Kategorier
diskussion & debatt

Kulturskillnader?

Jag umgicks mycket med invandrare när jag var mellan 18 och 25. Mitt ex var ju fullblodsgrek och våra vänner kom från olika länder i mellanöstern. Kulturskillnaderna var ganska stora när jag tänker efter trots deras försvenskning och jag minns särskilt att jag reagerade på männens attityd gentemot andra kvinnor, då främst svenska. Vi var […]

Jag umgicks mycket med invandrare när jag var mellan 18 och 25. Mitt ex var ju fullblodsgrek och våra vänner kom från olika länder i mellanöstern.

Kulturskillnaderna var ganska stora när jag tänker efter trots deras försvenskning och jag minns särskilt att jag reagerade på männens attityd gentemot andra kvinnor, då främst svenska. Vi var ju horor. Nej förlåt… inte jag då. Jag var ju inte svensk. Ja förutom om man frågade mitt ex när han var på dåligt humör.

Vi var horor när vi drack, horor om vi klädde oss i kläder som visade hud, horor om vi rökte, horor om vi skrattade eller talade högt, horor om vi ville ha sex, horor om vi helt enkelt levde som svenskar gör. Det var ju givetvis inget de sa till sina svenska flickvänner, men så gick snacket bakom stängda dörrar. Och det här var killar som växt upp i sverige, gått i svenska skolor och växt upp på landsbydgen där segegering och desperation inte existerade.

Jag minns en av de mer svenska schyssta (!) killarna som brukade slå sin syster när hon varit olydig. Hans försvar var att om han inte gjorde det så skulle hans pappa slå henne värre men jag som svensk undrade alltid varför han inte gav sin pappa ett redigt kok stryk istället. 

Systern bröt senare med familjen och flyttade bort. Det var flera av de män jag umgicks med som både slog och vaktade sina systrar. (och några som givetvis inte gjorde det) och det slog mig då att den här hederskulturen (för det är ju det det handlar om även om de flesta inte tar ihjäl sina ungar) inte bara drabbar flickorna utan även pojkarna som får allt det här ansvaret på sig.

(Jag följer rättegången mot Abbas Rezais mördare / Hedersmordet i Högsby)

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Kulturskillnader?”

Hej Lady Dahmer. Nu har det här ingenting med det här inlägget att göra men jag hoppas att du svarar ändå. 😛

Jag såg nämligen att du tidigare skrivit till brottslingar och jag tycker det verkar intressant så jag skulle vilja göra det… men, hur gör man? Jag vet hur man får tag på adresser, men ska man skicka det som ett vanligt brev och hur många frimärken behövs? Vad kostar frimärkena? Eller gör man på något annat sätt? Menar de som sitter utomlands såklart! Skriver man sin egen adress inuti brevet? De kan väl skicka hit till Sverige? Som du kanske ser så kan jag ingenting om brev haha… Hoppas på svar 🙂

Jag känner "svenska" killar utan invandrarpåbrå som tycker att tjejer är horor då de röker, klär sig på ett visst sätt eller bara existerar, som anser att kvinnans plats är i köket. Jag tror också att andra generationens invandrare är värre konservativa än vanliga invandrare, de vill hålla fast i någon syn, ideologi där de har sina rötter och det blir ofta fel. Sen självklart existerar det du skriver om, ingen snack om saken, men precis som det finns rötägg i andra länder så finns de här i Sverige också och jag förstår mig inte på det tankesättet alls, att man inte tillåter kvinnan vara en fri människa.

T Man skickar ett vanligt brev givetvis. Hur mycket det kostar beror på vikt och land. Fråga där de säljer frimärken helt enkelt.

och ja du måste skicka med din egna adress också.

Vilket land är det du bor i om det inte existerade skillnader och segregering? Det behöver inte vara tydlig sergregiring där etiopier är med etiopier och somalier med somalier. Du nämner ju själv segregeringen ("svenska" tjejer är horor). Tyvärr är det många invandrare som fostrar sina barn konservativare än hemlandets regler vilket gör att andra generationen krockar med de svenska värdingarna och livsstilen. De lever själva i den, men får bara höra ont om den. De ser med ironiska ögon på "svenskarna" och blundar för sina egna ageranden.

Det här är ett problem för varje familj som flyttar utomlands (svenskar som flyttar till USA eller australien ordnar midsommarfester fetsligare än de svenska, håller hårdare på julbordet och påskfirandet). När man kommer som främling till en ny kultur är det lätt att sakna den gamla och bygga murar mot den nya. se den som konstig istället för att försöka anpassa sig. det är mänskligt, ett sätt att skydda oss. Förändring är ofta någonting läskigt eftersom det i viss mån konkurerar med det förflutna. har du dessutom FLYTT från ditt hemland finns där en stolthet i ursprunget och ett behov att föra vidare och bevara det så att det inte försvinner. jag blev jätteledsen då jag återvände till min uppväxtort och fann att dem byggt om centrumet där vi brukade hänga. Det kändes jättehemskt att se "mitt" minne felaktigt. hade jag inet fått se förändringen hade jag bibehållit och romantiserat min bild av centrumet. Tyvär får många flyktingar inte se sina hem igen, utan lever vidare med de romatiska bilderna som man omedvetet applicerar på barnen. Genom att idyllisera det skapar men en främmande verklighet och en osäkerhet. Får barnen att känna sig ohemma. Först när de besöker "hemlandet" inser de att de är lika mycket främlingar där. det är jättesorgligt. Hemskt. Tillhörighet och trygghet är jätteviktigt för alla människor, och vi svenskar är bortskämda med det.

Jag är mycket intresserade av just intregrering. Tolka inte det jag skriver som rasistiskt, för det jag skriver handlar generellt sätt om människor som flyttar/flyr utomlands, både till men också från Sverige.

Tråkigt att du har sådan upplevelse av invandrarmän. Själv har jag enbart träffat, umgåtts och dejtat invandrarmän sedan tidig ålder för jag har fått en tråkig uppväxt och även andra tråkiga incidenter pga svenska män med svenska rötter. Där kvinnosynen varit som du tillskriver invandrarmännen. 🙂

Jag säger det med ett leende, för det är ganska så intressant ändå att man blir så präglad av det man möter i sitt eget liv. Jag skulle vara mer rädd i ett svenskt radhusområde än i ett invandrartätt bostadsområde, mycket pga allt hemskt hänt mig har skett bakom en väldigt fin fasad och helylle svensk yta, medan jag haft mycket kärlek i de mest torftiga boenden i ett invandrartätt område bland just araber, iranier osv. 🙂

En av mina klasskompisar när jag läste till socionom (dvs fram tills nyss) berättade att Sveriges första mansjour med inriktning hedersförtryck har öppnat. Behovet är stort, men man har liksom inte tänkt på det innan. Hur tonårspojkar som tvingas vakta och slå sina systrar också ofta är offer. Så det är ju bra, att man börjar förstå det nu och att det finns någonstans de kan vända sig.

Jag är glad att jag är uppvuxen i Sverige. Bodde några år i Grekland när jag var liten. Det slutade med att vi fick fly till Sverige för att komma levande ifrån min pappa. Han hade samma sätt att se på tjejer som du beskriver. Om mamma ens vände sig om när det knackade på dörren så var hon en hora som behövde sig en omgång…

prinsessanadia: fast det där låter mer som att han var psykopat än att han var från en konservativ kultur. Och psykopater förekommer jämt fördelat över alla länder och kulturer.

Vad jag funderar på är, att om dom här killarna egentligen inte vill slå sina systrar men gör det bara för att pappan inte ska ge stryk- Hur kommer det sig då att alla dessa killar ändå blir som sina pappor sen när de skaffar familj själva?? Vart går gränsen i deras åldrande där de går från att slå sina systrar bara för att de är rädda för pappan och att de slår sina barn/systrar när de blir äldre?

Jag fattar verkligen inte.

alltså jag menar när sker övergången i deras liv där de går från att göra det bara för att de "måste" och till att de gör det för att de ärligt tycker att man ska? Eller gör papporna också det bara för att de är rädda för nån? Någon annan som ska ge dom stryk om dom inte gör det? Gud? Deras gamla morfar?

Victoris: det är enkel psykologi, tyvärr så upprepar barn senare när de blir vuxna helt omedvetet sina föräldrars beteende.

Håller just på å läser en bok om detta, där man har intervjuat mördarna till Pela och Fadime. Mycket intressant läsning om hederskultur, hur det påverkar både tjejerna OCH killarna och vad det egentligen är som gör att man tar ihjäl sitt eget barn i kollektivets namn.

"Varför mördar man sin dotter"

av: Emre Güngör, Nima Dervish

Rekommenderas..

Natasja jag ryser!!!

''Vi var horor när vi drack, horor om vi klädde oss i kläder som visade hud, horor om vi rökte, horor om vi skrattade eller talade högt, horor om vi ville ha sex, horor om vi helt enkelt levde som svenskar gör. Det var ju givetvis inget de sa till sina svenska flickvänner, men så gick snacket bakom stängda dörrar.''

Vet du att det är EXAKT det här jag går igenom varje dag? Är själv halv grek och halv svensk och jag lovar dig har aldrig träffat en grekisk kille som inte tänkt så här om tjejer. Jag har varit tsm samma grek kille i nästan 5 år, vi gjorde slut för några månader för jag orkade inte det längre. Jag är väldigt svensk, ser mig som svensk och lever som en svensk förutom då vi åker till grekland då jag bara talar grekiska ossv men är alltid svensk i mitt hjärta. Jag fick dagligen höra att om jag drack var jag hora, klädde mig på ett viss sett var jag hora, gick på fest var jag hora av min så kallade kille. Sedan jämförde han mig med GREKISKA TJEJER heeela heela tiden, hur mycket bättre dom var, men dom fick festa och dricka klä sig som dom ville neej dom var aldrig horor, men bara för jag som SVENSK gjorde det så var jag hora. Jag vart galen alla gånger, sluta jämföra mig med grekiska tjejer lixsom?? En gång frågade jag honom vad gör mig mindre grek jag är ju faktisk också grek och då svarade han jo men du är född i sverige??? Och tro mig, varje grek kille är samma, alla svenska tjejer gör fel det är bara okej för grekiska tjejer svenskar är horer. Och så mycket konstiga grejer, som om du har sex innan ett halvår med den du är tsm med är du hora, om du går på klubb utan kille är du hora… Alltså listan kan göras lång. Förlåt mig om någon grek tar illa upp som läser detta men det här är vad jag växt upp med!

Tar mig friheten att svara T. Misstänker att du bara behöver skriva din adress om du vill ge personen i fråga möjlighet att KUNNA SVARA. Annars kan man nog brevväxla anonymt, men då blir det mer "en-vägs-kommunikation" 😉

En annan grej är att personer som är invandrare mer än en gång frågat min man "var han kommer ifrån". Han brukar alltid svara SVERIGE. Då går det till såhär, typ:

– Ja, men alltså, var kommer du ifrån?

– Jag kommer från Sverige.

– Men alltså, var är du född?

– Jag är född på XX Lassarett 2 mil utanför….

– Aha. Men alltså, var kommer dina föräldrar ifrån?

– Min mamma är svensk.

– Ja, men din pappa då? (suck)

– Han är från XXXXX.

– AHAAAAA (överlycklig) Du är alltså XXXXXXX.

– Nej. Jag är svensk.

Rätt ofta springer jag in i typ 2:a och ibland 3:e generationens invandrare som säger att "jag är från….." trots att man är född här. Sånt förvirrar mig. Jag säger ytterst sällan att jag är halv-nordisk. (kanske för att ingen bryr sig, det SYNS inte?)

Victoria: pappor som ger sina barn frihet i hederskulturen ( dvs tillåter sina barn att avvika från hederskulturen) blir ofta hotade av sina släktingar. .

Konstigt det där. Jag är tillsammans med en invandrarman sedan sex år tillbaka, vi har en dotter som är ett och ett halvt, han har varit föräldraledig med henne i sju månader. Ibland går jag ut och festar och då är han hemma med vår dotter. Han har aldrig kallat mig hora och det har ingen av de åtskilliga andra invandrarmän jag har i min omgivning heller gjort.

Ärligt talat tycker jag ditt inlägg är rätt rasistiskt. Faktiskt. Hedersbrott förekommer och hederskulturen existerar (inte minst i min sambos släkt även om ingen där skulle få för sig att döda någon), men majoriteten av alla killar som vuxit upp i Sverige har nog ungefär samma syn på tjejer som etniskt svenska killar. Alltså inte helt fantastiskt underbart och icke förtryckande, men inte heller talibanförtryckande. Alla har inte det, men å andra sidan finns det rätt många svennebananhockeykillar som brölar "visa pattarna" efter brudar på stan. Om inte ditt inlägg är rasistiskt så är det helt klart jävligt etnocentristiskt, och nej, det hjälper inte att du är halvgrek.

katti nej det är faktiskt inte rasistiskt att tala om negativa erfarenheter eller påpeka sådant som är negativt med andra kulturer.

Om LD hade talat om specifika positiva erfarenheter av invandrare hade ingen kallat henne rasistisk. Nej, jag tycker inte att inlägget är rasistiskt. Däremot är jag less på generaliseringar, om de är negativa är de rasistiska men om de är positiva säger ingen emot utan ler ofta instämmande. För mig är en del av rasismen just dessa generaliseringar, oavsett om de är positiva eller negativa utpekar man en grupp människor som bra/dåliga på ett visst sätt. Tänket finns där alltså ändå. Notera dessutom skillnaden i att tala om sina egna erfarenheter och att generalisera.

Jag tycker att det är rasistiskt för om du inte skulle dra paralleller till andra personer än just dem som du umgåtts med skulle inlägget vara rätt meningslöst. Rubriken är "kulturskillnader", kultur är något som är större än bara de personer du mött. Alltså generaliserar du och det är en rasistisk generalisering på grund av att du baserar den på var personerna kommer ifrån.

Ärligt talat tycker jag det är precis samma sak som att säga att kvinnor är mjuka och svaga som att säga att invandrarmän är talibaner (slarvigt uttryckt). Bilden av invandrarmän är sådan och i viss mån lever de upp till den stereotypen, men det är fortfarande långt ifrån alla som gör det.

Det etnocentristiska i ditt inlägg tycker jag består i att du inte överhuvudtaget nämner något om hur den stereotypt svenska hockeykillen brölar och tar tjejer på brösten. Hade du belyst detta och jämfört eller dragit paralleller till den stereotypa bilden av invandrarkillar hade man kunnat diskutera skillnader. Du skriver ingenting om skillnader, du beskriver några snubbar du hängde med för några år sedan utan att jämföra dem med några andra. Hur kan det vara ett inlägg om kulturskillnader?

Jag kan också påpeka saker som är negativa med andra kultur. Min snubbe är syrian, det säger väl allt! Men jag tycker att man ska göra det mer nyanserat. Det världen behöver är inte fler enkelspåriga inlägg som ditt, det finns så många andra sätt att se på saken.

katti fast jag bloggar ju inte för att tillföra världen nåt. Jag bloggar ju för att dela med mig av tankar och känslor. På gott och ont.

katti för övrigt så har jag skrivit MASSVIS med inlägg om de "brölande svennarna som tar tjejer på pattarna" . det är bara att gå bak i arkivet.

sen är det ett faktum att vissa kulturer ÄR väldigt partiarkala. Precis som vissa religioner.

LD: Okej, fast det där är ett lite konstigt resonemang när det sker på andra människors bekostnad, vilket det gör i det här fallet. Folk läser din blogg och blir påverkade av det du skriver, speciellt folk som aldrig har sagt mer än hej till en invandrare (de finns). För dem blir din erfarenhet en bekräftelse på den redan existerande myten om invandrarkillar. Ganska onödigt eftersom den inte är sann och den dessutom innebär att alla människor i Sverige inte blir bemötta på samma sätt.

katti fast det skiter jag faktiskt i. Jag kan inte ta hänsyn till varenda jävla människa som kan komma att läsa och tolka det jag skriver. Då skulle jag inte kunna skriva öppet om nåt.

och de som läser min blogg regelbundet har läst tillräckligt mycket andra inlägg där jag diskuterar just rasism och fördomar.

Det är ett faktum att vissa religioner och kulturer är mer patriarkala än den svenska, som också är patriarkal. Men det betyder inte att alla eller ens majoriteten av de personer som är födda i Sverige av föräldrar som flytt från det land kulturen fanns i har en mer skev kvinnosyn än etniskt svenska killar.

Kan du inte skriva ett inlägg som handlar om både etniska och icke etniska svenskar? Det vore intressant.

Katti: Det jag skrev var att jag var less på generaliseringar och hur JAG upplever det. För mig är generaliseringar fördomar, positiva eller negativa, generaliseringen finns där.

Jag läser din blogg typ femtio gånger om dagen (har ett tråkigt jobb) och jag vet att du skrivit om det. Du har koll på genus, men jag tycker inte du har speciellt bra koll på etnicitet, ras och kulturbegreppet.

Och att du inte kan ta ansvar för att du inte skulle kunna skriva saker öppet bevisar väl än mer att du står för dessa generaliseringar. Hade du haft en mer nyanserad syn hade du ju kunnat skriva det, och vara öppen med det.

Känner igen mig där. Kärade ner mig på en sommarsemester i grekland och åkte tillbaks två gånger och bodde med hans familj. Han hade en tvillingsyster som vaktades noga och hon var mer eller mindre ett hembiträde åt sin egen tvillingbror. Födda i samma ögonblick men dömda till två helt olika liv. Här började jag som den "värdelös horaflickvännen"… trodde aldrig efter det att jag skulle kunna hitta någon värre kille, men det lyckades jag tyvärr med.

Tycker det är sjukt hur vi här bland kommentarerna hamnat i att prata om "alla de hemska invandrarmännen".

Finns det inte fler än jag som haft eller har relationer med helt normala människor som råkar ha invandrarbakgrund? Jag känner nämligen rätt många sådana.

Har tyvärr samma erfarenheter som dig. Var tillsammans med en grekcypriot (boende på Cypern dock)i 5 år och jag var bara smuts i hans familjs ögon. Svensk tjej var likamed hora och de gjorde allt de kunde för att förstöra för oss. De lyckades tillsist vilket jag nu är glad för, hade fått anpassa bort hela mig själv annars för vad jag än gjorde så dög jag aldrig.

Tyvärr stöter man på samma fördomar hemma. När mina ingifta albanska släktingar träffas är jag aldrig bjuden för att min kusins moster tycker inte att man umgås med svennehoror. Samma släktingar låter bara sina barn, söner som döttrar gifta sig med andra albaner och föredrar olyckliga arrangerade äktenskap framför lyckliga blandförhållanden. O detta efter 40år i Sverige, boende i typiska svenskområden och i vissa fall även lyckliga äktenskap med svenskar.

PS

Jag har bara blivit kallad hora av "helsvenskar". Tror att det handlar om osäkerhet, inte kulturer. Sedan ÄR vissa kulturer mer tillåtande i vissa avseenden, strängare i andra. Om killen är osäker, kallar han andra för öknamn, beter sig som en idiot osv. Tyvärr är många invandrare osäkra. Är uppvuxen på ett mycket mångkulturell plats och känner mängder med så kallade "invandrare". De är människor precis som jag, men deras familjer har ofta tragiska och hemska förflutna, som gjort individerna osäkra, rädda och ofta inåtvända. Som jag skrev innan, man söker sig till det välkända och trygga; självklart den egna, gamla kulturen. Men då den möter en ny kultur blir den ALLTID mycket mer konservativ. Visste ni att svenskar kallas vitskallar i Spanien och anses värsta hemska? Ändå är inte vår kultur särskillt hemsk, eller? Jo,om man väljer att förstora vissa saker och ta allt svenskt på gigantiskt allvar.

Helt ärligt, svenska killar är hemska. Försök hitta en enda normal svensk kille på nätet, och du stöter på 100 som vill visa kuken på dig och se dina bröst. Tänker man efter på alla nazistgäng, alla wownördar, alla fotbollskillar och andra generella svensongrupper hittar man massvis med sexistiska svin, som förnedrar tjejer. Skillnaden är att svenson kommer undan med det, medan invandraren redan har mängder med fördomar att kämpa emot.

Det finns ingen "generell" kultur bland "invandrare". Hallå? Invandrare kan vara norrmän, chineser, australienare eller canadensare likväl som muslimer, kurder eller greker? Så att generallisera "invandrares" syn på tjejer kan tveklöst vara relaterat till NÅGON specifik kultur. Det handlar, som jag skrev, om segregeringen som sker. Både den fysiska men bara en sådan sak som detta blogginlägg, som kanske får några tjejer att tveka inför att dejta nästa invandrare som bjuder ut dem, för de minns allt negativt de läst, och att invandrare tycker svenska tjejer är horor…

Jag gjorde själv misstaget att tro att en kille jag dejtade såg mig som en hora. jag hade fel och sumpade en toppenkille. I)bland är det lätt att vara efterklok. Men jag hittade min drömprins i en annan ändå, som tur var.

Katti, man är inte rasist för att man talar om egna erfarenheter. Det är faktiskt helt värdeneutralt. Det är DU som försöker ta begränsade erfarenheter göra om det till en generalisering. Det är alltså du som är mest rasistisk, då du själv drar slutsatsen att detta "måste" handla om alla, och inte bara några få. Du applicerar en kvalitativ förklaringsmodell på en stor massa, trots att det inte ens var inläggets syfte.

Sen på tal om generaliseringar. Generaliseringar är aldrig att föredra om man vill gå till botten med ett problem och hitta en långsiktig förklaring. Generaliseringar kan förklara hur saker är men sällan varför. Det är mycket välanvänt och effektivt att generalisera, så länge man gör det RÄTT. Att säga att alla invandrare slår sina tjejer är INTE att generalisera rätt. Att säga att hederskultur är en del av samhället i Mellanöstern är däremot en alldeles utmärkt generalisering. Vill du säga att det är fel, varsågod! Men lycka till. Titta på hur samhället ser ut där nere och du märker genast att en generalisering var på plats för att förklara HUR det ser ur. Någon förklaring på varför kan vi däremot inte få genom en generalisering.

Men om vi nu ska försöka svara på varför det är så, så känns det lämpligt att utgå från roten till problemet, nämligen kulturen. Och vad präglar kulturen i Mellanöstern? Jo, religion och fundamentalism. Så har det varit sedan 1100-talet då den här mannen (http://sv.wikipedia.org/wiki/Mohammad_Ghazali) fick inflytande. Står mycket intressant att läsa om honom, även om just Wikipedia inte ger så mycket information.

Varför finner vi inte dessa problem i norra Europa? Jo, för att vi är sekulariserade. Givetvis finns även här idioter men vidrig kvinnosyn á la sill och potatis handlar antagligen mer om psykisk ohälsa än om kultur. Vi lär inte oss att mannen praktiskt taget äger kvinnan. Det är dock en ganska vanlig syn på saken i vissa delar av världen. Ju mer inflytande en religion har (inte minst i Mellanöstern där religionen också är en stor del av det sociala och kulturella livet) desto mer förtryck kommer du se. Det är ingen generalisering. Det är fakta och kan lätt beprövas och bevisas genom att kolla på hur världen ser ut.

Nu har jag säkert pratat om en massa annat än vad som var tänkt men sån är jag.

Annie:

Det där om att det handlar om osäkerhet känns som en gammal klyscha. Det är lite som klassikern att mobbare egentligen hatar sig själva och blir retade hemma etc.

Det handlar om att vissa människor är idioter. Vi behöver ingen mer avancerad förklaringsmodell än så då den duger alldeles utmärkt. Får mig att tänka på Hanlons rakkniv som passar utmärkt i sammanhanget:

"Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity."

Jag tycker det är rätt tragiskt att så fort någon skriver något rasistiskt/ negativt om "invandrare"… det må vara detta inlägget el någon annanstans så kommer 711 kommentarer som håller med och som vill bidra.

Jag tror det finns skitstövlar inom alla kulturer.

Sen att vi i Sverige kommit längre inom jämställdhet och synen på kvinnors sexualitet är en annan sak.

Min dotter var tillsammans med en grek, de hade kulturella problem men vaken han el hans familj såg ner på henne, tvärt om behandlades hon med största respekt. Nu är hon sedan flera år förlovad med en iransk kurd och det är samma där. Min svärson är väldigt omtänksam å jämställd.

Varför inte se varje människa utifrån vem han el hon är?!// Asta

skepp ohoj! intressant diskussion.

Katti, jag har haft och jag känner flera som har fungerande relationer med ickediskriminerande helt normala fina killar från andra delar av världen än Sverige och som dessutom flyttat hit i vuxen ålder utan att kunna svenska från början… Självklart finns massa exempel på att relationer fungerar mellan landsgränser!

Men visst påverkar ens kultur tänket. De flesta svenskar tycker till exempel det är hur normalt och grundläggande som helst att kunna leva som homosexuell, medan majoriteten i exempelvis Uganda tycker det är äckligt och onaturligt av den anledningen att det är illegalt och paradoxalt nog ses som en sjukdom där.

Vad jag menar är att vi formas av det samhälle vi lever i och har man inte sett något annat än det man alltid levt i och det är att förnedra kvinnor och kalla dem horor, så är det något man fortsätter med tills man fått nya influenser och förhoppningsvis kan få distans till sitt beteende.

Men är människor osäkra stagnerar förändringsprocessen, det är min erfarenhet. Ville absolut inte skriva något predikande, vilket detta kanske utger sig för att vara, men ämnet intresserar mig och jag kan förstå både LDs poäng med att skriva om egna erfaranheter och Kattis motreaktion.

ps. Vi är alla invandrare, så det så!

Asta, vad menar du med att skriva invandrare inom citationstecken? En invandrare är en invandrare…

Sen verkar även du förstått hela poängen med blogginlägget. Det var inte menat som en rasistisk generalisering utan en reflektion av egna erfarenheter. Är den negativ? Ja. Du menar alltså att allt negativt som sägs om vissa invandrare är rasism? Man ska bara uttrycka sig positivt eller tiga?

Ja, det finns skitstövlar överallt. Men det finns grader i helvetet. Anser du inte det så föreslår jag att du flyttar till Saudiarabien. Då märker du nog ganska snabbt ett det finns fler skitstövlar där än här.

… kan tilägga att min nästa kille var helt svensk. Herregud alla VET att det finns rötägg inom alla kulturer, lägg ner! LD skriver om en av sina erfarenheter. Sen bullshit att hymla om hederskulturer, jävligt tafatt mot dem som lever i dem!

Med "invandrare" menar jag att alla som inte är födda här är invandrare varesej man kommer från Iran, Grekland, Kina, Norge el Finland och att man inte kan generalisera med "invandrare" som flera kommenterare gjort.

Hur är inlägget svartvitt? Hon talar ju om sina egna erfarenheter. Vet du mer om dem än vad hon gör och kan framställa en mer "grå" bild?

HC… gör dej inte dum. Hon skriver om kulturskillnader som hon kallar det och radar därefter upp en mängd dåliga egenskaper. Om hon menat de enstaka personerna hade hon uttryckt det, LD är en duktig skribent.

Tycker man så, då gör man det. Men gör inte om det till något annat. Hon satte fingret på… rätt el orätt… på manliga invandrares (jag antar, kanske felaktigt att de inte var norrmän) beteende, inte enskilda individer.

Asta: LD skriver ju uttryckligen att HON umgicks med invandrare, och att kulturskillnaderna var stora DÄR trots DERAS försvenskning. Ingenstans står det att samma uppfattning kan appliceras på alla invandrare.

Problemet hos de förövare som utövar hedersvåld handlar inte bara om synen på kön och kvinnors sexualitet, utan också om synen på de egna barnen, oavsett kön om det är söner eller döttrar som ägodelar, som föräldrarna tar sig rätten att styra och detaljkontrollera långt upp i vuxen ålder. I den familj där föräldrarna nu står åtalade för att ha mördat Abbas blev även sönerna grovt misshandlade sedan de var små, inget av barnen fick ta hem vänner , den äldsta sonen fick inte klä sig i linne för då "visade han upp sig" enligt föräldrarna. Därmed inte sagt att flickor inte blir extra hårt kontrollerade och fråntagna ännu fler rättigheter. Jag menar bara att man måste lyfta perspektivet och problematisera föräldrar som betraktar sina barn som ägodelar överhuvudtaget, och inte stanna vid synen på kvinnors sexualitet även om det i sig är ett tillräckligt stort problem. Det är också viktigt att komma ihåg att sådana föräldrar inte bara finns i de miljöer många tror. Den kinesiska tigermamman som skrivit en bok var ju knappast muslim eller arab, men förvägrade ändå sina tonårsdöttrar självklara rättigheter som att umgås med kompisar och själv välja fritidsaktiviteter. Visserligen motiverade hon sitt handlande med helt andra argument, men det är irrelevant att hon påstår att det var för döttrarnas bästa, hon hade ändå ingen som helst rätt att förtrycka sina barn och stympa deras liv. Föräldrar som betraktar sina barn som ägodelar och tror att de har rätt att detaljstyra deras liv finns över hela världen, men motiverar och rättfärdigar ofta sitt maktmissbruk på olika sätt beroende på var de lever.

Det är snålt att man inte ska få yttra sig om den trista behandlingen man har utsatts för av människor. Vilken nationalitet de har ska inte spela någon roll. Har man en dålig erfarenhet så ska man få berätta om den utan att behöva ta upp händelser med en mer positiv klang. Blir man kränkt som kvinna och dessutom utpekad för att vara något man inte är av män med en annan bakgrund än en själv är det klart att sådana händelser får en att generalisera, och det är faktiskt tillåtet.

Och Katti som tjatar om att LD borde ha tagit upp något mer. Tex negativt om infödda svenskar eller något mer positivt om utlandsfödda svenskar och invandrare… I och med att LD utgick från sitt eget perspektiv då hon inte delar deras kultur/tar avstånd från deras värderingar så belyser det eventuella kulturellaskillnader. Man behöver inte mata folket med x antal skillnader och exempel.

Jag finner inte något i LD's inlägg att vara rasistiskt.

jag vill bara påpeka att jag för det första påpekat att de invandrare jag talar om är de från mellanöstern. Alltså iranier och irakier, kurder, araber

sen så poängterar jag att vissa av dem var schyssta fast likväl offer för sina föräldrars hederstänk.

Jag umgicks inte med elaka människor. (ja utom exet då). De var snälla. Men de hade även en negativ syn på svenska kvinnor. (inte alla av dem, med de flesta)

Haha, så detta är inlägget som får min sambo att sluta läsa din blogg. Hon besökte din blogg varje dag. Personligen har jag alltid ansett dig vara en person med begränsade kognitiva resurser, så det förvånar mig inte att du formulerar dig som en sverigedemokrat. Jag tror inte du är rasist, men jag tror att du är en aggressiv person som har svårt att resonera.

Det här var iofs inte så farligt, jag har läst betydligt värre. Men det är allvarligt när man skriver om våld och förknippar det sedan med en grupp (en väldigt vag och ogreppbar grupp) som invandrare. Och du ställer den gruppen mot en annan grupp (en konkret och tydlig grupp) som svenskar. Det är väl det som kan anses rasistiskt i det här, även om jag inte tycker det. Tycker det mest är oansvarigt.

Men på ett personligt plan känner jag mig en aning kränkt av det här inlägget då du pratar om "mig" utan att ha träffat mig och utan att veta hur jag är. Bilden om mig och andra invandrare är tydlig i blogginlägget. Jag känner mig alltid lite kränkt när jag läser om "invandrare" i negativa sammanhang i sociala medier och traditionella medier. Jag tror man först måste förstå hur problemen för Sveriges invandrare i första, andra och tredje generationen ser ut i Sverige för att förstå varför sånt här är kränkande och oansvarigt.

sargon jag tycker du ska läsa min blogg lite mer innan du uttalar dig om mig. Gärna de inlägg jag skrivit om invandrare (och sverigedemokrater)

ja det är tragiskt. jag har själv blivit kallad sådant på ett forum en gång av en kille med utländskbakgrund.. forumet lunarstorm, han gick helt enkelt in i min gästbok och började kalla mig saker. killen i fråga var 13 så där hade de att göra med uppfostran. sjukt egentligen.

HC, håller inte helt med om vad du skrev om att "ju mer inflytande en religion har desto mer förtryck kommer du se". Jovisst, en hel del människor förtrycker i religionens namn, många religiösa är konservativa, och de religiösa texterna och traditionerna är inte alltid jämlika.

MEN. I de flesta fall handlar det om en kultur som är förtryckande, inte en religion i sig. Talibanerna motiverar burqatvånget med att det är rätt enligt muslimsk lag, men det står inget i koranen om att kvinnor måste täcka hela kroppen inklusive ansiktet. Själva burqan är endast några hundra år gammal, mycket yngre än religionen islam, och användes först som en del av militäruniformen hos vissa folkgrupper. Burqa-tvånget har alltså inget med religion att göra, utan med kultur.

Ett annat exempel är att kvinnorna inom kristendomen fram till 300-talet hade en ganska jämlik ställning, mycket bättre ställning än i samhället i övrigt. Sedan bestämdes det på 300-talet under ett kyrkomöte av några höga pampar (män?) att kvinnan skulle ha en underordnad ställning. Det patriarkat som kyrkan ofta förespråkat och fortfarande förespråkar fanns alltså inte med alls på samma sätt under de första århundradena av religionen.

/religiös feminist 🙂

fan, jag missar alltid de intressanta diskussionerna! men jag tänker ordbajsa lite ändå!

Varför får man inte tycka eller beskriva en uppfattning man fått om en grupp människor? Är det att de är invandrare som klämmer tån?

Vi har både svenskar och lite allt möjligt annat i släkten. Jag har umgåtts väldigt mycket med en rad olika nationaliteter och grader av invandrare (1, 2, 3). Inte för att det spelar någon roll. Jag har rätt att bilda mig en uppfattning om utländska människor jag träffar utan att vara ett geni eller ha spetsutbildning i främmande kulturer.

FAKTA ur mitt liv är att män och kvinnor med tydlig invandrarbakgrund har en helt annan NIVÅ på sina åsikter om Madonnan och Horan än regular svennar. Varför skulle jag inte få säga det? Varför ska man låtsas som att det inte är så? Framför allt är det jävligt störande med er som vill vara offer och ska tolka in allt som går att tolka in fel för att få lite extra uppmärksamhet (jag var nog lite sån oxå när det var nytt för mig att dejta "osvenskar"… men bara lite).

JAAA det finns as överallt men iaf jag antog att det var "normala" män inlägget handlade om. Att det ändå är lite konstigt, läskigt, sorgligt, tydligt att människor med sin identitet i "vi och dom" (i det här fallet blattar vs svennar) har lite pissigare människosyn/kvinnosyn än oss som har den där klassiska svenska uppfostran (eller alla som är som mig menar jag ju, hähä).

//den ständiga Madonnan hur mycket hon än horar

Och bara för att man pratar om en sak som är dålig innebär det att man är helt oförmögen att se andra sidor av myntet? Får man inte diskutera en sida utan att i samma andetag be om ursäkt för att man någonsin tänkt det man sagt och göra en uppsats över det som inte är så?

Man kan ha behov av att få prata om sina negativa upplevelser, berätta, känna igen sig.

Invandrare är ett väldigt löst ord, fine, men det är okej för Katti att såga syrianer? Alla syrianer i hela världen? Eller vad menar hon…

Sargon N. Kasto:

1) Du verkar också ha missförstått hela poängen.

2) Du känner dig kränkt. Och? Det händer inget när man blir kränkt. Det är inte så att du imorgon kommer vakna upp med TBC för att du blev "kränkt". Dahmer har ingen avsikt med att kränka någon. Att du KÄNNER DIG kränkt är fullständigt ointressant. Dina hjärnspöken är inte våra problem.

Lilja:

Problemet är att religion, politik och kultur mer och mer sys ihop i den muslimska världen. Många länder har under många år försökt hålla religionen borta från staten men vad har hänt? Jo, muslimska extremister har gjort revolution och tagit över makten. Vi har sett det tidigare i Irak och Iran och vi ser det just nu i Libyen och Egypten. De som tror att dessa revolutioner leder till demokrati och frihet är otroligt naiv. Det finns en historia att lära av i Mellanöstern, och den historian innehåller inga demokratiska revolutioner.

Sen blir jag alltid förvånad över hur folk pratar om religion. Personligen gillar jag bara att prata om det ur ett rent teologiskt perspektiv då det blir mer sakligt. Men jag har enorma problem med människor som å ena sidan säger att "så står det inte i XXX" men å andra sidan även säger att "många följer XXX för bokstavligt"

Faktum är att om man skulle implementera islam, judendom eller kristendom som den beskrivs i de "heliga" skrifterna så skulle vi se ett enormt förtryck. Ju längre ifrån dessa skrifter man går, desto friare blir samhället. I alla fall om vi ser till ett teologiskt perspektiv. Givetvis finns det massor av andra saker som skapar förtryck. Vad jag menar är att större religiöst inflytande aldrig kommer leda till mer friheter då religioner i grunden är auktoritära.

Tycker det är väldigt intressant hur tydligt skev vår bild av rasism är i dagens Sverige. Om man har synbart positiva fördomar är det helt okej att tycka som man gör även om det är generaliserande och rent av felaktigt i många fall – om det är negativt i någon mån blir det ett jävla hallå. Dessutom är det väldigt sällan som rasism mot svenskar i Sverige ens tas upp till diskussion.

Jag förstår verkligen inte hur det här inlägget skulle kunna forma en massa läsare till rasister (eller vad det nu är signaturen Katti menar skulle kunna hända), det framgår ju tydligt att du talar utifrån dina egna erfarenheter och ger exempel utifrån ditt liv och ja, självklart är kulturer olika och när kulturer krockar händer något med människor. Jag vet själv att jag som 13åring bestämde mig för att jag minsann skulle gifta mig med en finsk man och avla finska barn, jag förstod inte vad det innebar riktigt och har övergett det där idag men det var definitivt en strävan efter att höra hemma någonstans och då är jag ändå 3e generationens invandrare (dvs. klassad som "HELT SVENSK") och härstammar bara från andra sidan Östersjön… :bigeyes:

HC: Det är inte bara muslimska extremister som revolterat i Libyen och Egypten (och Tunisien, Syrien, Yemen m.fl.) Visst, extremisterna har passat på i maktvakuumet efter revolutionerna och försökt få folk på sin sida, men revolutionerna handlar inte bara om att få fram muslimsk extremism, det handlar om folk som protesterar mot en förtryckande auktoritär regim. Det KAN gå som i Iran, men inte nödvändigtvis. Men det är viktigt att se till förstås att inte extremisterna tar över.

Nä, 100 % bokstavligt är det inte bra att följa religion. Men i grunden är många religioners huvudtankar rätt ofarliga, som t.ex. "behandla andra som du själv vill bli behandlad", att gå längs med medelvägen och att inte hämnas utan i stället förlåta. Och jag är inte helt säker på att religion automatiskt skapar förtryck. Visst, i många religiösa länder finns abortförbud samt dödsstraff på homosexualitet, och det är verkligt fel. Om en ledare säger att hen har fått order från Gud, kan det bli svårt för folk att sägs emot. Teokratier är aldrig bra! Däremot kan jag inte förstå hur folks religionsutövande i hemmet eller i en församling kan vara så förtryckande för dem. Att tillhöra en grupp skapar gemenskap, och för vissa känns det bättre att tro att det finns en orsak bakom allting, i stället för att tro att hela livet är en slump.

Och som du säger, förtryck skapas även av många andra saker. Jag tror knappast att ateister är fria från förtryck de heller 😉

Lilja:

Nej, visst finns där frihetsrörelser som vill införa demokrati av västerländsk modell, men dessa är tyvärr en minoritet. Djupt troende muslimer har tröttnat på de förhållandevis sekulära regimerna. Gaddafi har ju exempelvis varit noga med att hålla sharia ifrån lagstiftning etc. Många vill ändra på det och jag vågar nästan sätta min högra hand på att så kommer bli fallet så småningom. Det hände i Iran och Irak på 60/70-talet och det nyaste och bästa exemplet är nog Hamas i Palestina. Revolutioner leder i regel inte till frihet i Mellanöstern. Än så länge finns inget exempel, i alla fall.

Jag har inget problem med religion så länge det används som en livsfilosofi och inte en auktoritär ideologi. Sen är ju tanken "behandla andra som du själv vill bli behandlad" något som är nästan unikt för kristendomen. Både judendom och islam ser i grunden alla "otrogna" som boskap och kättare. Detta gäller såklart även kristendom i viss del, men av de abrahamitiska religionerna så är kristendomen definitivt den som är mest… sund. Tyvärr har denna syn på andra människor fått ett starkt fäste i Mellanöstern. Vi har de muslimska länderna där kristna blir förföljda och där en jude knappt kan sätta foten. Sen har vi Israel som behandlar muslimer ungefär som de vita behandlade svarta i Sydafrika under Apartheid. Så Mellanöstern skulle definitivt vara ett mer stabilt område om fundamentalismen inte var så utbredd.

Nej, ateister är inte fria från förtryck men det finns ett start samband mellan bildning, frihet och religion. Ju mindre troende, desto mer frihet och bildning. En undersökningen som tidsskriften Nature gjorde visar t ex att 70 % av den amerikanska befolkningen tror på en personlig gud. Men av den absoluta eliten av vetenskapsmän var det endast 15 %.

Jag säger inte att troende är dumma och jag kan själv avundas den trygghet och det hopp tro kan ge. Men ju mer du bekänner dig till en allsmäktig auktoritet, desto mer låst blir man i sitt tänkande. Men det mesta är nyttigt, i rätt mängd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *