Kategorier
diskussion & debatt

Man kan problematisera fenomen utan att för den skull lägga över en massa skuld och ansvar på enskilda personer

Underbara Clara prisade Loreen för nån dag sen och reaktionerna lät inte vänta på sig. Många höll med och inflikade hur naturlig och äkta Loreen är och hur mycket bättre det är en de där plastiga kvinnorna. Katta Kvack menade att Loreen inte är speciellt äkta alls för det är hon ju inte. Inte på […]

Underbara Clara prisade Loreen för nån dag sen och reaktionerna lät inte vänta på sig. Många höll med och inflikade hur naturlig och äkta Loreen är och hur mycket bättre det är en de där plastiga kvinnorna.

Katta Kvack menade att Loreen inte är speciellt äkta alls för det är hon ju inte. Inte på ytan iallafall. Löshår är ju löshår oavsett om det är smakfullt eller smaklöst sådant. Och smink är ju smink oavsett hur billig man ser ut. Katta Kvack menar också att den här polariseringen bara bidrar till en ganska unken och svartvit syn på kvinnor; Horan vs Madonnan och att nya ideal aldrig kan vara en lösning på de gamla idealens bojor och det håller jag verkligen med om.

När jag läser Claras inlägg så tolkar jag det inte så dock. Jag upplever inte att hon kritiserar kvinnorna som bär kortkort, löshår eller fejkläppar alls utan snarare idealet som får dessa kvinnor att tro att det är vad som krävs för att lyckas inom musikbranchen. För så är det ju ofta.

Tittar man på industrin så ser man EN typ av kvinna. Tittar man mot Hollywood så ser man samma slags kvinna och hon är alltid väldigt smal. Hon har stor byst (helst), plutiga läppar och filmstjärnesvallet och den stela pannan på plats. Men problemet ligger ju inte i att kvinnorna utför ingrepp eller har puffigt hår eller korta små klänningar. Problemet ligger i att kvinnorna (i underhållningsbranchen) förväntas ha det.

Clara menar på att Loreen istället erbjuder ett alternativ. Visar att man kan komma långt med integriteten på plats och utan att för dens skull anpassa sig efter en ganska så snäv norm och det inger hopp. Man kan problematisera fenomen utan att för den skull lägga över en massa skuld och ansvar på enskilda personer som i det här fallet kvinnor med fejkhår och fejkläppar. Men det senare tycker jag inte att Clara gjorde.

(screenshot från Katta Kvacks blogg)

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Man kan problematisera fenomen utan att för den skull lägga över en massa skuld och ansvar på enskilda personer”

Är så förbannat trött på att smink och styling (och skönhetsoperationer också för den delen!) enbart är ok och rumsrent när resultatet är "naturligt".

Exakt precis! Jag får tuppjuck när folk pekar på plastikoperationer eller mycket smink eller något som ser "fejk" ut och säger att dom inte behöööver göra det, det är så mycket finare att vara naturlig!, när det i själva verket är just den där "naturliga" snyggheten som ställer till det. Att man får folk att tro att man liksom föds sminkad, smal, ohårig och utan svett. På dom "fejkiga" kvinnorna så syns det i alla fall att dom sminkar sig och anstränger sig för att se ut så.

Dock håller jag med om Loreen – hon är lika stylad som någon annan, men på ett annat sätt och hon öppnar nya vägar och lägger fokus på dansen snarare än på sin kropp – det är sjukt roligt att se!

Jag tycker dock att man kan vara hur äkta som helst även med löshår, smink och fyllda läppar – jag tycker att äktheten inte handlar om ytan alls och därför blir jag irriterad av allt snack om hur äkta Loreen är, vilket enbart tycks grunda sig på den yta, den bild som hon har förmedlat, hennes image. Och image är ju sällan den riktiga versionen av en person. Jag tycker att det där "äkta" som alla talar om, det ligger långt bortom deras yta.

Jag tyckte Claras inlägg var väldigt bra och det satte dessutom ord på mycket av det jag själv tänker kring det. Det är helt okej och lika mycket värt att se ut som idealet, men man kan inte komma ifrån att det är väldigt skönt och befriande att då och då se människor i media som inte ser ut som idealet. Det betyder inte att dessa människor är mer värda, det betyder helt enkelt att det är kul med lite variation och att man uppskattar att det skapas en bredare bild av hur man kan se ut.

Jag tycker faktiskt Loreen "utsrålar" en häftig äkthet i intervjuer, att hon menar vad hon säger och inte bekymrar sig så mycket om hur det ska tas emot. Håller dock med om att det inte sitter i utseendet (i synnerhet inte de delarna i äkthet som är relevanta)

Håller med Clara, det är trist att nästan alla ser likadana ut. Vill ha mångfald!

Så.. jag kan ju göra lite reklam för en stjärna som inte ser riktigt likadan ut eller för sig som de flesta andra i branschen… Pink! Underbar person som i mångt och mycket går sin egen väg 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *