Kategorier
diskussion & debatt

Att påverka sin omgivning

Jag förstår inte varför det är så många som tror att allergiker springer sunt och snaskar mediciner i tid och otid…? Jag har känt många allergiker i mina dar. Min mamma, mitt ex bland annat. Och ingen av dem har någonsin ätit mediciner. Ingen allergiker jag känner överhuvudtaget. Eller jo, EN kvinna som envisades med […]

Jag förstår inte varför det är så många som tror att allergiker springer sunt och snaskar mediciner i tid och otid…? Jag har känt många allergiker i mina dar. Min mamma, mitt ex bland annat. Och ingen av dem har någonsin ätit mediciner. Ingen allergiker jag känner överhuvudtaget. Eller jo, EN kvinna som envisades med att ha två katter trots svår allergi. Hon åt piller för att klara av dem. Men annars…. nej.

För övrigt så ska man ju inte förvänta sig att människor ska behöva äta en massa preparat som inte är bra för kroppen bara för att hävda sin rätt att ta med sina djur eller röka överallt.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Att påverka sin omgivning”

Va? Fattar nog inte.

Jag har i alla fall tagit tabletter mot pollenallergi ibland. Och flera personer runt mig. Varför skulle jag inte göra det de säsonger som jag får vita knottror i ögonvitan av allergi?

Eller… nä, jag fattade nog inte det här inlägget alls.

Beror väl mycket på vad det för allergi. En av mina bästa kompisar får använda inhalator (stavning?) under nästan halva året pga olika sorters pollen, plus tabletter om det blir riktigt illa.

Men jag håller helt med dig i från om rökare och husdjursägare (hundägare trots allt!). Man behöver inte ha med hunden in i affären. Låt hunden stanna hemma och gå en rejäl runda med den sen. Och rökare som inte tar hänsyn till andra människor är ju bara dumma i huvudet 🙂

Måste nog läsa inlägget längre ner för att fatta 🙂 Jag kan inte heller förstå att man tar med sig djur in i affärer…helt galet! När jag hade butik en gång så kom det in en tant med 3 STORA hundar i affären, och vägrade gå ut…vi fick ringa efter vakten….Sen om rökning så tycker jag man kan totalförbjuda det överallt…finns inget gott som kommer av det.

http://asahoffman.blogg.se/2011/may/charlotte-perelli-skrev-om-oss-pa-sin-blogg.html

jag ser inga problem i att djur går in i klädesbutiker. de får ju åka buss, tåg osv. att sitta längst bak i bussen spelar ju ingen roll för någon som är riktigt allergisk

ska man banna folk som kommer i ridkläder då eller? eller som inte vädrar kläderna och använder klädvårdsrullar och har 25 katter hemma?

det är så god luftkonditionering i affärer så en hund hit eller dit gör ingen skillnad.

sen tar merparten EJ med sig sina djur i butiker, men vissa kanske måste. som de som inte kan hitta på saker för de inte hittar barnvakt när de ska nånstans, alla djur kan inte va ensamma hemma av olika anledningar.

sen finns det ju också olika storlekar. en grand danois som dregglet flyger när den tittar i andra riktningen eller en liten minisnauzer är skillnad – enligt mig.

det handlar som vanligt, om att situationen ser olika ut beroende på djurets storlek och så vidare

Nej allergimedicin tar jag bara om jag blivit utsatt för allergener (typ fått nötter eller jordnötter i mig, ska hem till folk som har gnagare som husdjur eller det är pollensäsong). Men jag hatar att göra det för jag blir så jäkla darris på betapred, pulmicort och annat livsviktigt som man ibland behöver. Gemene man med allergi går inte ständigt runt uppumpad på steroider, t.ex. kortison, för det är inte bra för kroppen. Det är inget man trycker i sig bara för att hantera vardagen om man inte räknar med att utsättas för nått man är allergisk mot. Jag hade ALDRIG sett det som en lösning för att folk ska få ha sina husdjur inomhus på allmän plats. Det fattar ju vem som helst med basic kunskap om kroppen och antihistaminer att det vore totalt jävla idiotiskt att göra.

jag tar medicin mot pollen men… det var kanske inte det du pratade om? Du kanske inte känner folk med pollenallergi?

är lite förvirrad och trög 🙂 kanske pga pollenallergi och utebliven medicinering

sorry att jag skriver en fråga som inte har med inlägget att göra men jag är så nyfiken. jag är imponerad över att du alltid verkar "göra saker" med två barn med dig. själv har jag en 2½ åring och en 5 månaders och jag känner mig mycket osäker och "instängd i huset". stora killen trotsar mycket och jag känner mig begränsad. nervös över att åka buss, gå på cafe osv. rädd att båda barnen ska få ett utbrott som jag inte klarar av? (osäker på mig själv)

du är ju iofs väldigt van eftersom du varit mammaledig med båda så länge. ninja kanske helt enkelt alltid varit lugn på bussar för att det är så normalt för henne? (rätta mig om jag har fel).

men kan du inte berätta ungefär hur en vanlig dag ser ut när ni är hemma?

jag har jobbat ett år mellan mina barn kan jag tillägga.

Sanne

Det finns en hel del människor som inte vill ta en massa mediciner. Mediciner är ju inte lösningen på allt och definitivt inte riskfritt och skadar rätt ofta kroppen mer än gör nytta.

Om medicinerna är livsviktiga – ja självklart. Men för övrigt så är alltför många människor väldigt snabba med att stoppa i sig div mediciner i stället för att hitta andra 'naturliga' lösningar och/eller låta kroppen själv få 'läka'/ta hand om det 'sjuka'.

Och rökare o djurägare kan verkligen inte – som LD skriver – ta för givet att tex allergiker/astmatiker ska ta medicin, som något argument för att få röka/ta med sig sina djur överallt.

Så du får ju självklart stoppa i dig hur mycket medicin du vill, det är ingen som hindrar dig från det;-)

Jag tar tabletter, två sorters ögondroppar, två sorters inhalatorer och nässpray 6 månader om året för att jag har sådan fruktansvärd pollenallergi, så lite sanning ligger det nog i ditt första påstående. Sen att det hjälper mot pälsdjur också är bara en bonus =)

//Emma Hå

Jag hade velat veta hur diskussionerna (om det finns några) går i länder där man har hundarna överallt förutom i livsmedelsaffärer. När vi var i Frankrike låg det hundar och sov i affärernas skyltfönster, folk hade med dem på uteserveringar, i barer osv. Och samma sak på Kanarieöarna, i en pub vi var in på låg det en stor schäfer bredvid ingången och sov. Ingen verkade bry sig om den.

Någon som vet om det går samma allergidiskussioner i dessa länder?

Jag hade velat veta hur diskussionerna (om det finns några) går i länder där man har hundarna överallt förutom i livsmedelsaffärer. När vi var i Frankrike låg det hundar och sov i affärernas skyltfönster, folk hade med dem på uteserveringar, i barer osv. Och samma sak på Kanarieöarna, i en pub vi var in på låg det en stor schäfer bredvid ingången och sov. Ingen verkade bry sig om den.

Någon som vet om det går samma allergidiskussioner i dessa länder?

Eh.. Man tar väl medicin om man behöver det? Har man inte så mycket allergi eller utsätts för det man är allergisk mot behöver man kanske inte ta nån.

För mig spelar det ingen roll vare sig folk står och röker precis utanför mataffären och jag tvingas gå igenom, om folk har hundar med sig in i butiker eller om hästtjejer går runt med sina ridkläder på sig i butiker, jag blir lika dålig och tvingas där med ta medicin, för det är ju deras rätt som människa att få röra sig som de vill, precis som att det är min rätt att få röra sig som jag vill, men dessa människor begränsar mig, men det skall jag hålla tyst om för alla har lika stor rätt att röra sig som man vill i vårt samhälle, eller?

Jag känner en kvinna som äter medicin i tid och otid. I mina ögon känner hon efter för noga. Minsta lilla åkomma och det ska stoppas ett piller i munnen. hon är allergisk mot både ditt och datt, och lite till.

Om det här är en följetång i hund i affären-frågan vill jag bara påpeka att det finns MÅNGA skäl till att inte ta med hundar i affärern.

1. Allgergier ska också kunna handla mat.

2. Hundrädda ska inte behöva trängas med pitbulls, rottisar och chiahuahuor i mejeridisken.

3. Hundarna kan åka ha sönder något, slicka på något.

4 HYGIEN. Fräscht med hundpiss på hyllrona? Hundar märker revir om det varit andra hundar där innan. Alla hundar fattar inte att piss inomhus är NO-NO-NO!

Och nej, det är ingen skillnad på hundars storlek. Alla hundar är hundar, oavsett om dem bärs eller inte. De har inte i butiker (i alla fall inte matbutiker) att göra. Kan man inte skaffa barnvakt eller ha hunden hemma får man göera sig av med den. Nu är jag hemsk, men om det är så illa att man inte har nått annat val än att ta med hunden, måste man det. Regler är för alla, oavsett hur uppfostrad eller liten hunden är.

Är det så att man inte kan ha hund ska man inte ha det. För hundens bästa. Sedan tvivlar jag starkt på att det här med mataffärer är ett jätteproblem för småhundsägare. Deras problem är ofta attd e själva inte uppfostrar hunden, så att den t ex ylar hemma så att grannarna störs. Sånt går att träna. om man vill.

Jag måste alltid ha en adrenalinspruta med mig och en burk Betapred för jag är hysteriskt allergisk mot nötter. På senare tid har jag även reagerat på tex jordgubbar, som jag ätit i hela mitt liv! Midsommarafton -08 var det nära ögat innan ambulansen kom då dosen adrenalin inte är så stor i sprutorna.. Nu under pollensäsongen försöker jag att bara ta tabletterna på kvällen, för man blir så jäkla trött av dom.

jag kommer nog låta totalt okänslig nu men detta med allergiska människor…

Att vara super allergisk är ett slags handikapp… typ…

om allt i vårt samhälle skulle vara anpassat efter alla människor med olika handikapp hade Sverige inte fungerat som land.

Man får inte äga hundar för det påverkar allergikerna när man sitter bredvid dom på bussen, man får inte ha parfym för det finns alltid någon som är allergisk mot det, man får inte röka på sin balkong för det finns folk som reagerar på det, alla böcker måste skrivas i blindskrift för det finns folk med dålig syn, alla tv program måste textas för det finns dom som hör dåligt, om du ska öppna en butik så tänk på att lägga undan ca 100.000:- för att kunna rullstolsanpassa butiken…

Världen är orättvis, så enkelt är det… sen kan vi försöka underlätta för varandra genom att inte ta med hunden in i butiken utan knyta den utanför eller att se till så att kollektivtrafiken är handikappanpassad eller att SVT har text möjligheter på sina kanaler osv det är en annan femma, men jag tror att alla känner sig orättvis behandlade ibland, vissa mer och vissa mindre, men vi kan inte förbjuda allt bara för att ett fåtal personer lider av något handikapp, 8 miljoner människor kan inte anpassa sig efter en miljon människor, tänk om alla ni ickerökare hade varit tvungna att anpassa er efter oss rökare, det hade ju bara inte fungerat, nu är vi färre än er ickerökare och vi MÅSTE anpassa oss (sen att vissa inte gör det är förargligt)

värsta novellen 😀

Men jag hoppas ni förstår hur jag tänker…

Jag är allergisk mot katter. Men inte skulle jag bli förbannad om någon hade med sig en katt in i en klädaffär. Det brukar ju finnas en anledning till att man tar med sig ett djur. (självklart finns det undantag som bara tar med sig djuren för att).

Min vän har en liten valp som hon måste ta mig sig vart hon än går (om inte vi ibland stannar ute med valpen), eftersom att han inte kan vara ensam. När han sen blir större och kan vara ensam så kommer hon ju inte längre ha med honom in i affärer.

@Emma: Visst är världen orättvis, jag skulle inte ens drömma om att säga åt någon som står och bolmar precis utanför ingångar, eller de som går in med djur i butiker eller har ridkläder på sig i butiker, jag går omvägar för att slippa bli dålig, för alla har ju rätt att vistas vart de vill MEN många av dessa människor som dessutom hävdar att de har rätt att vistas vart de vill, de ser bara till sig själva, alla andra skall rätta sig efter dem, skulle en allergiker komma och säga samma sak så blir det ett jäkla liv i luckan. Många av dessa människor är inte villiga till att försöka göra det lite lättare för andra, det är vi alla andra som skall dansa efter deras pipa och det är synd, för genom att mötas på halva vägen så kommer man en bra bit på vägen.

Vi hade en larare pa hogstadiet minns jag som var allergisk mot parfym… och brukade stalla till med stora scener sa fort en elev hade parfym pa sig (och hon insag det, det var inte alltid hon reagerade) och jag vet att jag tyckte det var sa korkat – varfor jobba som hogstadielarare nar man vet att man inte klarar av att vistas kring manniskor med parfym. Nu nar jag ar lite aldre kan jag saklart kanna att det ar val a andra sidan ocksa ganska sjalvklart att hon inte skulle behova valja yrke baserat pa en allergi. Men det blir ju lite fel sadar ibland. Jag sjalv skulle inte komma pa tanken att ta med var hund in i en affar, daremot har han varit med pa taget eller pa bussen nagon gang. Jag skulle inte heller springa runt i ridklader mer an jag maste (annat an i stallet), inte for att jag inte tror att jag har ratt till det – utan for att det ar val onodigt? Kan man gora saker lattare for andra, utan att behova krangla till det supermycket for sig sjalv, varfor inte?

Tycker att Emma Kaagaard Kristensens kommentar är väldigt vettig.

Självklart ska man alltid visa så mycket hänsyn som möjligt. Men man kan omöjligt anpassa allt efter alla som har allergier, handikapp, rädslor m.m.

Det beror ju på vad man har för allergi. Givetvis är det fånigt och onödigt att ta en massa tabletter för att man ska kunna umgås med djur om man istället kan försöka hålla sig ifrån dem. Men det finns ju de som blir jättedåliga jättesnabbt där till exempel halsen sväller igen helt plötsligt om de utsätts för allergener, de måste äta medicin för att kunna fungera i vardagen.

Mina systrar är allergiska mot typ allt och får torreksem som spricker och blöder om de inte smörjer med kortisonsalva. Nu smörjer de ju inte om de inte har eksem, men får de eksem måste de smörja.

Som sagt, det har väl att göra med vad man har för typ av allergi. Lite pollenallergi som man blir täppt i näsan av behöver verkligen inte behandlas med medicin.

Nej, jag menar verkligen inte att djurägare eller rökare sta ta det för självklart att allergiker ska ta medicin.

Men jag tyckte det var märkligt om ingen allergiker LD känner nånsin tar/tagit medicin. Om det t.ex. är pollen man är allergisk mot så är det trots allt begränsade möjligheter att helt undvika pollen.

Och ja, visst finns det folk som tar medicin i tid och otid. Men jag utgår från att de flesta människor tar medicin när fördelarna överväger nackdelarna. Det gör i alla fall jag. Det innebär att de allra flesta år tar jag inte allergimedicin, men det har varit några år när det´varit riktigt riktigt illa.

histamin finns naturligt i kroppen, och tabletter innehållandes antihistamin bidrar till att motverka histaminer när de skapar de besvärligaste symtomen, som snuva, astma, osv. samma sak med exempelvis anti-depp, som fyller på serotonin-förrådet. råder det brist i kroppen, kan det i vårat samhälle(skyddade från det ena, utsatta för det andra, ibland i total obalans) vara nödvändigt att äta tillskott i form av tabletter. läkemedel som antihistamin är inte farligt, så länge man använder det med sunt förnuft. jag tar tabletter mot pollen en månad om året, samma månad slutar jag även röka och krama på djuren. tror de flesta gör ungefär likadant faktiskt.

Varför känns det som att det bara är i Sverige som det här med allergier är ett sådant jätteproblem? Självklart är det ett handikapp att vara superallergisk mot typ allt, men att det kliar lite i ögonen när man ser en katt är fan inte ens värt att nämna enligt mig men det verkar vara mer populärt bland dessa pseudoallergiket att gnälla järnet.

Igen ett inlägg där du inte är särskilt insatt dessvärre.

Jag är allergiker, känner en massa allergiker och är dessutom sjuksköterska.

Allergi skall så klart behandlas… precis som vilken behandlingsbar sjukdom som helst.

Kan dessutom lova dej att om man har det minsta allvarlig allergi så klarar man sig inte utan behandling av div antihistaminer o ibland kortison.

Innan kortisoninhalatorer typ Pulmicort/ symbicort kom dog människor i astma.

Själv tillbringade jag varje sommar inneliggande på sjukhus.

Nu klarar jag mej med hj av kortison inhalationer, luftrörsvidgande, antihistamintabletter, ögondroppar, nässpray och kortisonspruta utan sjukhusvård men är fort svårt allergisk maj-sep.

Man kan tycka vad man vill om hundar i affärer. Själv reagerar jag på allra minsta hästlukt. Någon med skor fr stallet i en affär kan utlösa värsta astmaanfallet. Andra reagerar på rök, andra parfymer. Det går inte att förbuda allting.

Det är lixom en allergiskers dilemma att det är så.

Men visst kan man tycka att hundar inte behöver följa med in i affären om man vill. Det kan jag väl delvis tycka själv. Dock är man inte "dum i huvudet" för att man inte anser så.

// Asta

asta men suck. Som jag sa; jag känner massvis med djurallergiker som inte använder medicin. (bl.a min mamma, mitt ex och oskars hela familj) Sen får du tro att jag ljuger om du vill.

Emma 3 inlägg upp.

Sällan jag kommenterar så här till okända människor men du verkar vara helt fucked up… åtminstone när det gäller denna fråga.

Ja det är sant att vi i Sverige är väldigt drabbade av allergier, vilket man tror beror på en mängd olika företeelser, den mest kända kanske att vi har det för rent.

Att vara allegiker är däremot inget "gnäll om kli i ögonen" för de allra flesta.

Jag, och många med mej, är sjuka hela jäkla sommaren. Vi påverkas av att äta mediciner som man blir trött av men skulle inte överleva/ ha ett drägligt liv utan.

Jag hör rätt sällan människor med allergier gnälla mer än andra. Själv är jag så van då jag haft det så här i hela mitt liv att jag vet inget annat… men nog fan är det jobbigt.

// Asta

Om man är allergisk och inte använder medicin så börjar jag fundera på om man verkligen är ALLERGISK och inte bara överkänslig? För om du är allergisk mot något och utsätts för det så tar du din medicin, det vill jag lova!

moa om jag är allergiskt mot hundar så låter jag bli att skaffa hund. Jag börjar inte knapra piller som kan göra mig sjuk bara för sakens skull.

Skrotmamman- ja det har du helt rätt i och det är jätte bra :thumbup:

Men jag ser det som en självklarhet att alla ska kunna gå/rulla till vårdcentralen själv eller till tandläkaren eller mataffären oavsett om du är en gående allergiker eller en rullande icke-allergiker.

Det är däremot inte lag på att du som privat person måste rullstolsanpassa din t.ex. klädbutik… och om fallet är så (och jag har fel i det påståendet) så bryter varannan butik mot den lagen.

jag tror du förstår vad jag menar med mitt förra inlägg… det går inte att anpassa hela Sverige efter folks "handikapp".

Emma & Ida – känner ni ens någon som är allergisk? När jag var yngre kunde jag knappt gå ut under våren/försommaren. Så allvarlig pollenallergi hade jag då och det handlar inte om "lite kli" i ögonen eller i näsan. Jag var nära att få permanenta skador på hornhinnan och när jag vaknade på morgonen kunde jag knappt öppna ögonen för att jag var så svullen. Skulle jag undvikit att ta medicin då? Skulle jag gått ut och låtsats som ingenting?

hanna jag har inte påstått nånstans att inga allergiker behöver mediciner. Tvärtom. Jag påpekar bara att alla inte behöver det. Eller använder det.

Till Elisabeth

Ja, det vore faktiskt intressant att veta. Vi är så jävla gnälliga i Sverige. Ingenting duger och allting är fel.

Förstår inte hur vi orkar.. vi överdriver ju, om precis allt.

Hur ser det ut i andra länder när det gäller, barnuppfostran, djurskötsel, djur som sällskapsdjur oooooosv.. blir ju helt matt att folk O R K A R bry sig så mycket.

Varför inte bara.. inte bry sig om sånt? Tänk alla timmar som spenderas med att vara irriterad, de förlorar vi, när vi kunde varit glada. 🙂

Nu är jag sån där skit jobbig tjej som faktiskt tagit med min valp in på konsum där jag bor 2 gånger. Men det är för att jag vart tvungen att köpa något (faktiskt tvungen, inte bara "tvungen") och hon är för liten för att lämna utanför än så länge, och ingen kunde passa henne då heller och sambon jobbade. Vad gör man liksom. Nu är hon jätte liten så hon ligger och sover vid min dotters fötter så hon går inte omkring.

Men jag vill gärna vända på kakan lite och fråga varför vi hundägare måste anpassa oss så mycket? Nu tycker jag väl egentligen att det är lite överdrivet att ta med sina hundar in i affärer, men det är inte olagligt eller emot de flesta klädaffärers regler heller…

Sen finns det ju allergiker som inte käkar medicin när det behövs för då kan de använda allergin som en ursäkt. Har en svägerska som inte kommer hem till oss på födelsedagar ens för hon "orkar inte hämta ut sina allergitabletter".

Jag har precis avslutat en kurs i biologi där mitt avslutningsarbete handlade om just trumvirvel ALLERGIER! Vilket galet sammanträffande 😉

Jag har då lärt mig några saker på mikrobiologi-nivå, men ska försöka förklara det enkelt.

1. En allergi definieras av att det är immunförsvaret som reagerar på allergener. Oavsett hur stor eller liten reaktionen är.

2. Histaminet som frigörs av en del vita blodkroppar är bla det som ger de allergiska reaktionerna. (mer histamin = kraftigare reaktion) Detta går att medicinera med anithistaminer, men det finns forskning som tyder på att detta i längden gör den allergiska reaktionen värre eftersom kroppens eget återkopplingssystem störs.

3. I början av 2000-talet var ca 1/3 av alla barn och ungdomar allergiska och antalet ökar. Nästa generation kanske siffran är 1/2 av alla.

Vad kan vi då lära oss av dessa korta fakta?

1. Jo, att en allergi är en allergi är en allergi. Oavsett om man reagerar kraftigt eller inte så är det ett jobbigt besvär.

2. Det kan vara bra att medicinera så sparsamt som möjligt (man ska såklart kunna leva drägligt!) för att inte få fler eller kraftigare allergiska besvär.

3. Än så länge är allergikerna i minoritet och folk kan hävda "jag har rätt att röra mig hur jag vill med min hund" (eller parfym/cigarett/etc) hur mycket de vill, men vad händer när de "friska" blir i minoritet?

Jag tycker att det är bra att man diskuterar sånt här, men lite mindre pajkastning och lite mer seriösa förslag kanske skulle ge det hela en lite högre nivå. Jag är själv astmatiker och måste tyvärr medicinera mot det varje dag och jag har lättare pälsdjursallergi (mest katter). Jag medicinerar så lite som möjligt för att jag vill att kroppen ska få sköta sig själv. Jag medicinerar bara om jag ska någonstans där jag vet att närkontakt med ett djur är oundvikligt, ex hem till en kompis som har djur. Djur på stan är inget problem för mig tex, men jag kan reagera om en "katt-tant" (en sådan med 14st hemma) eller en starkt parfymerad (också oftast tantaluring :)) sätter sig bredvid mig på bussen och därför sätter jag mig längst fram och ber dem vänligt att flytta om jag blir dålig.

Jag tycker att det hör till vanligt hyfs och sunt förnuft att man inte har djur i tex mataffären. Som någon skrev; man måste ha mat, men djuren måste inte vara i mataffären.

Världen skulle inte må dåligt av att folk visade lite mer hänsyn och omtanke om sina medmänniskor.

Kärlek åt alla och tack för mig!

Aha, inlägget handlade alltså om DJURallergiker. Trots allt en viss skillnad. Men det stod inte det i själva inlägget.

Min syster är allergiker och har alltid fått ta massa mediciner, annars hade inte hon kunnat andas. Tack och lov har medicinerna blivit bättre sen vi var små och hon klarar sig nu på mycket mindre, men hon måste ta dem varje dag. Men hon är allergisk mot mycket, särskilt pälsdjur och pollen.

Jag blev så arg när hon berättade om sin praktikplats hon var på ca ett halvår – de visste mycket väl att hon var hemskt allergisk men tillät ändå en medarbetare att ta med sig sin hund varenda dag. Så dåligt min syster mådde av det! Och så respektlöst av arbetsplatsen så man inte tror det är sant! Tack och lov ledde praktiken till ett bättre jobb på bättre arbetsplats.

Hej jag tar mediciner (plural) varje dag året om för att kunna gå utanför dörren pga allergi och astma. Det har gått så långt att jag faktiskt allergivaccineras (vilket är rena drömmen!) mot en del av vad jag är allergisk mot. Jag har mött en hel massa oförstående situationer i mina dagar. Lärare (!!!) som gömmer sina hundar/katter på arbetsrum i skolmiljöer tex. eller chefer på sommarjobb som tar med sig hunden till jobbet trotts att de sett astma anfall jag fått, människor som låter sina husdjur sitta på bussäten, listan är jävligt lång. Jag tror att en hel del av problemet med medmänniskor som inte "förstår" att djur/parfym/rök etc är ett stort problem för många allergiker är okunskap. allergi syns inte utan på. Det är idag också väldigt enkelt för gemene man att säga "jag är allergisk", en lindrig allergi är lätt medicinerad men en svår allergi kan med mycket medicin fortfarande vara svårkontrollerad. En allmän ide om att allergiker bara behöver ett piller och dem mår bra bygger jätte mycket på den där okunskapen. Som allergiker har jag alltid mått sämst pga medmänniskors okunskap/nonchalans och pga att de inte tagit vad jag sagt på allvar. Jag tycker den här frågan är jätte viktig (trotts att jag tycker att inlägget i bloggen om det är väldigt otydligt). Allergiker/astmatiker är i minoritet men de har fortfarande samma rätt till hälsa och en bra miljö som en "frisk" person. Som exempel, en rökare har gjort ett val, en astmatiker har inte valt sin astma.

Obehandlad allergi kan – men måste inte – utvecklas till astma. Astma kan bli en livsbegränsande sjukdom. Till och med dödlig, om man inte medicinerar.

Själv reagerar jag på:

– bilavgaser

– marknära ozon (om ni inte vet hur det bildas – googla)

– parfymer och starkt sminkade människor ( de doftar)

– mögel

– vissa katter

– vissa hundar

– pollen

– gräsklippning (andras; jag skulle kvävas om jag körde en gräsklippare.)

– vissa blommande växter, inte alla

– höga halter av kvävedioxid i luften(inversionsfenomen i större städer).

Eftersom allt detta finns omkring mig, medicinerar jag i omgångar för att kunna arbeta.

Det finns inget heroiskt i att inte medicinera mot allergi och astma.

Varför någon kan tycka att det är okej och fint, begriper jag inte.

Jag håller med dig där!

Hur många tror inte att en liten tablett löser en allergikers problem? Alldeles för många enligt mig. Tyvärr hävdar de också att "Ja men lite parfym dör ingen av och det är min RÄTT att ha det"

Men se där har de fel. Vad man än är allergisk/överkänslig emot så kan det leda till döden. Dramatiskt kanske men efter att både ha svimmat nedför en stentrapp p.g.a ett allergianfall och sett en vän svullna upp till oigenkännlighet av jordnötter inser man allvaret.

Jag tycker att det är bra att du tar upp det här med djur i affärer för det är ett större problem än vad som framgår i media.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *