Kategorier
diskussion & debatt

Jag ser hundar som potentiella mördarmaskiner.

Alla ni som är rädda för spindlar, ormar, kryp, hästar och råttor är så fruktansvärt okunniga, dumma, ogenomtänkta, trångsynta, korkade och oinspirerande och jag tappar totalt respekten för er, ni sjunker verkligen i mina ögon! Det är ju fan inte krypens fel att de är fula och äckliga! Eller nåt sånt. Eller så är all rädsla irrationell […]

Alla ni som är rädda för spindlar, ormar, kryp, hästar och råttor är så fruktansvärt okunniga, dumma, ogenomtänkta, trångsynta, korkade och oinspirerande och jag tappar totalt respekten för er, ni sjunker verkligen i mina ögon! Det är ju fan inte krypens fel att de är fula och äckliga!

Eller nåt sånt. Eller så är all rädsla irrationell och man är varken dum eller trångsynt (eller avundsjuk och drabbad av dåligt självförtroende som nån föreslog) för det. Att bli upprörd och förolämpad och tappa respekten för att jag inte gillar hundar är så himla tramsigt. Inte är era åsikter om mig som människa beroende på om jag är hundrädd eller ej? Ni är klokare än så!

Sen jag fick barn så har jag blivit extremt medveten om min omgivning. Människor som ser och beter sig udda kollar jag in lite extra. Djur som går lösa sätter igång mitt larm. Bilar och andra fordon. Och så vidare.

Jag ser hundar som potentiella mördarmaskiner. Speciellt de där muskelknippena med stora starka käkar i samma höjd som mina barns ansikten (och strupar). Nej, det ÄR skillnad på raser. Det är inte jag som är okunnig som påstår det utan snarare tvärtom de som hävdar motsatsen. En Chihuahua eller en Golden Retriver kanske bits mer ofta men jag lovar er att de typer av hundar som toppar listorna över allvarligare skador/död garanterat är de där som oftast klumpas ihop som ”kamphund”. 

”Studies indicate that pit bull-type dogs were involved in approximately a third of human DBRF (i.e., dog bite related fatalities) reported during the 12-year period from 1981 through1992, and Rottweilers were responsible for about half of human DBRF reported during the 4 years from 1993 through 1996….[T]he data indicate that Rottweilers and pit bull-type dogs accounted for 67% of human DBRF in the United States between 1997 and 1998. It is extremely unlikely that they accounted for anywhere near 60% of dogs in the United States during that same period and, thus, there appears to be a breed-specific problem with fatalities.”  – Breeds most likely to kill

Nej, dvärgpudlar, labradorer och bichon frisé är generellt inte farliga.

Anledningen till att ”familjehundar” som t.ex Golden Retriver toppar statistiken handlar väldigt lite om att de är farliga och aggressiva utan har mer att göra med de förväntningar folk har på dem. De ses som snälla och fluffiga och ofarliga och då blir det lättare att man släpper garden lite.

En kamphundsägare är kanske lite mer benägen att lära sina hundar barnvett (och sina barn hundvett) medans en familjehundsägare utsätter sig för risker och lämnar sina barn med sina hundar i större utsträckning eftersom att ”Men han är ju sååååå snäll och ofarlig!” Barn är opålitliga och de flesta hundar kan bitas om de utsätts för rätt omständigheter. Även de som är snälla normalt.

Men som jag påpekade tidigare så ÄR det skillnad på raser. Vissa raser har lägre stresströskel, andra är mer aggressiva, andra lugnare. Dobermannen t.ex är extremt krävande och behöver en fast hand medans en schäfer generellt lyder bättre. (därför används de som polishundar bland annat) Olika raser avlas till olika syften.

Jag och min stora kärlek Idefix ska ut på kvällspromenad. Delsbo julen 2004.

Och nej, jag är fullständigt medveten om att Dobermannen är en renodlad vakthund (och därmed väldigt ”på sin vakt” och därför svårare än t.ex en pudel eller labrador) men den lumpas ofta ihop med kamphundar liksom andra brukshundar gör. (som f.d Dobismorsa så är jag väl förtrogen med rasens historia samt mentalitet)

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Jag ser hundar som potentiella mördarmaskiner.”

Nu tror jag ju att 95 % av alla hundar, är bra och stabila hundar, men mentaliteten kräver olika uppfostran och olik typ av "fast hand" för att bibehålla sin flockledarroll. Det är ägaren som gör hunden farlig i de flesta fallen. Och tyvärr, en del människor som är jävligt olämpliga, väljer en hundras som kräver en lämplig ägare.

Sett så många "unga coolingar" som tvunget ska ha en hund som kräver god hundvana eller rätt människomentalitet, som förstör hunden. Självklart ska de helst då välja en hund som ser " grym" eller "cool" ut.

En dålig, obetänksam hundägare, DET är något av det farligaste som finns för hundar och sin omgivning.

sant så sant. det ÄR skillnad på raser. man gör alla en stor fet jävla otjänst om man säger något annat. jag själv ser gärna att kamphundar förbjuds, dom är vapen.

Roligt att du tar upp orsakerna till Goldens höga bettstatistik! Det är utan tvekan många gånger där problemet ligger, att folk är för okunniga och inte förstår att hundar är hundar oavsett ras.

Även helt riktigt att de som har hundar av kampras många gånger är väldigt seriösa i hundens uppfostran och lär dem både hantera många olika miljöer och många olika människor (vuxna som barn).

Tyvärr så är det ju dock oftast rötäggen (läs: rinkebyblandningarna)som syns och hörs i media och ger en hela rasgruppen dåligt rykte.

Men det handlar samtidigt om "modet", just nu är det "mode" hos dom "coola killarna" att ha amstaffmixar (som de kallar för renrasiga pitbulls utan att de ens vet vad apbt är). På 90talet så var det rottweilers som var "livsfarliga" och på 80talet schäfrar. Med reservation för att jag kanske inte har stenkoll på årtalen, men jag tror du fattar poängen.

Det jag egentligen vill ha sagt är att man blir så less (och ledsen) på alla som tror att hundar av kampras är livsfarliga för att de läst det i aftonbladet.

Men du å andra sidan verkar ha en vettig syn på det hela och jag kan tänka mig in i din rädsla jämtemot dina barn. Folk som har sina hundar lösspringande i tid och otid (ofta utan inkallning) borde verkligen ifrågasättas som hundägare.

Men gahhh! Finns det verkligen folk som inte fattar att det finns en anledning till varför man överhuvudtaget avlar på hundar? Man VILL att de ska ha olika egenskaper. Och inser man inte att vissa av dessa innebär mer risker än andra så har man ju problem med det logiska tänkandet..

helt rätt angående raserna. jag har växt upp med hundar, varav en som var riktigt labil, men som pga sin fluffiga päls blev behandlad som allt annat än det rovdjur han blev när han stötte på andra hundar. vissa hundägare förstår helt enkelt inte när man inte vill att deras hund ska hälsa på ens hund, barn, en själv. jag bor nu själv tillsammans med min esther(http://systercynism.blogg.se/images/2011/esther38_146574511.jpg), och sedan jag fick henne har jag varit bokstavligt talat, LIVRÄDD. alla idioter som släpper sina rottweiler lösa, trots att de har noll koll(eller snarare kontroll, det spelar ingen roll om man vet vad hunden gör eller inte). jag kan inte ens föreställa mig oron när man har barn.

min rädsla för större hundar, har även gjort min hund lite mer reserverad mot dem(samma sak med äldre män), och det är inget jag skäms över. hundar är djur, och de ska inte springa lösa bland människor, eller hälsa på alla de ser. jag ser gärna att hon blir mer reserverad mot även små hundar och alla människor. tilläggas bör att hon aldrig bitit eller gjort utfall mot någon eller något. vad gäller lydnad, anser jag det vara lika viktigt för hundens skull oavsett ras att de faktiskt får en bra träning. däremot är det även viktigare(vilket många verkar glömma) för ALLAS skull, att ägaren väljer rätt ras för sina ändamål(syftar naturligtvis inte på kamp).

en fråga bara, låter du dina barn klappa hundar när du känner dig bekväm eller är det nej till alla?

ber om ursäkt för ett rörigt inlägg, men jag blir så irriterad på hundägare som inte har koll på sina hundar.

Självklart är det skillnad på hundraser. Både det fysiska och det psykiska.

Jag tror dessutom att man aldrig kan lita helt och fullt på en hund – oavsett ras. "Nej, min hund skulle ALDRIG göra så" köper jag inte – för även den snällaste hund kan få spel. Därför tycker jag det är idiotiskt att inte ha sin hund kopplad bland folk – vilken ras den än tillhör.

Något jag tror man ska ha i åtanke är att det finns en person bakom hunden också. Olika hundraser kräver olika hantering. Den som skaffar en hund borde veta vad det är för ras man skaffar och verkligen lägga ner tiden som krävs när man tagit hem den.

Det är ägarens fel om hunden är feluppfostrad. Finns inget som heter kamphundar, bara dåliga ägare som inte har bättre pli på en ras som har tendens att kunna bli mer aggressiv. Har träffat jättemånga snälla pitbulls som är som vilken golden retriver som helst.

Är många som tycker att "kamphunds"-raser borde förbjudas, detta tycker jag är löjligt. Som sagt, skyll på ägaren, INTE hunden.

När det kommer till statistik bör man ju också tänka på att siffrorna baseras på antal individer och mig veterligen så är golden topp tre i Sverige, inte så konstigt då att de toppar bit-statistiken.

Sen vill jag själv hellre bli biten av en tax än en pitbull, utan tvekan… (även om det är ansvarslöst om hunden är lös bland folk oavsett ras!)

Har sysslat mycket med hundar och jag håller med dig! En annan anledning till att tex. golden retriver ligger högt i bettstatistiken kan vara att de är väldigt vanliga, alltså att det finns många av dem 🙂

Det är inte de olika raserna det beror på det är ÄGARNA!!!! Så det spelar ingen roll om det är en rottweiler eller en spaniel, när ska folk fatta det???

WORD!

Jag struntar i hur mycket koll folk säger att dom har på sina hundar, dom har inte den BLEKASTE om vad som pågår i sin hunds huvud.

En kille släppte sin "kamphund" lös när jag var ute och gick häromdagen,med barnvagn.Hundrädd som jag är vände jag, han skrattar kastar pinnen emot mig för att se mig bli ännu räddare…En sådan grej bara. Fy faaan.

Egentligen tror jag det är så att olika hundar kräver olika saker. När det gäller pitbulls och liknande raser så anses de vara "sååå cooola baah'" att en massa okunniga "gangstah-wannabe's" skaffar en för att skylta med. Liksom "Titta här, yao!". Och då glömmer de bort att de håller i en förbannat krävande ras, som blir livsfarlig i fel händer.

Så tror jag det ligger till.

Men sen känns rasen i sig lite halvt opålitlig också.. Ungefär som om den har väldigt starka instinkter som kan slå om om tillfälle bjuds.

Som hundägare kan jag inte annat än hålla med, både dig och en del av dem som kommenterat här.

Klart det är skillnad på hund och hund, ras och ras. Olika mentalitet, avlad för olika saker. Dock hänger jag mest upp mig på oansvariga och okunniga hundägare – det är de som skapar osäkra/aggressiva hundar, genom sin okunskap.

Och jag har aldrig, och kommer aldrig, att säga till någon "åååh, ingen fara, han är så snäll så, han skulle ALDRIG bita!" – det är så förbannat okunnigt att jag blir mörkrädd. Alla hundar kan bita, punkt.

Det jag blir mest förbannad på i övrigt är folk som utan att fråga SPRINGER fram till min goldenblanding bara för att han är söt som ett troll och därför (i deras ögon) allmängods och übersnäll. Han avskyr det och blir rädd. IDIOTER! Man FRÅGAR FÖRST! För att inte tala om folk som släpper fram sina hundar utan att fråga. Jävla idioter. (ok, nu hamnade jag OT, sorry!)

Och även fast jag är hundägare så älskar jag inte alla hundar och ruuuusar fram och ska kramas etc. Man ska ha respekt för hundar. Och hästar. Och katter osv osv etc etc.

Och jag som hundägare ska fan i mig ha respekt för att inte alla älskar min hund lika mkt som jag, utan faktiskt kan uppleva honom otäck. Jag har honom lös på vissa gångvägar, det har jag, men jag kallar ALLTID in honom så fort jag möter någon. Och möter jag barnfamiljer (eller ensamma barn) så kopplar jag honom.

Fy fan vad jag är bra! 😉

Jag är ledsen LD, men denna gången har du faktiskt fel. Tror att det är allra första gången jag faktiskt vet mer än du, känns naket:bigeyes:

Nej det är inte bara min uppfattning, detta är typ det enda jag faktiskt har lite utbildning i:-)

Du har dock rätt i att det är skillnad på raser, annars hade det inte funnits olika raser.. logiskt såklart. MEN, att du försvarar en dobermann medans du fördömer en pitbull kan jag inte förstå. Dobermann är som du vet troligtvis mer väl än jag en krävande hund, den är inte mindre svår att fostra än en pitbull. pitbullen, amstaff etc har blivit avlade för styrka och kraftiga kroppar, men de har också avlats att vara vänliga mot människor. Hundkamp heter det, inte människokamp. Dobermann vaktar mot människor, om man bara ser till detta låter det som att pitbull är en knähund och dobermann ett monster. Det menar jag inte, båda är lika väl anpassade till att leva med oss i våra hem.

En pitbull är inte född en mördarmaskin, man formar den så. Det är väldigt enkelt, du kan göra det med vilken ras du vill. Som du nämnt dock är det såklart skillnad på hund och hund när de gäller skador de är förmögna att åstadkomma, men en missfostrad labrador kan lätt ta livet av ditt försvarslösa barn.

Det är helt ok att vara rädd för hundar, de kan skada dig. Men det är inte ok att döma så som du gjort nu. Det är faktiskt rasism det också.

Jävlar vilken uppsats det blev här då, ber om ursäkt för det. Jag får nog avrunda här fast det känns som att jag inte fått en 5e del av det jag vill ha sagt nedskrivet =P

anna nu förstår jag inte vad det är jag har fel i?? Jag har väl aldrig påstått att dobermann är ofarlig? Hästar är inte heller ofarliga – men eftersom att jag tycker mycket om dem samt har mycket vana av dem så är jag inte lika rädd för dem.

och nej det är inte rasism. Lika lite som det är rasistiskt att vara rädd för spindlar men inte myror.

Jag ser rött då någon kommer gående mot mej med en lös hund. Här ute på landet verkar det som om det skulle vara allas rätt att ha sina j***a husdjur lösa överallt. Jag är själv jätte allergisk och vill verkligen INTE att en hund hoppar mot mej. Dessutom är jag också rädd. Och sen den där frasen "men se, han tycker ju om dej!!" Har jag fel, eller är det inte så att en hund som hoppar är otrygg, inte kramsjuk?

Kan vi alla försöka göra en insats och sluta använda ordet "kamphund"? Det finns inga raser i Sverige som är avlade för kamp och det finns MYCKET få individer som har någon slags kampträning. Och när jag ändå är inne på spåret, pitbulls finns i princip inte i Sverige – vi har ett tiotal importerade hundar. En amstaff är ingen pitbull!

Och förresten, vilka raser räknas in i kamphundsbegreppet? Amstaff? Engstaff? Rottweiler? Boxer? Dobermann?

spelar väl jävligt stor roll vad det är för ras som är ouppfostrad/har dålig ägare. hur mycket skada gör en chihuahua jämfört med en rottweiler liksom? och såklart man avlar för att få fram olika beteenden m.m. men det mest irriterande är ju när folk köper hundar de inte klarar av för att de är fina/coola/ger respekt eller vad de nu har för korkad anledning. vill du ha en sällskapshund, köp en sällskapshund.

Nej, men du uttalar dig om andra raser som om de vore värre av naturen än din Idefix. För att sammanfatta det hela då så att man inte behöver haka upp sig på onödigt trams: det är uppfostran som avgör om du får ett monster, inte rasen. Rasen avgör bara svårhetsgraden när det gäller uppfostrandet i sig.

Och jo, det är så det är. Det är fakta och inget påhitt.

en amstaff blir med rätt fostran en lika fin vän som vilken liten fluffboll som helst.

Ni som säger något annat får helt enkelt läsa på lite till istället för att låta de naturliga instinkterna ta över.

"vill du ha en sällskapshund, köp en sällskapshund."

Dessa hundar ÄR sällskapshundar! Jakt- eller vakthundar kan avlas på sådana egenskaper, medan man verkligen inte avlar på aggressivitet hos "kamphundarna".

Det är sällan som jag ser din header hel – d.v.s det syns bara en bit allra högst upp. Jag har nämligen problem med inläggsspalten – det är inte helvit rakt igenom som den ska vara. Jag har varit i kontakt med blogg.se ´s support och de menar att det ska ligga någon skräpkod någonstans, som jag ej hittar. Jag har inte heller varit inne och pillat i någon kodmall, så det kan inte vara det som är problemet. Tänkte om du har varit i kontakt med dem och om och vad du fått för svar. (Eller är det bara på min dator som din design krånglar?) Tack i övrigt för inlägget du skrev om feedbacken häromdagen.

Även om jag är både mycket kompetent vad gäller djur, samt har en American Staffordshire Terrier i familjen, så respekterar jag dina åsikter. Jag håller absolut inte med, men det är var och ens rätt att tycka. Alla tycker inte om hundar, alla tycker inte om barn, kött, hus, bilar. Sådant är livet, och ska vara.

Tråkigt om alla vore lika.

Följer med glädje din blogg!

Keep it up!

Så trött på tjatet om att det är ägarna…

Min pappa har precis gått och köpt sig en liten pitbull. Visst, jättesöt som valp, men även valpar blir stora.

Jag blev inte så jätteglad eftersom vi har en liten 1-åring. Jag kommer ständigt att vara på min vakt och absolut inte lämna henne ensam med hunden.

När jag var 6 år hade pappa en rottweiler som hoppade på mig… Den bet mig aldrig, men det var nog obehagligt att ha en så pass stor hund över hela mig.

^ Vadå tjatet? Det är det som är FAKTA. Jag förstår inte varför det ska vara så svårt att inse?

Varför kan inte människor trots, sin rädsla och respekt för hundar, lyssna på människor som vet vad de talar om?

Om din far vet vad han sysslar med så har du inte mer att frukta från den hunden än du hade haft om det vore en vacker golden retriever.

Jag tycker inte mer pitbulls eller andra raser som faller under kategorin vi talar om än andra hundar, men jag ogillar att andra känner sådan motvilja när det inte är baserat på något annat än skräckhistorier från media. De har dåligt rykte för att de är mycket populära hos okunniga trashmänniskor som tror att de vet hur man uppfostrar en hund, de ser bara till rykten och utseende. Men det gör dessvärre ni också..

Håller såå med dig. På vägen till förskolan på morgonen möter vi alltid mellan 2 -5 lösa hundar. Jag kan förstå om de litar på sin hund, visst. Men JAG gör det inte. Försvarsinstinkterna sätter igång varje gång… koppla era hundjävlar för i helvete!!!!!

Jag ser inte gärna att kamphundar förbjuds.

Dock skall man som hundägare följa regler, som att ha dom i koppel, osv. Och låt dom gå lösa enbart om det är i syfte, tex spaniel = jagare efter duvor, så är koppel en skitsak i detta ögonblick.

Annars tycker jag att det bör finnas en hundkort som alla skall skaffa INNAN de kan köpa hund ett slags cerifekat. Jag gillar pitbull grymt, för jag har träffat dom och de är så gosiga. Jag är nog mer otrygg för rottweiler än pitbull… Det beror också på hundägare, hur de uppför hundar. Och japp det är skillnader på hundraser.. Först när jag läste din rubrik blev jag faktiskt sur men sen när jag läste hela texten så förstod jag.

Vi har också haft en dobermann, världens finaste och för den delen SNÄLLASTE hund! Hon har aldrig under de åren vi hade henne gjort något illa mot någon, trots massor av skrikande barn som dragit henne i öronen så är hon tåligare än de flesta andra hundar. From som ett lamm. Men jag förstår såna som är hundrädda, särskilt mot kamphundar. Den nya ägaren till våran fina hund (Var tvungna att ge bort henna av många olika naledningar, och hon har det mycket bra och vi har fortfarande nära kontakt) sköter henne mycket bra, men en dag så råkade hon slita sig loss och sprang runt i stan…då kan jag förstå att det var många som blev rädda. Sen kan ju ALLA hundar vara farliga, i detta fallet så är minsta pudel nog farligare än vår hund var.

Själv är jag livrädd för spindlar, ser helst att de hålls i koppel och spärras in i bur 🙂

http://asahoffman.blogg.se/2011/may/namninsamling-for-rattvisan.html

Jag skulle gärna höra en förklaring på vad en "kamphund" är för något? Du som verkar så kunnig i ämnet…

Visst är det så att vissa raser är farligare än andra, amstaff/pitbull har ju väldigt krafiga käkar och det är det väl ingen som säger emot. Däremot är det ju så, som Anna säger, att dessa raser faktiskt har avlats specifikt för att INTE attackera människor. När hundarna slogs med en annan hund så var det livsviktigt att ägaren lätt skulle kunna gå in och bryta. En pitbull är t.ex en helt usel vakthund, den älskar alla den ser (att det sedan finns gott om idioter som inte borde få ha hund, och som skulle lyckas göra vilken pudel som helst till ett vrak är ju en annan sak).

Jag tycker däremot att det är jättebra att du har koll på dina barn runt hundar, det är smart för man kan aldrig veta vad en hund är kapabel till. Jag äger själv en omplaceringshund av typen "muskelpaket", den tycker barn är väldigt obehagliga och i ärlighetens är jag inte 100% säker på att den skulle vara helt snäll om en unge helt plötsligt springer fram och tvångskramas. Om alla föräldrar hade tänkt som du hade mitt liv varit enklare, jag måste så gott som dagligen mota bort ungar som ska fram och klänga. Jag förstår inte de föräldrar som inte lär sina barn hur man beter sig mot hundar, det finns ju labila hundar precis som det finns labila människor. Själv har jag alltid stenkoll på min hund, när hon börjar skälla för att ett barn rusar fram och ska klappa är det jag som får alla sura blickar, aldrig barnets föräldrar.

Var hittar du statistiken över att golden toppar listan? Många pratar om sådan statisktik men ingen tycks någonsin kunna hänvisa till källan.

men det är sant det du säger, det ÄR skillnad på raserna. Jag blir iaf hellre biten av en bichon än av en staffe, med tanke på vilken som orsakar mest skada. (och hur många bichonägare går runt med breakstick? Något jag hört flera 'kamphunds'ägare gör.

Nja… Spindel är en art o myra en annan. Olika hundraser men fortfarande samma art. Så jo, det blir en form av rasism.

Jag är helt på Annas spår i detta. Skulle även vilja tillägga att det, förutom att vara ett hundägarproblem, även är ett genetikproblem. I Malmö till exempel avlar kidsen på vad som helst – syrran o brorsan, sonen o mamman (hundar då alltså!), osv. De avlar på unga, oerfarna tikar (runt 1 år gamla, knappt det ens). Då pratar jag mest amstaffkorsningar. Varför? För att tjäna pengar. Vad får man för hund tror ni…?

Att förbjuda den sk "kamphunden" är inte att gynna någon. När, ja jag skriver när, pitbullen blir godkänd som ras kan de seriösa uppfödarna träda fram o börja avla på sunda, friska individer som mentaltestas o får en rasstandard som ska följas. En godkänd ras lyfts upp till ljuset vilket får de mindre seriösa att tappa intresset.

Jag är så trött på denna diskussionen o önskade att vi 2011 kommit en bit på vägen med denna "hundrasism". Jag har umgåtts med renrasiga pittar o finare familjehund får man leta efter. Hundkamp, som sagt, inte människokamp!

Är då mest rädd för hundägare.

Trots att vi alltid har haft jämthundar så går jag INTE i närheten av andra hundar på stan.

Får fan krupp på idioter som kör på lös lina på sina hundar med tänker att"min fina hund är ett praktexempel på hundkurserna"

Skiter högaktningsfullt i hur mkt hundägarna litar på sina hundar, JAG vill ändå inte ha en nos uppkörd i snuppan eller tassarna på min överkropp.

Våra hundar får inte under några omständigheter springa fram till andra utan att fått klartecken från personen i fråga.

Vilket är jävligt ovanligt tydligen!

den första texten; spindlar,ormar osv, kan vara farliga, gift ormar t.ex? så man är inte dum för att man tycker det. för det är SÅ DET ÄR.

2. labradorer är faktiskt en av hundraserna som mest attackerar folk (något sånt..) ,eftersom dom är så snälla och låter barn klänga på dem, men sen orkar dom inte mer och då jävlar säger dom ifrån.

Jag håller helt klar med vad du säger, är en riktig hundälskare och tycker om alla hundar, dock går det inte att komma ifrån att hundar är avlade efter funktioner och vissa är mer potentiella mördarmaskiner enligt mig. Tack för en bra rolig och intressant blogg, tycker verkligen om dina åsikter och att du har belägg för dem i allt vad jag har sett att du skriver 🙂

Det beror ju på uppfostran också, många hundar känner sig otrygga och rädda, därför skäller de frenetiskt och kan hugga till…

Jag läser att lady Dahmer behöver läsa på om hundar. Schäfer, generellt mer lydig än en Doberman? Schäfern är en brukshund och står för en hel del allvarliga attacker på människor, senast nu i veckan angreps ett par pensionärer av tre schäfrar. Schäfern är inte polishund för att den generellt är lydig, utan för att den är vekare än till exempel rottweilern och därmed "lättare" att äga. Den är smidig och stark utan att vara tung, till skillnad från andra brukshundar. Den har skitbra nos… men den är en mördarmaskin precis som alla hundar du beskriver.

All respekt för hundrädsla, men du går för långt i dina påståenden om vad som är sant. Du har en poäng i vad folk förväntar sig av sina hundar, men när det gäller dem renrasiga har du så fel att jag bara har lust att sätta mig ner och storgråta. tyvärr är de flesta hundrädda som du, så blinda av medias framställning att verkligheten bleknar bort.

Jag förstår din rädsla (helt seriöst, inte bara för att verka besserwisrig) och jag tror även jag kan förstå din syn på omvärlden som en förälder trots att jag inte är någon än. Men att angripa en hel ras, som du faktiskt gör, det gör mig riktigt besviken på dig. Det är rasism, som du rättfärdigar med rädsla. Det är inte OK, men det är förståligt. Är du rädd om dina barn, håll dem borta från hundarna helt. Lär dem att vara lugna, inte skika och gapa eller vifta med armarna. Gör det om du vill undvika hundar. Det krävs kanske att du själv blir rejält hundbiten för att inse att det faktiskt ÄR farligare att bli biten av en liten hund, än av en dogohund, schäfer, dobermann eller rottweiler. Rädslan är lika hemsk, men som jag skrev tidigare, ben kan läka, muskler återskapas inte (än).

Vill tillägga att jag som hundägare också avskyr folk som har hundarna lösa – i folkrika områden. Jag litar inte heller på någon annans hund och tycker inte att folk ska behöva lita på min (face the fact, ingen har kurage nog att lita på en främmande rottweiler efter alla skräckfilmer de medverkat i). Som hundägare MÅSTE man respektera sina medmänniskor.

Det är tragiskt när idioter inte fattar det. Men det kan hända alla: att hunden är lös på ett tomt område och så dyker det oväntat upp någon. Alla hundägare med lösa hundar är inte idioter. De flesta är trevliga människor med trevliga familjemedlemmar på fyra ben – något jag tycker ska poängteras i denna hetsiga diskussion. Det handlar sällan om liv och död, och när det väl gör det, brukar det finnas en hel del omständigheter.

Ska vi slå ett slag för respekt? Respekt att koppla hundarna för att visa hundrädda hänsyn. Respekt mot hundägarna att sluta kalla raser för mördarhund- och kamphund: för det är dem inte, lika lite som en invandrare är en svartskalle eller en kvinna är en fitta.

Himla skräckinjagande att detta inlägg kom ikväll. På kvällspromenaden nu ikväll blev jag och hunden attackerade av en… ja, kamphund. Vågar inte säga vad för sort, men nog var det en kamphund alltid. En lös sådan. Nu verkar allt ha gått bra, men det nog endast för att min hund är så liten att jag drog upp henne i min famn. Tacka fan för det när hunden då biter mig i handen. Tre attacker han hon göra innan ägaren fick tag på henne. Jag var L I V R Ä D D. För min hunds skull. Jag lovar. den attackerande hunden hade lätt kunnat göra slut på min hund. Jag hade fullt upp med att se till så att inte min hund blev skadad, nu i efterhand undrar jag varför jag inte sparkade till den attackerande hunden. Det är lätt att vara efterklok.

Jag har tidigare varit si sådär för koppeltvång. Men nu kommer jag hålla min hund kopplad alltid, förutm i skogen (bor nu mitt i stan så där är hon kopplad) jag hoppas verkligen att alla gör det, för detta var ingen trevlig upplevelse och nog faan kläcker ägaren ur sig "Hon har aldrig gjort såhär förrut" Tack för den liksom… Och mina fördomar för kamphundar besannas, än en gång. Det verkar dock vara ok med min hund nu. Men säker är jag inte förän imorgon…

"sant så sant. det ÄR skillnad på raser. man gör alla en stor fet jävla otjänst om man säger något annat. jag själv ser gärna att kamphundar förbjuds, dom är vapen."

Och jag ser gärna att fördommar förbjuds, på så sätt skulle vi kunna sluta fred i världen. Men det funkar inte så. Om några år skulle det finnas nya hundraser att kalla "kamphundar". ALLA hundar går att fördärva, ingen hund föds ond. Synd att man inte vågar stå för vad man kastar ur sig…

annie jag blir lite grinig när du påstår att jag är okunnig. För det är jag inte. Jag har ett livstid av djurvana. Jag vet att schäfern är vek. Och jag vet att dobermannen är mycket svårare att träna. Och jag vet varför man väljer schäfern. Du kan säga till en schäfer en gång medans du måste säga till en dobis sju. (talesätt)

Att schäfern kan blir farlig beror helt enkelt på att det är en hund men också pga att den just är svag i sinnet. Dobisen å andra sidan är stabil, men mer på sin vakt.

Du behöver inte föreläsa om hundar för mig för jag kan en del.

när det gäller mina barn så lär jag dem hundvett men de är fortfarande små. Och när idioter envisas med att ha sina kräk lösa så finns det inte mycket att göra. Mina barn har rätt att springa i skogen och leka utan att jag ska behöva koppla DEM.

och nej, småhundar är inte farligare. Igen – hundar av typen "kamphund" är de som står för flest dödsfall.

Jag skulle vilja säga att en hund är en hund, skitsamma rasen. Men så är det inte riktigt. Jag anser inte att "kamphundar" är mer benägna att bitas just för att de är "kamphundar". Det är större risk att du blir biten av en ettrig liten ouppfostrat westie som ägs av en gammal kärring. Eller en tax för den delen, som i grunden är jakthund! Problemet i detta är att när Taxen biter blöder jag. När "kamphunden" biter springer den därifrån med en arm och ett halvt ansikte och kvar ligger man på marken och har men för livet! Jag har en ettrig liten skithund som dock är väluppfostrad, mysig, rolig och då jag inte är en gammal kärring och har jobbat med hund. Jag lämnar henne aldrig ensam med barn. Hon har morrat åt min vänninas dotter på fyra år då hon tryckte ner hennes huvud i golvet. Dottern grät och vi talade om för henne att det var hundens sätt att säga nej, slutar du inte då kan du bli biten ordentligt. Även om jag inbillar mig att min hund aaaaldrig skulle bita någon, så gäller mitt aldrig bara oprovocerat. Hon är envis och hon kommer att bita dig om du inte låter henne vara ifred efter att ha sagt till hundra gånger. Även hundar tappar tålamod. Jag har henne heller inte lös bland folk trots sina knappa 8 kilo och ständiga kommentarer "guuuuud vad söööööt!!" Ja, hon är liten och helt bedårande söt, men hon är HUND! Det finns folk som är rädda för henne av just bara den anledningen.

Bits hunden? ja- om du gör något den uppfattar som jobbigt/elakt! (ge en hund en kram är inte alltid en hit, då det betyder Bus/Kamp i deras värld!)

Jag älskar kamphundsraser och den mentalitet de "föds med", men skulle inte skaffa en själv då det krävs för mycket av mig att få en stabil säker hund. jag vill inte ta risken att något kanske går fel för då är det kört.

Mina tankar på det hela blev en mindre novell =)

Första gången sen jag började läsa din blogg för några månader sen som du gör mig upprörd. Du är okunnig, det du säger är inte sant.

& att utmåla redan utsatta raser är verkligen oklokt av dig. Det gynnar ingen, – speciellt inte de raser som kan klassas under "kamphund".

"Kamphundar" är inte avlade för att bita, – de är avalde för att lyda människan. Människan har därför fruktansvärd makt när det kommer till dessa hundrase, – för hunden lyder. På så sätt kan människor utnyttja dessa raser. Vet du inte att pitbulls kallas för "Nanny-dogs" i USA (där de funnits länge)? Just för att de är så fina med barn.

Du borde inte skriva ut saker som inte är sanna, – du missgynnar raserna otroligt, speciellt eftersom du är någon folk ser upp till.

Du har tappat min respekt och en trogen läsare. Tråkigt, som fan tycker jag.

S om du är så löjlig att du tappar respekten för mig samt slutar läsa min blogg för att vi har en åsikt som skiljer sig så är det bara good riddance. Jag är trött på tramsfasoner.

För övrigt så har jag aldrig påstått att kamphundar är avlade för att bita. Läs om läs rätt.

Jag ser spindlar som lömska mördarmaskiner, får nästan hjärtsnörp när jag ser en, usch!

Håller faktiskt med dej i mycket av det du skriver, trots att jag har en schäfer/rottweiler. Jag gillar inte hundar jag inte känner.

Och jag skulle aldrig låta min hund springa lös bland massa folk och inte heller springa fram till folk! Det är sunt förnuft när man har hund!

Alla gillar inte min hund bara för att jag gör det.

Jag förstår inte folks försvar av kamphundar med att de inte attackerar människor. Visst, de är avlade att vara aggressiva mot andra hundar och inte människor, men inte fan vill jag att min hund ska dödas av en barnvänlig hund.

Intressant läsning 🙂

Kamphundar är hundar som har det gemensamt att de avlats fram enbart för att utkämpa slagsmål med hundar eller andra djur.

Kriterierna som har belönats i aveln har framför allt varit så kallad gameness som innefattar kamplust, låg rädsla och smärttålighet

Det förekommer flera definitioner på kamphund.

Den svenska hundansvarsutredningens definition är: Hund oavsett ras som tränats eller tränas med syfte att den ska bli framgångsrik i slagsmål med andra hundar. I utredningen definieras också "hund av kamphundsras" som en hund tillhörande någon av de raser till vilka kamphundar historiskt hört. Exempel på sådana raser är bullterrier, amerikansk staffordshire terrier, tosa inu, engelsk bulldogg, amerikansk pitbullterrier (pitbull) och staffordshire bullterrier.Utredningen låg till grund för den nyaLagen om tillsyn över hundar och katter som gäller från och med 2008.

Svenska kennelklubben skriver "I ordet kamphund kan man innefatta alla de olika hundtyper och hundraser som över hela världen och i alla tider har använts till olika slags kamper, som till exempel hund-, björn- och tjurhetsningar. Kamphund kan alltså betyda en hund som i historiskt perspektiv har använts för detta ändamål men som i dag används som familjehund. En aggressiv blandrashund som saknar denna rashistoria är enligt vår uppfattning ingen kamphund i ordets rätta bemärkelse." och nämner raserna american pitbullterrier, american staffordshireterrier, bullterrier, miniatyrbullterrier och staffordshire bullterrier.

Enligt djurskyddsförordningen är kamphundar hundar som har extremt stor kamplust, blir lätt retade och biter, bara med svårighet kan förmås avbryta ett angrepp och har en benägenhet att rikta sitt kampintresse mot människor eller andra hundar.

Lite trist att se aggressionen här. Varför kan man som hundägare inte bara se till att hala in sin hund när man möter andra?

Klart som korvspad att vi inser att hundägaren är "skyldig" till hundens uppträde..till större delen. Sjuka hundar finns, precis som sjuka människor.

Jag själv är inte glad för hundar jag inte känner. Jag uppskattar inte att bli nosad på, jag blir rädd när jag möts av en okopplad hund, liten som stor. Däremot kan jag bemöta min rädsla när det gäller mig själv, men när hundar går fram mot mina barn, nosar eller hoppar eller vad, då blir jag arg. Jag skiter fullkomligt i om "hon/han vill bara hälsa,slicka,bli klappad osv" håll din hund borta från mina barn.

Respekt från båda hållen.

Hade en golden vi tyvärr gick avliva då han börja visa små tecken på aggressivitet efter han fått borelia (går den tillräcklingt lång så påverar den sorgligt nog en hunds humör). Mina föräldrar var tillräckligt vettiga så efter han bet vår hundvakt, som han känt hela sitt liv och älskade, så tog dom beslutet att vi var tvunga att avliva honom, trots att det inte var ett allvarligt bett. Det handlar helt enkelt om att vi dels inte ville se honom bli en annan hund en den fantastiska han var, men också för vi skulle aldrig kunnat förlåta oss själva ifall han nästa gång bet ett barn.

Det är fruktansvärt beslut att avliva en familjmedlem som vår hund var, men samtidigt ska man inte ha hund om man inte kan ta dom besluten…

Innan han blev sjuk gjorde han aldrig en fluga förnärd, men när jag var barnvakt och hade en ett åring som började peta honom i nosen så tog jag ändå bort henne därifrån, just för att även den snällaste hund kan bli provocerad. Småbarn ska alltid hållas under VÄLDIGT noga uppsikt när dom är med hundar.

Hej!

Äger själv en rottweiler, förstår att folk är lite rädda och har respekt för dom, för dom besitter mycket kraft som faktiskt kan döda en människa.

Fast jag själv äger en så kallad "kamphund" så respekterar jag att folk är rädda och backar undan, skulle aldrig släppa min hund i närheten av folk, för jag skulle själv inte tycka om att de sprang en stor lös hund vid mig.

Håller honom vid mig när vi går förbi folk osv.. inte för att han är farlig, han är en familjehund.. men folk är rädda och jag respekterar det.

Jag förstår absolut att det är skillnad på raser och det finns raser som är avlade i ett visst syfte men måste bara få säga att jag har en son på 1år som har lekt regelbundet med en jämnårig amstaff tjej sen dom var 4mån. När dom var små sov dom ihop och när dom blev större klättrade dom på varandra. Känner mig helt säker med att låta dom leka tillsammans pga att jag känner hunden förmodligen. Men jag tror absolut att en agresiv hund oftast beror på ägarens brist på kunskap och att amstaff/pitbull fått den här "kamphunds" stämpeln är för att fel människor skaffar sig en sån hund i syftet att skrämmas. kram och tack för en spännande blogg 🙂 :thumbup:

Tina Wedin!

Jag ÄLSKAR din kommentar! Där fick du fram det jag själv inte hade kunnat formulera på ett vettigt sätt!

Jag har så många gånger hört "tränas den inte aktivt i kamp så är det ingen kamphund". Jag förstår dessa människors poäng, men köper inte resonemanget. En drever är ALLTID en jakthund, oavsett om man jagar med den eller inte, och en border är ALLTID en vallhund även om den aldrig i sitt liv fått vistas i en fårhage. Därför anser jag att ordet kamphund inte är helt fel – även om det missbrukats något otroligt och fått en väldigt konstig klang pga media.

Skulle själv av just rasernas historia inte vilja äga någon. Jag vågar helt enkelt inte. Och det handlar absolut inte om att jag är rädd att själv bli biten, utan för min andra hunds och kompisars hundars skull.

För själv är jag av den åsikten att det är lättare att väcka jaktlust i en jakthund och vallinstinkt hos en vallhund, och då borde det även vara lättare att väcka kamplusten i en kamphund som faktiskt besitter dessa egenskaper genetiskt.

OM en "kamphund" ballar ur och går bananas så vill jag gärna påstå att skadorna som kan bli då är långt värre än om en "vanlig" hund hade råkat i slagsmål. En vanlig hund slåss lite, någon ger sig och sen är det bra – en kamphund är avlad att ALDRIG ge sig och skulle min hund hamna i slagsmål med en sådan kan jag räkna med stora skador om min hund ens överlever.

Schäfern är vek och kan bli farlig för att den är svag i sinnet?!!! Dobbermann mer stabil?!

Jag tycker du ska uppdatera din kunskap om hundar, för schäfern är inte generellt vek, utan förarvek. Detta innebär att den är känslig inför sin ägarens signaler, och detta i sig är en orsak till att schäfrar är lättränade. Nu finns det säkert enstaka dobbermans som är mer stabila än schäfrar, men generellt är schäfrar mer stabila än dobbermans, för denna egenskap krävs hos polishundar, och schäfern, är till skillnad från dobberman en typisk polishundras.

Jag har schäfer och vet att en orsak till att de kan bli farliga är om de hos personer, som inte kan hantera dem om de tex skäller på andra hundar eller människor. Det finns också egenskaper hos schäfern, liksom i många andra brukshundraser, som man som ägare, kan behöva lära sig hantera på ett korrekt sätt. Om man inte lär sig detta, kan det i värsta fall leda till en situation där man i vissa situationer saknar kontroll över sin hund. Och även om ens schäfer normalt inte reagerar negativt mot ens omgivning kan en sådan brist på kontroll leda till att omgivningen blir lidande.

Denna statisk över hundbett, där golden ska toppa listan, fínns det ingen bevis på att den finns, i alla fall finns inte en svensk lista av detta slag.

Absolut, kamphundar är helt enkelt kamphundar men en kamphunds beteende går att träna bort med rätt träning, det ligger helt enkelt i ägaren händer. Visst, vad som helst kan hända och hunden kan helt enkelt få en knäpp oavsett vad den fått för träning men det är risken man får ta om man skaffar sig en hund.

Folk tror att det bara är att gå och köpa sig en hund för att "det är ju en sån söt och liten valp, den kan väl aldrig vara farlig" och det gör mig så jävla förbannat! Man kan ju tro att vilken jävla människa som helst måste förstå att en hund är en individ som kräver disciplin annars kan det gå väldans fel, speciellt om det är en kamphund då dom ofta är framavlade för just kamp.

I alla fall, själv tycker jag att det är kul att läsa om andras åsikter om hundar, själv har jag alltid haft hund. Stå på dig, alla har rätt till sin egen åsikt (till skillnad från vad vissa andra som kommenterat tror?..)

JAG ÄLSKAR BRUNA DOBISAR!!!!

Jag hade ju en pepparkaksgumma själv… 7 år sedan hon gick ur tiden och saknad varje dag! Hon blev tom bragdhund2000…

Fast utav alla hundar jag har haft så är faktiskt schäfern och dobisen de bästa familje-/barnhundarna jag haft, jag vet inte om det beror på mentaliteten hos raserna eller individerna….

Om man nu är så rädd att ungarna ska bli bitna så får man helt enkelt koppla kidsen så dom inte springar fram & slänger sej runt halsen på en tex okänd hund. Vakta ungarna helt enkelt.Främst ligger problemen hos ägarna till dessa såkallade "kamphundar" jag tycker det är fruktansvärt orättvist att dömma ut dessa raser, döm ut ägarna istället. Jag har själv blivit illa biten av en pitbull & har bland annat ett decimeterlångt fult är efter det. Men jag visste att det var en gammal äcklig amfetaminpundare som hade behandlat den hunden som skräp (jobbade tidigare på ett hundcenter) & jag kände inte något agg mot den stackars hunden alls. min syster har en amstaff-flicka som hon använder till bruks, spår osv osv. Hon är som vilken annan ful gammal labrador som helst, lite trevligare & lite hårdare psyke 🙂

Jag blir väldigt trött på dessa diskutioner om sk kamphundar, jag äger en rottweiler hane och han är den mest undergivna hund som finns, till och med dammråttorna står högre än honom i rang hemma, hunden blir som den fostras punkt slut. Jag har aldrig under hela hans uppväxt fram manat saker som skulle få honom åt det hållet utan han är en lugn undergiven hund som älskar allt och alla, och jag lovar att om, jag säger OM han nånsin skulle göra illa en människa då skulle jag aldrig nånsin mera ha tro på hundar (och jag är uppväxt med olika hundraser), men nu kan jag nästan sätta mitt liv på att han aldrig skulle göra någon illa för jag har fostrat honom till att vara en lugn och lydig familje hund. Och mina barn är lärda att låta honom få vara ifred, att hunden inte är någon leksak, för jag tror många med hund i familjen inte är tydliga på den punkten med sina barn och sånt kan säkerligen göra vissa hundar stressade (såna hundar som ägs av fel personer vill säga! för kan man inte fostra starka raser då ska man inte köpa dom utan då kan dom köpa småhundar som folk ändå aldrig fostrar)

Hunden (lixom våra barn) är som ett oskrivet blad när dom födds och det är hur dom fostras och växer upp som avgör hur dom blir.

// Monica (PrematurMamman)

monica klart som fan det handlar om uppfostran. Men vissa raser är svårare att fostra än andra. Att vara olämplig som hundägare behöver inte betyda att man är en idiot eller en kickers som vill ha en cool hund. olämplig kan innebära att man är för slapp eller för snäll. En liten tant är förmodligen en olämplig ägare till de där större brukshundarna.

Intressant. Inte så mycket kamphundsdiskussionen som att du visar ett kort på en dobermann utan kuperade öron. Har nog faktiskt aldrig sett en sådan irl någonsin!

Jag skulle vilja säga att en hund är aldrig farligare än den som håller i andra änden av kopplet. I dag kan man tyvärr inte lita på (har man egentligen någonsin kunnat det?) att folk fostrar sina hundar på ett bra sätt.

Jag skulle vilja säga att en hund är aldrig farligare än den som håller i andra änden av kopplet. I dag kan man tyvärr inte lita på (har man egentligen någonsin kunnat det?) att folk fostrar sina hundar på ett bra sätt.

(Glömmer som vanligt att fylla i namn…)

Jaha, det var det här inlägget som gjorde att folk sa sig tappa respekten för dig?

Som hundägare och en som är uppvuxen bland hundar måste jag faktiskt erkänna att jag inte stör mig det minsta på folk som är hundrädda eller inte gillar hundar. Det kanske är förbjudet för en hundvän att säga det, men jag är också en stor aning skeptisk mot amstaffblandingar och andra muskelhundar efter att ha bott på ett ställe där unga "coola" individer rätt uppenbart inte hade koll på sina hundar. Jag och min egen hund blev attackerade mer än en gång, så jag tror det är en rätt vettig inställning att vara skeptisk mot främmande hundar.

Hejsan Lady D!

Nu tänker jag gnälla lite på dig, trots att jag inte läst föregående hundinlägg. (Om det fanns ett? Det hintades om det i början av detta.)(Schysst för övrigt att det ligger ett huvud på sängen, hehe.)

En kamphund är en hund som avlats fram för att kampa/hetsa emot andra djur. Om du ser till till exempel SKK, Djurskyddsföreningen eller Länsstyrelsen har de alla rätt i sina utlåtanden om kamphund. Men det finns kamphund och kamphund. Skyddstränade hundar anser jag vara en kamphund, just för att den har som mål/arbete/uppgift att gå in i kamp med levande varelse i skyddets tecken. En kamphund är även en hund som tränas till att slåss med andra djur, oavsett vad det är för ras. (Jag har träffat en flatte som tränades i hundkamp. Mycket trevlig hund utan andra hundar. Som ett rabiat monster med hundar.) Vidare är en kamphund en hund som historiskt sett avlats för kamp.

Bulldog, bullterrier och american pitbull terrier är tre exempel.

Olyckorna som idag händer på grund av hundägare med korthårig hund med brett huvud är inte tradionella kamphundar. Tyvärr är detta blandrashundar som sålts till kreti och pleti och fötts upp under mycket hemska förhållanden och i undermåliga miljöer. Jag gillar inte heller dessa hundägare och deras uppenbart misslyckande trygghetsgivande hos hunden – men jag önskar att människor (inkl. du) skulle sluta ha fördomar om mina hundar. För ni har inte en aning om vad min hund är för sorts hund. Javisst, han har ett brett huvud. Ja, han har kraftig käke. Ja, han är på god väg att utveckla kraftiga muskler. Ja, han är korthårig. Ja, han låter en jävla massa när han leker och är uppspelt. Betyder detta att han helt oprovocerat kommer bita ihjäl sin "lillebror" katten Fläsk? Eller sin storebror Kanin Einar? Eller varför inte hans lilla ögonsten, grannungen Smilla 1,5 år?

Jag tvivlar starkt på det, och jag tror inte ett enda det minstaste DUGG på länken du lade upp. Just USA och diverse andra länder kallar i folkmun (med andra ord, samma trovärdighet som aftonbladet) alla hundar med ovanstående utseende för pitbull. Visste du att det bara finns ca 400 renrasiga pitbulls i hela Sverige? (Och ändå går alla tuffingar runt med ASCOOLA pitbulls!) Inte en enda av dessa har varit med i en bitolycka mot människa eller annat djur än hund, det sätter jag alla mina rikedomar och fan i mig min sambo på. Tyvärr känner jag inte alla (då fyrahundra trots allt är jävligt mycket) men jag önskar att jag fick träffa alla. Jag är en sådan där rasentusiast som inte har hundrasen. (Men jag är upplyst nog att förstå att pitbullens ursprung – där det inte avlats in något på +120 år gör det omöjligt med mina andra "kamphundar" då jag inte är tillräckligt erfaren.)

En hund kan bara vad dess ägare har lärt den, och det sker hela tiden ett visst mått av inlärning. Allt för ofta är det fel sorts inlärning, om hunden konstant drar i kopplet och fokus inte dras bort för det lär sig hunden att när man går i koppel är det fullt befogat att dra. Det samma gäller när det kommer till bitolyckor. Om en hund får lära sig att man konstant ska stressa upp sig kommer inte hunden psyke eller kropp att klara av det längre. Det blir, vad man ofta kallar överslag, för mycket energi att ta in/pumpa ut. Jag försvarar inte bitolyckorna, för jag tycker det är tragiskt, men jag försvarar hunden. Det är allt som oftast INTE hundens fel att den "blir helt galen" utan det är i främsta led människan som har skapat detta beteende. Ibland handlar det om vad man har gjort, och ibland handlar det om vad man tyvärr inte har gjort.

Jag släpper inte min Casper lös om jag inte vet att han 1. kommer på inkallning oavsett fokus. 2. fungerar med andra hundar oavsett ras, kön och ålder. (Sen är hundar också individer och kan inte tycka om/komma överens med ALLA hundar) 3. är tillåten på platsen okopplad. Det finns en anledning till koppeltvång, alla ni lösdrivsmissbrukare där ute! (Sjukdom, rädsla, osäkerhet, aggresivitet, rymningslust osv osv osv osv)

Sist men inte minst vill jag säga att du LD är varmt välkommen att hälsa min och mina vänners hundar. Alla fungerar jättebra med barn, är lyhörda, energiska, väluppfostrade (ja, utom min då. Här dras det lite i kopplet och hoppas gärna upp i knät på en..), fungerar med i princip alla hundar och ger upphov till mycket skratt, gemenskap och värme.

Jag "tror" du skulle behöva ändra lite uppfattning, för vad du skriver är en missvisande och felaktig bild av raserna du påpekar. (Mest för att det för det första oftast är inavlade och sjuka BLANDRASER det handlar om när det kommer till bitolyckor.) Om Casper vore vaken skulle han säkert sända ett riktigt vackert yl till dig, men han drömmer om att jaga sin svans just nu. 😉 (Om han ylar, då kanske han har varg i sig också..?)

Kram!

Och nu tänker jag svara på lite kommentarer, om du tycker dubbelpost är overkill så ta gärna bort. Hundar är mitt liv och jag är "specialiserad" på just muskelhundar. (I freaking LOVE them!)

För det första vill jag bara säga att Amstaffen har aldrig avlats till kamp, den har avlats för sitt utseende. Därför började Amstaff 1936 stambokföras som en egen ras eftersom man då har fått bort en mycket stor del av kamplusten.

*"(..)En kille släppte sin "kamphund" lös när jag var ute och gick häromdagen,med barnvagn.Hundrädd som jag är vände jag, han skrattar kastar pinnen emot mig för att se mig bli ännu räddare…En sådan grej bara. Fy faaan."*

Är det verkligen hundens fel att ägaren ville jävlas med dig? Jag är nämligen helt säker på att hunden inte hade minsta intresse i att skrämma dig, utan det var snarare ägaren som var en idiot. Jävligt ruttet gjort av ägaren, men det är absolut inte hundens fel. Hunden står inte i position att bestämma hur ägaren skall agera.

*"(…)Dobermann är som du vet troligtvis mer väl än jag en krävande hund, den är inte mindre svår att fostra än en pitbull. pitbullen, amstaff etc har blivit avlade för styrka och kraftiga kroppar, men de har också avlats att vara vänliga mot människor. Hundkamp heter det, inte människokamp. Dobermann vaktar mot människor, om man bara ser till detta låter det som att pitbull är en knähund och dobermann ett monster. Det menar jag inte, båda är lika väl anpassade till att leva med oss i våra hem.

En pitbull är inte född en mördarmaskin, man formar den så. Det är väldigt enkelt, du kan göra det med vilken ras du vill. Som du nämnt dock är det såklart skillnad på hund och hund när de gäller skador de är förmögna att åstadkomma, men en missfostrad labrador kan lätt ta livet av ditt försvarslösa barn."*

Detta stämmer mycket väl. När två kamphundar gick ner i piten (gropen som hundarna slogs i) var ägaren tvungen att ibland sära på hundarna så de kunde gå in i nästa rond. Om hunden då skulle vända sig och hugga ägaren skulle inte ägaren kunna hantera hunden. Pitbullen är avlad för HUNDKAMP, och en hund som skulle slösat energi och styrka på att hugga människor kommer förlora. Därför avlade man så hundarna skulle tillåta och älska alla människor, men kunna slåss med andra hundar. En pitbull är en värdelös vakthund, de kommer både släppa in och ut alla möjliga "inkräktare" eftersom att de är ju människor.

*"Jag ser rött då någon kommer gående mot mej med en lös hund. Här ute på landet verkar det som om det skulle vara allas rätt att ha sina j***a husdjur lösa överallt. Jag är själv jätte allergisk och vill verkligen INTE att en hund hoppar mot mej. Dessutom är jag också rädd. Och sen den där frasen "men se, han tycker ju om dej!!" Har jag fel, eller är det inte så att en hund som hoppar är otrygg, inte kramsjuk?"*

Tror du på fullaste allvar att hunden har sagt "Hörredu.. Husse! HALLÅ FÖR HELVETE TA AV MIG KOPPLET! Nu kommer en såndäringa männska – jag tänkte skrämma skiten ur henne."? Det är ägaren som har hakat av kopplet, och det är ägaren som inte lärt sin hund inkallning och att inte hoppa på människor. DET ÄR INTE HUNDENS FEL.

*"Kan vi alla försöka göra en insats och sluta använda ordet "kamphund"? Det finns inga raser i Sverige som är avlade för kamp och det finns MYCKET få individer som har någon slags kampträning. Och när jag ändå är inne på spåret, pitbulls finns i princip inte i Sverige – vi har ett tiotal importerade hundar. En amstaff är ingen pitbull!"*

Ja tack! Ordet kamphund hör inte riktigt hemma längre. Och jo, det finns visst hundar som är avlade för hundkamp i Sverige. Pitbull. Den har alltid varit avlad för hundkamp, även om det inte är det främsta kriteriet hos seriösa och erfarna uppfödare. Men det finns definitivt hundkamp i deras gener, och att det finns ett tiotal importerade hundar stämmer, men det finns trots allt närmare 400 reggade pitbulls. Alla pitbulls är dock inte importerade, det finns ett mycket lågt antal svenska uppfödare. Anledningen att pitbulls inte finns hos SKK är för att FCI inte godkänt rasen.

*"Att förbjuda den sk "kamphunden" är inte att gynna någon. När, ja jag skriver när, pitbullen blir godkänd som ras kan de seriösa uppfödarna träda fram o börja avla på sunda, friska individer som mentaltestas o får en rasstandard som ska följas. En godkänd ras lyfts upp till ljuset vilket får de mindre seriösa att tappa intresset.

"*

American Pitbull Terrier ÄR EN GODKÄND RAS!!!!! Det är bara inte FCI som godkänner rasen, men det finns andra betrodda och seriösa register som registrerar APBT. Två exempel är ADBA (även om jag börjar tvivla på deras seriositet) och UKC. (American Dog Breeder Association och United Kennel Club) (Eh, reservation på det sista – det låter fel.)

*"Jag är så trött på denna diskussionen o önskade att vi 2011 kommit en bit på vägen med denna "hundrasism". Jag har umgåtts med renrasiga pittar o finare familjehund får man leta efter. Hundkamp, som sagt, inte människokamp!"*

Jag håller med du! Dock får du reservera dig på att "anklaga" en hel ras att vara den finaste familjehunden då det finns gruskorn och guldkorn hos alla raser. 🙂

Jag håller med dig helt på vissa punkter. I hela mitt liv (21 år) har vi haft hundar, olika raser då. När jag var ett barn blev jag biten i ansiktet av en familjehund men ingen av de kamphundarna vi haft (Bullterriers) har ens gnagt på mig. Helt klart är de ju avlade till olika syften, BUllterriers till bullfights och gnagarjagare, så det gäller ju att veta hur man ska tygla de instinkterna och uppfostra hunden till en lugn en, annars kan det gå snett!

Spec runt barn, när de piper, skriker och springer tror hundarna att de är en stor gnagare & får stor lust att tugga lite. Men så länge man fostrat hunden väl med valpkurser osv viktiga saker så är det ingen risk så länge man har koll.

Det farliga jag kan tänka mig med just kamphundar är att de har sjukt hög smärttröskel, såp om de biter fast & man slår dem för att de ska släppa så känner de inte ens slaget. Med "familjehundar" skriker de ju om man ens råkar kliva på en tå av deras, så där blir det lite lättare.

Håll koll på era hundar om ni ska ha en, oavsett ras!

De sk. "kamphundarna" är generellt mycket människo -och barnvänliga. Men visst, när det väl händer nått så orsaker den större skada än om en pudel biter exempelvis. Men en "kamphund" som är uppvuxen i ett kärleksfullt hem blir inte aggressiv mot människor! Då är det större chans att en rottweiler, schäfer, golden, collie eller dobberman blir farlig!

Malin: vem i helvete har smällt i dig dem lögnerna att bullterriers skulle tro att barn är stora gnagare?

Eller är du uppriktigt sagt bara dum? Jag ber om ursäkt för ordvalet, men jag hittar inget mer passande. Bullterriers (trots deras ursprung) kommer ALDRIG tro att skrikande barn är stora gnagare, nu får du väl ändå ge dig! Är du säker på att du kan ett jota om hundar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *