Kategorier
diskussion & debatt

Det är bra att vara kritisk så länge man inte låter det stanna där och ser det som ett skäl att inte bry sig.

Igår visste inte jag vem Joseph Kony var. Jo, det är sant och jag kan skämmas lite för det, men det blir lätt så när man lever i sin lilla välfärdsbubbla med vardagsproblem och i-landskonflikter. Iallafall för mig. Jag vet inte hur det är med er. Men idag vet jag vem Kony är. Och det […]

Igår visste inte jag vem Joseph Kony var. Jo, det är sant och jag kan skämmas lite för det, men det blir lätt så när man lever i sin lilla välfärdsbubbla med vardagsproblem och i-landskonflikter. Iallafall för mig. Jag vet inte hur det är med er.

Men idag vet jag vem Kony är. Och det vet tusentals till. Miljontals vågar jag nästan påstå och det är tack vare det fantastiska verktyg som våra sociala medier faktiskt är. Vi lever mitt i en nyfödd revolution och vet inte om det! Men det är superhäftigt.

Och det stannar ju inte där för debatten har tagit fart. Överallt så diskuteras Kony och Invisible Children och huruvida rösterna är kritiska eller inte spelar faktiskt ingen roll för all röster är välkomna, för alla bidrar de till något stort; medvetenhet kring ett problem som många blundar för och som förmodligen kommer leda till en hel del gott.

De som ställer sig kritiska mot IC kommer till exempel leta andra vägar för förändring och andra organisationer att stödja och i processen tipsar de resten av världen om alternativ med sina kritiska röster och det ÄR JU NÅT BRA! Invicible children är bara en röst av många. Det behöver inte stanna där, eller hos dem.

Igår visste jag inte vem Kony var. Idag vet jag det. Bara det är en seger.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Det är bra att vara kritisk så länge man inte låter det stanna där och ser det som ett skäl att inte bry sig.”

Det visste faktiskt inte jag heller igår. Och liksom du, kan jag ju skämmas lite för det. Men jag vet nu. Och jag vet tack vare denna video som har spridits i ilfart, och vilken agenda just denna organisation spelar mindre roll. JO, det spelar absolut roll, det ÄR jätteviktigt att man inte direkt utan att kolla bakgrund skänker massor med pengar utan att veta vart dem går, i detta fall verkar ju det vara Ugandas militär… MEN det ÄR bra att videon fick sådant genomslag, för tänk hur många fler än du och jag som inte visste vem Kony var, men som vet nu, det ÄR bra.

Hej Natashja! Jag skriver till dig för att jag idag läst en så jävla dum ledare i Östgöta Correspondenten som jag försökt skriva ett svar på här http://ljuvajulia.blogspot.com/2012/03/internationella-kvinnodagen-del-2.html . Jag är inte särskilt bra på att skriva om politik, jag skriver helst om bajs och klantigheter och gnäll, men tänkte jag skulle tipsa dig och Fanny (arsinoe) omet så kanske ni kan påta ihop något lite mer välformulerat. Här är länken:http://www.corren.se/asikter/ledare/funderingar-fran-en-fore-detta-feminist-5957368-artikel.aspx

Lady Dahmer,

Jag såg dig idag. Jag satt på en buss och såg dig och din fina familj gå förbi och jag vill av bussen, jag ville fram och säga hej. Jag såg dig på kvinnodagen! Senare idag var jag med och skapade en feministist rörelse på min skola. Det hade aldrig gått utan dig, jag hade aldrig tvingats tänka så mycket utan dig. Du har betytt så himla himla mycket för mig och jag tror typ jag älskar dig, din blogg älskar jag i alla fall. Och nu delar du KONY som jag bett di gom och jag blir så förbannat glad. Asså åh det här är verkligen bästa kvinnodagen någonsin :love::love::love::love::love::love::love::love::love::love:

Jag tycker inte IC förtjänar uppmärksamhet, de ger pengar till militären som rekryterar barn de med, och våldtar. De stödjer regeringen som vill införa dödsstraff för de som är homosexuella.

Tyvärr. Jag har hittat många andra organisationer som är mycket bättre, och visst är det bra att IC öppnat ögonen för detta, men majoriteten ser det inte kritiskt, de donerar till IC istället… icke bra.

Jag ser det bra, men jag ser det dåliga också. Det hela är en svår situation.

Problemet är ju bara att IC vill lösa problemet med Kony genom att pumpa in pengar till Ugandas militär vilka också rekryterar barnsoldater. Dessutom gör Ugandas militär en massa andra vidriga saker som att våldta kvinnor och mörda homosexuella. Den nuvarande regeringen förtrycker den folkgrupp viken Kony är en del av, det förmildrar givetvis inte hans brott men man måste tänka på att detta inte handlar om en problematik mellan en tydlig god och ond sida.

Hanna skriver bra varför man inte bör stödja IC

http://www.hannafriden.com/politik-samhalle/sluta-sprid-konyfilmen-invisible-children-bakom-filmen-gar-inte-att-lita-pa/

Jag är oerhört kritisk till felriktat vältänk. För det första anser jag att bistånd är ett problematiskt begrepp, en del av kapitalismens logik och man kan inte helt enkelt säga att "vaddå, jag menar ju bara väl" för om du menar väl och skänker tio kilo kläder till Rwanda för att du tror det är rätt så bidrar du till att landets och regionens egen klädindustri försvagas. Om du åker och arbetar som volontär utan att veta och inse vilken funktion du har kan du bidra till att antalet arbetsplatser för lokalbefolkningen minskar. Dessutom fungerar bistånd ofta som alibi för att inte ta tag i den verkliga problematiken. Man sätter plåster på något som kräver operation.

Gällande videon har jag ett flertal invädningar mot den, allra främst därför att den förenklar ett komplext problem, reducerar barnen till offer och använder sig av en retorik som osar av kolonialism. Var är ugandeserna själva i denna video? Till de som sprider vidare denna filmsnutt, att se en video och att länka vidare är INTE att bry sig. Ni bidrar till att sprida vidare en förenkling och ett avfärdande av ett komplext problem. Men visst är det skönt att känna att man bryr sig, eller? Trots att man faktiskt inte GÖR något annat än sväljer en olämplig lösning som serveras på ett silverfat.

Vi ska alltid tala för Afrika, inte med Afrika och vi ska alltid rädda afrikaner, stackars offer sominte kan rädda sig själva.

Jag jobbar för ett afrikanskt land och det är alltid samma sak. Jag besökte tysk-afrikanska ekonomiforumet i Dortmund i veckan. Det är så intressant det där hur så många ekonomiska forum är likadana. De snackar och det snackas om att Afrika är den nya marknaden och skynda på, dörren står öppen var inte rädda för kineserna det finns så mycket plats för alla och det handlar inte längre om bistånd utan utvecklings- och ekonomiskt samarbete och för guds skull, var på plats, skaffa er en afrikansk partner, åk dit. Det är så viktigt med en jämnställd dialog och Afrika är det nya! Och så är det as usual enbart europeiska företag och politiska representanter som står och snackar om prisindex, urbinsering, en växande marknad (alltid mobiltelefoniexemplet) och kanske i slutet får en afrikansk ambassadör säga ett par closing remarks. Istället för att bjuda in experter och technocrats från kontinenten låter det ett band från Ghana spela i pausen.

Här en bra sammanfattning av vad som är fel med videon:

"

Lack of context and nuance: in the video, the founder of Invisible Children tells his young son that Kony is a bad guy and he must go. Daddy will work on making sure he is caught. He goes on to state later, “if we succeed, we change the course of human history.” Such a humble undertaking! Simply, a long socioeconomic and political conflict that has lasted 25+ years and engaged multiple states and actors has been reduced to a story of the good vs bad guy. And if a three-year-old can understand it, so can you. You don’t have to learn anything about the children, Uganda, or Africa. You just have to make calls, put up flyers, sings songs, and you will liberate a poor, forgotten, and invisible people.

This approach obviously denies realities on the ground, inflates fantasies abroad, and strips Ugandans of their agency, dignity and humanity- the complexity of their story and history. The work, consequence, and impact are all focused on Uganda, but the agency, accountability, and resources lie among young American students. Clearly a dangerous imbalance of power and influence; one that can have adverse lasting effects on how and what people know of Uganda. It reduces the story of Northern Uganda, and perhaps even all of Uganda, into the dreaded single narrative of need and war, followed by western resolve and rescue. As we have seen from the past, without nuance and context, these stories stick in the collective memory of everyday people for years in their simplest forms: Uganda becomes wretched war. Whatever good IC may advance in raising more awareness on the issue or even contributing to the capture of Joseph Kony, it can never do enough to erase this unintended (I hope) impact." Texten i sin helhet: http://innovateafrica.tumblr.com/post/18897981642/you-dont-have-my-vote

I övrigt tack för en asbra blogg.

Lady D, vad är din åsikt om RUT avdraget? Är det pigor som skurar överklassens dass eller är det ett bra verktyg som fångar upp en yrkeskategori och för in de i systemet? Du har ju liksom alltid rätt!

Jag förstår inte att folk sprider den här filmen utan att ha någon koll öht om vad de sprider egentligen. Så naiva alla är….jag trodde du skulle vara lite mer källkritisk. En välgjord film, är det allt som behövs för att alla ska sprida detta vidare. Har någon en aning om vad det är egentligen???:question::question::question:

NATALIE Ja. Jag har en ganska bra aningom vad det är ja. Jag har tagit del av båda sidors argument. Varför är du så arrogant att du tror att man måste vara bakom flötet för att man inte kommit till samma slutsats som du?

Jag har inte en aning om vem Joseph Kony var, så jag tycker att filmen har fyllt ett syfte.

Ett tips till alla ni som vill hjälpa till och som klagar på mellanhänder och att det är så dyrt o.s.v. – börja använda Kiva.org.

http://www.kiva.org

Idén är enkel och skitsmart. Hitta en persons idé ni tror på, låna ut pengar, deras investering lyckas, ni får tillbaka er pengar. Och gör om det. Ni lånar ut 25 dollar som för den personen kan betyda en enorm skillnad. Det kostar inget förutom att ni kan donera till kiva.org för deras mellanhandskostnad, samt att i värsta fall så kan investeringen gå fel förstås.

Om ni använder följande länk så får ni t.o.m. 25 dollar att låna ut gratis, donerat av Reid Hoffman som är någon rik snubbe bakom sajten.

http://www.kiva.org/invitedby/marcusjohansson

Notera att jag inte tjänar något på länken själv, utan att ni måste använda den för att få 25 dollar att låna för. (Vill LD ta bort länken för egenreklam så förstår jag det).

Jag hittade själv precis sajten och har läst om det och tycker att det är en av de smartaste webbplatser ö.h.t.

Kanske lite halvt Off-topic dock… 🙂

Men shit, det är väl uppenbart att LD har förhastat sig som alla andra och klistrat in en hjärtskärande länk för att plocka PK-poäng. Sedan när hon inser hur idiotiskt det var – och att människor hon beundrar som Hanna Fridén så knivskarpt har poängterat varför – så handlar det helt plötsligt om att "jo men nu vet vi ju vem Kony är, och det är ju bra eller eh". Ffs.

Natali: jag visste redan innan lite om det som skedde. sen såg jag filmen. Valde att läsa på om båda sidor och valde sen att posta filmen på min facebooksida. Däremot länkade jag både för/mot-sidor och uppmanade alla att informera sig innan de tar ställning.

vad vet du om temat? Vet du mer än det Hanna Friden har skrivit plus någon random bloggs kritik? Har du verkligen informerat dig över båda sidor? Eller köper du det rakt av för en bluff?

Jag gillar inte riktigt hur fokusen flyttas från det som faktiskt händer och det som hänt till att handla om enbart organisationens rätt och fel. Man ska granska allt kritiskt men jag gillar inte tonen angående engagemang som vissa har och jag gillar inte bilden av välgörenhetsorganisationer i allmänhet som vissa förmedlar utan att veta om det.

Citerar mig själv:

"Folk säger att det är tråkigt att människor inte engagerar sig mer och är aktiva på heltid. Jag själv är engagerad i olika problem och det som jag märker är en gemensam nämnare för folk som inte skänker pengar eller engagerar sig etc är eftersom att de har den föreställningen att ALLA organisationer är skit. Att alla fuskar ändå, allt är bara propaganda och det inte är någon idé att göra någonting. Att det är den bilden de har fått av omvärlden. Med den attityden så händer ju absolut ingenting. Jag vet inte heller någon organisation som har varit fri från kritik.

Man ska kritisera och granska allt MEN jag tror även att man måste tänka på HUR man lägger fram sin kritik och vad man förmedlar för bild av välgörenhetsorganisationer i media så det inte blir att folk får bilden av att bry sig är hopplöst.. att inte ge bilden att engagemang är något negativt. Att inte få folk som inte varit medvetna eller engagerade tidigare att känna att de ska krypa tillbaka och skämmas för att NU bryr de sig. Att de inte gör nog stora handlingarna för förändring så därför ska de strunta i det.

Det känns helt ärligt som om man förminskar attitydförändring (som faktiskt är något viktigt för att något ska kunna ändras) och vad den egentligen kan leda till.

De som är utsatta tjänar på att fler blir medvetna och bryr sig, inte att färre blir det eller att det fortsätter vara precis samma antal. Det är knappast önskvärt att göra folk handlingsförlamade eller ha någon pissing contest om vem som gjort mest egentligen och att säga mer eller mindre direkt att de som inte gjort det bara är “wannabes”. Det tjänar inte individerna som är utsatta på, vare sig det är människor eller djur. Deras situation blir inte bättre för att folk slutar bry sig.

Det här är inte egentligen ett inlägg till dig utan mer till den allmänna diskussionen och de kritiska sidorna som jag läst på nätet. Inte bara om detta ämne utan om helheten om attityden kring välgörenhetsorganisationer."

Exakt. Jag visste inte heller vem Kony var. Det var det nog många som inte visste. Och nu vet vi. Nu kan vi prata om det här, pressa de som styr i världen att göra något åt saken. En hemsk människa som plågat barn i det fördolda är över ett dygn känd av hela världen. Är det dåligt?

När alla dessa all-vetare som vet bäst tamejfanhelatiden och beordrar oss andra att "tänka ett steg längre för fan" så finns det förmodligen de som blir rädda för att tycka något alls i fortsättningen. Man får nämligen inte tycka att en fruktansvärd krigsförare ska bli känd och fångad. Man måste tycka det på "rätt sätt" också. Sorgligt.

anonym om det är vad du tror om mig? Att det här inlägget handlar om? Då har du jävligt dålig koll på vem jag är. Jag säger inget här som jag inte sa i första inlägget.

Tycker generellt de som inte allra minst googlar innan de skänker pengar till för dem okända organsiationer ska skämmas lite, för oavsett hur det är i det här fallet så kan det vara farligt att inte vara förstiktig. Alla som gör resarch men kommer fram till att de vågar lita på organisationen, bra jobbat! Och de som jobbar för att hitta andra organsiationer att stödja istället, bra jobbat ni också! 😀

Susanne Ö, så himla bra skrivet!

Jag tycker det är jättejobbigt med alla som slår sig för bröstet och säger att folk ska läsa på bättre och förhålla sig så kritiskt som möjligt till exakt ALLT. Jag tycker inte man ska förminska människor genom att säga att de inte har brytt sig förrän nu osv… Men varför har inte dessa allvetande personer tryckt på i sådana här frågor innan då? Varför läser vi inte om det här hela tiden?

Jag hade ingen aning om vem Joseph Kony var innan jag såg filmen, så jag är glad att jag gjorde det. Visst är bilden större än vad man får se, så är det ju alltid, men är det inte bra att höja medvetenheten hos människor världen över? Man läser på mer, klickar sig vidare och kan tillslut bilda sig en alldeles egen uppfattning.

Maggie May: Ja, jag förstår mig inte på vissa människor som är väldigt engagerade som inte välkomnar allt engagemang. För det är ju det man egentligen vill, att fler ska bry sig och börja sätta sig in i problem inte motsatsen.

Alla börjar någonstans och alla har varit ignoranta från början (inom vissa områden längre än inom andra och mer eller mindre, och sen kan man omöjligt veta allt om allting). Oavsett hur länge man varit engagerade så har man ju själv startat någonstans.. något har tänts och börjat smått för att sedan utvecklats. Engagemanget växer och man har gjort sig mer medveten. Det är en process, inget som vi har med oss sen födseln. Därför blir jag besviken på människor som förlöjligar människor när de också vill vara med och göra någonting men kanske inte har satt sig in i situationerna runt om i världen lika fort (oavsett vad det handlar om). Att man sätter en press på "nya" att de måste göra allt och helst för 10 år sen annars så kan strunta i det eftersom de med "riktigt engagemang" anser sig ha gjort mer och det ger en känsla av att de ser sig som bättre. De vet inte heller allting om allt och det är helt fel väg att gå för att faktiskt få fler att bry sig. Det ska inte handla om sitt eget ego utan om det man brinner för.

Det är viktigt att vara kritisk MEN empati och sympati, att folk reagerar på orättvisor och hemska händelser ska aldrig förlöjligas. Jag vill inte att majoriteten som inte är medveten om vissa saker eller engagerad ska sluta bry sig helt. Hur skulle det på något sätt gynna det jag bryr mig om?

När folk visar intresse och bryr sig så ska det uppmuntras. Att uppmana folk att vara kritiska är en sak, att komma med mer information en annan, att stampa på folk som visar att de också vill göra något är något helt annat. Stort som litet, allt borde vara välkommet för man vill ju inte åt motsatsen.

OT: STINA heja dig som startat en feministisk organisation på din skola! Imponerad blir jag av dig, lycka till! 🙂

Jag fick precis som du reda på vem Kony är igår. Filmen tog precis där den skulle då jag för bara ett par månader sedan besökte Uganda och Rwanda. Vårt huvudsakliga syfte med resan var som så många andra att se bergsgorillor men vi besökte även ett barnhem utanför Kampala där jag träffade barn som skulle vara perfekta offer för Kony. Barn som inte skulle saknas om de rövades bort.

Hur kan jag efter den resan inte ha vetat vem Kony är? Borde jag skämmas? Hur stort är problemet egentligen? 30 000 bortrövade barn… Hur som helst är jag glad att ju nu vet vem denne avskyvärda man är. Och det är en bra början…

Det är fruktansvärt, det som händer i Uganda, men inte på något sätt unikt. Tyvärr. Det händer överallt, alltid. Jag tänker som riddar Kato gör, i Mio min Mio: När Kony dör kommer det att komma en ny Kony, och en ny, och en ny…

Och det gör mig så ledsen och trött och arg. Obs! Nu menar jag inte att detta skulle vara ett skäl till att inte bry sig eller inte agera. Varje barn som räddas är givetvis värt det!

Men jag VET att det är en ond cirkel, det kommer att ske igen och igen och igen och det gör att jag knappt orkar tänka på det.

varför skall man undvika kön? det finns två kön och inte ett kön. varför ska man inte lära barn att det finns två kön, antigen är man en hon eller så är man än han. jag fattar inte det negativa med att det faktiskt finns två kön här i världen?? idiotiskt att någon har kommit på att man inte skall bry sig om vilken kön man är… en han har snopp, skall man inte lära honom det då? en hon har en snippa, hon får mens, skall man inte lära henne hur man skall hantera detta då? skall man inte lära han hur han skall hålla sin snopp när han kissar? hen är bara idiotiskt!!!!!

Anonym – Ähh?? Om det nu är så att man "måste lära" tjejerna att dem är tjejer, och killarna att dem är killar, då är det ju redan bevisat att kön inte är någonting man föds till. Eller snarare könsROLLERNA. Dem lär vi oss och dem begränsar oss och våra liv. Dem förstör våra personligheter och hindrar oss från att bli de personer vi kanske hellre skulle vilja vara.

Snälla, att feminism skulle handla om att neka kvinnor info om mens är väl ändå.. ja, idiotiskt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *