Kategorier
diskussion & debatt

”För länge sen föddes en schysst kille som hjälpte folk som var utsatta och vi firar hans födelse och död för att han var så bra”

Apropå julen och då gud och Jesus så vill jag faktiskt införa jul- och påskevangeliet hemma pga ÄLSKAR dem samt att de är en del av vår kultur och tradition och som ni vet så är jag ett stort fan av kultur och tradition, men jag vill gärna skippa (eller iallafall problematisera och ifrågasätta) gudsaspekten. […]

Apropå julen och då gud och Jesus så vill jag faktiskt införa jul- och påskevangeliet hemma pga ÄLSKAR dem samt att de är en del av vår kultur och tradition och som ni vet så är jag ett stort fan av kultur och tradition, men jag vill gärna skippa (eller iallafall problematisera och ifrågasätta) gudsaspekten.

Typ snacka om att ”för länge sen föddes en schysst kille som hjälpte folk som var utsatta och fattiga och sjuka och vi firar hans födelse och död för att han var så snäll och bra” (”Och en del trodde att han var guds barn, men det var han ju inte”) och kanske ha en egen julkrubba med lilla jesusbarnet, en Mandelafigur och Pussyriot eller nåt.

Hur har ni gjort?

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

49 svar på ””För länge sen föddes en schysst kille som hjälpte folk som var utsatta och vi firar hans födelse och död för att han var så bra””

Tycker du har en bra inställning, men jag skulle tillägga info om den hedniska, förkristna, julen. Tomten, julskinkan (ok, nu är ni vegetarianer, men…), granen mm har inte med den kristna julen att göra. Ordet jul har inget med jesus att göra heller 🙂

Låter fint. För mig spelar det inte så stor roll varför andra firar jul eller lägger i begreppet. Som liten var det väl inget vi diskuterade så mycket även om mina föräldrar berättade om olika anledningar till varför jul firades, att vissa människor firade det av religiösa skäl och andra för att det var en tradition de tyckte var mysig och trevlig.

Jag tror på gud, är dock ej kristen, men halvfirar jul pga att andra familjemedlemmar blir besviken annars. Kristendom har ingen roll i vårt firande.

Jag har en fråga angående mat. Vad jag förstår så äter du och din familj vegetarisk mat. Vad har ni för rätter på julbordet?
Vi brukar ha en ganska frisk blandning med rätter som ris och kyckling och hummus tillsammans med andra mer traditionella rätter.

vi firar inte jul pga jesu födelse. julen är hednisk.

btw, jag är inte kristen, men jag tycker ändå att du uttrycker dig rätt respektlöst angående detta om tro. du borde väl isåfall informera dina barn att man kan tycka olika angående detta. vem har rätt att uttala en ”sanning” egentligen angående tex jesus. allt är ju bara åsikter och som sagt, tro (religion är något helt annat)

Sådär har jag tänkt att förklara det för min dotter; ett smörgåsbord av olika saker att tro, att alla tror olika och att man tror på det msn själv tycker känns rätt. 🙂 Är själv agnostiker.

Julen är en högtid i kyrkor över hela världen, även delar närmare ekvatorn där dagens och nattens längd inte flyttar sig nämnvärt. Jul började firas i det antika Rom och har ingenting med den fornordiska/urgermanska tron att göra. Vissa traditioner är dock kvarlevor/hedniska påhitt.

Menar du Saturnaliefesten i Rom där man firade guden Saturnus? För det enda gemensamma nämnaren mellan den och jul är att man utbytte gåvor. Högtiden Yule är egentligen den som har mest gemensamt med julen vi firar idag. Jag höll på i flera år och benade ut julen ordentligt då jag inte vill fira någon kristen sed och hittade väldigt mycket som hade ursprung från Yule. Att skriva att det inte har något med den fornnordiska tron att göra stämmer inte helt. ”yule (n.)
Old English geol, geola ”Christmas Day, Christmastide,” from Old Norse jol (plural), a heathen feast, later taken over by Christianity, of unknown origin.” http://www.etymonline.com/index.php?term=yule

Tycket det är dumt att du skriver ”en del trodde han var guds barn men det var han ju inte”.

Det är respektlöst mot de som fortfarande tror det. Känner mig dumförklarad. Jag tror Jesus var guds barn.

Jag tycker inte att det är respektlöst alls. Jag förstår att det kan kännas så när man tror på nåt som andra avfärdar som sagor, men det är inte personligt mot dig eller andra troende. Jag tycker inte tro är något konstigt heller, tvärtom. Men jag tänker inte vurma för nåt jag tycker är vanföreställningar. Inte framför barnen.

Svara

Men räcker det inte att säga ”vissa tror att han var guds son” bara? Tycker ”men det var han ju inte” är väldigt uteslutande och hårt. Du gör ju som du vill förstås.
Sen är det klart att du inte är personligt emot nån kristen individ men sexister och rasister är ju sällan heller emot nån personligen, tycker det sättet att uttrycka sig, ”det är inget personligt mot dig”, är rätt kass. Klart det inte är personligt, isåfall hade du ju sagt typ ”Anna Persson tror att Jesus var Guds son, men hon är ju knäpp” hade det varit personligt. ”Vissa tror … men de har fel” är inte personligt men kan upplevas kränkande ändå. Du har ju trots allt inte mer rätt än nån annan. Om du tycker att idén om Jesus som Guds son är fel får du argumentera för det tycker jag, mer än att bara slå fast inför barnen att den föreställningen är Fel.

Hela julevangeliet, allt som handlar om Jesus säger att han var Guds son. Detta budskap kan jag inte stå oemotsagt inför barnen.

Jag kommer inte bli arg eller upprörd om de blir troende men jag tänker göra mitt bästa gör att motverka det. Givetvis utan att idiotförklara de som tror.

Religion medför mycket skit. Mycket ångest, mycket skuld och skam och fördömande och självhat samt föreställningar kring rätt och fel, moral, sex, kvinnor och män.

Är kristen men trots det superfeministisk (och vänster), bisexuell och kritiserar förtryck i alla dess former. finns ingen motsättning

Och ändå dumförklarar du ofta folk som inte ”är för” feminismen. De kanske tycker att feminister har vanföreställningar, men det verkar ju vara helt fel. Du tror inte att Gud finns – andra tror inte att patriarket finns på riktigt.

Även ateism är en tro. Nej evolutionsteori är inte en sanning utan likt kristendom, judendom, islam etc en teori (som omvärderas ständigt). Sk. ”bevis” för evolutionsteorin finner man för att man redan utgår ifrån en paradigm.

Och återigen – en religion i sig är inte förtryckande, inte mer än vanliga samhället man lever i. Förtryckande strukturer (burkatvång etc) finns pga. religionsutövarna – inte religionerna.

Om LD hade skrivit ”Och en del trodde att han var guds barn, men det TROR jag inte att han va” istället för att skriva ”Och en del trodde att han var guds barn, MEN DET VA HAN JU INTE”.

När hon skriver ”men det var han ju inte” skriver hon det som om det vore fakta och det är nog därför kristna tog det som respektlöst för att på sätt och vis ”dumförklarar” hon kristna genom att rätt ut säga att deras tro är fel (den krsitna tron har mycket att göra med att jesus är guds barn). Och vem är hon (vem är någon egentligen) att säga att någon annans tro är fel?

Alla har rätt att TRO på vad man vill, det har LD också men hon behöver inte kritisera & dumförklara dom krsitnas tro genom att säga att den är fel (vilket den kanske inte alls är, you’ll see one day ;)).

Fast alltså. Tro i all ära, men att Jesus INTE var Guds son är fakta. Fanns han så var han en människa med en biologisk mamma och en biologisk MÄNSKLIG pappa och jag tänker inte lära mina barn att det finns en möjlighet att det inte var så.

LD: vart ifrån har du fått den ”faktan”?

”Varför kallas Jesus Guds son?

Bibelns svar:
Gud har inte en bokstavlig hustru som han har fått barn med. Men han har skapat allt liv. (Uppenbarelseboken 4:11) Därför kallas Adam, den första människa som Gud skapade, ”son till Gud”. (Lukas 3:38) Bibeln lär också att Gud skapade Jesus. Därför kallas även Jesus ”Guds Son”. (Johannes 1:49)

Gud skapade Jesus innan han skapade Adam. Aposteln Paulus sa om Jesus: ”Han är den osynlige Gudens avbild, den förstfödde av all skapelse.” (Kolosserna 1:15) Jesus fanns till långt innan han föddes i ett stall i Betlehem. Bibeln säger faktiskt att hans ”ursprung är från forna tider, från en avlägsen forntids dagar”. (Mika 5:2) Som Guds förstfödde son var Jesus en andevarelse i himlen innan han föddes som människa på jorden. Jesus själv sa: ”Jag har kommit ner från himlen.” (Johannes 6:38; 8:23)”

Bibeln är väl långt mycket mer tillförlitlig än dina google sökningar… men jaja lev du ditt liv utan hopp, utan guds kärlek, utan tron på att du kommer till himmeln, utan tron på att gud har en plan för ditt liv & dina barns liv,utan hoppet på att du kommer se dina barn efter du dött, utan guds hjälp, utan allt det där så får vi se vem som lever lyckligast. Jag eller du? Jag tror du vet svaret på den frågan också….

Kul händelse på jobbet idag.
Barn 9år gör en elak grej.
Mamman besviket: Men X,nu när det är jul och allt?
Barnet fräser: Du vet att jag inte tror på Jesus och det där!

Jag har gjort liknande som dig. Skaffade en julkrubba när barnen var små och berättad det mer som en saga, och sen pratat om att tro eller inte tro, och även om en inte tror på Gud så kan ju Jesus ha funnits och var bara en ovanligt empatisk och godhjärtat människa. Fast förstås utifrån den nivå mina barn var vid varje jul. Det har funkat bra, och blev en bra motvikt till att vi firar jul för Coca Cola tomtens skull…

Vi firar vintersolståndet. Har alltså firat idag 🙂 Känns som att ljusets återkomst är något jag helt kan stå bakom och fira. Varför skulle jag bry mig om att det ryktas om att en person som var en bra talare och eventuellt schysst person föddes då…? Ryktas skriver jag för att en del säger att Jesus föddes en helt annan tid på året så vad firar man då egentligen… Ett rykte. Ett påhitt. Visst om andra vill fira det. Helt lugnt! Men just jag måste ha lite mer att gå på för det jag firar 🙂

Skulle det inte vara bättre att säga vissa tror Jesus var gudssonen men det tror inte jag. Tänk på att dina barn kommer möta barn som tror och lika fint som du tycker det är att dina barn tror på tandfen eller tomten så tycker andra det är att deras barn växer upp med en tro på Gud. Du vill väl kanske inte heller att dina barn ska se på människor med religion som att de tror fel? Är väl bättre om vi bara ser att vi tror olika? Värderingar som rätt eller fel är onödiga tycker du vet ju själv hur mkt det påverkar i tex genussammanhang…

Om barn lär sig att vissa ”tror fel” är det inte lätt hänt att det ökar ”vi och dom tänket”? ”Muslimer har fel, judar har fel, kristna har fel”. Är det inte bättre att lära barn att alla tror olika?

Så bra skrivet. Jag är själv inte troende men jag har högsta respekt för att andra tror oavsett religion. Poängen är ju att ingen med säkerhet säga att gud inte finns och jag tycker som förälder att man ska ge barnet möjlighet att själv bilda sig en uppfattning om hela frågeställningen. Det vore ju fruktansvärt om ens barn växte upp och blev troende och veta att mamma tycker att jag tror fel, snacka om inre konflikt. Nej jag tycker att man måste se bortom sina egna tyckanden och visa andra respekt troende som icke troende.

Tycker snarare att det är dom som bestämt säger att troende är fel som förenklar. Mitt barn är också vuxet och vi har alltid haft en öppen dialog om allting i stort och smått och det tycker jag är viktigt, som förälder tycker jag som sagt att man ska ge barnet möjlighet till flera alternativ i så många frågor som möjligt och inte inskränka sig till sin egen uppfattning. Möjligheter och kritiskt tänkande är en bra kombination enligt mig.

Jag tror inte det men du känner säkert samma för föräldrar som lär sina barn att tex killar är si och tjejer är så och sedan hänvisar till att det är ok och de får lära sina barn vad de vill. Klart det kommer att i de flesta fall påverka hur barnen ser på andra barn. Jämför om en förälder säger vissa personer tycker att killar kan ha rosa och klänning men det kan de såklart inte det är tjejkläder. Vad händer sen när den ungen träffar en kille med klänning jag tror iaf risken ökar för att den ska säga tex ” min mamma säger klänning bara är för tjejer” eller något i den stilen.

Hur ska man hantera det då? Låtsas som att man tror? För oavsett hur jag förmedlar det så kommer min ateism märkas och frågor kommer att ställas och i slutänden så kommer det ju finnas en risk att mina barn säger att ”Gud finns inte för det säger/tror inte min mamma på” till nåt annat barn.

Risken att ett troende barn säger till mitt barn att helvetet finns och att icketroende hamnar där eller att det är fel och fult att äta gris osv osv är minst lika stort och detta ser jag som ett större problem. (Har själv upplevt detta därför känns det viktigt för mig att mina barn INTE tror på det)

Jag kommer lära mina barn att respektera människor men även att alltid våga ifrågasätta och där ingår såklart religiös övertygelse. I ett samhälle där människor tillåts tro och tycka som de vill så får man räkna med motsättningar. Jag skulle inte vilja ha det annorlunda.

Tycker inte du ska låtsas som du tror utan istället lära dina barn att det finns olika sätt att förhålla sig till religioner och troende. Även som icketroende tycker jag det är viktigt att mitt barn får information så hen kan bilda sig en egen uppfattning om saken.

Hos oss förankrar vi julfirandet i de förkristna traditionerna (som en högtid om ljus och gemenskap), men har också en liten symbolisk krubba som alltid plockas fram samtidigt med det övriga pyntet. Kunskaper om Jesus och kristna julen får ungarna grundligt itutade i skolan, så det är inget jag känt att jag behövt ta upp alls. De vet att jag inte är troende, så visst fattar de att jag tycker folk som tror att Jesus var guds son har fel, men det är inget jag tycker jag måste säga rent ut. De får bilda sin egen uppfattning.

När min son är tillräckligt stor så kommer jag berätta exakt vad jag tycker om religion och tro på ”gud”
dvs. att det är ren bullshit.
om religiösa föräldrar ”får” säga att gud finns, gud är riktig, deras tro är den rätta och bla bla bla
så får jag som är Ateist, säga att gud inte finns, gud är inte riktig och ingen tro är rätt.

Jesus kanske var en snubbe för länge sen, som var mörk i hyn och med bruna ögon btw! som gjorde lite bra grejer, och det är ju bra! man ska vara snäll, men det är inte enda anledningen till varför vi firar ”jul” eller den enda människan som vi kommer fira, bland annat så är Handduksdagen den 25e maj viktigare för mig än julen, då jag firar minnet av en person som skrev en fantastisk bok och som faktiskt fanns! kommer även fira Siddharhta aka Buddha för han var en coolare snubbe än jesus tycker jag, dessutom finns det mer bevis på att han faktiskt fanns.
Att faktiskt vara en snäll människa, försöka göra gott, tänka och ifrågasätta är viktigare än att tro på någon gubbe i skyn.
religion och tron på gud har skapat allt för mycket skit i världen för att jag ens ska acceptera det, jag vet att det upprör många det jag tycker, men det skiter jag vänligt i.

Tess och Maria, jag instämmer! Varför skulle inte jag kunna få säga till mina barn att Gud inte finns när kristna får säga att han finns. Jag tror inte på Gud och firar ingenting som har med kristendomen att göra, jag firar för att vi är lediga, det är tradition och det är mysigt att umgås. Jag råkar vara född i ett land där vi var kristna förut. Är rätt säker på att hade jag varit född i en familj eller land där annan tro hade funnits hade jag firat dessa högtider av samma anledningar som nu.

Jag håller med, jag som muslim kommer uppfostra barnen inom min religion för att det är det jag tycker är bäst.
Respekt inför andra människor skall man dock lägga till, och att det är okej att tycka olika. Man kan vara vänner ändå.

Däremot att religion ligger bakom mycket skit i världen tycker jag är ett extremt simplifierat uttalande. Konflikter har snarare drivits av kampen om resurser, vilket blir mer tydligt om man gör en konsekvensanalys av krig m.m

Ja visst har skam och skuld varit en del av religion, de känslorna har använts för att kontrollera människor. Både på ett mer trivialt plan, att skämma ut sig men också fördömandet av homosexuella och kvinnoförtryck.

Men ateister känner också skam och skuld, ateister kan också vara homofober, kvinnor förtrycks av så väl ateister som religiösa.
Inom religion så har det varit män som har haft tolkningsföreträde under väldigt lång tid. Jag upplever det som att en förändring håller på att ske där.

Religion har använts som et verktyg för förtryck, men en sann förtryckare tror jag tar vilket verktyg som nu passar hen, om det så är en religion genom eller något annat.

Folk borde lära skilja på vad religion är och vad tro är. ordet religion har egentligen inget med gud att göra. religion kan skada och skapa krig, tro är något helt annat

Kristendom och religion är ett hot mot kvinnan och den feministiska kampen eftersom kristendomen ställer sig över feminism.
Vi kan vända på det här och införa mer feminism i kyrkorna. Tänk om alla om några år gick i kyrkan för att hedra kvinnan med sånger och procedurer istället. Underbart!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *