Kategorier
diskussion & debatt

Men gud nåde mig om barnen får LCHF. Riktig mat på rediga råvaror utan tillsatser, e-nummer, konserveringmedel. Sånt kan ju vara farligt!

Idag fick ungarna ägg till frukost. Äggröra stekt i smör. Mättande och fantastiskt nyttigt. Visste ni att ägg innehåller typ allt man behöver? Minus C-vitamin men det finns det gott om i blomkål och massa andra livsmedel och ett eventuellt underskott är praktiskt taget omöjligt att få om man lever i västvärlden. Så mina ungar […]

Idag fick ungarna ägg till frukost. Äggröra stekt i smör. Mättande och fantastiskt nyttigt. Visste ni att ägg innehåller typ allt man behöver? Minus C-vitamin men det finns det gott om i blomkål och massa andra livsmedel och ett eventuellt underskott är praktiskt taget omöjligt att få om man lever i västvärlden.

Så mina ungar fick ägg. Världens bästa livsmedel. Ägg och avokado. Men ändå menar många att de skulle må bättre av lite becellbredd skogaholmslimpa, en skål med cornflakes och ett glas juice. Socker, konserveringsmedel, e-nummer och diverse andra tillsatser alltså. Raffinerad och processerad mat istället för riktig. Skulle jag toppa med makaroner, Mamma Scans köttbullar, en sås redd på mjöl och glutamat och ett par gurkbitar vid sidan om så skulle ingen kolla snett och ingen skulle föreslå att jag misshandlar mina barn eller att de far illa.

Men gud nåde mig om jag får för mig att ge dem lax och broccoligratäng till lunch. Gud nåde mig då får jag höra. Då kravlar dessa opålästa troll fram ur sin tallriksmodell och vrålar om extremdieter hit och extremdieter dit. För lax, broccoli, ägg och avocado är tydligen extrem mat. Hör ni hur det låter?

Ni som vill veta vad LCHF’are äter och inte äter kan klicka här.
Ni som vill ha en tydlig LCHF för dummies kan klicka här.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Men gud nåde mig om barnen får LCHF. Riktig mat på rediga råvaror utan tillsatser, e-nummer, konserveringmedel. Sånt kan ju vara farligt!”

Jag äter inte själv LCHF men är inspirerad av låg-kolhydratkost.

Det är helt galet att ingen tittar snett på en om man stoppar i sig ett halvt kilo pasta men om man äter mat utan kolhydrater (och med färre kalorier i might add) så får man höra att man ska få näringsbrist..

Har du några bra recept på fräsch LCHF-mat, den där lax och broccoligratängen tex? Den enda LCHF-kokboken jag har innehåller typ bara smör med smör…

Eller så finns det ett mellanting. Det är ju inte svart eller vitt (även om jag till viss del förstår poängen med att göra det till det).

Jag vet inte riktigt vad jag tycker. Å ena sidan köper jag delar av det som LCHF innebär, å andra sidan inte.

Att exempelvis äta osötat fullkornsbröd med bra innehåll tror jag inte alls är fel. Samma med pasta. Sen behöver man naturligtvis inte överdriva!

Så det där köper jag inte riktigt.

Sen det här med fett; jag tror att fett är nyttigt och bra, och att många är irrationella i sin fetträdsla. Men att låta allting bada i fett tycker jag känns lite som att man går för långt åt andra hållet.

Så kort sagt tror jag att det är bra med riktiga och rejäla matvaror; fisk, kött, ägg, grönsaker, bönor, nötter etc. med osötade fullkornsprodukter och lagom (varken snål eller massiv) mängd med bra fetter.

Jag tror att lagom är bäst, det är absolut inte fel att äta ägg till frukost i stället för cornflakes. Men barn behöver väl en viss dos kolhydrater? det är vad jag hört iaf;) men de flesta barn får ju i sig någon slags kolhydrat per dag så det borde ju inte vara farligt att äta lchf-mat bara man ger någon kolhydrat per dag (till de som inte går på dagis iaf?). På dagis får barnen i sig väldigt mycket kolhydrater så att skippa det hemma borde bara vara bra!

Jag tror inte på lchf men jag tror på en light version av den. det kan inte vara bra att trycka sig bacon ägg fett grädde ost oavbrutet. Och jag håller helt med dig om alla konserveringsmedel och äckelpäckel som folk matar ungarna med. Scans köttbullar så jävla äckligt. de luktar ju gift till och med. flingor. saft. chips. mm. magcancerframkallande skit. Enligt mig ska man äta varierat och även bröd, youghurt, flingor mm. och inte en överdos av fett. jag vill inte äta äggröra och avocado till frukost men det är en nyttig frukost det håller jag med om. Mycket bättre än Start och juice och skogaholmssnusk.

man behöver inte en massa kolhydrater, oavsett om man är barn eller ej. Det visar inuiterna bra. MEN. Man äter kolhydrater när man äter LCHF. I form av grönsaker, nötter, bär, svamp, mjölkprodukter. Bröd och spannmål är inte essentiella livsmedel.

men asså, ni som tror att man trycker i sig en massa bacon och grädde. Ni är ju just precis lika opålästa som de jag syftar på här. Bacon rekommenderas inte alls eftersom att det innehåller massa tillsatser och socker. Grädde och mjölkprodukter ska man äta med måtta eftersom att de innehåller mycket kolhydrater. Allt dryper inte av fett och allt fett är inte flottigt.

Har just njutit av en mellis/fika bestående av kaffe med en slatt grädde i och ett par skivor Brieost

-Utan kex!!!

Extremt delus och jag njöt av varje tugga.:-d

Inuiterna har ju dock utvecklat en avvikande ämnesomsättning (det finns en dansk studie om det). Tittar man på jägar-/samlarsamhällen så ligger energibalansen ofta kring 40-60% KH då de äter mycket rötter, frukt, bär och nötter, samt inte kött eller fisk dagligen, långt över de 5-10% som det oftast handlar om när man pratar LCHF.

Med det sagt så tror jag absolut att LCHF är jättebra kost -för de som behöver. Det finns dock inget som kommer övertyga mig om att vi inte är "gjorda" för att äta oraffinerade kolhydrater (typ rotfrukter).

Hmm fast inuiterna har ju utvecklat abnormt stora levrar eftersom det krävs lite mer av levern för att bryta ner all protein och fett om jag förstått det rätt. Jag säger inte att lchf är dålig kost, men jag tror att väldigt många ätstörda människor använder den på fel sätt. Jag har en vän som lever på ägg och bacon och dricker någon form av shake som är lchf (säger hon) som är vatten, smält smör och ägg.

Sen förstår jag inte varför du skulle ses som dålig för att du ger dina barn lax och broccoligratäng? Borde inte andra föräldrar vilja ha hemligheten till att få sina barn till att äta grönsaker?

Sen samtidigt så är ju ex potatis inte fienden och att äta sådant ibland är inget som gör ens kropp sjuk.

Kolhydrater behöver inte vara detsamma som e-nummer, konserveringsmedel och tillsatser och det är också viktigt att komma ihåg.

Jibril din vän dricker äggmjölk. Det är supernyttigt och gott! Om hon däremot är ätstörd så är det ju inte kosten som är problemet.

K lchf är mellan 0gram och 100gram kolhydrater om dagen. Beroende på hur känslig man är och om man vill gå ner i vikt eller ej. Rotfrukter undvks om man är sockerkänslig eftersom att det triggar suget, men om man är normalviktig och frisk så finns det inga regler som säger att man inte kan äta rötter på LCHF. Mjöl och processerat är boven.

Och för att fortsätta -eftersom barn generellt inte har utvecklat insulinkänslighet så ser jag ingen anledning att undvika eller begränsa mängden oraffinerade kolhydrater till dem. Men raffinerade, absolut!

K mina barn får äta hur mycket de vill av den mat som serveras.

Sen så är jag en latmorsa emellanåt och ger dem skit också, men jag argumenterar utifrån kostperspektivet nu.

LCHF är en mycket bra kost! Cornflakes, socker, limpor osv är bara skit. Min mamma fick diabetes för några år sedan och bytte från vanlig skitkost till LCHF inom några dagar kunde hon sluta med inisulinsprutorna, och minska på medicinen rejält. Hennes blodsockervärde är alltid normalt, förutom om hon stoppar i sig något skräp, som folk tror tillhör en normal/bra kost.Så här kan en en dag med mammas se ut.

Frukost; en skicka lågkolhydratknäcke med Bregott och fet ost.

Lunch: Kött eller fisk, med ovanjorgrönsaker och en bit fet ost.

Middag: Fisk, vitkål med ekologisk majonäs och ungsstekt paprika. Någon gång efterrätt; Arla grädde och blandade bär.

Dryck; Ramlösa naturell.

I energifördelning blir det ju en större del från både protein och fett så som jag äter nu (runt 60-80g KH/dag), men jag lägger inte till extra för att komma upp i HF. Jag har gjort det förr (under en lång tid) men min mage funkar inte på det. Inte så konstigt egentligen eftersom folk har olika förutsättningar. Så här mår jag bra, är pigg, mätt och går ner i vikt.

Och jag förstår argumentationen. Jag tycker bara det är synd att den blir så svart/vit, från båda sidorna.

Men vilken nyttig tallriksmodell-ivrare låter barnen leva på Skogaholmslimpa och mamma Scans köttbullar? Snacka om att polarisera! Inte behöver en klassisk kost innebära så fattiga livsmedel. Hemmagjort rotmos, hembakt surdegsbröd och en härlig potatissallad på smör och grädde finns ju också för dem som inte vill sponsra mamma Scan och Becel-tillverkarna 🙂 Lycka till med er kost allihop, och låt ingen övertala er om att kolhydrater och tallriksmodellen är farlig och torftig!

Jag gillar protein och fett. Oftast är det sådant jag blir mest hungrig på när jag blir riktigt hungrig. Hur funkar LCHF med vegetarisk mat? Någon som har testat och har några tips?

Jag har också funderat över om det inte blir väldigt dyrt med LCHF-kost, vegetarisk eller ej. Kolhydrater som potatis är ju rätt mycket mindre kostnadskrävande att producera jämfört med kött/fisk, och väldigt mycket billigare i butik. Hur funkar kosten med vardagsekonomin?

Och: hur ser ni som tillämpar LC eller LCHF på miljöaspekten (utfiskade hav, köttproduktion etc)? Jag har funderat mycket på just kött- och fiskätande och försöker tvärtom att dra ned på den konsumtionen. Det finns ju schysst kött- och fiskproduktion, men det blir rätt dyra produkter och rent ekonomiskt svårt för i alla fall mig att äta mycket av dem. Försöker inte komma med pekpinnar här, undrar bara hur andra ser på det.

Jag äter varken ägg eller ost. Det har jag aldrig gjort. Vad kan man äta istället? Känns som nästan alla bra recept och det som alla älskar med LCHF är just alla dessa ägg och all ost….

Visste inte att lchf är mat utan tillsatser. Känner flera lchf:are som äter bea-såser med e-ämnen. Jag tror på den paleolitiska kosten, stenålderskosten, då man äter det naturen ger dig och som inte är processerat. Liknar lchf, men det finns stora skillnader bl.à äter man Stenis äter man frukt, rotsaker.

LCHF betyder inte att det är "riktig" mat. Det finns bra mat som inte är LCHF som tex råris, riktigt grovt bröd och lite potatis. Jag tycker vi äter aldeles för myckt kött och tyvärr så gör hela LCHF trenden att vi äter bara mer och mer. Läs boken "Äta djur" vetja och ät mer bönor och linser.

Elitidrottsmannen och lchf-anhängaren Jonas Colting skrev såhär i Borås Tidning, efter tv-debattens prat om barnmisshandel:

"Är det inte konstigt hur det som är onaturligt måste bevisas farligt innan vi reagerar, medan det som är naturligt måste bevisas ofarligt innan vi accepterar det?"

Helt galet när man tänker på det!

Cissi

Min sambo är äggallergiker så vi äter nästan aldrig ägg (ja, han aldrig,jag ibland). Jag har kört normal LCHF och han har kört på deltid och det har funkat bra. Han skulle lätt kunna köra det fullt ut med det man får äta. Ost äter vi ungefär som svensson så inte varje dag utan kanske 1-2 gånger i veckan så det är inget problem heller.

Mitt recept på LCHF-bröd är ett exempel på ägglös LCHF och dessutom en produkt som nästan alltid innehåller ägg: http://elliha.blogspot.com/2011/04/lchf-brod-utan-agg.html

Du får gärna fråga mig om andra tips!

kul hur du överdriver med "becellbredd skogaholmslimpa, en skål med cornflakes och ett glas juice" medan de som inte gillar lchf inte får överdriva angående det.

jag kände en tant när jag jobbade på ålderdomshem som blev 102år, lite stel i lederna men var annars kärnfrisk (hon var där pga höftfraktur). hon älskade "skitmat", men också den mat som lchf förespråkar.

nu kommer inte alla bli som henne.. men kom inte och säg att allt utom lchf är så farligt, för om det hade vart så farligt hade hon inte blivit så gammal.

det är inte det bästa, men sluta va såååå överdriven med allt. lev lite, slappna av. va inte så allvarlig med allt.

Här hemma äter alla, även tvååringen och katten, lågkolhydratkost. Och alla mår alldeles utmärkt. Slut på huvudvärk, uppblåsta och gasiga magar och sömnproblem. Lchf är naturligt och underbart!

Jag förstår inte hur folk tänker när dom menar att socker och tillsatser är bättre än riktig mat.

Jag bara undrar om man måste kalla det för LCHF? Jag äter inte raffinerade skit-kemiprodukter och jag undviker bröd och pasta eftersom det inte mättar. Men måste man hela tiden sätta en etikett på maten? Bra/dålig, nyttig/onyttig, LCHF/GI/Tallriksmodellen, vegan/köttätare. Ät mat och var glad bara 🙂

Jag dömer inte dig men jag tror inte på nån slags diet, speciellt inte till barn. Jag tror på bra mat, varierat 🙂 Vi äter nästa bara ekologisk mat och jag lagar i princip all mat, inga halvfabrikat. Köttbullarna är gjorda av ekokött och handrullade.. Jag har själv en dotter och hon äter mycket frukt och grönsaker.. inte mycket socker alls, ingen yoghurt tex, alltid fil. Det mesta eko, det är det jag tror på mer än att man ska hålla en diet?! Sen har jag hört, vet inte om det stämmer, att om man äter lchf så får man inte träna nåt för då funkar inte den dieten och bara den saken säger ju att den kan ju inte vara bra. Bra, varierad mat och motion måste ju vara det bästa. Man tycker och tror ju olika så man gör ju det man tycker är bäst! Sen måste jag bara tillägga att det är ju inte bra för miljön att käka så mycket kött som vi gör och med lchf ska man ju äta ännu mer?!

Det är väl inte det att lax och broccoli är extremt utan att det för många förespråkare (inte dig kanske) tycks vara som att enda sättet att slippa tillsatser är att utesluta en hel grupp från tallriksmodellen. Att minska på kolhydrater är säkert bra, men att man och då särskilt barn skulle ta skada utav det tycker jag känns överdrivet.

@Frida: Men apropå att polarisera och låtsas (hoppas jag) missförstå:

"Jag förstår inte hur folk tänker när dom menar att socker och tillsatser är bättre än riktig mat."

Vem har påstått detta? Vilka är 'folk'? Och vad syftar du på som 'Riktig mat'? Missuppfattningarna frodas härinne.

@LD: När du generaliserar om att människor som inte lever efter LCHF livnär sig på Skogaholmslimpa, Becel och juice gör du dig skyldig till samma sak som när hen/genus-motståndarna hävdar att genus-ivrarna vill hemlighålla sina barns kön och inte låter personalen byta blöja på kidsen.

Om det är "naturligt" man är ute efter så ligger ju både paleo och raw food bättre till än LCHF. Men som sagt, inget fel på LCHF, för de som behöver det.

Emmybear -Jag håller med dig jag.

Emma, allt man petar in i munnen tillhör den diet man för. Oavsett om man bantar, äter sydstatsamerikanskt, LCHF:ar eller äter husmanskost. Även heltidsamning är en diet. Även att bara äta ekologiskt och inget helfabrikat är en speciell slags diet skulle jag vilja påstå.

Jag var på en föreläsning så sent som igår där en universitetsadjunkt inom kost rekommenderade mjukt bröd med lättmargarin, yoghurt med flingor och ett glas juice till frukost (yogurt med flingor är inte särskilt långt från mjölk med cornflakes). Ni som säger att det är polariserande att prata om en sådan måltid kanske borde öppna ögonen för hur kostråden verkligen ser ut.

Du sätter det i ett jättebra perspektiv! Naturliga ingredienser är någonting jag tycker är jätteviktigt. Jag är skeptisk till dieter överlag eftersom jag inte tror på att utesluta kolhydrater(/fett/annat) helt eller

äta ensidigt åt det ena eller andra hållet, men det säger du ju också att du/ni inte gör så kör på ba!

jag undrar vad som hände med balansen. jag är vegan, och förstår väl på sätt och vis hatet mot lchf-maffian, för är man vegan får man ju inte i sig näring!

det jag inte förstår är varför "lagom" försvunnit. jag själv äter kolhydrater, proteiner, vitaminer, mineraler. det mesta är ekologiskt, och innehåller inte tillsatsämnen, då det oftast gömmer sig animalier i mat med sådant. äter helst oraffinerat, men kan då och då använda lite socker eller vitt mjöl i maten. det är då dock inga mängder, men jag får i mig den mängd kolhydrater jag behöver.

självklart ska man kunna gå på en diet, som lchf, om man är sockerberoende eller behöver gå ned i vikt. men när man fått kontroll på sin kost och motion, varför inte börja äta balanserat och varierat(ur ett näringsperspekiv), och framför allt – MINDRE PORTIONER?

dieter i all ära, men att göra dem till en livsstil känns jävligt fel.

Tjena mors vad bra skrivet. Mina kollegor kan inte förstååå varför jag inte köper mamma scan eller en happy meal till mina barn. Ehh ja för att det är skit, och hur svårt är det att göra egen mat, egentligen..

tyvärr tror jag att hela "LCHF hysterin" kommer att trigga igång mer djurätande tyvärr. Djurens Rätt har redan alarmerande siffror på hur mycket djur som äts idag jämfört med tidigare årtionden om jag inte minns fel. Säger inte att kosten är fel bara det att folk tänker enkelt: "ät mer kött" TYVÄRR. Och det ser jag som ett problem. Kanske kan du, Lady Dahmer skriva lite mer om just vegetarisk kost?

kram

Röd – LCHF rekommenderar inte ökat köttintag, man byter ut pastan/riset/osv mot fett och mer grönsaker.

Själv är jag vegetarian sen 15 år (lakto/ovo) och äter LCHF, går alldeles utmärkt. 🙂

Jag är nyfiken på om dina barn får äta frukt? Jag vet att det inte är rekommenderat till en LCHF-kost men jag menar, bättre det än lösgodis perhaps?

Fruktsallad över lösgodispåsen liksom…

Alltså.. Smörstekt äggröra till frukost är ju jättegott, det åt vi hemma hos mig varje helg när jag växte upp! Härligt bra, fortsätt med det! 🙂

som redan påpekats, ta en titt på hur kostråden ser ut. Vad äter folk generellt till frukost? Eller vad ger de sina barn snarare. Fil och flingor. (knappast hemmagjorda), mackor med pålägg (de flesta köper sitt bröd). Vad äter folk till lunch, middag? Pasta, ris och andra raffinerade spannmål. Vad äter de till det?

Just du, du och du kanske odlar er egen säd och bakar ert eget bröd men de flesta gör faktiskt inte det och det ses som ok och bra.

Jag vet att icke-lchf inte alltid behöver betyda tillsatser, men faktum är att de flesta köper sin mat på affären och den maten är ofta både processerad med olika tillsatser. Titta på innehållsförteckningen nästa gång. De flesta äter inte egengjord musli och bakar inte sitt egna bröd. De flesta äter halvfabrikat som korv, leverpastej, köpta köttbullar, biffar, fryst kyckling osv.

Att jag polariserar är inte för att påstå att alla som inte äter lchf äter åligt, utan för att visa hur skevt perspektivet är när det är tvdebatter om lchf för barn men inte en jävel snackar om maten gemene svensson ger till sina barn eller den kost som livsmedelsverket faktiskt rekommenderar. :thumbdown:

Sabina:

Mindre portioner funkar i princip aldrig om man vill ha en långsiktig viktminskning och hålla sin vikt. Först går man runt och är hungrig för att man minskat mängden mat men går ner i vikt. Efter en tid har kroppen vant sig vid de nya portionsstorlekarna och viktnedgången stannar upp. För att gå ner ytterligare måste man då minska portionerna ännu mer, denna onda cirkel leder till slut till att man antingen svälter sig eller ger upp.

För övrigt:

LCHF är ingen diet utan ett sätt att tänka kring mat. Den stimulerar dessutom till en "normalvikt", d.v.s. den som är överviktig går ner och den som är underviktig går upp. Därför fungerar det också på lång sikt!

Anonym jo, LCHF är faktiskt synonymt med riktig mat. Vad är det som inte är riktigt enligt dig?

Och man förespråkar ren och tillsatsfri kost inom LCHF.

Jag är faktiskt rätt tveksam till att lax är så oerhört nyttigt. okej lm man köper vildfångad, men hur många gör det. Odlad lax är väl uppfödd på rätt mycket skräp och ganska näringsfattig.

mia:

ja, det är klart viktminskningen stoppar till slut – men lagom portioner i samband med, som jag nämnde, motion(energi in, energi ut), leder till en sund vikt, om man inte lider av någon sjukdom, vilket de flesta inte gör.

sedan skrev jag också att en diet är bra som viktminskning, så går man med hjälp av en diet och träning ned till en mer hälsosam vikt, kommer man om man förbränner mer energi, att fortsätta gå ned, trots att man äter en lagom portion. (ex. två potatisar, lite fett, en bit protein, och grönt).

Rätta mig om jag har fel, men i alla böcker jag kollat i desperat behov av att hitta vegetariska lchf recept, finns det knappt något. Alla recept jag hittat utgår från kött, mejeriprodukter osv = allt som kommer ifrån djur.

Som miljömedveten och som vegetarian så känns det inget vidare, då den extremt höga köttkonsumtionen som vi har idag leder till stora miljöförstöringar.

Jag är inte heller övertygad om denna diet eller "livsstil" som den framställs. Tror på ekologiskt och på att äta lite av varje och framförallt motion!

Kan inte säga mer än att jag håller med. Ibland är det nästan kusligt, hur du så ofta skriver vad JAG tänker.

Ge ungarna pizza 5 dagar i veckan och ingen höjer ett ögonbryn, men fan ta den som ger dem lchf! Barnmisshandel! Suck…

LD

Är det någon som faktiskt har påstått att du genom att ge barnen LCHF-mat misshandlar dem eller att de far illa av det?

Tror att jag frågat detta innan men minns inte om du svarat och i så fall vad, men äter Ninja vegetariskt på förskolan? (inte för att det har med LCHF att göra nu alltså)

jag håller med dig, de flesta som skriver då det hör lchf vet inte vad det är. självklart äter man kolhydrater men inte inte i form av pasta, bröd, bakverk, ris osv.

i helgen åt vi älgkalvsfilé med rödvinssås (här fuskade vi lite med redning) och en mozarella sallad. alltså inte massor med fett och annat skit.

eller vad jag brukar äta till frukost. Fil med rostade nötter och frön. Så mycket nyttigare och mer mättande än sockerfylld müsli eller annat skit.

och om man absolut måste äta kolhydrater så kan man tänka på mängden man tar.. och fundera på om det inte är bättre och ta lite mer kött eller sallad istället för spagettin eller vad som nu serveras till.

Ja det tycks inte bara finnas fördomar hos de som inte äter LCHF om dem som gör det, utan även vice versa.

Jag är ingen rabiat LCHF-motståndare, men jag äter inte LCHF. Det behöver inte innebära att jag äter mig mätt på konserveringsmedel, tillsatser och socker.

Till frukost åt jag t.ex. laktosfri naturell yoghurt med bovetecrunch som är osötad och skuren grapefrukt och apelsin. Sen pressade jag även egen juice på apelsin och grapefrukt. Och så en kopp grönt te till det. Det känns som om många verkar tycka att det bara går att äta ren mat med LCHF (nu säger jag inte att du gör det), som om det alltid vore så svart på vitt.

Jag undrar om man behåller sina former och kurvor fast man tränar och äter LCHF? Jag vill inte tappa min kroppsform, men jag vill träna och äta bättre och må bra. Så, min fråga är: tappar man sina former och kurvor eller kan man behålla dem och bli muskulös samtidigt?

Efter många år med godisförbud, viktväktarpoints, lightmat, minskade portioner osv osv Så kan JAG konstatera att JAG mår mycke bättre när jag gett mig in i lågkolhydratkostens underbara värld. Första gången jag hörde om GI och LCHF så tänkte jag (van viktväktare=kolhydratsjunkie) " Och hur bra kan de va för kroppen egentligen, allt fett och ingen pasta eller bröd". Utsikterna utanför mina ramar var dimmiga kan man säga, svårt att tänka mig något annat än det jag levt på i 23år. Sen testade jag GI, för att sedan hitta en mellanväg bland alla dessa metoder- håller med om att det inte alltid måste ha ett namn 😛 Jag bantar inte, jag underlättar för min kropp att må bra! Äter jag godis/mjöl/kakor osv så kommer en orolig mage på köpet, med allt vad de innebär! Efter att ha läst otaliga böcker/artiklar om GI samt nyligen läst ut "Den hemlige kocken" så har jag gjort ett aktivt val att aldrig mer köpa en lightprodukt (här gäller smör,grädde och fet creme fraich) samt baka eget lågkolhydratsbröd

Kommentaren smet iväg för tidigt 😛 Åter: Jag tror att alla måste hitta sin väg. Känna vad som får dig att må bra, samtidigt vara medveten om att det du mår bra av kanske inte är optimalt för alla. Många gånger kör vi på i invanda mönster " för så har jag alltid gjort/ätit" , och vill inte se annat. Ibland kan de ju faktiskt bli, som det blev för mig, att det som låter skrämmande och konstigt faktiskt är det som passar mig allra bäst och ger mig den energi jag vill ha! Du får ju inte veta om du inte provat och kan ju inte säga att detta är rätt/dåligt. Men jag tror vi många gånger är snabba att dämma ut vad som är dåligt, utan att ens faktiskt gett det en chans! Jag hejjar för lågkolhydrat/äkta vara, för de passar MIG! Och så hejjar jag på dig med LD, som öppnat mina ögon för NoPoo och en massa mer!

Tror också på Lchf, men skulle kanske ge nån potatis, bönor, rotfrukter och typ surdegsbröd till mina barn, om jag hade några dvs. Dock fattar jag intehur man kan tycka att Lchf är en extremdiet. Och barnmisshandel, what? Även om man visst kan äta naturligt och iaf hyfsat sockerfritt utan att äta Lchf så är det som dietister rekommenderar allt annat än naturligt och sockerfritt. Är inte det väldigt konstigt? Varför behöver vi sockrad yoghurt, lättdryck, margarin, lättmjölk, flingor och limpa? På bilder i den pedagogiska dietistpärmen finns allt detta med.

Ännu ett så sjukt överdrivet inlägg… Mina barn äter aldrig juice och limpa, däremot ofta äggröra med grovt ekologiskt bröd och ett glas mjölk samt en frukt. Skulle aldrig ge dem snabbmakaroner, falukorv eller mamma Scan heller utan hemlagad nyttig och allsidig kost. Det är väl ingen som tror att massa socker och vitt mjöl är bra för någon men ibland får barnen glass och godis. Blir så trött på alla rabiata lchf are som tror att de sitter inne på den enda sanningen när väldigt många äter bra, balancerat och naturlig mat trots kolhydrater. Jag och min familj har alltid varit väldigt smala, vältränade och hälsasamma, så vårt sätt att äta oxh leva funkar uppenbarligen. Allt är inte svart eller vitt kära du!

Jag tror inte på LCHF, men jag tror på att äta en kost fri från gluten och rent socker. Vissa LCHFare bryter nämligen med frukt och grönt som vi mår bra av. Att man bryter med pasta och bröd är inte konstigt, många av oss är ju allergiska mot det. Jag tror att så länge man äter en LCHFkost med gott om mat från växtriket är man på den säkra sidan. Själv äter jag gluten och socker vareviga dag även om det går mot min övertygelse, av ren lathet…

LCHF till barn är misshandel. Precis lika mycket misshandel som om jag skulle ge min unge socker varje dag. Sen när blev potatis giftigt och tomater? Idioti.

Jag är också för en naturlig kost, men att äta mycket animaliska fetter, så som grädde, smör och ost är ju egentligen inte särskilt naturligt om man tänker efter, sådana produkter har människan trots allt inte ätit under så många tusen år. Nyttiga fetter i fet fisk, avokado och nötter är ju något helt annat dock och det väljer jag hellre.

Jag förstår inte varför allt måste vara så svart eller vitt? Kommer man med invändningar mot LCHF så blir man typ jagad med högaffel… Men det är okej för dem som förespråkar det att påstå att alla andra trycker i sig rostbröd och socker dagarna i ända? Skitbra om det funkar för dig och andra liksom! Men under de fyra-fem veckor som jag åt enligt LCHF, så mådde jag inte bra. Jag tror också på lågkolhydratkost, men jag trivs bäst när jag får äta varierat, frukt och grönsaker. Och ur ett rent viktnedgångsperspektiv, som det handlar om för mig, så finns det inga genvägar till en frisk och stark kropp.

Jag har växt upp på vanlig husmanskost, men med avsaknaden av pommes och mamma scans köttbullar och annat halvfabrikat.

Min favoritfrukost som liten var när jag fick äggröra blandat med keso, det var en riktig lyx! Jag åt hellre en tallrik naturell keso än två skivor rostmackor med ost eller marmelad – och det gör jag än idag!

Om jag får barn ska jag trycka i dem ägg och keso till frukost med en kopp te, för det står man sig på när man springer och leker hela dagen! 😀

Ja du LD, du måste skämta va? För annars, Gud nåde mig för att jag ger mitt barn potatis och rotfrukter och fullkornsbröd. Vilken misshandel!

Snacka om att se allt i svartvitt, för om man inte följer LCHF så måste man ge färdigmat och socker dagarna i ända eller hur? Nä, skärpning. LCHF är en extremdiet och det är bevisat att barn som äter LCHF stannar lite i växten, det skriver till och med kostdoktorn om. Jag håller inte med dig i det här, bantningsdieter är för överviktiga vuxna och inte för barn.

Säger som flera andra gjort, snacka om att se allt i svart eller vitt!

Man kan faktiskt äta mat utan halvfabrikat och konstiga tillsatser trots att man inte äter LCHF.

LCHF är inte det enda rätta, alla är vi olika.

Tråkigt att folk hänger upp sig på att du försöker ge dina barn bra mat. Jag ser inte problemet med äggröra och avokado till frukost.

Däremot är jag jättetrött på att höra att alla som inte äter LCHF är bakåtsträvande sockerjunkies. På nittiotalet åt jag makrobiotisk kost, mycket fullkorn, fisk och grönsaker. Där är det också viktigt att äta så tillsatsfri mat som möjligt. Problemet med att äta efter en diet är dels att vissa tror att man försöker ta livet av sig, och att andra som äter samma diet kan vara så orimligt fanatiska. Folk som ägnar massor av tid åt att krångla med maten och tala om för icke insatta att de kommer att dö imorgon. Det var inte kul då och är inte roligare nu.

Suck o stön. jag förstår verkligen att man kan kalla lchf för "extrem-diet". Man äter ju av allt, utom processerad äckligt skit som pasta, vitt bröd o för att inte tala om den läskiga margarinen!!

Vem påstod att Lchf:are inte äter tomater? Visst kan man vara strikt om man vill, (Lchf kan innebära många olika grader av lågkolhydrat) men jag och många jag känner som Lchf:ar äter i stort sett alla grönsaker, bär och kanske nån morot. Såatte, inte bara smör med smör på.

Ytterligare ett inlägg som saknar djup.

Motsatsen till LCHF är inte snabbmat baserad på tillsatser och socker.

Jag lagar mat från grunden på bra råvaror. Den forskning som finns visar på att fett från djurriket är sämre och ökar andelen dåligt fett i kroppen. Så vi ska undvika att öka konsumtionen av fett från animaliska livsmedel. Det finns det massor av forskning som bevis. Sedan ska vi inte heller äta massa socker och snabba kolhydrater, det visar också forskningen. Så.

Ät mat med mycket rotfrukter, grönsaker och frukt. Då får du i dig antioxidanter, vitaminer och mineraler utan att få för hög andel energi.

Undvika att äta för stor del animaliskt fett. Undvik socker och snabba kolhydrater som tex. bröd baserat på vetemjöl.

Jag äter som ovanstådene, kallar det inte för någon diet, mår bra, är smal och har inget problem med att behålla vikten heller.

Problemet med att äta mycket fet mat är:

Fett är det energitätaste näringsämnet så du kan inte äta så mycket fett så har du nåt din "kvot" energi på en dag. Fördelen är att du känner dig mätt. MEN du behöver fortfarande tillföra kroppen ALLA vitaminer, mineraler, spårämnen osv. dessa ska du alltså plussa på kosten utöver fettet, det kommer innebära att du antagligen får i dig aningens för mycket energi på en dag.

vet inte vart "det sunda förnuftet" bland människor tagit vägen? Måste ni följa en diet för att behålla vikten eller må bra? Förstår verkligen inte det.

Läs på lite om näringlära samt om hur kroppen fungerar så kommer du själv att kunna räkna ut hur du ska äta utan att följa en diet!

Laga "bra" mat från bra råvaror och ät en portion så kommer du inte att ha några problem!!

jeanie Tack för omtanken, men du, jag HAR redan läst på. Både näringslära och forskning. Och jag använder mitt sunda förnuft. 🙂

Lexie om du läser inlägget en gång till så har jag inte skrivit nånting om andra föräldrars kostval. Inte ett endaste dugg. Jag har skrivit om reaktionerna man får när man ger sina barn lchf vs. det som en majoritet äter.

men snälla nån. Ibland undrar jag om vissa är dumma i huvudet. När i helvete har jag skrivit att alla som inte äter LCHF bara äter skit och halvfabrikat? Lär er att läsa för fan.

/irriterad

anonym både jag och mina barn äter tomater. Vad är det som gör LCHF till misshandel? Eller kan det kanske kanske kanske vara så att du pratar ur röven just nu?

vi äter riktig mat, utan hänsyn till innehållet egentligen. Vi äter kött8men lika ofta vegetariskt), vi äter grönsaker, rotfrukter,bönor och linser. Bi använder envart äkta smör och riktig grädde. Potatis och pasta, gräddsåser och i princip aldrig halvfabrikat. Ibland äter vi thai eller pizza ute. Jag är övertygad om att man kan äta "allt" med lite sunt förnuft. Så länge man rör på sig (ingen extrem-motion utan vanliga hederliga promenader och sånt) kan man unna sig. Och jag tror att riktigt socker(inte light-produkter), riktigt smör och grädde är bättre för kroppen än de "behandlade" produkterna, som "ska" vara bättre för vår hälsa.

Det är ingen som sagt att lax, broccoli, ägg och avocado inte är bra mat. Men en kost av enbart detta skulle nog ingen rekommendera.

linnea på stenåldern åt man ganska sällan frukt och bara säsong- och när"odlat". Bananer, kiwi och vindruvor var lite ovanligare. Dessutom är frukten idag mycket sötare än den var förr. (odlad)

Rotfrukter åt man också och det gör många som äter low carb. Det är bara om man är sockerkänslig eller försöker gå ner i vikt som man ska undvika dem. Annars går det alldeles utmärkt att äta dem.

sofia N Ät högre intag av kolhydrater! Low carb är allt mellan 0 och 100 gram om dagen. Vet du med dig att du inte mår skit av kollisar så kan du gott trycka i dig lite mer. Dock i form av grönsaker och rotfrukter. 🙂

Uteslut mjöl, gryner och socker och öka på fettet bara.

Det är bara de som vill gå ner i vikt och de som är känsliga som behöver vara strikta.

Men är det på riktigt någon som säger till dig när du ger dina barn ägg? Tycker detta inlägg är helt ur sammanhanget. Det motståndarna sätter sig emot är ju att förbjuda barn något överhuvudtaget- i detta fall kolhydrater. Det tror jag skapar medvetenhet och därmed även ofta större problem i samband med mat. Sedan är det väl ingen som klappar någon på axeln för att de ger cornflakes? De flesta flyr snabba kolhydrater och socker nuförtiden, så tror snarare tvärtom… Men att ta bort alla kolhydrater ur barns kost, det är något annat.

ML Du kanske inte följer debatten, men just nu så ropas det om just barnmisshandel från alla möjliga håll. Nu senast på Kvällsöppet i fyran i måndags.

Och ja, Ninja får vegetariskt på förskolan. 🙂

Man kan gott och väl vara för "ren" mat utan tillsatser utan att vara pro LCHF. Skulle aldrig trycka i mig något jag trodde kunde vara skadligt för min kropp (och helst inte för någon annan heller (säger "helst" då matindustrin är likt alla andra industrier en stor mördare av människor)). Dock av etiska skäl skulle jag aldrig enbart äta mig mätt på kött och grönt (med kött menar jag också fisk) då det är den största miljöboven av dem alla. Människor blev bofasta bla för att man kunde börja göra sitt egna bröd. Jag tänker inte nobba spannmål för att det skulle göra mig tjock om jag åt för mycket av det.

Haha, känns konstigt att skriva en kommentar där jag inte håller med dig. Man kan inte vara ense om allt 🙂

SARA det är ganska många som tror att ägg är farligt. Sen så tas inte alla kolhydrater bort. LCHF står för LOW carb high fat, inte NO carb high fat.

Jag vet att det gör det, men tycker att detta är en av de mest extrema dieterna med att ta bort kolhydrater. Ex. BK's inlägg igår om att inte få reda såser. Jag upplever det som ett förbud även om jag vet att det finns kolhydrater även i livsmedel ni äter. Men jag ursäktar ordvalet och ändrar till förbud/ta bort bröd, pasta, potatis, och de flesta även faktiskt rotfrukter, d.v.s. det som växt under marken (iaf de jag träffat som äter och försvarar LCHF)

Men du ger ju inte dina barn LCHF-kost. Jag fattar grejen med att inte kasta sten i glashus om man själv trycker i sina barn en massa skräp, men ändå.

Tycker du det som enligt kostdoktorn är normal LCHF (dvs. max 5% av energin fr. KH) är ett bra kostval till barn rent generellt? Eller ska man sträcka sig till den övre gränsen för LCHF, dvs. 10% av energin från kolhydrater?

Eller ska barn ha mer kolhydrater än så? För då är det inte LCHF. Möjligen kolhydratreducerat, och det är väl helt okej enligt de flesta.

SARA det handlar om att vara medveten om hur livsmedle påverkar kropp, hormoner och hjärnan. Vet man hur mjöl och raffinerade kolhydrater påverkar kroppen så vill man ogärna äta det.

Fast någonstans måste du förstå att detta är din åsikt och din upplevelse, och många tycker annorlunda. Jag tycker att det är bättre att låta barn äta allt och få en okomplicerad relation till mat tills dess att de får sin egen åsikt. Jag menar, det är precis lika illa att förvägra dem fett eller något annat, tycker jag. Och självklart handlar det inte om att äta bullar varje dag, allt ska ske i proportion. Men jag tror inte på förbud. Nu ska jag äta semlor! 🙂

K alla har olika behov, barn, vuxna, unga, gamla, kvinnor, män, feta, normalviktiga. osv. Man anpassar kosten efter det. Barn kan gott äta mer kolhydrater än vuxna men då bör de komma från bra alternativ, inte mjöl.

Det handlar inte om att jag tycker folk kastar sten i glashus, jag menar snarare att fokuset hamnar på fel saker. LCHFkost är inte farlig. Varken för barn eller vuxna men ändå ska det debattera i tidningar och TV om denna "extremdiet" som skadar barnen när en majoritet äter maten som affärerna säljer och som i många fall faktiskt innehåller både raffinerade ingredienser samt e-nummer.

SARA jag har inte förbjudit mina barn att äta nåt. Men det JAG serverar är det som äts. Jag gissar att du inte förbjudit lever eller insekter men jag gissar även att det inte är nåt du lagar hemma….?

Sen så är inte det här en åsiktsfråga för jag skiter fullständigt i vad folk TYCKER. Vi bör hålla oss till fakta dvs LCHF ger barn allt de behöver näringsmässigt och är absolut inte farligt.

LD

Nej, jag har missat detta. Kvällsöppet sänds waaay to late för en sliten småbarnsmamma som inte sovit en hel natt på 7 månader… 😉

Kan ju bara säga att det är otroligt överdrivet och fjantigt att kalla det misshandel att ge sina barn LCHF-mat. Herregud, lägg energin på de barn som misshandlas i hemmet varje dag istället!

Så alla som säger att det inte finns långtidsstudier som visar hur LCHF-kost, enligt gällande definition, påverkar växande barn ljuger?

Jag tror inte det är direkt skadligt, men jag tycker ändå man ska vara lite försiktig i slutsatserna.

Haha men alltså insekter/lever är en bas i traditionell svensk mat, som vi äter, så det är väl en himla skillnad.

Det finns forskning, för och emot LCHF och kolhydrater. Detsamma om fett. Finns rabiata människor som inte äter fett, som vägrar ta mediciner osv pga "fakta". Men nu är det faktiskt så att det finns massor med läkare och forskare emot LCHF med "fakta" och det är jag säker på att du är medveten om.

Om barnen äter LCHF äter de inte potatis, ris, pasta, bröd. För mig är det ett förbud sedan får du gärna märka ord. Hur LCHF påverkar barn i framtiden är nog lite tidigt att säga, så det vet jag verkligen inte. Jag är emot tanken på att utesluta någon matgrupp ur ett barns kost. Men det som är skönt är att jag bara blir mer säker på min sak, och du säkert detsamma! Men nu lägger jag ner detta.

Önskar dig och din familj en bra kväll!

SARA så det är bara traditionell svensk mat som syftas? Du vet, för bara femtio år sedan så var pasta och ris inte en del av vår kultur. Inte heller bananer och många av de grönsaker vi äter idag.

Det finns många livsmedel som jag är ganska säker på att du varken kommer tillaga eller servera dina barn. Av olika skäl.

Jag ger inte mina barn kött heller. Det är många i sverige som inte gör det. Förbud? Det här aversionen mot förbud är så tramsig. Klart som fan man har förbud! Sånt som är skadligt, dåligt, oetiskt osv.

Huvudsaken är väl ändå att ungarna får i sig det de behöver?

K jag har aldrig stött på en endaste studie som stödjer det du påstår. Däremot så finns det flea studier gällande den low carb diet som används på epileptiker. De äter dock inte LCHF utan bara en variant av low carb sk. ketogen kost som deras mat dryper av margarin och omega-6-fetter. Dessutom har det inte tagits hänsyn till att dessa barn behandlas även behandlas med ett flertal epilepsimediciner i hög dos.

Jag påstod inget mer än att jag inte tror LCHF är skadligt för barn, och att det mig veterligen inte finns några direkta studier kring hur LCHF-kost påverkar barn.

Jag skulle aldrig klara av att äta LCHF eftersom det förutsätter att man ska äta mycket fett annars blir man inte mätt. Minns att jag såg ett program om LCHF där en kvinna som skulle lära en grupp människor om dieten sa att "om ni blir sötsugna så ät en sked med smör istället" och min tanke var "WTF, vem kan äta en sked smör sådär utan att spy? Det är ju inte gott!" Jag försökte mig faktiskt på att äta LCHF en dag, åt turkisk yoghurt med lchf-müsli till frukost, receptet förespråkade vispgrädde i skiten också men jag tyckte att yoghurten är lite för fet redan som den är, pallade inte att ösa på med fett på middagen och kvällen heller så det blev mycket sallad och protein (samt en del fett) dagen därpå var jag så hungrig så jag skakade men mådde illa bara av tanken på att trycka i mig mera fett så experimentet gick inte så bra.

Jag tycker att alla ska få äta som de vill men känner inte att LCHF funkar bra för mig. Alla älskar inte att trycka i sig fett i mängder varje dag, och det är det jag tycker är jobbigt med folk som förespråkar LCHF, många av dem menar att kosten funkar bra för alla, och att alla tycker att det är gott med mycket fett.

Har några frågor.

Hur ser du på att det oftast blir ett ökat intag av animnaliska livsmedel med en LCHF diet?

Stenåldersmänniskor levde och bredde ut sig över olika delar av världen vilket innebar att människor har ätit olika saker. Vi har trots det (eller tack vare) utvecklats till de människor vi är idag. Detta skulle i sig kunna bevisa att teorin om att vi är skapta för EN kost är felaktig, hur ser du på det argumentet?

Syftar nu inte ovanstående på det faktum att spannmål inte ingått naturligt i kosten under stenåldern. Utan precis just det att vi ätit olika under stenåldern beroende på vart vï levt.

Slutligen.

Jag tror att det stora problemet med vårt sätt att leva och vårt sätt att äta är vårt enorma utbud av godis, snabbmat och diverse skit.

Ifall vi slutar stoppa i oss godis, kakor, semlor och annata skräp så skulle vi inte behöva gå på olika dieter. MEN problemet är att de allra flesta VILL äta semlor, kakor och godis samtidigt som de måste äta mat (såklart) samtidigt som de vill vara smala samtidigt som man de inte vill/har tid att träna. Alltså. De flesta vill:

Äta godis, semlor + god mat + inte träna + vara smala. Det är en mycket svår ekvation att få ihop. För att inte säga omöjlig. Då måste man exprimentera med olika dieter för att balansera upp det hela.

DET tror jag är svaret på varför det är så svårt detta med mat kontra vikt/hälsa.

2012-02-15 @ 19:29:44

URL: http://systercynism.blogg.se/

Postat av: sabina

oops! tryckte på enter där.

men, nu förstår jag inte vad det handlar om längre. hur fan kan man kalla någon för barnmisshandlare när ungarna mår bra och är glada? jag tror inte på lchf, men jag tror på färre kolhydrater, för som jag nämnde tidigare, äter människan för stora portioner.

och när det i TV diskuteras lchf, syftar de med all säkerhet(okej, nästan) på de som äter för lite kolhydrater, och för mycket fett.

Det här är fakta:

Det finns inga LÅNGTIDSstudier hur en LCHF diet påverkar hälsan. Helt enkelt för att det inte än finns tillräckligt med människor som ätit kosten tillräckligt länge för att göra en studie på dessa!! Nu pratar vi alltså 10 år och längre.

Så av den anledningen går det inte påstå att den är helt ofarligt. Det går inte heller påstå att den är farlig.

De studier som finns bevisar ett samband mellan högt intag av animaliskt fett = förhöjd risk för hjärt och kärlsjukdomar.

Så det är ett problem med LCHF, att det förspråkas att äta mycket fett från djurriket.

Det går inte helt bortse ifrån.

varför bara lägga fram de positiva argumenten med en LCHF? bara det gör att man drar öronen åt sig. Lägg fram för och nackdelar, det finns det med ALLT. Blir lätt en känsla av "sekt" när folk helt ohämmat förespråkar något utan att faktiskt ta med ALLA delar…

Jag tror inte lchf är speciellt skadligt, det glukos kroppen behöver för att fungera finns det gott om i grönsaker, frukt, mjölk osv.

Skulle bara vilja säga det att gluten är en helt naturlig aminosyra och finns i soja, grönsaker och vete. En helt vanlig beståndsdel i protein som bryts ned i kroppen och bygger upp våra muskler precis som alla andra. Står enkelt beskrivet på livsmedelsverket. (http://www.slv.se/sv/grupp1/Markning-av-mat/Tillsatser-i-mat/Glutamat/)

Prova också att söka upp några e-nummer, de flesta är även här helt naturliga ämnen som tillsatts för att vi konsumenter förväntar oss att ett livsmedel ska vara på ett visst sätt. Men visst, många e-nummer skulle lätt kunna plockas bort.

Alla gillar inte reggae. Vissa är helt döda av en förkylning. En kompis till mig fryser jämt och går runt i yllesockor även på sommaren. Många människor avskyr starka dofter. Någon har flottigt hår. För några känns sex inte alls bra. Olika vanor passar oss olika. Matvanor också. SÄRSKILT matvanor! En mår dåligt i hjärtat och själen av att äta döda djur, en blir smal och pigg när hon gör det. Att tipsa folk om att äta "lagom" och med måtta är att kräva att alla ska tycka om Sven-Ingvars.

De flesta är ju bara ignoranta mot mat och tycker att när vi nu har så "bra" och "nyttiga" kostråd så ska vi alla följa dem så slipper man ha dåligt samvete, odla eller laga själv, betala mer, eller tänka själv.

Rasar just nu mot min kommun, Bollnäs, som bytt bregott mot milda och mellanmjölk mot lättmjölk för att "spara pengar". Dock får de på förskolan tillsätta rapsolja i maten eftersom den behöver "fettas upp"!

Jag blir tokig!

Jag ska kriga för detta, började med en insändare i lokaltidningen idag..

"Det gäller bara att ha lite kunskap i biokemi och hormonlära för att förstå. "

http://kolhydrater.ifokus.se/articles/4d716b21b9cb46221d07a5e4-lurade-igen

Där står det rätt bra om hur vår kropp arbetar, hur allt funkar då vi får i oss typ kolhydrater. Rätt intressant, trots att det dock krävs att jag läser om texten (googlar lite hit och dit) för att förstå allt. Höhöhö.

Själv tror jag på människans välmående. Fuck teorier hit och dit, någonting kommer alltid att vara bättre eller sämre än det andra. Så länge vi mår bra av vad vi äter, och åtminstone känner oss friska – så käka på vad tusan du vill.

Vi är trots allt individer och därmed olika, därför tror jag även kosten funkar rätt olika från person till person.

Nej, jag har faktiskt inte tagit ställning mot något livsmedel hemma. Vi äter med måtta! Då menar jag sådant som går att handla på ICA, som jag, min släkt/vänner/grannar osv. ofta äter, kalla det svenskt eller europesikt eller västerländskt men det är nära till hands, d.v.s. inte insekter som blir en absurd extrem.

Blir jag bjuden på lever äter jag gärna det, medan någon som äter LCHF ofta tar bort ex. potatis från tallriken. Men då är vi överens om att det är förbud iallafall.

Vi åt potatis för 50 år sedan för vi hade det, asiater åt ris osv. Men i övrigt ändras matvanor genom hela mänskligheten, och vi blir friskare och lever längre. För 50 år sedan åt de inte samma saker som för 100 år sedan, osv. Vem drar gränsen, vi kanske ska äta bananer som aporna med det resonemanget.

Jag upplever LCHF som en diskurs, som du och många valt att följa, trots det finns mycket forskning och läkare och livsmdelsverk mot. Tror inte de bedriver en konspiration för att få människor att äta skit. Det är OK att tro på saker och följa diskurser i samhället, men jag tycker inte barnen ska blandas in när man inte vet hur det påverkar dem. Att äta bullar när man blir bjuden är viktigt för mig och har varit i barndomen, hade jag inte fått det tror jag det hade gjort mig medveten om mat/vikt på ett annat sätt. Jag säger inte att du har det men de i min omgivning som äter LCHF har ett problematiskt förhållande till mat/vikt redan innan, och det är en superbra diet. Men är tveksam till det som livsstil, spec. när det går ut över barnen.

personligen gillar jag inte faktumet att man ska äta så himla mycket animaliskt (ägg, kött, fett osv), men jag tror helt klart på lchf. en mer vegetarisk variant av lchf kombinerat med gi fungerar bäst för mig (om jag skulle komma ihåg att följa den…). nu äter jag ju kött ibland, men helst inte så ofta. ägg och fisk gillar jag.

Kul att du verkar ha starka åsikter inom alla ämnen! Det blir bra diskussioner här också, det är fint.

Du undrar varför alla tror att du synonymiserar icke-LCHF med dålig mat, men läs din rubrik så får du reda på det. "Men gud nåde mig om barnen får LCHF. Riktig mat på rediga råvaror utan tillsatser, e-nummer, konserveringmedel. Sånt kan ju vara farligt!" Du implicerar så det står härliga till. LCHF betyder inte brist på tillsatser, e-nummer och konserveringsmedel, men det gör inte icke-LCHF heller..

lucas: men om man följer lchf som man borde så betyder det ju visst att man äter en kost som inte innehåller tillsatser, e-nummer och konserveringsmedel. det mesta (om inte allt) inom lchf är ju färska, närproducerade och ekologiska produkter.

men med detta inte sagt att det inte finns andra koster utan tillsatsämnen och e-nummer heller, såklart. vegankosten t.ex. eller GI. eller varför inte en hederlig tallriksmodell (där man plockat bort färdigmat, fabrikstillverkat socker och vitt mjöl). och vitt mjöl och socker är ju inte djävulens påfund heller direkt, bara man klarar av att äta med måtta.

CAROLINA min graviditet var fantastisk så länge jag åt LCHF. värdena var bra, behövde inte äta järn. Så fort jag avvek så rasade det och min BM sa till mig att försöka äta mer som jag gjort tidigare. Alltså LCHF.

LCHF är som all annan man en diet. Tallriksmodellen är också en diet. Det är vad man kallar kost. Vad LCHF INTE är, är bantning.

Mimo: Nej, du har fel. LCHF är principen att mindre kolhydrater och mer fett är bra för en, den säger ingenting om råvarornas ursprung. Se bara på länken som LD skickade med i sitt inlägg. Det uppmuntras till ekologiskt bara för att hjälpa någon som ändå håller på att förändra sin kost.

SARA nej vi blir inte friskare. Tvärtom.

Och nej, jag tror inte att livsmedelsverket mfl vill oss ont. Däremot så baserar de sina kostråd på studier som visat sig falska. Och många av de kostråd vi har idag har ekonomisk bakgrund. Boktips: Ideologin och pengarna bakom kostråden

SKulle du säga till en nötallergiker att denne är fånig som inte ät när det bjuds? Varför ska jag äta sånt som gör mig sjuk eller får mig att må dåligt? Eller mat som går emot mina etiska värderingar?

De som ger sina barn LCHF gör det för att de är övertygade om att det är bäst för dem. Skulle du som förälder följa din egen övertygelse eller skulle du lyssna och lyda andra?

Nej, tallriksmodellen är inte en "diet" i modern mun, den kom inte till för att vi skulle minska i vikt.

Jag skulle aldrig medvetet utelsluta näringsämnen när jag är gravid, speciellt inte efter de många studier som gjorts.

Det räcker tex med 30% reducerad kost för att fostret ska påverkas. Vet inte om ditt BVC har tidningen "medbarn" men de skrev väldigt intressant om ämnet.

lucas: för mig är en kost som består av ekologiskt kött, ägg, mejeriprodukter av hög kvalitet (inga lightprodukter t.ex.), broccoli/blomkål&/vitkål och liknande, avokado, nötter och sparsamt med frukt och bär definitivt en kost med så lite tillsatser och e-nummer som möjligt.

Carolina, du vet väl att personer som äter LCHF ofta äter fler kalorier, eftersom maten är så näringstät? Om man nu vill hänga upp sig på kalorierna.

carolina LCHF är ingen bantningsmetod. Man äter oftast MER kalorier än med vanlig kost.

Och förklara gärna varför spannmål är ett måste för ett växande foster? Kosten påverkar inte bebisen speciellt mycket alls så länge man inte äter gifter eller bantar. Fostret tar det den behöver från mammans kropp.

Men dessa fakta är har motsättningar, det måste du förstå! Det finns massa böcker åt andra hållet också och detta är ett resonemang man aldrig tar sig ur. Det handlar om vad man tror på- vems parti man tar. Vad som är sant/falskt.

Jag tror inte att dina barn är allergiska mot kolhydrater, isåfall är det en helt annan sak. Du får äta vad du vill, jag pratar om barn som endast får LCHF-kost och som just inte kan säga vad de vill.

Ja, jag följer min övertygelse, självklart, annars skulle jag ju lyssna på dig nu ex!

carolina vad är det för viktiga kolhydrater som vi går miste om då? förutom spannmål och såcker? Och varför är dessa viktiga?

Det jag inte gillar med LCHF är att den är i stort sett baserad på animaliska produkter, både kött och mjölkprodukter. Det är otroligt påfrestande för miljön (och för djuren såklart) och det finns många forskningsresultat som påvisar det, bland annat detta: http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3737&grupp=10544&artikel=4670066. Det är klart att man ska äta så naturligt som möjligt med så få tillsatser som möjligt men det behöver ju inte vara just LCHF, och det behöver absolut inte inkräkta på djur och miljö. Jag är vegan och utesluter i stort sett allt som inte är ekologiskt eller naturligt, och jag är frisk som en nötkärna – dessutom med gott samvete! Jag vet vad du sagt kring er äggkonsumtion och jag förstår hur du tänker (att det är bättre att göra lite än att göra inget), men det är ju likväl ett problem att vara vegetarian men ändå smälla i sig stora mängder ägg.

Enligt föreskrifterna ska en LCHF-diet innehålla 80% fett och det ÄR mycket, det går ju inte att komma ifrån. Jag tycker helt enkelt inte att man som vegetarian borde förespråka LCHF då den är så extremt köttbaserad. En köttätare på LCHF äter ju kött i varje måltid, och frågar man en LCHF:are om vegetariska alternativ står de som fågelholkar.

I övrigt gillar jag dig som fan och det här är ju egentligen en petitess, är bara så otroligt trött på den här LCHF-hysterin. Tänker bara på Katrin och blir illamående.

Amen, Håller helt med. Sen fattar jag inte varför folk blir så hysteriska och tar illa upp när inlägget inte är riktat mot dem som faktiskt ger sina barn bra mat, oavsett om det är LCHF eller ej. Tycker inte att jag någonstans i LDS inlägg läser ett fördömande av andras matval utan bara en kritik mot att man blir så ifrågasatt om man ger sitt barn annan mat än normen, när de flesta som ger sitt barn falukorv och snabbmakaroner aldrig blir ifrågasatta.

Folk har uppenbarligen blivit dumma i huvudet!

LD- Du är ungerfär lika gammal som mig och när jag gick i skolan så drack vi röd mjölk. Har alltid ätit de mest naturliga, så mycket det bara går. Ända sedan ngngång på 90-talet då det spreds skräck om att dricka fet mjölk, ha grädde i sås, osv.(minns du det ?) Sånt trams.) Så har folk blivit galna i light-äckel-produkter.

Mat som "husmödrar" gjorde förr var bra mat.

Som jag förstår LCHF så är det precis vad det är, husmorsmat på den "gamla" goda tiden, då en skvätt grädde gjorde susen för magen. För övrgit så ger grädde en smakförhöjare!

Det säger ju sig själv att att light produkter är raffinerade och processade. Det måste ju finnas en anledning till den låga fett halten, något måste ju ersatt den. nu vet vi, socker. Därförblir folk fetare av att äta light produkter.

Jag vet inte hur många gånger man pratat om enkelomättat fett, fleromättat fett och mättat fett.

Det fettet vi skall vara försiktiga med är mättat fett, men det finns vissa saker som jag tycker livsmedelsverket har fel i.

Mättat fett finns i animaliska livsmedel och en del vegetabiliska oljor. Mat som innehåller mycket mättat fett är till exempel

fet mjölk och fil – ÄÄÄÄT, ät detta tycker jag, självklart är den fetaste mjölken vi ska dricka, den är både godast och mest naturlig.

smör och matfettsblandningar baserade på smör- ÄT, ät smör hur nyttigt som helst. Riktigt smör. Ej margarin. Äter alltid bregott på smörgåsen, ingen lätta/becel som blandat i "olivolja i smöret" hallå blanda i olivolja och omega 3 i smör, hm hur går det till? Skulle aldrig köpa en sådan skit produkt. Se till att få i dig omgea3 på annat vis, inte via kemikaliska tillsatser i smör.

ost- ÄT! Den fetaste såklart. ingen light variant.

fett kött och charkprodukter som korv och bacon_ Big no no ingen korv för min del. Man kan ta bort fettkanten på kött biten om man inte vill äta den(obs låt fettkanten vara kvar vid tillagning det ger smak åt köttet)

grädde, glass och bakverk- ÄT grädde, Nej tack till glass och bakverk(skulle aldrig äta gb-s

glass det osarju kemikalier och färgämnen lång väg, gör din egna glass, men obs detta ÄR en fetbomb. Bakverk ät ibland till kalas jösses en sá la få gotte sig iband.

choklad- I måttliga mängder

kokos- och palmolja. – Vet inget om vissa säger att det är nyttigare att steka i kokos olja.

Light produkter lurar bara folk att tro att det skulle vara nyttigare men det är precis tvärtom, de tillsätter bara ngt annat, de tar på råvaran och ersätter det med ngt konstgjort. Sen när slutade folk fatta att det är den fetaste produkten som är den bästa?

Konstigt att man måste sätta en dietbenämning på något som alltid funnits sen min mor föddes på 50talet. Jag har alltid ätit laga riktig mat! jag mår hur bra som helst och ja jag dricker den röda mjölken för den är godast. (I tyskland finns det 13%mjölk, det är nästan som grädde)

Såät bra riktig laga mat goda råvaror de mest naturliga inget raffinerat eller processat.

:love:

Varför provar inte fler att äta raw food, vegetarisk, stenåldersdiet-Primal/Paleo m.m skulle jag vilja fråga? Om något så skulle jag vilja säga att det är en av de bästa kostval du kan göra, både för dig själv men även miljön. Gluten mår många dåligt av utan att ens veta om det, socker är skit, mjölk är en bov, kolhydrater nästan onödigt. Håll maten enkel, nyttigt och med minimalt (helst inga) tillsatser istället. Det är inte svårare att laga sån mat, snarare enklare när du väl fått in vanan. Att äta mer av det som kroppen tål och är byggd för att hantera skulle nog de flesta må bra av. Speciellt i dagens moderna samhälle med all skräpmat, snabba och skitiga produkter med ett skrämmande antal tillsatser, E-ämnen och annat onödigt innehåll.

Starke Alice: Nä du har missförstått det lite. LCHF är inte "husmorsmat på den "gamla" goda tiden". På den tiden är jag ganska säker på att de åt en hel del potatis och frukter var inte förbjuden i kosten.

Nu har jag inte läst riktigt alla kommentarer, det orkar jag inte med hehe. Men jag tycker det är så spännande att det liksom måste finnas bara en sanning, ett rätt och ett fel liksom. Jag var jätte engagerad i det här tidigare, ville liksom att alla skulle se de självklara jag såg.

Nu har jag slutat bry mig.

Hos oss äter vi potatis, pasta, ris och bröd. Ibland bakar jag bröd själv, ibland köper jag. Jag läser på innehållsförteckningen så det är inga tillsatser i något. Vi äter vääääldigt sällan halvfabrikat, men ibland är det skönt att bara kasta in några fiskpinnar i ugnen eller äta korv med bröd till lunch. Inget fel med det, tycker jag.

Mitt barn får fika med kakor de få gånger vi gör det, men helst äter hon frukt. Hon får äta så mycket frukt hon bara vill, jag uppmuntrar det. Samma sak med grönsaker. Hon har ätit varierat sen hon började äta riktig mat så grönsaker och "riktig" mat är inga problem.

Hon får äta yoghurt. Hon dricker röd mjölk (förstår mig inte på det där med lättprodukter för barn, vad fan liksom) osv.

Jag kan ärligt säga att vår familj äter bra mat. Jag tror att kolhydrater i form av pasta, potatis, ris och så är viktigt för barn. Men jag tror också att allt ska ätas med måtta. Jag lagar inte LCHF, men vi äter inte dåligt för det.

För övrigt ger jag också mitt barn äggröra stekt i smör till frukost. 🙂 Tycker det är toppen. Nyttigt och mättande. Perfekt!

Man kan skippa både kött och fisk och ändå äta LCHF. Jag har gjort det. Nu för tiden äter jag dock fisk och har tyvärr halkat in på skräpmaten igen-för att jag har så dålig karaktär.

När jag åt LCHF så var jag medlem i kolhydrater i fokus forumet, och det som störde mig lite var att folk där var (generellt) mycket nedlåtande åt oss som inte åt kött, eller fisk-och det gick inte att föra en vettig debatt om djurhållning/empati osv alls.

Hur som helst så kan man ju fundera över om mjölkprodukter egentligen är mer naturligt än säd? Stenåldersmänniskorna höll ju inte boskap. Sen bör man inte glömma att det behövs många liter mjölk för att göra en bit ost-frågan är om det är så djurvänligt med mjölkprodukter överhuvudtaget?

Annars så tycker jag och vet att LCHF fungerar mycket bra för tex diabetiker, sockerboeroende osv-och att det finns folk som på fullt allvar tror att margarin och sockrade produkter är bra gör mig mörkrädd.

Jag skulle nog vilja köra min egn LCHF, jag äter inte kött och skulle helt vilja utesluta/minska mjölkprodukter men äta fisk (ej utrotningshotad), ekologiska ägg, ovanjordgrönsaker, oliv/rapsolja, bär. Ev steka i ekologisk smör.

det ar sa kul det dar nar folk sager "nej, det dar gar jag inte pa!" "det dar koper jag inte!" – oavsett vad det handlar om – nar saken i fraga ar VETENSKAPLIGT BEVISAT.

fan jag ALSKAR lchf!!! jag lchf:ar inte sjalv, (jag ar utomlands fortillfallet) men jag ater i linjer med lchf och jag kommer definitivt borja lchf:a nar jag kommer hem. inte for att jag vill ga ner i vikt, utan for att jag vill MA bra. jag vill kannas bra och jag vill att min kropp ska vara bra.

dock har jag varit vegan, och ar vegetarian nu och ja, jag vill ju helst inte ata kott. jag vill ju ata sa lite som mojligt fran djurriket. bade nar det galler mejeriprodukter och kott. har nagan nagra bra tips?

Maste säga att jag inte förstar varför inuiterna ska dras in i debatten om LCHF. För det första har deras miljö väldigt lite att göra med miljön som vara förfäder har sprungit och utvecklats ur. För det andra sa äter väl inuiter varken smör, bearneasas, nötter, grädde, fläsk, ägg eller oliver för att bara nämna nagra delar ur LCHF-kosten. Det blir bara en löjlig jämförelse.

Jag tror personligen absolut inte att LCHF är farligt för kroppen. Det är säkert jättebra om man verkligen äter av ALLT som kosten innehaller och inte bara haller sig till en grupp livsmedel men jag tror ocksa att Medelhavsdieten som vi äter här i södra Frankrike är minst lika bra (trots ordentliga mängder kolhydrater i form av fullkorn t.ex). Detta finns det dessutom mangarig forskning och väldigt omfattande studier pa för den som är intresserad. Bara att googla.

Tror inte att det finns nagon kost som är perfekt för alla människor sa alla bör väl pröva sig fram för att hitta det som passar dem bäst.

Sedan tror jag att om man verkligen är man om sin kropp bör man även röra pa sig regelbundet samt undvika farlig övervikt, dvs bukfetma (>88 cm midjematt för kvinnor) som har bevisat negativ inverkan pa kärl, lever, blodtryck och blodfetter.

2012-02-16 @ 13:09:45

Postat av: Samna, mamma till Saga och Liam

Börjar med att säga att jag har absolut inget emot lchf och ser inget negativt med livsstilen och tror inte att den är farlig på något sätt. Däremot är jag själv alldeles för förtjust inträd och frukt för att testa.

Nåväl, det jag ville säga var att man kan äts bra mat utan att vara lchf:are. Tycker det blir lite fel när du får det att framstå som att allt mjöl, socker och sötare frukter är världens gift. Jag bakar eget bröd på ekologiskt dinkelmjöl, ger mina barn ekologiska bananer och annan frukt, bakar något sött när andan faller på ( med riktigt smör!) köper ekologiskt för det mesta och aldrig halvfabrikat. Det är enligt mig bra mat det också, även om vi äter något som liknar tallriksmodellen mer än lchf.

Tycker att det är förvirrande när folk påstår att det finns massa bevisad forskning kring att fett är farligt. Visa mig! För det finns nämligen inte en enda en som håller måttet!!

Förstår inte riktigt heller det där med vad det är för fel på "LCHF" maten. Det är helt vanlig mat som jag trodde alla åt. Jag åt i princip den här maten innan jag började i nov 2010 (har aldrig varit fettskrämd) men med potatis, ris, pasta mm. Nu har jag bytt ut det mot broccoli, brysselkål, vitkål mm. Äter mer grönsaker än jag någonsin har gjort. Varför skulle det vara fel att ge detta till sina barn? Jag förstår verkligen inte. Menar de att man måste ge sina barn socker för att de ska bli beroende och de ska fortsätta tjäna pengar?

Nu handlar det inte om barn men på mitt jobb verkar alla vara sjukt sockerberoende. Bara idag serverades det kladdkaka och semlor – till frukost (det togs fram även till lunch och kaffet på eftermiddagen). Varje dag serveras det olika sorters bröd med lättmargarin, lättmjölk, marmelad och extremt mager ost. Till lunch blir det minst lika intressant då det finns de som dricker sina måltidsersättningar men ändå trycker i sig en tårtbit, kladdkaka, semla eller whatever. Varje dag är det kakor till kaffet på eftermiddagen och var och varannan dag har någon med sig tårta eller kakor och bjuder – ofta till frukosten.

Jag som inte äter något av detta längre, tycker det är intressant att se detta utifrån så att säga. Jag var själv ett kakmonster som kunde äta tre semlor på samma gång (var dock inte alls särskilt överviktig). Kan nämnas att många på jobbet är överviktiga och två har gjort magsäckoperationer (och hoppar över den mat de tagit med för att äta tårtorna som serveras istället). Många gnäller redan efter någon timme om att de är hungriga medan jag fortfarande är proppmätt efter min frukost fyra timmar tidigare.

Tycker inte man ska vara rädd för fett och tycker man ska vara mer sparsam med potatisen, riset, pastan och brödet. Det håller inte en mätt och man tenderar att äta för mycket just av den anledningen. Speciellt barn behöver ju ordentlig och mättande mat istället för att få en chokladkaka för att de är hungriga igen två timmar efter en måltid.

Bra sagt Tmelie!

Trodde också att det vara vad alla åt, VANLIG riktig bra mat, den riktiga produkten o inga light-skit-versioner.

@Alexa: Ok. Nästan som på den "gamla goda tiden" med grädde i sås, kaffe, mm. Bregott smör, äta riktigt smör, dricka den fetaste mjölken. Allt det, utan spannmålsprodkuter. Tror dock inte att man skall utesluta spannmål helt, ialf om man tränar. För det behövs kohlydrater när man tränar, grundar iofs vilken typ av träning, men man behöver ändå fylla på glykogen förråden och det kommer ifrån kolhydraterna. Hjärnan livnär sig bland annat på kolhydrater – dom spjälkas ner till glykos(socker).Glukos är en av de viktigaste kolhydraterna och används som energikälla av djur och växter. Glukos är också en byggsten i polysackariderna stärkelse, cellulosa och glykogen. "Glykos" förekommer också som handelsnamn på glukossirap, som innehåller glukos men även maltos och andra sockerarter.

Fruktos är en energirik enkel sockerart, kallad fruktsocker i dagligt tal. Till skillnad från glukos är fruktos en ketos, dvs den har en keton-grupp i stället för en aldehyd-grupp. Den förekommer både som cykliska, överdriven konsumtion ökar risken för fettlever.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *