Kategorier
diskussion & debatt

Dagens våldskultur formar våra barn och det är ditt fel!

Var i leksaksaffären för ett tag sen för att köpa en födelsedagspresent till en väns unge när jag såg en pappa stå i vapensektionen (jo de hade en sån) och prova ut en AK47’a. Han såg imponerad ut och vred och vände. Jag vet inte vad som chockade mig mest — det faktum att det […]

Var i leksaksaffären för ett tag sen för att köpa en födelsedagspresent till en väns unge när jag såg en pappa stå i vapensektionen (jo de hade en sån) och prova ut en AK47’a. Han såg imponerad ut och vred och vände. Jag vet inte vad som chockade mig mest — det faktum att det finns den slags realistiska automatvapen att köpa till barn eller det faktum att det finns föräldrar som köper dessa till sina ungar.

Tanken äcklar mig; att föräldrar köper leksaksvapen till sina barn och på så sätt uppmuntrar våldslekar.

Nu får ni ursäkta om jag trampar någon på tårna, men leksaksvapen? Varför köper man det egenligen? För att ungen VILL? Det är mycket man vill som barn. Jag ville t.ex hoppa från taket med ett paraply för att se om jag kunde flyga (tack för idén Astrid Lindgren) men som tur var så hade min mamma en annan uppfattning om vad som är ok.

Det var en sak då vi på 80-talet sprang runt i buskarna med varsin pinne och lekte röda/vita rosen eller krig. Det var kreativt, harmlöst, barnsligt. Och framförallt inte sanktionerat av de vuxna runt omkring oss.

Idag så glorifieras krig och våld genom en ny generation av leksaksvapen, kamoflague-kläder och våldsfilmer som barnen konsumerar. (framförallt pojkar) Barnen leker alltmer våldsamma lekar och våldet ökar. Majoriteten av de femåringar jag jobbat med får se filmer som ”Sagan om Ringen”, ”Batman” och liknande vuxenfilmer. (Som sedan inspirerar till olika meningslösa våldslekar)  

Jag ser ett tydligt samband. Man har i undersökningar upptäckt att de förskolor som tillåter krigslekar också har mer våld och slagsmål barnen emellan. Det tycker jag är intressant, men jag blir inte särskilt förvånad.

Bildkälla: http://www.floridacriminaldefenselawyerblog.com

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Dagens våldskultur formar våra barn och det är ditt fel!”

Jag håller med dig, det är inte klokt hur barnen blir allt våldsammare. Jag har en stor kille på 8år som älskar allt med krig och sådant. Men vi köper inte vapen eller krigar grejer till honom så han får leka med pinnar (som du kan se på min blog) men sen är det svårt ibland att få honom att inte titta på våld, när han är hos kompisar och i skolan på rasterna. Sen kommer det mycket från barnkanalerna som nicelodeon är ju våldsamt ibland. Men vi försöker att inte "göra" honom våldsam men vist har det förekommit att han får kolla på vålsama filmer oxå.. man gör sina misstag tyvärr. Men som det är nu så får han leka med sina pinnar och om det blir för våldsamt så bryter vi leken alltid. Får jag länka från min blog till ditt inlägg?

jag ställer mig väldigt kritisk till dagens barnprogram. Men jag förstår att man som förälder litar på att det som visas är anpassat för barn.

Själv kommer jag begränsa Ninjas tv-tittande. Gärna dvd-filmer som man vet vad det är för nåt!

självklart får du länka!

jag håller oxå med dej. ville, min son kommer inte få några leksaksvapen. men så var det någon som sa att han kommer ta pinnar å låtsas att det är svärd, kottar som handgranater. nej, svarade jag, inte om han inte får se på filmer där svärd å handgranater förekommer. vi hamnade i en diskussion då huruvida jag kan skydda mitt barn från verkligheten som råder kring vapen och krig.

-vad skulle du hävdat i en sån diskussion?

håller som alltid med i dina kloka ord.

dagens tv för barn är SKIT! annat var det på 80-talet! jag säger som du, min son kommer antagligen mest få kolla på dvd-filmer under uppsyn.. och det efter att jag kontroll-kollat på dem innan!

Ur led är tiden, som förälder jobbar man i konstant motvind vad gäller att försöka föra vidare värderingar och världsuppfattning som inte innefattar våld. Det går bra under de första åren då hemmet är samma sak som världen för barnet. Men då omvärlden inte signalerar samma sak (tv, kompisar, internet, spel osv) är det inte lika lätt. Utvecklingen ser tyvärr inte lovande ut, men man kan inte göra annat än försöka inpränta hyfs och sunt förnuft och sedan hoppas att barnet själv tar det med sig vidare i livet.

Fast pippi pelikan och ika i rutan har gjort mej störd!!! 😉

nä, men jag håller med om ditt inlägg….

jag har kompis med småkillar, och till saken hör att de är ganska "känsliga" och "lugna" av sig, jag har sett hur de leker med vapen osv o de ser faktiskt rädda ut på riktigt. Ängsliga. Det känns konstigt att se!! som att de gör nåt de inte ens VILL

Jag förstår inte heller varför man skulle köpa leksaksvapen. Och det tråkigaste är ju faktiskt att vapnen har blivit mer och mer realistiska. Jag tycker att det är skrämmande att det finns vissa föräldrar som uppmanar sina barn till dessa lekar. Cowboys och indianer var det på min tid (shit vad jag låter gamal)men det var mer som att leka tagen. Och cowboysen använde sin hand till att forma en pistol.

Nu har du gjort mig upprörd, fast med all rätt! Bra skrivet inlägg som tar upp en viktig fråga!

När min sons pappa var på besök i somras (han bor i thailand sen 2½ år tillbaka) så hade vi ett stort bråk om just detta… Min yngsta bror (12 år yngre) fick ofta saker av mig när jag flyttat hemifrån & var barnvakt, men aldrig vapen… Sånt skit fick mamma köpa, om hon tyckte det var så lämpligt.. han tjatade sig blå om en riddarutrustning, men jag vägrade.

Min sons pappa sa att hans skulle köpa dittan & dattan till Charlie, vilket jag satte mig på tvären om. Jag uppskattar inte att mina barn ska få leka krig & andra våldslekar, när det är så många som drabbas i världen, dör, överlever stympade & med blödande sår i själen av allt de sett & upplevt.

Min sons pappa vill inte ha ansvar för sonen (tack & lov), bara komma på besök en gång om året, vilket passar mig bra, men han trodde ändå att han skulle få bestämma hur jag ska uppfostra sonen & att han kunde gå emot mina beslut…

Jag sa att jag skulle neka Charlie att få ta emot vapen. Då skulle pappan ge honom i smyg. Då sa jag att jag får visitera pappan & rota i hans väskor innan han släpps in i mitt hem.

Då skulle han köpa hem vapen till farfarn istället. Där kommer han itne få ha vapen heller & han kommer itne få vara där om du eller andra i er familj trotsar vad jag beslutat, sa jag till honom.

Han försökte hela tiden hitta genvägar till att trotsa & bestämma men kunde inte ge en bra anledning till varför min son ska få leka med vapen, förutom att han är ju pojke..

Jag blev så arg, så jag hade faktiskt lust att sparka honom på smalbenen & vrida om näsan på honom! & det är väldigt milt, med tanke hur jag kunde vara när jag var tonåring.. (våld föder våld)

Jag försöker vara en bra människa & försöker fostra mina barn till att bli bättre människor än vad jag har varit.. jag vill inte mina barn ska leka krig eller våldslekar när så många lider… Sen kommer den grisen & jäklas… Tur att sonen är så liten ännu att han inte fattar ordentligt… Jag vill helst inte att han ska leka våldslekar på dagis sen heller, men jag kan inte sitta där dagarna i ända för att kontrollera.. tur att fröknarna är emot våldslekar & ofta hinner stoppa dom.

Jag förstår inte alls varför man vill ge lekaksvapen till sina barn? vad ska det vara bra för? Jag har sagt till min familj att Oskar inte får ha leksaksvapen, vissa av dem himlar med ögonen och tycker att jag är löjlig, vi fick leka med leksaksvapen när vi var små.

Flera av barnen på gården där jag spriger runt ute och leker med leksaksvapen i lekparken, det irriterar mig för jag försöker att se till att Oskar inte ser på sådan skit på tv och han får inte leka med det sen kommer de där ungarna och inspirrerar honom i alla fall.

Jag håller med dig. Jag har haft nolltolerans för vapen och överdrivet våldsamma spel här hemma. Det är dock väldigt svårt att få andra att lyssna har jag lärt mig. Som pappan eller den sidan av släkten till sonen och även min sida har haft lite svårt att förstå vad jag menar… Störande.

Barns lek är ju en bearbetning av saker de sett eller gått igenom. Klart som fan att de då lekter mer våldsammma lekar när de sett nåt sånt på tv! Har själv sett det beteeendet hon mina yngre bröder efter att de sett star wars i allför ung ålder. Själv nöjde jag mig liksom dig att hoppa från tak med paraplyer, stoppa upp plastpärlor i näsan och soppskålar på huvudet.

Men eftersom barn inte alltid kan skilja på fantasi och verkligehet, och det samtidigt är föräldrarnas ansvar att se till att de med tiden lär sig detta, så låter det ju en aning märkligt att man då uppmuntrar femåringar till att gå och sikta med ak47:or på andra, men att det är förbjudet att skjuta någon på riktigt. Hur ska ett litet barn kunna fatta så luddiga direktiv? Bättre att vara konsekvent och säga rakt nej till sådana leksaker.

När jag var liten fick vi leka med "vapen". Vattenpistoler, knallpulverpistoler, gummipilbågar, pinnar osv. Tycker inte det har påverkat oss nu när jag ser tillbaka på det. Håller med som någon skrev innan, det var mer som att lega "tagen" än typ "du ska döööö". Men sen avbröt alltid någon vuxen om det blev för verklighetstroget. Problemet är ju att barn har svårt att skilja på fantasi & verklighet, skulle de på ngt konstigt sätt lyckas få en riktig pistol i sin hand (inte för att jag tror att en familj i sverige bara skulle ha en pistol liggandes hemma bara sådär…) så kan det ju bli ganska farligt :-/ Däremot tycker jag att om man som förälder låter sina barn leka krig & våldsamma lekar så gäller det att PRATA med barnen & förklara att såhär ser det inte ut i verkligheten.

Håller med dig till 100. Däremot ät barn mycket mer svårflirtade när det gäller lekar och leksaker,men allting handlar om vad man låter sina barn titta på och göra. Om man är emot våldsamma leksaker så borde man ju göra sitt bästa för att inte låta sina barn titta på våldsamma filmer, men fortfarande så är det svårt eftersom det finns överallt, reklam till exempel och främst på dagis. Ska man tvinga sina barn att inte leka med vissa eller hur långt ska man gå egentligen? ääe de svårt det där:P

det finns ju så mycket annat man kan leka!

Jag gillar waldorfpedagogiken. Där avleder man ofta lekar som enbart är imitation från nåt de sett på tv. (alltså de lekar som bara går ut på att upprepa nåt de sett, inget eget kreativt tänkande)

man behöver inte alltid göra det, men jag tror det kan vara bra eftersom att barn lätt kan fastna i mönster som inte är utvecklande eller bra.

Jag ser det ganska ofta hos just pojkar.

Åååh, jag älska att leka röda/vita rosen när jag var liten 🙂

Till ämnet, jag håller med dig helt och fullt! Alla klagar på hur våldsamt vårat samhälle är idag och det är inte så konstigt! Det är ganska uppenbart att det finns barn som blir våldsamma när dom blir äldre bara för att dom riktade pistoler mot varandra som små, dom slår varandra till och med hoppar på varandra. Jag tycker så här, för att vi ska kunna gå vidare i samhällsfrågan måste vi inrikta oss först och främst på barnen, dom är världens framtid! (det låter säkert konstigt att jag säger detta som bara är 17 år, men i sånna här frågor känner jag mig skapligt mogen)Vi måste i alla fall minska på alla leksakspistoler, skjutspel, "knark/hor spel" som till exempel GTA visst det är åldersgräns på det spelet men det påverkar en 17åring lika väl som en 8 åring faktiskt vad jag har märkt i min omgivning på gymnasieskola, det märks må jag säga! Även olika legofigurer med inbyggda pistoler osv. Visst, det fanns väldigt mkt sånt när jag också var liten, men det va inte alls på samma sätt tycker jag, vi nöjde oss med att leka ute i skogen, hoppa hopprep, spela kulor och att kolla på vanliga barnprogram, Björnes magasin till exempel. Jag tror även att föräldrar i dagens läge bör komma till insikt med filmer och sånt som du tog upp, det är inte lämpligt för ett litet barn att kolla på "skjutfilmer". Detta måste också låta konstigt när jag säger detta eftersom jag inte har en endaste aning om hur det är att vara förälder idag men jag försöker sätta mig in i situation så mycket det går, men att jag helt ska förstå är ju helt omöjligt.. Hoppas inte att någon blir arg på att jag på endast 17 år uttrycker mig om den här frågan men jag tror att dom flesta förstår mig. Kramar Jenny

chalom — tyvärr så är det ju så att småpojkar och småflickor vet i tidig ålder vad som förväntas av dem. De ser andra pojkar leka våldslekar och då vill de ju vara likadana. Tyvärr. Det är därför jag tjatar så mkt om genus.

Alfahanne — visst är det deprimerande?! Jag får ångest när jag tänker på att jag inte kommer vara den enda influensen i ninjas liv (fast det är ju positivt OCKSÅ) men man får ju som du säger, se till att pränta in ett dussin goda värderingar i ungarna så kanske det blir fölk av dem med.

Jag bryr mig egentligen inte overdrivet mycket om

vad andra manniskor later sina barn leka med, min

bror har tillexempel pilbagar (med gummipilar 'course)

& vattenpistoler & sant dar, men sjalv skulle jag

aldrig kunna kopa nagot sadant till vare sig mitt

eget barn eller andras barn. En del kallar mig

trakig & ''uptight'', men hellre tar jag det an

tvingar mig sjalv att kopa ungen ett stort

plastgevar! Det varsta ar nastan att leksakerna

ser ut PRECIS EXAKT som orginalen. Laskigt.

Som svuren pacifistmamma sträckte jag mig till färgglada vattenpistoler i plast, gärna i så "opistolig" form som möjligt och genomskinliga…

Så trädde Lucky Luke in i vår värld och med honom en och annan revolver suck Men nåde unge sonen om han siktar mot någon eller på annat sätt uppför sig som anhängare av Columbine! Mer än en gång har jag kastat ut Lucky Lukes revolver på gårdsplanen…

Tack och lov börjar LL-perioden gå över…

Teoretiskt sätt så borde inte krigslekar/krigsvapen påverka barnet negativt på något sätt. Forskning har ju faktiskt inte alls visat något resultat på detta, bla en studie som gjordes i Holland 1993. Tror vi vuxna tror det är mer "hemskt" än vad det är. Kan faktiskt ha väldigt positiva effekter för barnens själva att leka dessa lekar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *