Kategorier
diskussion & debatt

Det är väl klart man hellre gör abort än skyddar sig!

Diskuterar abort på SKC (och FL) och så kommer det. Klassikern. ”Jag hatar de som använder abort som preventinmedel! Det borde inte vara tillåtet!” Och ja ba skakar på huvudet och undrar hur många det är som tror på den där urbana myten egentligen? Hur ofta genomgår kvinnor abort bara så där i förbifarten. ”Äh, öschkade […]

Diskuterar abort på SKC (och FL) och så kommer det. Klassikern.

”Jag hatar de som använder abort som preventinmedel! Det borde inte vara tillåtet!”

Och ja ba skakar på huvudet och undrar hur många det är som tror på den där urbana myten egentligen? Hur ofta genomgår kvinnor abort bara så där i förbifarten. ”Äh, öschkade inte ta pillrena så det får bli ett ingrepp och sex veckors störtmens istället. Klart värt det!” … eller?

Gör man abort så har man en bra anledning. Oavsett om det är andra eller tredje gången. (De flesta som gör abort mer än en gång är ofta väldigt fertila, har ofta barn sedan tidigare och använder oftast preventinmedel)

Men visst finns det kvinnor som skiter i skydd och ansvar och som genomgår upprepade aborter om och om igen (inte i preventint syfte, men istället för), men låt oss vara realistiska; Det är inte friska kvinnor vi talar om här. Det är kvinnor med mentala svårigheter och ev. handikapp. Kvinnor som missbrukar alkohol eller droger. Kvinnor som är djupt deprimerade och självdestruktiva. Och kvinnor som inte mår bra helt enkelt.

De behöver inte bli dömda. De behöver hjälp.

Sen så tänker jag även på hur man ofta i dessa diskussioner tycker att;

”Jo, men abort borde bara vara tillåtet för vissa! Om man t.ex skyddat sig och råkar bli gravid. De som skiter i det eller slarvar får skylla sig själva! De får ju ta konsekvenserna!”

(Jo jag vet, det låter otroligt men dessa argument dyker ALLTID upp MINST en gång i varje diskussion. T.o.m fler än så)

Är det bättre att de som är ansvarslösa och slarviga tvingas föda fram barn de inte vill ha? Ska barn vara ett straff? En konsekvens att ta för att man varit dum? Vems rättigheter tänker man på då? Vems intresse värnar man? Jag skulle knappast påstå att det är det ofödda barnets. Snarare deras egen agenda; det är ju alltid skönt att få peka fingrar.

Ibland undrar man om vissa har svårt för det där att tänka logiskt. Eller svårt för att tänka överhuvudtaget.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Det är väl klart man hellre gör abort än skyddar sig!”

Jag har en bekant som gjort fem aborter eftersom hon inte vill äta p-piller. Man kan ju gå upp i vikt.

Sen har jag en annan bekant som har gjort fem aborter eftersom hon vet att hon inte kan bli med barn. Hon har gjort gjort abort, då kan man bli steril.

ida jag köper inte det där riktigt. En "bekant"? Hur kan du möjligtvis veta nånting om hennes egentliga skäl? Eller hur MÅNGA hon verkligen gjort? Och hur mår hon? Det är ju svårt att veta ens med sina vänner. Ännu mindre med en bekant.

Detta ämne är så jääkla jobbigt tycker jag. Abort ska verkligen inte vara ett preventivmedel och ja visst det är nog i de flesta fall sjuka och psykiskt instabila människor som göra flera aborter. Man kan ju också se det från en annan sida som att vem ska igentligen ha rätt att skaffa barn? Det kan man ju diskutera också. Självklart är det en mänsklig rättighet, men hur många barn som du säger, är det inte som föds av människor som inte ens borde få vara föräldrar. :rolleyes:

håller med dig LD även fast du är lite väl trångsynt (i brist på annat ord). min bästa vän har arbetat på kvinnoklinik och hon har faktiskt sett det fenomenet som du påstår inte finns. kvinnor som använder abort som preventivmedel.. så det existerar faktiskt. och man behöver inte missbruka droger eller vara deprimerad för det! självklart har man någon slags grundläggande issue med sig själv och värdet av sin kropp, men man behöver inte jump to conclusions och säga att man är ett pillerknaprande psykfall. bara ett litet tillägg.'i övrigt är du right on spot, som alltid..

De där argumenten som du tar upp är så urbota löjliga, jag skrev ett inlägg om det för någon månad eller två sedan. (http://annakaagaardkristensen.blogg.se/2009/july/abort-som-preventivmedel.html)

Fortfarande, abort kan aldrig vara ett preventivmedel, eftersom att preventiv betyder ungefär "förebygga" och när man gör abort så är det inget preventivt med det, för olyckan har ju redan varit framme.

Jag ser faktiskt inget direkt etiskt dilemma i att göra typ 3 aborter, för det är bättre att göra 3 aborter än att skaffa tre barn som man inte orker eller klarar att ta hand om.

och jag vill bara tillägga (efter att ha läst anna kk:s inlägg om det hela) att jag INTE är abortmotståndare på något sätt, om det kanske skulle verka så..)

att folk fortfarande, år 2009, har mage att sätta sig tills döms över vad kvinnor gör med sina egna kroppar… näe, det är helt uppåt väggarna fel!

och vadå "inte tillåtet" – hur många gånger skulle man FÅ göra en abort då? någon som hävdar en sådan ståndpunkt är säkert helt med på KD-linjen om att abortregister är en toppenidé.

och precis som du säger: hör inte människor själva det vansinniga i att hävda att kvinnor minsann ska tvingas föda sina barn SOM ETT STRAFF?

geez.

min sambos syster är inte narkoman, alkoholist,har mentala svårigheter, ev. handikapp, djupt deprimerad eller självdestruktiv men hon gjorde FYRA aborter på mindre än ett år och när hon sedan blev gravid IGEN så sa läkaren till henne att detta blir förmodligen den sista aborten hon gör för chansen att hon skulle kunna bli gravid igen var mycket liten så då valde hon att behålla barnet… så din teori om det håller inte.

MEN jag håller med dig i allt annat du skriver och jag kan inte förstå hur vissa människor vill ta bort rättigheten att välja om man vill föda ett barn eller ej…

Även fast man är som min sambos kära syter var så ska man ÄNDÅ ha rätten till att välja, hon var otroligt oansvarig och hade hon inte fått göra sina aborter hade hon säkert varit en 22årig flerbarnsmamma som inte hade haft det särskilt bra idag…

Har också skrivit i några sådana trådar i FL och det du skriver här är verkligen så sant. Jag tycker att man har rätt till abort oavsett orsak, punkt. Varför är det så fruktansvärt fult att helt enkelt ha varit för kåt för att i stundens hetta komma ihåg kondomen? Jag tror att det ofta är det det handlar om att man dömer kvinnor för deras sexualitet. Sen svamlar man in det i att man inte alls är emot abort, för att i samma mening skriva att abort möjligen är okej vid en våldtäkt. Dessutom tror jag också att människor (ofta kvinnor) blir oerhört provocerade av att en graviditet inte automatiskt känns som en gåva från högre makter av alla.

Jag tror tyvärr många människor slarvar med preventivmedel inte för att de tänker "abort pyttsan" utan snarare med en "det händer inte mig" mentalitet. Har själv två nära vänner som blev gravida eftersom de inte ville gå på p-piller pga rädsla för att gå upp i viket (bara det i sig är ju tragiskt). Båda två började dock med p-piller efter att ha gjort abort.

Annars håller jag med dig. Alla barn förtjänar att födas önskade och älskade (även om det tyvärr inte är så)och att man skulle bli tvungen att behålla ett barn man vill ha som straff är bara dumt. Jag tror inte heller alla rikigt har tänkt igen hur det här "restisktionerna" skulle fungera i praktiken. Tex enligt många får man göra det om man blivit våldtagen. Jaha och vad ska då krävas ett domslut från en rättegång eller att man bara hävdar det (utan bågra bevis)? Vi vet ju vilken bra statistik det är att få någon dömd för våldtäkt..)Inte ens om man skulle tycka det var önskvärt skulle det vara genomförbart i praktiken. Vem ska bestämma över om du har ett "giltigt" skäl liksom. Den enda rättvisa lagstiftninen (lika för alla) är tillåtet eller inte tillåtet och där hoppas jag verkligen att de flesta människor i sverige 2009 inser att det är kvinnan som måste få bestämma över sin egen kropp.

LINDA och EMMA

det är lite lustigt att ni uttalar er som om det vore fakta, då ni inte på något sätt kan veta HUR dessa kvinnor mår inombords eller vad de har för självbild eller vad som försiggått innan graviditeten är ett faktum.

Jag säger inte att det inte finns undantag, MEN, att hävda att "jo men jag känner en som gjorde så för att…" är bara dumt. För vi kan aldrig veta vad någon verkligen tänker. Vi kan gissa, men oftast gissar vi utifrån oss själva och därmed felaktigt.

SARAH — precis! De flesta slarvar för att de inte tror att det ska hända dem. Man slarvar för att man är full, kåt, hade nyss mens, okunnig osv.

Jag har alltid varit övertygad om att jag är steril. Efter mina första abort så tänkte jag "det var nog en lyckträff". Samma sak efter min andra. T.o.m nu så tänker jag att jag ska ha tur om jag får fler barn än Ninja.

LD- nej det har du helt rätt i, jag kan inte utala mig som att det vore fakta, precis lika lite som att du kan utala dig som att det du skriver skulle vara det… självbild är en helt annan sak än det du tog upp i ditt inlägg… självklart har det mycket med självbilden att göra.

Lite intresant att du skriver som du gör i ditt inlägg och sedan svarar du sarah nu att "Man slarvar för att man är full, kåt, hade nyss mens, okunnig osv."

Det var det jag ville få fram med min komentar, alla är inte narkomaner eller psykiskt sjuka…

och om du har gjort flera aborter och du skriver som du gör, vilket av det stämmer in på dig? är du alkoholist? är du psykisk sjuk?

Förstår du vart jag vill komma?

Det låter ju jävligt illa att skriva att alla som gör upprepade aborter skulle ha något fel…

emma – med upprepade aborter menar jag inte två stycken. jag åt p-piller båda gångerna. jag slarvade inte ens.

jag pratar om de kvinnor som använder abort "som preventinmedel". De som skiter i att skydda sig för att de helt enkelt inte bryr sig. De är få, men de finns. Det är de som inte är friska eller mår bra.

Inte nån som råkar bli gravid för att de är dum och kåt. Det trodde jag framkom av min text?

LD- okej du var nog lite otydlig med det i så fall… pluss att jag är lite groggy av min grisförkylning 😀 jag håller med dig om att det beror nog mycket på självbilden man har och att man kanske inte är helt vettig om man gör 4-5-6 aborter men alla abortmotstånare som snackar om "abort som preventivmedel" menar nog ALLA som är oförsiktiga och det är även de som är fulla och kåta 🙂

Och efter som att du poängterade att du trodde att du var steril så trode jag att du menade att du hade struntat i preventivmedel för annars var det liksom bara oviktig information… hoppas du förstår vad jag menar…

LD- fast jag gissade inte, utan utgick från en säker källa som som sagt jobbat med dessa saker inom sjukvården. och precis som emma säger så har du själv gjort aborter, och du är till synes helt psykiskt frisk, eller hur? 😛

sant är det att man aldrig kan veta vad som försiggår under en människas skal. det var bara det att anta att alla som gör aborter mår på ett eller annat sätt "dåligt" som störde mig lite.. det kan handla om okunskap och ignorans, eller så kan skälen vara helt genuina, man vet ju liksom aldrig.

jag vet bara att jag tycker att abort är en bra sak. hellre ett ofött oälskat barn än ett fött oälskat. så enkelt är det ju. ska man se till barnets bästa och även samhällets, så är abort att föredra i de fall man vet med sig att man inte är redo för att ta hand om ett barn.

sen en annan sak jag tänkt på är att den här frågan nog är känslig för många, eftersom man ofta känner någon som gjort abort, eller gjort det själv, osv. ser man till sig själv tänker man kanske "nej gud, en abort är för mig helt otänkbar, jag skulle aaaldrig.." medans man i ett större perspektiv kan vara för fria aborter (eller tvärtom) jag tycker inte det är dubbelmoral, utan man måste respektera att folk tycker och tänker som de gör i dessa komplicerade frågor. det viktiga är väl att man inte dömer någon och snackar skit bakom ryggar, utan sköter sitt eget liv.

emma det tror jag du har helt rätt i. det är det jag ville ha fram. de flesta friska kvinnor blir gravid för att de är slarviga och dumma, inte för att "jag gör abort ba!".

ang. mig själv ville jag bara relatera till hur man kan tänka och tro om sin egen fertilitet.

Sex veckors störtmens? Vilka får det? :bigeyes:

Jag har gjort kirurgisk abort. Det händer ingenting efteråt. Knappt en blödning samma dag. Men alla kroppar fungerar ju olika.

Men visst är det trams att hävda att man använder abort som preventivmedel. Bara ordet preventiv i sig blir löjligt i det här sammanhanget.

alltså LD, jag älskar dig men faaaaaaaaaaaaaaaan vad du är jobbig när du ska sätta dig över en och utbiilda mig i ord som jag redan vet vad de betyder.. grr..:mad:

men visst, du behöver inte ge ett jota för mina källor och hur jag vet vissa saker, utan vi gör som vi brukar- agree to disagree. du kanske inte var på humör för att diskutera idag? no hard feelings.

du får bli hur irriterad du vill, men faktum ÄR att du fått en ensidig version från en andra part. Du har inte träffat dessa kvinnor själv, utan förlitar dig på det din väninna säger. – Vilket är färgat av hennes egna åsikter, erfarenheter och känslor – Ingen människa är tankeläsare eller helt objektiv.

Det handlar inte om personliga åsikter som du och jag kan agree on disagreeing om. Det är inte för inte som man inte tillåter hörsägen i rätten.

mandragora — jag, och alla jag känner som gjort abort har blött i minst sex veckor efteråt. Kroppen stöter ju ifrån sig fostret och allt skit som finns därinne.

LD- Varför stämmer din "fakta" mer än Lindas? jag förstår inte det, vart har du fått din "fakta" ifrån…? det hade varit skillnad om du hade skrivit "jag TROR" men du presenterar det som fakta i ditt inlägg…

Och det med blödningarna är ju självklart beroende på vad för abort man gör, skrapar man så brukar man inte blöda lika mycket efter som när man tar tabletter för att få ut det… sen är det ju självklart olika från person till person 🙂

precis som emma så undrar jag också faktiskt hur du kan säga "jag och alla jag känner har blött i sex veckor, alltså gör alla det" men när jag vill påstå något som dessutom har waaay högre sannolikhet än ditt påstående, ja då går inte det för sig- för då är jag helt plötsligt ute och cyklar. mina personliga erfarengheter tar dessutom ingen plats i detta, då jag själv inte har gjort någon abort, ej heller någon nära vän. jag vet kanske två ytliga beknta som jag har för mig gjort abort, för kanske 10 år sedan. jag är alltså inte så känslomässigt involverad i detta som du, LD!

jag gör ett sakligt och långt utlägg men som svar så måste du förlöjliga mig och skriva att si och så är det, följande gäller, detta kallas hörsägen (som om jag inte visste vad det betydde), mm.

och jag vet att detta är din blogg, för jag känner på mig att du kommer svara något i stil med det nu. (fast då är jag väl färgad av mina personliga erfarenheter som säger så, och blablabla) du ÄR faktiskt dålig på att ta konstruktiv kritik! som sagt, jag älskar dig- men ibland är du bra jävla enkelspårig.

LD- som Linda skriver, jag tycker om att läsa din blogg och du har mycket vettigt att säga men om man inte håller med dig så får man ofta veta vad man heter i stället för att du försöker förstå hur man tänker och faktiskt tar andras fakta och erfarenheter på allvar… det kan ju faktiskt vara så att du har fel TRO DET ELLER EJ 😀

Jag började inte skriva komentarer på detta inlägg för att bevisa att du har fel i det du skriver för jag håller verkligen med om ALLT förutom det med att alla som gjort ett flertal aborter skulle vara missbrukare eller vara psykiskt sjuka… det känndes bara som att du drog alla över en kant och jag blev personligen lite stött av det då jag har mycket nära vänner och även familj som gjort ett flertal aborter (flertal= mer än en)…

Ida Jag förstår inte riktigt vad du menar när du skriver om din andra bekant. Hur kan hon göra abort om hon vet att hon inte kan bli gravid? Hur kan hon bli gravid & göra abort om hon är steril?

Jag har själv gjort abort för många år sen, 2 år efter den skedde nästa slarv, men det var ett omedelbart älskat & välkommet slarv, precis som slarvet 10 år efter henne.

Om det var slarv från min sida eller från fädernas låter jag vara osagt, men vi var naturligtvis införstådda med vad som kan hända vid oskyddat samlag…. & det fanns kondomer i vår närhet….

måste dock också säga att jag under mina 19 år har haft flera nära vänner som hellre gör en abort om dom blir gravida än använder preventinmedel.. och de flesta av dom har också gjort flera aborter.

Jag vet ett par stycken som gör abort på löpande band. En av dom har skärpt sig, men den andra håller fortfarande på. Tror hon genomgått fem-sex stycken kanske, och hon fyllde sjutton för inte så länge sen… :/ Så visst finns dom. Hon är en helt vanlig tjej i övrigt.

nu LD får du kanske krypa till korset och inse att du kan ha fel ibland, när så många kliver fram och motbevisar din teori?

Jag är för fri abort, visst det är sorligt och jag tror inte att någon tycker det är "lätt" att göra abort, jag hoppas inte det i alla fall. Sen om man gör abort för att man klantat sig med skydd eller inte använt de alls, eller om man gör abort på grund av att det är fel kön, blivit våldtagen tycker jag är upp till var och en, det är det fri abort står för. Inga barn ska födas oönskade.

Abort är inte en PSYKISKT enkel grej att ta, men det är alldeles för lätt att ta abort idag, enligt mig.

Innan jag blev gravid och tog abort hade jag ingen aning om hur jääävla jobbigt det skulle bli, därför slarvade jag mer än vad jag annars skulle gjort.

På Ungdomsmottagningen (var 17 bast) stod det liksom inte ens på tapeten att man skulle kunna behålla fostret, det var mer "Jaha, när ska jag boka in dig för abort?"…

Jag tror att om man införde obligatoriska psykologiska eftersamtal i samband med varje abort skulle alla som slarvar som jag och inte fattar hur psykiskt jobbigt det är att ta abort – skydda sig i större mån än idag, då det egentligen bara är att gå in – ta piller – hejdå!

Oj, vad många olika bestämda åsikter om hur det här med abort egentligen är…

Det är nog helt enkelt så att det finns nästan lika många anledningar att göra abort som det finns kvinnor som gör det.

Alla reagerar dessutom olika, både fysiskt och psykiskt… Vissa blöder länge, andra inte. Vissa mår dåligt, andra inte.

Det är helt enkelt individuellt…

håller med dig helt här!

dock är det inte bara folk som mår dåligt, som behöver hjälp, alkoholister osv, som genomgår upprepade aborter. Det kan helt enkelt handla om otur..

Men annars tycker jag att det var ett väldigt bra inlägg 🙂

angående att blöda efter abort. min första abort var medicinsk, fick alltså tabletter som framkallar missfall, och då blöder man som när man får missfall. i den här aborten blev något fel, så 10 dagar efter så började jag störtblöda, det rann som vatten, och jag fick åka ambulans o det visade sig att delar av det som påbörjats i livmodern inte kommit ut först, utan lossnat o blödde som sjutton. då blev jag skrapad. och efteråt blödde jag knappt nåt alls.

andra aborten var medicinsk igen, o den funkade bra och jag blödde några veckor, det blir ju som avslag efter en förlossning. :s

så JAG TROR att skrapnng ger mindre blödning, för då kommer allt (eler det mesta) ut på en gång, medicinsk blir som blödandet vid missfall då kanske? (har aldrig haft missfall, dock)

"Jag har en bekant som…"

"Min bästa vän har…"

"Min sambos syster…"

"Har haft flera nära vänner som…"

"Jag vet ett par stycken…"

Här hänvisas det vilt till bekantas erfarenheter.

En sambos systers historia eller uppgifter om väninnors aborter kan inte sägas påvisa att "en teori inte håller". En vän som har arbetat på en kvinnoklinik kan inte sägas utgöra en "säker källa".

crimen- ingenting är svart eller vitt, jag är inte så dum att jag tror det. kanske har min väninna helt fel i det hon återberättat för mig. visst.

frågan är bara varför LD kan säga (i fler diskussioner än bara den här) att hennes fakta alltid stämmer bättre än vår. att, för att detta är hennes blogg, hon kan peka på vissa saker och hänvisa till det som "fakta" och "det är allmänt känt att…", "let's face it", "nu måste vi vara ärliga", "ni måste ändå inse att…" och det är DET som har blivit grejen. att det finns lika många skäl till abort som det finns aborter är självklart och jag tycker inte att vi bör rota mer i detta då i det enbart blir pajkastning av hela grejen som snart spårar ur för att vi inte är benägna att diskutera detta annat än på detaljnivå längre.. var och en får tro på det den vill men vara öppen för andra infallsvinklar, skulle jag vilja i alla fall.

jag vill bara hemskt gärna veta vilka sidor LD hittar all sin fakta på, hade hon bara sidhänvisningar i en bok eller länkar till hemsidor skulle detta kännas så pass mycket mer seriöst, men när man blir uppläxad och förlöjligad för att man är av en åsikt (som kanske inte stämmer, fine, men man kan ju ändå inte utbilda hela svenska folket i ens egna teorier), då känner i varje fall jag att det gått för långt.

Man kan bli gravid även fast man har p-piller i högsta hugg, och även om man använder kondom, eller vad man nu använder för skydd. Sen varför man gör abort är upp till en själv, det går egentligen inte att diskutera om varför en del personer gör som de gör. Våldtagen, ofrivilligt blivit gravid ÄVEN fast man går på p-piller eller man kanske inte kan ta hand om barnet just då pga vissa saker osv, listan är lång. Man kan aldrig veta vad som pågår bakom stängda dörrar, sen kan en person säga en viss sak om varför hon gör abort men man kan aldrig veta om det egentligen är så eller om det ligger någonting bakom det hela? Man kan aldrig veta varför andra gör det, det är deras privatliv och den borde inte diskuteras.

Det är klart att de kvinnor finns som använder sig av upprepade aborter hellre än preventiva metoder. Frågan är varför detta demoniseras så in absurdum? "Min väninna vill inte äta p-piller och har därför gjort elva aborter" och så avskrivs denna väninna som helt koko bananas, INTE ÄTA PILLER, wtf osv.

Om någon nu efter ett par kliniska, väl utförda och komplikationsfria aborter upptäcker att hon hellre går igenom detta några gånger per år än proppar sig full med syntetiska hormoner, exakt HUR är det så jävla hemskt?

Jag gjorde en kirurgisk abort när jag var 17 och dp blödde jag i en och en halv månad. Det är olika, men i regel så blöder man ju ett tag oavsett om man gör en kirurgisk eller medicinsk abort.

Utdrag från vårdguiden: "Efter en medicinsk abort uppstår en blödning. Den är något rikligare än mens och varar i cirka två till fyra veckor. Efter en kirurgisk abort blöder man oftast inte lika länge."

Sandiza, så länge man är ung nog att man går på ungdomsmottagningen så tror jag det är obligatoriskt med kuratorsamtal både innan och efter aborten, jag vet att i alla fall jag gick på två samtal innan och säkert fyra efter. Något som kändes lite onödigt då, men som antagligen hjälpte mer än jag anade.

Argumentet att "man borde inte få göra mer än XX antal aborter" eller "det är för lätt att göra abort idag" finner jag lite knas. Det är som att säga att "man borde inte få bryta benet eller operera sig mer än ett antal gånger". Att distansera sig från att det är början på ett nytt liv som man avslutar är nog det lättaste sättet att öka förståelsen för de som gör upprepade aborter. För i sanning kan och ska vi inte lägga oss i hur många och varför andra än oss själva gör abort (såvida vi inte misstänker att den "bekanta" eller "vännen" mår riktigt riktigt dåligt och behöver hjälp av andra eller besläktade orsaker).

Varför man överhuvudtaget ska lägga sig i vad andra gör med en sådan intim sak som familjebildandet är lite över mitt förstånd. Av samma orsak fattar jag inte varför man ska ha åsikter om föräldrars ålder och när de väljer att faktiskt skaffa barn.

Vi är alla övertygade om att vi har rätt och att vi har rätt att lägga oss i andras angelägenheter. Jag tror att det är hög tid att vi lägger av med det nu.

Bara det faktum att LD:s två aborter kom till diskussion överhuvudtaget speglar denna vilja och "rätt" att lägga sig i. Ni kanske kallar det nyfikenhet, jag kallar det förolämpning.

Min fråga: vad fan får er att tro att ni har något att säga till om och har rätten att döma varför någon gör abort/er överhuvudtaget?! Vad vet ni egentligen?!

Anna, fast det är det jag menar. Vad spelar det för roll varför någon gör abort överhuvudtaget? Varför spekulera?

Sen att man medger att man gjort 2 aborter är inte samma sak som att motsäga sin egen teori kring de som gör 5-6 aborter. Enligt mig speglar andras reaktioner på detta bara deras egna vilja att döma och/eller ifrågasätta hennes motivering vilken de inte har något med att göra.

När LD talade om sina aborter så talade hon om dem i samma mening som varför "de flesta" gör aborter, inte i samma mening som "det finns naturligtvis undantag", de som gör 5-6 aborter. Att beblanda de två vitt skilda fallen är enligt mig respektlöst mot LD som person och visar dessutom på en dålig förmåga att tolka text.

Bara för att man kan ta två orelaterade saker och slå ihop dem till en och samma mening innebär det inte att det är rätt, det är bara kassa argumentationsknep och en nivå man gott kan låta bli att sänka sig till, tycker jag. Det är inte nödvändigt att ta till bara för att poängtera att inte alla som gör upprepade aborter är psykiskt störda eller är narkomaner. Det kan man poängtera och bevisa på betydligt mer intelligenta vis än att blanda in sådant som inte hör till saken och som dessutom riskerar att ta hårt åt någon person.

Anaiah- jag förstår inte vart ni fått 5-6 aborter ifrån… LD skriver i inlägger "ett flertal aborter" och ett flertal betyder mer än en…

Det var i alla fall därför jag reagerade på att hon skrev att alla som gjort ett flertal aborter är misbrukare osv… och sedan skriver hon själv i komentarerna att hon har gjort fler än en, det var därför jag inte riktigt förstod det hela…

amen seriöst! Har jag verkligen påstått att ALLA blöder vid abort? Jag sa att JAG och de JAG känner har gjort det. MIN erfarenhet. Att alla inte blöder är inget jag tänkt på, och inget jag motsäger heller.

Och nej jag tänker inte "krypa till korset" för att jag tycker inte att jag har fel. INGEN här är tankeläsare, hur gärna ni vill tro det. Och INGEN här kan veta VARFÖR en kvinna begått abort eller HUR hon mår.

och om du linda känner sig förlöjligad av mina svar så ligger det helt i din tolkning, för det har jag INTE gjort. jag visar mina läsare respekt. Men jag tänker inte låtsas som att jag håller med när jag inte gör det och jag måste kunna argumentera emot utan att du ska ta det personligt.

Det är fullt möjligt att jag har fel, det säger jag inget emot — men jag tar liksom inte "jag har en bekant som säger att en person som HON träffat gjorde abort pga av… bla bla" som ett trovärdigt argument. Det ÄR hörsägen. Skvaller. Rykte. Gissningar.

Att ni blir arg på mig för att jag inte går på vad som helst är ju för fan löjligt.

Jag tar till mig vittnessmål från människor med PERSONLIG erfarenhet, eller från människor med gedigen kunskap (beroende vad ämnet gäller) Forskare t.ex. Jag tar till mig, jag omvärderar min tro och kommer till nya slutsatser.

*Än en gång; jag lyssnar inte på "jag har en bekant som….". För det är inga konkreta bevis.

emma — SUCK.

Jag har inte sagt att ALLA som gör flertalet aborter är missbrukare eller psykiskt sjuka. Läs om läs rätt.

DUBBELSUCK

LD- men jag reagerade på att du skrev

"Visst finns det kvinnor som genomgår upprepade aborter, men låt oss vara realistiska; Det är inte friska kvinnor vi talar om här. Det är kvinnor med mentala svårigheter och ev. handikapp. Kvinnor som missbrukar alkohol eller droger. Kvinnor som är djupt deprimerade och självdestruktiva. Kvinnor som inte mår bra helt enkelt."

Du skriver som om alla kvinnor som gör upprepade aborter skulle vara sjuka på något sätt och det var det som upprörde mig för jag känner faktiskt tjejer som gjort det som inte är sjuka på något sätt… hade du skrivit "många som gör upprepade aborter är förmodligen alkoholister, narkomaner, psykisktsjuka osv" så hade det varit en helt annan sak… och vart har du fått informationen ifrån, att de som gör ett flertal aborter är sjuka? för efter som att vi som känner folk som gjort det och inte är sjuka inte räknas för dig så borde ju du ha en riktigt bra källa när det gäller det du skriver…

EMMA — att må dåligt, vara självdestruktiv, deprimerad, ha dålig kroppsuppfattning osv innebär inte att man är sjuk.

Sen kan du tjata om "jag känner en tjej som bla bla" för för mig är det inget annat än hörsägen. Rykten. Skvaller. Det är alltid nån som känner nån som har hört…. osv.

Jag lyssnar inte på second hand information. Såvida du inte SJÄLV är denna tjej som om och om och om igen har gjort aborter, så lyssnar jag inte. Sen får du tycka att jag är dum eller trångsynt.

(och du kan fortfarande INTE veta HUR dina vänner egentligen mår och varför de valt att strunta i skydd.)

Vart har jag fått MIN information från? – De som forskar om abort och om kvinnorätt. – Det finns hundratalet seriösa hemsidor på nätet om man är intresserad. Det finns hur mycket forskning som helst.

Emma, att vara psykiskt störd är något som ganska många är på något sätt oavsett om denna har en ätstörning, depression eller manisk rädsla för att skaffa barn. Och jag skulle nog hävda att det är korrekt formulerat att skriva att de flesta som genomgår upprepade aborter (och med "upprepade" menar JAG fler än 2-3) mår dåligt (och med "mår dåligt" menar JAG INTE influensa). Aka – psykisk störning. Sedan kan denna störning vara lätt eller svår, men det är nog försvinnande få om någon som går igenom 5-6 aborter och mår bra i huvudet efteråt.

Men vad vill du att LD ska göra? Hon har ju förklarat vad hon menar. Räcker inte det eller kräver du en rättelse av originalinlägget så att även jönsar ska fatta utan att behöva fundera en eller två gånger?

Lady Dahmer, jag tror inte att det var ågon som var ute efter att "sätta dit dig" med att det faktiskt finns undantag, utan jag tror mer att folk ville påvisa att det som du skrev inte gäller alla, men visst stämmer det att man aldrig kan veta hur någon annan resonerar runt sin egen kropp eller sin/sina aborter, Emma och Linda vet det lika lite som du, så hela diskussionen bygger ju på teorier, tro och hörsägen, förstår du hur jag menar?

Haha, men gud! Vilket tjaffs!

LD, du skriver den bästa bloggen jag vet, jag blir alltid glad när jag ser att du publicerat något nytt. Speciellt dom här inläggen älskar jag eftersom du inte är rädd för att skapa debatt. Jag inspireras av dig och måste ärligt säga att jag snott ämnen från dig till mig egen blogg.

Och jag är 100% med dig i abortfrågan. Du kränkte inte någon i ditt inlägg så jag förstår inte varför du måste försvara dig.

jag vet att det finns undantag. det finns det alltid. Men det är inte intressant. Det jag vänder mig emot är ju att det alltid ska – i tid och otid – hävdas att vissa använder abort som preventinmedel, när faktum är att det är HÖGST ovanligt och att det då i de flesta fall handlar om en människa som på ett eller annat sätt inte mår riktigt bra. Att alltid hänvisa till den lilla pyttepromillen som KANSKE är ett undantag när man diskuterar ett ämne är så jävla döfött och poängen går förlorad.

Det är som när jag diskuterar mäns sexuella våld och nån alltid måste komma in och hävda att "det finns minsann kvinnor som våldtar!"

BLÄ!

och jag vet att det inte handlar om att sätta dit mig. absolut inte. Men det är jävligt irriterande när en del av er blir skitsura för att jag väljer att inte lyssna på hörsägen. "herregud, tror du inte mig när jag säger att jag känner en som känner en annan som minsann gjorde si och så!"

Det finns människor till allt ,

visst finns det många som hellre gör än abort än käkar ex. p-piller.

Vet nötter som hoppas dom blir gravida & sedan göra en abort ENBART för att se om dom kan bli gravida !

Anaiah Jag blev tillfrågad om jag ville prata med någon efteråt men just eftersom jag tyckte det var jobbigt tackade jag nej – det var inte obligatoriskt.

Visst håller jag med dig om att abort alltid ska få tas precis som ben ska få omplåstras men det jag försökte förklara med att abort var "för lätt" att ta idag är att många inte inser hur psykiskt påfrestande det är – vilket läget var för mig. Jag hade ingen aning om hur jobbigt jag skulle tycka det va efteråt – fastän det rent tekniskt var så lätt att utföra.

Just därför att det var så LÄTT (återigen tekniskt) så insåg jag inte alls att det kunde ha pyskiska påföljder.

Tycker alltså att kvinnor självklart ska ha rätten till abort – vill bara att så få som möjligt ska drabbas av det psykiska lidande som jag själv blev drabbad av efter min abort. Om jag fått höra att man vid varje abort var tvungen att gå på psykologiskt samtal skulle jag hajat allvaret och vart mer noggrann med p-pillerna osv.

Oj, vilken diskussion det blev här då! Jag håller iaf verkligen med dig, ett barn ska inte bli fött som ett straff för att föräldrarna inte skyddade sig och jag ser bra mkt hellre att någon gör 6-7 aborter än att 6-7 oönskade barn föds. Jag tror som du att de som gör det inte mår helt bra men det innebär ju inte att ALLA som gör många aborter mår obra och det ser jag ingenstans att du har påstått heller.

Och argumenter "jag känner minsann någon som känner en som det inte är så för" få mig osökt att tänka på gravida rökares argument: "vaddååå, min mammas granne har rökt när hon var gravid med alla sina barn och det är minsann inga fel på dooom så det kan ju inte vara farligt". Är det så svårt att förstå att 1,2,3 eller 4 personer inte är ett statisktiskt underlag. Statistik säger bara vad som är vanligast, inte att det är så för alla. Eller iofs, om det var så så kan jag ju motsätta mig statistiken för hur mkt man blöder efter en abort direkt. Jag gjorde en medicinsk och blödde i 3 dagar, det innebär väl att statistiken Anaiah skrev inte stämmer??

Sandiza, självklart vill man bespara så många kvinnor detta som möjligt. Därför krävs det utbildning, ordentlig sådan, om ägglossningen, hur känslig kroppen är för att bli gravid, när man har relativt säkra perioder, hur en abort kan gå till (inte som avskräckande exempel utan mer kliniskt, som utbildning), hur lång tid det tar mellan befruktning och implantation, när man kan testa sig. Osv.

När jag blev oplanerat gravid, vid 17, så trodde jag dels att jag kunde testa mig på en gång och få reda på om jag var gravid, dels att jag kunde gå till ungdomsmottagningens öppna tider och få en abort gjord där och då. Jag hade ingen aning! (och då hade jag ändå lyssnat på sexualundervisningen och samtalen som klasserna hade på ungdomsmottagningen) Informationen lyste med sin frånvaro!

Däremot hade de präntat in en febril rädsla för könssjukdomar, men graviditet var mer en parentes.

Åh, nu kom jag ihåg att vi fick se en spelfilm om abort! En gammal dammig 80-talsrulle (pro-life) där det fanns två slut och klassen skulle rösta om hon skulle behålla barnet eller inte. Naturligtvis, röstade majoriteten för att hon skulle behålla barnet, det var ju bara en romantisk liten film (NMP – not my problem) och i de romantiska drömmarna skulle väl "alla" vilja bli föräldrar. Nu i efterhand hade jag velat se slut nummer två och hur de hade belyst detta.

Lady Humpalot, jag förstår inte din kommentar, vaddå man tycker bara så om man inte gjort abort själv eller?

Tänkte säga MIN egen erfarenhet om aborter.Jag har varit gravid två ggr. Första gången åt jag p-piller, och då man inte alltid får mens av det märkte jag inte att jag var gravid förrän jag blev "sjuk" (trodde jag) och spydde flera dagar i rad. Bodde vid den här perioden i mitt liv i London.

Hur som min husläkare informerade mig om att jag var gravid och jag fick komma till en kvinnavdelning på ett sjukhus.

I England utförs endast aborter på privat kliniker som man betalar själv, det är inte olagligt men den allmänna sjukvården erbjuder inte denna vård, inte då när jag bodde där iaf. Det skulle kosta mig mins 8000 kr. Man fick inte sova över man fick inget eget rum. Mna fick sitta i ett väntrum med andra innan och efter ingreppet. Dagen innan min tid någon vecka senare fick jag panik.

Ringde Kvinnokliniken i min hemstad och hon var otroligt bra. Tyckte jag skulle avboka och komma hem.

Sagt och gjort, avslutade mitt liv i England på en vecka och kom hem till Sverige, gjorde abort i vecka 17. Detta var dock inte alls jobbigt för mig. Än idag ångrar jag inget, eller tänker på att det var så välutvecklat. Jag var helt enkelt inte redo på något sätt överhuvudtaget. Dock kom efterbörden dvs moderkaka osv inte ut så jag blev skrapad, där bedövningen inte tagit klokt så det var hemsk, låg där på opbordet och kunde knappt förmedla att det gjorde ont. Tillslut sövde dom mig.

Blödde inget efter, och Läkaren förklarade för mig att man blödder mycket mindre vid skrapning om läkaren är nogrann och får med allt. Så de som blödigt mycket kanske läkaren inte sugit så rent som hade varit skönast för patienten.

Så jag har gjort en sen abort, varit gravid i nästan 13 veckor utan att märka det, jag mådde hur bra som helst psykiskt, ingen förnekelse. Åt p-piller. Osv. Aborten var det enda valet som kändes rätt för mig.

1 år senare lite mer kanske blev jag med barn igen med min sambo, åt p-piller. Inga minipiller utan riktiga. Kände direkt att jag var med barn, gjorde medicinsk abort i v 8. Fick ligga inne över dan, blödde men inget som var för mkt att reagera på liksom. Blödde ut av bara fan 3 dagen och kände mig dålig. Akut in, inskriven på gynavd, hade fått en infektion i livmodern, (som jag trodde var mindre risk vid nrä man valde medicinsk istället för kirurgisk). Fick ligga inne 3 nätter innan jag kom hem. Denna abort var en pärs. Hade inget problem med mitt vsl, jag och min kille hade varit ett par i 6 månader, jag studerade han hade ett vikariat. Det fanns liksom inte. Men aborten var så psykisk jobbig pga av komplikationerna som blev. Bestämde mig efter den att blev jag med barn någonsin igen gör jag aldrig mer abort.

Har sedan dess haft en minispiral (ej koppar eller hormon), som en privat gynklinik satte in, då sjukhuset där jag bor inte vill sätta in spiral om man inte fått barn. Bara det tycker jag är sjukt, jag vill aktivt få hjälp med att inte bli med barn efter två aborter och blir bemött med inställningen: ja, verkar som kondom är ditt enda alternativ.

kommer mera

Så jag tror att inställningen till ens val spelar stor roll, lyssnade på ett radioprogram om detta där en kvinna som forskat i detta och jobbade för rfsu sa att de kvinnor som verkligen inte tvekar har mindre risk att hamna i den sorg som kan drabba människor efter. Hon ville verkligen lyfta fram att ingen hon mött i sitt jobb tycker abort är en enkel sak, men beslutet kanske har var enkelt men bara för att ett beslut är enkelt betyder det ju inte att man tycker allt är enkelt. Jag kände igen mig mycket i det hon sa.

MEN; jag är 29 år, när jag ser tillbaks på min ungdom jag var 20 och 21 när jag gjorde abort, hade vänner som gjorde det i gymnasiet, jag skulle vilja säga att inställningen bland ungdomar har ändrats.

Jag har jobbat på en högstadieskola i fyra år. Och som någon skrev här, ja hur sjukt det än låter har vi tjejer som inte vill ta p-piller eller p-stavar påa rädsla för att gå upp i vikt. Vi har skapat ett samhälle där barn hellre utsätter sina kroppar för aborter för att passa in i idealet dom anser vara det rätta.

Jag har haft elever som i och med våra tjejgrupper berättat saker så man bara velat hålla om dem och gråta med dem. För de tror de måste vara så vuxna.

Alla har tyvärr inte bilden av att abort är en stor grej, de är klara över sitt val och hade en tjej som sa att det är värre att gå till tandläkaren.

Nu är detta inte vanligt, och jag kanske inte behöver gå in på vilka socialklasser vi pratar om i samhället men jag hoppas ni alla tänker efter innan ni talar om för varann vad som är rätt och fel.

Jag tycker det är konstigt att du LD dissar när någon berättar om vad någon som jobbar på en KK har för erfarenhet, visst det är hörsägen men hon berättade ju ändå fakta hon fått veta av denna kvinna. Som iaf var fakta på hennes arbetsplats.

Jag tror att ungdomar i dag inte har samma syn som vi kanske har, även om vi alla är uppväxta med att det skall vara en rättighet med abort.

Jag har själv en vän, en av mina närmaste faktiskt som varit en riktig slarver med p-piller. I sin rel med samma kille blev hon med barn 4a ggr. När hennes kille inte orkade med att följa med sista ggn till gyn blev hon helt förstörd.

Är det någon som kan förstå honom? Jag kan, för han tyckte det var jobbigt att gå dit, han kände sig bortglömd, som att han bara skulle vara ett stöd för henne fast det faktiskt var en förlust för honom oxå. Och han frågade alltid innan sex om hon hade kommit ihåg pillret eller om han skulle ta en kondom och hon sa alltid att det var lugnt.

Hon tyckte med andra ord det inte var så jobbigt att göra aborterna om det hände, men tänkte inte på att folk runt henne kanske tyckte det. Dvs pappan till det ev barnet. Hon är inte dum, störd eller något men hon har liten respekt för sin egen kropp det är väl enda åsikten jag har om folk som utför flertalet aborter. Man vill inte operera bort blindtarmen mer än en gång, varför nästan medvetet utsätta sig för aborter?

Hur som, detta var min erfarenhet runt abort.

Har dragit mig lite för att kommentera här för jag tycker det är rätt otrevlig stämning i denna blogg, mycket som nästa folk vill misstolka för att hoppa på en även bloggägaren. jag anser att gör man ett val att ha en blogg som vill debattera kan man inte begära att bara folk som gillar en läser, det handlar väl om att diskutera ett ämne, men den kommentaren skall jag utveckla i rätt inlägg här ovan.

Jag säger som betner: Hade män kunnat bli gravida hade man kunnat göra aborter på drivein. En teori som jag tror på och dessutom tror jag att dessa män inte skulle argumentera något om det som flertalet kvinnor gör idag dvs att många sätter en skamstämpel på det… hade aborter varit mer accepterade i samhåller hade jag inte kommenterat anonymt som jag gör nu.

Något jag är less på är när kvinnor dömmer en för att man gör abort då menar jag ute i verkligheten, jag förtjänade kanske att bli dömd men absolut inte på det sättet, det finns många sidor, jag ville gärna att dom skulle få höra allt runt själva aborten innan dom började skrika att jag var dum i huvudet. Jag har gjort 4 st, möjligt att jag hade någon psykisk störning eller något men tyvärr är jag bara människa, vi var unga, vi oansvariga och vi ville inte bli föräldrar, bara tanken av det fick oss att få panik.

man är två om en graviditet, två om att skydda sig samt två om en abort.

vart är förresten alla karlar? detta ämne är väl något som berör dom minst lika mycket då man inte kan bli gravid utan dom.

Jag förstår mig faktiskt inte på de som är emot abort eller vill bgränsa aborträtten. Uppriktigt sagt tycker jag att det vittnar om bristande intellekt. Förstår man verkligen inte konsekvenserna av vad en sådan reform skulle innebära så är det bara att beklaga att inte evolutionen har gjort ett bättre arbete med vissa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *