Kategorier
diskussion & debatt

Jag är inget jävla vederbörande!

Lite andra könsneutrala ord man använder om personer då rå. Ord jag givetvis utgår från att henmotståndarna aldrig aldrig aldrig någonsin använder. Syskon Förälder Kusin Du Jag Vederbörande Person Denne Någon De Dem Människa Nej, jag tror inte att hen kommer lösa några könsklyftor eller göra världen mer jämställd. Det är heller inte poängen med […]

Lite andra könsneutrala ord man använder om personer då rå. Ord jag givetvis utgår från att henmotståndarna aldrig aldrig aldrig någonsin använder.

Syskon
Förälder
Kusin
Du
Jag
Vederbörande
Person
Denne
Någon
De
Dem
Människa

Nej, jag tror inte att hen kommer lösa några könsklyftor eller göra världen mer jämställd. Det är heller inte poängen med ordet. Poängen är heller inte att det ska ersätta hon, han, du eller ni utan att det ska vara ett komplement. Det här har jag ju redan förklarat dock, flera gånger.

Egentligen är det här en ickediskussion eftersom att det inte sitter nån styrelse nånstans och bestämmer vilka ord som får eller inte får användas, svenska språket förändras med oss som använder det. Och hen används, alltså finns det redan. Jag använder det inte speciellt ofta, men i text så är det oerhört användbart. Ord som vederbörande och denne kan bli alldeles för formellt och i längre texter där det upprepas så försvinner det vardagliga flytet.

Ingen är tvungen att använda det. Inte jag, inte du, inte nån annan. Lika lite som en är tvungen att använda ordet ”anus” eller nåt annat som rullar fel i munnen.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Jag är inget jävla vederbörande!”

Om andra ord: Märkte nu att du skrev "en" där många använder "man". Jag har många genusvänner (klasskamrater) som också gör det skiftet… men jag ändrar, i text då jag hinner tänka i den till skillnad från i talspråk, andra meningsbyggnader och utesluter man/en… Det är väldigt enkelt, nu har jag gjort det sedan i maj ungefär och låter helt enkelt bli. Varför "en" inte funkar enligt mig är för att det fortfarande är en generalisering och distansering från mig själv och vad jag själv tycker/gör/osv: en generalisering om människor i allmänhet. "En kan ju inte göra så!" är bara hälften så illa som "man kan ju inte göra så!" men fortfarande illa enligt mig. 🙂

Kan inte du skriva mer om LCHF? Tänkte eftersom att du kör det och att det är så mycket debatt om det nu, senast i Nyhetsmorgon imorse och Efter tio förra veckan. Själv är jag nyfrälst LCHF:are, tänk att gå MÄTT liksom och samtidigt rasa i vikt. Mår så bra. Men problemet; ingen fattar. Alla är skeptiska. Ännu ett ämne där folk vägrar att ta emot kunskap och fakta.

Jag håller inte med, för mig är hen visst ett verktyg för att göra världen mer jämställd. Förvisso ett litet verktyg för en liten åtgärd med en liten effekt. Men att göra språket mer jämställt är ändå en effekt. Att han inte ständigt ska vara norm i officiella texter, tex lagtexter och informationstexter från myndigheter skulle jag se som ett stort steg!

Hej alla kvinniskor!

Kvinniska borde det heta 😉 Så har vi delat upp människa och kvinniska i två kön, han och hon.

Visste inte heller så mycket om ordet hen, men anser det vara mycket användbart i text, speciellt hemtentor där bara ett visst antal tecken är angivet. Praktiskt ord då en sparar tecken, om man har ont om tecken är det väll bara att skriva ut han och hon, eller människa, individen. I lagtext där det står han(som om han vore normen, måste som man kännas oerhört diskriminerande att användas i lagtext, då kan man lika gärna skriva hun/hen)

Där jag kommer ifrån uttalar vi hen med att ha en lågton/djup ton på e, alltså en betoning på e. Endel uttalar det "henn"/"hän", men jag säger "h-e-n". Många tycker hen är början på henne, men det beror ju på HUR man uttalar ordet vilket är dialektalt.

Skulle nog aldrig använda ordet i tal men i TEXT är det utmärkt!! 😀 :love:

Kan du inte skriva om uppfostran!? Både om flickor och pojkar. I barna år och i tonår!

Eller om 70tals feminisimen?

Du är grymt bra LD!!! Stå på dig!

Något som tappats bort i den här diskussionen är att hen är ett oumbärligt pronomen för alla de som inte identifierar sig som antingen kvinna eller man. Vad alla henmotståndare föreslår att de ska kalla sig istället vore intressant att få höra. Eller nej, jag glömde. De vet inte om att intersex/queer/transpersoner existerar.

Vad som har tappats bort i den här diskussionen är att hen är ett oumbärligt pronomen för alla de som inte identifierar sig som man eller kvinna. Det vore intressant att höra vad alla henmotståndare föreslår att de ska kalla sig. Eller nej, jag glömde. De vet inte om att intersex/queer/transpersoner existerar.

Jag måste erkänna att jag blir lite ledsen när jag läst alla kommentarer de sista dagarna på Anithas blogg. Genus är viktigt för mig, det blev det när jag fick barn och började fundera över vilka förutsättningar jag ville att min dotter skulle ha. Jag vill inte bli kalllad genusmupp osv osv. Vafan jag är ju bara en vanlig människa som bryr mig om mitt barn.

Frågade mitt barn (2,5) här om dagen: "Vad tror du att du får för syskon då? En lillasyster eller lillebror?" (jag är höggravid med BF om 4 v.) "Mamma, jag tror det blir en lillabryster".

Barn är innovativa!

jag KAN inte förstå upprördheten. som du skriver, ANVÄND det inte då om du inte gillar det. Ord som hamnar i ordlistan är ingen lag, bara verktyg. Och det finns väl värre saker än "hen" jag skulle kunna kalla någons barn?

och får jag höra "genusanhängare vill trycka ner det här i halsen…" en gång till så spyr jag nog.

Jag tror "hen" kan vara viktigt på olika sätt för många. Personligen älskar jag det för att det är ett finger i röven på alla som är så jävla könsfixerade. "Är det en tjej eller kille som ska börja imorgon?". "Var det en tjej eller kille som sa så?" "Det måste ha varit en kvinna som fattade det slutet".

När någon kommenterade under signaturen "en hen" i Anithas blogg och refererade till sig själv som förskollärare var det inte förrän i mitten av texten som jag började spekulera i att det faktiskt kan vara en man som skriver. Jag märkte själv hur jag reagerade fram och tillbaka och slets mellan känslor när jag tänkte "man?/kvinna?", "man?/kvinna?"..

Det är en viktig påminnelse om att vi gör otrolig skillnad på könen och jag älskar att det väcker debatt! Synd att Anitha är så otroligt bakåtsträvande och inte fattar att hon gång på gång gör bort sig.

Tycker HEN är ett fruktansvärt bra ord att använda om man har frågor om speciellt barn och deras beteenden och så vill man ha svar som inte är färgade av förväntningar på pojke/flicka för det inte är relevant i sammanhanget.

Eller om man själv ställer en fråga och inte vet om man ska skriva hon/han- HEN!

MYCKET användbart!

Sandra Hila. Måste ord vara snygga? Säger man ett ord, vilket som helst, tillräckligt många gånger så låter det skitskumt tillslut. Och som sagt, det handlar inte om att avköna folk. Man kan aldrig göra någon till ett ickekön liksom. Har du inte läst inlägget där LD förklarar väldigt tydligt varför "hen" är smidigt att använda?

Och som sagt, vill du inte använda det, så gör inte det! Så enkelt är det. Men de som har ett behov av att använda ordet "hen" måste få göra det utan att bli kallade för både det ena och det andra.

Jag skrev det faktiskt i min blogg idag! Woho!

"Det är alltid lättare att gömma sig bakom en sur min och "det är inget, fatta". Så när personen vågar öppna upp sig och berätta vad som gjorde hen arg, ledsen, sårad eller besviken är det viktigt att känslorna bemöts med respekt."

Istället för att ha skrivit henne/honom. SÅ mycket lättare.

För övrigt känner jag ofta att du kastar pärlor åt svin, om du förstår vad jag menar.

Sandra Hila: På vilket sätt avkönar man folk genom att använda ett könsneutralt pronomen i lägen där könet är okänt/oklart/oväsentligt?

Få säger "Jag ska hem till min mamma. Hen är sjuk". I vissa lägen är det ju jättepraktiskt: "Vi söker en receptionist. Hen ska ha goda datorkunskaper och kkoka gott kaffe." Tar ett sådant användande av ordet ifrån dig och andra sin rätt att vara man/kvinna?

Huruvida ordet är fint eller fult är ju helt irrelevant. Jag tycker t ex att mullvad är ett fult ord.

Jag ser hen bara som ett ord för barn. Så att de så långt som möjligt ska slippa stoppa/stoppas in i fack, utan istället få möjlighet att utvecklas förutsättningslöst. Därför förstår jag inte det rabalder som ordet skapat. Tycker snanare att hen-debatten öppnar upp för en reflektion över könssteroeotyper, och som sådan inte kan medföra annat än positivt.

Och vet ni när "hen" är fruktansvärt användbart? När man inte VET könet på någon! Typ "Ja, Sofia skulle ta med nån. Hen skulle komma lite senare dock." t ex. Magiskt enkelt istället för "Han eller hon"!

Caroline: Även om mitt exempel inte var perfekt kan du eventuellt förstå min poäng om du använder din fantasi lite. Skulle texten vara aningen längre kan det bli tjatigt och krångligt att skriva förbi pronomenet.

Vi är könsfixerade. Jag är en kvinna som bara blir kär i män. När det gäller kärlek och sex är det bara män som gäller för mig. Och jag tror det är en stor orsak till varför man vill veta könet på folk. Exempelvis, vi får en ny medarbetare imorgon. Är det en kille? Och är han snygg? 🙂

använd ni det, men bli inte sura när folk höjer på ögonbrynen eller skrattar åt tramset. det har ju ingen funktion som komplement för det finns redan ord man kan använda när man inte vet kön, att ni inte gillar denne som faktiskt är ett ord får stå för er. sedan brukar ju inte ord komma in i svenska akademins ordlista för att ett gäng feminister använder ordet. så lycka till lol

Caroline kan inte låta bli att skratta åt din trångsynthet, ja det var ett sämre exempel på "hen"-användning som togs upp av Tobera. Men nog förstod du väl poängen? Jag hade tex inte valt att skriva som du skrev heller, "som" lät stilistiskt fel, jag hade skrivit "du" – också ett läskigt könsneutralt ord 😉

Elin, nej och ett gäng feminister några hundratals år tillbaka i tiden gjorde inte heller att vi fick kvinnlig rösträtt till slut… suck.

"J

2012-02-02 ♥ 12:32:27

Jag tror "hen" kan vara viktigt på olika sätt för många. Personligen älskar jag det för att det är ett finger i röven på alla som är så jävla könsfixerade. "Är det en tjej eller kille som ska börja imorgon?". "Var det en tjej eller kille som sa så?" "Det måste ha varit en kvinna som fattade det slutet".

När någon kommenterade under signaturen "en hen" i Anithas blogg och refererade till sig själv som förskollärare var det inte förrän i mitten av texten som jag började spekulera i att det faktiskt kan vara en man som skriver. Jag märkte själv hur jag reagerade fram och tillbaka och slets mellan känslor när jag tänkte "man?/kvinna?", "man?/kvinna?"..

Det är en viktig påminnelse om att vi gör otrolig skillnad på könen och jag älskar att det väcker debatt! Synd att Anitha är så otroligt bakåtsträvande och inte fattar att hon gång på gång gör bort sig."

Skäms på dig "J" som exkluderar vissa handikappade ur din text. "Ett finger i röven". Det är som att säga "En spark på kuken" och exkludera kuklösa människor/kvinnerskor, eller "en näve i fittan" och exkludera fittlösa kvinnerskor/människor!

Tänk på att det finns en liten minoritet som föds med ihopväxt ändtarmsöppning och således inte kan få ett finger i röven, om än det var symboliskt menat. Visst utförs operationer för att öppna upp ändtarmen igen, men att nämna ett finger i röven kan vara en smärtsam påminnelse om det dessa individer gått igenom.

Tänk efter innan du skriver nästa gång så att du inte trampar på tårna.

Nu tror jag inte att majoriteten önskar sig ett finger i röven, men jag hoppas att du förstår min poäng och jag är säker på att din text egentligen inte var illa menad, men det kan vara bra att bli påmind ibland.

Om du inte är en vederbörande så är du alltså en hen. Snacka om att använda skällsord om sig själv. Hen blir ju ett skällsord när man vet könet och ändå använder ord som vederbörande eller hen.

Svar:
Hen är lika mycket ett skällsord som ”förälder” eller ”barn”. Två ord som är lika könsneutrala som hen med andra ord.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *