Kategorier
diskussion & debatt Titta jag ammar!

Gerillaamning i farten

Jag är en amningsaktivist. Jag drar fram pattarna i tid och otid och ibland när det inte ens behövs. Och jag vägrar vara diskret. Vägrar dölja och vägrar gömma mig. Nej, inte för att så mycket uppröra eller provocera.  Utan för att normalisera amningen och kräva min plats. (Ta gärna med en filt eller sjal och erbjud om det är […]

Jag är en amningsaktivist.

Jag drar fram pattarna i tid och otid och ibland när det inte ens behövs. Och jag vägrar vara diskret. Vägrar dölja och vägrar gömma mig. Nej, inte för att så mycket uppröra eller provocera.  Utan för att normalisera amningen och kräva min plats. (Ta gärna med en filt eller sjal och erbjud om det är nån som klagar. Denne kan täcka över sitt huvud om det blir jobbigt)

Det är viktigt att amma offentligt och utan skam.

Det är lite intressant det där att amning på nåt sätt skulle vara en motsättning för jämlikhet och framförallt feminism. (Jodå, det är vanligt att flaskmatning prånglas ut som enda acceptabla alternativet för de av oss som är just feminismer) 

Men fan, amning är väl om något ett feministiskt ställningstagande!? ”Det är det här mina pattar är till för” typ. (och ”sluta glo jävla gubbslem, de är inte till för dig!”) Brösten är inte bara sexuella utan sexualiserade till en nivå där dess ursprungliga funktion både äcklar och upprör.  

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Gerillaamning i farten”

Hej på dig läser din blogg fast jag blir skogstokig ibland

Det är så härligt befriande med en människa som klär av sig själv o säger precis vad hon tycker.

Heja på me like it

Jag tränar fortfarande på det där men jag har svårt för att gå på ställen med mycket folk, jag trivs inte med att dra fram tuttarna. Amma går bra men den där lilla biten före och efter är jobbig.

Så blir det inte lättare för mig efter att folk skriker (på FL såklart) om hur jävla äckligt det är osv. Men jag övar, både genom att slänga mig in i en sån där tråd och ifrågasätta vad som är fel och genom att amma där andra människor finns. Sakta men säkert, jag är nästan redo att ta emot en kommentar IRL så jag kan fyra av en tillbaka!

Du är så jäkla bra! Hoppas du VET det! Blir lika inspirerad varje gång jag läser bloggen! (och min karl är lika impad han också, det blir många intressanta diskussioner om hur man gör och varför man gör saker man gör)

Kan du snälla bara utveckla om attityden amning är en motsättning för feminism? Menar man då på att man inte är jämlika då? (liite svårt för en karl att amma dock…)

Jag kan se ett problem med amning i mitt framtida föräldraskap. Om man tänker sig att dela 50/50 på föräldraledigheten så blir det ju en utmaning att kombinera det med långtidsamning. Går allt som en dans kan man ju förhoppningsvis deltidsamma de tider man är hemma, och ge barnet annan mat under dagtid i skydd av amningen. Detta är min förhoppning inför framtiden, det är så jag vill ha mitt föräldraskap. Man kan självklart ha ett jämställt familjeliv om man gör på andra sätt också, men för mig skulle nog vara viktigt att man delade på tiden.

Däremot håller jag helt med dig om att amma offentligt. Gerillaamning FTW! (Och som vanligt – du är GRYM och en av mina största inspirationskällor!)

elin det blir nog inga problem alls! däremot kan det ta olika lång tid för barnet att börja äta vanlig mat, men om man är medveten om att man ska dela så är man ju förberedd och kan då träna ätning mer intensivt och tidigare. 🙂

lilltussa Tack! Jag får så mycket peppning från er att jag sakta börja ta till mig det. :love:

ang. amningen så jo, jag tror det handlar om att just den delen blir ojämlik. Men det är ju å andra sidan barnafödandet också. Man får jobba runt det.

Mitt föräldraskap hänger ju inte på att jag ammar och då borde ju samma sak gälla män; de behöver inte mata för att vara fullvärdiga föräldrar som tar sitt fulla ansvar.

Precis! Tänk att det finns folk som på allvar tycker att småbarnsmammor ska "stanna hemma", och om detta inte går, så finns ju alltid de ofentliga toaletterna…

"Brösten är inte bara sexuella utan sexualiserade till en nivå där dess ursprungliga funktion både äcklar och upprör."

En viktigare och mera sann mening om amning har jag nog aldrig läst.

Den borde tryckas på affischer och sättas upp över landet. Mera sant än så blir det inte.

Jag är en produkt av min uppfostran och tycker det är lite äckligt när folk ammar offentligt men jag försöker vänja mig. Det är hos mig felet ligger, inte hos den som ammar offentligt.

Jag kan bara lyfta på hatten åt dina outtröttliga försök att ändra på saker som går att ändra på.

Tack.

Ja inte vet jag men personligen vill jag inte visa upp hela bröst när jag ammar men för min egen skull oavsett vad brösten är till för…Ammar du Ninja fortfarande? Eller vill hon bli ammad kanske är den rätta frågan?

jessica alla får göra som de vill. De av oss som är amningsförespråkare skulle aldrig drömma om att tvinga kvinnor att amma på ett vis de inte är bekväma med.

Och som svar på din fråga; ja, Ninja vill amma fortfarande och ja, ibland får hon det.

Jag har SÅ svårt att förstå det äckliga i amning. Enligt mig är det tvärtom något fint, vackert och nästan lite "heligt" (säger jag som den ateist jag är, heh)!

Respekterar ditt beslut och din inställning, även om jag inte håller med dig.

Men jag tycker att du ska vara konsekvent och sluta skambelägga alla kroppsfunktioner. Skit offentligt. Det gjorde man förr, sittandes på en pinne, så att alla förbipasserande kunde se. Och för hundra år sen kunde skithusen ha hur många sittplatser som helst. Inget onaturligt med det, som vi alla vet.

Och rent språkligt: Mödrar ammar, barn diar, eller blir ammade.

nufsan du förstår alltså inte skillnaden mellan att skita och amma? Och vad har det med att vara konsekvent att göra? (fast iofs, förstår man inte vad det är för skillnad mellan amning och att skita så kanske man tycker att det är inkonsekvent att amma offentligt men skita in private)

Är man ute på stan finns det ju tillägnade rum så man kan skita i lugn och ro. En pinne behövs inte längre när man snabbt och enkelt kan spola ner sin skit.

Det finns inga rum för hungriga bebisar. Hellre ammande kvinnor än skrikiga barn

Jag impas av dig, gång på gång blir jag så otroligt imponerad av inte bara din övertygelse, utan även att du vågar stå för den och hur bra du lyckas förmedla den genom den här bloggen.

Det är ett flertal saker i den här bloggen som jag känner är "så sant", men när jag ska försöka berätta den vidare för andra blir det mos av det hela, så jag länkar dem till denna blogg.

Att amma öppet skulle nog vara en svår spärr för mig, eller så blir det som för min syster när hon fick barn, innan var hon precis som jag, men efteråt så var det inget problem med att amma framför familj, vänner och utomhus (dock tror jag att hon täckte för när hon var utomhus…).

Applåder, Lady Dahmer, fortsätt provocera och väcka tankar. Man gör skillnad i världen med små steg i taget, och du har gjort stora steg, nu behöver bara resten av världen hänga på 😉

Du är så bra! Det är helt sjukt vad man känner att man växer som människa genom att vara inne här, på en blogg liksom. Fatta kraften i det! Jag hoppas innerligt att jag kommer vara lika modig som du är när jag får en unge. Du borde verkligen skriva en bok, en motvikt till alla barnböcker som finns idag.

FY FAN vad du inspirerar mig! sitter här i soffan med orakad muff och med glidmedel i håret och jag älskar det! :love:

du borde adoptera mig – eller ännu bättre; vill du gifta dig med mig? 😉

Du har fått mig att ändra åsikt om offentligt ammande. För några år sedan tyckte jag det var lite läskigt, men nu håller jag med dig om att det är FRITT FRAM och en förbannad självklarhet. Jag fattar inte hur jag tänkte tidigare…

De som gnäller (nu generaliserar jag och säger att det är mest män) har inget mot att se offentliga reklamaffischer med halvnakna tjejers bröst exponerade. Där är brösten nämligen till för mäns blick, man ser dem genom the male gaze, de finns där för att tilltala män, är objektifierade och sexualiserade. Men när någon ammar offentligt är bröstet inte sexualiserat, det är inte gjort för mäns njutning. Och då är det genast fel. Uööh. När jag får barn kommer jag lätt amma offentligt, något som jag absolut inte planerade för några år sedan. Tack för att du har öppnat mina ögon, Lady D!

Jo, för offentligt ammande följs oftast av feministiska argument. Men om man nu vägrar amma på en offentlig plats då blir man ju en dålig feminist eftersom man gör det som samhället förväntar sig av oss.

bella du har en väldigt märklig slutledningsförmåga och du drar väldigt märkliga paralleller. Men jag kan lugna dig med att man som feminist inte måste följa ett specifikt set regler. Feminist är man om man anser att kvinnor är underordnade män och att man vill förändra det.

Jag vet mycket väl vad feminism innebär. Dock är det synd att jag inte lyckats göra mig förstådd här. Så jag gör ett till försök.

Jag är så trött på att feminism handlar om orakade ben, offentlig amning och andra detaljer och inte större, djupare analyser. Att omvandla ett normsystem kräver mycket mer att kräva ett folk inte ska glo på en när man ammar på t.ex. en spårvagn. Det jag vill komma fram till här är att genom att förespråka vissa saker som du anser är rätt och önskvärt förminskar du samtidigt oss som väljer att inte handla på samma sätt. Är du med på hur jag tänker nu?

Bella jag varken kan eller vill ansvara för dina och andras känslor. Att du känner dig förminskad ligger hos dig. Du tolkar utifrån dig själv samt pådyvlar mig åsikter jag inte kan svara för.

Nej, feminism står och faller inte med rakning eller amning. Men de mindre frågorna är inte oviktiga bara för att det finns ett behov för djupare analyser.

Bella: Normen om rakade kvinnoben är ett symptom på en patriarkal värld. Jag tror på att angripa symptomen samtidigt som man arbetar mer långsiktigt med att göra något åt kvinnors underordning. Precis som att en läkare behandlar ens symptom medan han försöker avhjälpa sjukdomen som orsaker symptomen. Det enda behöver inte utesluta det andra liksom. Feminism är ju inte heller något entydigt, det handlar om olika saker för olika människor.

jessica svårt att ge ett svar på det. Sist var på hennes treårsdag. Hon ber om det ibland. Oftast orkar jag inte, men jag har inte officiellt slutat.

Du är så mycket lady att du aldrig skiter? Eller du skäms så mycket för dina kroppsliga funktioner att du inte vill prata om det?

Det är du inte ensam om, det är okej. Men det är inte okej att förlöjliga andra genom att först säga ”Ta gärna med en filt eller sjal och erbjud om det är nån som klagar. Denne kan täcka över sitt huvud om det blir jobbigt” och sen inte klara av mothugg.

Eller är du välsignad med nån egenskap som gör att du har lite mer rätt än alla andra?

nufsan ny läsare? Välkommen! Jag kan glädja dig med att jag inte bara skiter eller saknar skam för det, jag skriver ofta om det här också! (bläddra bak i arkiven så hittar du en hel del om mina toalettvanor)

Var det nåt speciellt du ville diskutera? Mina förstoppning= Hemoröjderna eller rövtraumat efter förlossningen? Min ångest kring att bajsa? Och på vilket sätt är det relevant till inlägget och amning?

Och jag klarar absolut mothugg – jag tyckte jag gav dig ett ganska tydligt svar på tal men det kanske inte föll madam i smaken?

Och för övrigt så har jag oftast rätt ja. 🙂

Det måste ha tagit hårt eftersom du gjort ett eget inlägg på det jag sa. Utan att ha fattat vad jag sa.

Och sen verkar du ha censurerat bort mitt svar i det inlägget. Vad är du rädd för? Att få svar på tal?

Jag har nog ammat precis överallt, rekordet var kanske när jag ammade sittande på engångsgrillar i slutet på en gång på ica. Rebecca hade kolik och skrek otroligt mycket och det gick bara att stoppa med mat och då fick hon det där vi var. Jag möttes aldrig av några negativa reaktioner utan mer leenden från folk som minns och kanske saknar den tiden. Jag skulle aldrig drömma om o sätta mig på toaletten och amma, bröst är till för att ge sitt barn mat och jag ser inte problemet? bebisar är precis lika mycket människor som vilken vuxen som helst och ska inte behöva gömma undan sig när det är hungrigt.

nufsan jag tog absolut inte illa upp. Jag såg det som ett tillfälle att uppdatera bloggen med lite roligt diskussionsmaterial. Jag vet att mina läsare uppskattar sånt. 🙂

Jag har heller inte censurerat dig eller din kommentar. Aint maj stajl liksom. Det kommer du märka om du stannar kvar. Du kommer även märka att jag inte är ett dugg rädd för svar på tal! :thumbup:

hej!

gud vad du e bra.

jag ammar också överallt, men försöker skyla mig lite. jag är nybörjare, det känns konstigt att plötsligt få visa tuttarna vart som helst. men det är så skönt. jag har ganska stora bröst, och har alltid hatat dem för det är 'sexigt' osv, de ses med den manliga blicken. på nåt sätt inte mina då. bara nåt jag måste dölja eller framhäva beroende på vilken reaktion jag vill ha av män. men nu när jag ammar känns det underbart! jag älskar dem! de är mina, de gör min bebis fet och god och glad och nöjd åh jag dör. det är fantastiskt. jag håller verkligen med dig, det är feministiskt att amma! jämnställdheten kan man fixa på annat sätt. det är ju en kort kort kort tid i sitt liv man kommer att amma ändå.

tack för en bra blogg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *