Kategorier
diskussion & debatt

I Sverige får vi klä oss hur vi vill. Har man svårt att acceptera detta så kanske man ska packa och dra.

  (klicka på bilden för att se full storlek)   Min första tanke var att det ser förbannat skönt ut det där. Sommarvärme och bad och fan va skönt liksom. Hon ser avslappnad och nöjd ut. Sen läser jag inläggen av trångsynta människor som jag känner inte riktigt förtjänar att bo i mitt fina land. […]

 
(klicka på bilden för att se full storlek)
 
Min första tanke var att det ser förbannat skönt ut det där. Sommarvärme och bad och fan va skönt liksom. Hon ser avslappnad och nöjd ut. Sen läser jag inläggen av trångsynta människor som jag känner inte riktigt förtjänar att bo i mitt fina land. Medeltidsfasoner hör inte hemma i en civiliserad demokrati.
 
Och nu har jag ont i magen.
 
För en liten klick så verkar frihet bara gälla åt ett håll. Och hur fria är vi i sverige… egentligen? Får svenska kvinnor verkligen se ut hur de vill här? Jag vet ju av egen erfarenhet att om man avviker från normen (som kvinnan på bilden eller som jag) så blir man genast bestraffad. (hånad, kränkt, avvisad, retad osv) Hur fri är man egentligen då? Det är lätt att se begränsningarna i andra kulturer men svårare att se de krav vi har i vår egna.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

138 svar på ”I Sverige får vi klä oss hur vi vill. Har man svårt att acceptera detta så kanske man ska packa och dra.”

Men blöö, jag är så jäkla trött på islamofobin som varannan svenne går och uttrycker. Det är så himla enkelt att sitta hemma i sin egna lilla bubbla och tycka och tänka och domdera över "de där andra" och vad som är rätt och fel.. För kattzen! Låt alla göra som de vill och sköt er själva.

Jag läser din blogg för första gången och jag känner mig tvungen att ge dig beröm för din intelligens och självdistans. Jag återkommer! Kram

Svar:
åh hurrah och tack! och VÄLKOMMEN!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Väldigt bra skrivet av dig, kommentarerna gör mig rädd. Rasism förklädd till någon slags PK-idé om att man värnar om kvinnors frihet genom att kräva att de klär av sig som alla andra, annars är de "slavinnor"

Jag tycker faktiskt som dom säger att man ska ta seden dit man kommer, dock tycker jag att man får ha vad man vill på sig i ett badhus då alla kanske inte vill visa upp kroppen i en trådsmal bikini! Lite dubbelmoral av mig där i guess 😛

Jag tycker det är mkt obehagligt med kvinnor som bär burka, man har liksom ingen aning vad dem kan dölja under den vad dom exempelvis kan hålla i handen. det känns lite som en mask för mig på ett vis!

men jag förstår dock varför båda ”sidor” tycker som dem gör och jag förstår dem båda också! 🙂

Alltid lika spännande att läsa din blogg ld!

Svar:
att ta seden dit man kommer innebär inte att man ska ge upp sin personliga integritet. Om du åkte till ett land där alla gick nakna skulle du gladeligen strippa? Eller till ett land där barnäktenskap var norm…. skulle du gifta bort ditt barn? osv. Förmågan att kunna sätta sig in i att ALLA människor agerar utifrån sina värderingar och övertygelser är jävligt viktigt. Att ta seden dit man kommer innebär inte att bli som alla andra, det innebär att man respekterar de seder och lagar som finns i landet man befinner sig.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

frågan är om jag kommer till Saudiarabien elelr iran kan jag gå med bikini som jag vill?:-) ta seder dit du kommer r viktigare än vi tror! visst få man klä på sig som ”man vill” men vilken säkerhet får vi andra om kvinnor bär hel burka? hur kan man idenfiera sig mot polis? på banken? ska hela samhälle rätta till sig efter minoritet skaffa kvinnliga assitent på bank polis läkare etc? det r frågan ju. banren på dagis då? ögonkontakt med fröken elelr med ”spöke”? nä hålle rinte med dig alls…..slöjan r svep över demokrati o kvinnliga rättigheter!

Jag tycker du kan börja med att ta seden dit du kommer. Till exempel så får kvinnor klä sig som de vill i Sverige. De får de inte i Saudi. Men du kanske hellre bor där?

Svara

Men fy fan va ledsen jag blev nu! 🙁 det känns så tungt att veta att mänga delar dessa fasansfulla värderingar och åsikter. Jag skäms och mår dåligt om vartannat.

Hur väcker vi människor? Det känns så hopplöst dit Sverige är på väg. 🙁

Helvete vad äcklad jag blev när jag läste kommentarerna. Skyffla upp dem i en slaktbil (kör sakta som fan) och frakta bort dem till landsgränsen. Sådana äckel som trycker ner andra människor på det viset förtjänar inte att vidröra Svensk mark. Jag vill vara stolt över mitt land, men det är svårt när det finns kräk ibland oss som smutsar ner tillvaron med hat. Fy. /bitter

Det enda jag tänkte på var att det såg skönt ut och att det liknade en sådan där dykdräkt 🙂 och sedan läste jag kommentarerna… va fan? Vad spelar det för roll vad andra har på sig i badet, jag avskyr rosa ska jag bli kränkt av alla kvinnor i rosa bikinis då eller? Suck.

Jag håller faktiskt med om att hennes "burkini" känns kvinnoförnedrande. Inte för att jag föreslå att slänga ut henne ur vårt land eller ens lägga upp bilden på nätet för håna henne. Självklart finns det kvinnoförtryckt mot oss västerländska kvinnor också (det är väl din blogg ganska tydlig med). Jag reagerar inte på att hon är påklädd, utan det hon bär symbolisera hennes tro. Och ja, jag ÄR emot religion. Sen hur det ska motarbetas vet jag inte riktigt. Men kom för sjutton inte och säg att islam INTE förtrycker kvinnor. Jag har inte islamfobi, jag har vänner som är muslimer (och ja, starkt troende, en bär slöja osv.) och jag gillar dem oavsett. Allt behöver inte handla om religion i kompisrelationer. De har bra värderingar i mycket faktiskt. Men jag skulle ljuga om jag inte erkänner att JO de är förtryckta. Männen får göra både ditten och datten, men inte dem. Och de tycker inte det är konstigt ALLS. Det för mig så förbannad!

Svar:
jag gissar att hon bär burkini för att kunna bada. Inget annat. Att hon sen har andra övertygelser som innebär att hon inte skulle kunna bada utan den är en annan sak, men vad är det för skillnad på hennes övertygelser och t.ex toplessförbudet som råder på många bad i sverige? Och innebär exempelvis ett hävande av detta toplessförbud att ALLA kvinnor ska bada topless? Våra kläder symboliserar ju VÅR tro.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

hej ld!

jag behöver lite hjälp från dig! jag har läst din blogg nu i några år typ och för varje dag som går så blir jag mer och mer intresserad och nyfiken på det här med feminism. jag känner att jag vill stå upp för kvinnans rättigheter och jag vill absolut INTE bli nedtryck/förminskad/diskriminerad bara för att jag är kvinna.

mitt problem (de är 2 till och med) att:

1. jag känner mig inte tillräckligt kunnig för att verkligen kunna gå in helhjärtat. jag är en sådan som vill ha belägg för saker innan jag bestämmer mig för att tycka si eller så.

2. jag går på gymnasiet i en naturvetenskapsklass där man ska verka så förbannat smart hela tiden. man ska vara politiskt aktiv (och jävligt kunnig) samt kunna alla tjusiga samhällsbegrepp osv osv… nu råkar det ju vara så att jag inte är något av detta och mina klasskompisar går hela tiden och fnyser och skrattar åt feminister! tror du jag då vågar säga att jag faktiskt finner feminisim intressant? NEJ! känns skitsynd.

därför undrar jag om du skulle kunna skriva ett inlägg med liksom allt basic, eller du kanske redan har skrivit ett sånt?

annars får jag tacka för en jätteintressant blogg! skönt med någon som faktiskt tycker och tänker i bloggvärlden…!

//soon to be 18-åring

Och inte en enda jävel säger ifrån, inte ens när Eija-Riitta skriver att muslimer parasiterar på Sverige. Fy fan vilka människor.

Det bästa är ju när man diskuterar med folk som å ena sidan tycker att sjal borde förbjudas i Sverige och sedan säger att vi minsann inte får klä oss hur vi vill i vissa länder och hur fel det är. Hur kan de inte förstå att de inte är bättre?

Svar:
eija-ritta, det är väl hon som gifte sig med berlinmuren? hon om någon borde väl ha förståelse för oliktänkande.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Vad jag förstår är det där SD-anhängare…. surprise?

Bra poäng där med att många är hemmablinda. Sverige är ett bra land att bo i. Här får alla klä sig som man vill. Iallafall i teorin…

När jag såg bilden, innan jag läste texten så tänkte jag "fan vad skönt att bada!"

Fy fan, jag blir alldeles beklämd! Hon är ju inte mer påklädd än min mycket solkänsliga 6-åring i sin solskyddsdress med tillhörande (skitful) keps med nackskydd. Vi kanske borde hålla oss borta från stränderna i sommar, så vi inte kränker någon och av misstag blir satte på ett plan till Afghanistan.

Jag blir rädd. På riktigt. Låt henne klä sig som hon vill! Stör det så förbannat mycket så titta åt ett annat håll.

Jag måste erkänna att jag har förändrats mycket gällande syn på klädsel och kroppsbehåring. Jag tycker helt enkelt inte det är nån big deal. Om jag ser ett par håriga kvinnoben på stan blir jag snarare glad och tänker "wow, vad modigt!" än tycker det är konstigt och onormalt, vilket var fallet för några år sen.

Jag har också fått en helt annan distans till min mammakropp. jag tittar på mina taxöron till bröst, den lilla degvalken på magen som aldrig vill försvinna och tänker "so what? Orkar bry sig"…

Det har inte krävts mycket analyserande från mig för att förstå att denna förändring kommer sig av att jag läser din blogg. Så ett stort TACK är nog på sin plats 🙂

Svar:
🙂
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Min första tanke var "Guuud vad skönt det ser ut o ha lite kläder på sig o bada, slippa all bedömning av ens kropp, slippa känna sig naken och ful". Vi kvinnor är ju förtryckta här med, som du säger, tvingad att ha bikini lr tvingad att ha burkini? Same same.

Svar:
precis. undra hur många tusentals kvinnor som i sommar inte kommer bada pga rädsla och ångest kring att visa upp sig så naken.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Det är vansinne. De i kommentarerna har ingen som helst rätt att bete sig sådär. Det här med att det skulle vara ohygieniskt är rent skitsnack också. Jag jobbar på badhus, det är materialet som avgör. Bomull är boven. Det släpper ifrån små partiklar hela tiden som gör att reningssystemen kloggar igen. Därför får man inte bada med kalsonger, BH eller t-shirt gjord av bomull på sig.

Det vill säga denna burkini är gjord i ett dykardräkt/baddräktsmaterial och är precis lika mycket badkläder som nåt annat. Allmänheten är till för alla, inte nån jävla elit som ska sätta sig över vad man ska bära för kläder eller ej.

Ja LD, det är hon som är gift med Berlinmuren. Men folk som gift sig med sten är tydligen lättare att acceptera än en heltäckande baddräkt.

Svar:
Jag undrar bara hur berlinmuren godkände frieriet…? Känns lite som "arrangerat äktenskap" samt slaveri.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Skittråkig attityd faktiskt. Jag tänkte också att det såg skönt ut, och att alla borde få klä sig hur de vill. Jag ser då hellre kvinnor i burkini än personer med pyttesmå bikinis/badbrallor.

Se människan inte ytan. Varför allt detta fokus på yta i denna delen av världen.

Om du får välja hur du ska se ut så får hon.

Och ingen behöver säga något om hur någon annan klär sig, gillar du det inte så behöver du inte klä dig så!

Blir rädd när jag läser folks kommentarer.. Skäms för de.

Jo, jag förstår att hon endast bär denna "burkini" för att kunna bada utan att inkräkta på sina "övertygelser". Det gör det förstås inte mindre kvinnoförnedrande. En sak om hade velat det av bekvämlighet, men så är det ju inte. Jag försvarar inte heller toplessförbudet. Vi har faktiskt ett "nakenbad" här jag bor. Inte för att jag skulle vilja bada topless, men jag stör mig absolut inte på någon som badar topless (även om det skulle kännas udda till en början) eller ens om någon kom påklädd (utan slöja). Kan ju tycka att det borde vara OK att bada utan underdel också. Fast så skulle väl männen bli riktiga rädda! 😉

Svar:
Poängen är väl att kvinnan inte bär burkinin för att förnedra andra kvinnor. Hon bär den för att hon vill. Antingen för att hon tror att hon måste eller för att Gud vill eller helt enkelt för att hon faktiskt valt slöjan för att slippa västvärldens utseendehets. Många muslimer väljer slöjan. Helt utan krav och press. Faktiskt. Vi osynliggör samt förminskar dessa när vi ondgör oss över slöjans symbolik.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Hade precis detta uppe som en fråga på en tenta: varför en slöjbeklädd kvinna får oss att reagera så som kommentarerna till bilden gör. För västvärldens kvinnor uppfattas huvudduken som förtryck, när vi inte längre lever efter vår religion blir (uppfattas) kvinnan fundamental o bakåtsträvande – vi kvinnor (i västvärlden) har ju kommit så långt i vår frigörelse!

I Sverige betyder religionsfrihet frihet FRÅN religion vilket innebär att vi är fria att välja bort religion. I USA t ex, betyder religionsfriheten frihet TILL religion, vilket innebär att om man är intresserad får man själv uppsöka församlingar o dyl o de har ingen religionsundervisning i skolan. Därför tror jag att en kvinna i huvudduk upplevs som någon som försöker "pracka på oss" sin religion. I det sekulariserade samhället har religion blivit något privat inom oss istället för något som kommer uppifrån. Därför tror jag kvinnan i sjal provocerar oss o gör oss oroliga o rädda.

Men det är bara ur ett perspektiv, det religiösa. Det finns säkert fler anledningar.

Om det är så illa att kvinnor tvingas att bada i burkini, vad vinner de på att man förbjuder det? Det är ju knappast troligt att den person som förbjuder henne bara skulle säga ’jaha, men då är det ok med baddräkt’ utan snarare skulle hon inte kunna bada alls… Nu är det ju faktiskt ofta ganska liberala men troende muslimer som badar i burkini, traditionella muslimer brukar inte tycka att det är OK eftersom andra är så pass avklädda runt omkring så de som är rädda för fundamentalister borde kanske snarare stödja burkini är försöka motarbeta det.

Svar:
precis. ett förbud mot burka eller niqab, som vissa förespråkar, hjälper inga kvinnor överhuvudtaget.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag är helt mållös. Fattar faktiskt inte att det finns såhär inskränkta människor. Varför är det så otroligt viktigt att lägga sig i hur alla andra uttrycker sig själva, sin religion, kultur osv? Och varför måste folk alltid, alltid, alltid känna sig kränkta, som om de tror att andra medvetet vill förolämpa dem?

Svar:
narcissistiska tendenser. folk är självupptagna och vissa lite mer så än andra.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Ni försvarar alltså muslimska kvinnors rätt att täcka hela sig, trots att muslimska män inte gör det, för att det är kvinnans egna val att klä sig som hon vill.

Borde inte det gälla för "svenska" kvinnor också? Vill vi klä oss själva eller våra barn könsstereotypt så bör ni försvara detta. Vill vi göra allt hemarbete åt våra män bör ni också försvara detta, vill vi leva i ett i ert tycke ojämställt förhållande så bör ni också försvara detta? Det är ju inte precis bilden man får av era åsikter, ni hånar ju fan folk som motsäger sig könsneutralitet, dvs som tycker att könet spelar roll i många sammanhang eller att flickor och pojkar är olika, köper olika typer av leksaker till dom osv. Men är man muslim är det alltså helt okej att könen ska bete sig olika? Jag tycker inte det är konsekvent alls. Ni borde ju åtminstone börja kampanja för att även muslimska män kan sätta på sig slöja eller burka eller täcka ansiktet.

Svar:
jag försvarar muslimska kvinnors rätt att klä sig som de vill ja. Och jag försvarar givetvis svenska kvinnors rätt att klä sig som DE vill också. Att jag sedan PROBLEMATISERAR hur vi väljer att klä våra BARN är inte samma sak som att vilja inskränka några rättigheter. Du verkar ha fått en hel del om bakfoten, men stanna gärna kvar så kan vi reda ut det.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jamenjisis då. Det är ju en heltäckande baddräkt i burkastile ju. Om man har några åsikter eller funderingar kring det så får man väl för sjutton vända sig till närmsta badvakt eller gå till receptionen. Förövrigt ser flickan lite ensam ut på bilden vilket ger intrycket av en mobbingsituation vilket kommentarerna förstärker men så var säkert inte fallet. Hoppas jag.

Det där var det värsta jag läst på väldigt länge. Fruktansvärda kommentarer på den där bilden. Blir så ledsen. Och besviken. På människor.

Svar:
det som gör mig ledsen är ju isabellas kommentar om att hon klagat hos badet och sett till att flickan inte får komma dit i burkini. 🙁 (om det nu stämmer)
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

När ska folk bli lite jäkla ödmjuka inför saker som de inte har någon insikt i? Lite ödmjuka inför andra människor integritet och kanske tänka "men hallå – JAG HAR JU INGEN ANING OM VARFÖR JUST HON BÄR DEN DÄR så jag borde nog hålla käft". Med tanke på all islamfobi blev jag så himla glad när jag först såg den här bilden, synd att känslan inte bestod.

Alltså varför anses det vara mer kvinnoförnedrande att ha kläder på sig än att inte ha det alls? Varför anses det som en frihet att ta av sig och inte när man tar på sig? Det är som Gudrun Schyman säger att det handlar om patriarikala strukturer, vilket syns mer i islam just för att Sverige är ett sekulariserat land. Ja, det finns kvinnor som råkar illa ut i muslimska familjer. Men om man ser till ex. USA och deras katolska tro så finns det exakt lika mycket kvinnoförnedrelse där. Jag är för religionsfrihet, människor får tro på vad dem vill, sålänge det inte går ut över de mänskliga rättigheterna! Med det sagt, så är det väl ingen av de som kommenterat bilden på kvinnan i burkini som vet att just hon inte fått bestämma att ha den på sig. Som du svarade i en kommentar: "Att ta seden dit man kommer innebär inte att bli som alla andra, det innebär att man respekterar de seder och lagar som finns i landet man befinner sig" F.ö känns det mer beskyddande att ha på sig en burkini. Man slipper bry sig om sina stretchmarks liksom. OCH den ser inte så annorlunda ut om man jämför med en våtdräkt. Men ingen kastar ett ont öga på dem (eller har förutfattade meningar om kvinnoförnedring) som använder det.

Om det stämmer att nån klagat varpå badet sen kastat ut burkadräktstjejen så är det diskriminering och badet måste anmälas.

Jag är emot Burkan (heltäckande) i arbetslivet.

Tex som dagisfröken – om en förälder kommer och skall hämta sitt barn.

Visar det sig sen att det inte alls var föräldern, åker föknen i fråga dit för att hon inte krävde identifikation osv.

Men OM hon krävt identifikation och det VAR föräldern – så kan hon ändå åka dit på det, för det kan ses som kränkande av kvinnans tro.

Jag skulle aldrig vilja bli försvarad av en advokat jag inte kan se ansiktet på. Jag skulle aldrig vilja att någon jag inte kan se tog blodprov på mig.

Och jag skulle ALDRIG lämna mitt barn på dagis hos någon varken jag eller barnen kan se.

Har inget emot Hijab/Sjal etc.

Vill dom täcka sitt hår och sin kropp med ett täcke – varsågoda.

Det ser löjligt ut men det är deras rätt.

Men just ansiktet är viktigt, tycker jag.

Vill dom ha simdräkt på sig på badhuset – låt dom ha det!

Bättre med en sån än med en Burka – för DET ser bara fjantigt ut – som om jag skulle ta med mig badhandduken eller morgonrocken runt kroppen och bada med den på.

Men hursomhelst.

På badet här ser jag kvinnor som har dykardräkter på sig.

Ibland har dom även sjal runt håret – men inte ofta.

Än sen? Dom är där med sina barn som vill bada.

Det är väl tamigtusan mer ansvarsfullt att göra vad man kan för att vara i badet MED barnen så dom inte drunknar – än att sitta på en bänk på andra sidan badhallen i sina jätte täcken och stirra på barnen eller helt enkelt ha ryggen emot så dom kan prata med varandra.

Why not?

Jag har trekvarts-tights och linne på mig när jag badar för jag avskyr baddräkter och bikinis – avskyr att visa kroppen. (Mest för att mina sabla bröst är för stora för de flesta baddräkter och bikinis – men avskyr det i alla fall)

Nu blev det jättelångt här men I think you get my point ^^’

Svar:
har det nånsin skett att ett barn lämnats till fel kvinna pga heltäckande slöja? Jag är dock ganska säker på att jag kan känna igen en kvinna trots heltäckande om jag faktiskt känner denne och det gör man som pedagog. och slutligen; de får visa sig för andra kvinnor så jag skulle aldrig behöva be om ID.
Dessutom – Massa saker ser löjligt ut. T.ex högklackat. Eller tajta jeans man knappt kan gå i. Eller jättekorta kjolar och toppar som brösten nästan hoppar ut ur. osv.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Håller med Sandra här ovan lite.

Ibland gör du mig förvirrad. Vi får alltså inte kritisera kvinnoförtrycket inom islam (olika regler för män och kvinnor) men västerländska normer ska minsann kritiseras?

Du svarar att alla få klä sig hur de vill men att du kritiserar hur vi klär våra barn. Det låter lite konstigt eftersom hur vi klär våra barn oftast speglar oss själva. Ser du muslimska kvinnor som klär sina döttrar "könsneutralt" eller är det OK för dem att klär sina barn enligt sin tro men inte för västerländska kvinnor att klä sina barn efter sin norm?

Det känns som att det är helt OK att kritisera västvärlden men inte islam. Självklart menar jag inte att "bara för att kvinnor förtrycks mer i öst inom islam så ska vi sluta kritisera förtrycket mot kvinnor i västvärlden". Det är inte det jag menar. Men det känns som att du hela tiden förminskar problematiken inom islam och öst. Det som sker här är det enda som betyder något.

Återigen, jag älskar att du kritiserar västvärldens norm. Men jag blir samtidigt jävligt förbannad när det känns som att kvinnor från öst, uppväxt med islam, minimeras. Ska inte dessa kvinnor har samma rättigheter och möjligheter som vi västerländska kvinnor? Självklart kan inte DU hjälpa hela världen eller skriva om hela världens kvinnoproblem. Men när det tas upp, förminska det inte. Sluta försvara det.

Svar:
klart vi får kritisera kvinnoförtrycket i islam! Jag gör det hela tiden. Det är dock inte samma sak som att vilja förbjuda muslimska kvinnor att bära slöja eller håna dem när de gör det eller vilja utestänga dem från vårt samhälle. Du jämför två helt skilda saker och jag förstår faktiskt inte vad som är så förvirrande.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag tycker det är så himla irriterande att så många nötter därute tror att kvinnor som bär slöjor/burkor/burkinis/whatever är tvingade till detta av sina män eller pappor. Väldigt många kvinnor väljer detta själva. Visst har den kultur de växt upp i påverkat deras val, men det är ju inte konstigare än att kulturen jag har växt upp i får mig att välja bikini.

Slöja innebär inte automatiskt kvinnoförtryck. Men att vilja förbjuda det, det är fan förtryck!

Är jag den enda som får nazistvibbar av vissa av kommentaren efter bilden?? Allt detta om att muslimer är parasiter, eller att de anser sig vara bättre än oss, tänker Tyskland cirka 1950…

Såå Skrämmande!!

Är jag den enda som får nazistvibbar av vissa av kommentaren efter bilden?? Allt detta om att muslimer är parasiter, eller att de anser sig vara bättre än oss, tänker Tyskland cirka 1950…

Såå Skrämmande!!

Och nej, förbud emot vare sig slöja eller burka löser inga problem. Däremot tycker jag att alla arbetsgivare ha friheten att välja vem de vill anställa – utan att bli kallade för rasister! Inom vissa jobb spelar utseendet roll såsom inom flygvärdinnayrket (herregud, det är mer än kläder som spelar roll där!). Däremot finns det ju flertalet yrke där ens klädval osv. inte spelar roll. För ska någon skrika rasist så fort en kvinna med slöja eller dylikt inte får ett jobb i klädesbutik t.ex. så ska ju kvinnor skrika förtryck så fort de inte får jobb för de misstänker att de inte ser rätt ut för det.

Svar:
fast att kvinnor med slöja diskrimineras är ingen hemlighet samt ett stort problem. Du kan fortfarande göra ditt jobb med hijab.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

"Alltså varför anses det vara mer kvinnoförnedrande att ha kläder på sig än att inte ha det alls? Varför anses det som en frihet att ta av sig och inte när man tar på sig?"

Amanda, precis! Perfekt uttryckt. Ungefär som att man är fri och lycklig som kvinna om man "gör sig vacker" men typ förtryckt av trista feminister om man skiter i det och är hårig, osminkad, "ful".

Ibland vill jag verkligen dela ut en enorm örfil till stora delar av mänskligheten. Men det kan jag inte och det skulle heller inte hjälpa.

Kommentarerna till bilden är förskräckliga. Man kan tycka precis vad man vill om burka och andra plagg i samma stil, men sättet de här människorna uttrycker sig är riktigt vidrigt. Vill ni på allvar göra något åt kvinnoförtryck i islam så är inte rätt väg att skrika glåpord, kasta saker på (sånt händer) eller hänga ut kvinnor på internet för att de av en eller annan anledning bär ett religiöst plagg.

Om kvinnan tvingas av sin man att bära burka så blir ju ingenting bättre för att vi är elaka mot henne och inskränker hennes frihet ännu mer.

Och om hon har valt den själv, så finns det ju inget större problem. Hur tjockskallade kan människor vara? :'(

Sen tycker jag att påstå att muslimska kvinnor klär sig som de VILL är lika korkat som att säga att vi västerländska kvinnor rakar oss för att vi VILL. Vadå VILL? Helt nyss handlade det om SOCIALISERING. Det samhället matar oss med styr också vad vi tror vi VILL. Visst fan är det samma sak med muslimska kvinnor? Det låter helt absurt att hela folkslag (öst vs. väst) skulle VILJA bära heltäckande respektive vara helrakade av FRI VILJA. Det betyder att hela folkslag har samma vilja. Eh… Låter ju VÄLDIGT troligt.

Svar:
självklart handlar det om socialisering, kultur och normer.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Sen självklart tror jag INTE att hon bär slöja för att förnedra västerländska kvinnor. Däremot har jag hört hur vissa (läser vissa, INTE alla) muslimer kan tala om västerländska kvinnor. Så jo, jag tror många muslimer som är stark troende kan se oss västerlänningar som "smutsiga".

Svar:
jag har hört hur många västerländska kvinnor talar om andra västerländska kvinnor och jag är inte speciellt imponerad! Vi är ganska bra på att se varandra som smutsiga, slampiga, horiga, äckliga, fula, okvinnliga samt uttrycka det.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Det är såna här saker som gör mig så otroligt trött på Sverige och alla dessa ignoranta svenskar som ger oss andra dåligt rykte. Och argumenten "ta seden dit man kommer" eller "men det är läskigt när man inte kan se ansiktet" är urtvättad idioti. Hur många svenskar välkomnar sederna i landet dom semestrar i? Och vilka seder är det exakt man ska ta efter här? Sen är det nog inte kvinnan i burka man bör vara rädd för, det finns betydligt farligare personer ute vars ansikte man kan se.

Fast skillnaden är att de kommer hit, vi immigrerar inte till deras länder med en sådan attityd. Jag skulle personligen aldrig vilja flytta och bosätta mig i ett land som jag tyckte illa om.

Svar:
inte ens om du och dina barn riskerade att svälta ihjäl, torteras eller dödas i landet du lever? Tror du de kommer hit för att ha semester? De kommer ju hit för att de FLYR. De får inte välja land eller möjligheter. De som kommer hit pga anhöriga har inte heller mycket val. Problemet är ju den bristande integreringen. Det man inte känner till skrämmer. Klart som fan du skulle vara kritisk/rädd/avsky att flytta till en kultur som är så fundamentalt olik din egen samt lever på ett sätt du anser vara fel eller farligt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag hoppas det blir ett förbud mot det där. Sånt vill vi inte ha här i sverige. Bort med dom

Svar:
Då kan du flytta tycker jag. Förslagsvis till saudiarabien. Där gillar de att diktera hur folk ska klä sig. Kanske nåt för dig?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Därför anser jag att det är bättre att hjälpa länderna på plats än att ta låta allt folk immigrera till Sverige. Vi kanske redan är i länderna, men tydligen är inte våra insatser stora nog. Men det kostar massor av pengar att låta de immigrera, så vi kan lika gärna ta de pengarna och lägga de på hjälpa på plats. Så att de som immigrera i framtiden gör det av fri vilja och inte i flykt. På så sätt anser jag att SD hör hemma i riksdagen. Något måste göras åt invandringspolitiken. Jag skulle däremot aldrig rösta på SD eftersom att det är ett borgarparti.

Svar:
Hur ska vi hjälpa människorna i länderna då tänker du? och det där med att det kostar en massa pengar är en sanning med modifikation. Läs gärna: http://www.magnusbetner.com/2010/06/sverigedemokraterna-del-5/
Dock så undrar jag vilket pris du sätter på människoliv? Är du inte beredd att betala för att rädda folk?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Oavsett vad man tycker om religiöst betingade kläder så är det väl inte mindre kvinnoförnedrande att kräva att hon tar av sig kläder? De där vidriga människorna som kommenterar, i synnerhet den maktfullkomliga häxan som stoppar kvinnan från att besöka ett allmänt badhus igen, kanske ska komma ihåg att de inte äger Sverige? Agera inte i mitt namn, era förbannade puckon, exakt vad är det för friheter ni ska bestämma över?

Jag mailade precis enhetschefen för Rehabbadet Södra Älvsborg och upplyste honom om händelsen (med bifogad länk till bilden). Jag bad honom kolla upp ifall det stämmer (och ifall det är just det här Rehabbadet i Borås som åsyftas) och upplyste honom vänligt men bestämt om att diskriminering är lagvidrigt. Om någon annan också vill göra det så hittade jag kontaktuppgifterna här: http://sas.vgregion.se/sv/Sodra-Alvsborgs-Sjukhus/SAS-/Kliniker-och-enheter/Rehabilitering-och-ortopedteknik/Avd-x312/Avd-x31512/

Svar:
Bra initiativ!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag blir bara ledsen när jag ser sådant här =(

Varför kan vi inte bara acceptera varandra?!

Kärlek till alla <3

Ja vidriga åsikter dom ger uttryck för.

Självklart ska kvinnor bära burka och visa en enorm vördnad för sina män och/eller pappor i alla lägen, även på badet.

😀

Hej Lady D , detta har inte med inlägget att göra , men jag stötte på detta nyss! Det är en ung tjej som protesterar topless med texten "fuck euro" , på sverigesektionen i ukraina… Anledningen att hon inte vill bli sexualiserad.. Många tycker hon skämmer ut sig , och att hon inte borde klä av sig om hon inte vill bli sexualiserad ,, osv osv..

Vad tycker du om denna video? 🙂

<iframe src="http://player.vimeo.com/video/44345936?title=0&amp;byline=0&amp;portrait=0&amp;color=ffffff&quot; width="400" height="300" frameborder="0" webkitAllowFullScreen

Alltid detta tjat om att "muslimer ska minsann anpassa sig till Sverige, ta seden dit dem kommer!". Undrar om dessa människor som tänker så skulle ge upp hela sin svenskhet om de själva tvingades fly till annat land. Bye bye till sin egen identitet och nationalkänsla. Jag skulle fortsätta älska Sverige även om jag skulle behöva flytta, det är ju mitt hem! Fattar inte att folk vägrar tänka sig i situationen, hur skulle de själva agera?

Fast alltså, här visar du (med många andra feminister) ju exakt hur motsägelsefulla ni feminister faktiskt är emellanåt. Muslimska kvinnor klär sig inte så där av egen fri vilja. De klär sig så för att de är indoktrinerade med att de ska dölja varenda millimeter av sin kropp för annars tappar sin heder. De är indoktrinerade till att bete sig på ett sätt, precis som du menar att västerländska kvinnor är när det gäller exempelvis att raka benen eller posera. Jag fattar att du inte tycker att man ska vara islamofob och de kommentarerna som folk häver ur sig är minst sagt skrämmande dumma, men när du talar om den islamska kvinnans rätt till att bära burkini så är det i princip samma sak som att du skulle börja skriva inlägg om den västerländska kvinnans rätt att skaffa silikonimplantat och vitblonderat hår för att behaga mannen.

Svar:
Det är ingen som sagt nåt om att de inte är indoktrinerade. Läs om inlägget. Det är en jäkla skillnad på att kritisera normer och ideal och på att uttryckligen vilja förbjuda och utesluta kvinnor som följer dem. Det finns inget motsägelsefullt i det överhuvudtaget.

och ja, jag försvarar ABSOLUT svenska kvinnors rätt att skaffa silikon, ha högklackat, sminka sig och behaga vem fan de vill behaga. Att problematisera beteendet är inte detsamma som att fördöma de som utövar det.

LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Förstår inte varför folk blir upprörda över att hon bär en burkini. Muslimska kvinnor vill väl också kunna bada? I Thailand/Malaysia är det en otroligt vanligt syn, ingenting som jag reagerar på.

"Ta seden dit man kommer" säger många, men jag ser knappt aldrig svenskar som tar seden dit de åker på semester? Då de själva är "utlänningar"… det är mycket dubbelmoral bakom många ord och tycken…

DET FINNS INGET "VI OCH DOM"! Jag förstår inte hur svårt folk har att fatta det. Vi är MÄNNISKOR. Olika hela bunten. Mår så jävla kasst av folk som de som kommenterat bilden.

Det tragiska i det hela är att hon skyler sig av en anledning och en anledning endast – förtryck. Precis som vi Svenska kvinnor rakar benen döljer dessa kvinnor sitt hår och sin kropp. De kan påstå hur mycket de vill att det är frivilligt, men jag kommer aldrig köpa det. Precis som att många kvinnor ropar "Men jag vill ju raka benen, ingen tvingar mig!!" så är det ju på grund av att någon lärt oss att det är det rätta, från första början. Dessa kvinnor har blivit lärda att det enda rätta för dem är att faktiskt skyla sig,(bara på grund av att de är kvinnor och objekt som kan råka göra någon stackare så pass kåt att han våldtar henne, hjälp!!) sedan kan de påstå att ingen tvingar dem, men faktum kvarstår.

Tråkigt när du "hyllar" något som betyder något så mycket mer, men fint att du tar upp ämnet för det måste debatteras!

Svar:
vänta lite…. vad är det jag hyllar?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Förstår du vilken julafton spånhuvudena på Flashback kommer ha åt det här inlägget? Nu är du öppet anti-islamofob också, till råga på allt! 😀

On topic: Väl rutet, LD. Vissa kommentarer här är ju helt fantastiska och insiktsfulla att läsa. Debatten du har med dina läsare är oftast lika, om inte mer, intressanta än själva inläggen.

Okej hyllar kanske var att ta i, men du avdramatiserar något som symboliserar förtryck. Tycker att man börjar i rätt ände, att man tar upp och pratar om VARFÖR dessa kvinnor känner sig tvingade att ha burkini om de ska kunna bada. Visst ser det skönt ut att vara på ett badhus och ha kul, och kommentarerna till bilden är hårda och jag rättfärdigar dom inte alls, men jag förstår någon slags frustration över bilden. Inte i att just hon var på stället och badade och hade kul precis som vem som helst, utan anledningen bakom burkinin är frustrerande.

Svar:
Jag avdramatiserar ingenting. Jag sätter det i perspektiv och jag kritiserar de som vill förtrycka dessa kvinnor ytterligare genom att tvinga dem att klä av sig. Jag råkar dessutom känna väldigt många kvinnor som SJÄLVMANT bär heltäckande.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Helt rätt, Lady D. Jag blir mörkrädd när jag läser de där kommentarerna på bilden. Ersätt orden och åsikterna med antisemitiska dito så blir inställningen plötsligt väldigt bekant och oerhört skrämmande… Är det verkligen något vi vill vara med om igen?

Även om jag anser att jag varit relativt accepterande innan, så kan jag varmt rekommendera att läsa boken "Islamofobi" av Mattias Gardell. Den öppnade verkligen mina ögon och fler borde läsa den för att få mer förståelse för bl.a. muslimer, islam, den muslimska kulturen och dess historia samt hur de faktiskt behandlas i Sverige.

Och mitt första intryck av bilden var att det såg väldigt obekvämt ut, men det är för att jag är en vintermänniska som ogillar värme, och om jag fick välja skulle jag helst bada naken. men det får man väl inte heller hur som helst på offentliga platser?

Hur som helst är det lika tråkigt varje gång man läser sådana där kommentarer. Det är synd om dom människorna som inte ser oss som människor, utan oss som svenskar och "dom" som något annat. Vi är alla en och samma, deal with it liksom.

klart att du avdramatiserar när du säger att man i Sverige minsann får klä sig hur man vill! (Sen att man skyler sig för att indirekt måste spelar ingen roll). Har du testat att simma fullt påklätt? Det är varken enkelt eller skönt. Sedan kan du påstå att du känner hur många som helst som SJÄLVMANT har heltäckande för JAG personligen köper det inte. Det är lika jävla självmant som att raka benen och göra sig åtråvärd. Det är inlärt. Spelar ingen roll om det är familjen, en norm eller en bok som lärt dem det, för det är ett inlärt val (gör man inte så känns man lite sämre än de som väljer att göra så).

Svar:
Jag badar alltid fullt påklädd och tycker inte att det är speciellt jobbigt eller oskönt alls. Jag tycker tvärtom att det är jobbigare att vara naken. Och ja, precis. det är lika självmant som att raka benen. Det är ju precis min poäng. Tycker du att vi ska förbjuda kvinnor att raka benen eller ha bikini?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Fy vad jag får ont i magen när jag ser hur folk skriver och alltså tänker. Att vara så småsint och världsfrånvänd att man tror att en muslimsk kvinna ser ner på andra icke muslimer, det säger mer om den som påstår det än något annat. Och alla andra kommentarer… låt vara att vi i väst ser det som en kvinnoförnedrande religion men vi måste få in i våra skallar att det finns de som inte delar den uppfattningen och att ingen av oss sitter på den absoluta sanningen.Allt är i individens ögon och måste få vara så.

Svar:
jag tycker dessutom att vi västerlänningar är jävligt bra på att se ner på varandra.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Du får gärna citera mig där jag skrivit något om att förbjuda detta, då jag inte alls tror på att förbjuda saker hej vilt. Men det som var min poäng var att jag förstår när feminister blir frustrerade när småtjejer åmar sig och jagar "åååh vad du är söt"-kommentarer, eller när man rakar benen för att duga. Och det är precis det här ifrågasättandet jag anser att man bör ha till heltäckande också. VARFÖR rakar vi benen? VARFÖR tar dessa tjejer/kvinnor på sig burkini? Anledningen till att du tycker det är jobbigt att bada "naken" (i bikini/baddräkt) är antagligen för att du inte gillar din kropp eller att andra värderar den, men det är en annan debatt. Denna flickan (för hon ser inte gammal ut) skyler sig förmodligen inte från dömande blickar om hurvida hennes kropp ser ut, utan tankarna hennes kropp kan frambringa hos män.

Svar:
jag menar inte att du säger det, jag syftar på inlägget jag skrivit och vad det handlar om. Du lägger in en massa mellan raderna. Jag ställer mig kritisk till kommentarerna och beteendet som facebookpersonerna står för. Att jag säger att vi får klä oss hur vi vill betyder inte att jag bortser från eventuella normer utan handlar om att jag tar ställning mot de som uttryckligen vill förbjuda kvinnor att bära burka.

sen undrar jag vad det är för skillnad på att skyla sig för att inte visa sig för män och skyla sig för att man inte vill bli värderade av andra. (= samma sak?)

Jag ifrågasätter burka/slöjan precis i samma grad som västerländska normer. Men jag ifrågasätter inte kvinnorna som följer normerna.

LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Det jag kommer att tänka på är, om vi säger rent hypotetiskt att den där kvinnan skulle vara förtryckt och egentligen vilja strutta omkring i en liten bikini på badhuset som alla andra men det kanske inte är ett alternativ, i så fall bidrar man ju ytterligare till förtrycket genom att säga att hon inte får bada i sin burkini, om hon inte får bada utan för familjen och inte med burkini för trångsynta utomstående så får hon kanske inte bada alls. Frågan är om kränkta svenskars utsikt på badhuset ska trumfa över den där kvinnans rätt till att simma på badhuset?

Sen kan hon mycket väl vilja bada i sin burkini och vem fan stör det?

Sen kan jag hålla med om att det är ett problem att många religioner har kass kvinnosyn, men frågan är om det är kvinnorna som ska straffas för det?

Svar:
precis. Tala gärna om kvinnosynen i muslimska kulturer (för all del i vår egen också, värt att påpeka) men skambelägg och bestraffa inte kvinnorna.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

"Varför ska de blanda sig med oss svenskar?"

Usch, jag mår illa när jag inser vilka människor som finns i detta vackra land. Att inte se likheter utan bara olikheter gör mig så himla ledsen.

Hamnade i dispyt med en uttalad Sverigedemokrat under midsommarafton(hallå parypooper) då jag frågade hen varför hen var just Sverigedemokrat. Hen gav mig ungefär samma svar som ovan "varför ska de beblanda sig med oss svenskar?". Hen kunde dock inte förklara vilka "de" var, mer än att de var "araber", vilket hen inte kunde definiera. Samma Sverigedemokrat kunde inte heller definiera vare sig "oss", "svenskar" eller ge en anledning till att "de" inte borde beblanda sig med "oss". Hen avslutade med att pedagogiskt förklara att hen hatade araber och tyckte att de borde dö, samt att massinvandring förstört Sverige.

Jag avstod från att kommentera det lilla faktum att de flesta av oss svenska medborgare i grunden är invandrare(min släkt kom från Vallonien för att arbeta med järnmalm)och att hen förmodligen skulle klassa min närmaste bekantskapskrets som just "araber", tackade för upplysningen och kastade ut Sverigedemokraten och hens små vänner från festen.

Vad jag ville säga med den kommentaren var nog mest "fyfan för sådana människor" och att jag fortfarande inte träffat en enda Sverigedemokrat/rasist/nazist/människohatare som kunnat föra ett vettigt resonemang för sina åsikter.

Ja kommentarerna var fel, det tror jag de flesta håller med dig om. Ja förstår hur du menar, men jag anser fortfarande att det är ett problem. Precis som jag inte tycker att man ska förbjuda prinsessklänningar tycker jag inte heller man ska förbjuda burka, men återigen – min poäng var att jag tycker det är viktigt att man ser de bakomliggande faktorerna i valet att använda burkini. Inte att hon borde stannat hemma istället, för då straffas ju kvinnorna ytterligare genom att inte få bada. Och sen håller jag inte med om att det är samma sak att skyla sig med shorts för att man tycker att "man är tjock" som att täcka hela sig själv för att någon stackars man kan råka bli kåt och vilja våldta än. (Man lägger alltså ansvaret på kvinnan som kön, inte som individ. För tjockhets existerar hos alla människor). Nej du behöver inte ifrågasätta kvinnorna som följer normerna, men jag tycker att det är viktigt att man även vågar ta debatten OM normen, inte de som följer den. För det gör ju som jag sa tidigare, bara precis som de blivit lärda.

Svar:
varför tror du att jag inte ser de bakomliggande problemen och strukturerna? Och jag om någon tar väl för fan debatten??
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag fick känslan av att hela skiten bara avdramatiserades, typ som när mammorna säger "men jaaag fick minsann ha prinsesskläder när jag var liten och jag har inte tagit skada", lite den känslan. Därför kändes det som att du inte tänkt på det bakomliggande. Säger inte att det ÄR så, fick bara den känslan. Men ja jag vet att du om någon lyfter många viktiga och även tunga frågor till debatt, och var kanske lite det jag fiskade efter. Att någon som du borde göra ett inlägg, eller ett statement mot förtrycket. Och har du redan gjort det så får du gärna länka då jag hade tyckt det var intressant att läsa!

Svar:
Det var absolut inte det jag ville förmedla. Däremot så efterlyser jag nyansering. Både när vi kritiserar normerna i öst och normerna i väst. jag har skrivit om islam här: http://ladydahmer.alltforforaldrar.se/2012/may/islam-ar-valdigt-patriarkal-och-underhaller-g.html
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Det värsta tycker jag ändå är att folk som kommenterat bilden på facebook tror sig veta vad hon tänker. Ungefär, ser du inte ut som oss är du emot oss. Men alltså, jag är brunett men jag ser inte ner på blondiner osv.. Dumma argument. Jag kommer ha bikini i sommar (om det nu blir sol) men jag kommer inte se ner på någon som väljer att ha andra badkläder, så varför skulle hon då se ner på mig?Isf hade hon väl inte badat där alls.

Jag blir uppriktigt ledsen och uppgiven över de flesta kommentarerna här. För det finns så många underligande faktorer till varför en kvinna bär en slöja och det är skrattretande när vi i väst försöker tolka, analysera och problematisera kring detta fenomen. För det är just vad det är för oss här…ett FENOMEN!!!

Slöjans historia är flertusenårig. Och alla vet vi väl vad bibliotek är för en byggnad, det är bara att promenera in där och ta sig en historielektion för att förstå hur komplext detta fenomen kallat slöjan egentligen är. Att unga muslimer i det sekulariserade Europa väljer att bära slöja, har flera skäl. De rymmer ett avståndstagande från västvärldens kommersialiserade och sexualiserade kultur, och en djup identifikation med den muslimska kulturen. Unga kvinnor som bär slöja, uttrycker ofta en vilja att värna sin integritet och frihet. De känner sig fredade i sjal. Andra ser slöjan som symbol för förtryck.

Och som en klok person sa en gång;

"Jag håller inte med dig om det du säger, men jag skulle med mitt liv försvara din rätt att säga det." Voltaire.

Och just det, det som Voltaire så fint fick ihop det, detta vill jag leva efter och jag kommer att kämpa för mina medsystrar vare se det handlar om att bära slöja eller att implantera silikon och allt annat skit där ut som vi blir tvingade att utstår därför att det finns en lite grupp människor (förlåt… män, men det står jag för) där ute som bestämer hur vi ska tänka och tycka…

Svar:
tack för att du nyanserar! att det skulle finnas en svartvit anledning till slöjan är så trångsynt att jag baxnar!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Efter en månad i världens största muslimska land (indonesien) är det en sak jag tar med mig hem; muslimer är människor. Ja, deras kultur är annorlunda från vår, ja, det finns mycket att ifrågasätta och förändra, men nej, vi har ingen som helst rätt att som "vita västerlänningar" komma och tro att vi är så jäkla mycket bättre. Det är vi inte, kvinnoförtryck och kvinnohat ser bara annorlunda ut i vår del av världen. En sjal på huvudet är inte mer annorlunda än att raka armhålorna eller att alltid gå sminkad utabför dörren.

Fy fan, mår illa av folk som uttrycker sig som på bilden och här i kommentarerna.

Som hos så många andra här var min första tanke att det där ser jäkligt skönt ut. Att inte behöva suga in magen, att inte behöva bekymra sig för dallret, för celluliterna..för allt som inte är som i modetidningarna.

När jag läste kommentarerna till, blev jag bara så ledsen. Har vi inte kommit längre? Fy fan.

Jag kanske ar oerhort naiv och godtrogen, men det kanns som att den dar bilden ar ett montage.Inte kan det val finnas SA manga manniskor som skriver sa utan att nagon sager till? Det kandes som att de vill hitta ’en av varje’ dvs, nagon som tror pa rykten att brukinin orsakar drunknig, nagon som ser det som kvinnorforakt och nagon som hatar muslimer och nagon som kommenterar hygienen (jag menar – sa lange hon duschar naken och har en nytvattad burkini sa ar den val inte smutsigare an en vanlig bikini?). Jag vet inte – jag hoppas faktiskt att jag har ratt och att detta inte ar sant.

Svar:
Jag kollade upp alla i tråden och de var sverigedemokrater. ja och så hon som gifte sig med berlinmuren men hon verkar inte riktigt ha alla bestick i lådan om man säger så
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Förlåt att jag våldtar ditt kommentarsfält men måste bara säga suck.. Visst finns det många anledningar till valet att ha slöja. Finns många anledningar till att raka benen också. Men varför känner dessa kvinnor integritet och frihet genom att ha slöja? Varifrån kommer dessa känslor? Nu ska jag sluta skriva massa strunt här, för uppenbarligen når jag inte fram med det jag vill säga.

Jag är inget fan av islams kvinnosyn (eller de flesta andra religioners heller för den delen). Men självklart ska man kunna klä sig som man vill i ett fritt land! Att införa slöjförbud enligt fransk modell är inte ett demokratiskt alternativ (om förbudet: http://www.svd.se/nyheter/utrikes/forbud-mot-niqab-utan-storre-effekt_6990953.svd). Och är det inte extremt nedlåtande (imperialistiskt?) att västerlänningar talar om för muslimska kvinnor hur de bör frigöra sig? Det finns andra sätt att stödja deras frigörelse än klädförbud.

Och det kan ju faktiskt vara helt frivilligt att ta på sig en burkini också ;): http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-1378326/Nigella-Lawson-hits-Bondi-beach-burkini.html

rebecka: en bra idé om man vill veta mer om feminism är att gå till biblioteket och kolla på hyllan "Könsroller" (Ohj) och helt enkelt välja den bok som verkar mest intressant (så började jag). Annars finns det många bra introduktioner, t ex Nina Björk, "Under det rosa täcket"; "Fittstim"; Jane Freedman, "Feminism, en introduktion"; Lisa Lindén, "Det dom inte sa, om hur jag blev feminist" och Åsa Crona-Leandoer, "Bakom spegeln".

Nu har jag jobbat i ett år i en förort till Stockholm, i en skola där majoriteten av eleverna är muslimer och där nästan alla flickor bär sjal. Att någon kan tycka att _mina_ barn parasiterar på samhället får mig att må illa, fysiskt illa. Jag är så upprörd just nu att jag inte kan tänka klart men fy fan för dessa patetiska varelser så måste trycka ner andra för att själva känna sig värde något. FY FAN!

Håller helt med Ninni! Även om religion kan ha inslag av kvinnoförtryck, förvägrar man i slöjdebatten kvinnas egna aktiva val. Det finns en väldigt etnocentrisk och västerländsk syn på kvinnor från andra delar av världen som passiva offer som vi måste rädda, som inte begriper att de är förtryckta. Man gör också misstaget att se islam som något homogent och statiskt, när det i själva verket finns skillander, som beror bl.a på land, samhällsklass osv.

Bl.a tar Chandra Talpade Mohanty, Trinh Minh-ha och Homi Bhabha upp den här frågan genom postkolonial teori.

För intressanta

Har jobbat lite på SFI där dom tog med de muslimska kvinnorna på simskola en gång i veckan. De hade då, likt kvinnan på bilden våtdräkt på sig. Inte mer eller mindre ohygiensisk än något annat. Dessa kvinnor fick inte lära sig simma i sina hemländer och för dom är det ett otroligt stort steg bara att gå till badhuset. De som alltså går och badar har tagit ett steg närmare vår kultur och i mina ögon har Isabella i tagit detta ifrån den här kvinnan. Det kan ju inte vara helt orimligt att de ska kunna få lite tid att vänja sig med någonting nytt? Eller är det allt eller inget som gäller?

Det är intressant hur den där första kvinnan får kvinnan med sjal att lämna badet för att HON känner sig kränkt! Skrämmande tycker jag, och vilket bevis på att hon inte ser utanför sina egna ramar. Vad får oss västerlänningar att döma någon såhär? Man kan tycka vad man vill om patriarkala strukturer, men vi är inte direkt fria från dessa själva!!! Varför ska folk få bada nästan nakna då? Vad/vilka har bestämt att det ska vara så?

Skrämmande… hur korkade folk är, att de inte ens förstår att de diskriminerar andra.

Suck! Hur kan man provoceras så mycket av vad andra människor har på sig???

Själv drömmer jag om att kunna skutta runt i bara badbralla hela sommaren, som kidsen!

Min arma barm som varit instängd under lager på lager av tröjor o jackor sen oktober! Men icke! Bara att ens nämna det skapar miljarder frågor och åsikter i omgivningen..

Det räcker med skymten av en liten nipple gömd UNDER tröjan så påpekas det av bekanta (av båda könen)

Tänk om JAG skulle kommentera varenda byxbula jag ser omkring mig? Skulle ju inte få göra annat..

Fint med så många smarta människor härinne hos dig Lady D!! Tack vare din übersmarta blogg!

Tänkte på en annan grej också när jag läste kommentarerna här. Att LD tycker det är okej att kritisera västerländska patriarkala strukturer, men inte de inom islam. Jag tycker faktiskt det finns en poäng i att inte gå in i islam på det sätter, såvida man inte är helt insatt i detta. Dels så riskerar man att blanda ihop religion med kulturella och samhälleliga regler och normer, samt att stigmatisera en grupp som i övrigt är väldigt utsatt i Sverige. Samt att dessa ses som en homogen grupp och blir ihopklumpade till en massa som man tror sig veta dels hur de tycker och hur de beter sig och varför. Det blir även problematiskt eftersom de svenska normerna och patriarkala strukturerna hamnar i skymundan, således dömer vi ut "de andra" till att vara sämre än oss, och att det minsann borde anpassa sig till vår "felfria" kultur!

Svar:
ja precis så. Islam är ett sånt komplext ämne. det handlar inte enbart om religion eller enbart om normer eller enbart om kvinnosyn eller enbart om kultur… osv. Flera faktorer behövs ta i beaktning. dessutom är ju muslimer inte en homogen grupp så de kulturella uttrycken kan ta helt olika vändningar beroende på vilket land vi talar om.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

(Använder ett annat nick eftersom det finns flera som heter som jag).

Tycker det är intressant det här med att "ta seden dit man kommer". Jag pratade med en kvinna som bott två år i Tyskland när hennes man jobbade där, och hon hade inte lärt sig nån tyska alls, hon och hennes man och deras barn hade mest umgåtts med andra svenskar under tiden de bodde i Tyskland. Då har de ändå själva valt att flytta dit, och det kan ju inte vara en så stor skillnad i kultur i Tyskland jämfört med Sverige. Men jag kan inte tänka mig att nån tysk tyckte att "så typiskt, de umgås bara med varandra och kan inte ens lära sig vårt språk! Flytta hem jävla svennar." Men det är väl skillnad på folk och folk antar jag.

Svar:
Jag har svårt att tänka mig att jag skulle bli så jävla integrerad om jag flyttade utomlands. Tyvärr.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Åh heja, det finns massor av tillfällen då jag mer än gärna skulle vilja ha en burkini i vattnet eller vid stranden för att slippa alla värderande blickar, alla gloende män osv. Tjejen på bilden sitter helt avslappnad och trygg och behöver inte ett skit tänka på varken former eller bristande sådana och inte behöver hon bry sig om ev valkar eller bilringar…bara bada och ha det skönt. Samma sak gäller det där med delade badhustider för män och kvinnor, ja, jag tycker verkligen det skulle vara bra och jag vet många kvinnor som kanske skulle vilja ta en sväng till badhuset då.

Rebecka: Den där gamla vanliga kommentaren om att vi minsann skulle få anpassa oss om vi kom till deras länder är så otroligt patetisk! För det första: Hur vet du det, har du flytt till något av dessa länder någon gång? Känner du något västerlänning som har gjort det? För det andra: När rika kommer och tar plats i fattigas länder brukar det kallas kolonisering oh vid kolonisering brukar knappast de som koloniserar anpassa sig.

Men vad ledsen jag blev när jag läste kommentarerna.. Jag tyckte precis som du att det såg jätteskönt ut, trodde först att det var en tjej i en såndär vattenskideåkar-dräkt och vanlig slöja (fast det kanske hade varit lika provocerande för folk?). Generellt är jag så himla trött på det här muslimhatet som man stöter på överallt.

Det här gör mig äcklad.Dagligen hör jag på mitt arbete (som jag tack och lov bara har över sommaren när det gäller den här aspekten) en hel del rasistiska kommentarer. Men det som förvånar mig är att det sägs i en så vanlig samtalston att jag ofta tvivlar på att människan bakom orden har tänkt till vad den egentligen säger.

Jag är annars van att vistas med människor som aldrig skulle prata på det sättet så att komma ut till "vanligt folk" känns som en käftsmäll. Vad fan är detta? Vad håller ni på med? tänker jag och blir rädd för att det känns som att det bara är jag som reagerar. Måste hitta ett sätt för att möta den här vardagsrasismen baserat på enkelspåriga tankebanor. Vad händer i detta land om jag inte kan få bada i samma simhall som någon med burkini för att någon stackars sate börjar känna sig kränkt. Det är obehalgigt hur rädda vissa blir av att deras livssyn förändras framför ögonen på dem.

Nej fan. Orkar inte detta. Hur gör ni?

Lady D, jag vill bara poängtera att västvärlden inte har med utseendehets än arabisk-muslimska länder eller för den delen afrikansk-muslimska. Det ä en tråkig myt. Pressen i tex västafrika att kvinnor ska vara vackra, oskulder, bra på laga mat osv är emorm. Kvinnor där vill vara sina män till lags till varje pris, för där är normen att en kvinna ska vara gift.Så en kvinna som bär urkini bär den inte för att just slippa västvärldens utseendehets-i så fall för att slippa utseendehets. Men svaret är enkelt, en praktiserande muslim vill ju följa islams lagar, sharia, och då gäller det för kvinnor att täcka allt utom ansiktet och händern och fötterna-och ja visst är det fö jäkligt att n kvinna inte får synas. Islam är inte så rolig för kvinnor, bla står det klart och tydligt att män får slå sina fruar om hon inte lyder, som tredje alternativ.

Vilka åsikter folk har…jisses. Sista jag badade här i malmö var det en kvinna där med sin lilla dotter och mamman hade en sån baddräkt på sig. Det enda jag tänkte var att va modig hon är som vågar visa vad hon står för och att hon går för att bada med sin dotter. Tänk så många muslimska tjejer som inte vågar bada och därmed inte lär sig simma för att folk är så dumma i huvudet….Stör ju inte precis dom hur hon är klädd…

ÄR KOMMENTARERNA RIKTIGA? Vad fasen, hur kan man skriva sådär? Alla har väl rätt att gå på badhus och klä sig som man vill? (visserligen är ju vissa saker förbjudet såsom kalsonger o.s.v. men detta ser ju ut att vara anpassat för bad) Om något är skamligt så är det deras sätt att tänka. Usch vilka människor som sitter på facebook och skriver sådär. Jag trodde först att kommentarerna var fejk men ja, tragiskt.

Snälla Leah, jag ber dig att du tar fram var exakt det står klart och tydligt att män får slå sina fruar om hon inte lyder!!? Jag vill verkligen veta vart så att jag blir lika upplyst som dig i den här fråga…gärna sida, bok eller dylikt!

Svar:
jodå, det står i koranen att mannen får tillrättavisa sin hustru fysiskt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Slöjan har använts i hundratals år som en orsak av "västvärlden" att läxa upp länder som har en stor muslimsk population.

Bl.a av England när de koloniserade Egypten. Det intressanta är att kvinnor i England under denna tid hade inte rösträtt och extremt begränsade rättigheter när det tillexempel arvsrätt. Men männen som förtryckte sina egna kvinnor blev helt plötsligt "kvinnokämpar" i kolonialismens namn.

Så vad har hänt idag? Kvinnor har röstträtt och bl.a lika arvsrätt som män. Men betyder det att kvinnor lever i jämställdhet i England eller i Sverige? Absolut inte. Förtrycket har snarare blivit svårare att komma åt eftersom det sker ofta osynligt i vardagssituationer. Det finns liksom inte någon konkret offentlig makt att protestera emot länge.

Muslimska kvinnor bär dock fortfarande slöja. Det är synligt, det är konkret och helt plötsligt blir de män som förtrycker sina egna kvinnor i vardagen "kvinnokämpar" för att de protesterar mot slöjan.

Vi har helt enkelt inte kommit så långt i Sverige som vi gärna tror.

JAG SKÄMS!!

Jag är från samma stad som Isabella och inte nog med det, jag har ätit på hennes gamla take-away och hennes son var en av mina närmsta vänner. Det här är pinsamt. Att hon är SD’are är för mig inget konstigt. Både hon och hennes mor hyllar Hitler, för att han tydligen "hjälpte" några av deras släktingar att fly under kriget.

Isabella själv har länge bott utomlands så förstår inte hennes stora kärlek till SD.

På Borås Stadsparksbad så hyr de ut burkinis har jag för mig. (kan ha fel här men tror mig läst detta)

Många SD’are kommer till mitt arbete och handlar. Undrar om jag kan ge dem samma behandling…eller nonchalera dem när de vill ha hjälp.??

Svenskar är fan själva inte så jävla bra på att "ta seden dit man kommer" utomlands. Svenskkolonier- hört talas om det månne? Där det firas midsommar så det står härliga till och pratas svenska grannarna emellan. Det är jävligt lätt att kritisera ANDRAS kulturer och ANDRAS sätt att leva. Att se sig själv i spegeln är för vissa förbannat svårt. Ursäkta mitt grova språk, men synsätten som framkommer på facebookbilden är vidriga och en del kommentarer kommer inte långt efter! Vad är vårt land? Vem bestämmer vad som är vårt land? Vem gör Sverige svenskt? Jävla nationalism. Den skapades av maktlystna, vita, onda män och har inte fört ett gott med sig ö.h.t.

Vad jag har lärt mig av att bo i andra länder är att Svenskar inte är nog intresserade av andra människor för att sätta sig in i deras situation och deras seder. Alla muslimer är dumma, polacker är dumma osv osv. Svenskar borde börja lyssna mer och tänka lite längre…

Tack för en bra blogg! Du inspirerar!

// Lisa

Fuck läskiga kommentarer!!

Bra skrivet LD!

Självklart är bukran/niqab/burkini problematisk och symboliserar kvinnoförtryck men förbud löser ingenting (som många av er redan har påpekat).

Jag hatar att dela upp världen i "vi och dom" men tänker nu göra ett undantag: problemet i sånna här debatter är att "vi" gör analysen åt "dom" och det är ett rätt vanligt kardinalfel västvärlden gör stup i kvarten när de (=vi) ger sig ut för att rädda världen. Kvinnor som bär dessa plagg och männen som uppmuntrar/stödjer detta måste göra analysen SJÄLVA. Vi kan hjälpa dem genom utbildning, ekonomiskt stöd, ge dem makt osv men vi kan inte göra analysen åt dem.

Vad vet vi om kvinnan på bilden eller alla andra kvinnor som bär burka eller liknande? Hon kanske är fullt medveten om hur hon är påverkad av samhället/religionen/osv och har analyserat och problematiserat det till dödagar och ändå valt att bära detta plagg. På samma sätt som jag gjort med rakningen – jag är fullt medveten om det problematiska med det och jag önskar att jag egenligen aldrig kännde ett behov av att göra det och ändå gör jag det ändå emellanåt. Och vad är det värsta som kan hända mig om jag går runt med håriga ben? Jo nån random snubbe som jag ändå skiter i kan tycka jag är skabbig – so what?! Vad är det värsta som kan hända en kvinna som vägrar burka/niqab? Hon kan bli förskjuten från sin familj, förlora all sin trygghet och status.

Och att man inte kan utföra vissa arbeten med ansiktet dolt är bullshit! Det finns folk som står och skär i andra människors kroppar hela dagarna med ansiktet dolt och ändå lyckas de får allt att flyta på fint!

@Leah, @Ninni, @LD

Angående kommentaren om män har rätt att slå sin fru enligt koranen så är det omdiskuterat.

Genom att göra en lingvistisk analys av arabiskan kan ordet som tidigare översatts till "slå" härledas till andra betydelser.

Muslimska feminister debatterar starkt med denna typ av teologiska och lingvistiska argument för att hävda kvinnors rättigheter.

Klart man ska få ha på sig vad man vill inom rimliga gränser. Vill man ha burkini ska man få ha det. Men man får inte glömma att det även finns de som inget hellre önskar än att slippa tvånget från familj och släkt, att anpassa sig efter dem och tvingas bära slöja. Friheten är något som måste värnas till de allra yttersta! Ingenting är självklart och inget kan tas för givet. Även i Iran var det fritt fram som kvinna att klä sig som man ville fram til den islamiska revolutionen 1979, då allt snabbt förändrades. Idag kräver de lärda männen i t.ex. Iran, genom sina lagar, sina seder och sin kultur att kvinnor absolut inte får klä sig som de själva önskar. Håret ska döljas etc etc. Vi måste alla stå upp för det tia valet!

Det är alltid mycket lättare att kritisera något kommer "utifrån" och är okänd och skylla på att det är fel. Det är inte heller lika enkelt att se sina egna brister som det är att se andras.

Folk som säger att man ska ta seden dit man kommer är det värsta jag vet! Ja, man ska följa grundlagen som finns i landet och det gör de flesta. Det finns ingen lag som säger hur vi kvinnor ska klä oss.

Rasister vill hakar alltid upp sig på att det är vissa få människor som gör si och så, och då måste ju alla muslimer i hela världen göra och tänka likadant. Det är helt sinnessjukt.

Det är ju som att säga att alla unga tjejer idag kommer att operera sig och vika ut sig och inte göra något mer med sina liv. Det vet ju ALLA att det inte kommer att hända, även om det är väldigt många som gör det.

Ah, tröttsamt är vad det är.

Egentligen tror väl jag det här handlar mer om nåt slags mobbingbeteende och inte har ett dugg med nåt påstått religiöst förtryck eller nåt annat att göra. Vad som stör mig är ju den flathet vuxna människor som befinner sig i situationen s.a.s tycks visa upp. "TJEJEN HAR RÄTT ATT BADA I HELTÄCKANDE BADDRÄKT. SCHAAAS". Högt och tydligt i högtalarna så det ekar i hela badhuset. Hur jävla svårt kan det vara liksom. Sen vill jag bara säga till Veronika. Gilla ditt inlägg. Själv kommer jag som närmast min Gud när jag står naken i hällregn på nån klippa i skärgårn samtigt som åska mullrar och blixtar lyser opp natthimlen. Vi nordbor är naturromantiker mer än nåt annat religiöst.

Fy vilka vidriga kommentarer till bilden. Jag mår dåligt och blir mörkrädd.. Och sedan läste jag hälften (pallade inte mer) av kommentarerna till inlägget, okunskapen, rädslan och idiotin finns överallt. Kan människor inte försöka sätta sig själva i andras sits? Fy fan.

Fy vilka vidriga kommentarer till bilden. Jag mår dåligt och blir mörkrädd.. Och sedan läste jag hälften (pallade inte mer) av kommentarerna till inlägget, okunskapen, rädslan och idiotin finns överallt. Kan människor inte försöka sätta sig själva i andras sits? Fy fan.

Jag tänker ofta på hur dessa människor som menar att muslimerna ska ta seden dit de kommer skulle agera om de själva tvingades att flytta från Sverige för att bo i ett land med islam som religion. Har svårt att tro att den här Isabella då skulle ta på sig en burka utan att tycka att det var ett stort intrång i hennes personliga integritet. Tycker att människor som vill bannlysa burkor är mycket större fanatiker än de som väljer att ha på sig de. "Men de väljer inte alls, det är kvinnoförtryck!" säger väl en del då. Och nae det kan väl stämma men jag tycker inte heller att jag någonsin har valt vad jag ska ha på mig. Jag vill väl ha mina "västerländska" kläder på mig lika mycket, av samma anledning och på samma sätt som kvinnan på bilden vill ha sina slöjor. Bra skrivet LD! Det är uppfriskande med människor som inte är isolerade i sitt egna levnadssätt! Det ger mig hopp om mänskligheten och framtiden!

Vad jag är glad att du tog upp det här! Ibland känns det lite som att man kämpar i motvind när det kommer till att få folk att förstå att ALLA människor är lika värda oavsett vad de har på sig för kläder. Det döljer sig en PERSON under slöjan eller burkan, inte ett tomt skal som tål hur mycket hat och diskriminering som helst. Oavsett om hon själv valt att ha på sig slöjan eller om en övertygelse gör det nödvändigt är det inte någon annans sak att ta den rätten ifrån henne. Personligen så blir jag mycket mer stött av vissa av "våra" klädval här i väst än vad jag blir av att någon har en sjal runt huvudet. Tvärtom skulle jag helt klart kunna tänka mig att ha det då och då också – fast jag inte är ett dugg troende. Men för att jag tycker det är fint. På riktigt. Tack för ett välbehövligt och bra inlägg!

Detta gör mig så himla ledsen!

Helt galet hur man kan skriva såhär!

Jag jobbar som simlärare på ett utomhusbad och för att klara av att vara fem timmar i vattnet använder alla vi simlärare våtdräkter som täcker hela halsen, hela armarna och hela benen. Bara huvud, händer och fötter syns. och när solen skiner har jag dessutom en rejäl keps på mig för att skydda ansikte och nacke. Men då borde jag alltså inte få bada där? För då provocerar jag och förnedrar? Eller det är okej för mig som är svensk att klä mig så?

Blir helt knäpp alltså. Det är ingen skillnad på min våtdräkt och hennes dress. Ändå är det absolut ingen, INGEN som ens skulle kolla Lite snett på mig pga min klädsel. Medan dessa människorna till och med tar sig friheten att prata såhär fult om henne på grund av vad hon har på sig. Så himla orätt..

Som många redan skrivit så kommer det snarare stjälpa än att hjälpa om man skulle förbjuda burka och burkini. Visst många av dem bär burka och burkini för att de i grund och botten blivit förtryckta till att göra det, men det gör det inte mer okey att förbjuda det för det. Om de kunde välja andra badkläder utan att det skulle bli ett jävla liv av det och de ändå vill ha på sig burkini så måste dom väl för tusan få ha det. Man kan inte utesluta det ena eller det andra i såna här fall. Och det finns säkerligen muslimska kvinnor som vill slippa burkan/burkinin men att förbjuda dem vore jävligt fel mot dem som faktiskt vill klä sig så. Som sagt så stjälper man mer än man hjälper. Sen ser jag som inte problemet med burkan/burkinin i sig (om man ska bortse från att syftet är att förtrycka kvinnor och istället se det som ett funktionellt plagg) på samma sätt som jag inte ser det som ett problem att man inte får gå naken på allmänna platser. För att jag VILL faktiskt ha kläder på mig, för att jag skulle händelsevis frysa och jag skulle inte känna mig bekväm utan kläder och jag känner mig inte det minsta förtryckt heller. Nu gäller visserligen nakenförbudet alla och inte bara kvinnor men ni förstår min poäng, annars är ni dåliga 😛

Tycker det är konstigt att folk tycker så starkt illa om muslimska kvinnor, verkligen avskyr dem samtidigt som vi förklarar att dem är förtryckta. Om vi är övertygade om att kvinnorna är offren, varför ska vi då vara så hemska mot dem?

Jag flyttade till London 5 år sen, så otroligt många svenskar bor där och det finns delar i staden som kallas little Sweden. Så pass mycket har vi tagit över. Svenskarna jag har träffat pratar knappt engelska, äter på svenska restauranger och lyssnar på svenskt musik. Och ingen svensk familj klarar sig utan en svensk au pair. Så pass bra anpassar vi oss till en annan kultur och samhälle.

Jag tycker att en kvinna som går till ett badhus och integrerar sig är ett starkt tecken på att hon har anpassat sig till svenska normer, det är ju knappast så att det är vanligt i arabiska länder.

Kommentarerna till den där bilden var verkligen bara äckligt att läsa. Jag känner mig fan smutsig bara av att dela land med folk med sådan inställning. Vem i helvete bryr sig om huruvida någon badar i en burkini eller en bikini? Det gör väl för fan ingen skillnad alls?! Argh!

Blev riktigt ledsen av att läsa de där kommentarerna. Varför ska man inte bara få se ut som man vill? Jag är inte perfekt själv, jag dömer och tycker, men jag FÖRSÖKER ha ett öppet sinne! 🙂

"Sverige är ett fritt land!" – så länge som man inte sticker ut ur mängden är det jättefritt. Men passa dig riktigt noga för att vara bättre eller tro att du kan mer än någon annan för då smäller det!

Blev riktigt ledsen av att läsa de där kommentarerna. Varför ska man inte bara få se ut som man vill? Jag är inte perfekt själv, jag dömer och tycker, men jag FÖRSÖKER ha ett öppet sinne! 🙂

"Sverige är ett fritt land!" – så länge som man inte sticker ut ur mängden är det jättefritt. Men passa dig riktigt noga för att vara bättre eller tro att du kan mer än någon annan för då smäller det!

Det finns ju speciella klädregler för killar också inom islam. Intressant och se om folk hade reagerat likadant om det kom en man med badshorts från naveln till knäna. Något säger mig att det inte skulle bli riiiiktigt samma sak. Sjukt vidrigt att försöka dölja sin rasism med kvinnokamp.

Finns faktiskt speciella kläder (träningskläder och badkläder, eller när en kille annars gärna går topless) som är designade för att följa de klädreglerna. Kolla upp "awrah sport".

Om du hade skaffat dig ett vanligt hederligt jobb istället för att leka runt som en tonåring hela dagarna så hade du märkt att du ej kan se ut som du gör och bör anpassa dig efter klädkoder.

Det är något som gäller för båda könen, män är mer begränsade till och med, men det är väl inget som en människa som du som är ej är bered att göra uppoffringar utan vill ha allt serverat känner till?

Svar:
Jag har jobbat inom barnomsorgen i flera år. Där fick jag se ut precis som jag vill. Som de flesta arbetsplatser i sverige. Bor du i en inskränkt byhåla? Kom till sthlm så får du se på mångfald. Här jobbar alla slags människor med "vanliga hederliga jobb".
Du är för övrigt en jävla idiot.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Gud vad folk blir förolämpade & kränkta hela tiden då, när det gäller kvinnors klädsel. Det är inte bra vad vi kvinnor än gör. Har vi burkini är det dåligt för att vi sållar oss till den förtryckta skara som genom att "acceptera förtrycket så där utan vidare", hånar de _icke_ förtryckta västerländska kvinnorna (som att det inte finns något förtryck av kvinnor i Sverige, herre gud…) och tar vi av oss bikinin är vi för lättklädda och äcklar, provocerar & förolämpar folk genom att visa våra hemska bröstvårtor. Vi måste vara så himla lagom hela tiden. Täcka rätt delar av kroppen, sett till den kultur vi lever i. Visa lagom mycket, sett till den kultur vi lever i. Inte förolämpa någon, inte äckla någon, inte provocera.

Herre gud, alla dessa krav på kvinnor står mig upp i halsen. Kan inte folk bara sluta försöka kontrollera kvinnors klädsel? DET om något är förolämpande & äckligt!

Finns för övrigt en muslims folkgrupp – taureger – där det är MÄNNEN som traditionellt är beslöjade (med en så kallad "tagelmust") och den täcker traditionellt hela ansiktet förutom ögonen och tas bara av inför familj och nära släktingar. Mhm.

hej jag heter ZamZam och ja jag är muslimsk tjej och jag va aldrig tvingad att välja min religion när jag bär en kjol eller en själ är det inte för att jag är bättre än ni utan för att jag tycker en kvinnas kropp är vacker och det är inte nåt hela världen ska se det är ingen som tvingar mig att göra nåt som jag inte vill eller bära nåt jag kan ta av min när jag vill och jag kan ha det när jag vill! jag går på skolan med min själ och jag är med mina kompisar om någon har nåt emot mig och min religion så kan dem gå och dö

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *