Kategorier
diskussion & debatt

Grrrrr!

Att det fortfarande finns s.k utbildade idioter (bvc-sköterskor och tandläkare och dyl) som påstår att bröstmjölk ger karies. Jag har lust att släpa ut dem på torget och sätta fast dem i stupstocken. Bröstmjölk ger INTE karies. Så amma på nattetid alla mammor! Och varför orsakar bröstmjölk inte karies?För att förstå varför så behöver du förstå vad […]

Att det fortfarande finns s.k utbildade idioter (bvc-sköterskor och tandläkare och dyl) som påstår att bröstmjölk ger karies. Jag har lust att släpa ut dem på torget och sätta fast dem i stupstocken.

Bröstmjölk ger INTE karies. Så amma på nattetid alla mammor!


Och varför orsakar bröstmjölk inte karies?

För att förstå varför så behöver du förstå vad karies är och vad bröstmjölk innehåller; Karies är en infektion som orsakas av streptococcus mutans som i sin tur lever på glykos.(socker)

En del tror att bröstmjölk, bara för att den innehåller laktos, är lika kariesframkallande som sockerlösning. I själva verket är det så att den typen av laktos som finns i bröstmjölk omvandlas till glykos och galaktos först när den hamnat i tarmen.

Inte förrän då är den kariesframkallande. I tarmen har inte bröstmjölken kontakt med tänderna längre. Kariesbakterien kan alltså inte leva på bröstmjölkens laktos innan den hunnit ner i tarmen och omvandlats till glykos och galaktos.

Man har dessutom genom försök funnit att IgA och IgG, som är antikroppar i bröstmjölken, visats kunna hindra kariestillväxten. I provrör har bröstmjölk också visat sig kunna återuppbygga tandemalj. Streptococcus mutans är i sig väldigt känslig för antibakteriella angrepp från laktoferrinet som är en stor komponent i bröstmjölken.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Grrrrr!”

Ja! Grrrrr. Min dotter blev kallad till extra tandläkarbesök för att jag ammade henne länge (3,5 år), hon har helt perfekta tänder helt utan karies och med perfekt bett. Som tur (eller otur?) är var min man med till tandis och tog det hela lugnt, jag blir skitförbannad. Så nu påminde du mig att jag ska ringa o bråka med folktandvården. Har du nån bra källa att hänvisa till?

anonym — det finns mycket okunskap inom professioner.

Det som är bra är dock att det finns mycket kunniga forskare och mycket kunniga tandläkare som UPPDATERAR sin kunskap med jämna mellanrum. Så nej, JAG ställer mig inte över nån. JAG vet inte bäst.

JAG har bara sett till att utbilda mig ang. det SENASTE. Och JAG har sett till att lyssna på de som vet bättre.

(sen att jag kan tänka logiskt till skillnad från en hel del andra är en bidragande orsak. Att amning skulle vara skadligt för tänderna vore evolutionärt självmord)

Vilken är din källa?

Måste ringa min tandläkare imorgon, är en aning skeptiskt.

För vad händer med alla belägging som lägger sig på tänderna efter en måltid, mindre saliv när man sover ph värdet är inte heller detsamma.

För det vet väl alla att man borstar tänderna efter en måltid inte före.

Det är ju samma sak! Det blir ju en beläggning på tänderna ändå och dom får inte vila på det mindre saliv.

Vilket rent logiskt måste vara skadligt för tänderna i det långa loppet.

O den beläggningen kommer oavsett om du ger välling eller bröstmjölk.

Kollar bara hur en nappflaska ser ut och speciellt när det är välling.

Det där som fastar på insidan av flaskan oavsett om det är bröstmjölk eller välling, är även det som fastnar på tänderna.

Tala nu om för mig att det inte skulle vara skadligt för tänderna.

Dom får ju aldrig vila under natten när du ammar.

Som du sa, det vore evolutionärt självmord. Ända sedan arten människa uppkom är det meningen att barn ska leva på bröstmjölk, att den då på något minsta vis skulle vara skadlig för kroppen säger emot allt vad evolution heter.

Småbarnständer i de kulturer där man ammar i flera år tex, är de ruttna och håliga? Neeej.. trots att de inte ens borstar tänderna på "riktigt vis" så är de vita och fina.. det säger en del.

Åh herre. Ammar man ej sina barn öht så är man en dålig mamma, men ammar man sina barn på nätterna, ja då är man också en dålig mamma för man ger sina barn karies/hål i tänderna? :O ujuj

Vadå, så man ska låta sin bebis ligga hungrig eller?

Och alla tandläkare vet inte bäst heller så..

Med andra ord ingen seriös kunnig person, mer än att det förespråkar ammning.

Jag ska skicka med din tillåtelse om det är OK till min tandläkare, för att den ska få ge mig sin åsikt om det hela.

I mina ögon känns det ju som en person med den proffesionen har lite mer att veta än oss andra.

Proffs på tänder så att säga.

OK för dig??

Det finns så otroligt många bakdaterade BVC-sköterskor så ni anar inte, det förekommer ren mobbning av överviktiga mammor, mammor som blir hysteriskt oroade när sköterskorna säger att deras barn går upp för mycket/lite i vikt…. och så vidare i all oändlighet. BVC skall tas med en nypa salt, precis som allt på nätet, men hur lätt är det att göra det när man är förstagångsmamma?

min lillebror ammade tills han var 3 år. Första tandläkarbesöket hade han TRETTIO hål i sina små tänder. Tandläkarna sa att det var pga amningen medan barnmorskorna sa "NEEEEJ amma är skitbra", typ. Men vad spelar det för roll egentligen? allt bra som följer med amning väger ju upp för några hål i mjölktänderna som ändå ska tappas.

Hmm.. i artikeln på amningshjälpen så står det om en kvinna som jag nu har som föreläsare. (pluggar till tandhygienist) Oach senast för ett par veckor sedan så pratde vi om amning och karies. Och hon LÄR trots allt ut att amning nattetid ger karies. Det där e inte okej….

Hej på er,

vill bara nyansera bilden något. Jag hade aldrig hört talas om att amning kunde ge karies förrän jag fick se det med egna ögon. Jag ammade min första son tills han var 9 månader och min andra tills han var 11 månader. Jag skötte deras tänder oklanderligt. Min yngsta sons framtänder har stora gropar som är brunfärgade och det kan bara vara bröstmjölkens orsak. Så helt fel tror jag inte att det är att bröstmjölk fräter. Trist men sant…

1. när upptäcktes detta?

2. karies får man trots tandborstning. De ärvde antagligen det från dig (vi överför bakterien från vår egen mun till deras)

3. karies orsakas inte av "frätande" ämnen. Det orsakas av en bakterie. Och underhålls av socker.

4. Mjölksockret i bröstmjölk omvandlas inte till glukos förräns det är i tarmen och kan således INTE underhålla karies.

så nej, dina barns hål berodde INTE på att du ammade.

har du varit till tandläkaren och fått bekräftat att det är karies din son har?

dessutom – bruna fläckar är inte nödvändigtsvis karies. De kan få det av flour och av en bakterie i barnets saliv. Och är inget skadligt.

Nu såg jag att detta var en gammalt inlägg, men flera hittar säkert hit, precis som jag.

Jag jobbar som tandsköterska och kan säga till er som undrar om modersmjölk ger karies är svaret: Nej, nej och åter Nej!
Karies är en multifaktoriell sjukdom = den beror på flera olika orsaker i kombination med varandra. Alltså enbart bröstmjölk i sig självt orsakar inte karies, och kan man amma ska man fortsätta göra det.
Bröstmjölk är ett fantastiskt skydd för barnet.

Är intag av föda för frekvent, precis som på många utav oss vuxna, kan uppkomst av karies förorsakas. Största orsaken till karies är INTE VAD man äter, utan HUR OFTA man äter.
Efter intag av föda måste våra tänder få vila så munnens egna försvar (remineraliseringsfasen) hinner ske innan nästa intag av föda sker. Under remineraliseringsfasen är då våra munnar försvarar tänderna mot karies. Alltså stoppar man föda/dricka i munnen hela tiden hinner inte försvaret stå emot, innan nästa ”attack” mot tänderna kommer.

I den aspekten om ett barn har karies som enbart intar bröstmjölk som föda, handlar det ofta om att intaget av bröstmjölk är för frekvent (inte vad man äter, utan hur ofta man äter). Att vila tänderna mellan målen gäller för allas tänder, även nyföddas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *