Kategorier
diskussion & debatt

Att vara rökare är inte ett handikapp man inte kan rå för

Asså…. självklart så är rökare inte dumma i huvudet eller dåliga människor. Shit fan, de flesta i min familj röker och jag har många vänner som röker och jag har ju själv varit rökare. Hur man är som människa står och faller inte med de ovanor man har. (såvida du inte har en ovana att […]

Asså…. självklart så är rökare inte dumma i huvudet eller dåliga människor. Shit fan, de flesta i min familj röker och jag har många vänner som röker och jag har ju själv varit rökare. Hur man är som människa står och faller inte med de ovanor man har. (såvida du inte har en ovana att döda folk)

Men. Det här gnället om hur syyyyyynd det är om er staaaaaackars rökare som aaaaaalla haaaatar. *läses med gnällig röst* Det dras paralleller till hundar (?!) och rasism. Wah fucking wah liksom. Get over yourself.

Nej, det är faktiskt inte ett dugg synd om er.

Att vara rökare är inte ett handikapp man inte kan rå för. Det är ett aktivt val som man själv utsätter sig själv för (och ens omgivning) och jag tycker det är helt i sin ordning att folk vågar uttrycka sitt missnöje över det obehag ni utsätter oss för. Ni borde snarare skämmas istället.

Sen förstår jag inte vad du menar med att vi ska ”inser hur bra vi har det” som slipper rökning på vissa ställen. […] Jag tycker ni ska skatta er lyckliga att det ens är lagligt att röka. […] kom inte och säg att vi ska skatta oss lyckliga för att vi slipper bli förgiftade. – HC (kommentar under inlägget om rökning)

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Att vara rökare är inte ett handikapp man inte kan rå för”

jag röker… är sjukt trött på det men varje gång jag slutar så trillar jag alltid dit igen. Visst är det ett val men det är också en drog, ett beroende.

Det är svårt att sluta röka, och många börjar när de är tonåringar och vill vara coola.. Jag tycker inte att man ska klaga på dem.

En undran till alla rökare som säger att de inte kan sluta, för att det är en "drog", för att de är beroende.

Resonerar ni lika när det gäller människor som missbrukar kokain eller är alkoholister eller inte kan sluta slåss (endorfiner)? Att det är svårt att sluta så därför är det okej att man fortsätter?

Jag är själv x-rökare, när jag väl BESTÄMT mig så var det en piece of cake att sluta. Jag hade rökt i tio år. Jag slutade på en dag. Det går.

Jag rökte i flera år, slutade eftersom jag lessnade på att det är så vidrigt. Min mamma rökte i 37 (!) år och slutade, har inte rökt på typ tio år nu. Det GÅR att sluta, allt går när man har viljan till det. Att bara klaga på att det är svårt och inte göra något åt situationen är ju bara att inte orka försöka.

anonym 3 exakt! Jag slutade också direkt, cold turkey. Och har inte haft ett endaste återfall. Det gäller att man VILL. De flesta VILL INTE sluta röka för att de trivs med ciggen.

Än en gång; det är INTE synd om de som väljer att röka.

Det finns receptfria alternativ på Apoteket, det finns receptbelagda alternativ att få av läkare.

Eller – börja snusa, som jag gjorde. Det skadar åtminstone bara mig själv och inte min omgivning.

men alltså, det är ju olika för alla. Bara för att det var lätt för er att sluta så är det inte så för alla. Det var skitlätt för mig med, slutade på en dag för över fyra år sen och har inte rökt sen dess, förren typ i lördags eller om det var söndags. Men det är som att säga att bara för att jag nös ut min unge så borde inte du ha brytit svanskotan när ninja föddes? nej inte riktigt samma samma sak, men du förstår nog min jämförelse, olika personer, olika kroppar, olika förutsättninar.

Men det är klart det är ett aktivt val, synd om rökare? nej, rökfria arbetsplatser? ja. Rökfria uteserveringar? Upp till krogen tycker jag.

Tillåtet att röka i sin egen lägenhet? fuck yes, och dit tillhör balkongen/uteplatsen

Jag kommer ihåg när jag var 12 bast och stod syrrans balkong på Bondegatan och en glödande fimp kom farande ner på min nakna fot. Fy fan vad arg jag var! Tänk om min syster låtit sin son som då var bebis ligga och sova i sin vagn där och en fimp trillat ner i vagnen så det tagit fyr? Nu gjorde hon aldrig sånt, men tänk om! Hänsyn får man fan visa. Jag hoppas att min sambo slutar röka snart!

andrea det är lättare än vad man tror INNAN man slutar. Med det inte sagt att det är enkelt, men att hävda att man inte KAN när det egentligen handlar om att man inte VILL blir så fel. Ta lite ansvar liksom.

Nej det är verkligen inte synd om rökare men det är synd om mig som hela tiden måste gå omvägar eller hålla andan för att inte få hostattacker som ibland kan bli så jobbiga att jag nästan kräks. En vacker dag gör jag väl det.

Man kan ju självklart resonera åt båda hållen. "Varför ska vi icke rökare behöva anpassa oss efter er rökare" eller "Varför ska rökare anpassa sig efter ickerökare"..

Det är inte olagligt i Sverige att röka, så varför ska då rökare anpassa sig efter ickerökare? De gör ju egentligen inget fel när de tänder sin cigg. Jag tycker inte synd om rökare, och jag tycker inte synd om ickerökare heller. Jag slutade ju som sagt för ett år sedan, men det händer fortfarande att jag röker om jag fester. Sitter jag då på en uteservering där man får röka, och jag tänder en cigg, och någon som sitter och äter frågar om jag kan släcka den tills den ätit färdigt. Då gör jag självklart det. Sen tycker jag inte att man kan begära att alla rökare ska flytta ut i skogen, eller helst av allt typ gräva ner sig själv och aldrig komma upp igen. Självklart ska rökare få röka på sin egna balkong!

Och till personen som sa att någon slängt ut en cigg på din systers balkong. Den personen var en idiot! Alla rökare är inte hänsynslösa idioter. De flesta som röker på sina balkonger använder nog ett askfat. Sen finns det ju alltid undantag.

nadia för att rätten att slippa obehag borde rimligtvis vara större än rätten att utsätta andra föär obehag.

Jag är själv fd.rökare , jag rökte i 9 år , slutade för snart 2 år sen och har inte haft eller tänkt ha nå återfall heller , för jag vill inte röka.

Men oavsett om det är svårt eller lätt att sluta , (för mig var det plågor i typ en veckan sen rullade de på rätt ok … ), det är juh frivilligt att börja röka. därav "oförståelsen" … ja mena okej det är svårt att sluta , men du hade inte behövt sluta om du inte valt att börja !?!?!?! :O

I de flesta nyare hyreshus jag har bott i är det rökförbud inne i lägenheten, men även på balkongen. Om man velat röka får man gå ut på gården, eftersom man då inte orsakar andra något obehag.

Oh vilket bra inlägg, jag skrev om det igår och blev förvånad över alla reaktioner. Kanske uttryckte jag mig klumpigt. Iallfall, det är en intressant moralisk fråga- Rätten till självbestämmande över sin egen kropp. Och rätten om att indirekt att ta över andras.

Här i Bama är det fortfarande lagligt att röka på barer och restauranger, såjävlaskitäckligt.

Ld: Jag själv stör mig inte på rökare. Så länge det inte är olagligt eller att rökare röker där det är olagligt, så tycker jag inte att dom gör något fel. Jag tycker att man får vara tollerant åt båda hållen.

jag tycker det är alldeles självklart att man ska få uttrycka sin åsikt angående rökning, men att det är helt jävla okej att kalla oss svaga, dumma i huvudet, äckliga, DET är fanimig inte okej. det är inte synd om er som får känna lukten av det heller, lika lite som att det är synd om mig när jag får känna lukten av bränt gummi och avgaser från bilar, kiss, bajs och kräks från ungar eller uteliggare. jag gillar bara inte det faktumet att man får kalla någon svag, bara för att man inte tycker om ett val människan har gjort. jo fan, lite synd är det nog om mig ändå.

Här kommer en novell 😀

Självklart KAN man sluta! sen kanske det känns som att man inte kan och att det är en lång väg dit… precis som att jag vet att jag KAN bli smal igen men vägen dit känns oändlig!

Att säga till en rökare "du kan sluta, om du bara vill" är som att säga till 40 åring utan gymnasieutbildning "du kan bli läkare, om du bara vill!" man vet att det kommer vara ett helvete, man vet att man kommer må skit och därför känns det omöjligt…

Jag började röka när jag var 11(!)år, jag har alltså rökt i snart 13år, för några veckor sedan bestämde jag mig "nu slutar jag röka! nu får det vara nog!" jag var helt rökfri i två dygn och jag rökte totalt två cigg på en hel vecka… jag mådde skit, jag bölade som en liten unge, jag skrek på min sambo och till slut gav jag upp…

Det ända som finns i mitt huvud nu är "jag orkar inte en gång till, jag klarar inte av att försöka igen"…

Därför blir jag faktiskt rätt så stött över denna "häxjakt" gällande rökare… Det är inte lätt för alla att sluta röka, det är inte lätt för alla att gå ner i vikt, det är inte lätt för alla att sluta dricka alkohol!

Och detta med att jag skadar andra med mitt rökande… sorry men det är faktiskt det sista jag tänker på när jag vill sluta röka, jag tänker på MIG, jag tänker på att JAG inte vill dö som 40 åring, att du tycker att min ciggrök luktar skit… synd för dig!

Jag är den sådan som tar hänsyn och jag ser alltid till att inte röka folk i ansiktet… att någon stör sig på att jag röker för att dom ställer sig bredvid mig på tågperongen det skiter jag i… och jag LOVAR att man inte dör av att känna lukten av cigarettrök ibland, lika lite som att du dör av att känna bensinlukt när du tankar bilen.

För att förstå mer om beroenden kolla denna länken så kanske ni får mer förståelse för varför folk har svårt att sluta med sina beroenden

http://web4health.info/sv/answers/ed-causes-addictive.htm

usch så synd det är om icke rökare… ni kan inte vara ute, inte andas och har genomsnittligt högre IQ.. gnäll gnäll gnäll….

hur ska vi göra med bilar?

Fast Emma, för min del handlar det ju inte främst om att det luktar illa utan att jag inte kan gå på stan utan inhalator och ibland inte alls eftersom jag har astma. Röken är ju dessutom farlig även för andra, faktiskt. Men att jag blir begränsad är tydligen helt ok.

Att folk är beroende av mat tex går ju inte ut över mitt välbefinnande, och oftast inte att de dricker alkohol heller. Dock får folk som kör rattfulla eller super trots att de blir aggressiva mig att heligt förbannad också.

Det är ett jävla gnäll på icke rökare också, passar det inte så kan ju en icke rökare flytta på sig också eller hur?

HATAR människor som gnäller över att jag röker NÄR jag var den som satt först på tex bänken på stan..om det är på en uteservering, ja men om du inte röker, gå inte dit, hur svårt kan det vara.. ska vi rökare gå för att ni icke rökare ska få sitta där? vem har rätt liksom?

lets face it, vissa röker och vissa röker inte, vi får samsas så gott det går och visa hänsyn mot varandra, åt BÅDA hållen.

Jag slutade röka, bara så där, även om jag hade ciggratter kvar i ciggpaket, så kastade jag ut ciggpaket, slut. färdig. (hade också försökt att sluta tidigare flera gånger.).

Så nu har jag gått och blivit känslig över rökluft.

jag blev tillsammans med min pojkvän/sambo som rökte, när han insåg att jag offrade och köpte allergitabletter så slutade han direkt, dock återfall dagen efter men annars noll sedan, och nu har vi en son som har astma botiskits, och vi har blivit starkare motståndare för att vi inte tål rökeri. jag och sonen alltså. Det stör mig att folk är så ego och tycker att man kan flytta 10 meter från dom.. bah!

Tina: Det är inte lätt att flytta på sig när grannen sitter och bolmar konstant på balkongen. Och ja, ibland behöver man få ha det öppet, frisk luft och sånt.

Asså.. Vi rökare tycker inte synd om oss själva. Jag ser inte mitt rökande som ett handikapp. Och nej, jag blåser inte rök i ansiktet på folk, jag röker inte i busskurer, jag visar allt som oftast hänsyn till folk i min närhet som inte röker.

Och jag säger som någon ovan, vi får la samsas? Världen ägs inte bara av en. Istället för att hata kanske man kan komma på en kompromiss.

Ebba bilar är nödvändiga. Till skillnad från cigaretter.

Tina problemet är att när jag flyttar mig så står en annan rökare där. De är överallt och det är nästintill omöjligt att undvika dem. Och i mitt egna hem? Jag måste ju kunna vistas på min balkong eller ha dörren öppen utan att utsättas och som lagen ser ut idag så kan jag inte det.

Alex- jag förstår att det är skit jobbigt för dig som har astma! verkligen! och jag skulle aldrig medvetet utsätta en ickerökare för min cigarettrök…

Men som Jennie här uppe skriver om parfym, det är också ett problem för astmatiker men tjejer som bär för mycket parfym blir knappast dumförklarade eller dömda öppet… och det är inte ens ett beroende… eller jag känner i alla fall ingen som har ett beroende av att bära för mycket parfym 😀

Som ett par andra skriver… det handlar ju om att vi får visa varandra hänsyn och vi får samsas…

Om lady dahmer knackar på sin granne och säger att det är jobbigt att det luktar rök så kan dom säkert komma överens om när det är okej att röka på balkongen och när det inte är det för självklart ska man kunna ha balkongdörren öppen utan att det ska lukta rök i hela lägenheten!

Men om man inte säger ifrån så kan man inte förvänta sig att folk ska förstå att man stör sig på dom, för alla hatar inte röklukt.

Det svåra är inte att sluta…Det svåra är att inte börja igen.

Har nog "slutat" 100 gånger, men börjar igen. Är inte ett dugg synd om mig, jag skäms ju för fan.

Har inte karaktären nog att hålla mig borta från ciggen.

Tycker alla rökare borde skämmas. Varje gång jag tänder en cigg på balkongen skäms jag, varje gång någon känner att jag luktar rök skäms jag.

Och jag ger all cred till er som har slutat! Den karaktären är beundransvärd!

Jag tycker man ska beskylla samhället inte varje individ för sig som gör ett "aktivt val" att röka.. Som det påvisats i många studier så faller vissa människor enklare för beroende än anra.. och det behöver inte alltid vara rökning!! Så beskyll samhället o staten som märker cigaretterna med "rökning dödar" men fortsätter sälja det.. Det är dubbelmoral från deras håll! Om det är så himmla skadligt så förbjud det.. men de gör de inte för allt handlar om pengar! Så tycker inte man ska beskylla varje enskild individ!

Att över huvudtaget som rökare ens komma på tanken att försvara sin rätt att få röka bland andra människor, är fan direkt pinsamt och påminner mig om min egen pinsamhet o ego-snack som rökare.

Rökaren kan aldrig veta om personen i närhete som andas in skiten har astma eller liknande.

Och jag önskar att någon hade bankat vett i mig på något sätt, när jag för många år sedan själv rökte och kom med alla dessa sjukt pinsamma och extremt idiotiska försvarstal som kan beskådas i flera av inläggen ovan.

Jag skäms å det grövsta hur jag kunde utsätta andra människor för min cig-rök, förlåt mig!:blush:

Och jodå, jag påstod också att jag var en av dem där hänsynsfulla rökarna som "bara" rökte ute och inte blåste rök på andra och osv. Jag hävdade bestämt att jag tog hänsyn till både höger o vänster – jag säger bara: hänsyn in my ass!!

Jag tänkte inte för en sekund på att jag riskerade både liv och hälsa för andra – grannarna, människor som gick bakom mig när jag blossade på stan, människor som stod på busshållplatsen/

perrongen eller som över huvudtaget befann sig i närheten – barn som vuxna!

Däremot tänkte jag väldigt mycket på att "jag hade minsann rätt att röka eftersom jag tog sån hänsyn" och ingen skulle säga till mig om jag fick röka på min balkong eller inte – jag tog ju minsann hänsyn. Och tyvärr var jag även korkad nog, i min insiktsbefriade-rökare-värld, att uttrycka dessa tankar när någon påtalde att min röka utsatte andra för obehag och för vissa direkt livsfara.

Det är ju så självklart! Jag kunde ju definitivt inte veta om min rök skulle sätta igång ett astmaanfall eller liknande hos någon annan. Och det kan igen av er rökare som försvarar er här heller ha den blekaste aning om, när ni röker där det finns andra människor.

…och upplysningsvis så nästa gång någon rökare utsätter mitt barn för sin rök så att han får en host-kräk-attack igen, kommer jag att trycka ner ciggen i halsen på…milt uttryckt! 😡

Rökning är skadligt för dig själv och för andra.

Det är cancer-framkallande.

Rök luktar inte bara illa, det gör så att folk mår dåligt. Jag blir grön i ansiktet så fort jag känner röklukt och får host-attacker.

Det finns INGET positivt med rökning.

Varför försvara skiten? Folk jag älskar röker, och jag skulle föredra att dom inte gjorde det, för deras egen skull. Men folk jag inte känner som bolmar på balkongen så det luktar i hela hyreshuset önskar jag att dom bara kunde sluta, för MIN och andras skull…

Rökning är skadligt, fult och dyrt.

Men det finns en annan sak som är skadligare och dyrare – och som skördar liv: bilismen. Varje år dör människor av bilismen. Nej, jag skojar inte. Värst är luftföroreningar och sk. partiklar. Dubbdäck gnider upp extra mycket sådana.

Varför talas det så lite om detta?

Varje gång någon startar sin bil och låter det gå en liten stund på tomgång, har den släppt ut betydligt mer skadliga föroreningar än en rökare på en hel dag.

Skillnaden är att det inte luktar.

Om alla som kan skulle ställa sin bil och åka kollektivt till jobbet en dag i veckan, skulle luften bli renare. Men det tycks vara en övermänsklig ansträngning.

Och ja, jag har aldrig kört bil. Jag sparar på både din luft och min på det sättet. Bevärligt? Ja, i en stad som bygger på bilism är det det.

Men jag ger mig inte.

Anonym: Du bor uppenbarligen inte i Norrland…dåligt med lokaltrafik och långt mellan bygden/städerna.

Jag har själv inget körkort, men åker gärna till Ikea t.e.x, men har 30 mil till Haparanda som ligger närmast. Och om man vill hälsa på familjen under julhelgen som bor 15 mil i från är det ett pussel att försöka få bussarna att gå ihop, då det oftast involverar minst 3 bussbyten(!). Och det slutar ändå oftast med att någon måste hämta oss de sista milen.

Det är naturligtvis sant som du säger men det är fler som påpekat bilen i det här sammanhanget(och jag förstår egentligen inte varför, inlägget handlar om RÖKNING) Och som LD skrev, att bilen har i alla fall ett syfte, det har inte rökning.

BEYOND ETERNITY!! åh jag hade kunnat skriva det där! Hahaha – fan vad hemsk man var egentligen. Kan det vara nån slags försvarsmekanism? Jag resonerade exakt likadant.

värst är ju idioterna med barnvagn som hävdar att röken inte kommer på barnet eftersom att de "blåser åt andra hållet typ. :thumbdown:

Jag bor i hyreshus och vi har precis bytt sovrum i lägenheten då grannarna röker på sina balkonger. Vädrar man med det enda fönstret eller balkongdörren, vilket börjar bli ett måste då det är asvarmt med morgonsol, så ryker det rakt in i sovrummet. Det är inte något som jag vill att min 9 mån gamla dotter skall sova i! 😡 Och det är inte bara att ringa på, eftersom jag inte vet om det är grannen över, under eller längre ner som röker. Antagligen flera av dom.

Jag har själv rökt, men ALDRIG i närheten av barn. Så jag kan bli vansinnig när folk går omkring med småbarn i vagn och blåser rök på bebisen, eller tycker att dom kan ställa sig och röka precis bredvid mig och mitt barn. Passiv rökning är fruktansvärt giftigt, speciellt för små barn.

Jag är absolut för så många rökförbud som möjligt. Om det blir tillräckligt jobbigt att gå iväg och tända en cigg så kanske man drar sig för det och röker mindre. Förhoppningsvis får vissa lättare att sluta då. För att inte tala om hur mycket trevligare omgivning det blir för oss som inte röker. 🙂

Ja bilar med deras avgaser osv är giftiga men helt ärligt, hur många som säger att de är farligare kan säga min mamma, bästa vän, morbror dog på grund av avgaserna i staden?

Jag kan däremot på mycket nära håll tala om att rökning dödar. Jag som ickerökare vill då inte själ drabbas för att folk är beroende av att suga på sina dyra giftpinnar. Jag brukar i den mån det går hålla andan när jag möter rökare men ska jag verkligen behöva det? Och min dotter, hon är för liten för att kunna göra det. Jag blir mörkrädd när jag hör hur folk försvarar sitt beroende. Ni skadar ju andra människor, men inte på samma sätt som en narkoman eller alkolist. I det här fallet är det våran hälsa ni skadar och jag begriper inte hur ni kan sitta och tycka att det är okej. (ja jag generaliserar och har klumpat ihop alla när jag talar om rökare i ni form).

Jag skickar en enorm eloge till Kolmården och lisseberg som infört rökförbud och hänvisar rökare till angivna platser.

LD jämförelsen Fanny drar kanske är lite väl… men du erkänner själv att du är "in your face" gällande amningen och skiter i om folk bli störda, äcklade eller var det nu må vara för du tänker inte ta hänsyn… och sen stör du dig på när folk inte tar hänsyn till dig när du stör dig på något :-S

Jag tycker att i stället för att sitta här och gnälla så gå och knacka på din granne och prata med honom eller henne för jag är övertygad om att ni kan lösa hela balkong-grejen… du kan inte förvänta dig att folk ska kunna lukta sig till vad du vill.

Och Beyond Eternity… det handlar inte om att försvara RÖKNING det handlar om att försvara rätten till att vara RÖKARE… 65 % av dem som röker vill faktiskt sluta men det är svårt och det kanske känns omöjligt, det är inget försvarstal, det är sanningen…

LD

Javisst! Det är 'försvarsmekanismer' i hundranittio! Då slipper man ju som rökare deala med sin egen ångest över vad man faktiskt gör. Det är precis som om när man drar in skiten i kroppen så tar man liksom död på empatin och vanlig jävla hänsyn för vad man utsätter sin omgivning för…

Ja du…föräldrar m barnvagn o cig i munnen är en gåta och än värre är dem som röker inne när dem har barn.

Häromdagen såg jag en man som på ena armen bar ett barn ca 11-12 mån gammal, och i andra handen hade han ett till barn ca 3 år och i munnen hade han en cig!!!

Den lilla på armen 'kastade' sig åt alla håll o kanter o såg ut att hosta rejält för att hen förmodligen höll på att kvävas av röken. Då ser jag, vad jag uppfattar det som, att han blir förbannad o skriker till barnet för att hen inte var still!!!

Tyvärr befann jag mig på 6:e våningen, annars hade jag fan slitit ciggen ur munnen på honom och avfyrat ett antal väl valda ord…

Alltså, hur fan kan man bara göra så mot sina barn???

Beyond Eternity- det du skriver om är VIDRIGT! och hade jag som till och med är rökare sett detta ske hade jag också reagerat och sagt ifrån… men alla rökare är inte hänsynslösa och dumma i huvudet, jag håller dock med om att majoriteten av rökare är det!

Oftast människor som är äldre och rökt sedan 40-50 talet.

Men jag VET att jag inte utsätter andra för min rökning… Jag bor på landet i en håla med 1700 invånare, jag bor i ett hus på en stor gård, jag röker inte i bilen, jag röker inte inne…

Om tre veckor ska jag flytta till en lägenhet i Halmstad där jag är den enda privatpersonen som har en balkong i det huset och där jag är den enda som bor högst upp så jag tvivlar på att jag stör någon om jag röker på min balkong… men om någon skulle säga till mig att det störde så får jag väll förflytta mig någon annanstans där det inte stör någon.

"beyond eternity": många härinne(inklusive mig själv) försvarar endast sin rätt att röka på sin balkong, att röka utan att bli nedtryckt. vidare släcker många av oss cigaretten när någon BER oss göra detta, det ser jag som självklart. och angående din kommentar i min blogg; det enda du sett av min allmänbildning, är mina åsikter(en bråkdel av dem) angående rökning. att du däremot, går in på min blogg och skriver att jag kommer få träffa dig när jag behöver strålbehandling och att du "inte är förvånad att jag är rökare"(eller något i den stilen) – det säger mer om dig än om mig. DET, är ignorans.

Emma

Men det är inte svårigheten att sluta röka jag syftar på, ej heller rätten att vara rökare.

Det jag reagerar på och ser som ren rappakalja, är att många rökare på fullt allvar ger sig på att försvara en 'påhittad' rättighet att få utsätta andra för cigarett-rök, en rök som för alltför många kan vara direkt livshotande.

Och dessa försvarstal innehåller det än mer korkade uttalandet efter det andra….och jag har tyvärr själv använt dem. Och jag kan än idag inte för mitt liv begripa hur jag kunde vara så jävla ego och direkt elak mot andra människor.

Hur många barn (och självklart även vuxna) fick andningssvårigheter eller andra problem på grund av min jävla cigarett-rök?

Det kommer jag aldrig att få svar på, men att det har skett är det ingen tvekan om.

Jag kan bara hoppas att fler rökare kommer till insikt och börjar fatta att man kan inte röka om det finns folk i ens närhet, punkt! Det är nämligen ingen rättighet att få riskera andra människors hälsa.

Och helt ärligt Emma, visst förstår du väl egentligen den milsvida skillnaden mellan att hävda rätten att amma/ge sitt barn mat offentligt och att hävda rätten att få röka oavsett om andra andra riskerar att få i sig röken?

Sabina

Nu fattar jag ingenting? Jag jobbar definitivt inte med något som har med strålbehandling att göra och än mindre skulle jag ha skrivit det i din blogg.

Antingen har du blandat ihop mig med någon annan eller så har du återberättat något som blev helt galet, frågan är när jag ev har skrivit något i din blogg och framförallt VAD?…faktum är att jag har ingen aning om vem du är, här finns inte ens en länk till din blogg

Beyond Eternity- rättighet att få utsätta andra för cigarett-rök?

Detta handlar ju om att rökare röker på sina balkonger, vilket man har laglig rätt till om man inte bor i ett "allergi-hus" där man inte får röka eller ha husdjur.

Och jag som rökare har laglig rätt till att röka på en uteservering om ägaren har beslutat att man får röka där…

Sen tycker jag att man som rökare kan släcka ciggen om man sitter på en uteservering bredvid t.ex en barnfamilj, det handlar ju om att man får visa hänsyn och respektera varandra…

Sen kan jag förundras över hur vissa ickerökare tar med sina barn in på en rökfylld uteservering :-S

Och ja jag förstår den milsvida skillnaden mellan att hävda rätten att amma sitt barn offentligt och att hävda rätten att få röka 🙂

Men det handlar fortfarande om att man får respektera varandra för alla är olika och stör sig på olika saker… även fast jag hade slutat röka så hade det funnits saker som folk hade stört sig på hos mig.

Man behöver inte sitta på en fin restaurang och slänga upp patten på bordet och köra värsta fri amningen och rökare behöver inte ställa sig utan för ICAs ingång och kedjeröka…

Emma

Jag tror dig, att du faktiskt inte besvärar andra med din rök;-) Men det är tyvärr ganska ovanligt.

Och jag tror även att det är rätt ovanligt att man som du är den enda privatpersonen i ett hus o har balkongen högst upp, så i ditt fall så är det nog helt ok att du röker på balkongen.

"beyond eternity": då måste det vara någon som använder ditt namn, och då är mitt svar givetvis riktat till den personen, och inte till dig(kommer naturligtvis inte använda ditt namn mer). faktum är att jag fått två liknande kommentarer(den andra från jenny, även det var otroligt dumt), som jag valt att inte publicera då jag inte är ute efter någonting sådant i min blogg.

vidare tror jag att det inte handlar så mycket om rökning, som sin egen rätt till en handling, som inte alls behöver skada andra mer än någonting annat(därav diverse jämförelser) gör. självklart kan man inte jämföra amning med rökning(amning tycker jag inte ens hör hemma i den här diskussionen. självklart kan man inte jämföra bilturer med familjen, med rökning. självklart kan man inte jämföra köttätande med rökning(om det inte gäller den industriella masskonsumtion som råder i köttindustrin). däremot kan man jämföra hur man bemöts som rökare, kontra icke-rökare/bilåkare/köttätare. respekt åt båda hållen är det enda jag kräver(men tyvärr inte får) från både rökare och icke-rökare.

Sabina jag skulle verkligen uppskatta om du kan maila mig det som skrivits i din Blogg där någon använder mitt namn inkl personens ip-adress. Det är viktigt, förklarar varför i mail.u hittar min mailadress.

Men att rättfärdiga sitt rökande med att det finns astmatiker som inte tål parfym är väldigt lamt. Parfym är inte så lätt för mig heller men inte i samma liga som rök och framförallt; det är inte giftigt.

Och ifall nu ni är väldigt hänsynsfulla rökare som alltid röker på för ändamålet avsatt plats och aldrig i folkmassor varför tar ni då åt er? Det är ju just de (för de är väldigt många) som röker i väntkurer som röker precis utanför entreer osv. Att de sen kastar dåligt ljus på alla rökare, det får ni nog stå ut med, bli irriterad på dem istället för oss.

Alex- Det är ungefär lika korkat som att säga att Sverigedemokraterna har helt rätt för det finns ju dumma invandrare… och vi ska inte bli upprörda på dom utan på invandrarna som gör fel :rolleyes:

suck

Självklart tar man åt sig som rökare när man får höra att "alla rökare är tröga, dumma, äckliga, hänsynslösa" osv…

Varför är fd rökare så förbannat duktiga. Ni har ju varit i samma situation. likaså överviktiga som blivit smala: Så enkelt…Alla borde bli smala… medan fd rökaren absolut inte kan förstååååå hur någon kan vara så idiotisk och röka. Varför är föredettingar allltid värsta sorten? Vad hände med varit där, FÖRSTÅR hur det kan kännas…

Håller med. Och det är samma sak med sockermissbruk och annat folk tycker att det är synd om dem för. Man får väl ha lite självrespekt och ta sig i kragen eller helt enkelt erkänna att man skiter i sin hälsa och hellre behåller sin last.

anonym det svåra med t.ex sockerberoende är ju att man aldrig kan lägga av helt. Man underhåller missbruket hela tiden genom att äta mat. För äta måste man. LCHF är ett bra verktyg eftersom att man då utesluter det mesta sockret/kolhydraterna – men även där kan det vara svårt om man är känslig.

Men detsamma gäller ju där; vad vill du mest? Äta fel eller sluta vara tjock?

Jag vill nu be er att googla. Bilberoendet dödar fler människor per år än rökningen – varför orkar ni inte inse det?

Googla som sagt. Bilen är ingen nödvändighet.

Sabina, jag skulle uppskatta om du inte blandade ihop min kommentar med nagon som anvander andras alias/kontaktuppgifter.

Sa Beyond Eternity, det ar inte jag som skrivit till Sabine i ditt namn. Jag gjorde det i mitt. Sedan om kommentarerna ar snarlika, vet jag ingenting om. Sabine far val kolla IP.

Och precis som jag skrev i min kommentar i din blogg, gjorde jag besvaret att kolla in specifikt vem du var som hade sapass inskrankta asikter om rokning. Precis som Beyond Eternity papekade tidigare, rokare ar fulla av fornekelse och ursakter.

Jag jobbar pa sjukhus och kan intyga dig att det gor mig fasligt forbannad att folk an idag drar paralleller till pollen/avgaser/parfymer som ursakt nar de forpestar luften bade for sig sjalv och sin omgivning.

Passiv rokning inte farligare an avgaser? Skrikande barn och tafsande manniskor varre an rokning/passiv rokning? Din ignorans ar motbjudande, och jag finner det helt otroligt att nagon kan vara sa okunnig.

Nu ar inte du den enda med dom asikterna, det fanns ju ett dros med rokare (uppenbarligen) som tycker likadant. Men deras kommentarer var manga ganger anonyma och faktiskt om mojligt, annu harresande ignoranta (no surprise att de ar rokare dar, om man far tro forskningen kring IQ och rokare) och darmed inte ens varda att kommentera.

Det ar ju ignoransen och fornekelsen som far tobaksbolagen att ga runt, sedan att jag och mina kollegor far se resultatet av detta varje dag kvittar ju for dom.

Idag finns det inga ursakter till rokning. Rokning glamoriserades tidigare, medan idag ar det inte latt att sta upp for sitt beroende. Darmed far de som forpestar luften for sin omgivning konstant forsvara sig, vilket inte ar konstigt.

Du verkar ocksa tro att det bara ar lukten/roken som du kanner/ser som ar farlig? Ledsen att behova saga det, men aven om vinden blaser at andra hallet finns gifterna kvar i luften omkring dig och inhaleras av omgivningen. Fastnar i dina klader/har och sprids (om an i mindre mangder).

Detta gor inte avgaser och inte heller behandlar vi avgasrelaterade sjukdomar. Eller tafsningsrelaterade sadana.

Har valdigt svart hitta medkansla for de yngre (undantaget icke-rokare fran hem dar det blossades friskt) patienter vi hittar tecken pa KOL, cancer etc i da alla idag har blivit informerade om riskerna, medan tanten pa 77ar eller gubben pa 83ar som inte ens rokt de senaste tio aren kanns valdigt sorgligt.

Som sagt, tidigare var det ren glamour att roka och riskerna var ingen medveten om…

Daremot har du eller nagon annan idag inga ursakter, och kommer att ha angest for din rokning senare i livet. Lat oss da hoppas att de ar obefogad angest och du ar en av de valdigt fa som inte hinner utveckla rokrelaterade sjukdomar under livstiden.

Annars sa ses vi pa stralningen, du och jag!

Sedan om du tycker min kommentar var dum, far sta for dig.

Och innan du gar rabiat pa det, kan jag papeka att jag ser inte ner pa rokare eller tycker de ar dumma. Men valet att suga pa svindyra pinnar fulla med gifter ar val kanske inte det smartaste?

(Min morsa ar rokare och lever i inbiten fornekelse).

Det finns ju elektriska niktoninhalatorer som ser ut som cigaretter (går att få med glöd och allt) – fast utan illaluktande/skadlig rök.

Om man nu känner att man har svårt att sluta kanske det kan vara en grej, då stör det inte någon annan i alla fall:)

1) Nej, rökare är inte dumma i huvudet. Däremot visar det på brist på förnuft. Samma sak gäller alla som dagligen förgiftar sig själva.

2) Nej, rökare är inte äckliga. Men röken som de blåser är äcklig. Den stinker och den sätter sig överallt. Äckligt.

Det är rökningen, inte rökaren, som är idiotisk och äcklig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *