Kategorier
diskussion & debatt

Människor som mår dåligt vill gärna att andra mår dåligt också

Sådana där människor som ser det som sin uppgift att sätta andra på plats. Som vägrar laga köttfritt till vegetarianerna eller gärna serverar korv till muslimer för ”jag tänker minsann inte krusa för nån” och som aldrig någonsin skulle komma på tanken att lyfta ett finger för att underlätta för nån annan. Eller som gärna […]

Sådana där människor som ser det som sin uppgift att sätta andra på plats. Som vägrar laga köttfritt till vegetarianerna eller gärna serverar korv till muslimer för ”jag tänker minsann inte krusa för nån” och som aldrig någonsin skulle komma på tanken att lyfta ett finger för att underlätta för nån annan. Eller som gärna säger ”vad var det jag sa” när en vän fuckar upp och som av princip vägrar hjälpa till eftersom att ”som man bäddar får man ligga”.

Sådana människor.

För mig är det är en självklarhet att vara en god värd och framförallt en god vän. Jag är ju hedrad att mina fantastiska vänner kommer på besök och vill ju laga mat som får dem att känna sig uppskattade och som de faktiskt tycker om. Och fuckar upp gör vi ju alla och då är det skönt att ha en vän vid sidan om som inte dömer eller tar avstånd eller gör saken värre genom att kasta mina misstag i mitt ansikte. 

Det är inte min uppgift att uppfostra eller sätta dem på plats.

Skulle någon behandla mig så där respektlöst, för jo det är respektlöst att totalt bortse från andras känslor och åsikter och värderingar, så skulle jag faktiskt fundera över hur bra vår vänskap faktiskt är.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Människor som mår dåligt vill gärna att andra mår dåligt också”

Låter som en kille jag slängde bort 5 år på.. Inte nog med att han var ett svin på det viset, han är den värsta sexist jag träffat som tyckte kvinnor bara skulle va söta, stå i köket och hålla käft…

När jag insåg mitt misstag använde jag mig av många argument jag hittat på don blogg och gav han en del skit!

Har haft en del såna i mitt liv jag med tyvärr…..

Bara en tanke angående det där med vegetarianer….jag undrar hur många av dem som bjuder på kött när en icke.vegan kommer på middag???

Påminner mig om den gången juldagsmiddagen hos svärisarna bestod av kokt potatis och om jag ville, några haricots verts. De andra fick ju älgstek, men det åt ju inte jag… Inte ens efterrätten var ok så jag fick sitta i soffan och titta på när de åt.(då vegan, nu vegetarian). Obs att vi har barn ihop, maken och jag.

ÅSA skillnaden är väl att en köttätare äter vegetariskt men inte tvärtom. Så det går alldeles utmärkt att servera vegetariskt till en köttätare. Jag skulle – som gäst – aldrig be värden göra nåt som är etiskt fel. Jag hoppas mina gäster inte ber mig om detsamma.

Givetvis finns det gränser. Men att göra sitt bästa för att tillgodose gästerna är väl en självklarhet!

Jag är ingen god värd tror jag, men folk verkar trivas här rätt bra eftersom de får göra vad fan de vill ungefär. Inom rimliga gränser naturligtvis. När jag tänker efter så får de inte göra vad fan de vill, men de gör aldrig någonting utanför ramarna så det känns som att de har helt fria tyglar.

Vad var det jag ville ha sagt nu då… glömde bort.

åsa: det är många av "oss" som serverar kött till icke-veganer/vegetarianer. jag har alltid billys-pizzor i frysen, ost i kylen och då och då olika sorters glass, exempelvis. däremot LAGAR jag helst inte kött i mina grytor, pannor etc. det är en otrolig skillnad att som vegan slänga upp en rå kycklingbit på ett skärbräde, än för en icke-vegetarian/vegan att hacka upp en morot.

angående inlägget; jag tror att "en bra värd" till viss del beror på vem man frågar. jag förväntar mig aldrig veganska alternativ hos mina vänner, och anser dem inte vara dåliga värdar pga det. någonting jag också finner jobbigt, är att varje gång jag ser någon kämpa för att vara en bra värd(inklusive jag själv och i synnerhet mina föräldrar), känner jag mig otroligt illa till mods. jag anser att balansen i värdskapet är det viktigaste.

En fråga bara; Hur är det på förskolorna? De serverar väl vegetariskt? Har Ninja aldrig reflekterat över att hon får äta annan mat än de andra barnen? Och hur förklarar du det i sånna fall? (tyckte jag läste härom dagen att du inte tagit den diskussionen med henne än?) 🙂

ang ninja

hon äter veg på dagis också. Nej hon har aldrig undrat. Hon vet att hon inte äter "meat" men att andra gör det.

Magdalena ribbing har skrivit om just det där med maten vid bjudning. Hon anser att man som gäst ska säga vid inbjudna att man äter specialmat, men att man gärna tar med ngt eget, och sedan är det upp till värden att avgöra om hen vill laga special eller låta gästen ta med själv. Det tycker jag är hövligt från gästens sida.

I övrigt håller jag med dig. Jävligt jobbiga typer, männsikor som konsekvent gör så. Ibland kan jag dock göra så själv, men det är först om jag anser att en vän har betett sig nonchalant inför mina betänkligheter kring deras livsstil innan upprepade gånger. Om det då går åt helvete (upprepade gånger) så kan jag bli jävligt frustrerad och vilja markera att jag hade en poäng innan.

Bra skrivet som vanligt!

Anonym – att som barn äta annorlunda i skolan är inga problem, att generellt vara annorlunda är ofta enklare än att försöka vara en i mängden.

emma givetvis inte. Men oroa dig inte, jag klarar av att laga fantastiskt god mat utan att gå emot mina etiska värderingar! :thumbup:

"Det är inte min uppgift att uppfostra eller sätta dem på plats." Jag håller verkligen med dig! Men undrar då varför man "måste" laga vegetariskt när man får vegetarianer till gäster medan de helt kan vägra att tillaga kött om de får köttätare till gäster? Jag förstår ställningstagandet, men nu var ju ämnet att vara en "god värd" 🙂

Ja, nu går det ju fint för oss som äter kött att äta vegetariskt också, som du skriver, så det är ju egentligen inga problem. Samtidigt vägrar du gå emot dina värderingar, så varför ska någon annan göra det då?

Personligen skulle jag definitivt ta hänsyn, det är inte det, tänkte bara att ditt sista stycke i inlägget blir lite motsägelsefullt..

"Kul" info förresten.. Förra året hade en kompis 30-årsfest och där var en tjej som är "allergisk" mot det mesta. Dvs hon gillar inte så mycket, så hon säger att hon är allergisk. Det tänkte värden på och gjorde speciell mat till henne. Då hade hon mage att klaga på att hon bara hade ett alternativ att välja på när de andra gästerna hade flera. Så det finns inte bara dåliga värdar, det finns dåliga gäster också.. 🙂

tess

skillnaden är att:

1. den etiska vegetarianen anser att det är fel att äta kött medans köttätaren ser inget fel i att äta vegetariskt.

2. köttätaren kan äta vegetariskt, men vegetarianen kan inte äta kött.

det är ungefär som att jag aldrig skulle servera en muslim fläsk men inte skulle bli sur om han vägrade ge mig korv. (om jag åt korv) För jag kan äta det han serverar utöver korven.

Airam vilka värderingar skulle det vara då menar du? Vilka värderingar går du emot om du serverar vegetarisk kost? Eller om du låter bli att laga fläskfile just när abdullah kommer på besök?

jag tycker inte att NÅN ska känna sig tvungen att gå emot sina värderingar eller göra något de känner är oetiskt bara för att behaga sin gäst

Coffincutie jag har aldrig blivit bjuden på middag där jag 1. inte blivit erbjuden alternativ eller 2. blivit tvungen att ta med egen mat.

Jo visst går man för sällskapet, men det minsta man kan göra när man ska ha gäster är väl att laga nåt som alla kan äta?

… och ja, då skulle jag nog bli jävligt sur. Varför bjuder man mig på middag om man ändå inte lagar mat jag kan äta liksom?

När jag läser dina inlägg i den här stilen blir jag lite undrande. Hämtar du "inspiration" till detta från din närhet? Eller är det saker du läser/hör/ser som du skriver om? På någon sida om nutida skrönor?

Om det är det första alternativet som är rätt, så måste jag nämligen fråga – vad är det för dårar du umgås med?

Finns det någon som bjuder hem en vän som är vegetarian och sedan serverar kött?

herr banan jag hänger mycket på familjeliv. 😉

men sen så har jag bekanta. Och bekantas bekanta. och släkt.

mina vänner är bra folk.

och så läser jag mycket bloggar. ibland snappar jag upp ett och annat här och där som till slut mynnar ut i ett inlägg. ibland ser jag nåt på tv eller bevittnar nån i en park. osv.

Det förklarar saken. Jag skulle ha lagt till "Möjligen någon slags tjurig mor eller farförälder." Det är otäckt med släkt, speciellt om det förefaller vara släckt.

Godnatt!

aldrig hänt mig, har snälla vänner och övriga värdar. Men skolorna var de värsta. De trodde att jag var som alla andra som bara provade en vecka på att vara vegetarian. Det gick 8 år på skolorna, där fick jag… ingenting! hemskt, nu är det över 10 år sen jag gick ut men ändå!

nu har jag tre veganer till vännerna. Och en muslim! Vet hur glad jag blir av att andra serverar vegetarisk mat till mig så det är viktigt för mig att servera veganskt till dom andra.

Och vegetariskt är fortfarande MAT! de köttätare brukar gilla min mat. Till de kräsna brukar jag servera "typiska kötträtter" som quornfärs till tacos, spaghetti:)

Jag bakar en tårta med russin men en av mina vänner avskyr russin, så bara för att visa respekt för henne så bakar jag den tårtan alltid utan russin när hon kommer. Fast själv alskar jag russin men jag dör inte utan den

Jag brukar säga att utmaningen i livet är att behandla andra som dom själva vill bli behandlade. Att behandla andra som man själv vill bli behandlad är ju ingen konst.

Undrar om folk gör på samma sätt när en mjölk, gluten eller tomatallergiker är bjuden till bordet. Sorry, här äter vi vad som bjuds!!

det har nog bara hänt mig en gång att det lagats vegomat om värden själv inte varit vego.

känns ju aning underligt, brukar folk verkligen göra specialmat till sina gäster? och vad har jag för konstig släkt och vänner i så fall?

Min förra "svärmor" var fantastiskt söt och fixade alltid veganmat till mig, trots att det nog var väldigt nytt för henne. Hon till och med glacerade en kålrot åt mig vid jul (innan sk*nka fanns). Man blir så glad av sådana ansträngningar och man kanske till och med påverkar värden att äta mer veg när den märker att det är gott!:)

jag vet inte, det kanske bara är jag, men jag känner mig fullständigt bekväm med att prata med mina vänner om att jag inte käkar kött om de vill bjuppa på middag, samma grej om jag bjuder. "hörrni, det blir vegankost bara så ni vet men självklart kan ni ta med er något kompletterande om ni vill" – kanontillfälle för mig att visa att veganer inte bara äter salladsblad och fritt fram för mina vänner att ta med sig en bit feta eller en kycklingklubba om de är skeptiska till att släppa djurprodukterna för en måltid. åt andra hållet: "tack för inbjudan! har du bestämt vad du ska laga? vill du ha några tips? kan jag ta med mig en bit tofu att ersätta fläskfilén med?" kommunikation – it works.

och hallå människor i kommentarsfältet! på riktigt, hur tänker ni när ni uttrycker att det minsann är okej att köra över en annan människas (och VÄNS) etiska värderingar för att denne inte vill agera oetiskt för er skull? jag vet själv hur obekväm jag är med att steka en kyckling, det är lite gråten-i-halsen-känsla, och dessutom kan jag inte smaka så risken är att jag bjuder på en skitäcklig middag som jag själv inte kan ta del av och som kändes jobbig snarare än rolig att göra. jag understryker gärna med fet röd märkpenna det många innan mig har sagt: köttätare kan äta vegetariskt men det funkar inte åt andra hållet.

puss på er!

Tycker rubriken var märkligt formulerad, då man får uppfattningen att du anser att folk som mår dåligt – generellt – vill att andra också ska må dåligt.

Vilket ju inte är fallet. Varken att människor som mår dåligt absolut måste vilja att även andra ska må dåligt, eller att du är av den åsikten.

Annars håller jag med dig, både i inlägget och i kommentarsfältet.

I min släkt blir det alltid av ett moment 22. Min mamma tycker det är väldigt oartigt av mig att erbjuda mig att ta med egen vegetarisk mat på en bjudning (som att det vore en pik mot värden) men samtidigt tycker hon att det också är väldigt oartigt att be värden eller förvänta sig att den ska ha lagat vegetariskt. Så då brukar jag få sitta och pilla i mig lite torrt ris och gurka. Verkligen jätteroligt när man är på kalas…

Tjaa! Jag är en brud på 18 år som varken är feminist eller orakad, men jag är seriöst helt besatt av din blogg! Jag kan gå in flera gånger om dagen för att hålla mig uppdaterad. Nu låter det kanske som att jag inte har ett liv, ja det kanske är så det är, men jag har i alla fall tillräckligt med liv för att gå och bekanta mig med personer som gillar att trycka ner mig så fort jag har gjort fel. Jag börjar undra om det kanske är jag som söker upp en viss typ av människor, kanske att jag på något sätt formades när jag var liten till att söka mig till mer dominanta personligheter, som gärna säger vad de tycker och tänker. Till visso ser jag upp till dessa personer otroligt mycket efter som jag själv aldrig skulle ta mig friheten att vara så där "in-your-face-super-ärlig". Men sen så ska vi ju alltid vara tre också, och jag har under många tillfällen i mitt liv blivit det tredje hjulet, och detta gäller bland mina bästa vänner (eller personer som jag trodde var mina bästa vänner). Först och främst har vi den dominanta och ärliga som tar på sig "ledarrollen" i vänskapskretsen, sedan har vi den andre personen som är väldigt osäker i sig själv och gärna faller för grupptryck, som annars har ett väldigt gott hjärta men som faller för den dominantas djävulskap.

(forts…)

Sen har vi mig, den tredje personen. Jag har mina värderingar, jag gillar att diskutera med andra personer om deras för att få lite mer perspektiv. Jag säger även till när jag tycker att något känns fel… vilket den dominanta personen kanske hotas av(?), för jag lyckas alltid göra mig ovän, även med folk jag älskar, och helt plötsligt hoppar den andre osäkra vännen på den dominantas sida och på något sätt fryser ute mig. Kan ju säga att det suger en aning. Då känns det sådär "aha, ni säger att ni gillar mig för den jag är, men tydligen inte efter som när jag väl säger vad jag tycker så blir ni skit sura även fast ni vet att det var givet från första början", asså jag kan komma med 50 olika exempel. Men för att knyta ihop säcken så undrar jag bara om du har några visdoms ord till mig, Jenni på 18 bast, som alltid lyckas; antingen be om ursäkt för något som jag inte borde be om ursäkt för "in order to" få vara en i gänget igen. Eller; så lyckas jag ta all skit och sedan leva olycklig en längre tid innan jag hittar någon ny destruktiv vänskapskrets.

I alla fall, tack för en helt underbar blogg! Du förgyller min dag! (Och ja jag har röstat på dig till Blog Awards!)

Men.. om en köttätare var emot vegmat, skulle då den bli bjuden på kött? (bara en fundering)

Jag är på din linje, man BJUDER sina vänner och är glada över att de vill komma hem till en så man anstränger sig att laga det de vill ha. Eller iaf något som passar alla att äta.

Men Linn : Ditt troll, läs kommentarerna! Som många redan har skrivit så kan köttätare äta vegetariskt men det funkar inte åt andra hållet.

WORD! Jag o mina närmaste vänner brukar ha bjudningar där en är vegetarian, en allergisk mot nötter senap etc. en mjölkallergiker och jag muslim så det är alltid kul att se över maten där men självklart gör man sitt bästa för att erbjuda så många alternativ som möjligt till sina gäster. det enda som jag brukar ha problem med är alkohol. Att undvika griskött är ju väldigt enkelt men jag vill helst inte servera alkohol till mina gäster. Min mamma och jag brukar ha väldigt diskussioner kring detta eftersom hon inte förstår varför jag inte vill köpa det och hon tycker det är snålt o otrevligt att inte köpa men det handlar inte alls om pengar.

LINN så de äter BARA kött? inget annat? nånsin? frukost, lunch, middag. Bara kött. Inga tillbehör alls. Ingen pasta, ingen potatis, inga spannmål alls, ingen sås, inget ris, inga grönsaker eller frukter eller mejeriprodukter eller ägg eller nötter eller bröd eller rotfrukter eller …?

Du får ursäkta, men jag tror faktiskt inte på det.

Och om det nu är så att de inte gör det, nej då får vi väl ses under andra omständigheter för man kan inte begära av en vegetarian att de ska tillaga ett djur i sitt kök. Eller kräva av en muslim att denne ska servera fläsk eller alkohol. Ingen ska behöva gå emot sina värderingar.

veg-mat som qorn osv, var det som jag syftade på.

Nej, jag har inte sagt att jag skulle begära det. Men jag vet de i min bekantskapskrets som inte skulle gå med på en kött-fri måltid. Det är väl ändå skillnad. Det finns ju andra lösningar som att de får ta med eget tillagat kött isf.

Själv har jag alltid qournbitar i frysen, så jag kan laga köttfri mat till mina vänner som önskar det.

LINN de flesta vegetarianerna äter inte quorn osv.

Går man inte med om en köttfri måltid så är man helt enkelt bortskämd. förbannat bortskämd. speciellt om värden ifråga faktiskt har valt bort kött av etiska anledningar.

och bjuder jag på middag så vill jag inte att gästerna tar med egen mat. det är oförskämt. Isåfall får man komma överrens om knytkalas.

Jag tycker också att det är en självklarhet att vara en bra värd! Och inte minst att vara en trevlig människa. Jag har förstått att det finns folk som tycker det är helt ok att vara otrevliga. Varför liksom? Vill man bli otrevligt behandlad då också? Och i så fall, varför? Varför skulle det vara so "coolt" att vara otrevlig?

Jag gör för det mesta allt för att inte ställa till med besvär. ha ha ha! Låter ju töntigt ju, men jag anser inte att det är töntigt att vara snäll. Jag tycker det är en STYRKA. Så det så! 😀

Linn: Så om jag skulle vilja bjuda dina vänner på våfflor så skulle de vara förnärmade om jag inte hade slängt med en stek på våfflan?

Vegetariskt är mer än "en sallad", bara så du vet.

Man kan laga en hel måltid (hur många som helst till och med) utan vegetariska "köttsubstitut".

Är en flitig besökare på din blogg, även om jag har andra åsikter än dig i det mesta så tycker jag du har en väldigt och underhållande och tankeväckande blogg. Speciellt genustänket när man bor uppe i norrland där män är män och kvinnor kvinnor, både på gott och ont 😉

Om man bjuder sina vänner på mat så vet man ju vad dom tycker om, då går det att planera. Har en vän som är mycket kinkig med vad hon äter och hade jag bjudit henne på mat hade jag sett till att hon kunde äta det.

Måste vara betydligt svårare om man kommer som gäst till någon man inte känner och är vegetarian. Om man blir bjuden på mat man inte tycker om kan man ju alltid tugga och svälja ändå, det går ju inte om man är vegetarian.

En fråga, varför skriver du "meat" om kött när du pratar med Ninja?

Vilket intressant ämne… självklart så om jag bjuder en vegeterian/vegan på middag så anpassar jag mig! Känns så självklart att det inte borde finnas ngra motargument. MEN…

… jag är uppvuxen i den galna veganstaden Umeå. Jag har lärt mig att "hata" dessa människor. Vet ju att de inte representerar alla veganer men skulle jag måsta bjuda hem en av dem skulle jag utan tvekan bjuda på kött bara för att jävlas.

(Bla kastat färg på jackor som helt uppenbart har en fejkpäls runt luvan osv, respektlöst).

En fråga: serverar du kött då till dina vänner som kommer och äter hos dig, för att visa samma ödmjukhet tillbaka?

Många veggisar kräver att vänner ska tänka "inte kött" till dem och ylar sen att vi andra är ego. Men när de själva ska bjuda säger de "här kommer inget kött in, duger bra att äta utan"

Jag biter ihop men varje gång blir jag mer coh mer förbannad och tänker att nästa gång får jag laga mat med kött i så får de plocka bort då? För de kan inte visa mig respekt att ha ngt som jag kan lägga på till, de kunde steka lite kyckling tex och ha i skål?

Oftast är det lättast att skrika åt ett håll att andra är ego, men inte göra samma sak själv….

En tanke bara.

S om du läser igenom kommentarerna så ser du att vi har diskuterat det.

Nej, jag serverar inte kött. Varför?

skillnaden är att:

1. den etiska vegetarianen anser att det är fel att äta kött medans köttätaren ser inget fel i att äta vegetariskt.

2. köttätaren kan äta vegetariskt, men vegetarianen kan inte äta kött.

det är ungefär som att jag aldrig skulle servera en muslim fläsk men inte skulle bli sur om han vägrade ge mig korv eller sprit. (om jag åt korv) För jag kan äta det han serverar utöver korven.

Jag skulle aldrig kräva av en värd att denne går emot sina etiska värderingar.

… och du måste förstå skillnaden tycker jag. Och uppoffringen i det du kräver. Om man tycker att det är mord att äta djur, varför skulle man då vilja delta i den aktiviteten?? De flesta blir ju inte vegetarianer för att de tycker kött är äckligt. De blir ju det för att de anser att det är FEL att döda djur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *