Kategorier
diskussion & debatt

Bit ihop och lid kärringar! Graviditet är ingen sjukdom!

Dagens rikspucko: Håll dig inne då, om du har så förbannat ont. Att vara gravid är fan ingen sjukdom! Sådana uttalanden gör mig skitförbannad. Oftast uttalade av en man (jävla svin) eller en oempatisk kvinna vars graviditet har varit en fucking walk in the park. Nej, det är inte en sjukdom. Men en graviditet medför […]

Dagens rikspucko: Håll dig inne då, om du har så förbannat ont. Att vara gravid är fan ingen sjukdom!

Sådana uttalanden gör mig skitförbannad. Oftast uttalade av en man (jävla svin) eller en oempatisk kvinna vars graviditet har varit en fucking walk in the park.

Nej, det är inte en sjukdom. Men en graviditet medför ofta fysiska komplikationer.

Jag älskade att vara gravid. Trots att det var svårt så kände jag mig full av styrka, gudinnelik och fantastiskt kvinnlig. Men den var inte lätt. Jag har en väldigt liten överkropp så nästan på en gång så började fostret och magen trycka på lungorna. Jag led av andnöd och hjärtklappning.

Foglossningen började i vecka 15 nån gång och den var svår. Jag blev omkörd av tanter på väg till jobbet. Jo det är sant, jag överdriver inte. Jag minns att jag tyckte det var lite komiskt när man hörde ”ursäkta” bakom sig och när en skröplig tant passerade. 

Folk på pendeln såg oroat på mig där jag likblek stod och flåsade och vid fler än ett tillfälle så undrade folk (invandrare givetvis) om jag mådde bra, om det var dags och om de skulle ringa nån. ”Nej då”, svarade jag – ”så här mår jag jämt!”

Jag kunde inte gå de sista två månaderna. (jag blev sjukskriven) Bara promenaden mellan soffan och skithuset var en kamp och resulterade i pina och tårar. På kvällarna grät jag av värk när det var dags att sova.

Och det är helt ofattbart att det är så svårt för gravida att faktiskt bli sjukskrivna. Min chef och kolleger sa bara; ”lycka till!” när jag försökte, för de hade sett tidigare kolleger få nej. Trots tydliga besvär.

Och det roliga är att hade en man bett om sjukskrivning för samma besvär, ja då hade han fått det utan tvekan. Men bara för att det är ett barn i magen så ska man snällt bita ihop. Svårt att gå? Graviditet är ingen sjukdom! Ryggsmärtor vid rörelse? Graviditet är ingen sjukdom!  Andnöd och svår hjärtklappning? Graviditet är ingen sjukdom!

Så när okunniga jävla idioter kläcker ur sig liknande grodor och anser att man får skylla sig själv för att man valt att vara gravid, ja då är det tur att jag inte bär kniv.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Bit ihop och lid kärringar! Graviditet är ingen sjukdom!”

så vacker du var!

jag kände mig också gudinnelik.. helt oövervinnerlig och fruktansvärt vacker. och det var inget jag inbillade mig… när jag ser på bilder från förlossningen(!) så strålar hela jag, min hy glänser och mina pearly whites bländar mig, på riktigt!!

ett år senare känner jag mig som en uppsminkad gris! hahaha!!

Lägg till att kräkas flera gånger om dagen i 8 mån, ha ischiasproblem tillsammans med foglossningen från helvetet, halsbränna så lågorna står ut genom öronen, ligament som får en att bryta ihop i en skrikande hög när man sträcker sig efter mat i frysdisken, hormontoppar så att övriga familjen låser in sig på toaletten… visst jag var arbetslös 3:e gången men min man jobbade borta på veckorna och jag hade 2 barn + hus + djur att sköta om… och jo, vi blev planerat gravida men för den sakens skull skrev jag ICKE på ett enda papper som fråntog mig rätten att gnälla när jag mådde skit.

det är faktiskt helt vansinnigt. bara män kan bestämma så idiotiskt om kvinnors åkommor i olika situationer i livet. helt sjukt.

-"hej, jag kan inte gå" -"synd, jobba på du" fint för dig dock att du blev sjukskriven. synd för alla andra som inte blir det.

Jag håller med dig till 100%!!! mår man skit så får man gnälla, är man sjuk eller har ont då ska man få sjukskrivning!

MEN, det finns en del kvinnor som inte gör annat än gnäller, har haft vänninor som varit gravida som inte haft några problem, men efter 5 minuter på stan så bara måste dom sitta, dom kollar runt i butiker som dom vill kolla i men fy fan va ont dom får i fötterna när man själv vill kolla i en butik som inte passar deras smak… det kan jag bli skit sur över och det har nog gått ut över vissa av mina vänninor som faktiskt har haft skit ont på riktigt…

Graviditet är ingen sjukdom, det stämmer helt och fullt. Men bieffekterna kan vara värre än den värsta av sjukdomar. Att inte kunna gå är mycket värre än mycket annat man kan få vara hemma för.

Väldigt vacker bild.

Var inte det på tapeten för något halvår sen? Att FK hade blivit överklagade och förlorat något fall, då de ansåg att de hade diskriminerat en kvinna och hennes symptom, just för att hon var gravid?

Dvs i praxis att de fick "info" om att det var SYMPTOMEN som skulle utredas, inte det faktum om kvinnan var gravid eller inte. Jag kan ha fel, men jag kan ha rätt också…(?) funderar 😀

Håller med, gôra-snygg bild!!!

Emma — jag kan inte tala för dina väninnor, men jag vet med mig själv att jag i min graviditet kunde bita ihop och trotsa smärtan bara för att kunna göra roliga saker. T.ex shoppa. Haha. (vilket jag fick betala för senare på dagen i form av extrema smärtor)

Men när det var dags för tråk så var ju motivationen mindre. Då var det liksom inte lika kul att trampa runt med ömma fötter och värkande fogar.

Om jag var du så skulle jag utgå från att mina vänner faktiskt ÄR ärliga, men att de kanske är beredd att offra lite mer för sig själva (i just form av fysiskt lidande) än för dig….?

Fast jag förstår ju hur trist det kan verka. Har man aldrig varit gravid själv så är det jättesvårt att förstå eller sympatisera med. Minns ju själv hur det var innan. Hade en polare som måsta sitta ner varje fem meter och jag kunde inte fatta varför. Hon var ju inte ens stor liksom. Och jag minns att jag gnällde till maken över hur jobbig hon var /skäms lite

Åh, fiiiina magen!

Jag hade tur som hade en läkare på mvc som faktiskt gärna sjukskrev gravida för sina värre symptom. Han var skitförbannad på FK för deras osympatiska inställning. Visst, graviditet är ingen sjukdom, men man kan faktiskt bli sjuk av att vara gravid!

Håller med dej. För övrigt när man sjukskriver inom vården behöver man ju inte ha en diagnos som säger vilken sjukdom man har. Man går ju på symptomen. Alltså borde ryggbesvär utlöst av graviditet naturligtvis leda till sjukskrivning p åsamma vis som ryggbesvär utan graviditet.

Fantastiskt fin bild. Skulle passa som tavla.

I tillägg till allt det onda så kräktes jag i princip hela graviditeten. Party utan dess like.

Däremot så är det jäkla fint att bo i Norge när man ska bli sjukskriven. Skriver en läkare ut en sjukskrivning så får man pengar. Punkt slut. Helt fantastiskt att slippa oroa sig för den detaljen i alla fall.

man blir så ledsen och uppgiven av sånt skit.

citat från f-kassans kampanj förra året:

"vi frågar inte hur sjuk du är utan hur mycket du kan arbeta"

jojo.

jag fick en handikappande migrän första halvan av graviditeten, däckade vid 12-snåret varje dag. som "tur" var så var jag redan 25% sjukskriven pga min fibromyalgi så läkaren kunde ange det som sjukdom så jag kunde bli 25% extra sjukskriven, trots att jag sade att jag var tveksam till att min huvudvärk berodde på fibron. sjukt.

Har viss förståelse då jag själv är gravid, men mår idag bra(vecka 33) och inga foglossningar. Dock de tre första månaderna minns jag knappt. Men det var bara att bita ihop och hoppas på det bättre, som tur var kom ju bättre tider också… haha

Men inte kan du väl säga att en man hade fått blivit sjukskriven??? Det var lite väl "manshatande"…

Dessutom så tycker jag att det jobbar nog fan fler kvinnor inne på FK än män. kan ju ha fel…

Vacker bild måste tilläggas!!! MYCKET vackert!

Angelica: det jobbar mycket kvinnor på FK, ja. men det är oftast män som står för beslutsfattande. alla åkommor som klassas som "kvinnliga" har en mycket låg status i samhället & därför också hos FK. det finns många många kvinnor som inte tas på allvar pga sin fibromyalgi t ex, eller musarm, eller kroniskt trötthetssyndrom. det är fruktansvärt.

jag hade "turen" att vara arbetslös under min graviditet..och timanställd, så chefen på extra jobbet såg ju att jag inte rimligtvis kunnde köra skurmaskin på betonggolv, moppa 5 vån spiraltrappor och stå på stegar och hänga ut genom fönster för att tvätta.

Så jag tror nog att jag hade kunnat blivit sjukskriven..men istället så fick jag vara aktiv på arbetsmarknaden. Hade foglossning från v13..

Jag rekommenderar att du läser "Den mörka kontinenten" av Karin Johannisson!!! Hennes bok handlar om kvinnan och medicinen, om bilderna av kvinnans kropp, biologi och sjukdomar…. Då lovar jag att du kommer att ändra uppfattning om att folk inte betraktar dig som gravid = sjuk!!!

Kram på dig!!!! Truska från hudik

hej:)

jag tror att det är en tjej som har snott din magbild, och redigerat den lite. Om du går in på http://ellamarie.blogg.se

och kollar i hennes header fínns där en magbild, som jag TROR är din, den som du nyss visat.

Ville bara tipsa dig om det, kram:)

Tessan…

Så du menar att om det kommer in en man på FK med musarm så blir han ok direkt och får gå hemma sjukskriven, men inte om det är en kvinna??

Det känns lite trångsynt.

Dessutom så finns det ju lagar om vad en arbetsgivare, FK, MVC, läkare får och inte får göra när det kommer till sjukskrivningar. Speciellt om kvinnan i fråga är gravid.

Så om man mår så dåligt, har läkares intyg och allt som behövs så brukar det ju oftast inte vara några större problem. OM det inte är så att ens arbete inte är klassat som fysiskt krävande. Som tunga lyft och liknande…. MEN jag vet att vissa kontorsjobb kan vara minst lika krävande, men då får ens arbetsgivare intyga det.

Angelica

ja, kommer det in en sjukskrivningsförfrågan till FK angående musarm & det är en man så skulle jag säga att han säkerligen blir ok'ad av FK. dock är det ju mest kvinnor som drabbas. men jag vet iofs också att de få män som drabbas av fibromyalgi har minst lika svårt att bli sjukskrivna som kvinnor, just för att det klassas som en typisk kvinnosjukdom.

angående "Så om man mår så dåligt, har läkares intyg och allt som behövs så brukar det ju oftast inte vara några större problem. OM det inte är så att ens arbete inte är klassat som fysiskt krävande. Som tunga lyft och liknande…. MEN jag vet att vissa kontorsjobb kan vara minst lika krävande, men då får ens arbetsgivare intyga det." så är det havandeskapspenning som funkar så, inte sjukskrivning. och det är inte en chans att man får havandeskapspenning när man jobbar på kontor (om man inte är vaktmästare, typ).

Själv drabbades jag av hyperemesis under båda mina graviditeter, vart inlagd på sjukhus med dropp flera gånger/graviditet. Inga problem att bli sjukskriven, FK krånglande inte det minsta. Men det är tydligen väldit sällsynt efter vad jag hört, att sjukskrivning går så smärfritt som det gjorde för mig. Men så spydde jag 25 ggr/dag från v5 tills de föddes… eller, på slutet var det lite bättre, men långt ifrån bra.

Summan av kardemumman: Man KAN ha en väldig tur och få igenom sjukskrivning utan problem.

På tal om det du skriver så följer svensk försäkringskassa SOU 1944:15 vilken klart och tydligt skriver att sjukpenning inte ska betalas ut med anledning av åldrande och graviditet. Ha idioti säger jag och lika så Allmänna rådet (statens representant) som i dryga två år nu har arbetat med att ändra praxis på Försäkringskassan. Så att komplikationer i samband med graviditet fortfarande inte klassas som sjukdom beror på trögfattade kassatjänstemän som inte kan tänka utanför ramarna. Hoppas din nästa graviditet går bättre 😉

Kramar

Har nog en likadan resa framför mig som du! Jag är kort och har en enorm mage redan trots endast 23 gångna veckor! Jag ser en skräckbild framför mig att jag kommer gå sönder i tusen bitar. Har sedan en vecka börjat ha konstant ont i fogarna varje morgon o kväll före och efter jobbet! På jobbet är det fullt upp så där hinner jag knappt känna (vilket är en skön flykt i dagsläget). Men dygnets övriga timmar är en kamp. Jag flåsar vid alla promenader korta eller långa, får mjölksyra bara jag ser en trappa och har hjärtklappning! Men räds att att ansöka om sjukskrivning av 2 anledningar och det är att väntan till förlossning blir oändlig och är samtidigt rädd att bli nekad! Nu måste jag sluta skriva då jag nu är framme på jobbet! Tack för en bra beskrivning av vårt gemensamma dilemma som kvinna och när samhället inte fattat någonting eller vill inte fatta någonting!!!! Kram, Helene

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *