Kategorier
diskussion & debatt

Det är som att argumentera för antirasism med nån som envist hävdar att antirasism handlar om att utrota alla vita människor

Ni vet när man tittar på tv och måste ta fram skämskudden när nån utan självinsikt gör eller säger nåt jättepinsamt och man ba ”sluta sluta sluta du gör bort dig!”? Ungefär så kände jag när jag läste Anitha Schulmans senaste inlägg om ”hen” och så kände jag när jag läste vissa av kommentarerna i […]

Ni vet när man tittar på tv och måste ta fram skämskudden när nån utan självinsikt gör eller säger nåt jättepinsamt och man ba ”sluta sluta sluta du gör bort dig!”? Ungefär så kände jag när jag läste Anitha Schulmans senaste inlägg om ”hen” och så kände jag när jag läste vissa av kommentarerna i inlägget innan och inför en del av de märkliga motargument som lades fram. Eller brist på dem snarare.

Det är så fruktansvärt frustrerande att bemöta fördomar och feltolkningar. Att behöva lägga värdefull tid och energi på att förklara (uppfinna hjulet om och om igen) och reda ut alla missförstånd. För att sen upptäcka att de man så tålmodigt förklarat sig inför ändå inte kan ta till sig simpel kunskap utan fortsätter att argumentera utifrån ett fantasifoster som är helt uppåt väggarna. ”Nej ni genusmuppar är ondskefulla och vill att alla ska heta Kim, vara könslösa och ha bruna overaller och era hen får inte leka med rosa saker. Bara bruna!”

Dessutom gör Anitha klart för mig att hon inte vill ha konstruktiv diskussion överhuvudtaget, den förpassar hon hit, (där den är välkommen) och jag börjar tro att hon är en av de där dramadrottningarna som hellre vill få en massa destruktiv skit kastad på sig. Det är tryggast så för då kan man avfärda sina kritiker som mobbare och näthatare och få böla ut lite innan man smäller igen bloggen ”stomp stomp SLAM!” istället för att sakligt bemöta de motargument som presenteras.

Jag förstår ovilja att bråka, det har hon rätt att slippa, men jag har verkligen ansträngt mig för att vara trevlig, tillmötesgående och saklig i just hennes (och de andra Schulmanarnas) blogg av den anledningen att jag vet att de är lite extra lättkränkta.

Men tji fick jag ba.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Det är som att argumentera för antirasism med nån som envist hävdar att antirasism handlar om att utrota alla vita människor”

Hen ska väl användas när man inte vet könet på någon, typ "åh busschauffören idag var så jävla tjurig" "jaså, vad gjorde hen då?". Inte när man faktiskt vet könet på någon… Eller? 🙂

Jag läste Schulmans inlägg idag och kände mig frustrerad, irriterad och less. Beundrar verkligen att du tog dig tiden att kommentera på hennes inlägg och tycker att det är sorgligt att du blev förpassad tillbaka till din egen blogg för att hon inte orkar/kan/vill ta diskussionen.

Heja dig!

Anitha Schulman har aldrig varit intresserad av att föra en diskussion med sina läsare. Hon vill bara vädra sina opålästa och ibland rätt unkna åsikter i sin blogg och när hon får mothugg i kommentarsfältet kommer det genast ett till inlägg där vi, hennes läsare, får en skopa ovett för att våran ton är trist och för att vi avsiktligt missförstår hennes åsikter. Vi kallas för troll och hon ber oss dra dit pepparn växer.

Aldrig att hon klargör sin ståndpunkt, som ju är själva anledningen till att hon får mothugg i första hand. Det senaste inlägget som du refererar till tog alla pris i dumhet och jag kan inte annat än undra om hennes blogg inte bara är en plattform för att marknadsföra sig själv som en tuff debattör som inte är rädd för att uttrycka en massa åsikter som inte alltid känns helt pk. Motivationen är väl då kan tänkas att bli inbjuden till diverse debatt program, för ett trevligt arvode då naturligtvis, samt att odla sin nyfunna Schulmanska offentliga identitet. Men vad vet jag. Trist bara att det är vi tittare och lyssnare som måste lyssna på ännu en debatt med en massa kvasikändisar som inte behärskar de ämnen de är inbjudna för att diskutera, i stället för att ta debatten med människor som faktiskt KAN nåt om genus (i det här fallet), oavsett om de är för eller emot.

Alla dessa Schulmans… Spån. Dessa människor saknar djup och vilja att lära sig saker, de har byggt upp en karriär genom att mobba, gjort ett pr-trick och låtsas vara rumsrena, men Anitha och hennes make fixar inte det så skickligt som Alex och hans fru. Det trista är att de gör sina röster hörda och jag är tacksam att du finns där med motargument, det vinner du på i längden.

Jag tycker faktiskt att personer som Lisa Randall är oändligt större som förebild. Hon är klipsk, oerhört välutbildad, ser ut som folk och har lyckats alldeles fantastiskt. Det är det feminism borde handla om…

Inte om "hen" eller försöka få folk att tända på stora mängder könshår…

http://en.wikipedia.org/wiki/Lisa_Randall

Men gud.. jag såg kommentarerna och Anithas inlägg och jag fattar inte hur man kan missförstå så himla grovt. När du förklarar att det är ett pronomen som läggs till de övriga "han" och "hon" så väljer hon att missförstå genom att ÄNDÅ tro att det är en ideologi, att "han" och "hon" aldrig ska nämnas till barnen osv. Hon FATTAR INTE!! Det är som att dumförklara sig själv. Jag förstår din frustration!!

Till Johanna ovan: "ser ut som folk" <— vadå ser ut som folk??? VI ALLA SER UT SOM FOLK SÅ LÄNGE VI INTE SER UT SOM TYP… DJUR?? LÄGG AV!

Johanna: ?? Vad har den kvinnan med feminism att göra? En fysiker? Bara för att hon är kvinna är hon en feministisk förebild? Konstigt resonemang.

Jag längtar tills hen blivit etablerat. Snälla snälla snälla låt det bli det!

Fastnade totalt när jag skrev uppsats nu i helgen. Meningen krävde att jag refererade till en hypotetisk person ("översättaren") som antingen "han/hon" eller "denna". Båda alternativen kändes väldigt krystade. Hade "hen" varit mer etablerat hade jag genast använt det, men nu slutade det i stället med att jag fick formulera om hela jäkla stycket.

Heja hen! Världens mest praktiska ord!

(Byter namn från Sussi till Susanne Ö så man inte blandar ihop mig med den andra Sussi eller Susanne)

Jag förstår verkligen inte hur folk lyckats misstolka ett ord som hen så brutalt. Det är ju ett pronomen som man kan använda istället för hon/han när man inte vet könet på personen.

Man behöver inte ens använda det, vill man skriva hon/han så går det alldeles utmärkt. Det är ju bara ett ord som underlättar lite. Ingen vill ju bannlysa orden som finns (eller klä alla barn i enbart bruna overaller).

Jag undrar dessutom om vars den märkliga vandringssägnen om genus egentligen kommer ifrån.

Är ingen källkritisk längre? Borde man inte kolla upp ifall fakta som man får verkligen stämmer istället för att automatiskt ta det som sanning? Nått som man hört från någon som har hört det från någon annan är igen pålitlig källa.

"Person 1: Människor består av gröt

Person 2: Nähää, det visste jag inte.

(Person 2 berättar vidare till andra att människor är gjorda av gröt, tillslut har man ett gäng som tror på människogröten pga "något som de hört")

Hanna; Sitter du och gör dig dum eller vad är det frågan om?

Mariel: Varför ber du mig lägga av? Jag har inte sagt emot det du skriver. Alla ser ut som folk, alltså har jag rätt i det jag skrev. Lägg av själv..

Åh jag är så glad att du orkar bemöta den där skiten, jag läste hennes inlägg innan kommentarerna började drälla in och tänkte bara HOPPAS HOPPAS att lady dahmer flyger hit med sin superhjältinnemantel och röjjer upp den här skiten, då jag inte är så bra på att uttrycka det jag känner och vet att det du skriver i den här frågan kommer jag att skriva under på. det är inte ofta jag blir provocerad på nätet men sådana dumheter gör att det börjar krypa i hela kroppen. när kom diskussionen att handla om brunt och kim och "tråkiga neutrala färger" och hen och hela köret? har nån någonsin uttryckt sig på det sättet, att det är vad genus går ut på? eller är det något slags fantasifoster skapat av genushatarna?

jag kan fan inte fatta hur hela genustänket kan ses som "extremt" och "udda" och "ideologiskt" när det är det mest naturliga som finns, att inte skilja på flickor och pojkar. att beröva barnen något genom att INTE placera dem i något fack, det går fan ihop i min skalle. nej, jag hoppas att folk läser på lite och ger det en chans istället för att "min dotter har minsann alltid haft rosa kläder på sig och hon mår jättebra". ja, för hon vet ju inget annat? ta ditt kollektiva ansvar och röj bort det där unkna könandet en gång för alla.

Johanna: Nej jag gör mig inte dum? Jag förstår bara inte på vilket sätt en fysiker är relevant som feministisk förebild. Jag vet ingenting om den här personen mer än vad som står på Wikipedia, och där framgår inget om att hon skulle vara engagerad feminist på något sätt. Om du menar att hon är en förebild för dig för att hon är en kvinna som trots patriarkala strukturer tagit sig långt i samhället, så är det väl jättebra. Men att hon är kvinna gör henne inte till feminist. Det finns många framgångsrika kvinnor som har riktigt unken kvinnosyn.

Wow, jag blir imponerad av dina kommentarer under det första inlägget. Jag kan inte förstå hur man orkar vara så tålmodig och pedagogisk. Men det är väl bra att någon orkar det. Och att du dessutom motstår sarkasm och spydigheter som det är så lätt att ta till när man känner sig frustrerad. Men det gör dig bara mer trovärdig.

Hej jag är faktiskt inte så insatt i det här med hen, kan du inte skriva lite om varför man bör säga hen i stället för han hon i ett inlägg för oss (mig) som är lite efter?;)

Att Anitha skriver som hon gör tror jag för den delen inte bara handlar om okunskap, hon får väl fler läsare av att provocera precis som alla andra bloggare..

Stor suck… Ibland känns det som om man aldrig kommer över nivån "nej-jag-är-inte-feminist-för-jag-gillar-smink". Speciellt när man upprepat SAOL:s definition av feminism (jämlikhet) för tusende gången ("nej, det handlar inte om manshat"). Ibland vill jag ge upp och bli livmodersfeminist ;).

Därför är det bra att sådana människor som du finns! Tack!

jag är så glad att någon orkar ta de här striderna. Själv blir jag så trött när folk VÄGRAR ATT LYSSNA och fortsätter tycka att genusmedveta människor kränker sina barn.

Jag pratar finska och i finskan finns inget han och hon, där finns bara hän. Där använder man inte hän, när man tex inte vet könet på en person, för att sedan byta till hon respektive han när man får reda på könet (så som vissa tycker att hen ska användas.) I finskan finns bara hän, och det är helt naturligt. Könet kommer nästan alltid fram ändå, oftast genom namnet. Eller tex. Hen var riktigt tjurig, den där busschuffören, en riktig surkärring.

Att börja använda hen i Sverige (om det ska användas som hän i finland) kräver en total förändring av svenska språket. Han/hans/honom osv måste helt tas bort helt överallt.

Om man ska använda hem för att dölja könsrillhörighet, bör man också förändra namnen. Namn måste då också bli könsneutrala. Peter måste kunna vara en kvinna. Annars avslöjas könstillhörigheten i de flesta samtal, även om man skulle använda hen.

Jag vet inte om jag tycker hen, klänningar och rosa på killar är det viktigaste i jämnställdsdebatten. Vi kommer alltid vara två kön. Vi kan klä våra småpojkar i klänning, men de kommer växa upp till män i kostym. OM vi inte förändrar oss vuxna först. Varför alltid börja med barnen? Varför inte börja med oss? Barn gör som vi gör och inte som vi säger att det ska göra! Och för mig känns det inte särskilt viktigt att min manliga kollega använder kvinnliga kläder, det är lite whatever gör hur du vill, det som däremot känns jävligt viktigt är att vi har lika lön och får samma respekt!

DU ÄR BÄST. Jag blir inte frustrerad när andra inte är experter på genus, eller ens vet innebörden. Men att VÄGRA lära sig mer eller försöka vara ens LITE öppen, det är för mig MYCKET märkligt. Tror man att man är komplett som människa och kan alla sanningar är man bara väldigt arrogant och går framför allt miste om ny kunskap och möjligheten att bli en bättre människa. Det gör mig tokig. Och en parentes i det hela är att du skriver texter med en röd tråd och en ok meningsuppbyggnad till skillnad från Anithas inlägg som jag får läsa 10 ggr för att ens fatta.

Ja, pinsamma är den där släkten. Så trist när de inte klarar av att ha en sansad diskussion utan blir upprörda och börjar slänga skit direkt. Så beter man sig om man inte har på fötterna i argumentationen och blir frustrerad för att man är i underläge.

Jag är helt överväldigad av det enorma tålamod du besitter! Jag blir så arg och frustrerad att jag vill slå på något och du är bara lugn och förklarar allt sakligt. Jag är mer som Stenmark "Det gå inte att förklara för någon som inte förstår".

Verkar som om varje gång ni förklarar att hen ska användas istället för "hon/han" eller "hon eller han" läser motståndarsidan att hen ska ersätta hon och han.

"Don't argue with idiots. They drag you down to their level and beat you with experience."

Lite halvtorrt citat men nånting ligger det i det!

Du är min förebild och en människa som jag känner stort förtroende och respekt för! Hejja dig!

Måste säga att jag tycker att du är väldigt inspirerande, LD! Även om jag personligen inte håller med dig om 99,9% av dina åsikter så respekterar jag dem och tycker att du är sjukt cool som kan backa upp dina åsikter med sådan passion och intresse! Men, något som jag skulle önska att du skrev om är det här med att tjejer som ligger runt betraktas som slampor och killar som gör det betraktas som players! Eller att man som tjej inte tas seriöst av en kille om man ligger på första dejten/första kvällen man träffas.

Apropå hen:

För ett par månader sedan såg jag Kulturnytt på SVT, och där refererade programledaren till det följande reportagets person genom pronomenet "hen". Helt normalt, sakligt, neutralt betonat. Respekt värmer gott om hjärtat.

:-):love:

Läste hennes inlägg och alla kommentarer, åh så frustrerad jag blir. Finner inga ord för vilket spån man uppenbarligen kan vara.

(För övrigt är du en stor förebild för mig, och så sjukt otroligt grym!!)

Du är så jävla fantastisk! Det är ju helt otroligt hur folk uttrycker sig i Anithas kommentarsfält, sån total brist på motargument och så otrevliga-och så kallar de DIG aggressiv? Puh, noll självinsikt.. Är så imponerad över att du orkar vara pedagogisk och saklig med en trevlig ton när jag bara blir så arg så jag spricke. Fine att man kan vara okunnig utan att för dens skull vara ointelligent, men när Anitha kommer med så ogenomtänkta "argument" och vägrar förstå trots att hon får fantastiska förklaringar skrivna på näsan, då känns det som att människan måste vara fullkomligt dum i hela huvudet. Åtminstone antagligen den mest arroganta bloggaren någonsin. Hehe, lämnar det till dig att vara saklig som sagt;)

Nu har de lagt upp två filmer också. Verkar ju som att de fattar, samtidigt som det känns riktigt löjligt. Varför skriva om "känsliga" saker om man inte vill ha debatt?

Jag förstår inte vad alla verkar vara så rädda för. Om de nu inte kan köpa det i ett genusperspektiv så se det praktiska med att kalla barn för hen istället. Ser över allt folk som skriver h*n innan man vet vad könet är typ innan förlossning. Det hade ju fungerat precis lika bra och tom bättre att skriva hen istället. Eller som du skrivit förr, att det blir lite pinsamt på lekplatsen för att man inte vet om det är en flicka eller pojke. HEN! Hur enkelt som helst ju!

Haha jag tyckte det var roligt! Dessutom visar de ju faktiskt på när ordet HEN faktiskt kan användas! Man får tänka att all publicitet är bra publicitet och i detta fallet då både för dig, LD och ordet HEN.

Så frustrerande att

diskutera med människor som argumenterar som dagisbarn. Typ: "Du har fel och jag har rätt" – Varför har du rätt? "För att jag har det" – Kan du förklara varför du anser att du har rätt? "För att du är ful och jag vet att jag har rätt". Typ så.

Egentligen ska man väl skita i dem, men det är ju så jävla svårt!

Du är jätteduktig! Bra på att diskutera på ett sätt så man tycker att även Anitha borde fatta! Men hon kanske bara inte vill? I alla fall så betyder det du gör en hel del, bara så du vet! Ibland undrar jag hur du orkar, när man ser hur mycket folk misstolkar (medvetet eller ej?), men i just de stunderna blir jag som mest imponerad. Kram!

Jag fattar inte hur du pallar argumentera med så okunniga, fördomsfulla människor men en stor eloge till dig för att du gör det. Du är inte det minsta aggressiv i dina kommentarer, det är klassisk härskarteknik att påstå det. Du är underbar och jag hoppas att du aldrig ger upp. Vi är många som stöttar dig (men kanske inte kommenterar så ofta). Puss!

jag måste bara berätta: jag har varit intresserad av feminism och genus hur länge som helst, men din blogg är en av orsakerna till att jag ska börja studera det, om allt går som planerat. kandidatexamen närmare bestämt. jag ska bli supergenusmedveten och göra bra saker i samhället tänkte jag!

"schulmanarna är ju lite extra lättkränkta" hahaha, du är ju fantastisk!

Höll förresten på att smälla av när jag läste Anithas inlägg, snacka om att göra en höna av en fjäder!

Jag gjorde misstaget att läsa igenom alla kommentarer till Anithas inlägg som handlar om hen.

Jag är nu övertygad om att jag aldrig tänker skaffa barn.. Jag vill inte utsätta mina (säkerligen väldigt awesome) barn för den sortens människor som spenderar tid i Anithas kommentarsfält. Att man kan bli så upprörd över ett ord, som man dessutom inte ens förstått hur man ska använda korrekt gör mig mörkrädd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *