Kategorier
diskussion & debatt

Men det är ju så gulligt med en BÄÄÄÄÄBIS!

Och så sitter jag, mot bättre vetande, och läser i ännu en ”hej jag är 10 år och gravid ska jag behålla?”-tråd på FL (okejrå, ungen är fjorton bast. Men you get my point) och hetsar upp mig. Som vanligt handlar det om nån dum jävla unge som blivit gravid (oftast med sin vuxna pervopojkvän), som  ”är […]

Och så sitter jag, mot bättre vetande, och läser i ännu en ”hej jag är 10 år och gravid ska jag behålla?”-tråd på FL (okejrå, ungen är fjorton bast. Men you get my point) och hetsar upp mig. Som vanligt handlar det om nån dum jävla unge som blivit gravid (oftast med sin vuxna pervopojkvän), som  ”är helt emot abort” och som vill ha råd.

Och inte att förglömma; hon är ju alltid SÅÅÅÅ MOOOOGEN för sin ålder. (whatfuckingever)

Och råd får hon. Från andra blåsta ungar som redan valt att föröka sig. ”Du klarar det!” – ”Det går om man vill!”. (och så givetvis pro-life’arna i andra hörnet som egentligen inte bryr sig ett skit om barnen i fråga)

Ibland undrar man nämligen om folk är helt jävla dumma i huvudet. De som uppmuntrar ett barn att skaffa barn skulle fan ha en skrevspark som heter duga.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Men det är ju så gulligt med en BÄÄÄÄÄBIS!”

jag håller med dig! Och, som du skriver, det bästa av allt är "jag är sååå mycket mognare än mina jämngammla kompisar". Stor grej liksom, en suuuuupermogen 14-åring är ungefär lika mogen som en normalmogen 16-åring= jävligt långt ifrån en som är mogen (och förmögen) att ta hand om ett barn.

Jag blev gravid med min son när jag var 15,valde att behålla. När jag var 18 fick jag veta att jag var gravid igen,fick veta det när jag var i vecka 21 och det var en chock utan dess like. Det har gått bra för mig, jag är numera ensamstående till mina barn,jag pluggar på folkhögskola och jobbar för att jag vill känna att jag kan försörja de barn som jag satt till världen. Men jag skulle aldrig uppmuntra en 14 åring att behålla,utan sakligt berätta hur det är att få barn så tidigt,hur jobbigt det kommer bli,sen om det är något hon känner att hon vill göra så är det upp till henne.

Jag undrar om 14-åringarna har tänkt på sin egen framtid? Skola, jobb o.s.v. Det är inte bara underbart med barn, det är ett stort ansvar. En del verkar bara se barnet som en accessoar som man kan klä upp.

Alltså. Finns möjlighet och tid till abort, så kan jag tycka att det är väldigt bra att marknadsföra det som bästa alternativet. Men är skadan liksom redan skedd och fjortisen ifråga är såpass långt gången att en abort inte kommer på fråga – what's the point in fördömande i sådant läge? Det är då peppningen helt plötsligt blir essentiell för att det öht ska gå ihop.

Sedan kan man ju försöka minnas om man någonsin träffat på en tonåring som faktiskt förstått de långsiktiga konsekvenserna utav sina handlingar..

"Jag gick upp en klass i 2an och har alltid varit med äldre människor. Så jag är kanske lite mognare än de som är lika gamla som mig." skrev hon. Ahh precis, för att du gått med de som är ett år äldre än dig så är du TOTALLY redo för en bebis. No question 'bout it.

Jag håller med Tess, att 14-åringen kanske tänker på den här bebisen som en accessoar. Typ sett andras bebisar som är "så söta och rara och…. oj! bebisen bajsade på sig eller började skrika som en stucken gris! tur att man kan lämna tillbaka den till föräldrarna så de kan få tyst på den, och bajs är ju så äckligt!" Ungefär. Så tänkte då jag i den åldern, och jag tror faktiskt inte att denna 14-åring är särskilt "mognare" än någon annan i samma ålder.

Alltså bara det faktum att en 14-åring anser sig vara mogen nog att bli mamma är ju ett bevis på att hon inte är mogen nog att bli mamma.

Jag var i alla fall mogen nog som 16-åring att inse att jag INTE var mogen nog.

Det känns ju illvilligt att uppmuntra en så ung tjej att skaffa barn, som att de njuter av tanken på att ännu en människa fuckar upp sitt liv och får det lite jobbigare. Kanske får det dem att känna sig mer nöjda med sina egna pissiga liv.

Ok att man vill peppa om det gått för långt för abort, man vill ju inte sparka på nån som redan ligger ner, men att säga "behåll barnet" till ett barn som har möjlighet till abort är ju bara sjukt.

JAG BLIR SÅ ARG!!

Tack för att du vågar säga som det är, som de flesta tänker. Du har så rätt. Jag håller med dig.

Barn ska inte få egna barn.

SPECIELLT inte när man inte själv kan skriva på papper utan målsman… hahaa

En tjock katt i en smal värld:

Okej. Du syftar på mina tidigare kommentarer antar jag? Jag sa aldrig att en 14-åring är en lämplig mamma eller att kärlek är det enda som behövs.

Jag har en fördom och det är att en 40-åring inte har samma ork eller leklust som en 25-åring. Mer än så var det inte. Plus då att riskerna ökar ju äldre man blir.

Om det INTE var mina kommentarer du syftar på ber jag om ursäkt för att jag hoppade på dig 🙂

Så trött på repliken; Det hänger inte på ålder det handlar om mognad.

Ärligt talat finns inte en 14 åring som är mogen för att bli mamma. Visst dem flesta som fått barn i den åldern fixar det med rätt stöd osv. Men faktum kvarstår man är ett barn själv. Och barn skall inte ha barn punkt slut.

Dem som sitter och peppar dessa barn till skaffa barn borde få stryk. Jag var 25 när jag fick mitt första barn. När jag ser idag hur mitt barn är kan jag lova att hade hon kommit när jag var 14 hade jag med all säkerhet inte klarat av att ta hand om henne. Man är varken redo eller mogen för det ansvar det innebär att bli mamma när man är 14 punkt slut.

Håller med er till hundra procent: barn ska inte skaffa barn. Dock tycker jag att det är onödigt att kalla flickan i tråden för "ungen". Känns rätt nedlåtande.

Mognaden borde väl komma med uppgiften?

Jag skulle aldrig råda en 14-åring att skaffa en knodd, men å andra sidan kan en 14-åring vara en bra mycket bättre mamma än en 25-åring. Allting kan ju omöjligt handla om ålder?

Nej, jag tror inte det är speciellt lämpligt, men dra inte alla över en gräns.

:rolleyes:

lilja – nja.

som jag sa till tjejen i tråden:

man har bättre förutsättningar som vuxen. Inte bara mentalt utan ekonomisk, stabilitet osv.

Att dra till med extremfall blir bara fånigt. Ja, det finns vuxna som är trasiga och inte lämpade att bli föräldrar – men det är liksom inte det vi pratar om. Vi pratar om normalt funtade människor. Och som vuxen är din hjärna färdigväxt och du kan ta beslut på ett helt annat sätt än nu.

Det bästa för ett barn är att ha en vuxen förälder med stabil ekonomi, stabilt boende och en stabil partner.

LD:

"Det bästa för ett barn är att ha en vuxen förälder med stabil ekonomi, stabilt boende och en stabil partner."

Tycker du verkligen att en ensamstående förälder inte kan vara det bästa för ett barn?

Vuxna föräldrar med stabil ekonomi och boende har du helt rätt i, men jag har svårt att se att en stabil partner är en förutsättning för att barnet ska få en bra uppväxt.

Tycker hon har bevisat sin omognad genom att bli gravid vid 14 års ålder och genom att ha en pojkvän som är 18 år. DET är omoget! Kan ingen förklara för flickstackarn att pojkar i den åldern inte går att lita på och att han bara skulle lämna henne så fort det gick.

Anaiah: Jo, men att skriva "Tack och lov har ungen nu pratat med sin mormor (som själv blev mamma vid 14) och fått lite att tänka på om man säger så…" tror jag nog de flesta håller med om att det har en fruktansvärt nedvärderande klang…

Jag är så sjukt jävla glad såhär i efterhand att jag aldrig blev gravid när jag var 15-16. Jag kan ju inte säga med total säkerhet att jag hade gjort abort men jag är rätt säker på att jag hade gjort det.

Fy fan, tänk om jag hade missat mina år på gymnasiet när man kunde göra vad fan man ville utan att behöva tänka på någon annan. Hemska tanke att ha missat det.

Nu är jag 26 men tror att jag är 19 så jag är fortfarande en ung mamma, 19 är inte gammalt =)

Jag blev oplanerat gravid som 16 åring. Jag valde att behålla barnet efter många om och men, och det var det bästa beslutet jag kunnat göra.

Jag är 21år idag, har två barn och allt som jag jobbat hårt för. Ekonomi, utbildning stabilt förhållande m.m. Jag får ofta höra att jag är väldigt mogen och verkar äldre än vad jag är. Bara för att man är ung och förälder så innebär det inte att man är omogen och dum i huvudet.

Men! Jag skulle aldrig råda någon tonåring till att planera barn. Jag kommer att ta med mina barn till ungdomsmottagningen så fort de har åldern inne för att hitta ett bra p-medel. Jag vill inte att de ska bli tonårsföräldrar.

Lilja, vad är oddsen? Och är hon en bra förälder nu så skulle hon vara en ännu bättre förälder vid 25, man blir ju inte sämre med åldern. Kan man välja mellan att vara outvecklad och få barn och att vara färdigutvecklad och få barn, varför då välja outvecklad?

Elin, hur många skilsmässobarn känner du som mådde BÄTTRE av att ha föräldrar som inte är i ett stabilt förhållande?

Om man som förälder går omkring och är olycklig och upptagen av att kärleksrelationen inte fungerar så är det ju ganska uppenbart att mindre energi går åt till barnet. Dessutom brukar barn må väldigt dåligt av att föräldrarna mår dåligt.

Sandra du skriver "Jag får ofta höra att jag är väldigt mogen och verkar äldre än vad jag är. Bara för att man är ung och förälder så innebär det inte att man är omogen och dum i huvudet."

.. Jag tvivlar inte på att du är en bra mamma eller att du är mogen. MEN är det meningen att en 14, 16, 18 åring ska vara sådär jättemogen? Nej det är det inte, det är meningen att man ska vara ett barn och vara omogen för att lära sig och utvecklas. Det finns ingen som kan intala mig att en som får barn när dom är unga (själva är barn) inte förlorar en stor och väldigt viktig del av sitt liv. För det gör man, det betyder inte att man är en sämre mamma eller pappa men man förlorar en stor och viktig del av sin utveckling som människa. Man kastas in i en värld man MÅSTE bli redo för men som man mentalt och på många andra sätt ekonomiskt osv. inte är redo för och inte heller bör vara redo för vid den åldern.

sandra – jag har också alltid fått höra hur mogen, vuxen och klok jag är. Även när jag var 14 år. Jag hade vänner som var tio år äldre än mig.

Men i retrospekt så inser jag att, jo jag kanske var klok för att vara så pass ung – men jag var långt ifrån mogen. Jag var fortfarande en ung tonåring med en ung tonårings omogna hjärna.

Ida, detta med att 14 år är alltför ungt för att bli förälder (mor) är ett relativt nytt påfund. Under den största delen av människans utveckling var den förväntade livslängden inte mer än 25 kanske 30 år, och då är det till och med lämpligt att bli mor i tonåren. Det är alltså visst "meningen" att (åtminstone äldre) tonåringar ska vara tillräckligt mogna. Det är en annan sak att dagens samhälle inte uppfostrar dem så.

(Och OJ så glad jag är över dagens samhälle, och en förväntad livslängd på över 80 år!!!)

Håller med dig LD., sen blir jag lite konfunderad på dom som skriver mogen för sin ålder osv. Jag tänker mer att man skall inte ha familjeliv och leva vuxenliv i tonåren. Oavsett hur mogen man är…

Ser allt för många "unga singelmammor" som i 25 års åldern springer på krogen som om det inte fanns någon morgondag med åsikten, jag hann ju inte göra det som ung… Jag vill alltid tala om för alla att njuta av sin frihet när man kommer upp i 18 ålder, kunna spendera sina pengar man tjänar på annat än blöjor.. Leva livet.

Herregud, vi skall leva tills vi är 80, varför ha så bråttom att bli vuxen med massa ansvar…

Å nej, för mig är det inte samma sak att göra det när man är 35-40 och ens barn flyttat hemifrån.

Vill påpeka att jag menar inte att livet är slut när man skaffar familj men kan säga, jag som 30 år och väntar mitt första barn känner en annan ro i kroppen över att man levt lite. Haft kul, rest, provat massa jobb, pluggat. Dejtat killar. Innan man slog rot och blev en svensson 😉

Anaiah: Jag känner ganska många skilsmässobarn som mådde mycket bättre sedan deras bråkande föräldrar skiljdes åt. Men det var inte skilda föräldrar jag syftade på utan när till exempel en kvinna ensam uppfostrar ett barn.

LD: Det beror väl helt på. Hellre en skitbra morsa/farsa än två kassa.

elin – nu utgår jag från normala vettiga människor. Inte kassa arslen. Och då är två föräldrar bättre än en. Och man behöver inte vara skitbra, "good enough" räcker gott och väl.

Pelikan, en liten rättelse – 35 till 40 år har varit vår övervägande medellivslängd.

Förr så fostrades man i större syskongrupper och i storfamiljer där flera släktingar hade barn i samma åldrar samtidigt och där barnen var en naturlig del av barnpassningen. Med det i åtanke så är det inte främmande att också anta att 14-åringar förr både hade större förståelse för innebörden att bli förälder och också ett mer välfungerande socialt fångstnät, men framförallt hade de inget större val – flickor har i princip alltid behandlats som hårdvaluta i det politiska spelet mellan familjer.

Idag lever vi i små kärnfamiljer och får sällan hjälpa till att rå om våra syskon, kusiner och sysslingar. Dessutom så erbjuds tonåringar helt andra möjligheter idag och de är helt enkelt inte i det mindset'et att skaffa barn. Nu vet vi mer om hur tonåringars hjärnor fungerar och utvecklas och vi vet att tonåringar saknar förmågan att till fullo förstå och greppa handlingars långvariga konsekvenser.

Elin, men ingen av dem hade väl föredragit ett uppbrott framför att föräldrarna faktiskt kom överens?

Två föräldrar är bättre än en, ja, om inte annat för att de ska orka vara bra föräldrar så kan det hjälpa att vara två. 2 bra av något är väl alltid bättre än 1?

Pelikan,

Må så vara att det var så, men så ser inte vårt samhälle ute idag och det är det samhället vi lever och fostras i! = de barn som växer upp idag är inte mogna för det. Forskningen har dessutom gått framåt och ett barn för ja en 14 åring är ett barn är inte fysiskt färdigutvecklad (givetvis en heller psykiskt.. men det blir man nog aldrig). Man kan inte leva "in the past", då lever man i en värld som inte existerar.

Varför ens lägga sig i så mycket? Det är den flickans val. Hon är ung, ja. Hon har många år kvar i skolan, ja. Det kommer bli svårt ekonomiskt och på andra sätt, ja. Hon kanske inte kommer kunna ta hand om ett barn helt enkelt. Men kasnke kan hon det? Det är enligt mig hennes sak att avgöra. Ungdomar kan ta många dåliga beslut (liksom vuxna), men när det handlar om de själva och deras liv tycker jag att det är deras rätt att ta de besluten.

Ang skilsmässobarn-debatten så vill jag mest skratta högt… Diskuterade det här med min far häromdagen (Han fick som liten veta att skilsmässobarn, som han själv är, är sämre i skolan än andra barn, och socialt underlägsna andra barn), och om jag ska vara helt ärlig trodde jag att ingen kunde tro/tycka något sånt. Är som sagt skrattretande enligt mig.

Svar till Linnea, som tycker att tjejen bevisat sin omognad genom att bli gravid (That's just crazy, har du någonsin hört om att det alltid finsn en risk att bli gravid trots p-medel? Kondomer spricker, har hänt mig själv och flera andra runtom i världen, p-piller är 'bara' 99% säkra osv) och genom att ha en 18åring pojkvän, som "självklart" inte går att lite på. Det är lika befängt. Jag behöver inte ens dra ett exempel..

Anonym: Men beslutet handlar inte bara om henne själv och hennes liv utan det handlar om hennes BARN och dess framtid.

Jag tror säkert att en så ung tonåring KAN klara att ta hand om ett barn, men jag tycker man borde efterstäva lite mer än att bara klara sig på marginalen. Och visst kommer säkert en viss mognad i och med själva graviditeten och den första tiden, men vad är det som säger att det nödvändigtvis är så jätte bra att kastas in i ett sådant enormt vuxenansvar redan som fjortonåring? Jag tror knappast det är så optimalt att få en mamma-identitet innan man knappt ens vet vem man själv är.

Det jag undrar är varför det i dagens läge är så jäkla många som blir på smällen när de finns hur många sätt som helst att skydda sig på? Är det föräldrarna som inte pratar med sina barn om hur barn blir till? De kanske drar den om storken?

Men alltså LD och Anaiah , menar ni verkligen att det ALLTID är bättre med två föräldrar, även om de inte drar jämt? LD, det behöver inte handla om två praktarslen men föräldrar kan vara dåliga tillsammans och då är det bättre att de skiljer på sig och blir bra på varsitt håll. Jag förstår inte varför det alltid ska vara hemskt med skilsmässor. Klart att alla barn vill ha föräldrar som är tillsammans och älskar varandra men nu är det ju faktiskt inte så det alltid är.

men asså elin, har inte vi poängterat att vi syftar på två föräldrar som funkar ihop? Sen behöver man inte vara perfekta ihop, för alla par bråkar ibland, blir ovänner och drar ojämnt då och då.

Skilsmässor är hemska eftersom att de för barnen inte bara handlar om separation utan om att hela deras världsbild rubbas.

När två föräldrar skiljer sig så tar barnet nästan alltid på sig skulden. Oavsett vad det gäller. Barn har den förmågan. Dessutom går de miste om två fullt närvarande föräldrar. Växelvis boende i all ära, men de flesta barn hanterar inte det speciellt bra heller. osv osv.

De flesta har ju sagt vad som kan sägas i ämnet, men… När jag var 14 fick jag också höra att jag var "mogen för åldern", och det är ju en av anledningarna till att jag aldrig skulle komma på tanken att skaffa barn. Förutom att det är rent förkastligt att sätta barn till världen när man inte har förutsättningar för att ta hand om det så brukar det inte direkt vara de mest mogna och framstående fjortonåringar som går och blir gravida och sedan behåller barnet. Oftast hittar man strul innan, dåliga förhållanden, bristande förmågor i andra områden, skolk, kassa betyg… 🙂

(Jag VET att det finns undantag)

Jag gillar inte heller förnedrande uttryck om ungdomar (=ungen, m.m), skulle ni ha uppskattat det när ni var unga?

Idag när det är så svårt att få jobb är det bättre att få en bra utbildning innan manfår barn tycker jag… Hoppas inte mina tjejer blir gravida utan jobb och utbildning…En bra sida hit kommer jag tillbaka. mvh Nina

Undrar vem som blir målsman och får försöja barnet unde de första åren av dess liv. För jag har svårt att tänka mig att en 15-16åring som är nybliven förälder och inte är klar med skolan hittar något tillräkligt jobb (hygglig lön, fasta arbetstider) för att försörja sitt barn och dessutom får tag på dagisplats (vilket lär behövas om man är ensamstående.

Men det är tydligen inte så viktigt. Nä, låt du mamma ta hand om ditt barn medan du går klart skolan och skyller dina dåliga betyg på bvarnet istället för att du går ut och roar dig på tonåringsmaner om kvällarna och låter mor eller farföräldrarna bli de som sörjer för barnet.

jag tycker inte det direkt är lämpligt att bli mamma som fjortonåring, men att göra som vissa i den tråden, fördömma och hoppa på istället för att ge sakliga råd tycker jag är helt fel!

Fy fan vad förbannad jag blir när du uttalar dig så nedlåtande om andra människor!

"Som vanligt handlar det om nån dum jävla unge" – är inte "förminskning" av andra något du äre emot? Jag förstår att du är upprörd och antagligen tänker på barnet, men det är INTE OKEJ att prata så om andra. Du är en så sjukt bra förebild, varför hålla på och förminska andra på det sättet? Varför pratar du så om en ung tjej bara för att hon inte vet bättre? Förmodligen är hon skräckslagen innerst inne och behöver stöd, vilket i och för sig inte är ditt ansvar, men det ger ju inte dig rätt att skriva något sånt – personen ifråga skulle antagligen ta lika illa vid sig som jag gör. Kärlek och fred till dig i övrigt :love:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *