Kategorier
diskussion & debatt

”Ingen ska komma efteråt och säga, att vi visste ingenting, för ingen sa nåt.”

Åsa Lindeborg skriver ett inlägg om normaliseringsprocessen och förminskandet av den faktiska fascism som sveper in över Europa. Hon skriver: ”I normaliseringsprocessen ingår att jämställa fascismen med antifascismen; vänsterextremister och högerextremister är lika goda kålsupare. Att den ena ­rörelsen kämpar för demokrati och alla människors lika värde och att den andra arbetar för motsatsen spelar […]

Åsa Lindeborg skriver ett inlägg om normaliseringsprocessen och förminskandet av den faktiska fascism som sveper in över Europa.

Hon skriver: ”I normaliseringsprocessen ingår att jämställa fascismen med antifascismen; vänsterextremister och högerextremister är lika goda kålsupare. Att den ena ­rörelsen kämpar för demokrati och alla människors lika värde och att den andra arbetar för motsatsen spelar ingen roll. Alla som inte är liberaler är farliga.”

Nazism avfärdas som bråkstakar.

Mordförsök avfärdas som slagsmål.

Antisemitism som bus-streck.

maxresdefault

HanaPee fick ett viktigt brev från en av sina läsare angående händelserna i lördags. Jag väljer att kopiera in det här eftersom att jag vill att alla läser.

Showan Shattak är den man som blev mest skadad i attacken och som nu ligger med allvarliga hjärnskador och i kritiskt tillstånd på sjukhuset. Showan är en fantastisk människa, som är grundaren av ” Fotbollssupportrar mot homofobi och rasism”. Han har även gjort mycket annat mot nazism/rasism och för rasism. Genom detta har han blivit uthängd på olika nazistsidor med bild. På väg från demonstrationen i fredags mötte han då några nazister som är väl kända av polisen sedan tidigare.

De misshandlade honom och det är rubricerat som mordförsök av polisen.  Olika tidningar har valt att rubricera detta som” bunkaslagsmål” ” vänsterextremister mot högerextremister”. Detta är inget annat än ett mordförsök på en människa för dess politiska åsikter och dess kamp mot rättvisa. Det var inget slagsmål- det var misshandel.  Det här handlar först och främst om människovärdet– hur man kan göra så här mot en medmänniska. Showan är en underbar människa som har gjort massor för sina medmänniskor och som alltid sätter andra i första hand. Han har en familj, han har vänner och många år kvar han borde få leva. Han är en ung man som har massor kvar att ge till samhället.

Det handlar också om att uppmärksamma detta för att nazister inte ska få mer makt i Sverige.

Det har redan börjat uppmärksammas en del i media, och genom dig hoppas jag att det så kan fortsättas. Både fi och mff har redan valt att kommentera sin ståndpunkt. Här nedan följer lite artiklar inom ämnet som du kan läsa:

http://www.pinknews.co.uk/2014/03/10/swedish-anti-homophobia-campaigner-critical-condition-right-wing-stabbing/

http://feministisktinitiativ.se/vi-ar-fler-och-vi-ar-starkare/

http://www.mff.se/Aktuellt/Nyheter/2014-03-10_showan#.Ux3MFL3PjAE.twitter

På facebook har det även uppmärksammats mycket, du kan bland annat gå in på solidaritet med kamraterna i malmö. #kämpashowan.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ””Ingen ska komma efteråt och säga, att vi visste ingenting, för ingen sa nåt.””

För mig är demokrati oerhört viktigt. Allas rätt att yttra sig och allas rätt att rösta och hävda en åsikt. Men rätten att yttra sig är inte en rätt att yttra vad som helst till vem som helst vid vilket tillfälle som helst.

Mediarapportering blir ofta mycket sned när de i ett försök att vara objektiv låter alla yttra sig och ställer lika många representanter från var sida i en fråga mot varandra i debatter. Då ser det ofta ut som om sidorna är ungefär lika stora, fast det kanske är en liten extrem minoritetsgrupp som har en motstående åsikt mot en majoritet. Och så sker en normalisering.

En annan sjuk sak är hur många som faktiskt tror att kvinnofrågor är ett särintresse. Hur många procent av världens befolkning är kvinnor? Abssolut runt hälften i alla fall, så hur kan det vara att betrakta som ett särintresse?!?

Showan Shattak, han som ansåg att man skulle ”sluta moralgnälla över sparkar mot liggande” på Facebook? Ja, han verkar vara en ”underbar människa”…

Det pågår ett drev i Sverige för att differentiera vänsterextremister (låt oss säga alla från Vs vänsterfalang och utåt) och högerextremister (för att inte hamna i en poänglös diskussion om definitioner så säger vi SD och högerut). Fascister ska då vara så mycket värre. De är de inte, de är bara mer våldskompetenta. Att inte vänsteraktivister inte har haft ihjäl någon beror ju mest på inkompetens och ren tur, inte på brist på försök.

Att jag tycker som jag gör är ingen slump. Kanske beror det på att min familj varit utsatta för den röda terrorn, med skenavrättningar och ett osannolikt förtryck bara för att de hade mage att vara kristna och äga jord motsvarande en liten svensk hobbygård. Kanske är det för historierna jag fått höra som barn hur socialistmiliserna skändat och förstört mitt kulturarv. Kanske är det för att jag känt dessa extremister i min ungdom och vet hur blint och destruktivt deras hat är.

Men oavsett så vet jag att jag vill inte leva i en värld där AFA och Revolutionära Fronten har ett avgörande inflytande. Där finns ingen plats för de som avviker från DERAS norm. Där ska man med våld skrämma alla som ”skadar arbetarklassens intressen”. Ta aktionerna mot Klassiskt Liberala Partiet eller Kristdemokraterna i Eskilstuna som exempel, så snävt är existensberättigandet för dessa människor. Fel åsikt anses som angrepp på arbetarklassen och ett angrepp är alltid berättigat att möta med våld.

Som avslutning (det är väl dags nu…) så vill jag bara understryka att jag har intet till övers för fascister heller, så den tanken kan läsaren släppa. Även de har min familj lidit under och mot dem har min släkt kämpat och dött. Men bara för att den ena extremen är vedervärdig innebär inte det att den andra är bra. Tror nog de flesta som drömmer om att den autonoma vänstern ska ha politiskt inflytande mest är förtjusta i sin fantasi, de skulle nog inte gilla verkligheten. Men skulle det ske så är det för sent, eftersom protester mot samhällsordning då räknas som skadligt för arbetarklassens intressen och sådant möts med våld…

Börjar på tidigt stadium, tror jag. Det är kanske inte så underligt om förtryck normaliseras och bagatelliseras när vi gör likadant med det som händer i sandlådan och skolgården.

Att misshandel, hot, trakasserier, rasism, sexism, homofobi och funkofobi reduceras till ”mobbning” och därmed undantas från de lagar som ska föreställa gälla i resten av samhället lär oss att det alltid går att bortförklara och ursäkta destruktiva och odemokratiska handlingar.

Kanske det ibland påstått typiska svenska – viljan att nå konsensus (kan även tolkas som konflikträdsla) – gör att vi inte riktigt trivs med att lägga hela skulden på en gärningsman och därför letar man orsaker i alla de inblandades läger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *