Kategorier
diskussion & debatt

”Förbannade skitbög”, kan du svara i lugn ton.

Anna Wahlgren ger råd till en mamma som undrar hur hon ska få barnen att sluta svära hemma. Vad jag varmt vill rekommendera är en liten komplott, när ni vill slippa tjata ett tag och känner för nya, friska grepp, som kan bryta den onda cirkeln. Receptet är klassiskt: man ger igen med samma mynt, […]

Anna Wahlgren ger råd till en mamma som undrar hur hon ska få barnen att sluta svära hemma.

Vad jag varmt vill rekommendera är en liten komplott, när ni vill slippa tjata ett tag och känner för nya, friska grepp, som kan bryta den onda cirkeln. Receptet är klassiskt: man ger igen med samma mynt, fast värre. Barn behöver tränas i perspektiv och inlevelseförmåga!

Gör en tyst överenskommelse inför en middag, då alla är samlade, och sätt er mittemot varandra så ni kan se på varandra utan att titta på något barn. Och så börjar ni ge varandra tillmälen, medan ni t. ex. skickar mat till varandra eller häller upp vatten eller vad det är – i vanligt tonläge men tydligt och med sakligt eftertryck. Barnen ska undra om de faktiskt hörde rätt.

”Jävla subba”, kan t. ex. din man säga rätt vänligt. ”Förbannade skitbög”, kan du svara i lugn ton. Han kan le snipigt tillbaka. ”Pissråtta!” Och du kan returnera, tillsammans med potatisen: ”Ditt feta fula arsle, stoppa upp de här i häcken så ska jag sprätta upp magen på dig!” Använd förstås gärna just de orden barnen brukar strö omkring sig, och spä på dem, om det går …

Om någon unge försöker ingripa ”hör” ni det inte, och ni tittar inte på barnen under hela det här skådespelet. Ni ska vara helt upptagna av att ihärdigt blänga på varandra. Låt tonen bli gradvis allvarligare och lite otäck. ”Jag hatar dig.” – ”Ditt jävla CP-äckel”. – ”Sådana som du skulle ju fan inte få finnas. Du borde dö, ditt as!”

När ni känner att det är rätt läge, dvs allting börjar bli riktigt obehagligt, reser ni er och ser ut som om ni tänkte börja slåss, går runt till varandra och sätter verkligen igång med handgripligheter – under kontroll förstås, och med glimten i ögat er emellan; bäst att tillägga!

På en given signal avbryter ni sedan, får alla att sätta sig ner och står själva kvar, höjda över menigheten. En av er tar fram en tvål och packar nogsamt upp den och håller fram. Den andre deklarerar, med mycket lugna men stora, eftertryckliga bokstäver: ”Om någon i det här huset någonsin mer använder sig av sådana här ord, som ni just har hört, och kallar folk för sådana saker, som ni just hörde, så kommer den personen få tvätta munnen med den här tvålen. Är det klart? Har alla förstått? Någon som undrar vad den här tvålen skall användas till?”

Glo på varenda unge och låt orden sjunka in. Tala sedan om att den här tvålen kommer att ligga HÄR – visa en fast, förutbestämd, väl synlig plats. Och låt den andra av er bekräfta och avsluta: ”Om vi alltså någonsin mer hör någon av er – eller någon av oss – säga sådana fula saker till någon i den här familjen, kommer den personen få tvätta sin mycket smutsiga lilla mun med tvålen här.”

Sedan pratar ni raskt om annat, först med varandra och strax också med barnen – urtrevligt och kärleksfullt och intresserat och glatt, som en kosntruktiv illustration till hur umgängestonen i den här familjen SKA vara. Kommentera sedan inte saken vidare. Fråga inte, förklara inte, och för Guds skull, be inte om ursäkt. Stå självklart säkra i att ni vet vad ni gör.

Mycket effektivt, kan jag försäkra. och givetvis får man – om och när så nöden kräver – använda den där tvålen! ”Du vet vad som gäller, eller hur? Tråkigt, men nu är det bara att sätta igång. Varsågod, hämta tvålen!” Sedan följer man med i badrummet och ser på, medan den lilla älsklingen löddrar sig till en minnesvärd livets visdom.

Själv tycker jag inte att det är hela världen om ungarna svär så länge de inte svär åt varandra. Svordomar berikar och kryddar språket och själv svär jag ju som en borstbindare så varför ska jag då lära ungen att det är fult? Jag tycker ju inte ens att svordomar ÄR fula! Eller att det är fel att använda dem.

Orden blir ju bara fula om de används på ett fult sätt. Men då kan ju vilket ord som helst bli fult liksom.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ””Förbannade skitbög”, kan du svara i lugn ton.”

…sen tycker jag att det är riktigt obehagligt när vuxna människor inte har något vettigare sätt än att skrämma barn till lydnad. Fy fan vad obehagligt! Hur små barn är det tänkt att man ska tillämpa denna metod på?

Svordomar ses ju som fula för att dem oftast just används till fult, för att va elak och kränka! dock hör inte ''det var så jäävla kul :D'' dit tex tkr jag.

Sen tycker jag verkligen inte att denna metod är bra nånstans, föräldrarna föregår ju inte direkt me gott exempel! xD haha

Oj! Är detta på riktigt!?! Fick en stor klump i magen… Jag är "vuxen", och mår dåligt av att läsa inlägget! Tänk att utsättas för detta som barn! Fy fan…

Minns du skandalen kring mamman som var i Dr. Phils show, hon som hällde tabascosås i ungen varje gång denne hade gjort något illa? Jag tycker detta tips av Anna Wahlgren är jämförbart med det. Tortyr. Misshandel.

När jag reflekterar kring saken så kommer en annan sak i minnet – nämligen en bok som heter Pojken som kallades Det. Där tvingar mamman sin pojke att svälja diskmedel…

Jag har inga barn själv, men ändå. Jag förstår inte vad som rör sig i de föräldrars huvuden som förmår att lyssna på de där råden. Alla som vill ha tips av henne borde läsa Felicias bok, tycker jag.

Åh herregud. Jag får stora knutar i magen av att läsa, hoppas INNERLIGT att mamman har förmågan att tänka kritiskt och inte utsätter sina barn för det där. Vem i hela världen mår bra av att se sina föräldrar säga sådana saker till varandra? Och tvålen är ju uppenbart ett rent jävla övergrepp. Fy fan.

det här är helt klart bland det mest obehagliga jag läst, fy fan:-(

Barn som ska bli rädda, osäkra, på sina föräldrar, se de personer de trodde (förhoppningsvis) älska varandra säga såna här saker till varandra, hota varann. Skrämma barnen, hota barnen. Så. Jävla. Sjukt.

Så fruktansvärt obehagligt!!! HUR kan hon ha blivit så stor, hur kan hon anses vara en expert på barnuppfostran?????? Hur kan någon läsa hennes texter utan att reagera? Jag kan inte och vill inte förstå det!!!

Jag tror inte att något barn skulle fatta galoppen av det där, utan ta illa vid sig och bli ledsen. Såvida det är inte en tonåring. Men de skulle nog bara bli argare för varje gång. Vilken planet är hon från?

Det där var riktigt obehagligt. Hur bra mår barn av att höra sina föräldrar tala om att de hatar varandra? Totalt jävla genomidiotiskt och föredmjukande att tvätta barnens munnar med tvål, fatta vad respektlöst.

Jag får en sur smak i munnen, för mig känns det som att rättfärdiga ett beteende man inte vill ha.

För mig känns det fel att barn svär, jag försöker själv minska ner mitt svärande för… ja, det låter inte bra…

Hur andra gör med sina barn, är upp till dem, jag har inte förbjudit mina barn att svära eftersom jag gör det själv. Däremot har ber jag dem att vänta med det tills de fyller 18 i alla fall… Förbud skapar eftertraktelse anser jag…

Låt tonen bli gradvis allvarligare och lite otäck. "Jag hatar dig." – "Ditt jävla CP-äckel". – "Sådana som du skulle ju fan inte få finnas. Du borde dö, ditt as!"

Gud vad hemskt.

Fy vilken vidrig metod. Jag kan förstå delen där man använder svordomar i lugn ton och på så sätt få barnens uppmärksamhet och säga att det är fel. Jag jobbade tidigare på skola och de barn som svor hade oftast även föräldrar som svär så i stor mån tror jag att bara vara ett gott föredöme räcker och säga ifrån när barn svär.

Jag håller med ovanstående kommentar om att detta är bland det obehagligaste jag läst. Samt det sjukaste. Jag bade som vuxen blivit sjukt förvirrad och illa till mods över att få en sådan scen uppspelad framför mig utan förvarning. Vad hände med "barn gör inte som man säger, de gör som man gör?". Är det ett beteende man vill att barnen ska efterapa? Hur för klarar man det för skolan när barnen gör sånt där?

Dessutom, varför inte välja sina strider? Är det verkligen så jävla viktigt att barnen aldrig drar till med en förbannad svordom? Varför i helvete ska man misshandla med men en förbenad tvåljävel?

Jag fick inte svära hemma i vårt frikyrkliga hem och min mor drog sig såklart inte för att klappa till en över käften för nått så oskyldigt som "fy bubblan" eller "hihi, tvättmaskinen pruttar!". Normalt? Vettigt? Nej!

Som vuxen och avkristnad svär jag rätt jävla mycket. Skulle inte vilja påstå att det skulle ha med dåligt ordförråd att göra och jag har utmärkta resultat på bl. a. högskoleprov jag tagit som bevisar att jag har bra självinsikt på den punkten.

Efter att ha läst en "Jag ÄÄÄLSKAR AW"-tråd (ok, den hette inte så men innehållet talade för rubriken) har jag insett att hennes metoder går ut på att man måste lära barnen både ditten och datten. Även naturliga beteenden som att äta, gå och sova. Men jag tycker mer att det handlar om att lära om från det naturliga beteendet till nått annat.

therese inlägget postades på ett föräldraforum där hon var tillfällig rådgivare. Inte på AWs egna. Det har dock tagits bort.

Sag ngt program för många år sen om en mamma som var ar på sig unge och bestraffade denne genom att hälla stark sås i munnen på barnen, usch vad hemskt det var att se, tror det var typ dr phil eller ngt…

VANSINNE! Så behandlar man inte dom finaste männsikorna man har! Vilken jävla stollig kärring!! Helt makalöst att hon får titulera sig som mästare i barnuppfostran och att folk faktiskt lyssnar på henne! Hon skulle fan anmälas!

Den här mobbningsdagen man skall få genomloda innan sin födelsedag är ju också helt vidrig.

"Mobbningsdagen är en dag då barnet får ta emot elaka tillmälen och får uträtta allas sysslor, får inte deltaga i middagen utan får sitta ensam och äta ett kallt fiskuvud."

Allt för att sedan verkligen kunna uppskatta dagen efter. Från : http://www.dalademokraten.se/Opinion–Kultur/Bokrec/Det-blir-inget-kvarav-Anna-Wahlgren-/

Det räcker ju med att 10 % av vad som står i boken av dottern är sant för att hon skall vara en mycket märklig förälder/människa. Usch – blir jätte illa berörd.

Jag är på allvar på gränsen att gråta när jag läser det här. Fy satan för de föräldrar som behandlar sina barn såhär. Klart som fan att det är effektivt. Men hur mentalt instabila kommer inte de barnen vara när de växer upp??

Men så fruktansvärt! Detta är ju i princip barnmisshandel hon uppmanar till enligt mig :S För att inte tala om ett barns psykiska men av att höra och se mamma och pappa agera sådär. Jag blir seriöst mörkrädd över detta…

Usch, vad obehagligt!

Att behöva se sina föräldrar kalla varandra riktigt elaka saker är inte roligt för något barn, de kan ju inte veta att föräldrarna inte menar det. Vilken skrämselteknik. Hon har aldrig hört talas om "Barn gör som föräldrarna gör, och inte som föräldrarna säger" tror jag…

Usch!

Jaa…. den där människan alltså. Hon vet u hur man gör. Tänk vilka väluppfostrade och duktiga ungar hon har. Alla utom en som nu tagit bladet från mmunnen. :thumbup:

jag svär också som en bordstbindare emellanåt. jag tycker att man kan ha ett vårdat språk ändå. men "svordomsförbud" tycker jag är löjligt. Låt ungarna svära. Vuxna svär, så varför ska inte barn få göra det?

Jaa…. den där människan alltså. Hon vet u hur man gör. Tänk vilka väluppfostrade och duktiga ungar hon har. Alla utom en som nu tagit bladet från mmunnen. :thumbup:

jag svär också som en bordstbindare emellanåt. jag tycker att man kan ha ett vårdat språk ändå. men "svordomsförbud" tycker jag är löjligt. Låt ungarna svära. Vuxna svär, så varför ska inte barn få göra det?

Huj, vad läskigt:-O Jag tycker inte heller en svordom är hela världen, inte fula ord mot andra då, jag svär själv ibland, otroligt nog svär sonen inte nästan alls, på test någongång bara.

O det där med att tvätta munnen med tvål på ett barn är ju så hemskt :thumbdown:

Men herregud hur hade hon tänkt sig att det här skulle funka?! ;o det enda hon skapar är barn som växer upp att hata sina föräldrar, det är klart att man inte ska svära åt andra människor, men i så fall är det väl mest logiskt att förklara varför snarare än att skrämma ungarna och sedan tvätta deras munnar med tvål? Som i Sverige anses vara barnmisshandel tror jag? Kränkande är det ju i alla fall . . .

Om en vuxen i min närhet skulle tvåla ungens mun eller tvinga denne tvåla sig själv skulle jag ge denne ett och annat o tänka på o socialanmäla skitstövlarna!

Holy crap! Vad fan är detta för människa!?

Det där är ju för fan misshandel! Vet hon inte (hon borde ju veta) att barn far illa av att se sina föräldrar bråka? Visst, ungarna slutar antagligen svära om man gör såhär, men inte pga förståelse och respekt, utan för att de är rädda.

Fyfan!! Shit vad arg jag är! Vad fan är detta för människa!?

Obehaglig läsning… Än obehagligare blev det när jag insåg att ett exempeltillmäle var "ditt feta fula…", och insåg att min man växt upp i en miljö där såna påhopp varit vardag. Och är det fortfarande. Svärmor och svärfar tar alla chanser att trycka ner varandra i så vidriga ordalag som möjligt. Oavsett vilka som är där. Satt till exempel och ammade i soffan där hemma. Treåringen satt vid fötterna på mig och målade i en målarbok. Helt plötsligt bröt helvetet lös på grund av nån liten skitgrej, och de skrek så tapeterna höll på att lossna. Fula, fula ord. Båda mina barn blev livrädda, naturligtvis. Men inte ens då, med två gråtande barnbarn i rummet reagerade de på vad i hela friden de höll på med. Maken garvade i sin fåtölj, tills han såg att barnen blev rädda. Hans syster fortsatte garvandet. Och mitt i allt satt jag, stum, och undrade vad fan jag gift in mig i för jävla freakfamilj?

Hot och misshandel… Nej tack. Föredrar att uppfostra mina barn med kärlek och respekt. Får däremot god lust att använda tvålen på AW men inte i bara i hennes mun. Sjuka kvinna! Värst är att hon får fortsätta sprida sin propaganda för barnmisshandel och alltid är det några som går på det hon säger. Fick hennes bok när äldsta sonen var nyfödd. Den har jag i bokhyllan. Är det något jag undrar över i barnuppfostran kollar jag i hennes bok och gör sen tvärtom.

Nej, fy fan vad sjukt!!! Är det verkligen föräldrar som litar på den här galna kvinnans metoder?! Förstår inte hur hon kan verka i dagens samhälle när vi vet att barnen mår bra av trygghet och kärlek, inte hot och straff. Jävla stenåldersmetod.. Äckligt.

När jag läser det här så vill jag bara att det ska vara påhittat, en del av en smutskastningskampanj eller någon som vill skapa sensation. Jag VILL verkligen inte att en människa som av många ses som framstående inom barnuppfostran ska ha skrivit detta!

Synen på barn får mig att gråta.

Spärra in den där jävla häxan! Vilken idiot, det som är mest skrämmande är att folk lyssnar och vill(e) ha råd av detta huvudlösa kräk!

Men är det på riktigt? Har hon verkligen skrivit detta någonstans? Och har fullt fungerande föräldrar använt sig av detta?

Men är det på riktigt? Har hon verkligen skrivit detta någonstans? Och har fullt fungerande föräldrar använt sig av detta?

Min pappa hade en liknande metod. När jag var tio år och sa att jag hatade honom, sa han att han hatade mig för att sedan slå mig.

Just när jag trode att jag inte kunde tycka att Wahlgren var mer läskig.

Hon toppar sig själv hela tide ryser.

Finns det verkligen föräldrar som följer hennes galna råd?? =/

Tack för en bra blogg btw. Hittade nyligen hit =)

Jag hoppas att de flesta som säger sig gilla hennes metoder tycker att kärringen själv och vissa over the top grejer hon förespråkar är lite väl excentriska men att hon har vissa poänger som funkar för dem samt att de inte sväljer allt med hull och hår.

Som någon annan skrev, detta var något bland det obehagligaste jag läst. Och detta skall vara ett råd?

Att skrämma barn, att få dem att foga sig…usch det är rena psykiska misshandeln…fy sjutton. Tur att det togs bort!

Men gud så otäckt..

Själv svär jag som bara den, vi har inte varit så hårda med det hemma. Det förstärker språket och är bra sätt att uttrycka sig på, men om vi barn svor/pratade fult med varandra så var det ju en annan sak.

Min lärare på mellanstadiet tyckte det var en bra idé att ersätta svordomar med andra ord exempelvis "zebra också" istället för "fan också". Jag sa att då blir ju de orden också fula.

Det är inte enda stället jag läst där AW förespråkar någon sorts beräknande förhållningssätt till barnen. (Ett ännu värre exempel är "mobbningsdagen" som beskrivs i "Felicia försvann", men även flera mindre allvarliga, men konstlade situationer). Hur skulle det vara att vara äkta och ärlig i sitt sätt mot barnen istället?

Och så kom det där "lilla älsklingen" också. Som att som tjej bli kallad "lilla stumpan" av en gubbe. Nedlåtande är bara förnamnet.

Ginger-"Finns det verkligen föräldrar som följer hennes galna råd?? =/"

Säkert. Jävligt trasiga, nedbrutna, osäkra föräldrar som "provat allt". :/ Och AW metoder funkar säkert skitbra, det är väl det som är problemet, ungen blir tyst och sover (eller vad man nu ville uppnå), frågan är bara på bekostnad av vad?

Barn behöver trygghet och kärlek i sin uppväxt. Den här metoden verkar både ta bort tryggheten och genom att ignorera barnen så visar man inte kärlek. Detta kommer att drabba barnen värre än om de svär lite väl när de är små. Att tvinga barnen att äta tvål är dessutom ett övergrepp som hör hemma i boken "Pojken som kallades det"..

VIlken jävla kärring.

-tar ett djupt andetag-

Det går inte att bekämpa eld med eld. Dessutom, ifall man följer hennes metoder, är jag relativ säker på att man inte "disciplinerar" barnen, snarare att man får barnen att frukta dig. Jag är ingen förälder, men ifall jag någonsin får ett barn, skulle jag känna mig misslyckad ifall mitt eget barn … FRUKTADE mig.

/ lite sådär … tom på ord

VIlken jävla kärring.

-tar ett djupt andetag-

Det går inte att bekämpa eld med eld. Dessutom, ifall man följer hennes metoder, är jag relativ säker på att man inte "disciplinerar" barnen, snarare att man får barnen att frukta dig. Jag är ingen förälder, men ifall jag någonsin får ett barn, skulle jag känna mig misslyckad ifall mitt eget barn … FRUKTADE mig.

/ lite sådär … tom på ord

Jag rekomenderar starkt att läsa Anna Wahlgrens självbiografi "Mommo", jag har läst den fem gånger för att försöka mig förstå mig på henne, men hon är fortfarande en gåta för mig.

I alla fall så förstår man mer av "Felicia försvann", om man läst "Mommo" eftersom man då vet hur deras liv såg ut, det blir inte lika hattigt då, om du förstår hur jag menar.

Jag har nu hunnit halvvägs in i "Felicia försvann" och har bara fått mina fördomar om AW bekräftade.

Va fan är det för logik i att tvätta barns mun med tvål eller hälla tabasco på tungan för att få barnet att sluta svära? Vad ska föräldrarna göra när barnet blir tonåring och de inte kan släpa in det i badrummet längre? Stenålders psykfasoner… Bara baserat på att den som är starkare har makt/rätt att bestraffa den svage.

Lär ungarna att svära i rätt tillfälle istället. Jag skulle säga att efter att ha fått något så äckligt som tvål i munnen så är det helt ok/naturligt att svära.

VA?! Är det där på allvar ett seriöst "råd" till föräldrar?! Inte konstigt att hennes dotter har tagit avstånd från henne för länge sedan!

Jag har alltid ogillat shn och tyckt att AW verkat allmänt flummig (det tyckte min mamma också när jag och mina syskon var små, tack och lov), men inte läst så mycket om/av henne förrän nu på senare tid. Ju mer man läser desto mer framstår hon som en vedervärdig psykopatmorsa.

Detta var ju minst sagt obehagligt att läsa. Både de sinnesrubbade "råd" hon ger och även sättet hon uttrycker sig på… "lilla älsklingen" som hon ofta kallar sina stackars offer… Fy fan.

Det där var något av det vidrigaste jag läst. Mina föräldrar skojade ibland om att man borde tvätta munnen på oss syskon för att vi snackade så mycket dynga, men det var inget som de verkligen hotade oss med, det var heller inget de någonsin gjorde. Det är ren barnmisshandel att göra något sådant, det borde varenda sansad jävla människa förstå. det kan vara skadligt. Och att skrämma barnen, vad är det för jävla sätt? Snacka om att skapa en otrygghet för dem. De vet aldrig vad som kan hända, de vet aldrig vad som är sant eller falskt. INTE OKEJ BARNUPPFOSTRAN.

Herregud vilken jävla hemsk text. Tycker att hon verkar vara väldigt läskig, även att det finns flera föräldrar som tar råd från henne. Just att det finns föräldrar som tycker det hon säger är bra är mest skrämmande. Visst att hon verkar tokig men hon hade ju aldrig blivit stor om folk lyssnade på henne och gör det än idag, vilket jag absolut inte kan förstå.

skulle inte ha några problem om jag hade barn och dom svort. Jag svär väldigt ofta. Dock har jag en princip, ingen misogyni, rasism, homofobi eller kalla någon tjock som nedsättande. Annars så är det okej. Som att säga helvette, fan, fuck, skit, bajs, piss, pucko, osv.

Jag håller inte alls med, jag tycker inte svordommar "berikar" utan snarare tvärtom. Dessutom visar det på bristande ordkunskap. Bättre att uppmuntra barnen (och sig själv!) att försöka hitta andra uttryck och ord när man konverserar.

Sedan tycker jag aldrig att man ska tvätta någons mun med tvål!

Det är så otäckt för jag tänker att om detta är sådant som hon uttalar offentligt, hur ser det då ut privat? Och vilkabhemska saker har hon själv blivit utsatt för för att kunna bli så sanslöst avtrubbad och känslokall inför andra människors, främst barn, känslor.

Detta förakt för barns känsloliv vittnar ju om egna, säkert tunga och traumatiska egna upplevelser som barn.

Att det räcker att vara auktoritär för att folk ska lyssna är också sanslöst skrämmande.

Sofia och Siobhan:

Så när ni slår i tån så säger ni inte 'aj fan' utan istället 'nej nu gjorde det ont i min tå, oj vad det gör ont'?

Svordomar behöver inte innebära bristande ordkunskap. Det betyder alltså inte att en person som svär mycket gör det för att den inte kan några andra ord.

Jag håller med om det som sagt att svordomar kan berika (Dock har jag aldrig förstått könsorden eller det faktum att bög skulle vara en svordom/skymford)eftersom de i vissa fall kan ge mer eftertryck till ett ord än 'jätte'.

Men jag måste säga att det är rätt hemskt att gå runt och se ner på folk pga hur de talar. Det verkar himla jobbigt.

Vad som är så hemskt med den här metoden (och andra av hennes uppfostransmetoder) är ju att ovana och osäkra föräldrar tar till sig av dessa metoder, föräldrar som på något vis känner att situationen har glidit dem ur händerna. Föräldrar som är desperata, som tycker att trots och gränsöverskridande inte stod med i användarvillkoren. Och det är så hemskt och så sorgligt att barn som bara är barn ska få en uppfostran i stil med denna.

Mycket olika känslor fick jag av den där texten. Arg, ledsen, oförstående och en djup djup vilja att köra in en tvål i omnämnda persons mun…

Mina barns kusin berättade för mig att när hon eller hennes syster ljuger eller svär så tvättar deras mamma munnen på dem med tvål (8 och 6 år gamla). Jag trodde att hon skojade för hon sa det väldigt skämtsamt, men nu i efterhand har jag funderat på det och jag tror faktiskt att hon menar allvar. Särskilt nu när man läser sånt här och inser att skogstokiga AW faktiskt gått ut offentligt och rekommenderat detta! Min svägerska är i allra högsta grad en person som jag kan tänka mig är ett AW-fan. Helt galet att hon får påverka människor att utsätta sina barn för den här typen av behandling! Hon gör det ju legitimt genom att säga att det är okej.

Så nu har jag alltså ett moraliskt dilemma; jag är inte typen som håller käften och den lilla kusinens avslöjande gör mig både arg och ledsen för deras skull. Min svägerska är en riktig fitta och om jag tar upp detta kommer det att bli krig. Men samtidigt kommer jag nog inte att klara av att hålla tyst. Så nu är frågan om man ska låta henne få veta att jag tycker att hon är en vidrig barnakränkare och splittra familjen eller svälja och hålla tyst för husfridens skull. Usch…

Jenny: Ja, gör det som är bäst för barnen, skit i vad din fittsvägerska kommer tycka.

Apropå det här inlägget så drömde jag om AW i natt. Jag drömde att hon och Anna Bergenström (kokboksförfattaren). Jag kom på det när jag upptäckte att Anna Bergenströms dotter som också varit med och gjort kokböcker hette Felicia (fast hon heter ju Fanny). Jag tyckte det var jättejobbigt, för AB:s kokböcker är så bra men eftersom hon var samma person som AW ville jag inte använda recepten längre …

Jibril: jag har aldrig sagt att jag inte svär. Sen är det skillnad på att svära för att man är riktigt arg och bara svära i allmänt tal. Har man ett bra ordförråd behöver man inte säga fanjävlaskit i varannan mening.

Varför ska man skrämma barn till uppfostran? Vansinnigt!

och säga till varandra inför barnen att den andre ska gå och dö? Nej, så gör man inte! Tanken att folk lyssnar på henne skrämmer mig.

Det är ganska svartvitt sätt att se på människor om man tror svordomar per automatik innebär dåligt ordförråd. (eller bristande bildning eller "fattigdom")

Det ena utesluter inte det andra.

June och T- Grejen är väl att även om jag skulle tala om för henne att jag tycker att hennes uppfostringsmetoder är helt förkastliga så tror jag inte att det skulle innebära att hon på minsta vis ändrar på dem. Så ur det perspektivet gör det varken från eller till, snarare motsatsen eftersom kusinen som berättade antagligen kommer få skit för att hon skvallrat. Min svåger och svägerska är helt normala medelklassmänniskor i fyrtioårsåldern och hon är även en offentlig profil med ett väl ansett arbete där dom bor. Så ingen skulle antagligen ens tro att hon behandlar barnen som hon gör. Det finns liksom inget att gå på mer än den känsla av obehag som jag får av henne och av det kusinen berättat. Jag tror hon utsätter dem för en hel del psykisk misshandel men det skulle hon aldrig låta märkas utåt. Utåt är hon den perfekta svenssonmamman.

Det är ett otroligt korkat sätt att försöka få ett barn att lära sig att det är fel att förolämpa andra och antagligen ett OMÖJLIGT sätt att få respekt från en tonåring.

Barnen blir rädda för tvålen istället för att förstå VARFÖR man inte ska säga fula saker.

Att författaren till dessa "metoder" inte sitter inlåst på ett psyke, för jag anser att man måste vara psykiskt sjuk för att tro att barn mår bra av att bli behandlade på detta sätt. HELT SJUKT!

Riktigt obehaglig text. Får ont i magen varje gång jag läser något hon skrivit…

Däremot tycker jag inte att det låter bra nr barn svär. Jag har jobbat på dagis och har hört att många 5-åringar börjat använda "jävligt" eller skit-" i stället för "jätte-". Det är ju inte direkt ett fint sätt att "krydda språket" på. Självklart behöver behöver man ibland skrika ut "helvetes jävla skit" när man slår i tån eller nåt. Men det finns fortfarande en anledning till varför det kallas "fula ord" tror jag.

Svär man i varje mening tycker jag faktiskt att det skapar en annan stämning också, det kan låta lite ovårdat, som att man inte riktigt bryr sig om hur man låter. Tänk hur det vore ifall lågstadielärare började svära hej vilt under svenskalektionerna? Jag skulle tappa förtroende för dom i alla fall…

Tycker dock du verkar vara grym på det här med uppfostran när det syn på saker:thumbup:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *