Kategorier
diskussion & debatt

Men grejen är ju att man inte är vuxen bara för att man har sex

Det där argumentet hör jag hela tiden; ”Om man är vuxen nog att ha sex så är man vuxen nog att ta konsekvenserna” och jag blir så jävla irriterad varje gång.  Tänk efter för fan. Fan, femtonåringar har sex. Fjorton-, tretton- och till och med tolvåringar har sex. Ansvarslöst, ogenomtänkt och oskyddat sex och grejen […]

Det där argumentet hör jag hela tiden; ”Om man är vuxen nog att ha sex så är man vuxen nog att ta konsekvenserna” och jag blir så jävla irriterad varje gång.  Tänk efter för fan.

Fan, femtonåringar har sex. Fjorton-, tretton- och till och med tolvåringar har sex. Ansvarslöst, ogenomtänkt och oskyddat sex och grejen är ju den att ju mindre ansvarsfullt sexet är desto mer handlar det om ansvarslöshet hos barnet som har det. Ju mindre ”vuxen” man är desto mindre benägen är man att faktiskt förstå konsekvenserna av det man gör. 

För ungar saknar just det; utvecklat konsekvenstänkande och de har dessutom bristande impulskontroll och är framförallt nyfikna. ”Vuxna nog att ta konsekvenserna”? Nej. Inte ett jävla dugg. (Vem kom på den där tradiga klyschan egentligen?)

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Men grejen är ju att man inte är vuxen bara för att man har sex”

Det var bland annat det här resonemanget jag störde mig på bland kommentarerna hos UnderbaraClara när hon diskuterade aborter. Undrar om de som skrev så själva tänkte "nu är jag mogen nog att ta hand om en bebis, nu kan jag börja ha sex"…

Håller med dig..

Det var någon som sa till mig att det konsekventa tänkandet inte är utvecklat helt innan man är 25. Men det där är nog väldigt olika från person till person, för jag vet en del i den åldern(och uppåt) som inte verkar mogna/vuxna nog att ta ansvar för sina handlingar och en 16-åring kan framstå som en pensionär i jämförelse.

Mina "tjejkompisar" försvarar alltid killen i frågan. Nu nyligen här i grannbyn fick en man fängelse (28 år) för att han haft sex med en 14-åring. HELT RÄTT tycker jag, men inte mina tjejkompisar :S De tycker att man är mogen när man är 14 och de själva ville ha äldre killar i den åldern och det är SYND om killen i fråga. (och tror dom att NORMALA killar i den åldern vill ha ett förhållande med en "mogen" 14-15 åring?) Hahahaha vill bara vrida om deras huvud..

Word! Jag är lika förtjust i detta resonemang som resonemang i stil med "Du är den bästa mamman till ditt barn. Alla gör så gott de kan!" när det används för att försvara vilket jävla crapy beteende som helst mot barn.

Men grejen är också att även om man inte ÄR "vuxen nog att ta konsekvenserna" så är det ju just det man måste göra! När man som 14-åring fått herpes, kondylom, eller blivit gravid så kan man inte heller längre skylla på att "man är ett barn och förstod inte". Då MÅSTE man ta konsekvenserna, vuxen eller ej!

Ja, det är ett väldigt ohållbart resonemang, men då kommer en annan fundering, är det föräldrarnas ansvar att barnet ska vänta med att ha sex tills det börjar komma upp i ålder då de är mogen för ansvaret eller ska det vara en risk som får tas?

Det kommer väl i samband med det andra tipset; "Vänta tills du är redo". Är medveten om att många inte är redo, men är man det så kan man ta ansvar också. Sex- och samlevnadsundervisningen i skolan börjar väl i 4an/5an (iaf gjorde det det på min tid) och föräldrarna ska prata med barnen om sex (och skydd) långt innan det.

Risken att bli gravid var det värsta jag kunde tänka mig när jag började ha sex, värre än alla otäcka könssjukdomar. Det är det fortfarande, även om jag nu är 22 år och har legat med en och samma kille i 6 år. Skrämseltaktiken borde funka 😉

Om man som 14åring begår ett brott. Misshandel, rån eller våldtäkt. Ska inte den personen ta konsekvenserna? Ska personen slippa straff för att som du uttryckte det "För ungar saknar just det; utvecklat konsekvenstänkande och de har dessutom bristande impulskontroll och är framförallt nyfikna. "Vuxna nog att ta konsekvenserna"? Nej. Inte ett jävla dugg."

Den meningen kan ju enbart inte gälla tonåringar som har sex och blir gravida och VÄLJER att behålla barnet?

Jag förstår inte alls det där. Är inte att göra abort att ta konsekvensen av att det blev ett barn?

Blir man gravid så väljer man mellan att behålla och att inte behålla. Då gör man ett aktivt val, man tar konsekvensen.

Att leva i total förnekelse däremot. Då kan vi prata om att man inte tar något ansvar.

Visst är meningen märklig, fast man måste ju faktiskt ta konsekvenserna på något sätt om man nu blir gravid, får könssjukdom eller annat. Så på det sättet stämmer det ju, har man sex får man ta (de eventuella) konsekvenserna av det. Abort är ju också en konsekvens.

Att man däremot är mogen att ta hand om ett barn för att man är gammal nog att ha sex, det är ju bara dumt. Det känns som om de som säger det egentligen menar "jaha se där minsann, du var lite ung, dum, kåt och nyfiken, så nu får du ta ditt straff och ge upp ditt ungdomsliv för att bli förälder". Som att vara 15-årig mamma är ett lämpligt "straff" för att man är omogen och obetänskam. Jisses.

Gud nej, jag och grannkillen försökte ha sex när jag var 11 och han 9, men vi fattade inte hur man gjorde utan låg och humpade på varann istället. Och klart jag trodde jag kunde ta hand om en bebis, jag kunde ju både laga mat och sätta igång tvättmaskinen… typ

TACK för du skriver det här. Jag förstår inte hur de som säger detta är funtade. Sen när är man vuxen bara för att man gör en sak? Att vara vuxen handlar väl mer om massor av små saker, handlingar, som tankar och hur man hanterar situationer.

Man bli ju trött

Precis!

Jag kommer göra allt jag kan med alla tillåtna medel för att försöka påverka mina barn med att vänta med sex. Den här sexhetsen kryper ju allt längre ned i åldrarna och det finns inte en chans att barn så unga som tolv år helt begriper vad de ger sig in på när de "experimenterar"…

Det är sjukt att vissa föräldrar använder sig av det uttrycket. Mitt ex mamma tyckte exempelvis att jag och hennes son skulle "stå vårt kast" om jag blev gravid. Vi var liksom arton… men på ett sätt stämmer det ju, om man gör abort är det också att ta konsekvenserna. Även om många inte inser att det är en hemsk upplevelse som man inte bör ta lätt på!

Men man är vuxen när man är mogen, man är inte mogen vid femton eller arton heller för den delen. Man ska ha "landat" själv innan man skaffar barn!

Men vem vet inte att man kan bli gravid eller få könssjuldomar när man är 13-14 år när man inte använder skydd? Det får man ju lära sig. Sen om man är dum nog att inte använda skydd så vet man ju vad som kan hända.

Maria

Du menar väl ändå inte allvar?? Att om man fått herpes, kondylom eller blivit gravid när man är 14 år så kan man inte skylla på att man inte är barn???? Upplysningsvis så ÄR MAN ETT BARN när man är 14 år!

Och har en 14-åring råkat ut för det du nämner så har den som orsakat det hela begått övergrepp/våldtäkt eftersom samlag INTE är lagligt förrän man är 15 år fyllda!!!

Så NEJ, en 14-åring ska ALDRIG ta konsekvenserna av att ha blivit utsatta för övergrepp/våldtäkt!! (det ska ingen, oavsett ålder!!!!!!)

Ditt uttalande är fan mer än skrämmande!

Det är väl typ inte förrän man börjar ta ansvar för sitt sex (dvs skydda sig, vara noga med valet av partner etc) som man ÄR mogen att ta hand om ett barn? Kan man inte ta hand som sig själv är man ju ännu mindre lämpad att ta hand om någon annan. Men konsekvenserna får man alltid ta, mogen eller ej.

//Emma Hå

Det är ju det som är problemet, barn som har sex ägnar sig åt ett vuxet beteende de inte kan hantera fullt ut. Sex kräver vuxna beslut som de inte nödvändigtvis klarar av att fatta och de klarar heller inte att hantera konsekvenserna av sina handlingar.

Personligen så har jag vetat från tidig ålder att jag aldrig skulle kunna göra abort så jag väntade för jag förstod också att jag vid 15 inte kunnat ta hand om ett barn. Jag var 21 innan jag hade sex och naturligtvis använde jag preventivmedel men jag visste att skulle något hända så skulle jag då kunna ta hand om mitt barn och jag visste också att jag nu gjorde allt för att förhindra att jag smittades av könssjukdomar. Jag tror inte alla klarar att göra så men idealt borde fler göra det. Jag tror inte att om jag inte haft så starka känslor mot abort att jag hade varit lika motiverad att vänta men jag tror faktiskt inte jag hade haft sex speciellt tidigt ändå.

LM det hör inte till vanligheterna att vi "straffar" underåriga brottslingar. Vård och stöd och rehabilitering är vad vi erbjuder och där handlar det ju om att fånga upp barn med problem samt skydda allmänheten, inte om att bestraffa.

Dessutom ligger en stor del av ansvaret hos föräldern som oftast också utreds när brott begås.

Barn förstår inte riktigt vad deras handlingar leder till. De saknar dessutom full impulskontroll.

Hon 18, han 44 först och främst så är det olagligt att ha sex med underåriga så redan där finns en gräns, men förälderns ansvar handlar inte om att förhindra sex i sig utan att pränta in vikten av skydd och informera om de konsekvenser som fakltiskt finns och vad som händer om man har otur. Att se till att barnet är ordentligt skyddat är också bra – köp kondomer och möjliggör ansvarsfullt sex. Många föräldrar sticker huvudet i sanden och låtsas som ingenting. :thumbdown:

Jag var en av dom där tolvåringarna som hade sex, jag trodde jag var vuxen och mogen nog att ha sex då men bara det bevisar ju att jag inte var det. Tacka gudarna för att jag inte blev gravid då för jag hade inte fixat det, fick första dottern strax efter att jag fyllt nitton, planerat. Helt perfekt enligt mig men bara två år tidigare hade det gått åt helvete om jag hade blivit gravid, hur vuxen jag än tyckte att jag var så kollar jag tillbaka nu och ser att jag var inget annat än en liten skitunge som var aldeles för dum för mitt eget bästa. Finns inget jag ångrar mer i denna värld än att jag började med sex som tolvåring redan men samtidigt så hade jag väl inte varit där jag är nu om jag inte gjort som jag gjort 🙂

Helt sjukt! sex kan man ju ha när man är jätteliten…alltså, man SKA inte ha, men det är fler än en gång jag har gått in på småbarn som "utforskar" varandra redan i 6-7 årsåldern. Man stoppar dem ju, men tänk om man inte är där och kan göra det? Eller när de blir lite äldre…Sen finns det i o f sig 15-åringar som är mognare än vissa 30-40 åringar, men det är en helt annan sak….

http://asahoffman.blogg.se/2011/june/jag-fick-sa-jag-teg.html

Beyond Eternity: fast många av dem som har sex när de är 14 har sex med en annan person som är 14. Vem av dem har då begått övergrepp? Båda?? Och visst vore det bra om 14 åringar slapp ta konsekvenserna av att ha oskyddat sex. men grejen är att könssjukdomar och graviditeter inte försvinner av sig själva bara för att man är ett barn, så de drabbade 14 åringarna får stå där med konsekvenserna även om du och jag tycker att det är orättvist. Det hjälper lixom inte att " skylla på att man är ett barn"

LD: Jag håller med om att det är ett konstigt utryck. Som att säga till en 1 åring som har brännskador på händerna att " är du stor nog att klättra upp på spisen, så är du stor nog att ta konsekvenserna"

Saramari

Eh….men även om den andra också är 14 så har ju den 14-åringen fått könssjukdomen någonstans ifrån, eller hur?…könssjukdomen finns ju inte bara där helt plötsligt. Någonstans innan detta sker så har ju någon begått övergrepp på 14-åringen som bär på könssjukdomen.

Och nej, en 14-åring varken kan eller ska lastas med 'konsekvenser' av att hen fått könsksjukdomar eller blir gravid, de är barn,punkt!

Det är ALLTID dem vuxna runt barnet som ska ta konsekvenserna och det självklara ansvaret. Det får aldrig någonsin förekomma prat/diskussioner med barn om att dem i en sådan här situation 'borde' ha tänkt, 'borde' ha skyddat sig, borde ha sagt nej osv. De är än en gång BARN vi pratar om.

Att däremot på ett skuldfritt sätt 'lära' den minderåriga att säga ifrån, säga nej och att hen har rätt att bestämma över sin egen kropp i dessa lägen och att prata om att skydda sig inför 'laglighetsåldern', det är en helt annan sak….

Så även om båda är under 15 år så spelar det ingen roll. Barn är INTE mogna att förutse och tänka sig in i vad som kan hända och verkligen förstå vidden av detta.

Så din fråga om båda 14-åringarna har begått övergrepp blir både ja och nej. Samlag i sig med någon under 15 år är alltid ett övergrepp oavsett ålder på den som utför handlingen. Men förövare i verklig/laglig mening kan dem aldrig lastas som.

Och frågan är hur många 14-åringar som fullbordar ett samlag som verkligen innerst inne 'vill' och förstår vad dem egentligen gör, både mognadsmässigt och känslomässigt. Det finns ju som sagt en anledning till varför det finns en 15-årsgräns för samlag (som jag personligen kan tycka är lite för låg).

I dem fall som kommer fram där båda har varit minderåriga, brukar det tragiskt nog visa sig att den ena har varit mer 'drivande' och där den andre 'gått med på' det hela. Och var får dessa 14-åringar (eller yngre) sina idéer om att genomföra ett samlag ifrån? och hur kan det komma sig att en minderårig alls är drivande i att genomföra ett samlag, trots att den ena (förmodligen båda) egentligen inte vill?

Från vuxna så klart och brist på gränser från vuxna.

Även om dessa minderåriga rent teoretiskt "vet" hur man gör och vad man ska göra och att det faktiskt finns en 'laglig gräns', så är dem mognadsmässigt/känslomässigt inte redo.

Så den eller dem enda som ska ta konsekvenserna och ansvaret är dem vuxna runt barnen.

Jag tycker mer att man inte ska ha sex förrän man är mogen (vuxen) nog att hantera det. Det är tyvärr många unga som pressas till sex för att "alla andra har gjort det". Det är synd att en erfarenhet som är så viktig tvingas fram.

Beyond Eternity:

Otroligt naivt att tro att 14-åringar enbart har sex pga press utifrån, att "alla andra gjort det" eller pga att någon annan tjatat på en. Jag blev av med oskulden när jag var 15 år och hade GÄRNA haft sex tidigare. Som 12-åring började jag fundera på det och känna lust till det. Onanera hade jag gjort i flera år då och även fått orgasm. Och kom inte dragandes med att jag haft en onormal uppväxt, att mina föräldrar eller äldre syskon eller vänner kommit med idéer, eller att jag sett sånt på porrfilm. Jag såg min första porrfilm när jag var typ 18 år. Ingen i min närhet pratade om att man "borde vilja" eller liknande. JAG ville. Liksom många andra tonåringar.

Många unga tonåringar VILL ha sex, vill utforska och har väldigt stor lust (lust som inte är påverkad av andra, som inte beror på någon sorts tvång eller påhitt från äldre). Att man sedan inte är mogen att inse konsekvenserna, DET är en annan femma. Men konsekvenserna måste man likväl ta, hur tragiskt det än är. Ingen vuxen kan ta konsekvenserna av ditt handlande, även om du bara är 14 år. Däremot kan en vuxen stötta, finnas där, hjälpa dig – gärna även i förväg! (Prata om säker sex, prata om konsekvenserna, skuldbelägg inte lusten men prata om vad som kan hända).

Du skriver att du tycker gränsen 15 år är för låg, men oavsett om det är lagligt eller ej så finns det många unga tonåringar därute som faktiskt har en stor lust och nyfikenhet till sex… hur tycker du man ska lösa det? Ignorera det? Lagstifta att du inte "FÅR" ha sex innan du är 18? Sätta kyskhetsbälte på alla tills de är 16?

LM:

För det första vill jag påpeka att jämföra en fjortonåring som har sex av egen fri vilja med någon som går runt och våldtar eller begår andra brott inte känns särskilt klockrent eller rimligt.

För det andra så är man faktiskt inte straffmyndig vid 14, så enligt lag så behöver du alltså inte ta konskvenserna.

För det tredje: Ska vi inte försöka lösa problemet istället för att avfärda dem?

Beyond Eternity: " det är alltid de vuxna i barnens omgivning som ska ta konsekvenserna". Jovisst, det kan man tycka! Jag håller faktiskt med dig! MEN tyvärr fungerar inte naturen så. Om jag i framtiden har en tonårsfotter som kommer hem gravid och med en könsjukdom hur ska jag då kunna överföra dessa konsekvenser på mig? Hur gör man det?? Rent praktiskt.

Jag hade sex första gången när jag var 13, med min 15-åriga pojkvän. Det var verkligen av fri vilja, och första gången för oss båda. Vi var kära och var tillsammans en lång tid. När min mamma fick reda på det var hennes reaktion att jag skulle skaffa p-piller, för jag skulle absolut inte bli gravid. Innan jag fick p-piller hade vi alltid sex med kondom.

Skulle jag rekommendera en 13-åring att ha sex? Naturligtvis inte. Jag skulle säga (förkortat) ha bara sex om du vill och använd kondom. Jag ångrar inte att jag hade sex första gången med en kille som jag verkligen var kär i, och som var kär i mig (och nej, han tjatade inte om sex, snarare frågade 1000 gånger om jag verkligen ville).

Någon skrev att hon skulle försöka påverka sina barn att vänta med sex, något jag själv verkligen inte kommer göra. Med det menar jag alltså inte att de ska knulla för att de känner att de måste, men att de får knulla om de vill.

Men nog fan kommer jag prata om sex och preventivmedel med dom. De kommer antagligen ändå ha sex, vad jag än säger och då är det lika bra att de har kondomer i fickan än att de får klamydia.

LD, helt rätt. Jag hade sex när jag var 13, det betyder ABSOLUT INTE att jag var ansvarig nog att ta hand om ett barn.

Maria

"Otroligt naivt att tro att 14-åringar enbart har sex pga press utifrån, att "alla andra gjort det" eller pga att någon annan tjatat på en."

Ingenstans har jag sagt att 14-åringar enbart har sex pga av press utifrån.Läs om läs rätt.

"Många unga tonåringar VILL ha sex, vill utforska och har väldigt stor lust (lust som inte är påverkad av andra, som inte beror på någon sorts tvång eller påhitt från äldre)."

Jag pratar INTE om sexlusten och viljan att utforska.

"Att man sedan inte är mogen att inse konsekvenserna, DET är en annan femma."

PRECIS! Om man INTE är mogen att inse konsekvenserna av handlingarna man utför så kan man heller inte ta konsekvenserna för dem.

"Men konsekvenserna måste man likväl ta, hur tragiskt det än är. Ingen vuxen kan ta konsekvenserna av ditt handlande, även om du bara är 14 år."

Jo, vuxna SKA ta konsekvenserna av sina barns handlande i detta av den enkla anledningen att dem är just BARN. Barn ska INTE – och kan omöjligt – ta konsekvenser för handlingar som dem varken utvecklingsmässigt eller mognadsmässigt kan förstå. Det är föräldrarnas/vuxnas förbannade skyldighet att göra det. Ditt resonemang är obehagligt och lyser av brist på kunskap om barns psykiska/mentala mognad och utveckling. Bara för att en 14-åring både ser vuxen ut och beter sig vuxet och vill både det ena och andra, så innebär det INTE att hen ÄR vuxen.

Faktum är att jag undrar vad du egentligen menar med konsekvenser i detta sammanhang, när en 14-åring blir gravid eller har fått könssjukdomar?

"Däremot kan en vuxen stötta, finnas där, hjälpa dig – gärna även i förväg! (Prata om säker sex, prata om konsekvenserna, skuldbelägg inte lusten men prata om vad som kan hända)."

Vuxna SKA tala med sina barn om detta i 'förväg'.

"Du skriver att du tycker gränsen 15 år är för låg, men oavsett om det är lagligt eller ej så finns det många unga tonåringar därute som faktiskt har en stor lust och nyfikenhet till sex… hur tycker du man ska lösa det? Ignorera det? Lagstifta att du inte "FÅR" ha sex innan du är 18? Sätta kyskhetsbälte på alla tills de är 16?"

Än en gång Maria, Jag pratar INTE om ungdomars sexlust, nyfikenhet att utforska sin lust, onani, hångel osv jag pratar om åldern för samlag.

Läs om och läs rätt innan du kommenterar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *