Kategorier
diskussion & debatt

Att komma hem ska vara en schlager.

Nej, för asyl säker man bara för skojs skull. Lite spänning i vardagen. Semestertajm liksom, men att åka hem är ju alltid bättre och trevligare! Migrationsverket har tillsammans med Egmont fått en snilleblixt och gett ut en alternativ variant av allas vår präktiga björn.Ja, låt oss utnyttja snälla Bamse som alla barn känner och litar […]

Nej, för asyl säker man bara för skojs skull. Lite spänning i vardagen. Semestertajm liksom, men att åka hem är ju alltid bättre och trevligare!

Migrationsverket har tillsammans med Egmont fått en snilleblixt och gett ut en alternativ variant av allas vår präktiga björn.

Ja, låt oss utnyttja snälla Bamse som alla barn känner och litar på! Snacka om att totalt förmunska barns rädsla och sparka på de som redan ligger. Jag hade inte höga tankar om Egmont tidigare men nu så är jag övertygad om att de är Satan själv. Ja, eller iallafall totalt flöna i huvudet.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Att komma hem ska vara en schlager.”

Jag har arbetat med flyktingar under många år och blir gråtfärdig av att läsa seriestrippen. Det är svårt att förstå vidden av det lidande som flyktingskapet innebär – och då talar jag inte ens om de som lever som gömda. Men att förminska problemet på det här viset borde vara straffbart. (och vad är det där med kusinerna!? – jösses vilka fördomar) Jag trodde att Bamse var en snäll revolutionär som står på de svagas sida och kämpar mot makten eller gäller det bara när makten är kapitalet?

Jag känner mig spyfärdig…

VA ? Vad har hänt med Bamse?? När jag var liten och läste Bamse var han de "små och svagas" röst i samhället. Är säker på att Rune Andreasson skulle bli mycket ledsen av att läsa den serien 🙁

För det första tycker jag det är viktigt att uppmärksamma att denna Bamsetidning är beställd av migrationsverket – Bamse har en historia som medium av samhällsinformation. Dessutom tror jag inte att målgruppen (asylsöande barn) har någon relation med Bamse innan de får tidningen (då den endast publiceras på svenska i normal utgåva) så man kan knappast säga att hans rykte utnyttjas i den meningen.

Jag har inte läst hela tidningen, endast de rutor som är publicerade här (http://migileaks.wordpress.com/2011/05/01/migrationsverkets-egen-bamsetidning/) men har beställt ett exemplar från migrationsverket för att bilda mig en egen uppfattning utifrån materialet i fråga. Jag tycker faktiskt inte att LDs utdrag är fullt representativt i det här inlägget, du har publicerat en av de mest kontroversiella rutorna utan att ange sammanhang. Jag vill nästan påstå att ditt inlägg är missvisande på grund av detta.

Sedan är det väl uppenbart att en serie som ska beskriva processen på ett lättförståeligt sätt inte ska lägga sten på börda genom att skrämma upp barnen i målgruppen genom att vara onödigt aggressiv i beskrivningen av hemkomst.

Jag tycker även att man ska se värdet i att ett barnvänligt material publiceras – vad skulle ni som är kritiska göra annorlunda?

Cilla – det där med kusinerna tycker jag inte är fördomsfullt. Det är ett uttryck till att han vill träffa sina kompisar men ÄVEN sin familj. Nästan alla har kusiner. Oftast är de de släktingar som är närmast en själv i ålder och det är därmed naturligt att man som barn kanske saknar de mest, det är väl inte konstigt att man väljer det uttrycket som läsaren kan relatera mest till själv?

Saramari: jag undrar också över hur Rune skulle ha ställt sig till serien men med tanke på att det är hans son som har varit engagerad i samarbetet får man hoppas att familjen anser att Bamses integritet har bevarats. Jag tar också fasta på kommentaren att tidningen inte ska läsas som en kommentar på flyktingpolitik utan som ett informationmedel i hur en asylansökan behandlas.

Ingrid: jag skulle skippa Bamse i sammanhanget.

Visst kan man använda serier för att på ett pedagogiskt och förenklat sätt beskriva processen. Men då ska man inte använda Bamse – inte smutskasta och förstöra barnens hjälte.

Och om det nu är så att serien riktar sig till barn som inte har någon relation till Bamse – varför då alls använda Bamse? Nej, självklart finns det en tanke med att använda en välkänd figur.

http://sanne.wblogg.se/2011/05/18/en-gang-i-tiden-gav-egmont-karnan-positiva-vibbar/

Åhh, vad glad jag blev för att du tog med länken jag skickade dig! För min del så tycker jag det är ett hån mot alla dessa invandrarbarn som kommer hit med många traumatiska händelser i livet och föräldrar som många gånger inte orkar med att stödja dem, att bemötas av det här. Något sådant ( om man läser hela uppslaget) skulle aldrig någonsin publiceras till svenska barn ( fast med Egmont så vet man ju inte, då de inte varit någon intelligensgrupp när det gäller tidigare uppslag. harkel) och det känns otroligt okunnigt – för att inte säga främlingsfientligt – att skriva att deras hemländer är säkra för det har migrationsverket redan kollat upp. Det här är lånat från Nordic Dervish och även i sin tur skrivet från det aktuella uppslaget:

"Det värsta är sista sidan. Meles och hans föräldrar kommer tillbaka till sin släkt i hemlandet efter att ha blivit utvisade. Allt är så fint och idylliskt och de hade det rätt bra där ändå. Särskilt nu när han har med sig sin fina svenska modelljärnväg. I sista rutan är hela familjen lycklig och det går inte att ta miste på budskapet: Det är nog ändå bättre att bli hemskickad än att få asyl och inget ont kommer att hända dem som Migrationsverket har bestämt saknar asylskäl."

http://hd.se/kultur/2011/05/18/varldens-dummaste-bjorn/

Länken är också lånad från:

http://nordicdervish.wordpress.com/2011/05/18/bamse/#comments

I vilket fall som helst så blir man både illamående och ledsen. Jag blir det i alla fall.

att säga att barnen ifråga inte har någon relation till bamse blir ju helt fel då många flyktingbarn är uppväxta i sverige. Det kan ta ÅR innan man får besked.

Sonja & Jessica:

Flyktingbarnen på bilden är grävlingar. Det finns grävlingar i Bamse i vanliga fall också, bland annat Herr och Fru Grävling samt deras son (som typ är bästa kompis med en tjej-räv (kommer inte ihåg deras namn). Den andra flyktingfamiljen är kaniner. Det finns kaniner i Bamse även i vanliga fall. Vargarna har ju varit skurkar i årtionden och jag har en känsla av de tidigare har kommit från Varganien (men jag kan ha fel) och då är det ju naturligt att vara kontinuerlig. Krokodiler har jag däremot aldrig sett i vanliga Bamse förutom som vakter i några mytologiska tempel.

Så länge jag har läst Bamse (årgångarna 1980-2001, fast vissa var i efterskott) har mångfald figurerat, speciellt efter det att Bamsebarnen kom.

Ingrid: Oj! My bad. Det har du ju rätt i, att de är grävlingar. Haha. Jag kanske borde get my shit straight innan jag rättar. Men om man får flytta fokus lite, så handlar inte de upprörda rösterna om djurarterna, utan om bilden av att alla som blir nekade asyl kommer hem till lugna, trevliga förhållanden och faktiskt mår mycket bättre där de kommer ifrån.

Jag hör vanligen till den människoskara som tycker att Bamse är trevlig, även om jag mest är bekant med de tecknade filmerna, och oftast inte läser in så mycket djupare än att det är viktigt att vara snäll mot varandra, men av det jag uppfattat av den här tidningen, så håller jag med de många röster som menar att det är fel av Skalman att säga att ångest och stress i väntan på asylbesked bäst botas med skola och utomhuslek, samt att ge bilden av att när man blir nekad asyl så är det bättre hemma.

Jag kan tycka att tanken är god, men från det jag har läst får jag en känsla av att man avvisar barns rädsla med "jaja, allt blir bra" ungefär och det är inte ok! Sen antar jag att barn som har varit här i många år inte alls nödvändigtvis längtar efter släkt i hemlandet, eller ens har en relation till eventuella kusiner osv.

Sen tror jag att många barn inte alls referar till hemlandet som "hem", utan det landet man bor i alltså Sverige är hemma och då blir det konstigt att prata om att åka hem. Det förutsätter ju att det verkligen finns ett verkligt hem att återvända till.

Alltså var de tvungna att använda bamse till den här skiten? det ska ju handla om världens starkaste björn inte det häär 🙁

Men för övrigt shit vad jag får konspirationsteorier av den här Gillette Just Legs tävlingen, för vilken fart hon på andraplatsen har fått på senaste tiden. När hon nästan var ifatt sist så fixade ju du så att du fick massa nya röster men nu har hon hämtat in det ännu snabbare! Antingen så är det några som har en stor kampanj om att du inte ska få vinna det här eller så är det nått lurt på gång.

Fan vad osmakligt! Har visserligen inte läst hela serien, men det verkar vara ett billigt och fånigt sätt för migrationsverket att försöka försvara alla avslag som görs… Som om det bara är att komma tillbaka som flykting till sitt ursprungsland och "åh vad jag saknat er, vad skönt att vara hemma".. Folk kan förföljas, få fortsätta fly, bli avrättade etc… Gillar egentligen Bamse, men att sälja in migrationsverkets linje via en tecknad björn är ju helt stört, onyanserat och korkat. Bättre kan du Bamse.

Alltid lika kul att höra de politiskt ultrakorrekta träta inbördes. I en mer realistisk historia hade Knocke och Smocke utgett sig för att vara ensamkommande flyktingbarn och levt gott på kommunens välvilja medan de betedde sig allmänt svinaktigt. Men då hade det blivit fullkomlig härdsmälta på debattsidorna.

Jag kan tycka att det skrivit liknande förut i Bamse, Någon gång på 90-talet kom tidningen "Bamse och Kalle svartskalle". Nu kommer jag inte ihåg själva berättelsen men bara namnet säger en hel del!

Usch! Varför?? Jag gillade Bamse som barn för att han stod upp för de svaga. I något nummer så var det någon som var mobbad men det tolererades inte så Bamse eller vem det nu var löste det och alla fick vara med och leka.

Men detta? Ger ju barnen het fel bild av att folk kommer hit för nöjes skull och att det de säger om sitt hemland inte är sant. Nu finns det ju ingen tidning man kan låta barn prenumerera på.

Usch! Varför?? Jag gillade Bamse som barn för att han stod upp för de svaga. I något nummer så var det någon som var mobbad men det tolererades inte så Bamse eller vem det nu var löste det och alla fick vara med och leka.

Men detta? Ger ju barnen het fel bild av att folk kommer hit för nöjes skull och att det de säger om sitt hemland inte är sant. Nu finns det ju ingen tidning man kan låta barn prenumerera på.

Disa: Bamse och Kalle Svartskalle var anti mobbning och anti-rasistisk så det stänkte om det. Han kallades "svartskalle" av några av barnen som blev uppläxade och fick en rejäl pekpinne (därav titeln). Synd att du inte kommer ihåg den berättelsen.

Ang Skalman: jag tycker att det bästa man kan göra är att ge konkreta råd och då är det ju så att man mår bättre av frisk luft och rörelse, att umgås med jämnåriga så att man inte känner sig isolerad och generellt att ha något för sig så man slipper tänka på det hela tiden (till exempel gå i skolan)

Tycker även att det jag hör ventileras här handlar om att man inte håller med om Sveriges flyktingpolitik för tillfället. Bamse idealiserar situationen men samtidigt är det ju så att man (rent humanitärt) inte tycker att Migrationsverket ska avvisa folk som kommer att bli avrättade i hemlandet så det vill man kanske inte heller stödja i tidningen. Min diskussion på området avser endast tidningen och inte policyn i helhet är kanske värt att tillägga.

Jag belv sa jakla besviken…Bamse, storfavorit och planerad hjalte for mina kommande barn! Skit ocksa. skrev till och med ett argt inlagg om det pa bloggen, och lovade dyrt och heligt att jag skall ta upp min hobby – att debattera for det enda ratta! Dvs, det JAG tycker ar ratt.

Jag ogillar skarpt att en figur som Bamse finns med i den här typen av sammanhang. Det är rakt ovärdigt. Det måste finnas ett skäl till att man valt Bamse, vad är annars poängen? Och även om detta skulle vara den "värsta" rutan och tagen ur sitt sammanhang, så anser jag nog inte de övriga jag har sett är det minsta bättre. Det går att göra tecknade serier om hemska saker ändå, som fler påpekat.

Sen vill jag mycket tydligt påpeka att svenska Migrationsverket tämligen ofta bli uppmärksammat av organisationer som sysslar med flyktingar och mänskliga rättigheter (Amnesty, UNHCR m.fl.) och då sällan i gynsamma ordalag. Bara för att Migrationsverket gjort en bedömning, så är det inte säkert att situationen ens är utvärderad av någon på plats. Dessutom har situationer en tendens att ändra sig över tid, vad som ansågs säkert kan vara livsfarligt vid nästa tillfälle.

Det här är ett våldsamt klavertramp av flera aktörer och i mina ögon mycket pinsamt.

Fast var det int du som ville att barnen skulle leva så där rosefluffigt så att de inte tar del av hemskheter så fort?

JJ – fast det har inget med det här att göra. Att skydda sina barn från kunskap de inte behöver är inte samma sak som att igorera och förminska deras tankar och rädslor.

apropå, nr två i justlegs knappar in på dig!

"Hora" lite mer med reklam 😉

Jag delar dig på fejjan rätt vad det är!

Jag tycker det är märkligt vilken riktning debatten tagit. Migrationsverkets uppgift är att informera och inte politisera. Det tidigare är vad man gör i detta fall, utifrån ett barnperspektiv, för barn och inte fö er dumma vuxna. Meningen var aldrig att beskriva en verklig historia! För sjutton! Det är ju kaniner! Det handlar ju om att låta barnen få sin rätt till information och sammanhang tillgodosed. Läs Barnkonventionen.

att säga att barnen ifråga inte har någon relation till bamse blir ju helt fel då många flyktingbarn är uppväxta i sverige. Det kan ta ÅR innan man får besked.

Faktafel!! Idag får man vänta ca 4 månader på beslut

Vi hade aldrig kommunist- och vansterpropaganda likt Bamse hemma nar jag var liten, och trots att de fanns att lasa pa fritids var jag redan da mycket kritisk till budskapet och lat bli. Detta forbattrar minst sagt inte min syn pa serien, och inte heller pa migrationsverket som jag tycker staller till det och skapar hat omkring sig mest hela tiden. Glad att jag inte bor i Sverige. Har ingen lust att se nasta generations Sverigedemokrater vaxa upp. Att soka asyl ar ingenting man gor for att man kanske tycker det vore kul att testa, och "nej men hurrni ska vi inte dra hem nu? Det ar ju faktiskt bra hemma ocksa, nu minns jag faktiskt inte alls varfor vi flydde varat eget land mitt i natten. Vad onodigt av oss!" kanns inte som en rattvis bild att ge av det hela.

Visst vet ni att det är endast 5% av den totala invandringen som har verkliga flyktingskäl? För resten av invandrarna skulle det inte vara så jobbigt att flytta hem. Välfärdsturism kallas det.:thumbdown:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *