Kategorier
diskussion & debatt

Barn är barn, inte små vuxna.

Jag blir alltid lika förvånad och framförallt bestört när jag ser ungar ute med ett djur. Om det nu är en hund (huva!) eller ett marsvin eller gud förbjude en stackars värnlös hamster. (som antagligen kommer dö en snar död i förkylning). Hur tänker man som förälder när man ger ungarna ensamt ansvar för ett […]

Jag blir alltid lika förvånad och framförallt bestört när jag ser ungar ute med ett djur. Om det nu är en hund (huva!) eller ett marsvin eller gud förbjude en stackars värnlös hamster. (som antagligen kommer dö en snar död i förkylning).

Hur tänker man som förälder när man ger ungarna ensamt ansvar för ett levande djur? Har man ingen ansvarskänsla för det stackars djuret?
 För att inte tänka på allt som skulle kunna hända barnet om t.ex en stor hund dök upp eller djuret kanske rusar iväg??

Påminner lite om sådana där idioter som har sina hundar lösa trots att de har noll pli på kräket, med argumentet ”jamen han är ju så snäll så!”Jamen INTE min hund! Han kommer bita huvudet av din hundjävel om han kommer närmre! (Och då blir JAG, med min hund som har koppel, betalningsskyldig för att du är så jävla dum)

Jag har haft ordentligt tur att inget allvarligt har hänt. Ja, om man inte räknar den där gången då min älskling iförd munkorg (tyvärr ett måste när vi flyttade till stockholm. Han var hundilsk på en helt astronomisk nivå.) blev attackerad av en stor boxer (för att idiotägarn bestämt sig att, mitt i Tantolunden, träna hunden i att gå lös).

Men jag kan stolt säga att min dobermann minsann vet hur man försvarar sig UTAN tänder. Han drog ner hundfan i backen med ren kroppskraft medans jag desperat försökte riva av munkorgen. (Det är väldans svårt att gå mellan två hundar om man vill ha alla kroppsdelar intakta. Men givetvis så kom älsklingens väl först.)

/stolt mamma

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Barn är barn, inte små vuxna.”

Jag håller med dig fullständigt.

Såg för ett tag sen en liten tjej som va ute och gick med en Grand Danois. De va ungefär lika stora ungen och hunden. Som tur va hade jag inte med mig min hund den dagen för då vet jag inte hur det hade kunnat sluta. Jag har inte full kontroll över mitt "jaktmonster" och ibland börjar han morra åt andra hundar när vi är ute och går tänk om den hunden då hade velat försvara sin lilla matte och gått till attack mot min hund. Hon hade ju inte direkt kunnat hålla emot. Ibland undrar man verkligen hur vissa föräldrar tänker…

En annan gång när jag va ute och gick med min hund och skulle gå ut ur skogen och då korsa en cykel och gångväg stod helt plötsligt en lös golden bredvid mig. Ägaren var ca 20-30 METER längre bort. Då hade jag god lust att gå fram till ägaren och fråga va fasen han höll på med men jag hade fullt sjå med att ignorera den där golden så att min hund inte skulle bli för intresserad av den och börja morra och kanske reta upp den andra hunden så jag va tvungen att bara gå därifrån.

Jag tycker det är riktigt dålig stil att folk som inte har minsta koll på sina hundar släpper dom lösa. Ok om du är i en öde skog. Men ska man släppa hunden lös där det finns annat folk som rastar sina hundar ska man vara riktigt säker på att hunden går bakom eller vid sidan av dig hela promenaden.

Och som du sa det handlar inte om huruvida den lösa hunden är snäll eller inte. Det handlar om att andras kopplade hundar kanske INTE är snälla… Och en sak till en hund, som går framför sin ägare, anser sig själv vara ledare och hans uppgift är att försvara sin flock!!!

Jag håller med dig på ett plan. Sen å andrasidan kan jag känna att det ger en bra ansvarskänsla. Jag är mer eller mindre uppfödd på en ridskola. Har haft stort ansvar för både ta hand om en ponny och se till att hästar komi tid till ridlektioner,fic mat, kom in från hagen oavsett väder. Det har gjort mig mkt ansvarsfull och medveten om min del i att få sakeroch ting att fungera. Där fanns intet, vill inte/orkar inte/kan inte. Vissa saker var man tvungen att göra så var det bara. skötte man sig inte åkte man ut. Bästa tiden i mitt liv var det också 🙂

Jag prommade iofs med våran supersnälla vovve från att jag var kanske 12 år, MEN har också blivit attackerad av ett antal hundar då jag var ute och gick. Även när jag var äldre såklart. Har gjort att jag idag är något hundnipprig, även fast jag har hund nu också.

Våran jycke är inte heller helt "hundsäker" och framförallt inte med mig, eftersom hon säkerligen kan läsa av min osäkerhet. Blir då superfrustrerad när lösa små "munsbitar" trippar fram till oss. Jojo, DERAS hund är säkert jättesnäll, men MIN hund kan äta upp den i ett stycke om hon skulle vilja. Sen har dom mage att kolla föraktfullt på mig om jag försöker kontrollera min hund medans hon hoppar och skäller, för min hund måste det ju vara fel på. Inte den ettriga lilla råttan. 😡

Jag tänker att det är jättebra för barnet att "få ett djur" och ha ansvar för det MEN naturligtvis är det ju man själv som förälder som har ansvaret, egentligen.

Blä, jag gillar inte alls hundar. Inte de som ser farliga ut iallafall.

Hej!

Min grannes barn går med min hund, dock bor vi ute på landet och de gör det endast om dom vill!

Dock håller ja med om att de inte klara ett sånt ansvar sjäålva 7 och 9 år gamla.. Går oftast med dom när vi går inåt stan

Klockrent inlägg!

Jag blir skogstokig när jag ser ungar som är ute med "sina" hundar… `Hade en granntjej, typ 8, som var ute med "sin" hund. Den hunden fick plötsligt för sig att sätta min hunds pappa (50kg mastiff) på plats. Hej å hå! Ungen störtgrinade och såg helt chockad ut medan lillhunden bar sig åt som en rabiat idiot. "Pappahunden" hann aldrig ingripa, min kompis (ägare till den hunden) satte stopp för det, gav sin hunds koppel till mig, plockade upp tjejens hund och sa bestämt "Nästa gång får du allt låta dina föräldrar gå ut med hunden!" när hon gav hunden till tjejen.

Det skedde EN gång… Learning by doing? Nää…

Hejsan! Minns att jag kollade upp det där för ett par år sedan, för att min älskade jycke var likadan, och om en lös hund kommer fram till din kopplade hund och din hund attackerar så blir du INTE betalningsskyldig, för du har koll men det har inte den andre ägaren.

Enligt den gamla lagen så var det strikt ägaransvar men som jag tolkar den nya lagen så är den lite "mildare".

Ersättning för skador orsakade av hundar

19 § En skada som orsakas av en hund skall ersättas av dess ägare eller innehavare, även om han eller hon inte vållat skadan. Vad ägaren eller innehavaren har betalat i skadestånd har han eller hon rätt att få tillbaka av den som vållat skadan.

"Nya lagen"

https://lagen.nu/2007:1150

http://www.notisum.se/rnp/SLS/lag/20071150.htm

"Gamla lagen"

http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19430459.htm

Jag hör till en av dem som faktiskt har koll på min hund och kan ha henne lös. Hon skulle aldrig drömma om att lämna min sida och gå fram till en annan hund utan min tillåtelse.

Men jag kan säga att jag får skit ändå! Jag vet inte hur många gånger folk har tvärnitat, börjat gapa och skrika och kräva att jag kopplar min hund annars vägrar de möta mig på stigen. Det brukar sluta med att jag skriker åt dem att hålla koll på sin "hundjävel" så håller jag koll på min. (Det kan tilläggas att jag har en liten dvärgpudel som inte kan göra en fluga förnär och folket som skriker åt mig kan ha både små och stora hundar… så jag begriper liksom inte vems säkerhet de är oroliga för…)

Dessutom blir jag vansinnig på människor som tar för givet att deras hundar får lov att hälsa på min och bara släpper fram dem utan att fråga först! Jag skiter i om båda hundarna är snälla! Det finns liksom ingen anledning till att min hund skall hälsa på varenda jädra jycke hon möter när vi är ute!

Slutligen kan jag säga att jag är chockad över hur sjukt ouppfostrade folk generellt sett har sina hundar! Jag hade fan inte pallat att ha en hund som jag inte kan lita på! Uppfostran och träning är A och O! Ingen hund går lydigt vid sin husse eller mattes sida utan TRÄNING!

P.S. Min grannes 10-åriga dotter brukar vara ensam ute med deras pitbulltik! Vad fan tänker de med!?! Hunden väger för tusan mer än ungen!

När jag gick mellanstadiet brukade jag rasta en hund på ca 50-60 kilo, då hade man inte mycket att sätta emot. Men av någon anledning kände jag mig hemskt vuxen där jag gick med den stora hunden. Det hela slutade med att vi en gång mötte en annan stor hund och "min" hund drog så mycket att jag bokstavligt talat släpade efter på asfalten. Helt plötsligt var jag inte så sugen på att rasta den där hunden längre. Go figure.

Men visst är det så att ägaren som har sin hund kopplad INTE blir betalningsskyldig? Det är i alla fall det jag hört, men har dock inte kollat upp det ordentligt….

Det känns som att vi är de enda som har vår hund kopplad här där vi bor. Man kan nästan inte gå ut ibland utan att det kommer minst en hund, och oftast är de lösa med ägaren långt bakom sig. Ibland ser man inte ens ägaren. Och de reagerar knappt alls på att deras hund springer fram till våran, som inte är särskilt förtjust i andra hundar. Jag blir så irriterad på sånt. Har man inte koll ska man inte ha den lös.

EnviroSheila: Vad gäller 10-åringen som får vara ensam ute med sin pitbulltik… Du menar vad? Jag hoppas att du inte oroar dig för flickans lek med hunden iaf…

Visste förresten inte heller att du, N, hade hund. Har bara hört talats om håriga katter.

Jag måste bara fråga hur små dessa barn är som du skriver om?

Jag tycker faktiskt att det är bra att barn är ute med djur, för på det sättet lär dem sig ta ansvar. Jag va mycket ute själv med vår hund och då va jag mellan 9 och 11 år. Det va aldrig några problem!

Om det nu skulle va så att man inte litar på det barnet som är ute och går med en hund då kan man väl ta en omväg? Eftersom ens egen hund känner av om man blir nojjig så blir den ju också det…

Är man det minsta nervös för att gå ut med sin egen hund då ska man helt enkelt inte ha hund.

Antar att det finns många fler föräldrar som har noll pli på sina ungjävlar. Det värsta jag vet är när barnfamiljer är ute i skogen där det är fritt för alla (och det gäller också hundarna) Blev utskälld av en morsa som blev rasande för att min hund hade sprungit i förväg och nosat på barnet. Barnfamiljer skall inte tro att dom äger världen och deras barn alltid skall komma i första hand och vi andra skall rätta oss efter det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *