Kategorier
diskussion & debatt

Förtryck och objektifiering

Som feminist så får jag frågan om hur jag kan tycka att slöjan är ok. Det finns inget enkelt svar. Jag är emot all sorts tvång och all sorts förtryck av kvinnan. Men saken är den att jag inte ser någon skillnad på att bära slöja och att t.ex bära högklackat eller tajta kläder. Båda plagg […]

Som feminist så får jag frågan om hur jag kan tycka att slöjan är ok. Det finns inget enkelt svar. Jag är emot all sorts tvång och all sorts förtryck av kvinnan. Men saken är den att jag inte ser någon skillnad på att bära slöja och att t.ex bära högklackat eller tajta kläder. Båda plagg är ett resultat av vår tids ideal. Och båda plagg förtrycker kvinnan på ett eller annat sätt.

Jag är för slöjan lika mycket som jag är för att du späker dig själv för att duga, klämmer in dina fötter i skor som det gör ont att gå i, visar en massa hud och på andra sätt anpassar dig för att följa den norm vi har. Du är lika förtryckt som kvinnan med sjalen, t.o.m mer för du tror att du har ett fritt val. Du tror att du ”väljer själv”. Du är lurad

Man förfäras över barn som tvingas ha slöja men ser inte hur vi sexualiserar våra egna barn. Man ser flisan i sin systers öga men inte bjälken i sitt eget.

Jag är varken för eller emot slöjan eftersom att frågan inte kan ha bara ett svar. Det beror helt på. Jag är däremot för acceptans och förståelse. Som kvinna och feminist kan jag se fördelarna med att täcka sig. Med att inte delta i västvärldens objektifiering av kvinnan även om jag anser att det måste lösas på ett djupare plan. Slöjan objektifierar inte. Slöjan sexualiserar inte.

Slöjan ger iallafall frihet.

Bilder: google

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Förtryck och objektifiering”

Jag förstår hur du menar men håller faktiskt inte riktigt med, för anledningen till att bära slöja är ju för att dölja håret för män som man inte är släkt med, är det inte så? så jag jag tror tvärtom att om man sätter på barn slöja när de är 7 år så har man bedömt läget som att ens barn kan vara attraktivt för män. Alltså man sexualliserar sitt barn, fast bakvänt, slöjan är till för att dölja det.

Det håller jag med dig om, barn ska få vara barn.

Det sticker i mina ögon när jag ser barn i "sexiga" kläder och alldeled för lättklätt, men det sticker även i mina ögon när jag ser barn i slöja, jag kanske är helt ute och cyklar, men jag associerar barn i slöja till barnäktenskap.

Som att desto tidigare barn har slöja desto mer konservativa och traditionsbundna är föräldrarna och i många länder i mellanöstern är det ok att gifta bort barn från att de är 9-10 år.

jo, som jag sagt tidigare så är jag emot alla plagg som sexualiserar barnet. Slöjan inräknad. (däremot så väljer jag att ha respekt och förståelse för att föräldrarna gör det de tror är bäst)

Chalom — det är klart den gör!

Om jag imorgon – av min egen s.k. fria vilja – skulle välja att ta på en slöja, (tro mig, tanken har slagit mig) påstår du då att min frihet har blivit inskränkt? På vilket sätt då?

Jag säger tvärtom. Kanske då för första gången skulle jag bli bemött som en människa istället för ett sexualobjekt.

Jag känner ingen frihet i de kläder västvärlden har som ett ideal, där jag betygsätts, granskas och bedöms hela jävla tiden – av män, av kvinnor t.o.m av min egen familj som gärna uttalar sig högt och tycker en massa om min vikt och mitt utseende.

I en heltäckande fotvid slöja skulle jag dessutom bli fri från allt det.

nej jag står fast — slöjan kan ge frihet.

Nej du skulle inte bli sedd som ett sexobjekt, men du skulle bli bedömd på ett annat sätt i stället och det är egentligen där jag tycker att problemet ligger, att man blir bedömd efter sitt utseende och blir behandlad där efter, en tjej i en uringad tröja har tex lättare att få jobb som servetris än en kvinna i hijab.

Man borde (som vuxen) kunna klä sig hur man vill, man som kvinna, och ändå bli bemött med respekt och bli behandlad som en människa och inte som en snygg tjej, ful kille, förtryckt kvinna eller som en bög. Jag tycker att det är det som vi borde sträva efter individualism och tolerans, att du duger precis som du är och precis som du vill vara.

Jag tycker att om man tar på sig slöja frivilligt så good for you, men jag vet att det fin ns kvinnor som inte vill ha slöja men som ändå har det för att bli respekterade av familjen, jag har själv jobbat med en kvinna som kom till jobbet i slöja varje dag, tog av den och tog på den igen på vägen hem, hon var tvungen. Det är förmodligen inte så vanligt i sverige, men det förekommer och jag tycker att det är sorgligt, det borde vara ett beslut man får ta själv.

Jag håller med dig 100% men vi har mycket jobb framför oss. (och det är ju därför jag tjatar så mycket om genus och feminism och hittan och dittan)

när det gäller att bära slöja för att få respekt så tror jag att det är väldigt vanligt tyvärr — men å andra sidan, hur många är det inte som sminkar sig för att de är rädda vad andra tycker? Eller som bär vissa slags kläder för att uppfattas på ett bra sätt osv? Jag känner massvis med kvinnor som svälter sig själva för att omvärden inte ska tycka att de är tjocka eller fula.

och vi kan ju ta upp den kvinnliga kroppsbehåringen — 😉

Min poäng är att vi ALLA är förtryckta på ett eller annat sätt. Det är tyvärr så enkelt att peka på andra och slöjan är ganska tacksam att peka på.

Men det får inga konsekvenser för mig om jag inte rakar mig, fine någon kanske tycker att jag är äcklig, det hade jag kunnat leva med. Vi väljer vårat eget förtryck, vi väljer att vingla omkring i högklackat med ren rakade armhålor och en massa spackel i ansiktet, låter vi bli så får det inte några direkta konsekvenser, förutom just att någon kanske tycker att man är konstig eller äckligt.

Medans i andra kulturer och andra delar av världen så får det ödesdigra konsekvenser för människor att bryta mot traditon eller norm, därför vet jag inte om jag ser det vi ska leva upp till som förtryck. De flesta i västvärlden är mest som en skock med dumma får som trimmar pälsen likadant som fåret bredvid, helt frivilligt.

Gud vad otroligt uppfriskande att gå in och läsa bland kommentarerna och upptäcka att det pågår en sund och mogen diskussion istället för pajkastning.

Håller med er båda, Anna & Natasja. Det är en svår fråga med många vinklar som inte har något enkelt svar.

Det "roliga", eller snarare tragiska, med slöjan är att den inte bara diskriminerar kvinnor, utan också män. Är man så rädd att männen ska tappa fattningen och hoppa på en flicka/kvinna om de råkar se lite långt hår? Mycket märkligt.

Okej, jag förstår vart du vill komma men du menar väl inte att alla som bär höcklackat blir objektifierade? Jag har inte på mig tighta kläder eller höga skor för att jag vill visa upp mig, jag har det för att jag tycker det är fint, plus att jag är så kort så jag gillar att komma upp lite i höjd 🙂 Tack för en bra blogg!

Nu har jag bara träffat kvinnor som själva valt att bära slöja och som inte tvingar sina döttrar att bära den. En av mina forna arbetskamraters pappa är imam, hans döttrar tvingades aldrig bära sjal men hon jag jobbade valde själv att börja bära den när hon var typ 28. Hennes egna döttrar bär inte sjal och kommer aldrig att förväntas att göra det eftersom mamman innebär vikten av att de ska få välja själva. Samtidigt känner jag svenska kvinnor som levt under hård kontroll av sin familj och som inte tillåtits bära det ena eller det andra utan tvingats bära vissa kläder för att visa någon typ av fasad. Förtrycket ligger alltså inte nödvändigtvis i slöjan, men visst kan det vara ett symptom på det.

Förövrigt vill jag påminna om att även vi svenskar bar slöja förr. På medeltiden var det förbjudet för en gift kvinna att visa håret för någon annan än sin man, det var mer eller mindre likställt med otrohet och de straffades därefter.

Ja jag håller med Hannah!

Det jag tycker är dåligt med slöjan har inte med kvinnans frihet eller icke frihet att göra, det har att göra med att man tror att män är frustrerade vilddjur som får stånd så fort de får se en handled, fotled eller hår, och sedan är beredd att hoppa på kvinnan i fråga. Nu är ju inte alla män så, det VET vi ju, men när muslimer argumenterar för slöja och hijab med att man inte ska fresta mannen, då är det tamejfan galet. Våldtäkt är vardagsmat i tex Afghanistan, och vad jag vet har de flesta burka där, så där har man ju bevis på motsatsen.

Men nej, mannen är kåt, kvinnan måste dölja sig för alla utom släktingar, annars kanske mannen hoppar på henne.

Allt bara för att Mohammed frestades av en kvinna som var "lättklädd" (med den tidens mått mätt).

Jag har en tjej på mitt jobb som bär slöja, hon har på jobbet vid ett flertal tillfällen tagit av slöjan för mig och suttit och pratat om hur det är att behöva bära slöja, enligt henne är det ingen som bär slöja som har fått välja det själv, hon har gråtit många gånger inför mig och förbannat slöjan…

jag har faktiskt aldrig sett en tjej gråta för att hon "måste" ha maskara på sig… känns som en otroligt dum jämförelse… jag blir nästan lite stött och otroligt ledsen över jämförelsen, hur kan man tro att det är samma sak att kladda på lite maskara som att vara dömd till slöja livet ut?

Slöjan bär kvinnor som är mer eller mindre förtryckta, är det samma sak med kvinnor som sminkar sig tycker du?

anna och emma konsekvenserna är kanske olika, men förtrycket är detsamma. Västvärldens kvinnor kanske inte gråter för att de måsre ha maskara — däremot så svälter de sig själva (anorexia. bulimi osv) skär i sig själva, gör ingrepp, sprutar in kemikalier, skadar sig själva – allt för att duga. Allt för att passa in.

Sen ska man inte förminska behovet att passa in. Att låta bli att raka sig kräver mod. Människan är social och vill passa in. Det är ett djupliggande behov.

lady humpalot det är därför jag säger att vi är lurade. Vi inbillar oss att vi gör det vi gör för att vi vill och inser inte att vi är offer för vår kultur, lika mycket som muslimska kvinnor. Vi är präglade av idealet.

Jag förstår hur du tänker, men jag tycker inte att man kan kalla sig själv för offer om man själv väljer att vara det, så länge man gör det man själv vill och inte skadar sig själv eller någon annan så tycker jag inte att man är ett offer.

Samma sak är det ju med de kvinnor som väljer att bära slöja, gör de det för att de vill, eller är det för att de är påverkade av kulturen? Om man är ett offer så länge man följer normen, traditonen eller kulturen där man lever, då består hela världen bara av en massa offer.

det är ju det som är min poäng. Att man ser grandet i sin systers öga, men inte bjälken i sitt eget.

sen ogillar jag att man tar på sig en offerroll. Att erkänna att man själv är påverkad och styrd innebär ju inte att man är ett offer, tvärtom — det är empowering. Är du medveten så kan du göra förändringar. Är du medveten så blir det ett friare val.

Varken slöja eller västerländsk stil behöver vara ett förtryck så länge varje individ själv får komma fram till vad som känns bäst för den och sedan kunna stå för det.

Har du problem med att vissa kvinnor trivs i högklackat och korta kläder etc.? Är man förtryckt för det? Lurad?

Så länge man mår bra av det. Du kan gå med dina håriga underarmar och amazonas där nere… så länge du trivs i det så. Men många kvinnor skulle tycka att det är… äckligt, ofräscht, to say the least. Och nej det är inte för att män tycker så, din man verkar inte tycka så? Sjukt att du ser kvinnor som är feminina som förtryckta.

Och jo jag fattar precis vad du menar med att det är ett ideal och normer bla bla bla. Men nu är det så och det stör oss faktiskt inte. Livet är för kort för att bry sig.

peace.

Jag säger som en annan att det är kul att läsa en koversation/debatt mellan två kvinnor som beter sig som vuxna och moget!

Den har gett mig ganska mycket "hull på benen" så att säga.

Har väl ingen direkt åsikt i detta ämne förutom att jag hoppas innerligt att ALLA föräldrar därute, oavsett religion, identitet och klädsmak, VÄLJER att låta ens barn själv få vara med och bestämma kläder.

MEN att de inte tillåter att barnet har på sig kläder som på något sätt är "sexistiska"…

Ha en fortsatt trevlig dag.

Men vad är det som är så himla superfel att klä sig feminint? Vad är det vi har blivit lurade om? Jag tycker att man som feminist ska kunna ha på sig vad som helst, det är ju faktiskt tankarna & åsikterna som räknas och inte kläderna man har på sig. (Vissa dagar känner man för att klä upp sig i klänning eller kjol, andra dagar vill man bara ha sköna, bekväma kläder, jeans & t-shirt). Kolla bara i arabländerna, där bär männen "klänningar", det finns killar som bär sarong på stranden & skottarna bär ju kilt ibland. Jag tycker inte kläderna har något med det här att göra :-/

Jag säger inte att det är fel alls. (däremot så ställer jag mig väldigt emot termer som "feminint" och "maskulint". Sånt kan vi avskaffa)

Men jag tror att det är väldigt viktigt att ifrågasätta idealen och framförallt analysera varför vi gör som vi gör, och det inkluderar beteende, kläder, roller.

Jo, det skrev du ju faktsikt i inlägget. "Men saken är den att jag inte ser någon skillnad på att bära slöja och att t.ex bära högklackat eller tajta kläder".

Jag håller däremot med dig om att det är viktigt att ifrågasätta beteende & roller. Kläder tycker jag däremot är oviktigt då det bara är det yttre. Visst, folk kanske får intrycket av att jag är korkad/lättfotad/divig/vill visa upp mig bara för att jag klär mig på ett visst sätt, men varför skulle jag bry mig om deras åsikter? De känner inte mig. Bara jag själv vet vad jag har för åsikter & är nöjd med mig själv så spelar det inte mig någon roll ifall folk dömer mitt yttre. Alla dömer ju varandra hela tiden ändå. Det spelar ingen roll om jag klär mig neutralt eller maskulint, då blir jag dömd av folk p.g.a. det istället.

Tack för att du skrev det här inlägget, hur bra som helst. Jag är svensk muslim men bär inte slöja, jag känner mig kluven till det å ena sidan vill jag men å andra sidan inte. Vad jag däremot vet och vill är att täcka min kropp hyfsat mycket. Efter att ha rest i Iran och varit tvungen att täcka mig så upptäckte jag hur skönt det är. Det kanske låter konstigt men det var verkligen den erfarenheten det gav mig. Man växer upp med samhällets normer som man inte ifrågasätter och lär sig att man ska ha en kropp som är gjort för att visa upp, på fester, på stranden och på olika bilder. Men det är bara att vägra och när man inser att ens kropp är till för en själv och inte för att visas upp eller bedömas så är det en frihet faktiskt och jag känner att min personlighet lättare kommer fram och jag känner mig bekväm. Själv tror jag att slöja under rätt förhållanden precis som du säger kan ge frihet med det inte sagt att alla som bär den känner så.

jag tycker du är jätteklok. Jag blir sorgligt nog förvånad över att se en svensk som inte själv är muslim respekterar och faktiskt ser positiva saker med slöjan.

jag är muslim (konvertit) och så fort jag är mogen nog att frigöra mig själv från förtrycket i sverige där man helst ska visa både det ena och det andra för att accepteras, så ska jag börja bära slöja. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *