Kategorier
diskussion & debatt

Fast en fittpiercing får hon nog vänta med tills hon blir myndig

Vill ha sån i näsan! En rosa! säger Ninjan och pekar på min septum. Mmmm, svarar jag. När du blir lite större. Jag har funderat en del på piercingar och när det är ok för barn att börja ta hål på sina kroppsdelar. Att man är helt jävla dum i huvudet om man piercar småbarns […]

Vill ha sån i näsan! En rosa! säger Ninjan och pekar på min septum. Mmmm, svarar jag. När du blir lite större.

Jag har funderat en del på piercingar och när det är ok för barn att börja ta hål på sina kroppsdelar. Att man är helt jävla dum i huvudet om man piercar småbarns öron kan vi ju konstatera; skaffa en docka för fan! Men vart går gränsen?

Jag känner rent spontant att en femåring kan ta ett eget beslut kring hål i öronen. Andra piercingar får dock vänta (jo jag vet, det är lite hyckleri egentligen när man tänker efter)… tonåren känns som en vettig gräns. Tretton… eller kanske femton.

Äh fan det är så svårt. Jag tycker inte att piercingar är ett big deal. En ring i septum lämnar inga ärr och är lättläkt. Och de ärr man får av piercingar är inte tillräckligt synliga för att vara ett problem. Det finns inga argument emot att låta en tonåring experimentera.

Hur tänker ni?

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Fast en fittpiercing får hon nog vänta med tills hon blir myndig”

Varför är det hyckleri? Det ena är normalt och accepterat och det andra är mer ovanligt och därför inte lika accepterat. Det är ju dessutom stor skillnad på en piercing i hud och en i brosk.

Jag tänker att en klitorispiercing läker fortare än en i septum och har mindre risker.

Jag tror jag var 6 el 7 när jag fick göra hål i öronen och det tycker jag vanligen är en OK ålder, 5 kan nog också gå. Jag tycker att det ska vara barnet som för det på tal alltid oavsett ålder. Jag gjorde fler hål i öronen vid 11 genom att ljuga att jag fick för föräldrarna. Jag uppmanar inte barn att ljuga men jag tycker att om de vill ha 3 el 4 hål vid den åldern så OK. Piercingar på andra ställen kan vänta till 15 eller äldre men jag har inga jätteproblem med att folk har många piercingar. Jag har aldrig haft andra än i öronen men många av mina vänner är eller var piercade. Själv gillar jag dock inte nästan några piercingar utom öron så jag skulle inte kunna tänka mig en. Tatueringar tycker jag är snyggt men det borde det vara 25 år på. Jag vet hur många som helst som gjort urfula tatueringar som 18-20åring men nästan ingen som gjort det efter 25. Jag skulle kunna tänka mig en tatuering eller två men det är inget prioriterat för mig, jag använder hellre pengarna till böcker, garn eller resor.

Jag håller nog med dig ang. åldern. Jag var 5år gammal när jag ville ta hål i öronen. Men sen gäller det ju att föräldrar finns där och hjälper till med val av rätt smycke och rengör. Piercing får mina vänta med tills de är 15år. Jag fick inte pierca mig någonstans förutom i öronen för mina föräldrar. Fan vad jag hatade mina föräldrar. Men nu efteråt är jag visserligen glad att jag aldrig gjorde det eftersom jag har extremt lätt för att få ärr.

Linnea – septum sitter ju bara i en liten hudflik. vad för risker?

en ring i klittan är sexuell och inte lämplig för barn imo.

Svårt tycker jag med. Själv fick jag nnär jag var fyra och jag minns tydligt hur kaxig jag var innan och hur ont det väl gjorde, men var väldigt glad. Jag tror jag kommer köra på 7 år kanske, när hon börjar ettan så kan det firas med hål i öronen om hon gärna vill.

Övriga percingar får jag se beror på hur ansvarsfull hon är, kommer hon hålla rent osv. 15 känns rimligt.

Jag säger till min tonårsdotter. Nope. Du får vänta. Jag har tom sagt 18 för att pierca sig. Lite för hårt, men om hon väl börjar kommer hon gå lös. Tänker att det är bra att vänta lite. Å så blev jag konventionell. Herreminje

Jag fick ta hål i öronen när jag gick i 4an. Hur gammal är man då? 10? Jag var i alla fall sist ut av alla mina vänner. Men det var ändå helt okej. Jag tror jag aldrig ville ha det egentligen ändå och har inte använt mina hål i öronen på säkert en fem-sex år.

Övriga piercings (läpp + navel) fick jag vänta med tills jag fyllde 18. Även tatuering fick jag vänta med till myndighetsåldern.

Jag tror jag kommer göra samma för mina barn. När du är arton får du bestämma helt själv över din kropp och då accepterar jag allt och kommer inte att komma med synpunkter.

Och man kan ju alltid "fejkpierca" sig… Det gjorde jag! Och blev inkallad till skolsköterskan när jag hade en säkerhetsnål genom kinden. Min morbror visade hur man gjorde så att det såg äkta ut 😉

Jag resonerar som du LD och kommer låta mina barn pierca sig när de blir tonåringar om de uttrycker en önskan om det. Det är inte en sån big deal tycker jag. Annars kan det bli så att de gör det själv eller låter någon kompis göra det åt dem, och då kan det ju gå lite si och så (been there done that). Angående hål i öronen på små barn så… ja jag vet inte. Minou har sagt att hon vill ha det, men jag funderar fortfarande på när det är lämpligt. Kanske när hon fyller 7. Vi får se.

Tatueringar är dock ett big no-no innan myndighetsdagen! Jag ryser fan när jag tänker på de hiskeliga tatueringar jag skulle ha skaffat om jag hade fått för morsan när jag var 16-17. HUGA! :-s

Hål i öronen tycker jag man kan få göra så fort man själv kan önska sig det, typ 5 år eller så. Sen beror det nog lite på vad för piercing man vill göra. Dermal anchors får man vänta med till man är mogen för det, då de kräver väldigt mycket vård och läker inte alltid så bra, men jag skulle kunna tänka mig låta mina framtida barn pierca sig när de är 13-14.. Så mycket ärr blir det inte.

Men sen tycker jag ju iofs piercingar är fint också. Har haft 25 st sammanlagt, men nu när jag är gravid ar jag fått plocka bort många..

Håller med dig! När det gäller örhängen så tycker jag att 6 år och uppåt är lagom. (Jag var 11 vilket var praktiskt för päronen då jag tog hand om hålet själv). När det gäller piercings så tycker jag att åldersgränsen som de seriösa piercarna har är precis lagom! Alltså 15-16 med målsman.

Visst sjutton kan en 13 åring också pierca snoken eller vad han/hon nu vill, men nja.. 15 är nog mer lagom då tycker jag. (Tyckte själv att föräldrarna var såå elaka som inte lät mig pierca mig när jag var 13, utan jag fick glatt vänta tills jag var 16 med navelpiercingen)

:-d

Jag lever med riktigt stora ärr efter en bitolycka med en hund. Så inte ens större ärr borde vara något att hänga upp sig på…

Mina ungar kommer få följa de lagar och regler som finns förutom det så kommer jag inte hänga upp mig på nåt. Hårfärg och frisyrer växer ut tex…

Fast…. Tatueringar i ansiktet är nog "no-no" för mig….

Men asså.. det ultimata, med örhängen, är nog ändå när de lämnat det värsta "leka stadiet". En 9-11 åring är nog betydligt lugnare än en vild 5-6 åring. Så det är väl att föredra, tycker jag!

Jag känner att piercingar (även i öronen) är något man inte ska tillåta sina barn att skaffa sig förrän de vet att de själva vill ha det. När man är ung följer man ju ofta grupptrycket och då är det inte alls säkert att det är ens egen vilja som talar. Visst, det finns inga faror med att pierca sig i till exempel öronen, men det finns många ideal som inte är farliga och som folk ändå följer därför att alla andra gör det. Raka sig på benen eller under armarna, ha på sig obekväma kläder för att man vill passa in, sminka sig för att man inte vågar visa att ens hud inte är felfri osv. Jag vill inte att mitt framtida barn ska känna sig tvunget att följa normen, varken vad gäller att raka sig eller att ta hål i öronen, och därför kommer jag vara tydlig med att beslut, stora som små, ska vara genomtänkta och tagna av egen fri vilja.

Förresten, det jag egentligen ville vara länka till den här serierutan av Sara Hansson. Tycker den sammanfattar mycket av det du förespråkar, Lady D.

Jag tänker så att mina (kommande) barn får pierca sig den dagen dom blir gamla nog att de tas emot på en bra studio. De flesta jag känner till och tycker är bra har runt 14års gräns även med föräldrars godkännande. Så då får de vänta tills dess. Är själv piercing fantast och har haft ett antal själv, men tycker de är väldigt viktigt att de blir gjort ordentligt. Sen får de för min del göra vad de själva tycker är snyggt, om de tröttnar eller av annan anledning inte vill ha de mer så är de ju bara att ta ut. Även om jag har en känsla av att min, något mer konservativa man inte riktigt kommer hålla med mig =P

Jag tänker så att mina (kommande) barn får pierca sig den dagen dom blir gamla nog att de tas emot på en bra studio. De flesta jag känner till och tycker är bra har runt 14års gräns även med föräldrars godkännande. Så då får de vänta tills dess. Är själv piercing fantast och har haft ett antal själv, men tycker de är väldigt viktigt att de blir gjort ordentligt. Sen får de för min del göra vad de själva tycker är snyggt, om de tröttnar eller av annan anledning inte vill ha de mer så är de ju bara att ta ut. Även om jag har en känsla av att min, något mer konservativa man inte riktigt kommer hålla med mig =P

Jag tänker så att mina (kommande) barn får pierca sig den dagen dom blir gamla nog att de tas emot på en bra studio. De flesta jag känner till och tycker är bra har runt 14års gräns även med föräldrars godkännande. Så då får de vänta tills dess. Är själv piercing fantast och har haft ett antal själv, men tycker de är väldigt viktigt att de blir gjort ordentligt. Sen får de för min del göra vad de själva tycker är snyggt, om de tröttnar eller av annan anledning inte vill ha de mer så är de ju bara att ta ut. Även om jag har en känsla av att min, något mer konservativa man inte riktigt kommer hålla med mig =P

Denna frågan har jag i det senaste funderat mycket på. Jag har själv haft en del synliga piercings i ansiktet, men tagit ut dem med tanke på mitt yrkesval (och de minimala ärr jag har ser bara andra om jag noga pekar ut dem). Men för hål i öronen tror jag förskoleåldern är helt okej, för övriga piercings skulle jag nog tro att jag sätter en gräns på 15år. Imtimpiercings och tatueringar får de vänta tills 18 med. Jag har dock problemet att min partner avskyr piercings och tatueringar och kommer aldrig tillåta våra framtida barn att skaffa några, inte ens efter 18. Så mitt "problem" blir inte att försöka hindra mina barn från att pierca sig utan hur jag ska övertyga min partner om att låta dem göra det.

Denna frågan har jag i det senaste funderat mycket på. Jag har själv haft en del synliga piercings i ansiktet, men tagit ut dem med tanke på mitt yrkesval (och de minimala ärr jag har ser bara andra om jag noga pekar ut dem). Men för hål i öronen tror jag förskoleåldern är helt okej, för övriga piercings skulle jag nog tro att jag sätter en gräns på 15år. Imtimpiercings och tatueringar får de vänta tills 18 med. Jag har dock problemet att min partner avskyr piercings och tatueringar och kommer aldrig tillåta våra framtida barn att skaffa några, inte ens efter 18. Så mitt "problem" blir inte att försöka hindra mina barn från att pierca sig utan hur jag ska övertyga min partner om att låta dem göra det.

Jag fick ta hål i öronen när jag var 6 år gammal efter att mamma och pappa hade hört mig "tjata" ett tag så de var säkra på att det var det jag ville. Jag tycker det är ok när barnet är 5-6 år då de är så pass stora att de börjar förstå konsekvenserna av ett sånt beslut, min 4 åring skulle INTE få ifall han fick för sig det just för att han tror sig veta vad en sak betyder men när han sedan står där så ångrar han sig, han måste växa på sig ltie först 😉 men alla barn är ju olika också

övriga piercingar skulle jag nog vänta tills de var 17-18 år så de kan bestämma själva. jag har själv piercing i tunga och navel men det gjorde jag först som vuxen (>18 år)

Själv var jag 10 år när jag fick ta hål i öronen. Vet inte varför mina föräldrar hade just den gränsen, men så var det. Kanske att det blir samma för mina barn – eller för min del blir det väl snarare till att bearbeta karln när mina killar börjar vilja ha hål i öronen 😉

Tilläggas bör att piercing ska väntas med tills de blir 18, inget snack! Inga fula fjortispiercingar här inte, utan de ska få vänta och lida hela tonårsperioden ut och SEN kanske de vet vad de vill ha på riktigt. Samma gäller tatueringar.

Jag tycker det är ganska knepigt att komma fram till ett bra tankesätt när det gäller piercingar. Jag själv väntade tills jag fyllt 13 innan jag ens tog hål i öronen, tog sedan massor med hål i öronen själv och så fort jag fyllt 18 gick jag och piercade mig lite här och där.

Så jag är ganska kluven.. brorsdottern på 6 år har hål i örnen, jag tycker nog hon kunde fått vänta ett år eller 2 till. hon leker ju fortfarande ganska vilt även om hon är ett förhållandevis lugnt barn.

så jag tror, att jag skulle vilja vänta med att låta mina barn pierca sig. hål i öronen runt 8-10 någon gång kanske, och sedan får de som andra redan sagt vänta med piercingar i övriga kroppen tills de får lov att göra det på en piercingstudio med målsmans tillåtelse =) och näe, ingen fittpiercing va, det kan de fanimej vänta med tills de fyllt 18 om det ska vara så nödvändigt -.-

Såg på faceboken häromdagen en gammal skolkamrat som skrivit först i ett inlägg:

"Idag är min lilla tjej 7 månader !!"

Nästa inlägg lyder:

"Idag har **** tagit hål i öronen, och fått en liten tand. Stor tjej!!!"

What!!?? Stackars barn tänkte jag då…För vem?

Klart att det är hyckleri och ologiskt, som så mycket annat. Vi är liksom inte logiska även om vi vill tro det, vi är känslomänniskor. En piercing i näsan KÄNNS ju mer extrem, men vad är skillnaden?

Det finns tusen exempel på liknande ologik. Varför är det otroligt oaccepterat i samhället att ha sex med djur, men snarare extremt att INTE vilja äta döda sådana? (om du måste välja, blir du helst våldtagen eller mördad?). Alltså, jag TYCKER ju också det. Så klart. Är inte vegetarian men tycker det är sjukt att det är lagligt med tidelag. Men det ÄR inte logiskt.

För övrigt blir jag helt ställd av folk som tar hål i öronen på sina SMÅbarn. Helt sjukt!

Så länge det görs ordentligt så känner jag att det inte är "hela världen". Jag ville ha i näsan, men då jag inte ens klarar av rent guld i öronen utan att bli helt förstörd så har jag fått hoppa det.

Jag ser ju hellre att barnen gör det hos någon som kan, än som min kompis gjorde när hon inte fick, nålar hit och dit och runt underläppen är det stora ärr nu. Snyggt..

Jag fick inte pierca mig i läppen för morsan när jag var ca 15 år, och slutade med att jag och en kompis gjorde det själva med säkerhetnål(!), tog ut den 1,5 år efter och än idag har inte det förbaskade hålet växt igen!!! (på ca 6 år!) Min kompis fick dessutom inflammation. Mamma ändrade sig när min yngre syster fyllde 15 och ville ha piercing i överläpp, hon ville inte att hon skulle göra som jag så hon fick hellre pierca sig hos en utbildad.

Det är 15-årsgräns med föräldrarnas tillstånd tror jag, annars 18..

Det absolut dummaste man kan tillåta sina barn till är ju att gå och pierca öronen med en sån där jävla pistol! Dom går inte att göra rent och är med andra ord otroligt vidriga. Och någon här uppe kommenterade om att det är brosk i näsan och därför inte lika accepterat. Ändå piercar sig mååånga i ung ålder i brosket uppe i örat? I den lilla flärpen också för den delen. Vad som är accepterat i samhället tycker inte jag gör det till en okej grej. Låt ungarna pierca sig bäst dom vill, när dom vet vad det handlar om! Men gör det på RIKTIGT och inte på nån jävla frisersalong 🙂

Jag var 6 år när jag fick ta hål i öronen minns de som en riktig pina, fy tusan vad ont de gjorde. Mamma fick gå och köpa morötter på Konsum runt hörnet innan jag slutförde de sista örat för jag skulle promt ha en morot. Men jag ville ju ha dom där örhängena. Nu på äldre dar använder jag knappt mina hål men dom har inte läkt igen.

När jag kom upp i tonåren var ju piercingar väldigt poppis har haft 10 st men plockat bort samtliga.

När det gäller hål i öronen på mina egna barn så får dom vänta tills dom är minst 6-7 år. Vad gäller piercingar så tycker jag 15 är en rimlig ålder. Dom går ju att plocka bort och en 15 åring vet ju vad ett ärr betyder om inte annat kan jag visa upp mina 😉

Tatueringar däremot det är de 18 års gräns på hemma hos oss. Vill inte att dom ska komma hem med en tatuering som dom kommer ångra efter ett tag. När dom är 18 får dom dock göra precis som dom vill 🙂

Förresten såg du Barnprogrammet REA igår?

Jag skulle vilja hålla med men har inga argument emot det då jag själv fick pierca näsan när jag var tio bast, gjorde första tatueringen vid 13 och det hela slutade med att jag hade nästan tio piercingar och tio tatueringar vid 18 års ålder då det var dags för mina kompisar att "experimentera". Men då var jag ju redan trött på "skiten" 😛

Idag är jag 22 och har två barn men vetifan om jag skulle låta mina barn börja pierca sig och tatuera sig lika tidigt som jag fick…

Jag kommer ihåg hur jävla frustrerad jag blev på mina föräldrar, jag fick inte färga håret i färger som avvek för mycket från min egen, inga piercingar och allt gick ut på att se så normal och finkammad ut som möjligt, jag vill inte bli en sådan förälder.

Fast å andra sidan så såg jag ett helt gäng med fjortistjejer i skärholmen här om dagen som hade piercingar lite här och var och litervis med vit glitterögonskugga, svart eyeliner så att det räckte och blev över, och givetvis såna där idomin-läppar, white trash helt enkelt. Då kände jag hur det sved till lite, jag vill fan inte att mitt barn ska se ut som en lodig förorts barn-till-en-knarkare ut.

Jag tycker nog inte heller att piercingar är någon särskilt stor grej. Jag får ta det som det kommer 🙂

En proffessionell piercare som är ansluten till piercingförbundet har 18-årsgräns. Så det borde göra beslutet om ålder relativt lätt! 🙂

"Och de ärr man får av piercingar är inte tillräckligt synliga för att vara ett problem." Detta håller jag inte med om. Min kompis kanske har seriöst freaky hud, men alla hennes ansiktspiercingar har lämnat riktigt fula ärr fast de är gjorda hos en riktig piercare och skötta ordentligt. Det hon har på överläppen ser ut som ett litet rövhål! Riktigt fult. Mina barn får pierca sig när de har råd att betala för det själva och är gamla nog att få göra det utan min tillåtelse.

TildaF – Fast jag tror att en 15-16 åring (den åldern som gäller hos seriösa piercare) kan förstå innebörden av att en piercing kan efterlämna fula ärr. Jag var smart nog att fatta det vid den åldern iallafall. Och när min navelpiercing blev infekterad och sårig så accepterade jag det, gick och kollade mig och gjorde det som krävdes för att få den på bättringsvägen.

Just ögonbrynspiercings hade jag varit lite skeptisk till om min 15 åring ville ha (de resulterar i snorfula ärr). Men samtidigt, en unge i den åldern är inte efterbliven – utan är stor nog att förstå konsekvenserna. Vill de ha ett smycke i ögonbryna trots risker så… varsågod!

Amanda – Du får ursäkta, men jag förstår faktiskt inte alls hur det du skriver är ett svar på vad jag skrev. Jag skrev bara att jag inte håller med om att ärren inte blir fula och att mina barn får pierca sig efter att de blivit myndiga och kan betala för det själva. Så länge de inte är myndiga bryr JAG mig om vilka ärr de kan få och så länge de bor hos mig och är försörjda av mig får de respektera vad jag säger.

Nu är jag 15 (tehe) och planerar inte på att fucka upp något stackars barn (än), men ifall jag har någorlunda liknande värderingar som jag har nu (troligen inte) så skulle inte min femåring få ta hål i öronen. Never-ever. Bestämma kläder? Jovisst-kör-hårt-vafan! Men ett konstant hål i öronsnibben? NEH DU, skulle inte tro det va nänänä

Minst elva. Helst aldrig.

Jag tycker inte piercingar är en stor grejj, men jag tycker ändå att man ska vänta tills man är minst 15. Fast jag skulle nog sätta en 18-års gräns om jag hade barn.

15 (med målsmans tillstånd) är också den gränsen alla seriösa piercare har. 18 för intimpiercingar och bröstvårtan.

Jag själv fick vänta tills jag blev 18 innan jag fick göra det, och jag var 19 när jag gjorde min första piercing, har idag tre stycken.

Mina framtida barn kommer inte få ta hål i öronen för ens dom är åtminstone 10. Om dom skulle få göra det vid 5 års ålder så skulle jag aldrig låta dem ha ringar i öronen, med risk att slita upp hela öronsnibben när dom leker!

Pappa sa alltid att jag skulle få göra det när jag fyllde 12.

Han dog dock när jag var 7 år, mamma tyckte att jag kunde få göra det då. Men jag väntade till 12, för det var vad pappa hade sagt!

Jag fick pierca mig när jag var 6 år gammal, och hade då velat göra det sen jag var 2. Innan dess använde jag clip-ons eller små klistermärke-örhängen som fanns i leksaksaffärer. :-d

Rent allmänt så skulle jag vilja säga att piercing i nedre delen av örat är okej när barnet förstår hur man ska sköta det, och dessutom kan följa instruktionerna. (Med andra ord; låta bli att pilla och göra rent ordentligt) Min mor talade dessutom om för mig att det inte var säkert att jag kunde behålla dem. Helix, orbitals och liknande piercingar i örat tycker jag kan vänta några år, då de är svårare att ta hand om och dessutom gör mer ont.

Septum tycker jag är okej någon gång i tidiga tonåren (även här är det en mognadsfråga).

Vid ytliga piercingar (erl/bridge, navel el.dyl.) är det viktigt att ungdomen förstår att det tar lång tid att läka (navel kan ta upp till 9 – 12 månader) och att piercingarna kan stötas ut och i vissa fall lämna fula ärr.

Orala piercingar (under-/överläpp, tunga, smiley..) tycker jag kan vänta ytterligare några år, då det är risk för skador på tänder/tandkött. Många högstadie-ungar springer runt och leker med stavarna, biter och gnuggar tänderna mot dem, och inser inte skadan det kan göra. Kind-piercingar ska det absolut vara 18-års gräns på.

Bröstvårtan tycker jag är okej i övre tonåren, men samma sak här. Man måste förstå att det är en no-touch regel på det. Övriga intima piercingar gäller 18 på. Eftersom de är så sexuella.

Dessutom så anser jag att man ska ha kunskap om piercingen, riskerna och allt sånt INNAN man gör det. Det är därför vi har google.:thumbup: Och att man är införstådd med att många piercingar behöver skötsel hela tiden, inte bara under tiden den läker.

Kan också nämnas att jag fyller 19 år i år och har flera piercingar, alla tagna av professionell piercare och efter 18 års ålder. De flesta har jag betalat för med egna pengar (vissa har jag fått i present). Personligen så tycker jag att det var bra att jag fick vänta, åtminstone med de orala piercingar jag har.

Och just det; Jag anser att alla piercingar ska göras med kanyl, INTE med pistol. Det gäller även vanliga öron-piercingar. Och dessutom i en ordentlig piercing-studio.

Ursäktar mig för onödigt lång kommentar.

Jag är mest orolig över nickeallergi än över ärr.

Och jag tycker de kan göra en piercing när de kan sköta om den och är mogna nog att förstå vad den innebär; så allt från 15-18.

Jag var 12 när mamma lät mig ta hål i öronen. Något som jag tjatat efter sen jag-vet-inte-när. "Alla andra har juuuu" och sådana slående och lysande argument körde jag med.

Visst att jag hade kunnat få ta tidigare eftersom jag hade kunnat ta beslutet själv, men jag är glad att hon väntade tills jag var så pass gammal, för jag var mer mogen för det ansvar (det är ändå ett ansvar) som det innebar. Och jag kan tänka mig att det hade varit mycket mer jobbigt att vänta på att skiten skulle läka när jag var yngre än det var när jag var 12.:)

jag tror att få seriösa piercingstudios skulle låta någon under arton göra en fittpiercing (ens med föräldrarnas tillstånd). dessutom syns ju inte den (förutom i sexuella sammanhang – för det är ju fan ingen som piercar sig för att visa upp sig i simhallen), vilket gör att det kanske inte är så farligt att vänta?

i övrigt tycker jag att det är skitdumt att ha regeln att inte låta ungarna pierca sig innan arton. på grund av det har jag en skitsned tungpiercing som jag tog hos en riktigt märklig tant som inte kollade leg, ett ärr vid underläppen (som knappt syns, men ändå) eftersom det var enda stället min mamma gick med på att jag skulle få pierca innan jag fyllde arton, trots att jag ville ha en septum (vilket inte hade lämnat ärr, men min mamma önskar att jag är lite mer slätstruken än jag var), men fick jag inte det så piercade jag vad fan som helst, liksom. och ja, den var ful. jag passade inte i den och tog ur den ett halvår senare (fail).

jag tycker det säger mer om föräldrar som inte låter sina tonåringar pierca sig än om de som gör det. en trettonåring kan liksom ta beslutet och leva med konsekvenserna. och piercingärr är ju skitsmå, om man går hos en professionell piercare. bättre än skoltoaletten med en säkerhetsnål, liksom!

Jag var elva år när jag fick ta hål i öronen. Min dotter kommer inte att få vara yngre hon heller, helst ser jag nog att hon är aningen äldre. (För piercing kommer jag köra 18) Varför? Jo för jag tycker inte att barn som fortfarande leker aktiva lekar, far med armar och ben osv ska ha smycken som man sticker genom kroppen då de kan fastna i kläder och hår och annat och slitas loss och ge otrevliga sår. Alla som har barn som idrotter i olika lag osv vet att barnen MÅSTE ta ur örhängen m.m. inför träning och match av just den anledningen. En del accepterar att man tejpar men de är inte alls lika bra.

När ett barn kan förstå att hålen måste skötas om, ger ärr och det finns andra risker är barnet stort nog.

Jag var 7 när jag tog hål i öronen första gången, dock var det väldigt bökigt och jobbigt tyckte jag att tvätta och hålla rent så mina föräldrar tog ut dom och sa att jag fick vara utan istället. Fick göra om dom när jag var 10 och då skötte jag mig. Efter det har jag aldrig slutat utan är nu uppe i 10 st i öronen, en i tungan, en i näsan och en i naveln. Har även haft i bröstvårtan men tog bort denna efter några år.

Om ungen ska få ta hål i öronen eller ej tycker jag inte har med ålder att göra, utan personligheten. Piercingar tycker jag man ska vänta lite längre med och man ska vara jäkligt säger på att det är vad man vill. När jag var 15-16 ville jag göra en medusa men nu kan jag känna att jag nog hade ångrat det. Funderar istället i ca 2 år innan jag gör något, vare sig det är piercings eller taueringar.

Anna:

"jag vill fan inte att mitt barn ska se ut som en lodig förorts barn-till-en-knarkare ut"

Oj oj oj vad du låter dömande! Det hör ju liksom till tonåren att göra revolt och sticka ut, det förstår väl alla att det inte (nödvändigtvis) har med knark eller trash att göra. Jag tror att jag skulle bli stolt om min framtida unge skulle bli typ punkare eller liknande.

LD: Jag fick ta hål i öronen när jag var tolv, det kändes liksom rimligt och lagom. Näsvingen fick jag pierca när jag var 13 eller 14 och jag har fortfarande kvar den plus en i septum, en i läppen, en smiley och en i bröstvårtan. Jag tycker inte att piercingar är en stor grej, det växer ju igen liksom. Och bättre att man gör det med tillstånd på en studio än hemma men en bränd säkerhetsnål.

Oj vad jag ska rekommendera min käre mor att läsa din blogg. Hon gick nämligen helt bananas när hon fick se att jag köpt en rosa tjocktröja på killavdelningen (för Gud förbjude att killar har rosa tröjor), hon svimmade väl nästan när jag en dag färgade håret svart ifrån mitt "fina, söta" blonda hår.

Hennes anledning, som hon dock inte säger högt, till att jag inte får pierca mig är för att hon är rädd för vad folk ska tycka om henne. Hon tänker inte på ärr, nickelallergi, utan tänker endast på sig själv och andras åsikter. Jag fyller 17 snart, och har endast fått ta två små skithål i öronen för henne. Och de fick jag ta när jag hade fyllt 15. Jag vill ta industrial i mitt vänstra öra (MEN MAN KAN VÄL INTE GÅ RUNT MED EN PINNE GENOM ÖRAT?! säger min mamma då), smiley (och enligt henne ler jag aldrig, pratar aldrig, så hon skulle ju ändå inte se den) och en ring i näsvingen. Hon håller på att svimma av förskäckelse varje gång jag nämner något som "sticker ut".

Satan vilken konstig kommmentar. Det jag vill få fram till slut är att du är så jävla asbra LD så jag vet inte riktigt vart jag ska ta vägen. Du är nog min idol, och jag hoppas att min mamma ändrar åsikt om saker och ting.

Jag har inga barn själv, men personligen tycker jag att för att få ta hål i öronen ska barnet i fråga själv kunna ta beslutet (ingen annan ska bestämma att deras barn ska ha blingbling), dessutom tycker jag att barnet ska vara såpass stort att dom kan ta ansvar över piercingen och kunna rengöra själva.

Nu kommer jag förvisso från en uppväxt som spenderats 50% i tatueringsstudios osv, men jag tycker att piercingar är ingen big deal alls. Låt ungarna pierca sig, men då ligger det också ett ansvar på ungarna. Att hålla det rent och fint, till exempel. Fentioelva piercingar i ögonbrynet går fetbort, men en i ögonbrynet, två i läppen och en i näsan gör mig ingenting. Med tretton-strecket tycker nog jag att man får bestämma själv. En piercing är trots allt väldigt lätt att ta bort – och göra om! (Det är som att färga håret eller måla nagellack… ungefär. Mer smärtsamt bara.)

Jag va elva när jag fick ta hål i öronen,lät dock pierca(jo,hos en RIKTIG PIERCARE eftersom det är sjuuukt mycket bättre än en satans håltagningspistol på alla sätt och vis) min dotters öron när hon va sju. Då hade hon tjatat länge och vi hade diskuterat det ett bra tag,hon visste vad det innebar helt enkelt.

Mitt svar på ditt resonemang är mycket enkelt: barnet ska inte och får inte pierca sig någonstans på kroppen innan hon/han fyllt 16,och då hos en seriös piercare i/med målsmans sällskap och godkännande,av den enkla anledningen att det e de riktlinjer/regler som alla SERIÖSA piercare ska följa.

Kan kan en hel del om piercingar,hygienen,sterilitet etc och anser att det inte finns en enda bra piercare som piercare barn under 16. Så enkelt va det.

Anledningen till att även seriösa piercare kan(med målsman närvarande förstås) pierca barns örsnibbar beror på att så många barn och föräldrar annars låter pierca öronen hos en puckad frisör med äcklig håltagningspistol.(jag skulle kunna räkna upp tusen nackdelar med en sådan)

Den största anledningen till att barn och ungdomar INTE borde pierca sig är för att de fortfarande växer. Ansiktet och kroppen ändrar form och huden flyttar på sig, så med största sannorlikhet flyttar navelpiercingen som man satte dit när man var tretton på sig så den blir sned och ärret blir fult tills man blir vuxen.

Örsnibbar flyttar inte så mycket på sig. Inte septumringar heller iofs, men då var det ju det där med skötseln också. Barn pillar och leker med örhängen och förmodligen också med septumsmycken ifall dem får möjlighet. Med otur kan en infektion så nära hjärnan orsaka just hjärnhinneinflammation.

Jag anser att det är en dålig idé ur ren hälsosynvinkel, det finns för många risker med piercingar i unga år.

Jag har en hel del tjejkompisar som föll för grupptrycket och piercade bröstvårtorna när dom var femton. Snacka om ångest över fula ärr idag, när brösten växt till sig.

När jag var 14 fick jag lov av mamma att pierca mig i underläppen, hon följde med och betalade och allt. Det tycker inte jag var någon big deal, har inte kvar piercingen, blev inget ärr heller.

Jag har själv funderat på det nu i dagarna. Häromdagen skaffade jag piercing nr 10 och 11, 6 av dom är synliga i ansiktet. Kommer jag kunna säga nej till piercing den dagen mina barn kommer och vill ha? Jag fick inte pierca mig fören jag var 15 och det var efter 2 års tjatande. När piercar man sig av rätt orsakt, om det ens finns en rätt orsak?

Ruina: Vaddå fjortispiercing? Även om man är 18 år så vet man vad man vill och inte vill (eller iallafall har en hint). 18 år är ingen magisk ålder då man vet hur man vill se ut. Jag gjorde min första när jag var 15, har fortfarande kvar den och alla andra jag gjort som 16,17,18,19 och 20 åring.

Min dotter tog hål i öronen när hon vad omkring 7-8 år. Hon hade tjatat rätt länge och rätt som det var fick jag ett samtal från hennes pappa som stod utanför guldaffären där de utförde dylikt, och frågade om det var okej att hon fick ta hål – och då sa jag ja.

Själv tog jag hål i öronen som 6-åring, ena örat fixade jag själv med hjälp av ett örhänge…

Resterande hål i örat tog jag också själv, och när jag var 12 skaffade jag mig en piercing i underläppen med hjälp av ett häftstift. Jag tog ur det efter ett halvår max, men fortfarande såhär 17 år senare ser det ut som att jag har ett hål där.

Antar att det hade varit enklare att släppa iväg mig till någon professionell… 😉

Tatueringar har däremot inte lockat mig särskilt mycket, jag har ingen.

Jag kommer nog försöka övertala mina barn att låta bli eller vänta ganska länge med det, men piercingar för övrigt kommer jag nog gå med på från och med högstadiet.

jag tycker nog också att en piercing inte är hela världen.. som sagt, det är lätt att ångra och ett eventuellt ärr skulle nog förmodligen inte ens synas efter ett par år.

tatueringar däremot, är jag väääldigt anti folk som låter sina barn tatuera sig innan de fyller 18.. och även om ungen i fråga faktiskt fyllt 18 så betyder inte det per automatik att de är redo att ta ett sånt stort beslut som en tatuering faktiskt är. (hoppas de inte revolterar utan att de faktiskt kommer till mig och ber om råd..)det går liksom inte att ångra sig efter några veckor. jag vill att mina barn visar mig att de har tänkt igenom motivet och placeringen väldigt väl innan de överväger att tatuera sig. tycker jag att det verkar genomtänkt så kan jag absolut tänka mig att följa med och tom betala för skiten. men då ska det vara nåt snyggt, och ingen mode-grej, utan en tatuering som jag VET att de kommer kunna vara nöjda med, och se i spegeln och tänka "fan vad snygg!" i många år framöver…

Jag tänker att om mina ungar i framtiden vill pierca sig ska jag dels låta dem spara ihop pengarna till det själv och dels ge dem ett datum de måste vänta till innan de får göra det.

Jag tror mer på att försöka lära dem att tänka själv, prova sig fram, experiementera och även ta konsekvenserna av sina val än att jag ska bestämma när det är lämpligt.

Skulle de ångra sig blir ju ärren inte speciellt stora. Jag hoppas dock att de inte blir sugna på att tatuera sig innan de fyllt trettio…minst!

Jag är inte glad i piercingar på allt för unga. Ofta går de till äckliga oseriösa piercare eller gör det själva hemma (ifall de inte fått förälders tillstånd) och jag förstår inte hetsen över att ha det så tidigt! Om man verkligen vill ha något så kan man allt vänta några år. Vill man fortfarande ha det då så vet man att det inte beror på grupptryck eller någon tillfällig fluga.

Tycker ALDRIG att det e okej att göra en sak mot sitt barn utan att dom själv kan ta det beslutet. Alla barn vill ha det andra har o så ser verkligheten ut. Har alla i klassen hål i örat så e det väll självklart att ens eget barn oxå vill ha det. Min dotter har hål i sina öron, hon var 6,5år tror jag. Det var hennes mamma som ville det o så gick dom dit bakom ryggen på mig o gjorde det hos en frisör. Min dotter fick jätteont och klarade inte av att göra det andra örat så hon skickade med henne till mig och sa att jag skulle fixa så hon kunde få i det andra oxå. Eftersom min dotter har lite nålskräck så fanns inte alternativet att gå till en piercing salong o fixa det så som det egentligen ska gå till så vi gjorde det på en frisörsalong igen.(tar emot att skriva detta!)

Jag hade inte valt det alternativet själv då jag har jobbat med piercing.

Varför jag inte tycker det e ok att göra i en frisörsalong är att de verktygen de använder är barbariska, man använder högt tryck och ett trubbigt smycke för att göra hål. Det e inte ok. Klar som !##¤"& att det gör ont på barnen. Det pulserar runt smycket ett bra tag efter när man använder våld istället för att sticka.

Detta e ett ämne som jag brinner starkt för och ligger mig väldigt nära då jag själv har massor av tatueringar samt piercingar samt även jobbat med det och där har jag fått se mycket.

Det slarvas massor från föräldrarnas sida när det kommer till rengöringen. Massor som har tagit sina barn in till oss för att få rengöring och instruktioner på hur man ska gå till väga. Har man sina barn för att göra hålet så får de även sköta resten oxå. Har man gjort A så får man även ta hand om B.

Fick hem min dotter veckan efter att hon hade varit hos sin mamma och hon grät massor för att hennes mamma "inte hade tid" att rengöra. Det e inte ok hur man vrider o vänder på det. Min dotter vet hur viktigt det är med hygien när hon har varit med mig när jag tatuerat mig och sett mig rengöra dom.

Då får jag fixa det o det e inget kul för barnen då det gör mer ont att riktigt tvätta ur ett varigt sår än att göra hålet. Sen att få göra om det varannan vecka e inte kul för någon av oss.

När det kommer till de andra piercingarna så tycker jag 16år och vilja ha det för att HON vill det o inte för att alla andra har. Gör gärna besök i studios innan och hyssja inte om det för det finns oseriösa studios oxå som kan göra det utan erat medgivande oxå.

Förlåt för ett långt inlägg…

Jag har satt åldern 13 år för mina döttrar vid piercingar i näsa, navel och ögonbryn. Och när de får pierca sig så är det inte längre lika intressant verkar det som. Fast visst det har testats med piercing i näsan och den fick sitta i drygt 6 månader sen tröttnade dottern, Tragus piercingen sitter kvar fortfarande efter 1 år och lika så Industrial piercingen. Jag anser som så att det är deras kroppar och har de bara tänkt igenom piercingen och betalar själva så är det helt okej för mig.

Jag har också funderat en del på det där, jag fick hål i öronen när jag var 5-6, och labret när jag var 16.

Först tänkte jag (färgad av mina egna erfarenheter) att 5-6 är en lagom ålder för hål i öronen, men nu har jag tänkt om. Även om det nog för det mesta går bra finns det ju vissa risker, man kan ju få en allvarlig infektion eller till och med nickelallergi. Dessutom vill jag inte att hålen ska skjutas med pistol, utan tas med nål, och ingen piercingstudio gör hål i öronen på så små.

Jag har ingen åldersgräns längre, utan snarare en mognadsgräns. Dottern ska vara stor nog att kunna förstå och överväga de konsekvenser en piercing kan ge, och hon ska vara stor nog att kunna sköta hygienen kring sina piercingar själv.

Borde man inte kunna resonera på samma sätt som med könsbestämda kläder? Flickor vill väl oftast ha klänning och hål i öronen för att vara fina och feminina och om man inte vill köra in dem i den rollen så bör man nog låta bli att ta hål i öronen på dem tänker jag.

Jag fick inte ta hål i öronen förrän jag började på mellanstadiet och piercingar och tatueringar kunde jag glömma innan jag var 18! Jag tycker ärligt talat att det är rimliga gränser för föräldrar att sätta (även om jag var fullständigt vansinnig på dem när jag var yngre).

Viktigast är väl egentligen att man försäkrar sig om att barnet/tonåringen gör ingreppet av rätt anledning och förstår vilka risker de tar. Vissa är mogna att ta välövertänkta beslut och förstår konsekvenserna (och bryr sig överhuvudtaget om att överväga dem) tidigare än andra. Tror mitt agerande när/om situationen uppkommer kommer att helt bero på hur mina barn beter sig i största allmänhet och vad de har för personlighet…

Jag var 6 år när jag fick ta hål i mina öron, för tillfället är jag sjutton år och har nyss piercat mig i läppen. Jag tycker att fjortisperioden som många snackar om här, om att man kanske bara vill ha den piercingen just då är överskattat, vill man inte ha piercingen sen, ta ut den då. (Det beror ju mycket på var man har den dock)

Men så länge piercingen/tatueringen inte sitter på ett extremt ställe såsom en tatuering i ansiktet eller liknande så borde man få välja själv, en femton-åring är fullt medveten om vilka risker hon/han utsätter sig för när han/hon piercar sig.

Att pierca mig i fejset när jag var 17-18 nånting är bland det mest lärorika jag gjort. Som seriös i skolan och en allmänt duktig flicka, trots en del tonårstrots och fylla, var det ändå en helt ny upplevelse för mig att omvärlden nu såg mig som nån bråkstake och snattare. Blev förföljd av personal i butiker t ex.

Bra ämne att fundera kring. Har inte riktigt tänkt klart. Men eftersom jag själv har haft många piercingar och har en del kvar och stora tatueringar är det svårt att säga nej till barnen. Jag lever efter filosofin att de gör som jag gör. Och jag kan inte säga att det då är dumt/dåligt. För tatuering gäller iaf 18. Den går ju inte att ta bort på samma sätt som en piercing.

Tycker iaf att det är underbart fint att Ninja vill vara som dig. Det är iaf så jag tolkar hennes önskan

:love:

Elin Astrid Jo alltså jag vet, jag såg själv ganska trashig och jävlig ut när jag var 18, jag tyckte att det var en väldans bra idé då 🙂

Jag var 3 år när jag fick hål i öronen, för min mamma hade det,och min moster, och jag höll på att tjata ihjäl mina föräldrar.

Och jag är glad att jag fick det då, för jag minns inget, hade jag varit äldre hade jag kanske varit rädd.

Men en kompis till mig gjorde på sin baby när flickan var bara några månader, det tycker jag inte var ok.

Min dotter fick en liten ring i näsan när hon var 13 år. Ida gär hon snart 16 år och har snake bites och snart en "tjurring" 😀 Tycker det är helt okej vid 13 år. Däremot INTE tatueringar. Dom sitter ju där livet ut liksom – dumt om man ångrar sej…

Min mamma gjorde hål i mina och min systers öron innan vi var året fyllda.

Vi var jätteglada för det när vi blev äldre och är så än idag.

Aldrig varit arg på min mamma för att hon tog de hålen på oss.

Detta medförde i sin tur att både jag och min syster alltid varit av den uppfattnignen att hål i öronen tar man så snart man kan på barnen.

Visst många tycker att vi är konstiga och har många (elaka och osanna) saker att säga om oss för detta. Men det är ju ändå upp till varje förälder att göra det valet och som ni själva säger, de flesta av er, så blir ärren sjukt små. Varför min dotter kan ta ut örhängena om hon inte vill ha dem när hon blir äldre.

Hålen togs inte för någon annans skull än för att jag tror mig veta att min dotter kommer vilja ha det ändå senare och infektionsrisken är mindre när de är små än när de är i 5-6 års åldern som de flesta här verkar tycka är en lagom ålder.

Hålen läker dessutom bättre på små än på större.

De som kommer med allergi som argument har jag svårt att förstå.. För vem i hela fridens namn sätter nickel i öronen på barnen då? Det ska man ALDRIG göra, någonsin. Och utan nickel i öronen så ökar man inte risken för nickelallergi av att man gör hål i öronen heller.

Vill meddela extra tydligt att det inte handlar om att hon ska visas upp eller se ut som en julgran eller allt vad andra säger om detta. Utan helt enkelt om vana antagligen.

De allra flesta gör så som deras egna föräldrar gjorde med dem, likaså jag, speciellt eftersom jag alltid varit så glad över mina hål och tackat mamma hela min uppväxt för att jag fick dem så tidigt.

Smärtmässigt så kan jag meddela att det gjorde mindre ont på henne att ta hål i båda öronen än vad det gjort när hon vaccinerats och hon sov på båda öronen samma natt, trots att hålen gjordes på kvällen, utan minsta antydan till att ha ont. Hon reagerade inte heller någon gång när jag gjorde rent dem, så det gjorde nog inte så ont som många tror. Kanske gör det mindre ont när de är mindre? men det vet jag inget om..

Någon skrev högre upp om lata föräldrar som inte rengör – Det är förkastligt, orkar man inte hålla rent och sköta det ordentligt så ska man inte låta barnen få hål i öronen förens de själva klarar av att göra rent och inser vad som kan ske om de inte gör det.

Alla ska kunna göra som de vill på denna punkt utan att få skit kastat i ansiktet. I många länder gör de hål i öronen på döttrarna direkt när de kommit ut ur sin mamma, vissa av tradition, andra av tro. Jag ser inte ner på de som väljer bort hål i öronen tidigt på sina barn, men jag håller inte heller med dem om att det är vettigare att vänta, utan snarare tvärtom. Alltså tycker jag att man ska akta sig för att säga att de som väljer annorlunda är "dumma i huvudet" osv som jag hunnit läsa, det känns bara barnsligt och låter mer som att man inte egentligen har några vettiga argument. Utan att man bara anser att alla som tänker annorlunda än en själv inte är lika bra som den egna personen vilket är rätt så omoget.

Heissan! Jag fick ta min första piercing när jag var 14, och tycker det är en bra ålder. Det har ju egentligen inte så mycket med åldern att göra, mest med det om man kan ta hand om sin piercing. Men med dig som mamma så är det nog ööhhmm "säkert" för Ninja att ta som 13 åring.

Jag älskar din blogg, verkligen skittuff!:-d

Du skriver väldigt bra inlägg Natashja!

Alltså, jag tycker att de är så fint med initiativtagande hos barn, när de själva vill uttrycka sig. Nu måste man ju ta hänsyn till att de ofta påverkas väldigt mycket av familjen och kanske inte har ett överdrivet stort perspektiv vi en väldigt ung ålder, men en piercing här eller där är ju inte ens så stor grej, i min mening. Jag tror att om man känner sitt barn väl så vet man nog när de är dags.

Fast det beror väl på vart man piercar sig någonstans. Jag piercade tre hål i läppen i mina yngre dar, och ja, dom syns … MYCKET!! (Ärren alltså), om jag inte sminkar över dom, samma sak med piercingen i ögonbrynet, det ärret syns också. Gud vad jag ångrar mig =)

Joanne: Anledningen till att många (eller åtminstone jag) anser att det är en dålig idé att ta hål i öronen på småbarn är för att öronen växer rätt rejält under de första åren, och hålet som örhänget sitter i kan då komma att sitta för långt ner, eller snett. Det kan helt enkelt komma att flytta sig, vilket inte ser speciellt snyggt ut.

Dessutom så kanske barnet i senare år vill töja piercingen, och då är det inte önskvärt med ett hål som sitter för långt ner. Förresten så anser jag också att huruvida barnet ska pierca öronen eller inte är något som denne ska få bestämma alldeles själv – vid en mogen ålder.

Vi skulle vara tio för att få ta hål i öronen, dvs. gamla nog att kunna sköta om sårtvättandet själva. En femåring kan fastna i rätt mycket saker tänker jag..

Eftersom att jag själv ville ha massa piercingar i relativt tidig ålder så tycker jag inte alls om den där åldergränsen.

Jag var 14 när jag piercade läppen, men då hade jag tjatat om det i över ett år och mamma tyckte att jag verkligen visat att jag vill ha den.

Jag hade lite exem när jag var yngre ca 7-8 år. Jag ville ta hål i öronen pga av grupptryck mer än att jag tyckte det var snyggt. Men jag lyckades låta bli att klia på exemen (hade bara lite på hand- och fotleder) och smörja med salvan som jag hade. Så när det hade försvunnit gicl jag och min mamma och gjorde det och då var jag 9 år det var på en frisersalong med pistol men de läckte bra och jag änvänder bara silver eller bättre aldrig nickel!

Min mamma har piercing i näsan och jag tyckte det var snyggt. Jag ville göra det när jag var 12 år och läste på om den. Det stod att ärr bara skulle se ut som en liten pormask. Så hon sa ganska snabbt ja och vi gick till en piercingsalong som det inte va 15 års gräns på (som de flesta har) och gjorde det med pistol…
Det låter inte så bra men den gjordes bra och jag sköte den bra och den läckte snabbt och fint trots att jag inte följde råden om att inte simma på 1-2 veckor och simmade 3 dagar efter ( jag är simmare)
Har aldrig haft det minsta problem med den och har aldrig varit röd elr kliat.

När jag var 14 år gjorde jag i naveln också och där väntade jag 1 vecka med att simma och följde råden. Men jag fick in liten infektion eftersom naveln är svårläkt…. Men tvättade med saltvatten och den blev ”frisk” när vi var i Kroatien och badade i saltvatten varje dag i 2 veckor.
Nu är jag 15 och får även tatuera mig för min mamma men inte för min pappa. Har funderat på ett motiv men jag känner att jag kan vänta lite 😉

När jag började i en ny skola i 6:an och redan hade i näsan trodde några lärare att jag var som fjortisarna… Men det var jag inte! Jag sminkade mig inte då hade den endast för att JAG tyckte att det var snyggt 😉 men lärarna märkte snabbt att jag var smart och fick väldigt höga betyg!

Jag fick göra det om jag hade råd till det och råd att köpa bra smycken! Har aldrig haft något annat än titan i näsan ovh naveln och ett sånt smycke till naveln kostar ca 200kr.

Så mina barn får göra det när de själva vill och kan betala själva för det! Men jag kommer ju diskutera med dem eftersom tex ögonbryn emigrerar väldigt lätt!

Nu blev det väldigt lång som nog ingen orkar läsa…
Godnatt 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *