Kategorier
diskussion & debatt

Det här med att dricka alkohol när man ammar …

… är faktiskt helt ok! Och man behöver inga större kunskaper i matematik för att inse det heller! Mums! En Strawberry Margarita till mamman! Jo tänka sig, här sitter jag mamma hela dagen och bara SUPER som en jävla fjortis med ungen vid patten! Ring soc nån! Starta en tråd på FL! Fast innan det […]

… är faktiskt helt ok! Och man behöver inga större kunskaper i matematik för att inse det heller!

Mums! En Strawberry Margarita till mamman!

Jo tänka sig, här sitter jag mamma hela dagen och bara SUPER som en jävla fjortis med ungen vid patten! Ring soc nån! Starta en tråd på FL!

Fast innan det blir uppståndelse så kan jag glatt informera de som kanske inte är så bra på den där matematiken (typ jag) att bebisen inte får i sig någon som helst alkohol. Jag kan supa mig redlös och det är totalt ofarligt att amma. Att det däremot är olämpligt av andra uppenbara skäl förstår ju vem som helst dock.

Bröstmjölken har samma promille som resten av kroppen. För någon som är salongsberusad så innebär detta drygt 0.5 till 1 hel promille och så vitt jag vet så skulle inte ens en bebis kunna bli full på den mängden alkohol. Filmjölk är tamejfan mer berusande. (Jo det är sant)

Så njut av den där drinken eller glas vinet (ta två!) och skit i alla prettomänniskor som tycker att det ser så himla illa ut. Vi är inte här för att agera ögongodis ändå.

Skål!

(Gilla gärna på Bloglovin så fler får ta del av dessa GLADA nyheter!)

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

83 svar på ”Det här med att dricka alkohol när man ammar …”

Nu har jag inga egna barn och jag vet inte vad som sägs men jag kan tycka att visst kan man dricka, men måttligt. Det kanske beror på hur mycket man dricker, eller har jag fel?:)

Det ska bli MYCKET intressant att se vad du får för reaktioner på detta inlägg. Jag har försökt förklara för många att det inte finns nån risk att bebisen blir full av att man tar sig ett par glas vin. Tydligen sitter BVC-tanternas förmanande om alkohol och amning så djupt rotat i folk att inte ens studier som visar mängden alkohol svart på vitt får folk att inse det uppenbara.

Tog upp det på BVC en gång och då fick jag bara till svar att nolltollerans är de rekommendationerna som gäller. Punkt. Slut.

Fasiken va gott det där såg ut! Drinken då, inte mjölken, den kan du få behålla 😉

Tycker också att det är löjligt att folk inte skulle kunna ta sig ett glas när de ammar om det nu är bevisat att det är helt ofarligt för barnet. Som när någon idiot till restaurangpersonal vägrade sälja ett andra glas vin till en kvinna för att han hade sett henne amma sitt barn, en stund tidigare.

Åh herregud vad jag fick ta emot iskalla blickar i midsomras när jag, efter ha druckit en halv cider, skulle gå iväg och amma min son. En halv cider. En tjej kom fram och sa det oxå, att "jag hoppas du menar att du ska ge han utpumpad mjölk..!"

Vi hade med oss det med plus ersättning, utifallatt. Men det sa jag inte till henne för det hade hon inget med att göra.

Vi hade kommit överens innan om att min sambo skulle va nykter, köra bilen och ta hand om ungarna, och jag skulle få koppla av.

Nu drack jag bara 3 glas vin och 2 cider på hela dan + kvällen så jag vart inte ens lite tipsy, men alla är så förbannat pretto och helylle så man kan bli knäpp för mindre.

Jag tycker inte barn och alkohol hör ihop alls men vet att två glas vin inte går över till barnet. Däremot är det ju andra saker som gör att man inte ska dricka när man ammar, man får sämre omdöme och sover hårdare vilket kan bli farligt om man samsover.

Jag dricker inte när jag ammar, men jag är inte förtjust i alkohol annars heller.

Jag tycker du har rätt i sak MEN med tanke på de ev. barn som drabbas av sina berusade mammor (och pappor) på ett negativt sätt så tycker jag inte att vi ska ha en kultur i sverige där det anses ok att dricka när man ammar och/eller är tillsammans med barn. För de barnen som faktiskt upplever detta helvete så avstår jag mer än gärna alkohol när jag ammar och/eller umgås med barn. Alkohol förstör för så många familjer.

Gränsen för rattfylleri går vid 0,2 promille, så jo visst skulle nog en bebis ses som full på det där, eller åtminstone inte helt "vid sina sinnes fulla bruk".

Ska man dricka och amma så kan man dricka precis innan man ammar, för då hinner det inte gå ut i mjölken, eller en bra stund efter så det har hunnit försvinna. Så det finns ju möjlighet att komma undan att barnen ska få ta del av alkoholen.

Men värre är väl hur alkoholen påverkar en själv i så fall. Hur ens uppträdande mot barnen ändras och hur dom upplever de.

Sen hur det ser ut ger man väl blanka fan i. Är väl ändå ingen som vet vad man har i glaset, vilken alkohol-mängd de innehåller osv…

Fröken Fridh "Gränsen för rattfylleri går vid 0,2 promille, så jo visst skulle nog en bebis ses som full på det där, eller åtminstone inte helt "vid sina sinnes fulla bruk"." Nu tänkte du lite snett va…? Om man har 0,2 promille i blodet är det 0,2 promille i mjölken barnet får i sig. Alltså promille, inte procent.

Är det verkligen därför folk tror att man inte ska dricka alkohol när man har småbarn? Ojoj.

Nåja, låter några fler mammor bli tack vare det och om vi besparar en enda unge en dålig start i livet på det sättet får gärna folk fortsätta tro så.

Så gilla INTE på bloglovin 😉

Kul att BVC-sköterskorna ger så olika råd. Min berättade att jag kunde dricka 1-2 glas vin 1-2 gånger i veckan, och då var det jag som var förvånad. "Va?! Men man måste vänta ett tag väl? " nej, inte ens det behöver man. Morsan var vääääldigt skeptisk och tyckte att jag bara valde att lyssna på de råd som passade mig, hon försökte även på något vis få det till att livsmedelsverkets råd inte bygger på vetenskapliga rön. Iallafall, long story short, nu blir jag erbjuden vin till maten när vi hälsar på.

Jag är mer nyfiken varför det är så viktigt för flertalet att dricka alkohol? Det låter som det är en stor uppoffring att inte dricka under graviditet och amning.

För mig är samma orsak till att jag vill dricka alkohol (jag blir lite mer "ledig" och fnissig) samma som gör att jag inte dricker när barn är med. Jag tror inte den förändring i personligheten gör dem illa, men jag vill inte att barnen ska behöva lära sig vara med lulliga människor.

Jag må vara helylle, men jag tycker att jag kan välja dricka eller inte medan barnet inte kan välja vara med mig eller inte så mitt val är enkelt.

Alla gör som de vill men jag tycker att man bör tänka i genom konsekvenserna före. Att dricka alkohol påverkar omdömet och som många skriver och påpekar ovanför är att alkohol kan förstöra och splittra familjer och många barn känner obehags känslor när föräldrarna dricker.

Sen bör ju föräldrar inte glömma bort att en vuxen kropp kan förbränna ca 1-2 cl starksprit i timmen dvs. dricker du en 7,2:a på 50 cl, så är ca 9 cl 40 % starksprit i den och då tar det ungefär 4,5 timma att förbränna det som bäst. Sen varierar förbränningshastigheten beroende om du är man eller kvinna, vilka förhållande du har i kroppen mellan fett och vätska, vätskebalans och din levers standard (Levern lär sig att förbränna alkohol, det är därför du med tiden tål mer och innan levern förstörs är den som mest effektiv).

Då bör du INTE glömma som förälder att barn för det mesta har en lägra kapacitet på sina organ, en annan vätskebalans och i regel ingen vana att förtära alkohol om inte föräldrarna gör det åt den. Hos en vuxen individ motsvarar blodvolymen cirka 7 procent av kroppsvikten dvs. ca 5 lite på 70 kg. För ett barn utgör blodvolymen 8-9 procent av kroppsvikten, vilket är cirka 80-90 ml blod/kg. Dessutom är promille ett förhållande mängden alkohol i den totala blodmängd, så 0,2 promille för en mamma blir lätt mycket mer hos barnet.

Det kanske finns något legitimt i BVC-sköterskorna oro!?

Syster dyster: 0,2 promille i mammans bröstmjölk innebär inte att bebisen kommer att ha den halten i blodet så den jämförelsen är ganska irrelevant. Komvux känns också rätt legitimt ibland.

Love you !

Det är 15år sen jag ammade och drack vin och det gick bra då med ! (trots sura blickar) Nu är barnet 16 och gick ut 9.an med fina betyg så det hade ingen långtidseffekt heller..mer än att jag är glad !

Jag läste nyss några sidor i den senaste tråden om alkohol och amning på FL. Dock gav jag upp efter drygt 20 sidor, samma skit om och om igen bara.

Det många verkar ha fått för sig är att ammande kvinnor känner att de måste dricka alkoholhaltiga drycker, att de inte kan stå emot. Och att när de väl dricker så är det hutlösa mängder. De tjatar också om att det inte finns någon positiv effekt, men varför måste allting ha en positiv effekt? Räcker det inte med att det inte påverkar barnet negativt? Att gå runt med sin bebis i barnvagn med en tjock filt över öppningen en stekhetdag ger inte heller några positiva effekter.

Jag ammar min dotter och har sedan förlossningen (10 veckor sedan på tisdag) druckit sammanlagt 3 glas vin och två starköl. Visst har jag känt mig lite dum som ammat henne direkt efteråt jag tagit mig ett glas, men inte för att jag känner att jag gjort något fel utan för att min omgivning tycker att jag gjort det.

Jag ammar fortfarande, och har druckit sammanlagt kanske 4-5 glas vin – alla vid olika tillfällen. Mest för att det är så himla gott till mat.

Jag skulle inte ens bli lite tipsy när min son är med, men det har att göra med att min pappa är alkoholist och jag tyckte att den personlighetsförändringen var otäck när jag var liten. När jag blev större tyckte jag han var löjlig och jäkligt jobbig.

Till Frida, Fröken Frid, Syster dyster m.m. Jag är uppvuxen i ett sk. "sommarkollektiv", där under perioden april-september bodde tillsammans med min familj och min mammas bästa väns familj i ett hus ute på landet. Att se en vuxen/sina föräldrar påverkade av alkohol var inte något ovanligt, speciellt under sommaren. Nu var det aldrig några rejäla mängder så att vi såg dom packade, men några glas vin under en dag var inte ovanligt, detsamma med cigaretterna. Ah, det glada 80-talet..

Tycker inte att detta på något sätt har påverkat mig negativt, tvärtemot att jag har haft en väldigt avslappnad uppväxt där jag har sett de vuxna som jämlikar, som låtit mig testa på det mesta och gjort mina egna val/misstag. Om man anser att alkohol bidrar till en negativ miljö och är så förbannat hemskt, då borde man faktiskt ta en liten funderare över hur man beter sig när man dricker, och kanske då inte dricka alls. Bara för att man dricker så måste man inte "supa", det finns en lagom mängd där man kan hålla sig på en bra nivå, utan att ge sina barn men för livet.

Jag tycker inte alls att alkohol och barn hör ihop och dricker inte när det finns barn med, varesig det är ammande eller ej. Det krävs inte alls mycket för att det ska märkas på en vuxen att den fått i sig alkohol… Rösten och rörelserna blir liksom lite annorlunda även om man inte märker det själv.

Men min inställning beror på egna dåliga erfarenher sen barndomen.

syster dyster – alkoholen i dryck mäts i PROCENT medans alkoholen i kroppen mäts i promille

Om JAG dricker t.ex 40 PROCENTIG sprit så blir inte bröstmjölken 40%'ig. Den blir kanske 0.5PROMILLE. Promille, inte procent. Och när bebisen då dricker den där 0.5promilliga mjölken så blir den ungefär lika påverkad som att äta ost. Typ.

Det finns liksom ingen alkohol i mjölken (eller den vuxnas kropp) som kan påverka ens en guldhamster. PROMILLE. inte procent. Att dricka mjölken är inte detsamma som att dricka direkt från flaskan.

KAY det är inte ett dygg viktigt. Jag har inte tagit en drink, öl, vin, whatever – jag har inte druckit en endaste droppe alkohol sen jag var gravid med NINJA. Och det var nästan fyra år sen. fyra år

Så jo, jag kände att de skulle vara gott med EN drink. Och ja jag känner mig jävligt sugen på att dricka vid det här laget. Nej, det är inte viktigt. Men eftersom att EN drink (eller två) inte är skadligt på nåt sätt så ser jag inte heller varför jag INTE skulle kunna ta en med gott samvete!

Linda jag håller med. Barn ska inte behöva uppleva att se sina föräldrar påverkade. Så därför dricker jag personligen inte så pass att det påverkar mig det minsta. 🙂

Matematiken bryr jag mig inte om, däremot så är jag emot det för man tappar ju omdömet när man är påverkad, ett glas spelar ingen roll för de flesta dock, beroende på hur lättpåverkad man är så klart.

Det är så hårt intutat i oss kvinnor just från BVC och livsmedelsverket? att alkohol och amning är big no no. Jag har hållit noll-tolerans med de två första ungarna, varit nästan rabiat i min inställning tills liten kom.

Äldre, visare? och mer avslappnad i min inställning till livet i allmänhet så har jag faktiskt tillåtit mig ett glas vin eller två vid något tillfälle under min amningsperiod.

Kan inte påstå att det kändes helt ok att amma när jag hade druckit lite vin, men jag har gjort det. Och ungen är fortfarande som hon ska.

Fast BVC – sköterskan hade väl fått mjäll om hon vetat om det. Fast sjukvården i allmänhet vill ju inte ens erkänna LCHF, så jag har lärt mig att ta vad de rekommenderar , med en nypa salt.

Jag hade nog reagerat annorlunda om du varit packad och ammat, LD, men :thumbup: för en drink som livsnjutning.

Lev väl .

Love to ya sis!!!!!

Så många gånger jag har förklarat att filmjölk ger lika hög/högre promillehalt i mjölken än vad mitt glas vin gör.

När folk är moralkärringar och tycker att jag minsann kan vänta tills barnet slutat amma, så undrar jag bara varför? "För att det är så kort tid i livet". Well är man mitt uppe i det och har fött 4 barn på 6½ år känns det inte direkt kort och om det är ok så varför inte? Varför ska jag behöva bry mig om vad ANDRA tycker? Den enda människas åsikt jag bryr mig om är min mans, i övrigt accepterar jag att andra människor har åsikter, så länge jag inte blir dömd av dem.

Jag slutade dricka alkohol i vintras och har ingen tanke på att någonsin börja igen. Jag har aldrig druckit när mitt barn varit närvarande, av den enkla anledningen att jag inte vill lukta annorlunda/bete mig annorlunda/and whatever.

Dels beror det väl på att vi har missbruk i familjen och jag inte vill att mitt barn ska växa upp där alkohol är accepterat.

Jag tycker inte barn och alkohol går ihop. Men jag är också för den fria viljan, och har vänner som dricker när de ammar (vi snackar typ en cider) och jag tänker inte pracka på dom mina åsikter.

precis =)

Jag har läst något om för ett tag sen att den enda tydliga negativa effekten är att alkoholen påverkar smaken lite, smaka och undersök LD! =P

Sedan ska man inte glömma att om du inte springer och ammar varannan minut så kan man alltid ta några glas strax efter amning, då går det ett tag innan nästa gång och det kommer knappt finnas någon alkohol kvar i blodet. =)

En drink/ett glas vin eller kanske två är med stor sannolikhet inget problem, men för mammor som väljer att dricka alkohol kontinuerligt under amningen har vi (vad jag vet)inga långtidsstudier på vad det skulle kunna ge för effekter på barnet.

Det har däremot gjorts studier på råttor

http://www.systembolaget.se/Alkohol-och-halsa/Fakta-och-forskning/Alkohol-och-amning/

(läs en bit ner i artikeln, har läst själva studien vid något tillfälle men kommer inte ihåg hur man hittar dit längre)

Jag är inte orolig för måttligt drickande, som du LD och de flesta andra nöjer sig med, däremot är jag orolig för att en allmän mer tillåtande attityd gentemot alkohol, men den oron gäller för både mammor och pappor.

Jenny: vår BVC-sköterska har samma inställning som LD till alkohol och amning. Så alla har inte nolltollerans. Hon sa typ " njut du av ett glas vin, det påverkar inte mjölken. Men tänk på att inte dricka er berusade när ni har hand om en bebis".

Oj, jag har skrivit liknande inlägg flera gånger men alltid är det ett gäng som vägrar inse FAKTA

Vi är alltid en som håller oss spiknykter, som igår när vi var på bröllop så drack jag vin och bubbel medans maken drack cola (fast nu ammar jag inte längre, men med det spelar ingen roll… barnen måste alltid ha någon som är helt nykter att förlita sig på tycker jag).

Helammar min dotter än i princip och hon är tio månader. Har druckit vid tre tillfällen ( ett rejält) men aldrig med henne med mig.

Hade inte skuldkänslor, men FICK när jag blev berusad…hehe. Kände mig som världens sämsta mamma, och blev skitledsen och kvällen var förstörd. Detta trots att jag vet att amning och vin kan funka…

Så näej, nästa gång jag ska ut och ha roligt ska jag nog vara icke-ammande. Kanske inte har en massa depp-hormoner i kroppen då heller.

Jag minns att jag fick en kommentar av min svåger när jag tog ett glas vin till maten medans jag ammade. Samma svåger som, när hans son var liten : 1. Alltid drack sin berusad vid middagen/ kvällen varje fredag o lördag. 2 bjöd på groggar vid

sin sons dop, och själv drack sig redlöst berusad på dessa.

Ven av oss har dåligt omdömme om barn och alkohol?? 😛

Jag bara ÄLSKAR din bild, riktigt rebellisk mot alla töntiga viktigpettermammor som gillar att klaga på andra för att själva framstå som perfekta mammor…newsflash: ni gör nog större skada på världen när ni klär era barn i könsstereotypa kläder och trycker i dem massor av döda lik än vad Natashja gör när hon njuter av livet och tar en drink!

Jag håller med Elina. Jag tror det handlar mycket om hur man hanterar alkoholen. Min plastpappa var alkoholist och när han drack tyckte jag att det var jobbigt, men när jag var hemma hos mormor och morfar på helgerna och dom drack vin till bingolotto och dansade med i dansbandslåtarna, så tyckte jag inte att det var ett dugg jobbigt. Samma sak om min mamma hade vänner över en sommarkväll och dom drack, då tyckte jag inte heller att det var jobbigt. Men när jag var hemma hos min gudmor som hade alkoholproblem så tyckte jag det var jobbigt. Så jag tror att allt handlar om hur man hanterar alkoholen, och hur man blir när man har druckit.

Själv förstår jag inte denna alkoholtjusning vi har i svenska samhället men så har jag ju aldrig druckit själv heller (nej, jag är inte religiös). Så för mig blir det aldrig någonsin förståligt att man inte kan hålla sig undan alkohol under graviditet, amning eller i barns närvaro.

Har inga alkoholister i släkten, inga dåliga erfarenheter heller, utan detta är en princip som jag valt att stenhårt hålla fast vid. Min man som visst tycker alkohol är gott har samma inställning. Ingen alkohol när barnen är med, så viktigt är det ju faktiskt inte.

Oj, vilket provocerande inlägg..! Men så är det. Var och en har väl tillräckligt med vett i kroppen för att förstå att man inte ska amma under alkoholpåverkan – inte pga alkoholhalten i bröstmjölken, utan pga dåligt omdöme och försvagad kroppskontroll. Intressant att det alltid ska finnas en massa besserwissrar som kommer med sina pekpinnar.

Jag har bara druckit mindre än ett halvt glas vin till maten nu när jag ammar, men det är mest för att det blir ju oftast till kvällen man dricker, och då kan/får/vågar jag inte samsova med min baby.

När hon sover hela natten i egen säng kommer jag absolut att ta ett glas vin nu och då, annan alkohol är jag inte speciellt intresserad av 🙂

Hej!

Jag har nyss upptäckt en patetisk reklamkampanj som Johnny's har nu, stötande både ur djurrätts- och genussynpunkt.

Jag tänkte att du som har en stor blogg och en stark röst som når ut till många(fjäsk fjäsk;)) kan väl kolla ifall det är något du också upprörs av?

Du får gärna läsa mitt blogginlägg om det här:

http://inzoomat.blogg.se/2011/july/bojkotta-bakatstravande-fortryckande-johnny.html

Eller kolla in kampanjen som finns här:

http://www.johnnys.se/tavla.aspx

Hoppas det intresserar dig!

Jag är uppvuxen med en alkoholist (som genom åren var tillsammans med andra alkoholister och missbukare). Jättejobbigt när de drack sig jättefulla osv. Men åkte jag hem till tex min morbror och hans fru, och de drack och vi spelade yatzy, så var det bland det bästa som fanns. Jag tror inte alls på det här med att barn alltid far illa av att vara bland fulla vuxna. Jag tyckte bara att det var obehagligt när folk blev otrevliga och våldsamma. Drack de måttligt så kunde det vara riktigt roligt.

Öl e jätte bra för bröstmjölken!!! Min mormor har jobbat massa år på neonatal o hon gav mej rådet ett glas öl om dagen e det bästa för amnigen.

Jag kan första dom som inte dricker när dom ammar det respeketerar jag , men jag kräver respekten tillbaka.

Kul med lite diskussion i ämnet, jag har själv funderat på hur jag ska göra när jag får barn – läste på lite (http://www.growingpeople.se/templates/Page.aspx?id=5170) och insåg att jag nog trodde det var betydligt värre att dricka och amma än vad det var. Jag har svårt för föräldrar som dricker när barnen är med, och har lite svårt för den svenska alkoholkulturen i allmänhet, men har efter lite grubbel kommit fram till att motmedicinen nog inte är att vägra dricka alkohol helt (vilket jag gjorde i ett halvår själv för jag blev sur på hur kompisar uppförde sig) utan att visa för både barn och vuxna att det går att ha en "normal" alkoholkonsumtion. (Heja LD!) Precis som man kan äta onyttig mat lagom, ligga framför TV:n lagom och alla andra saker som inte är bra för dig men som är njutbart!! (Och ibland, när det är tillfälle, gillar jag ju själv att dricka mig jätteglad, käka en brakmiddag på tusentals onyttiga kalorier eller ligga framför tv:n i två dagar i sträck). Nu ska jag därmed sluta tjura på föräldrar som dricker vin och ammar (i "normal" utsträckning, som LD) och börja vara en förebild istället för en motbild:D

Elina: Det är klart att det spelar nån roll hur mycket man dricker och hur pass påverkad man blir. Ett glas vin gör ju oftast ingen skillnad (undantag finns).

När jag var liten hade vi en årlig gatufest där jag bodde, och vi firade midsommar ihop etc. Då var det alltid alkohol inblandat, en del föräldrar tog sig bara ett glas och upplevdes inte påverkade medans andra tydligen inte kan hantera alkohol och blev nästan helt odrägliga och lite läskiga. Vet inte om det har påverkat mig på något vis, men det har påverkat min bild och uppfattning av dessa människor.

Det var det jag menade med att man får tänka på hur det påverkar en själv och ens uppträdande mot barn, man får vara observant på sin gräns (jag menade inte att ett glas rött gör en full).

De flesta verkar vara överens om att alkoholen inte är skadlig för barnet. Det jag däremot inte förstår är att folk inte tänker längre än till sig själva och sin egen familj. Jag vill inte ha en kultur i sverige som accepterar barn och alkohol för att jag vet att en sån kultur kommer skada betydligt fler barn än som redan skadas av alkohol idag. Har man en nolltolerans så syns ju de kvinnor som dricker alkohol när de ammar mycket tydligare. Det finns väl knappast någon som sitter och räknar drinkarna åt någon annan. Har kvinnan då alkoholproblem så ljuger hon ju givetvis om antalet drinkar och kanske tom förnekar för sigsjälv hur många hon druckit. Och tyvärr så lever vi i ett sånt samhälle att även om många ser att det blivit några för många glas så är det få som skulle agera. De barnen som slipper att drabbas av alkoholens konsekvenser om vi har en lägre tollerans mot alkohol och barn skulle ha betydligt mer glädje av det än den glädjen de glasen ger er som ammar och dricker.

Men nu handlade inte LD´s inlägg om att man ska anamma alkoholistbeteende medan man har småbarn omkring sig/ammar, utan huruvida det är likställt med dödsstraff att ta ett glas medan man ammar!

Herregud.

Det förstår väl varenda människa att man inte ska hantera en bebis när man är aspackad, och att barn far illa av att växa upp i en missbruksmiljö?

Jag är själv uppvuxen med två alkoholister till föräldrar och dricker mig INTE full i barns sällskap, men ett glas vin kommer jag att kunna ta utan dåligt samvete den dagen jag ska amma. Så det så. Heja LD!

Till alla som undrar "varför man öht måste dricka när man ammar": ja alltså, det finns ett par utav oss som faktiskt tycker att det är GOTT med ett glas vin eller en drink och DESSUTOM kan nöja sig med ett eller två glas utan att bli påverkad. Tänka sig!:-d

Det handlar ju inte om att man blir full utan att barnets hjärna kan ta skada av alkoholen, eftersom deras hjärnor växer och utformas och alkohol är skadligt för hjärncellerna. Det är ju samma för oss vuxna men vi tar inte skada på samma sätt.

Sen är det ju så att allt som man äter och dricker passerar över i bröstmjölken, vilket man ser ofta när man käkar kål, lök och annat gasbildande, då får barnen ont i magen – precis som när man äter för mycket jordgubbar, päron, choklad m.m.

Men det måste vara upp till var och en att välja… men som sagt – det är inte det att man vill skydda barnen från att bli fulla som man inte ska dricka/amma – utan för att det påverkar barnens växande hjärnor negativt. Men det är som sagt upp till var och en hur man vill göra :rolleyes:

Linie

Det är väl knappast någon här inne som likställt det med dödsstraff?

Det handlar om en kultur som jag inte vill ha här i sverige som alla bidrar till oavsett om det är missbruk, på gränsen till missbruk eller inte nån fara alls.

Och nej alla förstår faktiskt inte att det inte är ok att hantera barn full och alla förstår inte att de upplevs fullare än va de känner sig. och tyvärr så agerar väldigt få personer även om de vet att sitationen egentligen inte är ok för barnet. Du om någon borde väl veta det.

Alla kan inte hantera alkohol och de som inte kan det kan inte gömma sig i mängden om det hade varit nolltolerans mot alkohol tillsamans med barn.

Sverige har tyvärr en skev bild av alkohol och droger. Hade alkoholen "uppfunnits" idag hade den blivit drogklassad, det anser de flesta politiker. Så mycket skada gör alkohol men eftersom kulturen i sverige säger att akohol är ok så hade det blivit ramaskri om det hade kommet ett förbud.

Tycker också linan dras åt för de drickande papporna, här som jag bor finns till och med en tradition med "pappakonjak", dvs den nyblivna pappan ska ha ett party med sina manliga vänner.

just another crazy blonde men mjölken innehåller ju inget alkohol! Isåfall ska små bebisar inte få äta filmjölk eller dricka juice för det är samma mängd alkohol i det. Även om JAG dricker 40% sprit så blir det aldrig mer än drygt 3, 4 promille i mjölken och vid det laget så har jag ankrat eller blivit alkoholförgiftad.

att mjölken TAR SMAK av det jag äter och dricker är inte detsamma som att det faktiskt får samma innehåll.

Pernilla på vilket sätt anser du att Sverige har en skev bild av alkohol och droger?

Min uppfattning är tvärtom, att sverige har en väldigt låg tolerans om vi jämför med andra länder. De länder med lägre tolerans skulle väl vara länder med religiösa anledningar.

Jämför med länder där tex marijuana tillåts på ett helt annat sätt och länder där alkohol är en del av vardagen, skillnaden där är att de dricker på ett annat sätt och inte som vi svenskar där vi måste få oss en praktfylla varje gång det skall drickas eftersom det "inte är någon ide annars".

Sen att vissa människor i te kan hantera alkohol är ju en annan sak.

Men jag håller med dig om att alkohol skulle förbjudas om det uppfanns nu.

Måste tillägga att jag inte visste att det inte påverkade barnen, man hör hela tiden olika bud från olika människor, därför tyckte jag det kändes onödigt att chansa när jag ammade.

Det TAR inte bara smak, barnen påverkas av vad mamman ätit och druckit – jag har sett det VÄLDIGT många gånger eftersom jag jobbar mycket med just ammande barn och barn som får bröstmjölk med olika tillsatser… Jag har haft barn som varit påverkade av alkohol i bröstmjölk, morfin, depressionsmedicinering, gasframkallande maträtter o.s.v.

Barnen påverkas inte bara genom att mjölken smakar, utan på ett större plan. Och det beror sjävlklart på hur mycket man dricker, men man ska ändå ha i åtanke att barnens hjärnor inte är utvecklade och att de påverkas mycket tidigare på alkohol än vad vi vuxna gör 🙂

Sen är det upp till var och en att bestämma hur man vill göra 🙂 Alla har vi fria val och folk kommer alltid att tycka och tänka en massa, men låt dem göra det 🙂

Growingpeople:

•Barnet påverkas kortsiktigt, men hur det går på lång sikt är inte känt.

Det är i detta sammanhang viktigt att komma ihåg att hjärnan ännu inte är färdigutvecklad hos bröstbarnet och är därför mer känslig för yttre påverkan.

(Bara källa för att stötta det som jag tycker och "vet")… 🙂

Men som sagt – alla har ett fritt val (tack och lov!) och det här är bara MIN åsikt (och kanske också mina barnsjuksköterskekollegors) – inte ALLAS 🙂

Kram på're!

Jag ville bara dela med mig av mina tankar 😛

Tänkte bidra med ett räkneexempel för att förtydliga hur extremt lite alkohol barnet faktiskt får i sig.

Anta att Lady Dahmer verkligen får mersmak för sina strawberry margaritas och dricker sig salongsberusad. Salongsberusad är man mellan 0,5 till 1,0 promille. För exemplets skull antar vi att hon hamnar på 1 promille. Förutom att man blir lite "glad i hatten" börjar även tala långsammare och får sämre reaktionsförmåga.

Små barn som helammas dricker/äter i snitt 75 ml mjölk per amningstillfälle. När barnen blir större och äter riktig mat minskar mängden mjölk mamman producerar. Tillgång och efterfrågan ni vet. Men för att ha marginalerna på min sida och för att exemplet även ska fungera för mammor som helammar antar vi att Lady Dahmer har superbröst som ändå lyckas producera 200 ml mjölk, som Tamlin glatt dricker upp en varm sommardag.

Alkoholhalten i bröstmjölken blir den samma som alkoholhalten i blodet. Mjölken får alltså en alkoholhalt på 1 promille. Promille betyder tusendel, procent betyder hundradel. 1 promille är alltså 0,1 procent. Så nu har vi alltså 200 ml mjölk med en alkoholhalt på 0,1 procent.

200 ml * 0,001 = 0,2 ml

Så Tamlin får alltså i sig 0,2 ml ren alkohol, EN FEMTEDELS MILLILITER ALKHOHOL. För er som inte har koll på hur lite en milliliter är, tänk ett kryddmått, det är exakt en ml.

För att få i sig samma mänd alkohol från andra alkoholhaltiga drycker ska man dricka någon av följande:

1,3 ml rödvin (15%)

4,4 ml cider (4,5%)

0,5 ml vodka (40%)

9,1 ml Blossa Lättglögg (2,2%)

Nej, jag tycker inte att man ska ge sina barn rödvin och vodka. Men det ger ändå en fingervisning om hur lite alkohol det egentligen rör sig om.

(Sen är det ju diskussionen om det är rätt att bli BERUSAD i närvaro av sina barn. Men det har ju inget med amning att göra och gäller ju både mammor och pappor.)

Kom precis på en grej till… Vid just det tillfället bilden i inlägget togs fick Tamlin garanterat inte i sig någon alkohol what so ever. Du dricker ju faktiskt medan du ammar. Det tar ju t ett tag innan alkoholen lämnar magsäcken och sedan tas upp i tarmarna. Sedan tar de ytterligare en stund för kroppen att producera "fylle-mjölk" av ditt alkoholhaltiga blod. ;-P

Orkar inte läsa igenom kommentarerna, men jag blir så glad att du skriver detta inlägg.

Jag har också koll på den enkla matematiken och jag har försökt förklara den för andra mammor när jag vill försvara att jag kan dricka ett glas vin eller två när jag ammar.

Och grejen är ju att nej visst jag överlever utan alkohol men det är förbannat mycket annat man ska tänka på hela tiden under graviditeten och amningen och det är ganska skönt att släppa lite på ett förbud tycker jag! (under graviditeten ska man givetvis inte dricka alkohol)

Tänk på att just vin innehåller sulfiter, vilket är ett koncerveringsmedel, och det brukar ju inte vara skitnyttigt.

Jag tycker inte heller att alkohol och barn hör ihop. Jag vill ge mitt barn alla möjligheter att bli allegrifri och frisk. Vilket jag själv inte är.

Malin: Klart det blir ett provocerande inlägg när man sätter upp en bild på när man ammar samtidigt som man sörplar i sig en rosa drink. Hur många är det inte som sliter sitt hår vid åsynen av detta, för sånt g ö r man bara inte. Och klart det är provocerande, för det är vad Lady Dahmer gör ganska ofta.

Men missförstå mig inte, jag står bakom detta inlägg till 110 procent.

Word, LD!

OM man dricker alkohol eller inte när man har bebisar har INTE ETT DUGG MED AMNING ATT GÖRA, tänk om alla kunde fatta det när de räknat färdigt. Man ska inte ta han dom småbarn när man är full. Oavsett om man ammar, ger ersättning, är mamma eller pappa. Själv undviker jag alkohol på kvällen eftersom vi samsover, och jag inte vill riskera att sova påverkad bredvid min bebis.

Ni som nämnt BVC och Livsmedelsverket, råden är numera uppdaterade till att måttlig alkoholkonsumtion (dvs 1-2 glas vin någon gång emellanåt) enligt den forskning som finns i ämnet inte är skadlig för barnet. Om man dricker kontinuerligt medan man ammar kommer barnet antagligen påverkas, men om man ständigt är full när man har bebis känns det som om just det faktum att bebisen får i sig alkoholhaltig bröstmjölk inte precis är det största problemet…

Min gynekolog menade att det också går utmärkt att ta ett glas vin någon gång då och då under graviditeten och äta grönmögelost ibland om man vill det (risken med listeria är STARKT överdriven).

Man skall inte glömma att normerna kring moderskapet till största delen är kulturellt influerade.

Barn far inte illa av att de sitter bredvid ett glas med alkohol. Kör upp det där hysetriska och överdrivna moraliserandet där det hör hemma. :thumbdown:

att dricka ett glas vin bredvid sitt barn, eller när man ammar fattar ju ALLA att barnet inte tar skada av men det ser ju förjävligt ut när folk gör det.. och även o jag någonsin skulle dricka medans jag ammar (vilket ALDRIG skulle hända) så skulle jag ju aldrig lägga ut bilder på det på nätet. men det, som allt annat folk gör är ju upp till var och en.

Ingrid kloo: Underbart bra skrivet!

Om, OM nu en LITEN mängd alkohol skulle passera över till barnet genom amning; varför ens chansa? Tycker ni mammor som dricker under amning är otroligt EGOISTISKA. Låt barnet få dricka sin bröstmjölk utan massa "tillsatser".

NALLE då gissar jag att du bara äter man helt utan några som helst e-nummer, tillsatser osv. Och att köttet du äter kommer från djur som inte ätit någon antibiotika eller fått foder som besprutats. Du odlar givetvis alla dina grönsaker själv!

Jag antar också att du aldrig använder tvättmedel, shampoo eller kläder som behandlats med flamskyddsmedel.

I bröstmjölken passerar nämligen ALLA tillsatser och miljögifter som du får i dig. Och de är bra mycket mer skadliga för barnet än den lilla lilla lilla promillen som finns i mjölken efter ett glas vin.

@ Kay:

"Jag är mer nyfiken varför det är så viktigt för flertalet att dricka alkohol? Det låter som det är en stor uppoffring att inte dricka under graviditet och amning."

Finns väl en rad orsaker till det. En del kanske har vanan inne och tycker därför det är jobbigt (beroende till viss del), andra kanske är renodlade alkoholister medan en annan del bara tycker att en kall öl en sommardag eller ett glas vin till maten är väldigt gott. Precis som vissa kanske ser det som en "uppoffring" att sluta med den där kakan efter varje middagsmål eller den där ostsåsen som är så himla god men som de inte tål/inte "får" äta för att de går på diet/avstår p.g.a. att de är vegetarianer, så kan vissa tycka att det är lite småjobbigt eller iaf tråkigt och begränsande att vara utan ett glas rött. Man behöver inte dricka osunt för det. Blir det däremot extremt jobbigt för en att vara utan och dricker man stora mängder är det klart att det är en annan sak.

"För mig är samma orsak till att jag vill dricka alkohol (jag blir lite mer "ledig" och fnissig) samma som gör att jag inte dricker när barn är med. Jag tror inte den förändring i personligheten gör dem illa, men jag vill inte att barnen ska behöva lära sig vara med lulliga människor."

Men då pratar du ju om att dricka för att berusa sig. Jag är övertygad om att det är stor skillnad på att dricka för att uppnå fylla (speciellt här i Sverige där vi har en så märklig, motsägelsefull alkoholkultur och många gånger dricker för att glömma sorger och andra problem, dessutom ganska mycket då), och att ta ett glas vin till maten. Alla blir nämligen inte berusade av att långsamt avnjuta ett glas vin.

Hittade hit till det här inlägget då jag Googlade runt lite för att se vad folk tycker om amning och alkohol. Jag fick nämligen en anonym kommentar idag om att jag inte får dricka alkohol när jag ammar 😉

Men jag håller med dig. I måttliga mängder är det knappast farligt för barnet. Det är i så fall om du super dig redlös & tappar omdömet, vilket jag aldrig skulle göra i närheten av min dotter.

@Candy

"Men då pratar du ju om att dricka för att berusa sig. Jag är övertygad om att det är stor skillnad på att dricka för att uppnå fylla (speciellt här i Sverige där vi har en så märklig, motsägelsefull alkoholkultur och många gånger dricker för att glömma sorger och andra problem, dessutom ganska mycket då), och att ta ett glas vin till maten. Alla blir nämligen inte berusade av att långsamt avnjuta ett glas vin."

All konsumtion av alkoholhaltiga drycker, även "ett glas gott vin till maten" har som syfte att berusa sig, om än i i mycket låg grad, visst känner vi väl alla en behaglig avslappning i dessa sammanhang – det är effekten av alkohol. Om alla viner, whisky, öl mm helt saknade den effekt alkoholen ger (men med oförändrad smak), tror någon att dessa drycker överhuvud taget skulle finnas?:-)

Bara för att all alkohol inte går ut i bröstmjölken betyder inte det att man kan dricka hur mycket som helst under amning. Tycker det är jävligt onödigt att du ska behöva förstöra ditt barn på det sättet. Trodde bilden var fejk tills jag såg dina hjärndöda åsikter…

Svar:
på vilket sätt påverkas mitt barn av alkoholen jag dricker? Förklara gärna
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag är nykterist och behöver därmed inte bekymra migi just det här fallet. Dock jag aldrig träffat på så mycket ounderbyggt moralsnack som när jag var gravid. Jag förbannade ganska ofta den totalt ovetenskapliga syn som tyd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *