Kategorier
diskussion & debatt

Islam är väldigt patriarkal och underhåller gamla förtryckande normer som måste kunna kritiseras och granskas i moderna samhället.

Som feminist får jag ofta frågan varför jag aldrig skriver om Islam. Varför jag aldrig tycks bli upprörd över ett kvinnoförtryck som importeras hit och för att svara fullt på den frågan så skulle jag behöva skriva ett ganska långt inlägg om strukturer som är genomsyrande i de FLESTA kulturerna inklusive vår egen. Det är […]

Som feminist får jag ofta frågan varför jag aldrig skriver om Islam. Varför jag aldrig tycks bli upprörd över ett kvinnoförtryck som importeras hit och för att svara fullt på den frågan så skulle jag behöva skriva ett ganska långt inlägg om strukturer som är genomsyrande i de FLESTA kulturerna inklusive vår egen. Det är ju så enkelt att peka på andras brister i ett försök att osynliggöra våra egna. Vi får inte bli blinda för att detta förtryck finns bakom våra egna dörrar.

Men med det sagt så måste vi även kunna tala om islam, eller snarare om kulturer som är väldigt patriarkala och som bygger på hedersnormer för islam i sig är inte värre än kristendomen men skillnaden ligger i utövandet samt utvecklingen och i många muslimska länder så finns fortfarande medeltida värderingar, uttryck och attityder.

Och med heder menar jag inte att de gillar att ta ihjäl varandra för tror man att hederskulturen går ut på det så har man missat en ganska stor del, utan jag menar en kultur som bygger på gruppen. På gruppens bästa (ofta familjens eller byns). På gruppgemenskap med allt vad det innebär; grannar som tar hand om varandra, familjer som alltid ställer upp, gamla som alltid tas hand om osv osv. Men med det kommer också ett starkare behov av kontroll och det är där problemen uppstår. Det måste vi kunna diskutera och kritisera.

Men vi svenskar är fega. Vi vågar sällan ta ställning och ska ofta vara så jävla neutrala och det här skrämmer. Vi vill inte diskutera patriarkala kulturer eftersom att ”alla har rätt till sin kultur” och i vår iver att vara neutrala, tillmötesgående, accepterande eller till och med rädda att spela rassarna i händerna så förklarar vi bort våld och förtryck med ”kulturella skillnader”.

Men jag fattar ju. Debatten är så jävla infekterad och svartvit att det inte går att kritiskt granska Islam, muslimer eller invandrare från mellanöstern utan att folk skriker rasism. Inte heller vill jag att SD-anhängarna och rassepacket ska dunka mig i ryggen. Jag vill inte det. Jag vill inte beblandas med stereotypa människor som inte har vett nog att tänka utanför ramarna och då blir det svårt att föra en vettig diskussion.

Läs gärna Jenny P’s krönika om det.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

46 svar på ”Islam är väldigt patriarkal och underhåller gamla förtryckande normer som måste kunna kritiseras och granskas i moderna samhället.”

Mycket bra skrivet. Önskar att de svenska folket kunde öppna sina sinnen och förstå att Islam är ett ämne man måste diskutera om, utan att bli kallad rasist eller rasistisk. Man måste kunna vidga sina vyer, men ändå acceptera människor oavsett deras härkomst.

Mycket bra skrivet. Önskar att de svenska folket kunde öppna sina sinnen och förstå att Islam är ett ämne man måste diskutera om, utan att bli kallad rasist eller rasistisk. Man måste kunna vidga sina vyer, men ändå acceptera människor oavsett deras härkomst.

Håller med, men ändå inte. Jag tycker att det allra största problemet är hur man definierar rasism nu för tiden. Alla vill vara pk och inte riskera att tas för en rasist så ingen vågar tala. Har blivit extremt tycker jag. Man får gärna säga att man inte tycker att Sissela Kyle är rolig, men om man säger att man inte tycker att Özz är rolig, då är man rasist. Ett enda ont ord om någon från ett annat land så är man rasist. Herregud, jag tycker de flesta människor är puckon och det inkluderar alla oavsett bakgrund ffs

Emma, jag upplever att det är lätt för de allra flesta tänkande människor att skilja på när någon i ens omgivning har ett problem med en enskild person – oavsett etnisk eller kulturell bakgrund – och när någon faktiskt har rasistiska åsikter. På samma sätt som jag inte ifrågasätter att Lady D är feminist, även om hon skulle säga att hon inte tycker att Sissela Kyle är rolig. Det märker man ju nästan alltid tydligt genom personens övriga uttalanden, åsikter, ställningstaganden och attityd.

Ja visst är det som du skriver. Shara, islamisk lag, är oerhört kvinnoförtryckande, och jag frågar mig ofta varför sexism slätas över och ursäktas, det är ju llika allvarligt som rasism-men tydligen är det ok att förtrycka pga kön, med hänvisning till religion.

Eftersom jag själv levt i ett islamiskt samhälle, åde utomlands och här-så kan jag nget annat än att säga att islam förtrycker, om den följs, kvinnan till det yttersta. Allt från polygami, barnäktenskap, stening osv är en del av islamisk lag….långt ifrån alla muslimer vill ha sin egen religion som lag men likt förbaskat är det en del av relugionen de bekänner sig till.

Ofta skriker folk om kristendomen om man talar om islam-men jag är inte kristen, och behöver inte försvara/kritisera kristendomen för att ha rätt att kritisera islam.

Många gör också misstaget att blanda ihop islam med nationalitet, och gapa om rasism, men islam är en rleigion utövad av miljoner människor med olika hudfärg och kulturell bakgrund.

Islam är en aktiv religion, ytterst levande och viktig för flera hudnratusen människor i Sverige, så klart att det tills lut får konsekvenser.

Sen finns det ju tusentals muslimer som är muslimer utan att egentligen utöva relgionen utom få delar, som att skippa alkohol (BRA!!) och fasta under RAMADAM.

Sen vill jag påstå att hederskultur innebär att kvinnan är den som bär gruppens stolthet/oskuld på sina axlar-hon representar allt, och blir hyllad om hon följer gruppens regler till fullo men riskerar allt om hon vill leva på ett annat sätt, tom sitt liv. Hederskultur innebär att alla dina vl, ditt liv, dina gärningar blir granskade i detalj, som kvinna styrs du totalt, och får inte göra några som helst egna val, som att tex studera om gruppen vill att hon ska gifta sig, eller att välja livspartner själv.

islam ska dock skiljas från kulturell hederskultur, men islam är absolut vilande på liknande grund.

man blir ju kallad rasist så fort man säger något sk negativt om en utlänning i Sverige. Vi kom på ett gäng invandrare när de stal och skällde självklart ut dem för det. Svaret vi fick var "ni gör bara det här för att vi är invandrare, jävla rasister!!!!" öh nej, vi gör det här för att ni stal era jävla nötter, vi skulle ha skällt ut svenskar lika mycket.

och varför är det bara svenskar som kallas rasister? Rasism är rasism, men när folk från mellanöstern är rasister blundar folk.

Så är det ju. Folk skriker rasism och så får man ryggdunkningar av rasister. Då ger folk upp… För även om du tar upp ämnet så lämnar du ju alla åsikter därhän. Konstaterar att det inte går att granska islam, men inget mer. Så rädd för att bli kallad rasist, alltså "bli kallad", för du vet ju att du inte är det och det du skriver är ju långt ifrån rasism, speciellt om man läser allt du skriver. Ändå ger du upp, och de flesta med dig. Tråkigt.

Sant. För jag kan tycka att det är bra att Sverigedemokraterna sätter ljus på frågan, även om jag inte sympatiserar med dem. samtidigt är det synd att de är nästan de enda som gör det och då kan spela på att de är "sanningssägare".

Sen också det där med utövandet, för den markanta skillnaden mellan kristendom och islam är ju att islam, och särskilt vissa grenar liksom går ut på att bevara det samhälle som fanns för tusentals år sedan och det reproducerar ju hela det här hederstänket.

Jag förstår inte i vilken värld lever i, har vi ingen islamkritik i Sverige idag? Är det ingen som har hört eller ventilerat åsikten att islam är kvinnofientlig? Jag tycker att man hör om detta hela tiden: i Frankrike och i flera andra länder är heltäckande slöja förbjuden, i Sverige finns ett parti som vill förbjuda det. På nätet finns det hur många sidor som helst om islamisering, och på valfritt familjeforum så kan man läsa om hur förtryckta muslimska kvinnor är. Vi hade ju precis ett helt uppdrag granskning dedikerat åt detta – men det räcker visst inte! Att säga att det inte finns ngn kritik mot Islam i väst idag är ju helt världsfrånvänt! (Och nu menar jag inte dig LD, utan jag tycker att man ofta hör den åsikten, och den förvånar mig varje gång!)

Bra skrivet! Jag har två vänner från Pakistan, och vi har pratat väldigt mycket om just islam (det är ju trots allt en STOR del av deras liv). Det är svårt att säga något om Islam som helhet, då det är så stort och fullt av så många olika delar, plus att alla muslimer tolkar Islam olika.. Många lär sig från Imamerna i deras liv, och Imamer är ju personer också, med olika tolkningar.

Det är så svårt att dra allt över en kam, och det är där svårigheten med att diskutera Islam kommer in. Det GÅR inte att göra islam rättvisa utan år av studier, och inte ens då kommer du kunna förstå hela delen just pga att den är tolkningsbar.

Pakistan är ett av länderna som är "mest muslimska" och har i många delar sån kraft att hedersmord förekommer, men jag tror inte det handlar om Islam i sig, utan om analfabeta personer utan koll på världen, medans i städerna är det modernare med mode och kvinnliga modeller(som kan tyckas vara "emot" islam) som behandlas suberbt (alltså inte blir förkastade på något vis).

Jag älskar många delar av Islam och Koranen (är inte troende, men många delar är väldigt fina), men det är också annat som behövs diskuteras och ge ljus åt..

Det är är en otroligt komplicerad fråga.

Jag tror att en förändring måste komma "inifrån" för att jämlikhet inte skall avfärdas som något främmande och "påtvingat". När man blir kritiserad är det otroligt lätt att dra öronen åt sig.

Det finns väldigt mycket litteratur i detta ämne skrivet av muslimska feminister. En metod för att hävda kvinnors rättigheter är att göra en lingvistisk analys av Koranen och Hadith.

Arabiskan är nämligen ett mycket komplext språk uppbyggt på ett rotsystem. Där en "rot" ger ordet sin grundbetydelse sedan påverkas det av olika böjningar och tillägg.

(vi har några liknande företeelser i svenskan tex: Matlagning, Matlåda, Matbutik, Matlista etc.)

Arabiskan som används i koranen och Hadith är väldigt gammal, därför är det inte helt självklart vad ordets rötter är. Feminister har därmed hävdat omtolkningar av Islam genom att peka på andra rötter.

Sedan får man inte heller glömma Tawwakkul Karman som fick nobels fredspris 2011 för sitt mångåriga arbete för kvinnors rättigheter i Yemen. Feminister i "muslimska länder" har därmed kämpat hårt med detta, men det är sällan det talas om det i Sverige.

Tas detta upp mer i trossamfunden och av Imamerna i Sverige kan det vara ett viktigt verktyg mot förbättring.

Det är häpnadsväckande att femnister håller tyst om kvinnoförtryck, för att de inte vill råka få medhåll av "fel folk". Fy, så otroligt fegt att inte stå upp för sina värderingar och principer pga detta. 🙁

maria jag har inga problem att tala om det egentligen, problemet ligger i att det aldrig går att ha en saklig debatt för att folk tänker så jävla svartvitt att det slutar med pajkastning och ilska.

Jag tycker det är viktigt i debatten att belysa att kulturer inte är lands- eller religionslåsta. När någon tar upp ämnet "mångkultur" så tror många automatiskt att det är invandringen man ska tala om. Kultur är så långt mycket mer än så, det finns kultur för nästan varje intresse och människogrupp, och så subkulturer på det.

Ingen människa är statisk och så är även kulturer. Allt förändras och det är ingen kultur som är samma för alltid, nya grupperingar och kulturer skapas hela tiden.

Problemet är att "islam" fortfarande inte diskuteras som ett svenskt fenoment (det finns ju här i Sverige och svenska medborgare, med "rötter" i Mellanöstern, lider av delar av dess utövande). Kvinnor med släkt eller anknytning till Mellanöstern, som är SVENSKA medborgare, får förföljas, misshandlas och våldtas utan att någon, inklusive de som kallar sig "feminister" gör något åt det eller lyssnar på deras röster. Istället ger man de förtryckande, ultrareligiösa männen tolkningsföreträde och röst. DET är rasistiskt (och antifeisitsiskt) om något, d.v.s. att endast räkna vissa, bakåtsträvande människor (de ultrakonservativa männen) som del av en "kultur", och att helt sonika ignorera andra delar av folket (kvinnorna som misshandlas och protesterar).

Endast etniskt svenska kvinnor räknas tydligen som del i "vi svenskar", vars rättigheter och välmående vi som feminister och medborgare ska värna om. Resten kan man skita i. Det är ju mycket viktigare att inte riskera att kallas "rasist", eller vad SD tycker om en…

SKRÄMMANDE, ANTIFEMISITISKT, INHUMANT, FEGT OCH RASISTISKT!

Sorry men jag håller inte med om att man inte kan vara kritisk mot islam utan att folk skriker rasism. jag tycker snarare att detta är ett pseudoargument från sd-anämgare och smygrassar som försöker skylla på någon slags pk-maffia och offentlig censur så fort folk argumenterar mot deras fördomar. har deltagit i flera diskussioner kring islam och kvinnoförtryck utandär kritik mot kvinnoförtrycket diskuterats och ingen har blivit kallad xenofob eller rasist. jag har även sett flera diskussioner på nätet som kan föras på en balanserad nivå.

jag upplever inte att folk blir anklagade för att vara rasister till höger och vänster i sådana diskussioner och anser snarare att hela den här "sånt får man inte tala om för då är man rasist" enbart är en halmdocka.

Ja du har rätt. Det är en känslig diskussion för att folk tänker så svartvitt. Därför är diskussionen mycket mindre än den kunnat vara. Bra att ta upp det men det allra bästa vore om muslimska feminister lyftes fram mer och det de har att säga fick större plats. Det är ju dem de handlar om. Vad säger de? Det borde vara deras röster vi skulle utgå ifrån i en diskussion. (fick mig att tänka på den osmakliga skära-tårta-som-könsstympnings-konstverket då varken konstnären eller media frågade vad de afrikanska kvinnorna själva tyckte). (får mig också att tänka på oss sjuka och utförsäkrade här i Sverige. Det pratas hela tiden om oss, men vem frågar oss hur vi tycker att sjukförsäkringen borde se ut? Vi som är/varit i den och verkligen vet hur den fungerar och påverkar).

Min poäng var alltså att man ska prata om det men de som det hela handlar om är alltid de som ska få den största rösten.

Du har rätt i att vi måste kunna diskutera patriarkala kulturer osv osv, men jag tror inte att det gynnar någon att just nu prata på det sättet om just muslimer. Muslimer som grupp angrips så otroligt mycket mer än vad som är befogat för tillfället och jag tycker vi bör vänta tills debattklimatet är annorlunda innan även vi feminister börjar kritisera dem. Dock bör vi absolut även stötta våra muslimska systrar och ställa oss bakom dem, på vilket sätt de än väljer att utöva sin religion, eller inte. Det är det som feminism och systerskap handlar om.

Att försöka diskutera islam och patriarkat är som att veva runt med fingret i ett getingbo. Avsikten är vara den bästa, men det slutat bara i tjafs och det hela blir kontraproduktivt.

Inte av feghet, men för att öht få till stånd någon typ av diskussion bör kanske fokus ligga på hur så många religioner rättfärdigar kontroll över kvinnans sexualitet, guds namn, i familjens namn, för barnens skull, i anständighetens namn – you name it.

Ju mer privat och individuell en troende anser sin relation till sin tro vara, desto mindre benägen verkar hen vara att lyda gamla patriarkala dogmer, då dessa bygger på ett kollektivt tänk som inte hör hemma i dagens sekulära, individualistiska samhälle.

Problemet med diskussionen och kritiken mot islam och muslimer är att den förs på en grund av okunskap man ser fenomen inom den muslimska gruppen tex hedersvåld, stening, galna lagar i Saudi etc. och behandlar detta som om det vore själva essensen av islam.

Håller inte heller med om att det inte går att kritisera islam tycker islam kritiseras och muslimer provoceras jämt och ständigt särskilt i jämförelse med andra minoriteter tex. judar, hbt personer etc. Finns många länder som är patriarkala som inte är muslimska. Den spiller lätt debatten ut i rent hat mot både islam som religion och mot dess utövare och med krav på restriktioner mot utövandet tex förbud mot slöja, minareter etc.

Sen behandlas också islam som något som bara utövas av invandrare och vi svenska muslimer som har en svensk kultur negligeras.

Först och främst ursäkta svenskan i ovanstående kommentar, blev skevt när jag försökte jobba och kommentera samtidigt.

Håller helt med jigartala i hens kommentar. Vill även tillägga att man ofta blandar ihop kultur och religion, diskuterade mycket med en kille från saudiarabien jag träffade för en tid sedan och det första han påpekade var att burka inte är religion, det är kultur.

Sen kan jag även tipsa om att Islamic Feminism är rätt spännande.

Som sagt. När det gäller kvinnoförtryck är det inte Islam i sig som är illa. Men det är lika fel av dig att säga "Inte Islam i sig, men kulturer i muslimska länder". Du menar helt enkelt mellanöstern va? För muslimska länder sprider sig lååååångt utanför mellanöstern och har inte alls samma kultur. Indonesien är tex det land som har MEST muslimer, men när folk säger muslimer eller muslimska länder är det nog inte många som tänker på det.

Kvinnoförtrycket du pratar om finns i vissa kulturer, ja. I vissa länder/delar av världen. Men det är inte Islam. Islam har ingenting med kvinnoförtryck att göra.

Leah; "islam förtrycker, om den följs, kvinnan till det yttersta."

Jag skulle snarare säga att islam förtrycker inte alls, OM den följs.

Har du ens läst koranen?

Tyvärr finns det många lagar som hittats på i efterhand och kallas för islams lagar. Men kan man sin religion och koranen så vet man också att koranen är det enda man får följa, inte de andra "böckerna" som "profeter" skrivit, utan ENDAST Guds ord- koranen. Och läser man koranen så kan du inte hitta ett skit sånt där.

Jag förnekar inte att det finns ett kvinnoförtryck i dessa delar av världen. Och det SKA pratas om. Men det ska inte benämnas som Islam. För det är fel. Och de som kallar sig muslimer och påstår att de följer sin religion när de på olika sätt förtrycker kvinnor gör DEL och alla muslimer som följer religionen som det är meningen VET hur synd det är.

Jenny

Vad ska vi kalla det då?? Varför ska jag behöva läsa Koranen?? Vi bor i Sverige. Jag vet tillräckligt mycket om Islam och ser hur det ser ut överallt där denna religion praktiseras, & det räcker!

Jag bryr mig inte om olika tolkningar hit eller dit, varför ska jag ens lägga ner massa tid på att försöka förstå(i mina ögon) en gammal sagobok? Den betyder ungefär lika mycket för mig som t.ex. en gammal handlingslista på kylskåpet.

Linda ingen har tvingat dig läsa Koranen men då kanske du ska taggs ner på dina åsikter. Vad exakt baserar du dina kunskaper om muslimska länder på? Vänner? Besök? Eller nyheter? Tror du det som räknas som nyheter ger en rättvis bild av en region, religion eller kultur. Läser man nyheterna kan man lätt tro att det är livsfarligt att bo i Malmö.

Linda, tvärtom! Ska du ge dig in i en debatt om ngt så är det väl ganska önskvärt att du vet vad du pratar om och just förstår? Nej du behöver inte läsa koranen, men du kanske ska skaffa dig lite djupare kunskaper om kulturer och religioner, hedersbegreppet etc? Du kan omöjligt veta hur det ser ut ÖVERALLT där denna religion praktiseras. Om du överhuvudtaget inte tycker att det är intressant att ta reda på fakta om det du försöker diskutera så är det ju rätt meningslöst att diskutera. Jag kan åxå komma med en åsikt: alla kristna är dumma i huvet, eller alla religiösa är dumma i huvet, men det ger inte så mycket om jag inte kan belägga det jag säger på ngt sätt eller hur? Då blir det bara tomma ord.

Men vad vet jag.

Kunskap är makt. Och det som gör att kulturer och religioner blir feltolkade och får så stor kontroll över människor är bristen på kunskap och ovilja att lära sig mer, att bara leva kvar i det gamla och basera sina utsagor och liv endast på personliga och traditionella antaganden om världen. Det handlar inte bara om muslimer, kristna, bla bla, det handlar om alla människor. Ja, även sekulära svennar.

Jihartala – men snälla, ta vilken islamsajt som helst och läs det som står där, räcker gott. Jag skulle kunna skriva en förklaring som blir ungefär lika lång som evigheten men jag vill inte lägga mer energi på folk som går efter vad som står i en gammal bok istället för att använda eget tänkande och rent sunt förnuft.

Sen när man är muslimsk kvinna så tolkas allt som man är förtryckt. Tex hade jag gjort som du och stannat hemma med barn så hade det hetat "jag får inte jobba för min man" "får inte lämna hemmet" "tvingas vara hemma och föda barn" eller något i den stilen utan att någon vetat eller frågat

Men vad gör du här då om du inte vill diskutera med oss eller sätta dig in i ämnet? Det finns olika islamsajter och tolkningar, inriktningar etc. Det finns allt från feminister som Amina Wadud och Irshad Manji till salafiter. Jag själv är shia och vi har olika tolkningar bland våra lärda.

Dodo jag håller med dig fullständigt! Jag blir alltid lika mållös av att läsa att man inte får kritisera islam, ofta yttrat av en person som precis länge och omsorgsfullt kritiserat just islam…

Jag är själv troende och praktiserande muslim (konvertit), religionsvetare och feminist. Och ja det finns stora problem med mansgriserier i den muslimska världen och bland muslimer i Sverige. Det gör mig fullkomligt vansinnig när jag ser/hör/läser företrädare för min älskade religion komma med idiotiska uttalanden. Grejen är dock att man inte på något vettigt sätt kan kritisera/"granska" en religion med 1,5 miljarder anhängare. Det går inte att göra utan att göra så stora, och så dumma, generaliseringar att hela diskussionen blir fullkomligt meningslös. Man KAN inte dra svepande slutsatser om en grupp som är så stor, så heterogen och så utbredd. Det som folk uppfattar som "islam" är ju i själva verket många olika, otroligt varierande, speglingar av en religion. Den tro en skriftlärd man som tillhör eliten i Saudiarabien bekänner sig till kan vara mycket, mycket annorlunda än den tro en marockansk kvinna som inte kan läsa och skriva och som bor på landsbygden har. Och ändå ska alltså de två, enligt alla ni som ropar efter "kritik av islam", dömas enligt samma måttstock?

Och jag kan säga att som muslim blir man så trött, så trött av dessa ständiga "de där muslimerna", "det där islam". Som om islam var en konform massa, i grunden annorlunda och sämre än "vi". Se längre! Se bredden! Inse att vi är många, många förnuftiga muslimer som kan kombinera vår tro med både feministiska värderingar och andra moderna påfund.

Det går att diskutera men då ska det diskuteras inom intellektuella kretsar där alla delar samma grundläggande kunskaper och viktig förförståelse inom ämnet. Det går inte att diskutera med folk som nämner ordet "utlänning" och "rasse" i sina kommentarer. Eller det går men det är otroligt tidskrävande.

Många tror att det handlar om svenskar vs utlänningar och det gör mig så trött suck, herregud det finns muslimska feminister, det är dem vi ska prata med och lyssna på.

Vill dock tacka alla här som kommit med VETTIGA tankar kring ämnet! Veronika tack för att du tar upp det svåra i att diskutera något så otroligt brett och stort som islam. Samma som om man börjar tala om kristendom när en präst inom en viss kristen riktning gjort något fel. De är fortfarande människor och bland människor finns det mycket rötägg.

det har verkligen varit en fantastisk diskussion här. Vill också påpeka att när jag menar att ingen vågar kritisera islam så syftar jag inte på rasisterna. Jag efterlyser ju seriösa diskussioner från feminister, vänsterpersoner osv

Jag rekommenderar dokumentären "Bakom slöjan i Saudiarabien". Blev förtvivlad när jag såg den. Det är en americansk/arabisk tjej som åker till sitt hemland för att visa hur det är där och har filmteam med sig och gör intervjuer med regering och andra människor, vart hon än går måste hon ha en MAN med sig (hon får inte vistas nånstans själv) och vara klädd i burka.. Kolla på den! tappar hakan.

Anonym 11.22 –

Om du menar dokumentären Women of the Holy Kingdom (försökte hitta om det var samma, men verkar så) så är den gjord av en Pakistansk/Kanadensisk dokumentärfilmare. sharmeen Obaid-Chinoy är helt underbar och har jobbat mycket med just kvinnor och islam. Hon föddes i Pakistan så hon har också direkt erfarenhet av islam, tillskillnad från många andra.

Finns fler dokumentärer av henne, rekommenderar varmt! En förebild den kvinnan tycker jag!

LD det kanske är svårt för dessa personer eftersom de vill föra en sansad diskussion utan dömande generaliseringar men inser att den kunskapen som detta faktiskt kräver inte är något man läser sig till i aftonbladet etc. Det krävas ju att man har en kunskap om feminism, politik, islam (olika tolkningar) samt av muslimer som heterogen grupp. Bara för att man råkar vara född i en muslimsk kontext gör ju inte att man blir expert på allt som har med islam att göra heller.

Tänka sig att du alltid lyckas få ner allt så himla bra i text medan mina tankar fortfarande strular och låter konstiga i huvudet!

Så underbart, tack för bra läsning! :love::-d

Nu blir jag upprörd och ledsen. Du skriver om heder som ett uttryck som finns i islam. NEJ! jag mailar dig nu en tio sidor lång rapport skriven på ämnet, av mig själv, där jag beskriver hedersvåld. DET tycker jag du kan skriva om. och jag kommer märka mailet med "rapport om hedersvåld" så du verkligen läser just det mailet.

tack för mig!

mvh feministsyster som är upprörd över att vis kvinna (du) visar okunskap i detta ämne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *