Kategorier
diskussion & debatt

För en fyraåring är hen inte konstigare än hon och han.

Idag protesterade min dotter våldsamt mot att hon heter Greta Sol i andra och tredje namn. ”Nej det vill jag inte! Jag heter Ninja!” grälade hon.  Och häromdagen blev hon skitarg när jag påpekade att hon bara ska fylla fyra år. ”Säg att det inte är sant mamma!” skrek hon. Barn protesterar nämligen mot det […]

Idag protesterade min dotter våldsamt mot att hon heter Greta Sol i andra och tredje namn. ”Nej det vill jag inte! Jag heter Ninja!” grälade hon.  Och häromdagen blev hon skitarg när jag påpekade att hon bara ska fylla fyra år. ”Säg att det inte är sant mamma!” skrek hon. Barn protesterar nämligen mot det mesta. Bara för att de kan. De har perioder då allt är ”bajs” och perioder då de svarar ”nej!” eller ”vill inte!” med rungande kraft på allt, även när de egentligen menar ja.

Ninja är snart fyra bast. Hon har inte den blekaste aning om att hen är kontroversiellt eller ens ett nytt ord. Hon har inte koll på att hon och han är det enda tillåtna och etablerade. För henne är hen inte konstigare än hon eller han och inte ett dugg svårare att säga. För henne är det bara ett ord som alla andra. Hon lär sig nya varje dag nämligen så för henne är ännu ett till inte nåt konstigt eller upprörande. Och absolut inte förvirrande.


Och tur är väl det för ett rikt ordförråd är en av de finaste gåvor man kan ge sina barn. För det är där förmågan att kunna uttrycka sig; känslor, tankar, åsikter, har sin grund.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”För en fyraåring är hen inte konstigare än hon och han.”

Lite kul det där med att Ninja skulle bli förvirrad över ETT ord. Det finns ju många barn idag som är tvåspråkiga, vad händer med dessa då? Blir de mentalsjuka?

Haha, det blir debatter om "hen", men inte om "tjejsamla". Varför inte egentligen? Om barnen blir så förvirrade av nya ord, borde de inte bli det av att det inte bara heter "samla" längre, utan "tjejsamla" OCKSÅ?

agnetha du jämför alltså mig, mitt föräldraskap och min relation till Ninja med Anna och Felicia?

Ja tankeväckande men INGENTING jag känner mig träffad av. Jag ställer inte ut mina barn som skyltdockor och tvingar dem att uppträda och jag misshandlar dem inte psykiskt bakom kulisserna av ett "perfekt föräldraskap".

Likväl som att ord doktor, polis, advokat inte förknippas per automatik med att de är av det manliga könet- för barn är inte det konstigare än att de är just det: doktor, polis osv.

Att ordet "hen" tillkommer betyder inte alls ett framsteg i jämställdhetsarbetet. Det bara krånglar till det och flyttar fokus ifrån det viktiga arbetet med att synliggöra kvinnor som mannens jämlike.

Så tycker jag.

Tack för en tänkvärd blogg, jag kikar in här nästan varje dag men är dålig på att kommentera. Strävar efter att bli bättre på det.

Idag fick jag användning för ordet hen! Inväntade en målare och kände mig lite irriterad över att hen aldrig dök upp och skrev det. Jag visste ju inte om det var en manlig eller kvinnlig målare och det kändes inte helt rätt att benämna en person med ordet "den".

Svårare än så var det alltså inte anamma ett nytt ord!

En grej till….

Agnetha, jag förstår inte. Vad har boken med saken att göra? Jag har också läst boken och tycker din jämförelse är att sjunka rätt lågt…..Eller är du bara avundsjuk på att Lady Dahmer är en tänkande förälder/individ? Lägg ner.

S,

"Likväl som att ord doktor, polis, advokat inte förknippas per automatik med att de är av det manliga könet- för barn är inte det konstigare än att de är just det: doktor, polis osv.

Att ordet "hen" tillkommer betyder inte alls ett framsteg i jämställdhetsarbetet. Det bara krånglar till det och flyttar fokus ifrån det viktiga arbetet med att synliggöra kvinnor som mannens jämlike."

På vilket sätt blir det krångligare av att säga "hen" när man inte vet könet på någon, än att säga "han eller hon"?

Liksom,

"Jag var hos doktorn idag!"

"Jaha, vad sa hen då?"

Underlättar ju bara!?

Som någon som kommenterade på Bloggkommentatorernas sida och skrev att ett argument för att fortsätta använda det föråldrade ordet "dagis" var att det var för svårt för barn att säga förskola. Då tänkte jag ungefär likadant som du skriver nu, inga ord är konstiga för barn, de är vana vid att inte kunna alla ord de hör och har inga problem att ta till sig nyheter. Jag tror problemet dagis/förskola ligger hos de äldre, svårt att lära gamla hundar sitta osv.

Jag vill mest uttrycka min tacksamhet för ett vettigt och påläst inlägg i debatten och för att jag hittade hit tack vare Underbaraclaras länk i hennes senaste inlägg!

Använde hen idag under ett möte. Inte en enda person höjde på ögonbrynen "trots" mixade åldrar och kön. Jublade stilla inombords.

Har använt det flera gånger i olika sammanhang dels för att det faktiskt är ett användbart ord (framförallt i text) men även lite för att väcka tanke och debatt.

Tack LD för ditt jobb med just den biten, att väcka tankar och öppna upp för debatter! Å du, ha en underbar alla hjärtans dag!

På tal om att lära sin nya ord varje dag, idag lärde sig min tvååring att säga jäklar. "Jäklar! Jäklar! Jäklar!" sprang hon omkring här hemma. Jag hade inte vett nog att bli upprörd utan tyckte mest att det var ganska underhållande, jag tycker inte att det är så farligt med svordomar och sen blir det väl bara "mer spännande" om man fyar.

Jag bara undrar hur du tänker kring det här med att du skriver och lägger ut bilder på Tamlin och Ninja? Ser inget fel med det, men jag och några andra föräldrar diskuterade det igår och det var blandade åsikter. Vissa tyckte att man hängde ut barnen för mycket och sådär.

Är ganska ny läsare och jag tror att jag har hittat min nya favoritblogg. tack för det! :love:

/Paulina

Att barn skulle bli förvirrade av "hen" är ju bara löjligt. Ungar i Finland är inte förvirrade trots att vi inte säger hon eller han utan hän.

paulina välkommen hit! Jag tänker som så att man får fundera lite på VAD det är man skriver om när det gäller människor omkring en och att man värnar om integriteten. Speciellt när det gäller barnen.

Bilder tycker jag inte gör speciellt mycket till eller från såvida man inte postar kränkande bilder eller bilder som kan uppfattas som väldigt pinsamma och jobbiga för barnet och för ev. framtida relationer.

Nu är mina barn ganska små än så länge men när de blir äldre så kommer jag givetvis inte skriva personligt eller detaljerat om dem. Det tycker jag inte att jag gör nu heller egentligen, bara små anekdoter här och där.

Jag jämställde inte och jag jämförde inte.Du behöver inte ta åt dig. Men …

Var går gränsen för att "ställa ut" sina barn? Wahlgren och Feldt är ju ett extrem exempel. men att publicera en jätteutlämnande bild (ditt barn i affekt) tillsammans med en massa detaljerade beskrivningar på hur du t r o r att ditt barn är/tänker för att statuera ditt eget goda föräldraskap – är inte det också att "skylta" med barnen?

Eller?

Mikis

Ja, det kanske underlättar. Och jag kommer säkert också att anamma ordet men vad jag menar är att det finns så mycket annat kring genus som bör gå före än en diskussion om ett ord.

Ordet "städare" blir inte mindre stämplat som lågstatus jobb för att man byter ut det mot "lokalvårdare". Same same i omvärldens ögon. Det är viktigare att de vuxna jobbar med sina egna föreställningar och fördomar istället. Men det är JAG som tycker så. Jag säger inte att ni andra har fel.

Peace.

@ S: "Likväl som att ord doktor, polis, advokat inte förknippas per automatik med att de är av det manliga könet- för barn är inte det konstigare än att de är just det: doktor, polis osv."

Kom att tänka på en historia jag hörde om ett barn, 6 år gammalt, som med stor förundran frågade om män OCKSÅ kan vara presidenter? (med tanke på att det i andra omgången av det finska presidentvalet för snart två veckor sen var två män med.)

Kanske inte så konstigt att hen inte visste det, eftersom Tarja Halonen (Finlands första kvinnliga president) har suttit på posten i 12 år. 🙂

Jag förstår att du inte tycker det, Lady D. :rolleyes:

Anonym kommentar som skriver: "usch för dig" förresten… usch för min åsikt måhända men mig är det då inget usch för. vill jag bara tillägga. 😉

Alltså lyssna på Aschberg idag om könsskillnader, hur de pratar om "hen", de är så nedlåtande och vet inte vad de pratar. Och hur Aschberg hela tiden hela tiden försöker få det till att alla skillnader sitter i hjärnan även om forskaren säger det motsatta

Använder du själv hen ofta när du pratar? Òm Ninja t.ex. frågar -Var är pappa? Säger du hen är på jobber eller säger du han? Jag är bara nyfiken.

Jag antar att Ninja liksom de flesta andra vet att han och hon används betydligt oftare än hen. Skulle bli förvånad om hen används ofta på t.ex. förskolan, så visst tror jag barn uppfattar att hen inte används särskilt ofta.

Gjorde 5 a4 sidor hemtenta. OCH JAG VILLE ANVÄNDA HEN! Typ hela tiden. Så jävla tråkigt och fult att bara skriva patienten, han/hon…… blä. HEN, det behövs!Det livar upp i texten, är kort och bra och man får ett extra ord så texten slipper bli tjatig. "Han/hon" är för övrigt fult att skriva i text.

fattar inte varför folk ens brytt sig om att motarbeta detta ord, som att det inte finns andra ord som verkligen aldrig används men som ändå finns med. lite roande att det blir sådan debatt.. förvirrade barn? snälla, att sätta små ungar under 3 år på förskola, det är förvirrande för barn…lovar alla oroliga att barn blir inte förvirrade av ett ord eller inte förstår vad HEN har för kön bara för att man kan använda hen när man pratar om tex "kocken gjorde väldigt god mat, undra vad hen hade i för krydda?" skit lätt ord när man pratar om någon man inte vet könet på 🙂

Jag kan verkligen inte förstå hur man kan missförstå innebörden eller bruket av ordet? Är det inskränkthet? Oförmåga att vilja lyssna till andra än sig själv?

Jag fattar verkligen inte varför det ska krävas förklaring på förklaring på något som är så logiskt?

Det är ju inte invecklat på något sätt. Eller otydligt. Och efter dina förklaringar gång på gång om både Hen och genus LD så förstår jag verkligen inte hur människor kan välja att missförstå?

S

Huruvida man ska säga "städare" eller "lokalvårdare" är ju en annan diskussion. Här handlar det ju bara om att det är smidigare att säga "hen" istället för "han eller hon" när man talar om någon man faktiskt inte vet könet på.

Visst finns det viktigare genusaspekter än ordet "hen"s vara eller icke vara. Men liksom… Det ena utesluter väl inte det andra…

Peace.

Hej!

Jag kanske får på skallen nu, men jo, jag tycker att "hen" är ett märkligt ord… Har svårt att använda det… Det kanske kommer, men det bara funkar inte att använda idag… Använder du det verkligen konsekvent? hmmm får väl jobba på det där! I och för sig tyckte jag att "snippa" var urkonstigt att säga i början också, men nu med två flickor (hens!?!?) i familjen, så fungerar det utmärkt!

CH

C – tror du missuppfattat…? Hen ska väl användas främst NÄR MAN INTE VET KÖNET. Det känns som detta upprepas miljoner gånger men människor vägrar fatta… Blir så trött. Och då är jag inte direkt någon förespråkare för ordet egentligen. Och inte emot det. Tycker debatten är konstig då människor hela tiden vägrar förstå att det inte handlar om att sudda ut några kön eller att på nåt sätt ersätta han eller hon.

det är ju det löjligaste någonsin att det skulle vara BARNEN som påverkas illa av ordet "hen", eller att de blir förvirrade. bara alla vuxna som inte kan eller vågar medge att ett nytt ord är så hiiimla svårt för dem. stackrarna.

Kul att du svarat på mina frågor. Jag tycker att du har så bra tankar kring mycket, men just Hen är jag lite tveksam till nyttan med. Kul att läsa din blogg hur som helst.

Har du aldrig hört att samhället säger ”man” så fort de pratar om något generallt? Du ser inget problem med det i vår barnuppfostran? Hen är att jämna ut skillnaderna.

Hej! Du har en alldeles underbar blogg, det är så skönt att läsa öppet om jämnställdhet!

Jag själv tycker inte att det är något problem med att lägga ut bilder på sina barn. Till exempel så gör ju folk det på facebook hela tiden. Ska man gå och läxa upp vartenda människa som visar sina barn på bild in public?

/Johanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *