Kategorier
diskussion & debatt

Den viktorianska comebacken

Pryd SKC’are: I think it’s ok to be naked around your kid until about 5. Nudist may see it as harmless, but exposing yourself to children always has some affect. Nej, det är inte ett citat av tant Adga 75 eller ett citat från den viktorianska tidsåldern. Och det är inte första gången jag stött på […]

Pryd SKC’are: I think it’s ok to be naked around your kid until about 5. Nudist may see it as harmless, but exposing yourself to children always has some affect.


Nej, det är inte ett citat av tant Adga 75
eller ett citat från den viktorianska tidsåldern. Och det är inte första gången jag stött på människor som – på riktigt – tror att det på nåt sätt kan vara skadligt för ett barn att se en naken kropp. Jag undrar hur de tänker och på vilket sätt det kan vara skadligt. Vad är egentligen effekterna menar de? Och varför blir det just skadligt efter en viss ålder?

Att vi – ur ett historiskt och globalt perspektiv – alltid varit nakna inför varandra (och t.o.m haft se mer öppet. Ve och fasa!) verkar inte bita som argument.

Jag har t.o.m hört argument att det är direkt olämpligt för en könsmogen ungdom av manligt kön att se sin mamma naken. För då kanske han kommer att inkludera henne i sina sexuella fantasier vid ev. onani. Verkligen? Handen på hjärtat nu — hur många av er skulle blir sexuellt upphetsade om ni råkade se morsan eller farsan näck? *ryser vid tanken*

”Endast en handling kan vara skamlig eller osedlig. Den som i nakenheten ser något osedligt är själv en osund människa”

Själv växte jag upp med skamkänslor kring min egna kropp (och min sexualitet) med vuxna som gjorde narr av min nakna kropp eller som direkt betedde sig olämpligt. Jag har inte så många minnen av att ha sett mina egna föräldrar nakna på ett naturligt sätt, utan mer smusslande och gömmande. I vuxen ålder har jag ett dåligt förhållande till min kropp och visar mig inte gärna naken.

Det är en skandal att många föräldrar inte ens vågar bada ihop med sina barn, sova ihop eller ens krama dem när de är nakna av rädsla för att kallas pedofil.

Nej, jag tror faktiskt att det är nyttigt för barn att växa upp med nakenhet som något naturligt och inget man behöver gömma och skämmas över. Jag tror det bidrar till en positiv självbild och kroppsuppfattning.

Och jag tror att det är de som vrålar högst och förfasar sig över denna naturliga syn på människokroppen är de som har svårt för att kontrollera sina egna sexuella känslor. Det de gör är ju att indirekt sexualisera situationen. Hur ska man annars tolka deras rädsla för att något olämpligt kommer att ske bara för att man är naken?

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Den viktorianska comebacken”

När barnen fortfarande är barn tycker jag att det är lugnt… men personligen tror jag att det hade kännts hyffsat olustigt att typ se min pappa naken när jag var över 10 år gammal… och jag är inte uppvuxen i en familj som gett mig skamkänslor för min kropp & sexualitet..

Jag är övertygad om att är man van att se varandra näck så blir det inget konstigt och därmed inget pinsamt eller jobbigt.

Naken hud måste ju inte ha med sex att göra, men det är så samhället ser på saken tydligen. Jag tror att det kan vara nyttigt att se sina föräldrar nakna, framförallt den av samma kön för då kan man identifeira sig med dem och se vart man fått sina former ifrån, sådant börjar man ju undra när man kommer i puberteten och tror att man är ensammast i världen med att få bröst och hår och sånt. Om man redan som barn då är uppvuxen med att en naken kropp är något bra och naturligt så förebygger det kanske att man får en skev uppfatning som äldre och istället börjar mäta sig med HM:s underklädesmodeller eftersom de är det enda nakna man sett.

jag är uppvuxen i en nakenfamilj. vi har klampat in & gått på toa när någon badat, borstat tänderna etc, & inte brytt oss ifall man på väg in i duschen kommit på att man behövt hämta nåt på andra sidan huset eller om telefonen ringt. när man bajsat har vi dock oftast respekterat att man kanske vill vara ifred, men låsa toadörrn gjorde aldrig någon. däremot så valde både min bror & jag att börja vilja vara mer ensamma på toa, samt skyla oss med badhandduken när vi gick ut från duschen, när vi var runt 14-15. från då kändes det för mig mest naturligt att fortsätta vara naken när mamma var i närheten, inte pappa eller brorsan. detta var dock inget våra föräldrar uppmanade oss, utan det kändes dags då att börja bli mer privat.

sedan jag flyttade hemifrån har jag fortsatt vara naturligt naken hemma, oavsett om jag är ensam hemma eller om jag haft pojkvän eller (tjej)kompis där. vafan, har jag glömt ta med trosor in på toa & inser det när jag smörjt in mig, inte fan drar jag min blöta handduk runt kroppen! och jag skiter fullständigt i om nån granne ser (som nån pojkvän kommenterat ibland). det är superskönt att vara naturlig i sin nakenhet. tack Tore & Gittan!

Jag går naken här hemma och har en son på sju år nu. Inga som helst problem. Sonen går naken emellanåt också men vi säger till han om vi har besök här att han får klä på sig däremot. Jag kommer nog inte bry mig så mycket än på ett tag i alla fall. Varför skulle jag liksom? Det är ju ingen främmande okänd människa direkt.

fast nu håller jag inte med dig riktigt, LD.

jag är också uppvuxen i ett "bra" hem, och har enligt mig själv bra självkänsla. MEN, jag hade definitivt inte uppskattat att se pappa naken när jag bodde hemma! okej, kroppen är naturlig, kroppens funktioner likaså. men jag skulle aldrig få för mig att t.ex. ha sex med öppen dörr när jag vet att barnen är vakna och kan se. nej, någonstans får gränsen gå!

jag har inte mått dåligt av att ha det såhär (vad jag vet?!) och det har absolut inget med pedofili att göra, utan jag anser att efter en viss ålder är man helt enkelt färdig med att se sina päron nakna…

Fast du Linda — VARFÖR tror du att du känner så?

För jag känner folk som växt upp i hem där nakenhet är naturlig och ingen av dem resonerar som du. De bryr sig helt enkelt inte överhuvudtaget. Medans jag förmodligen skulle få ett behov av att sticka ut mina ögon om jag såg farsan näck så rycker t.ex maken bara på axlarna inför sin egen mammas kropp.

Och jag menar ju givetvis inte att det är antingen eller. Men växer man upp i ett hem där alla alltid visar sig nakna så blir det det som är helt normalt.

I de kulturer (t.ex primitivare stammar och urspungskulturer) där man faktiskt går runt helnäck hela tiden – tror du att det är nån som egentligen tycker det är jobbigt? Eller är det så att de är vana och inte ser den nakna kroppen som något märkvärdigt alls?

Jag kan även tänka mig att vår porrskadade kultur bidrar en hel del till de negativa känslor vi har gentemot varandras nakenhet.

(och sen pratade jag ju inte om sex! Jag uppmanar ingen att ha sex med öppna dörrar)

Linda

vilket snabbt hopp mellan att se sin pappa naken & att ha sex med öppen dörr när barnen är vakna. det hör ju inte ihop, alls.

LD

jo, vår porrskadade kultur spelar säkerligen in, och den kristna skammen & moralen. dålig kombo.

Jag tror att oavsett hur man gör så måste man respektera barnen och de gränser de eventuellt börjar sätta upp så småningom.

Jag är uppväxt med mycket naturliga och sunda förldrar, men jag började stänga dörren och använda både duschdraperier och handdukar någonstans vi 10-årsåldern, eftersom jag kände ett ökat behov av en mer "privat" sfär. Samtidigt började jag även undvika att gå in i badrumet om någon av mina föräldrar var där, för att på något sätt börja befästa min position som "egen individ".

Det föll sig helt naturligt att börja ha ett slags privatliv, helt enkelt, och det var det enda området där jag kunde göra en markering.

Men helt klart gör man sina barn en stor tjänst genom att avdramatisera människokroppen redan från början!

Självklart ska man vara lyhörd för övriga familjemedlemmars integritet. Det säger ju sig självt. 🙂

Jag går inte naken oavsett om jag är själv eller inte… haha Men då är det kanske viktigare för mig att "tala om" nakenhet och människans kropp och hur naturligt det egentligen är med nakna kroppar med mitt barn.

Tror inte att jag skulle tycka det var konstigt om mina barn såg mig naken här hemma och så.

Alla är vi ju olika och sen så är det ju från familj till familj när det kommer till nakenhet. För vissa är det svårt och för vissa är det jättelätt…

Inget som jag riktigt har reflekterat över! Får kanske göra det och så vad jag kommer fram till 😉 Kul med nytt inlägg och där jag får tänka till och känna efter….

MERA NAKET!

Jag kommer från en familj där vi inte bryr oss. Vi har alltid haft bastu och alltid bastat hela familjen ihop. Jag kan vara med mamma på toa när hon bajsar eller tvärtom, inget konstigt.

Men min man…. Hans familj är otroooooligt tillknäppta. Inte visa mer hud än nödvändigt. Man klär på sig i badrummet innan man visar sig för någon annan osv.

Vi har anammat min familjs synsätt här hemma. Jag badar med sonen, går omkring naken och så vidare. Det är svårare för min man men han lär sig.

Självklart mår barn inte dåligt av att se sina föräldrar nakna. Vilket jävla larv.

Barn mår dåligt av att saker blir förbjudna och farliga.

Min familj har varken fördömt eller hyllat nakenhet. Min storasyster är mer avslappnad att vara näck, själv föredrar jag att vara påklädd. Inte för att jag hatar min kropp (jag har inga problem att näcka när situationen kräver så) – jag trivs helt enkelt bättre med kläder.

Jag ser inte heller skälet till att införa en nakenkultur i en familj, för mig har det inget värde I SIG att vara näck. Och jag tycker absolut att man ska ha rätt till integritet och privatliv trots att man bor under samma tak (som att gå på toa själv, duscha ifred, etc).

Fast jag skulle heller inte dra mig till att börja tala om att det är PERVERST att vara naken ihop och sådant, verkligen inte.

Däremot kan jag se att värde i att faktiskt bevara lite mystik kring den nakna kroppen. Jag tycker det är mer spännande att få se killars lekamen vid väl valda tillfällen, än att de ska dingla runt i bara mässingen i tid och otid 🙂

det ligger nått i det du säger =)

är många som är livrädda att visa sig naken för folk inklusive jag själv.

Skulle inte vilja se mina föräldrar nakna frivilligt.

men känns ändå mer okej när de e tjejer!.

typ bra kompisar slektingar eller "morsan!" av kvinliga könet då ju!. rätt lustigt att det är så med tanken på hur det har sett ut tidigare…. är med i en pjäs som utspelar sig 500 efk och dom sov ju i långhus…. så där gjorde dom ju det mästa öppet. =) men som sagt håller med dig!. Tror absolut inte att det är skadligt. ja döljer mig pga min egna självkänsla.

tessan– ursäktar min förmåga att uttrycka mig så oerhört mycket. det jag menar är att den privata sfären, kroppen, bör vara privat.. det är bara min åsikt. jag är ju inte dum i huvudet, jag fattar att folk har sex (och fattade det säkerligen vid 10 år sålder också) men jag VILL LIKSOM INTE SE ELLER VETA!

LD-porrskadad, visst.. dock så tittade jag inte så mycket på porr när jag var liten, vad jag minns. men man har nog en inbyggd känsla för vad som är privat och inte. därmed inte sagt att något är fult eller skamfyllt, absolut inte! men jag hade fan inte uppskattat att min pappa hade viftat med fjongen hur som helst!!

linda

det jag menade med att det inte hör ihop var att för en sådan som jag, som vuxit upp i en nakenfamilj, så vandrar inte tanken från att se någon i familjen naken till att nakenhet är en privat sak till att sex är privat. likaså tänker man inte på att pappa har en "fjong han kan vifta med hur som helst", eftersom en naken kropp inte är lika med dess könsdelar. i en familj där nakenhet är naturlig varken viftas det med fjongar eller tuttar, eller blygdläppar heller för den delen 😉

jag ville alltså bara påvisa skillnaden i sätt att tänka på & se den nakna kroppen, absolut inte antyda att du var dum i huvudet.

Här är en till som är uppväxt med föräldrar som gick nakna t ex från badrummet till sovrummet osv. De sov nakna och så gör också vi.

Vi sover för det mesta nakna och när mellankillen kommer på natten och har kissat på sig så tar han av sig pyjamasen på toan och kryper ner iskall och naken mellan mig och min man… Äckligt? Pedofili? Nä, naturligt! Ingen av oss gör lika med våra barn och vår sexualitet, det är två vitt skilda saker.

Jag har inga problem med att se mina föräldrar nakna, jag är uppvuxen med att det är något som förekommer frekvent och utan omsvep så det är helt enkelt inget jag gör någon affär utav.

Sen föredrar jag iofs att inte visa mig naken inför dem, men det tror jag snarare hör till den naturliga och personliga utvecklingen – en del av utbrytandet ur barndomen. Jag tror det är naturligare att känna sig bekväm naken inför sin partner och sina barn än vad man är inför sina föräldrar.

Teskedsmamman, vad mysigt det lät! Vi sover i kallingar/trosor och just nu sover jag med amningslinne men det är mest för att jag inte ska frysa och för att jag tycker det är lite obehagligt när mjölken läcker lite om nätterna. Annars är det som sagt helt bart på överkroppen för hela slanten. Det ska bli härligt nu till sommaren att sluta klä Simon i pyamas igen.

Jag är uppväxt i en nakenfamilj men avskyr att se andra människor nakna, lättklädda ok men helnakna-nej. Det gäller även mina föräldrar, mamma bryr sig inte men pappa visar sig inte naken eftersom han vet att jag tycker det är obekvämt. Undrar vad som gick fel med mig?

Fast jag har inga problem med min egenkropp eller att vara naken i sig men jag tycker de flesta situationer när jag är naken är situationer när jag vill ha ett privatliv och vara ifred som typ på toa, i duschen etc.

Min dotter är van att se mig näck. Vi badade ihop ibland tills hon var ca 5 eller 6 år. Det var nåt hon tyckte var riktigt mysigt, med tända ljus & skumbad & så låg vi & pratade om ditten & datten.

Jag tycker inte att det har varit obekvämt att visa mig näck inför henne, men det har bara varit när jag duschat typ. Annars kan jag ha gått halvnäck hemma.

Hon har börjat skyla sig, sen ca 6 månader tillbaka iom att hon kommit in i puberteten, men hon bryr sig dock fortfarande inte om jag är halv eller helnäck, vilket är skönt.

Min son får oxå vänja sig vid att jag kan strutta runt en stund efter duschen.

Jag har också vuxit upp i ett ganska naket hem, badat badkar med mamma eller pappa eller tillsammans med mina småsyskon (en syster och en bror). Vi var på nakenbadstränder i Tyskland som små, har alltid varit bekväm i min nakenhet. Badade med "endast" bikinitrosor tills jag fick små bröst i typ tolvårsåldern. Men från att det syntes att jag kommit in i puberteten, bröst, hår, mens har jag varit väldigt avståndstagande mot min pappas nakenhet. Vet inte varför jag känner så. Men det har han tack och lov accepterat=). Vill inte behöva se honom springa näck från sovrummet till badrummet när jag står i hallen och tar på mig skorna. Men precis som LD skriver, självklart handlar det om integritet och respekt i slutändan.

i min familj har vi alltid haft en avslappnad relation till nakenhet, det har aldrig varit någon "grej" utan mer helt naturligt. idag är jag snart 20 och jag reagerar inte alls om mina föräldrar är nakna, och har inga problem med min egen kropp. jag tycker det varit skönt att växa upp i en familj där inte nakenhet anses som något fult och onaturligt.

Vad fasen här sitter jag barbystad och fin 😀 japp så ska det va hahah :D:D

Jag har absolut växt upp i en familj som tyckt det var okej med nakenhet. Herregud, lite titt som tätt står liksom mamma framför en efter att ha duschat och man kan inte bli förvånad om man öppnar dörren till toan och hittar henne sittande där och skita… japp skita.. haha sedan har jag nog sett halva släkten naken med, många gånger… Den enda jag inte sett så mycket av är nog pappa…Phew tur det.. 😀 hahahah

Men nu är det i alla fall så att det är himla dåligt att du kände så och jag håller fullständigt med dig. Inte fasen är det nåt konstigt med att visa sig naken inför barnet!

Jag mår toppen, inga problem utav dessa syner och inte heller är jag nudist, förutom kanske nu.. men kan det verkligen räknas om man tränat, blivit jättesvettig och tagit av sig tröjan? jaja.. Så kan det va.. Fortsätt skriv!

Hehe, drar mig till minnes hur jag närstuderade pappa och grannmannens* snoppar i bastun en sommar när jag var liten. Det var nog första gången jag verkligen funderade över vuxna mäns snoppar, för jag minns hur besviken jag var över att de var så SMÅ. (Hade ännu inte riktigt greppat det här med att stånd gör dem mycket större haha). Folk runt mig hade en ganska avslappnad attityd till sin nakenhet när jag var liten och det tycker jag var skönt. Bastugrejen var ju ett lagom dramatiskt förstamöte med vuxensnoppar, liksom.

* Vad är den manliga varianten av "grannfrun" egentligen? Och när vi ändå funderar på det, vad heter "föredetta" i plural för män? "Föredettor" säger man ju om kvinnliga ex… Kan en kvinna bara ha EN föredetta?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *