Kategorier
diskussion & debatt

Får man bara bry sig om världssvälten?

Så fort man diskuterar så finns det alltid nån som ska påpeka att det finns värre saker som händer eller viktigare sakfrågor att jobba för. Men om man alltid ska tänka så kommer man fan ingenvart. Vad får man bry sig om? Får jag bry mig om att barn går hungriga i Sverige när barn […]

Så fort man diskuterar så finns det alltid nån som ska påpeka att det finns värre saker som händer eller viktigare sakfrågor att jobba för. Men om man alltid ska tänka så kommer man fan ingenvart.

Vad får man bry sig om? Får jag bry mig om att barn går hungriga i Sverige när barn i Afrika svälter ihjäl? De stora frågorna är beroende av de små. Att det finns värre eller viktigare saker är bara argument för att inte engagera sig alls.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Får man bara bry sig om världssvälten?”

Finns få saker som gör mig så arg som alla dessa "bry dig om nåt annat istället"-idioterna. Nästan alla som säger så är såna som inte engagerar sig i nånting över huvud taget. Bara sitter på sina rövar och säger åt andra att de minsann borde bry sig om något annat, för det där lilla arbetet du gör för att förebygga mobbing, det är en fjärt i rymden om man jämför med de svältande barnen i AFRIKA.

Bara lägg av, liksom.

Ofta när man diskuterar feminism och jämställdhet får man även ofta höra att vi svenska kvinnor inte borde klaga eftersom dels 1. vi har ju kommit så långt och dels 2. vi ska vara glada att vi inte har det som kvinnorna i Saudiarabien, vilka är vi att klaga osv. Hjärndöda argument får man säga.

Ja, helt seriöst. Varför ska man tvingas kämpa för ALLT? Kan inte dessa göra det som de känner att de vill kämpa för? Ingen kan göra allt liksom. Och många bäckar små, som det heter. De svältande barnen i Afrika vinner ändå alltid, så då kan man ju likaväl skita i allt. Muppar.

Bara för att det finns värre saker betyder inte att jag inte kan bry mig om annat också. Eller enbart.

Får alltid samma kommentarer när det kommer till tuttrevolten. Blir trött.

Eller så kan man ju ta inspiration från engelskans 'firefighter' och kalla brandman för brandkämpe eller liknande istället 🙂

Det är nog troligen för att folk inte fattar att det är de små sakerna som får allt i rullning. Om vi ändrar på saker som inte är så gigantostora så blir det enklare att ändra större och större saker.

Någon poäng har de ju, för det finns vissa som har det mkt sämre än oss. Men samtidigt kan man ju inte använda det som ett skäl för att det inte är okej att kämpa för de "mindre" frågorna! Om man bryr sig så mycket om den hela bilden kan man väl bli lite jävla engagerad bara, svårare än så är det inte!

Sådär säger personer som inte orkar engagera sig själva för att i ett desperat försök försöka trycka ner människor som faktiskt engagerar sig.

Keep up the good work! Du är min inspiration!

Jag håller med. Det är ju i de mindre frågorna individen har möjlighet att påverka. Engagemang bör aldrig ses ner på i vilken skala det än är. Olika människor har olika frågor som står en nära och allt engagemang är viktigt.

Däremot tror jag att det otroligt viktigt att uppmärksamma större frågor, trots att de kan vara svåra att relatera till, där de som drabbas inte har samma förutsättningar att påverka. Just svältkatastrofer är en sådan sak. För hur ska ett svältande barn engagera sig för att förbättra sin situation? Det är inte speciellt svårt att stödja en organisation med ett litet bidrag och tid tar det heller inte.

Fine om du fullständigt skiter i allt som inte påverkar eller angår dig själv. Det är upp till var en och en. Personligen ser jag inte svårigheter i att engagera sig i både stort och litet. Huvudsaken är att ett engagemang inte alltid behöver ersätta ett annat.

ÅSA du är ju inte den enda eller första som sagt det här! 🙂 Det här argumenter får jag i bloggen minst tre gånger om dan. Allvarligt.

Jag gav 100 kr till Naturskyddsföreningen för att rädda en ål. Fick då höra "lägg pengarna på något bättre" och "räddade du bara EN ål?"…

Jag har en person i min närhet som tar upp en massa problem som hen har men när jag berättar något problem jag har så får jag höra att "barnen svälter ju i afrika, tänk på det".

Rätt irriterande.

Problemet är att sådana som du som bara bryr dig om att ha rätt och trycka ned dina åsikter i halsen på alla jagsvaga människor som orkar läsa ditt dravel tar bort fokus från VIKTIGA frågor och lägger all vikt på att bevisa att ni har rätt. Om du tog all tid du lägger ned på att döma andra och spy ut dina åsikter på att åka till t.ex. Afrika då och faktiskt göra någonting som den barnens frälsare du tror du är så skulle nog både du och världen och de barnens situation se lite bättre ut. Att i tid och otid diskutera LCHF och HEN är så oväsentligt i det stora hela så jag får utslag. Inte hjälper det alla som behöver hjälp, inte hjälper det naturen eller mänskligheten över huvudtaget om du ger dina egna I-lands barn ägg eller inte?! Och inte f*n bryr sig föräldrar till fattiga, svältande, hemlösa barn om hur vida de ska uppfostra sina barn enligt genus regler och liknande? Du gör mig illamående!

Nils – Bryr du dig aldrig om mindre frågor? Och om du inte gör det (vilket jag tvivlar på) vad gör du då för barnen i Afrika? Har du varit där och arbetat med välgörenhet? För om du inte har det är det orimligt att kräva att någon annan ska göra det.

Hatar det, med det tankesättet skulle det bara vara synd om en enda människa i hela världen, den som det är absolut mest synd om. Och vem är det?

Ja du Nils. Vad gör DU för barnen i Afrika? Skickar en peng som någon vd kan bli rikare på?

Eller är du DÄR och faktiskt GÖR något?

Eller tycker du bara att ANDRA ska göra något…? Som du inte gör ens själv…?

Rapporterar du live från svälten i Afrika är jag idel öra.

Men annars får du dig själv att framstå som föga trovärdig.

Trots allt blir det ju löjligt om man kräver att andra ska göra det man själv inte gör.

I oroväckande många fall som det här har folk extrem otur när de tänker.

Men man får inte bry sig om svältande barn i Afrika heller kan jag säga av egen erfarenhet. För då heter det plötsligt "du kan väl börja bry dig om alla barn som far illa HÄR innan du börjar engagera dig i dem på andra sidan jorden". Så hur man än vänder sig så är det ALLTID något annat som dessa människor tycker man borde bry sig om. Och själva gör de inte ett skit mer än klagar på vad andra människor engagerar sig i.

Har du exempelvis brutit båda benen så ska du inte klaga! Det finns ju folk som INTE ENS HAR NÅGRA BEN, vad är väl lite gips och en rullstol i några månader då?

Jamen precis, det är så ohyggligt fånigt. Dessutom borde ju då ingen någonsin säga att man är hungrig, eller att det är jobbigt när bilen kraschar eller bli ledsen när ens mamma dör. Löneförhandlingar skall vi inte ens tala om (fatta hånet mot <insert name> hon får ju ingen löneförhöjning, hallåå! Hon får ju inte ens lön!

Men lustigt nog är det okej att klaga på de sakerna, det är just jämställdhet som utmålas som onödigt att tala om.

Vilket SAMMANTRÄFFANDE, det har nog ingenting alls med viljan att bevara invanda strukturer att göra.

nils jag blir illamående av människor som du. Holier-than-though, självrättfärdiga människor som dikterar för andra vad som är viktigast att bry sig om. Schas!

Jag kommer att tänka på historien om två människor som går på en strand som är översköljd av musslor. Musslor som kommer dö om de inte kommer i havet igen. Den ena människan går och kastar i mussla efter mussla. Till slut säger den andra: "Du kan inte rädda alla musslor på stranden! Vad spelar det då för roll?"

Människan håller i en mussla och säger "Det spelar roll för den här".

Det är så sant! Bara för att man inte kan engagera sig i ALLT så innebär det inte att man kan engagera sig i något! "Ingen kan göra allt, men alla kan göra något".

Ja, jag är lite tokig i citat och ordspråk….

Jag håller med. Man kan ju inte mäta folks olycka. Inget säger att inte jag eller någon annan här kan må lika dåligt eller sämre än ett fattigt barn i Afrika, och det är alltid bra att göra något även om det är i liten skala.

Sen kan man ju alltid fundera över till vem man säger vad. Kanske jag inte klagar över hur långt vi var tvugna att gå på skolutflykten till någon som nyss blivit förlamad i benen, och jag kanske inte pratar om hur jobbig min mamma är som tvingar mig städa av bordet varje dag med någon vars mamma nyss dött i cancer, oavsett hur jobbigt jag kanske tycker att det är.

Jag gillar inte heller det synsättet. Samma som när man är ledsen och någon säger typ "skärp dig, du har ju ett så bra liv, tänk på dom hemlösa/barnen i Afrika" eller ngn annan detektiv mer synd om.

Med det synsättet att man aldrig får vara ledsen för att det alltid finns någon som har det sämre så måste det ju betyda att man aldrig heller får vara glad – det finns ju nämligen alltid någon som har det bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *