Kategorier
diskussion & debatt

I en demokrati ska inte offentliga tjänster kunna ärvas.

Monarkin. Vilken jävla skit egentligen. Jag är fullblodad anti-monarkist (kan man kalla det så?) som drömmer om ett avskaffat kungahus. Jag äcklas av det. Äcklas av dem. Äcklas av idén. Gammalmodig, bakåtsträvande – klassamhället i sitt esse. Det är ju helt jävla vansinnigt att man i det moderna och jämlika (HA!) Sverige idag kan ärva […]

Monarkin. Vilken jävla skit egentligen. Jag är fullblodad anti-monarkist (kan man kalla det så?) som drömmer om ett avskaffat kungahus.

Jag äcklas av det. Äcklas av dem. Äcklas av idén. Gammalmodig, bakåtsträvande – klassamhället i sitt esse.

Det är ju helt jävla vansinnigt att man i det moderna och jämlika (HA!) Sverige idag kan ärva en titel. Oavsett kompetens. Oavsett vad folket tycker. Oavsett. Och inte nog med det – titeln och jobbet kommer med ett paket rättigheter (och skyldigheter) som skiljer sig från övriga befolkningen.

Fuck jämlikhet liksom.

Kanske man skulle trampa in på slottet och kräva sin plats? Karln är ju – after all – ättling i rakt nedstigande led till självaste Gustav Vasa. Det vore nåt va? Drottning Natashja. Då skulle ni få se på shopping. Inget jävla Guccitrams eller vad fan det nu är prinsessorna spenderar skattebetalarnas pengar på.

Nej då bleve det näbbstövlar och håriga armhålor för hela slanten. Kanske man t.o.m skulle starta en trend?

————-

Lars Ohly har för övrigt varit min idol sen han viftade med fuckyou-fingret på eftervalsdebatten i TV4. Och han har skrivit en klok krönika om monarkins vara och ickevara HÄR.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”I en demokrati ska inte offentliga tjänster kunna ärvas.”

Jag tänkte precis på det faktiskt. Jag har inte riktigt brytt mig från eller till förut. Men jag har blivit mer och mer "antimonarkist" på senare dar. Främst av den anledningen som du skriver om: det är ju en kvarleva från aristokratin! Där människor ärver sitt jobb och tillhörande förmåner. Personligen vill jag leva i en meritokrati: du får jobb och förmåner baserat på dina meriter.

En sak som är riktigt sjukt med monarkin är ju om man läser successionsordningen (lagen som fastställer den). Där står det nämligen bl.a. att "Konung alltid skall vara av den rena evangeliska läran". Hur sjukt är inte det? Betyder det att han skulle vara tvungen att avgå om han bekände sig som ateist?

Jag själv tål inte Lars sedan han viftade med fuck you- fingret… tyckte det var så extremt obehagligt omoget och konstigt gjort av honom. Tyckte det signalerade att han är labil och liksom inte vuxen…:bigeyes::thumbdown::-(

Faktiskt, han som ledare gör att jag tvekar på att rösta på vänsterpartiet igen….. inte pga bara det utan tycker han är dålig på att snacka också.

kiki – nej jag tyckte det var så jävla skönt. Barnsligt absolut, men va fan – det var en frisk fläkt från det övriga tråkpolitiska sverige. Det blev storskratt i tv-soffan den kvällen. :thumbup:

Håller med om att monarki är odemokratiskt och gammalmodigt. Argumentet att kungahuset ska representera Sverie håller inte heller. Representation kan man tilldela riksdagsmän/regeringsmän, framför allt kanske (den folkvalde) statsminstern.

Om monarkin nödvändigtvis måste vara kvar kan de väl få dela ut titlar åtminstone? Som i England, om man presterat nåt läckert kan man få bli en sir eller kanske en duke eller nåt. Som en morot åt folket.

/Hon som surar över att hon ändå aldrig kommer att få en glassig titel.

Andrea: Jo, det minns jag. Men det ska ju föreställa att vi idag har ett sekulärt samhälle där kyrkan och staten hålls separerat (och andra delar av successionsordningen har ju ändrats sedan dess). Så tanken att en katolsk kung skulle tvingas avgå i dagens samhälle för att "i sverige ska vi minsann vara protestanter" känns så fullkomligt absurd. Det vore minst sagt intressant att se de nyhetsrubrikerna.

Jag har alltid tyckt att det varit en fin grej med kungen och hans familj. Men nu, när man vet att så mycket pengar ska gå till ett enda bröllopp så blir man genast irriterad som fasen! När man själv måste spara ihjäl sig så betalar man på samma gång för någon som ska ha miljonbröllop. Nä.. Jag börjar tvivla och håller med dig i det du skriver!

Håller med Tess, tyckte det var helt rätt av Ohly att tacka nej. För som han menade, bröllop är för familj och vänner.

Jag sticker inte under stolen med att jag är socialdemokrat(som i vissa öron är en svordom)

Varje moderat jag hamnar i diskussion med, menar att monarkin drar in MASSOR av pengar till Sverige.

Men hur MYCKET skattepengar gör vi inte av med på dom då!?

Och varför går dom med på att ha ett så förbannat DYRT bröllop!?

Victoria åker ju över hela världen och är så duktig när det gäller att hjälpa utsatta…rimmar dåligt mina öron…

Blä och fy….

//surhönan

Hej! Nu vet jag att jag gör reklam, men det är för en god sak. För varenda jycke, faktiskt. Maya är 5 år gammal och hade precis fått sina valpar när en bekant ville komma hem till dem. Matte sade att han borde nog inte komma, eftersom valparna inte ens var två veckor gamla. Men han kom ändå, sannolik berusad, med mer sprit på sig. Han stod innanför skyddszonen av valparna, i ett mörkt rum, med ytterkläder och berusad. Han ignorerade Mayas varningar och tillslut bet hon. Han anmälde för att han tänkte att han skulle göra sig en hacka på situationen och då blev Maya omhändertagen och skildes åt från sina inte ens två veckor gamla valpar. Och valparna då? Jo, dom omhändertogs också även fast de inte ens fanns med i omhändertagnings-papprena. DET SKREVS PÅ FÖR HAND I EFTERHAND!!!!!!!! Klickar du in dig på länken kommer du direkt till inlägget med all information, mailadresser och hela Mayas berättelse. Agera nu, det är bråttom. Hon har dömts till döden och ska enligt polisen bli avlivad inom kort. Låt Maya få komma hem och fortsätta vara mamma till sina valpar innan alla hundar fått men för livet! Sprid detta vidare!

Jag hatar fl. Varför tog de bort tråden om pedofiler för? Jag var anonym och vill inte starta en ny eller efterlysa den. Jävla fl.

Jag hade glömt bort händelsen med Ohly och fingret men blev påmind nu:-)Hittade klippet på youtube och lade in i min blogg…..kan bli användbart i valrörelsen:-)Nej skämt åsido….visst barnsligt men mest befriande och så nedlåtande som hon Söderqvist var så hade jag åxå gjort fingret.Det är mänskligt och som sagt befriande

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *