Kategorier
diskussion & debatt

Att ta hänsyn till sin omgivning

…och så det här med att vissa tycker att man som ammande moder ska in på toaletten när det är dags för matning…. om vi bortser från barnet och mamman och deras behov av att slippa sitta på en toalett, så tänker jag lite på övriga restauranggäster. Kaféet jag oftast besöker (baresso) har en toalett. […]

…och så det här med att vissa tycker att man som ammande moder ska in på toaletten när det är dags för matning…. om vi bortser från barnet och mamman och deras behov av att slippa sitta på en toalett, så tänker jag lite på övriga restauranggäster.

Kaféet jag oftast besöker (baresso) har en toalett. EN toalett. Fatta vad grinig man skulle bli om man skitnödig fick sitta och vänta medans nån jävla egomorsa satt därinne och ugglade med sitt diande barn i 15+ minuter. When you gotta go you gotta go liksom.

Men vad tycker ni andra? Är det rätt av mig som ammande mamma att uppehålla skithuset?

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Att ta hänsyn till sin omgivning”

Enda gången jag gått in på en toa för att amma var när ongen inte kunde fokusera annars. Och när vi då sket i ammandet blev hon ju ändå galen, så det var skönt för oss båda att komma ifrån lite. Annars ammar jag gärna vart jag än är, så länge det passar kiddet då… :-d

Jag hade nog inte varit populär eftersom det tog närmare 45 minuter för mitt första barn att äta sig mätt.

jag blir typ helt hypnotiserad av dina ammningsbilder. dina bröst ser så..så..otrooooligt mjuka ut. det finns liksom inte ord. typ som moln och kärlek och duntäcken.

Skulle verkligen behöva råd/stöd..

Mitt barn är nästan exakt lika gammal som ditt yngsta. Hur mycket ammar du nu? Och hur ser hans övriga matvanor ut?

Min bvc-tant tycker att jag ammar för mycket och att min dotter ska äta MYCKET mer än hon gör nu..Usch, får sådan ångest över de där besöken…

Hur ser era dagar/nätter ut?

Klart man ska amma offentligt!

Förstår faktiskt inte riktigt varför folk orkar störa sig över sådant. Då är det ju äckligare med människor som borrar i näsan offentligt eller gäspar utan att hålla handen för munnen, så att man nästan kan se deras rövhål genom munnen.

Heja Lady Dahmer! <3

Var på Intersport här i nordligaste kiruna och shoppade, in kommer en mamma med en gråtande liten söt i barnvagnen. Hon frågar snällt kassörskan om hon får amma i provhytten. Det gick självklart bra. Om man som mamma inte vill flasha sina mjölktillbringare så är ju det ganska smart med tanke på hur många provhytter det finns (och det är aldrig rusning till hytter i Kiruna)

Jag ammade min lilling när han var hungrig, sen ville jag inte visa upp mig hur som haver så kunde väl sitta lite vänd från folk så jag inte behövde känna mig uttittad. Men jag tycker mammor givetvis ska få mata sina barn vart som helst. Det är ju det naturligaste som finns =)

offentliga dass tycker jag man kan undvika. dels på grund av köbildning men dels pga äckelfaktorn. De flesta offentliga toaletterna vill jag inte ens gå in på och då vill jag definitivt inte ge föda åt det dyrbaraste jag har inne på en;)

Jag tycker inte att man behöver sitta på toa för att amma, men jag tycker inte heller att man ska flasha tuttarna. Jag är av åsikten att man kan dölja med en filt.

Klara: Jag tycker det är lika otrevligt om någon snyter sig, släpper sig, petar i näsan, eller ammar utan att skyla sig. Vissa saker tycker jag att man kan skona sina medmänniskor ifrån, så gott man kan.

Jag förstår mig inte på folk som lägger sig i att folk ammar. Orka bry sig eller nåt, är man kvinna ser man väl nakna pattar varje dag, såvida man inte har grava problem med sin kropp. Jag förstår det lika lite som folk som lägger sig i flaskmatning (i helgen frågade en sur gubbe mig varför jag inte ammade syrrans 4 månaders… jaaa varför..?). Sköt dig själv och skit i andra! Blir man provocerad kan man titta bort, eller som du säger lägga en filt över skallen.

Jovisst, jag sitter jättegärna och väntar en halvtimme med skit som trycker på, medans någon ockuperar toaletten till något som lika gärna kan göras utanför. :thumbdown:

Sedan tycker jag det är otroligt sorgligt att mammor trycker in sig och sina små bebisar på toaletter för "ta hänsyn" eller " få amma i fred".

( sen finns det ju situationer då det kan vara motiverat. Vissa barn har ju tex svårt att amma när det finns massa saker att titta på)

Okej de som tycker man ska täcka över med filt: tänk om ungen inte gillar att bli täckt med en filt? Och varför ska ungen behöva bli täckt med en filt när denne äter bara för att du är så himla rädd för ett bröstvårta som alla har, eller ett bröst som alla kvinnor har i olika storlekar.

Vad är det så fruktansvärt med ett bröst? Är det sexuellt? Tänker ni sexuella tankar då ni ser en mamma amma? Eller vad är det?

NADIA det är tydligt att du aldrig ammat. Det är inte bara att lägga en filt över. De flesta barn blir otroligt störda av filten och är det dessutom sommar som det var när jag fick barn så blir det alldeles för varmt för både mamma och barn (och för barnet är det livsfarligt)

och jag som har stor och tung byst behöver kunna hjälpa min bebis att få ett bra tag. bebisar släpper ofta och det skulle bli ett jävla bökande med filt med resultatet irriterad bebis.

Dessutom ser jag inte poängen. Varför ska jag dölja min amning?

Jag förstår inte varför det ska "tyckas" så mycket. Gör inte alla som man vill? Självklart ska man få amma offentligt (åh suck, nu "tycker" jag med! Sorry). Det är ju helt naturligt. Personligen valde jag att inte amma (pga diverse olika anledningar som tar 100 år att förklara) och det var inte ett lätt beslut kan jag säga. Däremot förstod jag att jag skulle få mycket frågor/pikar/åsikter om detta då det INTE är det naturliga valet. Att det finns folk som irriterar sig på en sån självklar grej som att mata sitt barn på det sätt som man är skapt att göra fattar jag inte! Klart du inte behöver låsa in dig på toa! Är det bara för man visar patten som folk reagerar på det här viset?? För jag lovar, det var inte en käft som tyckte jag skulle låsa in mig på toaletten på fiket när jag drog fram flaskan! Herregud alltså! Släpp pattarna fria alla ni som ammar!!

Kära värld, vad du är skev och trasig. Det är okej, om en 22årig silikonbrutta visar nästan hela sin kropp på reklampelare över hela staden, bara muffen och vårtgårdarna som täcks av lite tyg. Det är okej! Men om en småbarnsmor visar lite utav sitt bröst (Barnets huvud täcker ändå det mesta!) blir det helt plötsligt ett jävla liv.

Så det är okej att visa bröst och hud när det är sexuellt, men inte när det är för att föda sitt barn?

Om man blir stött av bröst, så kan man alltid titta bort. Och jag skulle råda till att söka lite hjälp också, för så upprörd ska man inte bli av en kroppsdel att man måste lägga sig i främlingars val.

Så länge ungen och mamman är nöjd med sin amning, eller sin flaskmatning, eller burkmatning för den delen, så har ingen någon som helst rätt till att lägga sig i.

Till klagokören: Vem fan är Du att bestämma hur och när barnet ska få sin mat?

Jag tycker att man ska amma offentligt om man vill! Finns det bara en toa där man är och ungen gapar efter mat, så är det egentligen bara ren artighet att inte hålla toan upptagen i 15+ minuter. Med tanke på att det kan komma någon som behöver skita nu och inte om 15 minuter! STÅ PÅ DIG, din blogg är underbar! <3

Jag tycker man absolut ska få ockupera toaletten för att amma, för att folk stör sig så fruktansvärt över att folk sitter och ammar sina barn på offentliga platser.

Jag har själv inga barn, men jag kan tänka mig att när ett spädbarn är hungrig så vill h*n ha mat på en gång?! Och då kan man inte vänta tills man kommer hem!

Jag personligen hade blivit skit(HA)sur om du uppehållit dasset när jag vatt skitnödig. Dina tuttar/bebis/amning bekommer mig inte – sköt dig själv o skit i andra! Men uppehåller du skithuset när jag behöver uträtta mina behov, då jävlar!

Jag skulle aldrig amma på en offentlig toalett, fy vad äckligt men å andra sidan skulle jag heller inte sitta med hela bröstet framme heller. Det finns ju grader mellan sitta med hela bröstet framme och dölja med en filt, de flesta kan ändå vara lite diskreta med hur mycket man drar fram av själva bröstet. Jag har tex aldrig sett någon av mina släktingar ha lika mycket av bröstet framme som du har på de bilderna och de verkar ha en lika avslappnad inställning till amning som du och åtminstone en har lika stora bröst om inte större.

elin – alla kan inte vara diskreta även om de vill. Så var det för mig innan jag lärde mig. Filt är det bara att fetglömma, för inget av mina barn hade gått med på det.

Men sen är det även så att jag inte har nån anledning eller lust att vara diskret. Varför liksom? Hänsyn till omgivningen? PFT! När det gäller amning så tänker jag ta ungefär lika mycket hänsyn till de som tycker amning är obehagligt som jag tar till de som tycker att feta, orakade eller homosexuella är obehagliga. dvs ingen.

Jag såg en gång en dokumentär där en kvinna nämnde att hon inte kan tänka sig att amma eftersom brösten är så pass sexuella. Ja, det lät ju logiskt… Men det är väl ändå här i problemet ligger, att brösten har blivit så pass sexualiserade? Det är ju faktiskt oerhört märkligt att det har blivit så skambelagt, det handlar ju inte om något man gör bara för att man känner för det eller bara för skojs skull, det handlar om en människa som behöver näring liksom. Naturligtvis ska kvinnor få amma på det sätt som gör dom bekväma, förstår egentligen inte att det ska behöva finnas några frågetecken kring det.

Jag själv är inte såå överdrivet störd av att flasha mig, men jag försöker tänka lite på andra också. Att sitta på toan och amma kan du väl göra om det funkar för dig. Klart jag hade blivit hysterisk om jag var skitnödig som fan och behövde gå, men det hade ju lika gärna kunnat vara nån annan skitnödig som var där inne.

Jag brukar ha dubbla linnen eller iaf ett linne som man kan dra ner, och en tröja som man kan dra upp, då jag tycker det visar så lite som möjligt.

Ibland har jag en filt över, men det kan vara både bökigt och varmt för bebben.

Eftersom min unge är en kräkis så har jag alltid små tvättlappar/kräkhanddukar från IKEA i väskan, och jag lägger ibland en sån över den övre delen av bröstet så att bara vårtan sticker ut, och den täcker ju bebben med sitt huvud.

Och jag har inte små nätta pattar som man lätt täcker över, men sistnämnda sätt är ett tips om du inte vill sitta på toan men inte heller vill visa dig.

Nej inte fan ska man sitta på toan och amma. Jag h-a-t-a-r folk som är långsamma på toaletten dessutom. :p Tycker att det är en sådan konstig sak att störa sig på, titta inte om det stör dig, svårare än så är det inte.

Jag läser din blogg nästan daligen och känner att det nu är läge för en kommentar (brukar för det mesta bara läsa och reflektera för mig själv). Jag har inga barn så jag tillhör väl "dom andra" i den här frågan.

Först och främst, vem fasen vill äta på någon toalett? Någon? Skulle inte tro det, därför kan man inte kräva att någon annan ska göra det. Vem vill äta med en filt över huvudet? Skulle inte tro att det är så många det heller. Jag skulle aldrig göra något av det så därför kommer jag aldrig kräva av någon annan att denne ska göra det, även om det "bara" handlar om en bebis.

För det andra tycker jag att en ammande mamma är något av det vackraste som finns! Det är något oerhört fridfullt och förtrollande över det.

Nöden har inte heller någon lag, måste det ammas så måste det och ärligt talat, vem som helst måste ju tycka att det är bättre med en ammande mamma än en gallskrikande bäbis!

Om jag bortser från första gångerna jag såg någon slänga fram patten för matning så finns det en enda gång jag har blivit störd av en mamma som dragit fram bröstet för mat och det var på en restaurang när jag var på utbjuden av ett span på romantisk middag, hela restaurangen var full av folk och hon plockar bara fram det mitt i restaurangen. Det var störande av någon anledning, får erkänna att jag inte riktigt vet varför.

Passar även på att ge tummen upp för vårt nya köpcenter i Växjö som har ett familjerum för den som vill och behöver.

Tack för underbar blogg och härlig läsning!

Nej, det är inte rätt av dig. Eller ja, det är det om man ska se det så. Eftersom du ska kunna amma var fan som helst. Exakt VAD är det som skulle vara äckligt, obehagligt eller stötande med ammande, kan någon vara snäll och förklara det för mig. För jag har aldrig fattat det. Och nej, jag har inte barn själv så jag tillhör inte de som ammar.

prinsessanadia

Då antar jag att du skonar dina medmänniskor/omgivningen från ditt matintag också genom att dölja det, eftersom du anser att ammande bebisars intag av sin mat ska döljas för omgivningen?

Helt ärligt, inser du verkligen inte att det är du som har problem när du upplever det som 'otrevligt' om du ser när en bebis äter?

Förstår inte hur svårt det kan vara för folk att helt enkelt TITTA BORT om det stör dem. Jag har IBS (irritable bowel syndrome) så jag vill verkligen INTE att ammande mammor lägger beslag på kanske den enda toaletten på stället :-O Amma fritt! Och om man som mamma inte vågar så kan man sitta lite avskilt och ha med sig filt. Jag vet att jag hade lite svårt just i starten till att amma där det fanns andra människor, men efter första gången så satt jag sedan där och brydde mig inte alls 🙂

…och allvarligt talat så anser jag att alla dem som äcklas av/anser det otrevligt/mår illa av offentlig matning av en bebis, behöver komma till insikt om att fobin för detta ligger hos dem själva och inte hos mammorna som gör det mest naturliga man kan göra – nämligen ger sina barn mat.

För min dels hade jag ammat med filt med min andra och tredje barn, eftersom de är väldiga nyfiken och ser gärna runt om, och blir lätt störd, så filt över min axel och slutar vid barnet kropp så de får luft därinne, och då fungerar det prima. Med min första barnet ammade jag officellt med folk som råstirrar. Så det beror helt på barnet, egentligen.

Jag hade inte en tanke på omgivningen när jag ammade. Ingen filt, inget smyg med bröst. Den enda tanke jag hade var att mitt barn ska äta nu. Jag skiter i vad andra tycker. Självklart var det lite jobbigt när ungen släppte taget och det typ sprutade ut mjölk och patten hängde i luften helt öppet liksom. Men själva ammandet, nej, det skiter jag i vad folk har för åsikter om. Bebisar ska suga på tutte! Det är det dem liksom är till för. Att tuttar blivit så sexualiserade att folk blir äcklade när de används till det de ska – ja, det är bara tragiskt. Och andras problem, som jag inte tänker göra till mitt problem genom att hålla på och krångla med filtar, special-kläd-konstruktioner för att inte visa så mycket, gömma mig osv.

Sen gick jag ofta undan av andra anledningar, nämligen att jag och barnet ska få en mysig och rofylld stund. Ikea är toppen, de har amningsrum som är mycket trevligare och mysigare än att sitta i det extremt röriga och högljudda fiket liksom.

Lady Dahmer

Jag tror inte alls på att du inte kan amma diskretare än du gör på den bilden, jag har som sagt aldrig sett någon utom du som sitter med hela bröstet framme så jag köper faktiskt inte att det skulle var det enda sättet för dig att amma. Som jag sa, man måste inte ha filt men det går att amma diskretare än du gör även utan filt. Varför skulle man vara diskretare? Jag kan bara tala för mig själv och jag skulle vilja ha så lite av mitt bröst som möjligt är framme för allmän beskådan även om syftet är amning. Men, skulle lite råka synas får det väl vara hänt… Nåja, folk är olika och du får visa dina bröst så mycket du vill när du ammar men jag skulle inte klara att visa så mycket själv.

ELIN NU kan jag amma diskretare. Om jag vill. Fast jag vill inte.

Men när han var nyfödd så gick det inte så bra. Och när ninja var nyfödd och jag nybörjare så var det helt omöjligt.

Jag gissar att du aldrig har ammat.

jag sympati-ammade idag, good thing, borde fler göra 😉 jag satt vid utgången på ica maxi på en bänk bredvid en annan mmama satt öppet och ammade : och folk glodde och barnet rörde sig ganska mycket så boooben flashades rejält och hon blev besvärad. när min sambo och dotter kom ut från affören drog jag också fram och ammade, jag har inga problem med att amma i tid och otid, varpå mamman ler stort emot mig och säger: vad skönt, en kompis!

ska hädanefter alltid sympati amma, folk ska fan få känna sig bekväma med att ge sitt barn det de behöver. grrr.

fortsätt som du gör LD, du är skitbra 🙂

emma V då vill jag att du berättar vad den andra toaletten ligger för jag har bara sett en under mitt år där.

Beyond eternety: Akta så du inte tar i så du spricker! Du verkar vara en väldigt arg person.. Ld frågade i sitt inlägg vad vi tyckte, och jag svarade precis vad jag tycker. Det gör inte mig till dum i huvudet bara för att jag inte delar DIN åsikt. MIN åsikt är att jag tycker att man kan kyla sig. Jag ber inte dig att sitta hemma och aldrig lämna huset. Det jag säger är att enligt MIN åsikt så kan man gott lägga över en sjal. Jag skonar mina medmänniskor från mina tuttar i offentliga sammanhang, jag tycker inte att det är speciellt trevligt med nakna tuttar på stranden heller. Men som sagt så är det min åsikt, och den tänker jag behålla. Tycker att det är ganska hemskt att du är så inskränkt så du inte kan se att alla inte har samma värderingar, alla har inte haft samma uppväxt, och alla här därför inte samma tyckte om allt. Det gör inte mig till en sämre människa, precis som att jag inte anser att LD är en sämre människa för att hon ammar offentligt.

prinsessanadia

Jag undrar vem det är som tar i här? Eller kanske rättare sagt tog åt sig så till den milda grad att du nog glömde bort att andas och se vad du egentligen skrev?

Jag har över huvudtaget inte sagt att du är dum i huvudet eller sämre människa, var du nu i hela världen fick det ifrån!!! Och så öser du ur dig att jag är väldigt arg(?) och att jag är inskränkt för jag ser inte andras uppväxt, värderingar???

Jösses människa, vilka slutsatser du drar!

Och ang den där åsiktsfriheten du pratar om, den gäller ju inte bara dig, eller hur?

Jag hävdar fortfarande att det är du som har problem när du upplever en bebis matintag som otrevligt o anser att det ska skylas.

Företeelsen att amma är något naturligt. Att visa sina bröst i andra sammanhang offentligt är något helt annat och det är uppenbart att du blandat ihop dem helt olika företeelserna ganska rejält.

Varför är folk så jävla pryda? Som många redan sagt: det är helt naturligt och stör man sig på det så låt bli att titta då, svårare än så är det inte!

Jag förstår inte riktigt det där med att någon som verkligen tar hand om sitt barn på bästa sätt ska måsta trängas på en toalett…de är inte så riktigt fräscha alla gånger. Jag skulle inte ta min mat in på toaletten om jag fick välja! Nu får inte barnet ett sådant val, mamman gör detta val. Ska man då göra ett val baserat på vad andra tycker eller baserat på vad som är barnets bästa?

Om man inte gillar mammor som ammar, titta nån annanstans! Sätt er med ryggen mot! Det är inte så fruktansvärt svårt att vända stolen. Då slipper man se det man störs av och mamman slipper bli diskriminerad och förvisad till toaletten. VILL mamman amma på toaletten så ska mamman såklart göra det, men inte om det är på grund av omgivningen. Det är i alla fall min åsikt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *