Kategorier
diskussion & debatt

Jag älskar diskussioner!

Elaine svarar på mitt inlägg samt kommentarerna i hennes eget. Hon menar att kritiken handlar om saker folk gör och inte det de är och jag håller med om att det är en skillnad. Och jag håller med om att det inte behöver tas så allvarligt hela tiden och att det inte är hela världen […]

Elaine svarar på mitt inlägg samt kommentarerna i hennes eget. Hon menar att kritiken handlar om saker folk gör och inte det de är och jag håller med om att det är en skillnad. Och jag håller med om att det inte behöver tas så allvarligt hela tiden och att det inte är hela världen om man kritiserar sådana här ganska små saker. Jag håller även med om att det är skillnad på att rikta sig till en grupp (som i det här fallet kvinnor som gör plutmunnar) och på att rikta sig till enskilda individer.

Man får kanske fråga sig själv vad som är syftet när man kritiserar olika företeelser och framförallt hur man för fram det. Man får vara uppmärksam på att man inte gör sig rolig på någons bekostnad. Och framförallt vilket håll man sparkar åt. Det är ju så enkelt att peka ut en viss typ av tjejer, speciellt eftersom att vi systematiskt hjärntvättats till att tro att tjejiga intressen som utseende, smink osv är lite (eller ganska mycket) sämre. Då blir det lättare att se ner på tjejer som ”bara” bryr sig om sånt och som med all tydlighet visar upp det på bild. Titta vilka tragiska tjejer hahaha så patetisk är minsann inte jag.

elaine tar till sig

Jag skulle aldrig påstå att just Elaine aktivt sysslar med dubbelbestraffning. Känner man Elaine så vet man det liksom. Har man följt hennes blogg så har man säkert märkt det också. Däremot så blir det tyvärr så det förmodligen upplevs av mottagaren (den som känner sig träffad); en slags bestraffning. Och unga tjejer har ofta så mycket annat skit att battla med och så kommer vi ”klokare” kvinnor som minsann fattat lite mer och får dem att känna sig dumma. Även om inte det är syftet.

Mitt inlägg är lika riktat åt mig själv som åt min (och Elaines) publik. Jag är verkligen inte mycket bättre själv, men jag jobbar på den biten.

plutläpp

(Obs: Vill påminna om tonen både här och där, Elaine är min kompis och jag vill inte skapa dålig stämning i hennes kommentarsfält. Att jag vågar haka på debatten på motsatt sida är för att jag litar på att ni diskuterar på samma nivå som här; sakligt och respektfullt. Kram på er!)

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

12 svar på ”Jag älskar diskussioner!”

”Jag skulle aldrig påstå att just Elaine aktivt sysslar med dubbelbestraffning. Känner man Elaine så vet man det liksom.”

Jag tänker att det är ju inte så olikt argumentet att ”Känner man Kalle så vet man att han inte menar något illa och egentligen inte är ett förtryckande gubbslem”

Det vi gör är ju det vi gör. Det får konsekvenser, ibland utöver vad vi avsett. Själv upplever jag att det måste gå att kritisera såväl kvinnor som män. Helst på grupp- och strukturnivå, men ibland även på individnivå.

Vi är alla ansvariga för det samhälle vi skapar!

Hahahaha alltså de här bilderna du har lagt upp på dig själv i plutmunspose… förlåt men jag kan inte sluta skratta! Brukar inte ens reagera i vanliga fall, men eftersom du aldrig tar såna här bilder annars blev det så tydligt nu hur löjligt det faktiskt ser ut. Jag håller med dig om att man inte ska skratta på tjejers bekostnad, men lite kul (och sorligt) är det ju, vilka konstiga grejer samhället får oss att göra… Men men, det finns ju manliga stereotyper som är jävligt töntiga också, vi borde skratta oftare åt dom 😉 http://www.genusfotografen.se/?p=1457

När jag läste hennes inlägg och svarsinlägg så fick jag en känsla av att hon inte hade läst igenom allt en extra gång utan skrivit allt i affekt och sedan bara postat det. Huruvida detta är sant eller inte vet jag inte.
Men jag skrev i alla fall ett blogginlägg http://tetriminos.blogspot.se/2013/09/vi-maste-prata.html där jag listade lite saker som hon faktiskt sa i sina inlägg. För er som inte vill läsa mitt inlägg kan jag säga att hon säger att hon tycker att människor som plutar med läpparna ser vanställda, patetiska, sorgliga och förjävliga ut på bilderna. I sitt försvarsinlägg kallar hon sedan de som blev arga för offerkoftor.
Jag kan verkligen förstå att människor blev arga och reagerade som de gjorde.

Problemet för mig var inte att det förs en debatt om huruvida en pose är fin eller inte, problemet är att Elaine i egenskap av storbloggare kommenterar ett foto på en privatperson som driver en liten blogg med orden ”men vad har hon gjort med sina LÄPPAR?! Varför gör vackra kvinnor så?” Sedan gömmer hon sig bakom argumentet ”jag uttrycker bara min åsikt” , i trygghet på sin egen storblogg…
Istället borde hon reflektera över varför hon anser sig ha rätt att uttala sig på det sättet om en kvinnas utseende… Ska man hårddra det kunde hon egentligen lika gärna kommenterat en överviktig persons foto med att hon inte förstår varför den personen inte anstränger sig för att gå ner i vikt…

[…] Natashja sätter punkt för plutmunsdiskussionen himla bra här. Helt off topic och förmodligen provocerande, men det skiter jag i för det är inte när jag säger: Natashja är jävligt snygg på bilden. Men hon gör ju en plutmun Elaine, fy fan vilken dubbelmoral du har! Nu är patriarkatet där igen och du är en sexist som uppmuntrar kvinnor att se dumma ut! Lugna ner dig! Det där är ingen plutmun, det är en puss. Stooor skillnad! Och pussen är till mig, helt klart. […]

Detta är ett av de mest svåröverkommliga problemen, att kunna diskutera den här typen av strukturer utan att individer _I_ strukturen blir skambelagda. Det känns liksom som hur en än gör så blir det STOR risk för att hela debatten slår fel och det är så himla dumt. Vi måste kunna prata om sånt här med. Tycker det är så himla bra att du och Elaine kan ta i det här utan att det blir en hata-på-varandra-känsla.

Fast att kritisera just plutmunnar är kanske inte så jävla relevant? Alltså jag fattar grejen med att kritisera typ sminkande och rakning och utseendefixering överlag som är en grej som typ alla kvinnor gör. Men att gå in och specifikt kritisera typ plutmunnar eller korta kjolar eller liknande samtidigt som en ställer sig totalt oproblematisk till ”smakfullt” utseendefixande för ju ingenting gott med sig. Då är det ju typ slut-shaming nästan.

Jag tycker att plutmunnar är fult. Men jag kan tänka att kvinnor som är födda med små läppar gör det för att de skämms för att de har små läppar och det ligger i deras isue med sig själva.
Jag däremot har stora läppar och skulle aldrig göra så för jag tycker att mina stora läppar är för stora och jag vill inte att de ska bli större och det är min grej med mig själv som jag har problem med.
Läppar, svårt att vara nöjd med helt enkelt. Oavsett de är stora eller små.

Eftersom att frågan uppkommer hos flera med ”VARFÖR plutar tjejer med läpparna, är det sexigt? Är det för att man vill ha plutande läppar och gör ett gott försök till att få det att se naturligt ut?” osv osv. Eller så är det inte något av det, något helt annat.

Jag kommer själv ihåg varför jag ständigt putade med mina läppar så fort en kamera kom fram, det var mitt ENDA vis att bli bra på en bild. Jag fick mitt ansikte ”format” på ett helt annat vis och blev betydligt ”bättre” på bild. Yes, jag har/är alltid varit oerhört osäker på mitt utseende och man fick ju extra press att bli bra på en bild som man visste skulle komma upp på nätet där alla såg än.

Det jag försöker säga (förmodligen lite obegripligt) är att man kanske inte gör det just för att få plutande läppar, utan för man rent allmänt blir bättre på bild (i huvudet på sig själv).
Så har det varit för mig i alla fall. Tror att många tjejer gör det av exakt samma anledning.

så, plutande läppar behöver nödvändigtvis inte vara för att FÅ plutande läppar, utan en osäkerhet man gör för att bli bättre på bild.

Hoppas min sida av det kunde vara till någon hjälp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *