Kategorier
diskussion & debatt

Jag har inga fördomar, jag hatar alla

Asså det här med fördomar. Är det inte lite småmärkligt med dessa människor som alltid vrålar ”Guuuu vad du är fördomsfull” så fort man har en åsikt? Det spelar liksom ingen roll vad det gäller. ”Jag tycker att Tingeling är ett knasigt namn””FÖRDOMSFULL!” ”Jag tycker att könsroller är förjävliga””FÖRDOMSFULL!” Det roliga är att det oftast […]

Asså det här med fördomar. Är det inte lite småmärkligt med dessa människor som alltid vrålar ”Guuuu vad du är fördomsfull” så fort man har en åsikt? Det spelar liksom ingen roll vad det gäller.

”Jag tycker att Tingeling är ett knasigt namn”
”FÖRDOMSFULL!”

”Jag tycker att könsroller är förjävliga”
”FÖRDOMSFULL!”

Det roliga är att det oftast kommer från människor som hävdar att ”män är män och kvinnor är kvinnor och så har det alltid varit” eller liknande.

Oftast med total brist på självinsikt när det kommer till deras egna fördomar.

För lets face it; Alla har fördomar. Du, jag, killen därborta, din morsa. Alla. Och de som påstår att de inte har det är oftast de som är mest tfördomsfulla av oss alla.

Det är först när man låter fördomarna styra som det är något fel med fördomarna. När dom liksom får stå över det sunda förnuftet. – Kattis

Jag har massvis med fördomar. Shit, jag låg och räknade igår och insåg att jag har nog tamejfan fördomar om allt.

Jag har fördomar om svarta, vita, svennar, blattar, amerikanare, romer, tyskar, kvinnor, män, tjocka, smala, unga morsor, fattiga, rika, outbildade, högutbildade, muslimer, stureplansbrats, plastikopererade…. ja shit, jag kan räkna i all evighet.

Vissa av mina fördomar skäms jag för och försöker aktivt motarbeta och förändra. Vissa tycker jag är skitroliga och vill nästan uppmuntra (typ att tyskar gillar korv och att svennar är lite snåla) (Va fan ha lite humor nu!) och vissa har jag antagligen inte ens upptäckt än.

Men att jag har en enskild åsikt som inte stämmer med din? Nej, det betyder inte att jag är fördomsfull.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Jag har inga fördomar, jag hatar alla”

Ja, alla har fördomar! Det är först när man låter fördomarna styra (så man verkligen inte KAN prata med utländsk 'för alla utländska är tjuvar') som det är något fel med fördomarna. När dom liksom får stå över det sunda förnuftet.

Jag tror inte jag har några fördomar jag skäms över, men dom kan ju ligga i dvala och blomma upp när jag minst anar det 😉

Och att folk skriker 'åhh fördomsfull' hela tiden är ju som när folk skriker 'åhh avundsjuk!!!!!!1' jämt..

Ordmissbruk!

Klokt sagt, jag har också tänkt på det. Man skaffar ju fördomar beroende på ens upplevelser, liksom. Eller vad man sett/hört. Det är ganska naturligt. Dock får man ju se till att det inte drabbar personen ifråga, man bör ju inte vara taskig mot tjocka/invandrare/ziggisar bara för att man har fördomar. 🙂 Men ibland är det ju svårt.

Fördomar – det e ju när man dömer påförhand, eller hur?

Då måste jag vara riktigt bra – för mina fördomar bekräftas hela tiden.

Tex. whitetrash – det syns långväg men vet de det själva?

Fördommar har alla. Tycker Kattis skrev rätt bra med

"Det är först när man låter fördomarna styra (så man verkligen inte KAN prata med utländsk 'för alla utländska är tjuvar') som det är något fel med fördomarna. När dom liksom får stå över det sunda förnuftet."

Kunde inte skrivit bättre själv för att få ut vad jag menade.

Var bara tvungen att kopiera den från tjuvlyssnat.se

Det verkar iaf gå in lite här och var att det inte finns några tjej- och killfärger. Tyckte att den var lite söt, undra om han fick den?

Lindex, Kalmar

En pojke ~7 står med sin mamma ~30 på underklädesavdelningen.

Pojken: Mamma jag vill ha den!

Pojken pekar på en rosa spets-bh.

Mamman: Nej, den är bara för tjejer.

Pojken: Men mamma, pojkar kan också ha rosa!

Mamman: Ja. Men inte den.

Pojken (skriker): Nu är du inte JÄMSTÄLLD mamma!

Det som stör mig mest i dagens samhälle,denna samtid som jag hatar och jag känner mig som en alien som inte passar in.Jo det är följande:Du får inte ha en stark åsikt om någonting,du ska vara lagom och du får absolut inte ifrågasätta eller kritisera någon för då är du avundsjuk!!!!!Det är helt jävla otroligt.Då är det ju helt omöjligt att fördöma någon eller något.Man är helt enkelt bara avundsjuk och så var den diskussionen avslutad.

Om man kommenterar ett blogginlägg och råkar vara av en annan åsikt än den som skrivit inlägget blir man ofta anklagad för att vara avundsjuk. Det är också märkligt. Man kan ju inte alltid hålla med alla om precis allt!

En helt annan fråga till dig än vad inlägget handlar om…

Du skrev innan att du skulle testa en ny blandning med nåt till ansiktet. Har du provat? Är nyfiken, då jag precis börjat att rengöra mitt ansikte med olja 🙂

När jag läste kunskapsfilosofi fick jag lära mig att fördomar och förförståelse är en förutsättning för att vi ens ska kunna interagera med våran omvärld. Ex: om jag inte har förförståelsen (fördomen) om att stolar går att sitta på kommer jag få lägga ned jävligt mycket tid med att undersöka om varenda enskilda stol jag vill sitta mig på faktiskt går att sitta på. Sedan finns det ju fördomar som är ogrundade och inte förankrade i verkligheten också… typ som att blondiner skulle vara dumma eller liknande. En förförståelse ska ju optimalt utgå från någonslags empiri.

Jag har fått höra att jag inte tillåter folk ha sina egna åsikter om jag inte håller med om någonting och säger emot.

Jag håller med dig också!

Jag trodde inte att jag hade så många fördomar, men när vi väl började prata om det i skolan och jag började fundera på min fördomar, eller vad jag tycker, då insåg jag att jag faktiskt har fördomar.

Bara för man har det måste man inte vara helt dum i huvudet!

alla har det, precis som du säger..! Det är människans natur!

Bra inlägg! 🙂

Kram

apan – nej det var inte jag. Det var nån annan stackars tjockis. :-d

jenny – eller hur?! Jag möter ofta det dumma påståendet när jag argumenterar i olika diskussioner.

Jättebra skrivet! Vi är alla fulla av fördomar. Att ha en stor portion ödmjukhet är bra om man vill vara mottaglig för ny information, men jag håller med dig om att vissa fördomar är ju faktisk roliga att ha. Vissa verkar blanda ihop fördomar och rasism också..

Hej!

Skulle vara intressant och höra vad du har för åsikter och fördomar om Unga mammor/föräldrar? Eftersom jag själv är en 18 årig (ung) mamma, så är det kul att höra, även fast inga av de vanliga fördomarna brukar stämma in på mig och mitt liv, som tur är!

Tack för en bra blogg, har läst i 2 år nu tror jag, och letar nya inlägg varje dag. Jag älskar din personlighet, dina åsikter och sättet du skriver på! Du är en bra förebild och ett bra föredömme! Det skulle finnas fler som du!

🙂

Idag hämtade jag min sonen i dagis, och hans vinterstövlarna var genomblöta, och så fick han använda gummisandlar, det var grönt och blommor på.

Det var hans och han använde den glatt ute, även om vi åkte med tåg och så. (han är 7 år) och då tänkte jag på dig, som betonar detta. =)

Jag fick se min yngsta son leka med dockor och barnvagn, han blev sur när han inte fick ta med in till avdelning för fröken i dagiset.

Så fick jag höra "det bör inte vara för mycket likställhet, för då förlorar pojkar deras maskulinshet." TRAMS!

Till Johanna:

Ang. att pojkar skulle förlora sin maskulinitet av för mycket likställdhet: det var tamejfan det dummaste jag hört på länge! Och så säger folk att Sverige är världens mest jämstllda land?! My ass!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *