit som barnen sen bjuder på? tänk om fulspriten är dålig och ger skador..?

När jag fyllde 16 köpte mamma cider till mig. Drack dom (tror det var 3) hemma ihop med mamma. Sen dess har jag kunnat be henne om alkohol när jag velat ha, hon har köpt. Jag har aldrig druckit fulsprit. Det skulle inte falla mig in. Jag vill veta vad jag dricker, det är så jag är lärd. Min vision för framtiden är att mina barn inte ska se alkohol i någon större utsträckning, men samtidigt vill jag ge dom en någurlunda sund syn på alkohol, att det inte är något man måste undvika i allra högsta grad men att man inte behöver dricka det jämt.. ja typ som min syn fast lite mer… liberal :)… jag har väldigt lätt att döma folk som alkoholister och det vill jag inte gärna att mina barn ska göra. Hehe.

"Folk som köper ut till sina barn är samma människor som köper godis för att barnen skriker i affären …typ."

hehehe neee inte här iallafall, visst det är riktigt jobbigt med barn som skriker i affären för att de vill ha något men nej de får gnälla och ha sig, jag köper inte förde. Min pappa var en sån som köpte till mig såfort jag börja gråta och ha mig i affären när jag ville ha något (jag var liten dårå såklart) för att han tyckte det var jobbigt att höra på och jag har aldrig sett honom dricka alkohol ens, glögg till jul och lättöl till maten någongång kanske men inget annat.

Att jag ens påpekar detta är för att jag har mina tankar på att den dagen mina barn kanske vill ha alkohol till fest så köper hellre jag än att de köper fulsprit.

Jag har inga barn, jag är nästan ett barn själv.

Men om jag nu får barn så ska jag inte dricka i deras sällskap, och defentivt inte köpa ut. Mina föräldrar har druckit vin/öl till mat och när dom har vänner på middag. Mer än så har inte jag fått se. Men visst hade dom vänner som drack lite för mycket och blev otäcka och konstiga.

Men jag tycker mina barn får upptäcka alkoholen själv när den tiden kommer. Jag vill inte att mina barn ska lära sig att alkohol är något "naturligt".

Ni har alla fel när ni skriver att barn inte ens påverkas av en smutt.

Läs diverse forskning av alkoholdebut.

Många alkoholister säger att de kände på ngt sätt första gågnen de drack alkohol att de var fast. Fast just dom orden i huvudet var det förstås inte.

Men känslan som infann sig. Jag tycker att varför bara bjuda en smutt? vad ger det? vadå får barnet ut av den smutten? om man nu har en sådan annan sund syn i övrigt.

Sen håller jag bara m LD, hur fan kan man köpa ut till sina barn och sen inte ens bry sig om andra drabbas?

Tänk om din dotters bästa vän blir våldtagen pga av att hon blir så full så hon inte kan ta hand om sig själv. Ser du ingen delaktighet i det då?

Det är Bevisat ju mer nolltolerans föräldrar har mot alkohol desto äldre gör barnen debut. Det är bevisat i flertalet statistiker och undersökningar.

Samt att öppnar man för alkohol är gränsen till att testa droger ej heller lika stor.

de kvittar om man köper ut åt sin unge eller inte, man fick alltid tag på alkohol om man ville, bara det att det var jä'vligt bekvämt att föräldrarna käpte åt en, annars gick man till samhällets bråkstakar som alltid hade smuggel å sälja. men ja känner att jag har inte blivit skadad på nått sätt av att mina föräldrar köpte ut åt mig, eller att dom tog ett glas vin till maten då och då för att det just passade bra ihop med den dyra köttbiten dom gjorde i ordning. men alla gör ett val, att köpa ut eller inte det är frågan

Jag håller absolut med om att man bör tänka på vilka normer man förmedlar kring alkohol :thumbup: Barn gör som du gör, inte som du säger.

Vad gäller att bjuda och/eller köpa ut så läser jag just nu en kurs i bl.a. alkoholprevention och enligt forskningen så:

1. Barn vars föräldrar har bjudit på alkohol hemma dricker mer alkohol än de vars föräldrar inte har gjort det.

2. Barn vars föräldrar har en liberal syn på ungdomars drickande dricker mer och blir oftare berusade än barn vars föräldrar har en restriktiv hållning.

Jag håller med om att smaka. Och ja, när jag var tretton sa jag till min mamma att nu ville jag minsann smaka cigarett. Jag drog ett bloss och så var det bra. Alla mina kompisar rökte i smyg, och röker fortfarande…

"Sen håller jag bara m LD, hur fan kan man köpa ut till sina barn och sen inte ens bry sig om andra drabbas?

Tänk om din dotters bästa vän blir våldtagen pga av att hon blir så full så hon inte kan ta hand om sig själv. Ser du ingen delaktighet i det då?"

Jag antar att det är mig du menar..? Var har du läst att jag INTE bryr mig?

och det med att man blir våldtagen på fyllan visst det skulle verkligen vara skittråkigt och hemskt. Våldtagen kan man bli utan att sprit är inblandat är det mitt fel med? låt säga att jag låter min dotter vara ute till 23:00 och hennes bästa vän ska sova över hos oss, för hennes mamma är det okej att de är ute till 23:00, är det mitt fel om hon blir våldtagen då? eftersom hon sover hos oss? jag tycker själv att personen som utför sådana fula saker är den skyldige men jaa jag kan ha fel.

Nu när jag är 18 kan min mor köpa en tetra Varm&Kall (750ml 7% vin) till mig, men den dricker jag hemma framför en bra film då jag sällan är ute och röjer, utan dricker det mest för att det smakar så pörskans gott.

Tänk er flytande äppelpaj!

Men skulle jag be henne om en kvarting, eller ett sexpack öl skulle hon be mig vänta i två år.

Det ser jag inget större fel i, visst är det ett brott mot lagen blablabla, men nu skulle jag rent teoretiskt sett kunna gå ut på krogen och hinka i mig tills jag spyr och hamnar på fyllecellen, så två glas vin hemma i lägenheten känns inte som en så farlig mängd.

Vad säger du LadyDahmer, är det bara fel, eller är det jättefel gjort utav min mor?

Jag tror att om föräldrarna inte dricker alkohol inför barnen och aldrig får smaka hemma, alltså att det ses som något dumt, då väntar du längre med att börja dricka. Så var det i alla fall i mitt fall. Mina mamma har aldrig varit full och jag kan inte komma ihåg att jag sett min pappa full innan jag var ca 16 år, han drack ibland det vet jag, men aldrig inför mig. Det enda jag såg folk dricka när jag var liten var lättöl. Det klart jag hade sett någon full nån gång, men inte mina föräldrar. Därför växte jag upp i vetskapen om att alkohol var något lite farligt och väldigt onödigt. Tyckte också det var lite obehagligt de få gångerna jag såg någon annan full, t ex någon kompis till mina föräldrar.

Detta ledde till att jag inte ens vågade smaka förrän jag var 17 år gammal. Fortfarande ett år för ungt, men ändå äldre än många andra. Ett halvår tidigare hade jag avstått från att dricka på skolavslutningen när jag slutade ettan på gymnasiet, även fast mina bästa kompisar skulle göra det för första gången och de till och med erbjöd mig alkohol. Idag kan jag ju inte riktigt förstå detta! 😛 Men mina kompisar berättade efteråt hur kul de hade haft o.s.v. så några månader senare provade jag. Och hade jädrigt skoj!

Så sen jag var drygt 17 år så dricker jag och är väldigt öppen med det inför mina föräldrar. Jag var lite rädd för att erkänna det inför mina föräldrar första gången men sen när de väl visste det så var det ändå okej, i alla fall efter jag fyllt 18. Drack kanske bara tre gånger innan det. Men de vill fortfarande inte köpa ut åt mig 😛 De har gjort det kanske tre gånger vid speciella tillfällen, som nyår när jag var 19, studenten o.s.v. Nu är jag 20 och köper själv på systemet, och dricker tillsammans med mina föräldrar, och jag blir rädd när jag hör om alla 13 åringar som super massor.

Så sammanfattningsvis vill jag säga; jag tror det bästa sättet att få sina barn att inte dricka alkohol förrän de är i alla fall 17-18 år, är att inte dricka det hemma eller låta dem smaka. Men ja, jag tror det är svårt och jag tror inte sjäv jag kommer göra detta. Om jag känner mig själv rätt så kommer jag nog vilja dricka lite vin till maten ibland, för att jag gillar smaken, alltså inte för att bli full. Det är bara att hoppas att jag kan lära mina barn att inte dricka ändå, för jag tror det finns många olika sätt. Det beror på så många olika saker att man börjar dricka. Jag är i alla fall helt säker på att jag inte kommer köpa ut något förrän de har fyllt 18 år, och jag kommer vara väldigt tydlig med att de inte får dricka förrän de är 18.

Min lillasyster som är 16 var inne i stan en kväll för någon månad sen med sina kompisar och hon får ingen alkohol av vår mamma. Lillasyster är väldigt omogen och mamma köper inte ut till någon som inte är myndig.

Anyhow, systers kompis morbror hade köpt tre flaskor kir till henne som min syrra också druckit av och jag blev så jävla arg. Han hade ju inte bara köpt en flaska till kompisen utan till hennes vänner också. HUR funkar man då? Jag var så jävla sugen på att anmäla honom.

shit är ungen 18 så är det ju inget snack om saken. Man FÅR dricka alkohol när man är vuxen Jag menar ju ungdomar UNDER 18.

rebecca — Som förälder ÄR du ansvarig för vad dina barn gör när de är omyndiga. Bjuder de sina vänner på sprit du köpt så är det du som har 100% ansvar för det. Men ja vad gör man? Man pratar med barnen. Man föregår med gott exempel. Man varnar och berättar om dålig sprit och hoppas på att fostran sätter sig. Mer än så kan man inte göra.

Att du köper ut garanterar ju inte för en sekund att de inte dricker fulsprit ändå. (jag gjorde det)

tessan – jag säger ju inte att JAG skulle göra det. Däremot så inser jag ju att mina barn kommer se vin vid middagsbordet även om JAG avstår.

johanna – alkoholism är mcyket mer komplicerat än så. Det genetiska och framförallt sociala arvet spelar in. Att de fick smak för alkoholen handlar inte om en smutt de fick, utan snarare om den första fyllan eller första glaset. osv. De växer ju oftast upp i en ganska alkoholliberal omgivning-

johanna — det är större risk att bli utsatt för vål och sexuella övergrepp om man är alkoholpåverkad.

Jämförelsen med att låta ett annat barn sova över haltar som bäst, men jo, visst fan är du ansvarig för vad som händer det andra barnet när de är innanför dina väggar. Utsätter du ett barn för en risk så är det alltid ditt ansvar oavsett vad det handlar om.

Skillnaden är dock att din dotters väns mamma gått med på att de ska få vara ute tills 23.00 men INTE att du ska köpa ut.

Jag är lite osäker på vad jag tycker om just köpa ut. Jag vet att för många funkar det så som du beskrev men för mig och mina vänner funkade det inte så. Våra föräldrar köpte ut och nej vi drack inte mer än vad vi fick. Vi delade oss emellan, men mamma hade faktiskt kontakt med kompisens föräldrar också så det inte blev att någon köpte dubbelt.

Andra bekanta vars föräldrar vägrade köpa ut var ute och söp varje helg och köpte dunkat med fulsprit som pojkvännen hade fått tag på gud vet var. Vi festade kanske en gång varannan månad och ingen av oss blev mycket mer än lulliga.

Jag vill tro att detta med att det funkade för oss berodde på att vi har/hade ett band till våra föräldrar som kanske inte är helt vanlig idag. Jag hade och har ännu ett fint förhållande till min mamma och var sällan oärlig och aldrig om viktiga saker.

Jag säger inte att jag kommer att göra som hon gjorde och kanske valde hon fel även om det aldrig blev fel för just mig. Jag kan nog inte se på det med en utomståendes ögon är är nog ganska partisk.

"Som förälder ÄR du ansvarig för vad dina barn gör när de är omyndiga. Bjuder de sina vänner på sprit du köpt så är det du som har 100% ansvar för det."

fast det går väl inte ihop? om man som förälder ÄR ansvarig för vad SINA barn gör så borde ju ungens, som blir bjuden på dricka, föräldrar vara ansvariga? eller? om det nu är FÖRÄLDERN som är ANSVARIG för SITT barn som du säger. för då är det ju deras barn som tackat ja till drickat? så 100% skyldig kan ju inte den första föräldern vara då?

jag har samma erfarenhet som adele & är övertygad om att det är där nyckeln till att inte supa sig dyngrak varje helg som 16-åring ligger. dvs en bra relation till sina föräldrar.

min morfar dog av hjärtinfarkt pga alkoholism när han var 39, så min mamma har aldrig druckit särskilt mycket. min pappa har smuttat likörer & en & annan öl eller vin till maten när vi haft gäster, men aldrig mer än så. vi barn fick smaka när vi var över 15 kanske, nån klunk. men hemkört bland kompisar tackade jag samtidigt bestämt nej till. av respekt för mina föräldrar som jag visste skulle bli besvikna. pappa köpte ut vin till min student & nån mer gång, plus att jag fick av hans hemgjorda vin ibland innan jag var 20 (men efter 18), men aldrig att jag drack för mycket av det. jag hade helt enkelt för mkt respekt för mina föräldrar för att missbruka deras förtroende.

om ditt barn är ute och dricker vad gör du då? n(när hon blir äldre då :P) hur kommer du att agera? förbjuda henne att gå ut och ha kul me sina vänner? ja tror att de e svårt att få barn i dagens samhälle att aldrig dricka om de e du vill? eller va säger du?

🙂

Jag vill också lägga till (jag skrev förut bla att min mamma köpte cider till mig när jag fyllde 16 och sen dess har jag kunnat be henne när jag har velat ha) att min syster just fyllt 17 och mamma har inte köpt en droppe åt henne ännu. Hon har fått smaka lite hemma, någon gång har hon till och med fått ett eget glas. Där handlar det om ärlighet framför allt. Min mamma litade på mig till 100%, att jag skötte mig när jag var ute. Vi hördes oftast av flera gånegr under kvällen, även när jag inte drack. Hände det något smsade jag alltid henne och berättade. Förväntade jag mig att bli sen hem sa jag det direkt. Jag drack kanske en gång var tredje månad dessutom, och då drack jag 3-4 cider. Annars höll jag mig till vatten. Och mamma visste allt det. Syrran berättar INGET om sina kvällar ute. Man kan fråga och då får man ett svar – men det är väldigt begärnsat. Man får dra ur henne vartenda ord. Mamma ringer syrran ett par gånger varje utekväll men får typ inte veta mer än att hon lever och vart dom är. Så vad gäller just det vet inte mamma vad som händer och hon kan inte lite på syrran till 100% då. Och då känner hon väl att risken är större att något händer och väljer helt enkelt att avstå från att köpa någon alkohol.

Med det ville jag alltså säga att man känner väl sitt barn någorlunda och väljer väg utifrån det. Men då gäller det såklart att inte vara allt för blåögd. Det har mamma aldrig varit.

Jag frågade min mamma (som var helt antialkohol tills jag var… haha hon är det nästan fortfarande ^^) om hur hon skulle gjort med fakta i hand: Att vi som småbrudar tog oss till Anderberg (Halmstads rosengård) för att hoppa in i bilar eller gå hem till folk (som senare också visade sig vara inblandad i människosmuggling) för att få tag på alkohol.

Oftast hade ju utkörarlangarna tid så man kunde beställa sin dricka till nåt ställe i centrum, men vid högtider (midsommar, juldagen, osv) och när det var nåt speciellt disco eller tex skolavslutningen så var dom så upptagna att man som berusningssugen fjortis inte "hade nåt val" (val har man ju alltid, men vi ville festa och var lagom dumdristiga), så då ringde man åkahemtill- och hoppainibil-langarna.

Anyhow, jag frågade mamma om hon skulle köpt ut till mig om hon vetat hur jag annars fick tag på alkohol. Och det skulle hon inte. "Det är mot mina principer" sa hon.

Klart jag även smakade av andra, det gjorde man ju. Men även om alla föräldrarna i skolan kommer överens om att inte köpa ut till sina ungar, så kommer barnen hitta andra sätt att få tag i alkohol.

Jag har ingen aning om hur jag kommer göra om jag eventuellt får barn nån gång. Jag vet dock att min mammas inteköpaut-metod funkade botten på mig, precis som min kompis mammas köpaut-metod funkade lika botten för min kompis – när det kommer till hur mycket vi drack och festade. Hon slapp ju dock ta sig till obekväma platser för att få tag på sin dricka.

Jag känner mig fortfarande inte helt säker vart jag står i frågan…

Det jag ÄR säker på är att jag kommer följa lagen dvs

1. Absolut aldrig köpa ut till ngn som är under 18 år. Alltså inte heller till mitt eget barn. Gör jag det bidrar jag som LD skriver, till att andra ungdomar också får drickat.

2. Absolut aldrig bjuda barnet på något glas hemme, när de är under 18 år.

3. Jag kommer vara öppen och prata om det. Verkligen informera om riskerna och visa vad jag står i frågan. Dock försöka vara övertygande om att ungen MÅSTE RINGA MIG om det skiter sig ngn gång.

4. Aldrig visa mig full inför mitt barn. Det är vidrigt.. Att dricka något glas å bli lätt påverkad, känns inte helt hundra heller men det kommer jag förmodligen göra….

"shit är ungen 18 så är det ju inget snack om saken. Man FÅR dricka alkohol när man är vuxen"

Glöm bara inte bort att man fortfarande inte får köpa alkohol(över 3,5) till ungen om han/hon är under 20..Om man inte ska vara närvarande och ansvarstagande när alkoholen dricks upp..Det räknas fortfarande som langning.

Nu kan jag ju bara tala för mig själv. Jag fick smaka på alkohol hemma, dvs smaka vin, öl och cider. Mina föräldrar köpte aldrig ut till mig och jag efterfrågade aldrig det, var aldrig en tonåring som var ute och söp. Första gången jag vart full var på krogen.

Så att säga att barn skulle ta skada av att få smaka på alkohol stämmer inte alltid. Jag har lärt mig att få respekt för alkohol och se vad de kan göra med folk (tex vänner som supit okontrollerat) Har ett väldigt avslappnat sätt till alkoholen idag, dricker mig bara berusad och aldrig packad.

Inte för att jag kanske vet vad jag vill komma med det här men de gäller att lita på sina barn, alla super inte ner sig bara för att föräldrar låter sin tonåring smaka. Tror man avdramatiserar det hela genom att vara öppen på det sättet.

Det blir nästan lite som att välja mellan pest eller kolera = köpa ut lite dricka åt barnet, eller så dricker ungen fulsprit. Minns själv att jag drack fulsprit hela tiden när jag var fjortis, och jag tror faktiskt inte att jag hade druckit det om mina föräldrar hade köpt ut till mig. I alla fall inte lika mycket. Men alla är ju olika så det är lite svårt att avgöra. Iofs inget som säger att jag hade druckit mindre rent generellt bara för att mina föräldrar köpt ut till mig – det enda positiva är väl att man inte hade druckit äckelspriten ifrån skogen som kan göra en blind…

Jag drack inte innan jag var 18 men jag hade fått smaka hemma om jag bett om det. Köpt ut hade de däremot inte.

Jag kommer inte att köpa ut till min dotter. Smaka hemma är jag tveksam till och kommer nog inte heller att föreslå. Präktiga tal om alkoholens ondo kommer nog inte heller, men jag är redan nu helt ärlig om att hennes mormor är missbrukare. Inga skrämselhistorier om knark och sprit, men sanningen om vad det är, visst.

Skulle någon bjuda på min dotter hoppas jag att hon hade haft tillräcklig tilltro till mig att berätta om det och då hade jag nog haft ett samtal med den andra föräldern. Inga bannor, ingen lynchning utan ett samtal.

Jag fick smaka öl av min pappa när jag var 4-5 år ett par gånger, jag tyckte att det var jättegott. Men det är inget jag skulle ge mina egna barn faktiskt. Dom vet att det är vuxendricka & har aldrig visat intresse för det. Men iofs dricker vi inte hemma framför barnen, jag dricker jävligt sällan (över 2 år sedan nu) men min sambo festar titt som tätt, men aldrig framför barnen utan hos polare.

För mig har dricka alltid varit något man gjort vi middagar, i slutna sällskap- Det är så jag sett det som barn och kanske har det gjort att jag inte varit så sugen på att festa i den bemärkelsen där det går ut på att dricka sig full som ändamål.

Smaka har vi alltid fått göra, men då doppa fingret och sättet vi gjort det på har inneburit att vi inte fått en chock av den annorlunda smaken (så som man kan få om man tar direkt i munnen) och satt i halsen utan att vi fått en vag känsla för smaken, en uppfattning och sedan har det räckt med det. Jag har i princip alltid tyckt att det smakat förjävligt oavsett om det var öl, vin eller starksprit.

Jag tror att även om det inmundigats en hel del alkohol på midsomrar och liknande i hemmet, av gästerna, men så har nog alltid någon av föräldrarna (eller båda) tagit det ganska lugnt för jag har nog aldrig märkt av att mamma eller pappa betett sig annorlunda i samband med alkohol. Jag har aldrig känt mig otrygg i närheten av alkoholkonsumtion och det är väl kanske därför att mina föräldrar alltid varit noga med att inte få i sig så mycket att de börjar bete sig konstigt.

Extra kramig har mamma alltid varit, alkohol eller ej… 😉

När det gäller köpa ut så har vi haft nolltolerans på det, har vi velat förskaffa oss alkohol innan lovlig ålder så har vi fått göra det arbetet själva och trots en del fulsprit i umgängeskretsen har intresset egentligen aldrig varit speciellt stort från i alla fall min sida. Första gången jag blev påverkad av alkohol var jag 16 år och då var det vanlig folköl tillsammans med min dåvarande pojkvän, hans och mina vänner och deras partners. En relativt liten samling och en relativt liten miljö och då var det så att det pirrade lite i ansiktet.

Jag har aldrig gillat att dricka för mycket och jag vet faktiskt inte riktigt varifrån det kommer, men jag lär ta det snacket med mamma och pappa och försöka ta reda på vad de gjorde "rätt".

rebecca, jag tror att med kunskap kan man komma långt. I fulsprit och hembränt kan du inte på något sätt kontrollera alkoholhalten eller säkerheten. Av fel doser etanol kan du få allvarliga skador. Jag tror inte på avskräckande tal, men att köpa ut som förebyggande åtgärd mot fulsprit är bara en botemedel på symptomet om du inte förklarar vad hembränt och fulsprit är och varför det kan vara så farligt.

Jag har alltid varit medveten, sedan unga tonår, att just fulsprit är ett spel med livet som insats och att om man nu SKA dricka så ska det vara laglig sprit där man vet att alkoholhalten stämmer.

Sedan anser jag inte att man ska köpa ut åt ens barn i alla fall, jag tror som sagt att det är ett botemedel på symptomet, inte någon långsiktig lösning. Det KAN funka, eller så kan det bli som i LDs fall – en bytesvara för att få starkare (och farligare) grejer i händerna.

I tonåringars hjärnor är konsekvenshanteringen det sista som utvecklas, tänk på det…

frida – du skriver: "om ditt barn är ute och dricker vad gör du då? n(när hon blir äldre då :P) hur kommer du att agera? förbjuda henne att gå ut och ha kul me sina vänner? ja tror att de e svårt att få barn i dagens samhälle att aldrig dricka om de e du vill? eller va säger du?"

Jag har inga illusioner om att mitt barn kommer vara spiknykter tills hon är 20 (fast chansen finns) Ungdomar dricker. De är nyfikna. De vill vara som sina polare. osv. Hon kommer nästan garanterat dricka. Det vet jag.

men jag tänker inte hjälpa henne på traven

Jag kommer låta henne veta att hon ALLTID ska komma hem, hur full hon än är. Jag kommer inte bråka, skälla eller straffa henne. Jag kommer inte komma med massa förbud. Det tror jag är kontraproduktivt och kommer bara resultera i att hon känner ett behov av att ljuga och gå bakom ryggen på mig. Jag vill hellre att hon känner sig trygg att komma hem än att hon ankrar på nån soffa nånstans.

Jag kommer istället lägga min energi på att, som anaiah påpekar, upplysa henne. Ge henne kunskap och stärka henne i sin självkänsla så att hon åtminstone inte gör nåt hon inte vill.

VF det har du rätt i. Men det fråntar ju fortfarande inte ansvaret från den andre föräldern. det var det jag ville få fram. Procent hit och dit är oviktigt.

Att ge sina barn sprit för att de inte ska dricka hembränt går inte ihop för ingen dricker hembränt nu för tiden (inte i södra Sverige/Gbg/Sthlm iaf, kanske i norra Norrland eller nåt där det är väääldigt långt till Tyskland). Det värsta de skulle kunna komma över är Zaranoff och få en riktigt hemsk hangover… Jag skulle inte ha velat att mina föräldrar köpte ut åt mig när jag var tonåring, inte innerst inne, för det skulle ha kännts som att de inte hade brytt sig om mig…Föräldrar är till för att sätta gränser!

*ang. "fulsprit* (hembränt) så vill jag bara påpeka att det generellt inte är ett dugg farligt. När man bränner eget (been there done that 😉 ) så stoppar man ju inte i konstigheter på nåt sätt. Skulle man vilja snåla med nåt så är det snarare så att man drar i lite extra vatten när det är klart, men det är ju bara positivt.

att det SMAKAR illa och att man kräks har ju med kass filtrering att göra. (finkeloljor osv) Men det är inte heller farligt. Det bara smakar skit.

så nej, du blir inte blind eller sjuk av hemkoka

/nörrlänning

Jag är mer oroad för att mina barn ska börja röka majja och skunk när de blir tonåringar, det känns nästan som att cannabisdroger är den "nya" alkoholen… De flesta tonåringar säger att de tycker att droger är skit och langare är smuts men ändå så är det så många som testar och fler och fler som röker regelbundet:-(

sandra — hehe. Joru, i nörrland så dricker vi hembränt. Mycket. Varför köpa en liter vodka på systemet när du kan få en femlitersdunk för 500? ;-P

jo jag är allvarlig. Jag hade alltid en dunk hemma.

Jag håller med i det mesta du skriver, jag är dock väldigt kluven i utköpsfrågan, då det inte var särskilt längesedan jag var under 20…

Sedan jag var 16 lät min pappa mig dricka när jag var med honom, hemma hos honom eller på kryssning eller husvagnssemester, det var väldigt lyckat faktiskt. Vi groggade och hade jättetrevligt, dock kände nog han lite samvetskval för han häller än idag inte upp alkohol åt mig, utan jag får ta för mig själv, då har han inte bjudit tycker han ;-P

Pappa blir iallafall hur trevlig som helst när han dricker, aldrig snefylla eller så, utan bara ännu roligare, så jag har aldrig varit rädd när jag varit liten och han druckit.

Mamma är en annan femma, hon dricker i princip bara i smyg, men det märks som tusan. Hon blir glömsk, otrevlig och trött. Henne undviker man i den mån man kan när hon dricker.

Som femtonåring var jag på krogen, som sextonåring kunde jag handla i baren på kryssningar, det fanns alltid någon äldre kille som köpte ut åt en i förhoppning om att man skulle släppa till.

Blev jag för full kunde jag aldrig gå hem (till mamma, där jag bodde) för hon hade nolltolerans, trots att hon själv smygsöp, man fick inte dricka innan man var arton. Detta ledde till att man sov över hos personer som var 10-15 år äldre och det var allt annat än ett hälsosamt leverne.

Jag vet inte hur jag kommer göra med mina barn, det får tiden och deras personligheter utvisa. Jag skulle aldrig köpa ut till dem och låta dem ha med sig det, men kanske att de kan få ta en öl eller ett glas vin hemma med mig när de är äldre, det funkade ju bra för mig och pappa och jag dricker väldigt sällan idag.

Jag kommer vara ärlig mot mina barn, det är inte lika farligt att dricka när du är äldre, det är när du super mycket när du är ung som hjärnan tar skada och vem vill det? Jag kommer kanske dela med mig av mina erfarenheter, om hur utsatt man blir när man druckit för mycket.

sandra — det beror på känner jag. Nu vet jag inget om skunk, men maja är inte speciellt farligt om det brukas med vett. (asså det är ju inte nyttigt, men det är inte alkohol heller)

röka på varje dag? no no no. röka på en gång i månaden eller t.o.m veckan istället för att supa sig full? Absolutely. Hellre det faktiskt.

helst vill jag ju att ungen ska bli totalnykterist, men det lär ju inte ske.

Jag är uppväxt i en ganska alkoholfri familj, pappa drack några ett par öl som högt under en månad. Dom köpte heller aldrig ut åt mig, inte ens efter att jag fyllt 18. Kan man inte gå in på systemet och köpa själv så ska man inte ha något därifrån heller, men visst, jag fick tag på alkohol på annat sätt, det gör man nästan alltid.

Men det ska tilläggas att jag dricker max 5-6 gånger per år, det blir aldrig mer för jag tycker alkohol är otroligt onödigt. Jag blir sällan full dom där få gångerna och jag tar ansvar för mina handligar, idag är jag 22 år.

En annan historia jag har är när jag var 16 och var på en midsommarfest, 32 mil hemifrån, med killar jag känt i flera år. Jag hade bestämt mig för att vara nykter, men allteftersom timmarna gick tjatade dom mer om att jag skulle dricka, och redan där borde jag ju ha anat något. Det slutade i alla fall med att jag drack en cider, och blev pangfull, och det är här minnesluckorna kommer. Jag blev våldtagen av två killkompisar på toaletten, alla på festen såg vad som hände, ingen gjorde något. Behöver jag säga att jag aldrig tar emot alkohol från någon annan numera? Alkohol som var köpt på systemet… Det spelar ingen roll vart den kommer ifrån, har man tittat bort en sekund kan det vara försent.

Om jag någon gång skaffar barn kommer jag aldrig köpa ut. Aldrig. Är åldergränsen 20 då så får han/hon vänta tills den dagen kommer. Det är inte svårare än så.

Känns inte som att det här hängde ihop alls men jag tror jag fick ut det jag ville! 😛

En sak till.

Min sambo röker thc varje dag, som vanlig rökning. Och jag måste faktiskt försvara det här. Han är ingen dum pundare, han är den smartaste människan jag träffat. Att dra alla över en gräns är så otroligt fel, det finns så mycket människor där ute som röker på, som vi inte har en aning om.

Min sambo tar anvar för sina handlingar, han knarkar inte sönder kroppen. Han är otroligt påläst i ämnet och kan antagligen mer än många andra. Blir jag påhoppad nu får jag väl stå mitt kast..

maalin — jag tycker personligen att när man brukar en drog, om det är hasch eller alkohol, varje dag så är man en missbrukare. Man kanske är fullfunktionell och skötsam, men det förminskar inte det faktum att man missbrukar.

De flesta alkoholisterna syns inte heller, och de sköter jobb, familj osv.

Jag är fullt medveten om att han missbrukar men dom flesta har en sne bild av missbrukare. Han har en såkallad missbrukar-personlighet, och skulle nog kunna missbruka det mesta om han tillät sig själv.

Jag kommer aldrig godkänna att mina barn varken, röker, dricker eller tar andra droger. Det är gift helt enkelt. Därför använder jag det inte själv och därför köper, bjuder inte någon annan på det. Sen kan andra vuxna människor köpa det år sig själva om dom vill men det vill jag inte vara delaktig i.

LD, det var jag som skrev att man skulle tänka på tex våldtäkter osv vid alkohol, för att jag oxå vet att risken ökar om ungdomar är påverkad, samma med slagsmål och misshandel, det var rebecca tror jag som ansåg att det inte kan vara hennes skuld….

Jag kan bara säga såhär. När jag var 15 så flyttade jag 30 mil ifrån mina föräldrar. Jag söp skallen i bitar konstant i två års tid. Det kanske förklarar vissa saker idag, men shit the same. I alla fall. Jag vet att det är ett hårdare klimat idag än det var då (95-97) och just därför kommer jag köpa sprit och redan från 12-13 års ålder bjude Lucas på lite cider ibland, och då enstaka glas. Sen kommer jag att på hans 15-årsdag ge honom en sån brakfylla att han står och dör höll jag på att skriva, men okej, han ska i alla fall få en redig fylla. Hemma. Med mig. För att förebygga att han vill festa med sina polare. Jag är totalt övertygad om att om jag hade fått dricka lite med mina föräldrar (vilket flera av mina kompisar fick) så hade jag varit mer restriktiv. Och kanske hade jag inte varit så frånvarande i skolan som jag då var, om jag festat mindre.

Hade jag fått en redig fylla hade jag nog insett att det var inte så mycket att sträva efter, och mer eller mindre ignorerat de som drack. Min förhoppning är att jag kan vända misstaget till något bra för min son. Nu är han bara fem idag, så det är en stund kvar så att säga, men det håller ändå på att utformas en plan. Bäst att vara ute i tid!!

(Och till den som vill svara, gör det gärna i min blogg, för jag kommer säkert glömma att komma tillbaka o titta efter svar..)

Visst ja. Måste också skriva att jo köpa ut till min son skulle jag nog ändå hellre göra än att han ska ta till såna metoder som jag själv gjorde. Dricka sprit från osäkra källor resulterade i att en av mina kompisar dog. En annan åkte på magpumpning flera gånger. Själv hade jag tur. Men jag hade ärligt talat hellre sett att det jag drack var safe så att säga. Med tiden fick jag ju bekanta som försåg mig med systemsprit ändå men jag hade nog helst velat dels ha vana av att dricka under säkra former, och dels ha tillgång till "ofarlig" sprit. Och just därför kommer jag hellre köpa några cider eller öl till min son. För jag sett folk dö av fulspriten. Om man nu ska välja på två onda ting alltså…

hemskt att ta en brakfylla med sitt barn, om han vill ta droger? ger du honom en ordentlig sil då oxå så han lär sig?

det är bevisat med undersökningar att ditt sätt Inte har rätt effekt utan snarare tvärtom…

Hade jag varit ditt barns lärare under den perioden hade jag gjort en anmälan med tanke på att föräldrar skall se till sina barns bästa. Och det du gör är faktiskt olagligt. Sitta och bjuda en 12-13 åring, som inte ens har en hjärna som utvecklats klart. Hemskt…

–>Johanna: Tror du inte det är värre att samma 12-13-åring SJÄLV utforskar detta UTAN vuxna runt sig? Jag vet att det är det som kommer att hända, så är det i de flesta lägen idag. Sen kan man ju se det som du gör, att det är olagligt. Ja. Det är den knepiga biten. Men ärligt talat, det är lika olagligt att åka utan bälte eller köra för fort, och det antar jag ingen gör någonsin, eller hur var det..? För övrigt; det är inte olagligt att BJUDA någon på alkohol. Däremot är det olagligt att KÖPA UT TILL en minderårig person. Men jag köper till mig själv, och sen låter jag i så fall min son få smaka i den mängd han känner att han vill.

Jag kan bara utgå från ett TEORETISKT perspektiv, eftersom det är flera år in i framtiden. Lucas kanske blir världens lugnaste kille som bara sitter och spelar dataspel och inte alls intresserar sig för att gå ut, och då känns det inte aktuellt att introducera alkohol för honom, men om han visar sig vara intresserad av att hänga på stan och har en massa kompisar som han umgås med utanför hemmet, då känns det som att det är i förebyggande syfte.

Ärligt talat så kommer den där brakfyllan ändå att komma i ett sånt läge, jag känner många hundra ungdomar eftersom jag jobbat som kamratstödjare och ungdomsledare en gång i tiden, och det är också efter de erfarenheterna som jag insett att med eller utan vuxna så kommer den första riktiga fyllan omkring 15 år. Vare sig man vill eller ej så är det tyvärr så att det är då ungdomar börjar intressera sig för alkohol (och sex), senast. Ofta tidigare.

Och då förekommer jag hellre och ser till att det sker under någorlunda kontrollerade former med mig som håller koll och ser till att ingen kommer till skada; att man inte fyllebråkar, att man inte raggar på någon okänd och kanske har fyllesex som man ångrar och att ingen blir sårad. Det enda som händer är att man blir redigt full, mår illa, kräks, somnar och sen får en hejdundrande baksmälla, och förhoppningsvis är det skäl nog att få baksmällan och må så illa att man kräks, och sen är det inte lika intressant att dricka längre..

Jag tror också på att avdramatisera saker. Jag gör det redan nu med godis. Min äldsta son har fri tillgång till godis alla veckans dagar. Men han äter mindre godis än vad som är i en ordinär lördagsgodispåse. Antagligen för att han inte har några föreställningar om att han ska bli utan.

Vad gäller barnens hälsa så säger jag bara det här: Jag är redan känd som att jag inte bryr mig om den, eftersom jag själv valt bort att amma båda mina söner. Jag vill inte och jag tänker inte. Så de är med andra ord redan förstörda för livet enligt vissa. Nu känner ju inte JAG att det är så, jag anser att enda fördelen med amning är att immunförsvaret stärks. Men andra tycker en del, och ok, det är var och ens val och åsikt.

Liksom det är var och ens val om de ska satsa på att bjuda på en redig fylla en gång och kanske bjuda på något glas med cider lite tidigare, eller låta bli.

Du väljer bort det, liksom många andra. Och det respekterar jag. Jag kommer troligen att köra på motsatsen, eftersom jag tror på den preventiva effekten, med eller utan undersökningar, som jag för övrigt skiter blanka fan i. Undersökningar kommer nya varje vecka, månad och år, och de säger emot varandra hela tiden, så jag går på känsla.

Så är det med den saken.

Fler som tycker jag är dum i huvudet? Ös på, jag tål det. Är van.. ler

"ger du honom en ordentlig sil då oxå så han lär sig?"

Glömde besvara detta.

Svaret på din fråga, Johanna, är att jag skulle göra skillnad på drog och drog, eftersom en av dem är ett socialt inslag, (alkohol). Det dricker man vardagligt till middagen (vin) eller framför TV:n (en grogg) eller på krogen när man går ut för att ha trevligt.

Och den andra är inte socialt accepterad. Hittills har då inte JAG sett någon sitta på krogen och ta en sil lika öppet som en grogg.

Hade det varit mer vanligt förekommande så hade läget kanske varit ett annat, men jag vet att man de facto inte sitter och showar med att man tar en sil. Det är något som händer i slutna sällskap, och för att hitta till de sällskapen så har man alltså redan passerat alkoholgränsen, så frågan känns inte riktigt som att den fokuserar på ämnet.

Det finns en skillnad, och det tror jag att även du vet. Jag tror att de flesta vet det. Men du ville som så många andra dra saker till sin spets, visa på ytterligheter. Tyvärr har jag argumenterat lite för många gånger för att falla i den fällan.

Med detta lämnar jag din fråga.

Efter en del kommentarer måste jag bara fråga… Hur jävla svårt kan det vara? DET ÄR OLAGLIGT ATT LANGA ALKOHOL TILL MINDREÅRIGA! Behövs det några ytterligare anledningar att låta bli?

Att ungen kan få tag på sprit på annat håll hör inte hit. Föräldrar som langar begår inte bara lagbrott, utan föregår dessutom med sanslöst dåligt exempel för sina barn.

Den dagen min unge (om jag får någon) blir bjuden på alkohol av en kompis vars föräldrar har köpt ut, då blir det inte nådigt för dem! (Inte för någon annan som försett mitt barn med alkohol heller…)

Jag håller med Anki här ovan.

Och vill man hindra sina barn från att dricka kan man göra som mina föräldrar – flytta till ingenstans mitt ute i skogen, där närmsta busshållplats ligger en halv mil bort. Det gör det så omständigt att ta sig någonstans att man hellre stannar hemma och läser en bok (man blir dock socialt missanpassad och känner sig onormal och utanför och får inga vänner, men åtminstone har jag alla mina hjärnceller kvar och har aldrig råkat illa ut).

jag håller med dig till fullo förutom på den sista punkten! min morsa har köpt ut åt mig ett par gånger, och det brukade vara runt 3-4 cider. jag är 19 nu & första gången hon gjorde det var jag 16. alltså, jag tror att det är upp till hur man är som person. jag kan inte tala för alla men jag kan tala för mig själv när jag säger att tre cider oftast räckte för att jag skulle bli lullig & sen drack ja inte mer utan gav bort den sista. vad jag vill få sagt med detta är att jag VET vart min gräns går och jag korsar aldrig den gränsen. jag tycker det är sjukt vidrigt och pinsamt med folk som spyr, tjuter & har sig på fyllan. så jävla patetiskt att bara hälla i sig utan att veta vart det tar stopp.

i vilket fall så ja, hellre köper jag som förälder ut till mitt barn än att nåt annat cp som smusslat med lite HB hemma i sitt garage fixar åt barnet istället.

och en sak till, svar till Emilia:

Båda mina föräldrar röker. När jag var fem år så gick morsan bort från sin cigg och jag tog ett bloss, ett munbloss antagligen för vilken femåring vet att man ska ta halsbloss? I vilket fall så röker jag inte nu. Är idag 19 år och tycker att rökning är sjukt onödigt & tjatar & gnäller som fan på att mina föräldrar ska sluta. Dock så har det ju hänt att jag har feströkt nångång ibland men jag har ju fortfarande inte fått smak för det. Jag anser att allting är relativt.

Jag tycker inte heller att barn ska utsättas för alkohol. Har läst i någon förskoletidning tror jag det var att barn märker redan efter ett glas vin eller en öl, att föräldern är påverkad och annurlunda och detta är oftast en mycket obehaglig upplevelse för barnen. Man måste vara medveteten om detta innan man väljer att dricka.

Jag är fortfarande ett barn i lagens benämning. 18 om 2 månader, och det vore orimligt om jag inte hade smakat på alkohol.

Jag har kommit hem berusad ett antal gånger, notera inte FULL. Men jag har gått in på krogen och köpt, (inget falskleg).

Jag har gått smaka som du säger av mina föräldrar, men jag har aldrig fått ett endaste glas. dom har aldrig bidragit till alkohol vilket jag tycker är bra!

du är en vettig människa och du vet bäst själv hur du gör med dina barn.

Ha en bra kväll. Kram, julia.

Mina föräldrar har köpt ut åt mig EN gång i mitt liv, detta var på studenten och jag var tillräckligt gammal för att gå på krogen, men inte tillräckligt gammal för att köpa alkohol på systembolaget. Jag tyckte att det var förjävla tråkigt DÅ, men jag kommer göra precis samma sak när jag får egna småttingar.

Dessutom har jag själv en otrolig respekt för alkoholen. Jag dricker aldrig någonsin alkohol på en vardag, en eller två, för att jag är sugen på det – Jag är aldrig sugen på alkohol vid sådana tillfällen. Jag dricker endast om jag skall ut med vänner eller om det är något speciellt tillfälle. Till saken hör att jag ALDRIG någonsin varit SÅ full att jag inte kunnat gå eller liknande, lullig – absolut, men ALDRIG riktigt riktigt full : )

Jag har aldrig sett min mamma full och jag fyller 22 år i februari. Min pappa har jag dock sett berusad vid enstaka tillfällen, men då har alltid min mamma varit "sig själv" : ).

Tycker inte om vad alkoholen gör med vissa människor och skulle aldrig utsätta mina barn för någon risk att känna sig otrygga. Att dom inte känner igen mig och undrar "vad är det med mamma, varför är hon inte som hon brukar".

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *