Kategorier
diskussion & debatt

Jag har ett vilddjur hemma

Utekatter. Vilken jävla idé. snusförnuftig: ”Jamen herregud, katten är ju ett VILDDJUR som måste få vara i sin naturliga miljö!” …eh? Vilddjur? Ja ungefär som hunden, kon eller hästen då menar du eller? Att just katten är det djur som domestikerats LÄNGST av de djur vi har spelar ingen roll? Och naturliga miljö? *tittar ut […]

Utekatter. Vilken jävla idé.

snusförnuftig: ”Jamen herregud, katten är ju ett VILDDJUR som måste få vara i sin naturliga miljö!”

…eh? Vilddjur? Ja ungefär som hunden, kon eller hästen då menar du eller? Att just katten är det djur som domestikerats LÄNGST av de djur vi har spelar ingen roll? Och naturliga miljö? *tittar ut genom fönstret* menar du asfalten? Trottoaren? Bilvägen? Ska vi tala om naturlig miljö kan vi kanske tänka på afrika, men Sveriges samhälle år 2009 känns inte som en naturlig miljö för nåt djur.

Men ok, jag kan köpa att man – OM man bor på landet – släpper ut sina katter. (Människor som släpper ut dem i stadsmiljö är idioter) Även om det bästa för katten är att hållas inne med tanke på alla faror som lurar ute. Man skulle ju aldrig få för sig att släppa ut sin hund vind för våg.

Nej, jag skulle aldrig få för mig att släppa ut mina pälsklingar. *tittar på fåntrattarna som antagligen inte skulle överleva en minut utan mig*

Dessutom så har jag respekt för mina medmänniskor som inte vill ha sin balkong/garage/veranda/tomt eller bil/utemöbler/sandlåda/barnvagnar osv nedpissade, nedskitna och sönderklösta.

(sänder en kärleksfull tanke till grannkäringen som tar ut sin Cornish Rex i koppel varje dag)

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Jag har ett vilddjur hemma”

Bra sagt!!!

Vi har en liten katt här hemma, en liten Daisy och jag kan lova att hon skulle dö på fläcken om hon tog sig ut…

Visst sitter hon och "smyger" på fåglarna utanför, MEN hon nästan dör bara jag öppnar upp balkongdörren och hon hör allt liv utanför som bilar, maskiner, fåglar, barn, cyklar, tutor etc…

Varför skaffa husdjur om du ändå ska "kasta ut" dom liksom?

Håller med om att det är idioti att släppa ut katter om man inte bor på landet. Inte bara det, det är synnerligen hänsynslöst. Att jämföra med att släppa ut en hund håller dock inte riktigt.

Testade för övrigt ett av dina recept igår, någon pastagratäng. Helt ok, tackar.

när jag bodde i Trollhättan rätt centralt hade jag aldrig katterna ute!!

vågade inte och sen ville jag inte.

För människor och barn där jag bodde va elaka mot katter såg flera gånger ungar som jaga katter mm.

även tonåringar.

Men förra året flytta jag ut på landet.

och nu får dom vara ute!

men dom kommer alltid in på kvällen och sen är dom inne över natten!

jag är en riktig hönsmamma när det gäller mina djur. 🙂

dom är ju min familj! 🙂

Hej!

Nu har jag läst din blogg i ett par dagar och den blir bara mer och mer intressant för varje inlägg jag läser. Jag var inne en sväng på din gamla blogg också och hittade tipsen om hudvård som jag genast skrev ner för mig själv. Någon honung har jag inte hemma för tillfället men den lär provas. Olivoljan var ja septisk mot men tänkte att jag provar den i alla fall.

Det jag tänkte var att huden i ansiktet säkert kommer att bli fet av den och kännas oljig. Men det gör den inte!! Känns bara skönt och mjukt ju! Så jag vill bara tacka för tipsen. Ska läsa vidare 🙂

Katter är mer självständiga eftersom de inte är flockdjur. Hundar klarar sig inte själv på samma sätt. Sedan, kanske för att de är flockdjur, är de individuellt dummare, oftast. Jämför man en katt mot fem hundar för att kompensera blir det ju jättefel ändå. Hellre en lösspringande katt än fem hundar. HUndar har inte riktigt det fingerspitzgefühl eller den finmotorik, katter oftast uppvisar..

tycker du har helt fel och det är upp var och en om man vill släppa ut sina katter. min katt skulle bli galen om jag låste in honom i huset och ändå bor jag inte på landet, han klarar sig ändå ute!

Det handlar till stor del om hänsyn till andra. Framför allt illa är du om du inte kastrerat katten. Även detta en uppfostringssak; är han van att vara ute kräver djuret det. Om inte, så brukar det vara föga problem.

HALLELUUUJAAH!

jag håller med dig till fullo! okej om du bor på landet där det inte finns samma faror som här hemma i stan. nej för fan, mina älsklingarna ska hållas inne i det trygga och dom verkar inte fara illa av det. visst dom har varit ute i koppel några gånger men då upplevde jag dom mer som fega små gryn och dom höll sig till "mamma" mest hela tiden och vrålade, haha!

Vi hade min katt inne de första månaderna jag släppte ut henne i koppel ibland bara. Men ja vad ska jag säga. Jag tycker att det är skit äckligt med kattlåda inne. och min kisse funkar utmärkt ute. hon har reflex halsband och hon lämnar oftast inte tomten. Hon är ganska feg.

Att ha katter utomhus i stadsmiljö är bland det värsta jag vet.

Förstår inte hur man kan utsätta sina djur för den livsfaran, katter är jägare, och vad kan man jaga i en stad undrar jag? Bättre att ge dom den stimuleringen inomhus i sådanafall, förstår man inte sådant så ska man bannemig inte ha djur, tycker man att en kattlåda är äcklig så borde man kanske överväga det innan man väljer att ta hand om en katt. Även utekatter kan behöva gå på lådan emellanåt.

Jag håller med. Vi har fyra kissar här hemma, tre av de skulle skita ner sig fullständigt av rädsla om de släpptes ut själva att springa som de vill. De trivs på håll att sitta och titta ut genom fönstret eller på balkongen och titta på människor men väl på bar mark gömmer de sig. Och jag vill inte att det ska hända mina kissar något eller att de ska kissa hemma hos någon annan så jag har de inne i lägenheten om jag inte tar ut de i koppel. Det känns säkrast så.

jag vet inget om hundar eller katter eller hur de egentligen funkar, eftersom jag har 2 cornishar. de är ju inte riktigt som katter brukar vara ;). och de skulle inte klara sig en minut ute på egen hand i stadsmiljö. inte den ena iaf; han skulle glatt hoppa in i en sopbil/springa in i någons förråd vars dörr just håller på att stängas/leka med jordgetingar/busa med en bil/se en fjäril på andra sidan vägen & dumrusa efter den. så vi får dras med ett jam-jam-jaaaaamande non stop de dagar det är soligt ute, tyvärr. det är hjärtskärande, men jag kan inget annat göra. jag har testat att låta honom leka av sig ute i koppel en stund varje dag (läs: stå & hålla i ett koppel med en katt uppe i ett träd), men det gör bara innejamandet värre. så snart vi får råd med sommarstuga kommer de få följa med dit på helgerna & leka i skogen, men innan dess håller jag de bäst vid liv genom att hålla de inomhus.

Jag skiter faktiskt i katterna, det är bara ett gupp i vägen, men däremot så är det respektlöst att släppa ut sina katter i tätbebyggt område "men min katt måste få gu ut" ja men flytta då eller låt bli att skaffa katt när du bor så att den springer och skiter och pissar på andras saker och i andra trädgårgar.

Vill du ha en utekatt, flytta ut på landet.

"Jag tycker att det är skit äckligt med kattlåda inne."

Vad fan?!?!

Då skaffar man inte katt!

Likaså att klarar du inte av att plocka upp din hunds bajs, ja då skaffar du inte hund.

Kan du inte trafikregler, då cyklar du inte inne i stan!

Håller med till fullo! Klart som fan att katter mår bra inne, om man gör på rätt vis.

Men skillnaden mellan katter och hundar är att hundar lägger man pengar på, katter ska vara billiga. Helst ska de inte kosta något alls i inköp, de ska vara gratis.

Om man har pengar till att köpa leksaker och grejer till katterna, och har tid att ägna åt dom, klart som fan att de mår bra inne.

Men det är ju det som är problemet, folk vill inte lägga tid och pengar på katter, de är inte lika mycket värda som exv. hundar.

Hur många katter är försäkrade i förhållande till hundar exempelvis? Vaccinerade?

Tycker dom som släpper ut sina katter i tätorter iallafall kan försäkra katterna, men det är väl tveksamt att de är.

Att vanliga huskatter inte skulle passa som innekatter är bullshit. Vad har de för vild gen som gör att de inte kan vara innekatter? Eller vad har raskatter för lat-gen? De är katter allihopa, klart som fan att alla kan vara innekatter.

Min ena katt blev dräktig när hon var tre år (utekatt såklart) och hon bodde vis den tiden vid min mor, men mamma ville inte ha kattungar, så jag tog hem henne till mig och dåvarande pojkvännen. I en etta. En etta! Detta var då en sk. "vildkatt" som varit utekatt ända sedan födseln i princip, i tre år alltså. Med undantag när hon var runt ett år och bodde med mig i huset som jag då bodde i själv, då var hon innekatt i några månader, men det var i ett helt hus. Nu skulle hon bo med två människor och en massa katt ungar i en etta. Stackars katt!

Det som var konstigast var att hon stortrivdes. Har aldrig sett en lyckligare katt. Vi ville dessutom inte ha katterna i "rummet" så det var för de mesta stängt, de fick vara där ibland när vi var hemma, så min katt Wilma och 5 (!)kattungar

fick klara sig med utrymmet i köket och hallen, och i garderoben (som var en hyfsat stor garderob, man kunde gå in i den, gav någon extra kvadratmeter).

Men de trivdes ypperligt.

När kattungarna var 12v så flyttade fyra av dom. Wilma kastrerades och den kattungen som var kvar blev kastrerad så fort hon fick för veterinären (som inte kastrerade förrän 8 mån).

Sedan var de utekatter en vända medans jag och dåvarande pojkvännen bodde i hus, då vi bodde i ett lugnt villaområde. Självklart försäkrade! Annars skulle jag aldrig i hela mitt liv vågat släppa ut dem.

Sedan flyttade jag ifrån pojkvännen, och då fick kissarna bli innekatter igen. Inga problem.

Förutom den yngsta katten som var världens vilding, men hon var ju ungkatt, de är ju lite galna.

Sedan flyttade jag till en etta igen och då ville jag inte stänga in dem i en liten etta igen, spec inte med den vilda lilla, så då fick de flytta till min mor som bor långt utepå landet.

Den äldsta har nu dock flyttat till en kompis, i en etta, och hon trivs ypperligt igen.

Det är iallafall en katt som trivs allra bäst som innekatt!

Hej .. superfin blogg 🙂

är du duktig på att göra en design till en blogg, skulle du i så fall kunna hjälpa mig? Vill ah en ny somrig design i ljusrosa,ljusblå o sen citron/gröngul.. vore jättesnällt 🙂

kramkram

TACK GUD att det finns någon mer som tänker som jag! Bråkar med alla 40+ om att mina katter inte får gå ut… Stackars dem! Ja, stackars dem när de släpar sig hem med däckspår över ryggen, råttgift i magen och blyhagel i skallen…

Mmmmm bor i ett typiskt barnområde där det bor mest barnfamiljer. Konstigt nog finns det mängder av utekatter här! Har en jättefin lekpark på andra sidan om mitt staket (bor i radhus) men Ella får INTE leka i sandlådan. Varje gång vi är i lekparken måste jag ta bort kattskit, och det är fan inte roligt! Snacka om äckligt! ryser

katter är också det minst "avlade" husdjuret av dom du räknade upp (dom va lixom perfekta från början kan man säga)dom började avlas relativt sent på samma sätt som tex hundar. Nu säger jag inte att det är nått fel på innekatter, dom kan gott va inne och va nöjda och glada.(bara en skada jag har som gammal djurvårdare)

PS du har en underbar blogg

lindberg — jo hundar är ju lite dummare, men om du varit utomlands nån gång så ser du att de klarar sig lika bra som katterna. I t.ex grekland så låter man sina hundar springa fritt (nu tänker jag inte på vildhundarna även fast de också visar att det går)

cilla – precis som lindberg påpekar så är det en uppfostringsfråga. Släpper du aldrig ut katten så finns det inget behov. Dessutom är det din uppgift som ägare att ge ditt djur stimulans så att det inte blir uttråkat alt. ta ut katten i koppel.

lady Humpalot — jag har bara haft bondkatter och de har varit innekatter allihopa. Går hur bra som helst. Men visst är avlade katter lite slöare generellt. Men som jag sa — man får se till att ge dem den stimulans de behöver.

elli – att du tycker lådan är äcklig är inget argument. Då skaffar man inte katt alt. så får du rasta katten flera gånger om dagen i koppel som man gör med hundar.

tessan aj äm avundsjuk! Jag vill ha en cornish. De hårar inte ner så jävligt heller va?

jag orkar inte läsa igenom alla kommentarer, men jag håller inte med.

Jag tycker att man är en idiot om man skaffar katt om man inte har möjlighet att släppa ut den (=Bor på landet). Fruktansvärt djurplågeri verkligen.

Hundar, samma sak.

Andra "burdjur" borde inte ens vara lagligt att ha.

Du skulle aldrig falla mig in att släppa ut mina katter i vårt bostadsområde. Det känns fel, de kan ju bli påkörda, torterade av elaka människor som inte respekterar djurens liv osv.

Jag skulle aldrig kunna vara kattägare tror jag, isf till innekatter. För fy fasen vad läbbigt att släppa ut sina älsklingar bara så där! Ser dagligen annonser om bortsprungna katter, de kan bli överkörda, misshandlade, påsatta… Huu! Nä, jag önskar verkligen att det fanns fler kattägare som höll sina darlings inomhus. Mycket för att jag är dödligt trött på kattbajs i mina rabatter och grusiga/leriga tassavtryck på min bil… 🙁

kiki, jag är beredd att hålla med dig. i alla fall min ena katt plågar vi ganska mycket genom att hålla honom inomhus, men som jag skriver ovan så har vi just nu inget val. tyvärr. jag tror inte han skulle må bra av att omplaceras heller, även om det skulle innebära att han kunde få gå ut ibland.

Lady:

Jag tycker bara det är ren logik att det är fel att förneka andra levande varelser att vara utomhus.

"De lider inte, de trivs." säger folk.

Och hur vet de det?

vad har katten att jämföra med?

Jag är verkligen helt övertygad om att man säger så för att inte må dåligt av det man håller på med.

Jo rent principiellt så håller jag med.

Men världen/naturen därute är inte en säker plats för en katt som domestikerats i 200 tusen år. (jo man har hittat tecken på att katten levt med oss så länge)

Men jag kan lova dig att jag inte säger att mina katter trivs för att jag inte ska må dåligt. jag mår inte ett dugg dåligt. Jag är övertygad om att deras bästa är att vara inne. Det är möjligt att jag skulle slänga ut dem om vi bodde på landet för MIN EGEN SKULL (slippa en massa jävla hår och att de lever rövare) men för deras skull så nej.

Sen ser man ganska så tydligt på ett djur om de mår bra eller inte.

Hittade din blogg via en annan blogg, som det brukar vara. Du är en intressant person.

Jag kunde inte hålla med dig mer om detta med ute/innekatter. Jag har länge varit medlem på ett kattforum och där är diskussionen alltid livlig angående utekatt vs innekatt.

Jag har själv två innekatter (en huskatt och en raskatt) som är födda och uppväxta inne. Jag har tagit ut dem i koppel, men raskatten visar tydligt sitt missnöje och vill inte vara ute alls. huskatten är nöjd i 10 minuter och vill sedan in igen. Att ha utekatt i stan är idioti, både för att katten kan bli instängd, stulen, överkörd – och för att de förstör saker. Man släpper inte sin hund lös vind för våg, varför ska man göra så med katter? De är tamdjur och stadsmiljö är inte deras naturliga miljö.

Att man sedan kan vara tryggare med utekatt på landet har jag delade åsikter om, för det är ju på landet som flest katter blir överkörda eller dödade av andra vilda djur – som faktiskt FINNS NATURLIGT i Sverige.

Otroligt vilka trångsynta och arroganta människor det finns. De borde beläggas med djurförbud.

Linn jag håller med!

Morsans katt Lisa fick man kasta ut, och sen hängde hon skrikandes vid fönstret tills hon blev insläppt. Hon följde t.o.m med en från rum till rum (fönster till fönster) och vrålade tills man tyckte synd om henne.

Sen dog hon. Förgiftad av nåt som de sprutar på åkern.

På landet.

De flesta jag känner som bor på landet (jag kömer ju själv därifrån) har katter som dött. Tagen av räven, drunknad i gödsel, överkörd, förgiftad, skadad, i slagsmål osv.

Nu har vi ingen katt, men däremot en kaninkille. Jag blir grymt irriterad när folk kallar mig djurplågare enbart för att han bor i bur! Självklart är det inte naturligt (tycker inte om det ordet, men hittar inget bättre) för djur att vara inlåsta, men i dagens samhälle skulle han dö direkt ute i det fria. På vilket sätt skulle det vara bättre för honom än ett liv tillsammans med två personer som älskar honom?

Sen ser jag verkligen ingen skillnad mellan att ha katt eller hund och att ha kanin. Många menar att buren gör det hela så mycket hemskare. Om man inte bor på landet och har sina djur lösa dygnet runt gissar jag att de får springa lika lite/mycket som vår kanin.

Äsch, nu har jag inte läst igenom alla kommentarer, så detta kanske har kommit upp redan, men skitsam.

Vore inte det bästa, rent principiellt i din värld, att inte ha någon katt alls? Katter trivs ju bäst ute, och eftersom man inte ska äta kött för att visa sin ståndpunkt, så borde man inte ha en innekatt heller då?

Har varit road av din blogg ett tag nu. Håller med ibland, tycker du är helt åt pipan ibland. 😀 Detta inlägg fick mej att nicka instämmande. Jag har själv två katter och den ena var en "utekatt" innan som hamnade hos mej av en slump, halvdöd, supermager, rädd, kall och hungrig. Att hon lever idag är ett under. Beror antagligen på att hon är inne, får mat, lek och kärlek.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *