Kategorier
diskussion & debatt Titta jag ammar!

Jag hoppas att Isabellas bebis är ok med en sjal på huvudet

Isabella löwengrip trampar i klaveret igen när hon uttalar sig om offentlig amning som något äckligt och stötande.     Jag hoppas för hennes skull att hennes bebis tycker att det är ok med tyg över huvudet, att hennes bröst inte växer och blir så stora att de är omöjliga att hantera smidigt, att hennes […]

Isabella löwengrip trampar i klaveret igen när hon uttalar sig om offentlig amning som något äckligt och stötande.
 
 
Jag hoppas för hennes skull att hennes bebis tycker att det är ok med tyg över huvudet, att hennes bröst inte växer och blir så stora att de är omöjliga att hantera smidigt, att hennes bebis inte vill maratonamma i timmar samt att hennes amning funkar problemfritt redan från start.
 
Annars får hon nog tänka om lite ang. att vara ”diskret” eller ”gå undan”. (Men givetvis ska hon inte göra nåt hon inte känner sig bekväm med.)
 
Själv kunde jag iallafall inget annat än att amma odiskret och öppet. Inte för att jag egentligen brydde mig så mycket om det, annat än precis i början. Jag VILL liksom inte amma diskret. 
 
Men jag har suttit i miljoner amningsdiskussioner och det låter alltid på samma sätt. Kontentan är att man får amma offentligt så länge man gör det snyggt. Alltså, bara om man uppfyller vissa krav och dessa krav förändras ju beroende på vem man snackar med. Nån tycker att det duger att man inte tar fram båda pattarna, en annan är nöjd om man täcker med filt, en tredje vill helst att man går undan till ett hörn och en fjärde tycker nog att man får gå på toa eller lämna lokalen. Det går inte att tillfredsställa alla och alla har olika syn på vad hänsyn innebär. Så jag skiter i det.
 
Jag känner så många kvinnor som knappt vågat gå ut för att de är rädda att nån ska bli upprörd om de skulle tvingas amma. Jag känner kvinnor som kämpar för att få sin amning att funka men som blir så otroligt stressade av tanken att nån kan tycka de är äckliga. (och då funkar det knappt alls) Man har liksom fullt upp med att, med enbart två händer, lägga den ivriga och huggande bebisen till rätta, ta fram ett bångstyrigt bröst, få in det i den lilla lilla munnen som inte vill gapa ordentligt. Att börja fippla med sjal eller på andra sätt oroa sig för omgivningen funkar liksom inte. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Jag hoppas att Isabellas bebis är ok med en sjal på huvudet”

Bortsett från allt annat så är det oerhört naivt att tro att det bara är att gå undan alt. lägga tyg över hela härligheten och sedan bara amma på. Att amma är ingen dans på rosor – det var skitsvårt, tycker jag. Hade någon dessutom tyckt att jag skulle göra det "snyggt" hade jag förmodligen gått i taket.

Jag hade gigantiska bröst när jag ammade, en bebis som inte åt utan bröstnapp och som gärna ville bråka innan han tog bröstet. Allt detta lyckades jag göra diskret, men en filt över. För jag tycket som många andra; man behöver inte flascha brösten. Men alla tycker vi olika och det måste man få lov att göra! Ha en bra dag!

Svar:
HÄR FÅR DU EN MEDALJ DU DUKTIGA MÄNNISKA SOM AMMADE SÅ FINT
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Tycker det är lite lustigt hur tvärsäkert Isabella uttalar sig med tanke på att hon faktiskt inte HAR barn än. Själv hyste jag en panisk skräck för att amma offentligt. Mycket tack vare sådana uttalanden. Jag vågade knappt gå ut första tiden eftersom jag var så rädd att nån skulle råka se mina tuttar. Provade att amma offentligt första gången på ett folktomt café. Fanns inte en människa där, bara jag, min bebis och en kompis. Fumlade med filten, fixade inte att få upp BH:N och svettades kopiös innan ungen hamnade rätt. Precis då blev fikastället invaderat av typ femton hantverkarsnubbar som skulle äta lunch. Och där satt jag med min bebis och mina bröst. Efter det slutade jag bry mig. Jag gav liksom upp, fast på rätt sätt. Har sedan dess ammat ytterligare två barn. Nu när jag tar plats och skiter i sjalmänniskor som Isabella har amningen gått utan problem. Rädslan i mitt huvud försvann när snickarna stormade in. Så himla skönt. 🙂

Jag ammade bara några veckor innan jag gav upp. Men jag hade inte velat amma offentligt för att jag tycker mina brön är mina, något intimt jag bara visar för sambon. Givetvis är bröst så mycket mer än, särskilt när man ammar ett barn såklart! Men JAG hade inte viljat "flasha" på ett fik. Fast inte pga av andra eventuellt skulle tyckt, utan pga mina egna känslor. Men om jag hade fortsatt amma så hade jag gjort det sk "diskret" ute bland folk om det hade varit möjligt.

Jag och min partner diskuterade det här med amning, nu när det varit sådant liv kring det! Vi kom fram till att vi båda ansåg att amning inte ska ske på ställen som handlar om mat. Och då menar vi såklart inte vid ett cafébord, utan snarare då typ vid bordet där man hämtar bestick/glas och i mataffärer. Nu vet ingen av oss så mycket om amning, men jag kan tänka mig att allt inte alltid går snyggt in i munnen på bebisen? Och då om det skulle skvätta lite på en kniv eller något… mja, ni förstår nog. Pratar jag helt dumt nu, det kanske redan är en självklarhet att man inte lutar sig över salladsbaren med en ammande bebis vid sitt bröst?

Kul med sjal när ungen suger igång mjölkflödet för att sen släppa taget för att mjölken kommer för fort och den inte hinner svälja. Lycka till att styra upp det med en massa tyg mitt i vägen. Sätt hellre amningssjalen på gubbar i affärer utan tröja.

Kan glatt meddela henne om att man visar betydligt mindre av brösten när man ammar än vad vissa av damen i frågas generösa uringningar gör 😉

(och ja, hon får visa hur mycket klyfta hon vill, men gnäll inte över att bröst är äckligt sen)

Linnea: Alltså, bebisen suger ju fast bröstet. Visst kan det läcka lite i mungipan, och visst kan det spruta ur bröstet om bebisen plötsligt släpper när det just lyckats suga igång pumpen som värst. Men skvätter hej vilt gör det knappast! ^^

För att lyckas skvätta ner inredningen med pattarna så måste du nog ställa dig upp och dansa regndansen eller nåt. Och bebisar spottar inte omkring sig heller, utan överflödet rinner snarare ner i dina eller bebbens kläder. ^^

Ska man vara rädd för skvättande så ska man nog snarare rikta in sig på vuxna som pratar med mat i mun eller som sprutar saliv när de pratar. Och om man är vansinnigt rädd för baciller så äter man nog bäst hemma. Sannolikheten är nog mycket större att du får en tallrik som någon som just grävt sig i skrevet eller petat ur en kråka tagit i före dig. 🙂

Mina något osammanhängande tankar om detta:

Alltså jo. Men jag tycker att amning, på VISSA sätt, kan jämföras med bordsskick. Med sjal = bra bordskick, utan = inte lika bra. Äta med stängd mun och försöka hålla igen på sölandet = bra bordsskick, Tugga ljudligt med öppen mun och söla omkring = inte lika bra.

Många tycker inte att amning är så aptitligt, helt enkelt. Visst kan man titta bort, men de som tittar bort när jag smaskar och sölar med maten har ju svårt att ignorera det jag håller på med ändå liksom. Det kan ju bli lite samma med amning, svårt att bara koppla bort.

Personligen tycker jag att amning utan sjal kan kännas som påtvingad närhet på något vis, blir obekväm och tappar matlusten lite (samma ifall en man skulle knäppa upp byxorna och dra fram dasen, oavsett om sagd dase i en parallell värld skulle vara fylld med mjölk till en bebis).

Visst om det är krångligt med amningen så är det klart att bebisen går före andas obehag osv osv. Det håller jag med om till 100%. Men om det inte krånglar, om det går att ha en sjal över, så tycker jag det är schysst att använda det. Precis som att jag, om jag har ett val, kan försöka äta med stängd mun och inte söla med min mat. Man kan ju ha respekt för varandra, liksom?

Ja, det var mitt babbel om det saken.

Svar:
borde jag vara ”schysst” och skyla min feta kropp eller mina håriga ben också? Borde homosexuella vara ”schyssta” och låta bli att t.ex pussas offentligt? Jag tycker sandra på stökboet förklarar det bra.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Linnea: Ja det är en självklarhet att ingen normalt funtad, ammande kvinna lutar sitt bröst över salladsbaren. Det vore precis lika troligt som att det skulle finnas bröstmjölk som dressing till salladen. Snacka om att dra det överdrivet långt.

Jag blir så trött på den här amningsdebatten. Det gör mig spyfärdig. Jag var en av dem som tyckte att man kunde gå undan för att amma eller göra det diskret, men nu när jag har fått barn förstår jag att det inte är möjligt. En hysterisk och hungrig bebis är bara att ge bröstet, det finns inte tid att gå undan eller tänka på att det ska se snyggt ut.

Tycker hela grejen med att "jag känner mig inte bekväm med att visa mitt bröst" i samband med ammning är konstig. Brist på analys much? Jag trivs inte med mina orakade håriga ben men jag har dem där ändå eftersom jag vet att det beror på samhällets värderingar och min ovana av att se mina ben håriga. Men nog fan vill jag att andra ska kunna växa upp UTAN att känna skam över sina (naturligt) håriga ben och inte känna sig tvingade att spendera massvis med pengar på rakhyvlar, vaxning på salonger, epilatorer, laserbehandlingar och annat smärtsamt skit som jag själv gjort. Same rules apply. Och ja, jag vet att det kan kännas skuldbeläggande men hur ska förändring ske om inte någon gör något? Verkligen, jag undrar.

Jag vill åka till USA och amma bara för att det är så tabubelagt där. Jag tänker amma och amma tills jag blir arresterad.

I min familj brukar vi gå ut på helgerna. Fredag eftermiddag äter vi ofta ute. Minns när min dotter var spädbarn, jag hade matat henne precis innan vi gick ut…men hon började gråta på resturangen och ville äta. Jag skämdes så otroligt över att amma henne framför alla, trodde att alla skulle stirra på mig. Sprang först in på badrummet och pumpade med en sådan plastig handpump, men fick inte ut så myycket. Efter att ha slukat det lilla som fanns i flaskan ville hon ha mer. Jag ammade henne tillslut men kände sådan panik och ångest och trodde seriöst att resturangägaren skulle slänga ut mig!

Nu vet jag bättre. Men jag önskade innerligt att någon sagt till mig då att det var OK att amma ute. För jag hade faktiskt ingen aning.

Till Hm? : jag har vissa kroppsdelar jag inte vill visa upp; snippan, rumpan och brösten. Du vill inte visa dina håriga ben? Fine. Jag tycker inte man kan jämföra visa brösten med att visa benen, men okej. Testa gå på stan med ena tutten framme, testa sedan gå barbent- olika reaktioner? Tror det!

Men självklart skulle jag kunna tänka mig visa brösten om det gäller att mitt barn vill ha mjölk! Men jag skulle ändå som sagt försöka skyla mig- inte för att amning är fult, utan för att jag inte vill visa tuttarrna.

Lika väl som att ammande mammor har all rätt att slänga fram pattarna, så har jag all rätt att skyla mina. 🙂

Jag har ammat mina barn offentligt, när de behöver mat så behöver de mat. Det finns människor som inte vill se bröst och ammande bebisar och jag kan visa dem hänsyn, bara de visar mig och mitt barn hänsyn. Jag kan förstå att visa tycker bröst och amning är privat eller ska vara privat och jag vill inte provocera eller tvinga folk att se mig amma, om de inte är helt obstinata och otrevliga för då blir jag det med. Det får finnas någon ömsesidig respekt. Allas gräns för privat är olika. Jag bajsar tex med öppen dörr hemma, men bajsar jag på fik vill jag gärna ha dörren stängd, på fik låser jag också dörren, mest för andras skull. Så de som inte vill råka se mig bajsa slipper det. Jag har svårt att säga var gränsen går, ska man skyla bröstet överallt, eller ska man skyla det på finare restauranger eller kanske aldrig skyla det? Jag vet inte riktigt. Jag kände mig för och litade på min magkänsla. Ibland ammade jag helt öppet, ibland vände jag mig lite bort och ibland dålde jag med snuttefilt. Jag gjorde det som jag tyckte kändes tryggast för mig och mitt barn och visade hänsyn till de omkring mig om jag kände att de vill ha det och om de visade det på ett respektfullt sätt. Amning är klurigt, samtidigt som det är jätteenkelt, barn måste få sin mat,

Jag har iaf tänkt köpa en sån här om jag lyckas amma nästa gång http://media-cache-is0.pinimg.com/192x/6a/6f/72/6a6f72e226d60d3b23d689f74412b209.jpg

Jag har inte ammat tidigare men jag kan tänka mig att det är en sån kort sekund som tutten syns under tiden ma plockar fram den så det borde inte göra någon skillnad. Och OM tutten skulle synas mera så känner jag bara att jag orkar inte bry mig. Det är ett bröst, alla har bröst, mer eller mindre stora. Bara släpp det.

Åh det här är ett sådant ämne som får mig att se rött! Det hör ju egentligen ihop med ditt näst senaste inlägg om brösten.

Bröst är inte till för män!!! Kan inte alla bara fatta det. Män vill behålla sina (fast de sitter på oss kvinnor) kära bröst, tuttar, pattar som sexobjekt och har lyckats få oss alla att tycka att det är skambelagt att visa dem i något annat sammanhang än för just deras objektifierande blick. Fy fan vad arg jag blir. Får lust att slita fram brösten i tid och otid bara för att liksom. De som tycker det är äckligt med bröst och amning måste inse att det är de som har problem.

Har inget mer vettigt än så att säga.

Savanna;

Jag förutsätter att du har en sjal över ditt huvud när du äter ute på café/restaurang, för annars kan du ju inte ’begära’ att andra ska ha det (oavsett om det är en bebis eller en vuxen och vilken typ av mat som intas).

Tycker folk ska hålla käften. Patetiska människor. Det finns INGET att diskutera. Äcklas du av bröst är du en jävla porrskadad mes.

Wops. Men fan sant. Så jävla trött jag blir.

Av samma anledning som jag inte tycker att man går i shorts och bikiniöverdel på ICA på sommaren, som jag inte tycker att man snyter sig vid bordet och som jag föredrar att man tuggar med stängd mun – tycker jag att det är rimligt att försöka amma diskret.

Svar:
det är inte speciellt svårt att undvika bikini, snyta sig vid bordet eller tugga med munnen öppen. Det är ganska enkelt. Att amma diskret å andra sidan är det inte. Läs om mitt inlägg.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag är en av dom som ibland undvek att åka iväg för jag visste att det skulle krävas amning offentligt då min dotter ammade helst dygnet runt. Tillslut släppte jag allt och ammade om det behövdes, var jag än befann mig. Ammar fortfarande och hon är snart 2 år, men tack och lov vill hon sällan amma om vi är ute. Jag känner tyvärr att det är alldeles för mycket fördomar mot långtidsamning/amning allmänt och jag känner mig allt för obekväm med massa dömande blickar. Tråkigt att jag ska bli så påverkad av andras åsikter, amning borde inte vara något skambelagt som så många får det att låta som.

Jag tycker efter alla korkade uttalanden den senaste tiden att Blondinbella är förbannat äcklig och stötande. Hon kanske borde ha en sjal över huvudet och käften stängd så jag slipper bli äcklad och stött?

Beyond Eternity: Vilken löjlig kommentar. Jag förstår inte anledningen till att göra något som man VET gör folk obekväma om man har alternativet (förstår att det har man inte alltid, men om man har) att undvika att göra folk obekväma. Och sen säga "om du inte gillar det, täck dina ögon då". Jovisst. ALLA ska behöva täcka sina ögon för att du inte ids skyla dig om du har möjlighet, låter ju rimligt.

Savanna, riktigt så enkelt är det ju inte. Ganska många kan ju bli obekväma av att se kvinnor utan slöja. En del tycker det är obehagligt med kvinnor som har urringade tröjor, att "skyla sig" är ofta kopplat till makt och normer snarare än till det faktum att det är skadligt/hemskt/jobbigt att råka se en sexualiserad kroppsdel. Det är faktiskt himla viktigt att fråga sig VARFÖR jag blir obekväm av det här. Kan jag göra något åt det eller ska jag försöka tillämpa acceptans?

Bella är inte bekvöm med att visa brösten för främlingar men visade bra mkt mer än vad man ser av en ammande kvinna på sitt tidnkngsomslag för inte så länge sen. Jndra om hon tänkt på det.

Oj vilket upphetsat inlägg 🙂 Jag ler lite för jag vet som mamma själv vilka tankar och idéer man hade innan barnet föddes., man ändrar oftast uppfattning. Hon får ju tycka som hon vill, vi har sociala regler i samhället och man behöver inte blotta sig i tid och otid, amning är dock inte samma sak som att blotta sig tycker jag nu när jag är en mamma men så tyckte jag inte innan jag fick barn. Ge henne lite andrum…

Åkte tåg för ett tag sen. En liten familj med nyföding satt mitt emot. Mamman plockar fram bröstet för att amma. Hon kastar inte fram det, hon gjorde ingen sak av det, hon bara ammade sin bebis. Och under några sekunder före och mitt i SÅG jag hennes bröstvårta! (Bebisen släppte taget en liten stund, maj gaaawd!)

Kräktes jag? Blev äcklad? Skällde på henne?

Nä, inget av det. Det var en mamma som matade sitt barn. Tyckte det var fint. Tittade lite, blev generad för en sekund (för man är ju en smula normskadad), men ingen dog av det. Och lilla bebis var lugn, tyst och nöjd. Vilket betyder att resten av vagnen var jävligt nöjda.

Har inga barn så har aldrig ammat. Men det är fan skamligt att vi gärna glor på kvinnor med superurringat, och det är ok med minipyttebikinis på stranden osv, men så fort en kvinna visar lite bröst när hon matar sitt barn så är det osmakligt, äckligt och så vidare? Hur?

Hellre en tyst, mätt och nöjd bebis än en hysteriskt skrikande bebis.

Så vad gör du när du står dumt till och bebis vill ha mat NU? Ignorerar man sitt spädbarn i en halvtimme då? Tror knappast det…

Amma på ni fina kvinnor!

Alltså…

När jag fick min son var jag 20 år, naiv och totalt okunnig när det gällde barn. Nu minns jag vet inte om den är "amingsdebatten" var lika aktuell för 5 år sedan, men… Ja, call it natural instinct eller nåt, men för mig kändes det aldrig som att amning var någonting som jag borde skämmas för? Det var snarare mitt barns pappa som ansåg det vara "opassande" att jag ammade in public, och det gav mig lite småångest och jag började täcka över ungen med sjal… Men det gick ju fan inte alla gånger. Till slut så orkade jag inte bry mig längre. Min unge är high need, krävde att bli buren och ville amma konstant. En gång blev jag t.o.m tvungen att ta en paus på ICA för att amma honom, och jag sket faktiskt totalt i vad folk tyckte och tänkte. Orka liksom, min unge var hungrig och då har han all rätt att få mat.

Det jag ville säga är att jag fan skulle vilja öppna ett eget café och skylta med "HÄR ÄR DET OKEJ ATT AMMA" för jag blir så jävla arg och tycker hela den här debatten är fånig just för att det inte BORDE vara en debatt… Hur fan kan man anse det vara äckligt att amma!? Hon kanske planerar att gömma sig under de två veckor hon kommer palla med att amma.

Nä, förlåt, jag menar inte att kasta skit på BB – Blir bara förbannad.

Sandra på Stökboet: Jag förstår hur du menar. Samtidigt frågar jag mig var gränsen idealiskt ska gå? Ta nu inte detta som en aggro kommentar för jag bara allmänt spekulerar nu. Tex så vore det ju skönt som kvinna att kunna lufta underlivet en varm sommardag, vissa kanske rent av skulle behöva det för att undvika svamp etc. Borde man då också sträva efter att kvinnor ska få klä av sig på underkroppen på caféer? Och säga att "mitt underliv är inte enbart till för sex, sluta sexualisera mitt underliv". Det kanske vore bra, jag vet inte. Borde män få gå med hela paketet utanför byxorna för att de känner sig varma och svettiga? För deras penis är ju inte enbart till för sex heller. Borde vi alla få gå omkring nakna överallt om vi känner för det? Det kanske vore bra, jag vet inte. Ingen del av våra kroppar är ju enbart sexuell, de har ju andra funktioner också.

Finns det någon egentlig vits med att någonting är tabu över huvud taget? Eller tycker man att det kan vara lite skönt att vissa saker är tabu? Att det är skönt att det inte är en massa snippar och snoppar och bröst lite här och var? Jag vet inte. Men om man tycker att dessa kroppstabu har en poäng, hur mycket är okej då, och varför? Jag är ganska säker på att de flesta inte vill se penisar på café, så som du säger kan det ju också vara nyttigt att fråga sig varför man blir obekväm av det, isåfall?

Jag har inget problem med att kvinnor ammar, och kan de av olika anledningar inte skyla sig så kan de inte, det är fine. Det är just det här med att slänga fram brösten i onödan, och i vissa fall visa dem extra mycket i syfte att provocera, som jag inte förstår vitsen med.

Svar:
funkar att lufta underlivet offentligt. ta på dig kjol, kör troslöst. KLART! Men det går inte att jämföra amning med saker som går att styra och anpassa. Bebisars behov är inte samma sak som vuxnas LUST att göra saker. Du kan vänta med att lufta ditt underliv tills du är hemma. Bebisar kan inte vänta. För övrigt så tycker jag inte att tabu kring kroppen ska behöva finnas. Det finns inget syfte med att kroppen är så ”privat” annat än på individuell nivå. Vitsen med att provocera, om det så är med amning eller rättet att uttrycka homosexuell kärlek eller vara trans eller orakad eller vad det nu må vara handlar om att kräva sin rätt till det offentliga rummet. Och kanske, genom att provocera så inspirerar och peppar man andra att sluta känna skam. Förstår du t-ex syftet med pridefestivalen?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag förstår inte ens den här debatten, vilket jag är jäkligt glad för. Jag flashade bröst som bara den när jag ammade och det var aldrig någon som tittade snett vad jag såg. Menar förstås inte att sådant inte existerar därför men… Ja, jag vet inte. Önskar bara att ammade kvinnor kunde släppa på allt de känner om detta och AMMA för fan! Låt omvärlden get used to it!!

Fast alltså går inte detta problem ganska lätt att lösa med bröstpump, så man pumpar en flaska och tar med ut? Eller ersättning i värsta fall? Jag skulle nog också tycka att det är lite oaptitligt med ett bröst vid matbordet, men är mest för att jag har något obehag inför folk som håller på allmänt med kroppsliga saker (rapar, smaskar högljutt, petar näsan osv). Knasigt, jag vet. Men jag tror man får försöka ta hänsyn till sånt på matställen. Vett och etikett, helt enkelt. Och om man nu har en liten bebis som är en väldigt krävande varelse och ska ha mat 24/7, kanske man får hitta på annat att göra än att sitta på cafè och liknande tills den nu åtminstone kan äta annat än bröstmjölk.

Agree to disagree, helt enkel, oftast håller jag med dig i alla dina andra åsikter. 🙂

Svar:
hahaha nej. För det första så kan inte alla pumpa. Jag kunde det inte. Fick inte ut en endaste liten droppe överhuvudtaget. För det andra så tar inte alla bebisar flaska. En del blåvägrar och de allra flesta måste LÄRA sig äta ur flaska. Och för det tredje, och absolut viktigaste, så äventyrar man amningen om man ger flaska. Och är amningen viktig så tar man inga risker. Dessutom så handlar det här om att man ska kunna AMMA offentligt. Det du föreslår är ju amningsfientligt. Att du dessutom föreslår att kvinnor ska stanna hemma i upp till ett år (jo för så länge tar det ofta innan barn äter annat. Sex månader upp till över ett år.) är vidrigt. Jo faktiskt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag har ammat alla mina 4 barn offentligt utan några som helst problem. Det var kanske för att jag fick barn tidigt så att jag han inte få massa tokiga tankar om offentlig amning.

Tycker att bebisen ska ju äta och då måste man ge bröstet(om man nu ammar för alla gör ju inte/ kan inte det). MEN jag tycker att många viftar med sina bröst bara för att provocera o visa att jag ska åtminstone få visa mina bröst o amma här. Men vad som är konstigt är att i andra stunder vill många av dessa människor att tidningarna inte ska visa bara bröst. Alltså bröst är ju bröst oavsett om man ammar ett barn eller poserar naket i någon tidning eller solar topless på stranden. Den som tycker att nakenheten är obehaglig tycker det ju i båda fallen.

Sen är det ju upp till var o en. Tycker BB att det är jobbigt o visa sina bara bröst framför andra så ska hon ju självklart inte göra det. Det är ju hennes kropp o det är hon som bestämmer. Då ska inte vi andra komma med våra pekpinnar o säga att det är bara o ta fram patten o ge mat till ungen.

Fullkomligt rimliga funderingar. Och jag skulle i princip svara ja på alla de där sakerna du räknar upp. Vi har sociala spelregler och de flesta av hos oss försöker hålla sig inom ramarna för vad som är accepterat. När vi inte gör det känner vi skam, som är en av de obehagligaste affekterna. Det vill vi gärna undvika.

Problemet som jag tidigare var inne på, är att många av de här sociala spelreglerna är/och har varit ett utryck för makt och förtryck. Vi människor har dessutom den intellektuella förmågan att analysera och förändra inlärda beteenden, tankar och känslor.

För några hundra år sedan kände folk obehag när kvinnor använde örter som läkemedel, det var ingen som funderade särskilt mycket över vad det berodde på utan de brände helt enkelt de här kvinnorna på bål. De anklagades för att vara häxor i förbund med djävulen och jag kan tänka mig att många tyckte det var rätt skönt att bli av med de där skumma, socialt avvikande kvinnorna. Kvinnorna följde inte de sociala spelreglerna för de hade sett ett syfte med sitt agerande. Till exempel att de kunde rädda liv, lindra sjukdomar och liknande.

Varför tar jag den här liknelsen? Jo för i grunden handlar det om samma sak. Om vi ser ett syfte, och har ett mål med att förändra något till det BÄTTRE så kan vi jobba med vår skam, med våra känslomässiga reaktioner och faktiskt också ifrågasätta dem. Till slut var det någon som insåg att, "Njae det kanske inte riktigt är en bra idé att bränna kvinnor på bål". Det var någon som lyfte sig över den allmänt vedertagna normen och vågade börja ifrågasätta de så kallade sanningarna.

Det finns hur många rimliga och adekvata analyser (läs på om sexualisering och objektifiering) om varför kvinnor bör kunna amma sina barn, hur och när som helst. Den allmänt utbredda "bröstfobin" ingår som en del i ett orimligt sexuellt förtryck mot kvinnor. Män har inga som helst problem med kvinnobröst en mängd situationer. Det finns också ett tydligt syfte i att få män och kvinnor att lära om sig när det gäller det extrema sexualiserandet av bröst eftersom de också har en annan mycket viktig funktion. Att ge bebisar mat. Så ja, jag tycker det finns goda skäl att ifrågasätta sina reaktioner när det gäller att se bröst i offentligheten.

Om du vill lägga fram goda argument till varför män behöver dra fram snoppen eller alltid gå omkring nakna så lovar jag att lyssna. Om män känner att de blir begränsade och mår dåligt över att inte kunna använda sina snoppar som de vill, och dessutom kan peka på ett strukturellt förtyck runt deras kroppar så är det självklart att försöka förändra folks attityder. Istället för att säga "så här har det alltid varit och så ska det förbli".

Detta är Bellas första barn, hon har rätt till sin åsikt och lika stor rätt till att ändra den om hon kommer på att det fungerar för henne. Är inte kontentan i alla era budskap att man måste göra det som är bäst för sitt barn och sin egen situation så varför kan inte hon få följa sin väg?

Svar:
det är ingen som sagt att hon inte får göra som hon vill. Det vi bemöter är ju hur hon uttrycker sig och hur hon applicerar sina preferencer på oss andra. Dessutom säger hon att vi bör skyla oss.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Åh, jag blir så provocerad att jag nästan vill skaffa en unge till bara för att kunna amma överallt…gillar man inte att se nån amma sitt barn så titta åt ett annat håll. Det är förresten inte ens så artigt att stirra på folk. Sköt ditt eget, liksom!

Svar:
hahaha jag med!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag ställde en fråga och fick ett väldigt snäsigt (om än pedagogiskt) svar. Lite tråkigt, borde kanske nämnt att jag är blott 20 och därmed inte är så superinsatt i hur det här med amningen fungerar. Så okej, jag får väl försöka se detta med andra ögon om det är som du säger LD, även om jag fortfarande har svårt med kroppsligheter vid just matbord. Men ditt svar fick mig på lite andra tankar, så jag ska försöka. Får väl vända mig bort i värsta fall.

Att ge sina barn mat måste väl vara den mest grundläggande instinkt som finna? Och hur mycket bröst syns när man ammar? Ja, om du blåstirrar en lång, lång stund kanske du ser lite, och gör man det säger det endel om dig.

Jag har ammat överallt, tom gående på promenad, jag hade aldrig fått göra annat än att sitta hemma i typ flera månader annars. En unge som åt i en ungefär en timme, var tredje timme en bra dag.

Det finns så många vinklar i denna debatten. Jag anser att låt blondinbella ha sina åsikter, hon kommer nog till insikt att det inte är så lätt att amma med skydd över sig. Sen tror jag hon känner lite oro över att visa sina bröst offentligt eftersom hon på något vis är lite av en offentlig person. Jag tror att hon kan få lite mer uppmärksamhet än alla andra mammor på grund av det. Jag har aldrig sett en bild på någon känd person som ammar(inte letat efter det heller) det kanske finns någon pressetisk oskriven lag att man ej publicerar sådana bilder. Nu är ju inte Bb i gammelmediasvängen dock.

Alla kommentarer är roliga att läsa, men jag ser ingen som uttryckt hur jobbigt det är att inte kunna amma pga någon anledning. Det finns många kvinnor som mår skitkass över den ammningshysterin som finns. Det skall ammas till varje pris gärna med slagorden "Alla kan amma!"

Sen skiter jag i var folk ammar sina barn, men det kanske jag skrev tidigare.

Jag tycker det är tragiskt att den här diskussionen ens finns. Någon vill jämställa amning med att smaska med mat i munnen. Säg mig ett ställe där alla i restaurangen har vettigt bordsskick?! Jag vet då fasen ingen, alla människor är och funkar olika. Face the fact eller köp dig en egen planet så slipper du mänskligheten säger jag!

Sedan det här med att tappa aptiten när någon gör sig beredd för att mata sitt hungriga barn. Varför lägga så mycket tankar och energi kring att tycka att det är äckligt när problematiken egentligen ligger i vad kvinnor idag symboliseras som? Funderar man bara lite så inser ju vem som helst att de som säger det är äckligt säger detta just för att bröstet i deras värld inte är något annat än ett sexualiserat organ. Klart som tusan man får kortslutning i skallen när man inte kan se det på nåt annat vis!

Jag kan förstå att man av blyghet vill täcka sig i början, så är även min egen uppfattning kring hur jag tror jag kommer hantera min första bebis-tid. Men det finns ju olika anledningar till det och det värsta är att jag tror att de som så krampaktigt håller fast i filt-syndromet har det värst med sin egen självbild och kroppsuppfattning och att det dessutom missgynnar dem mest av alla individer. Min mamma hade inga problem med att amma offentligt och jag känner att om det inte skulle funka med filt med respekt för andra rädda översexualiserade individer så får man helt enkelt ta det kortet när man väl är där. Bebis är liksom prio ett, det borde vilken människa som helst förstå, stirrande som blyg, översexualiserad eller ej!! /J

Jag trodde att mammorna hade en sjal över barnet när de ammade för att barnet skulle få det lite mysigare och lugnare medan hen åt. Ha! Där fick jag, det var tydligen bara för att gömma sina bröst. Löjligt.

Har inga egna kidos och har därmed aldrig ammat, enkel ekvation.

Men känner ändå en sorg när vissa kvinnor förklarar att en

kan faktiskt pumpa på toaletten

kan faktiskt gömma sig under en filt

kan faktiskt gå undan

osv

VARFÖR? när en istället bara kan amma på plats, är inte det själva poängen med att ha maten nära, att en inte behöver gå undan?

Vet inte men känns som att kvinnan skapades med då "mjölkpåsar" på magen just för att inte behöver göra sig besväret att gå en enda millimeter.

Rent spontant tycker jag bara att hon borde föda ungen och sen kan hon börja uttala sig om uppfostran, amning osv. Bara för man råkar vara gravid i v 14 gör det inte att man ens kan föreställa sig hur det är att vara mamma. Känns bara pinsamt för henne, speciellt efter hon fått barnet och förmodligen kommer ändra åsikt i det mesta, men då har hon redan spytt ut sina åsikter för svenska folket.

Amma är det naturligaste som finns men alla är inte bekväma med att amma offentligt så för dem, eller de som vill ha extra lugn och ro för barnet, har vi tagig fram ett ammningsfilt som passar båda syften. Check out amningsfilten från livcollection.se 🙂

Ursäkta, men hur i helvete kan det vara fel att amma sitt barn när det behöver mat? Oavsett var man är? I det läget är, enligt min mening, brösten inget sexuellt på något sätt, de är MAT! Inget annat! Dessutom är det ju så att barnets huvud döljer det mesta av dem. Det som syns är mindre än vad många gärna (säkert även Bella) visar i sina urringningar! Min åsikt är att problemet ligger hos betraktaren! Snälla nån, ta oss inte tillbaka till 1800-talet!

Gud vad jag älskar amning och att amma (utom då de där dagarna när barnet inte vill göra annat om mamma har helt andra planer) och jag saknar att sitta och amma offentligt på än det ena än det andra cafeet. Nu händer det att dottern vill amma när vi är ute men oftast inte och gör hon det är hon så ofokuserad att det bara blir pannkaka av det.

Eller så är det du som trampar i klaveret genom att inte respektera eller acceptera den motsatta åsikten. Vi har rätt till att tycka vad vi vill. Jag skulle inte dra mig för att slänga fram patten och amma, men alla är inte som mig, eller som dig. Vi är inte alla av samma skrot & korn vad gällande åsikter. Över huvudtaget så är det bara en del av genusdebbatten som intresserar mig, vissa saker blir bara för bra! T.ex. Varför måste anledningen till att de som inte vill amma offentligt bero på att män ser våra bröst som sexualiserade objekt. (Jag anar att svaret skulle kunna va att vi har blivit präglade av detta & att vi kvinnor knappt själva ser att så är faktumet) Men- om det handlar om att man inte trivs med att vädra bröstet in public, kanske känner sig obekväm av att folk tittar- ska det vara fel? Nä, alla måste få göra som dem vill utan att det ska läggas värderingar i vad som är rätt eller fel. Och seriöst. Genusdebatten känns klyshig 2013, tror det är dags att implementera något nytt i den & inte enbart vara arga över normerna som männen skapat åt oss på stenåldern fram tills idag. Kanske dags att vi kvinnor lägger egna värderingar i åsikterna istället för att vi bara ska rata och säga emot? Bara en tanke liksom.

Svar:
Rätten att tycka som man vill innebär inte att man har rätt att stå oemotsagd. Jag har lika mycket rätt att ifrågasätta och bemöta tyckanden som du har att tycka. Att man kommer medmotargument är inte ett hot mot demokratin, utan tvärtom en förutsättning för den.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

jag förstår de kvinnor som inte känner sig bekväma med att amma offentligt…och det är just p.g.a såna här åsikter. Självklart behöver inte BB amma offentligt utan filt över o.s.v men att ställa samma krav på alla andra är ju vansinne.

När ska vi kvinnor få våra bröst tillbaka? – att jämföra bröst med en penis t.e.x är ju helt absurt. Ungefär som att vi kvinnor har två könsorgan…

Bröst blev sexualiserade bara för att män inte har några själv…och att vi sen vart tvungen att skyla dem. Om vi fick gå med brösten bar precis som män skulle de inte längre bli en sexuell del på vår kropp..utan helt enkelt vara det som de är till för = mata ungen!!!

Sandra på Stökboet: Tack! Nu fick du mig att förstå det på ett annat sätt. Får helt enkelt titta bort i fortsättningen :).

Eftersom jag själv bestämt mig för att inte skaffa några barn blir jag nästan upprörd över att tänka att mina egna bröst bara är ett bebismatar-verktyg, jag ser dem enbart som sexuella och trivs med det. Istället för att tänka "sluta sexualisera mina bröst" tänker jag "sluta AV-sexualisera min bröst". Är väl därför jag blir defensiv. Men ja, det är väldigt viktigt att inse att alla inte tänker som en själv, och alla tänker olika om sina kroppar och det ska man ha all rätt att göra. Amma på!

Løsningen er burka! En burka skjuler enkelt både bebis, puppen og hele mamman…

Nei, folk som ikke tåler å se at en baby får mat, kan vel ta et ammesjal over sitt eget hode.

Jag har inte barn. Jag försöka sätta mig in i de ammande mammornas situation, men jag kommer inte att förstå förrän jag själv sitter i samma båt. Jag har inte rätt att varken ”moralisera” eller föra deras talan egentligen.

Jag har däremot rätt att stötta dem, och det vill jag även om jag aldrig hamnar i samma sits. Vi har sexualiserat kvinnobröst länge nog nu. Man vågar ju knappt gå ut utan bh av rädsla för att bröstvårtorna ska synas igenom om det skulle komma en kall bris, även om reaktionen i sig kan liknas vid något så harmlöst som gåshud på armarna.

Man vill inget annat än att säga ”Vem bryr sig?”, men sanningen är ju att allt för många bryr sig – och på fel sätt dessutom. Låt mammorna amma, vad exakt är folk rädda för? De kommer inte göra det i ditt ansikte om du inte har ansiktet mot dem, så se bort om det nu äcklar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *