Kategorier
diskussion & debatt

Men jag tycker ändå att kommunism är en jävligt bra idè och jag sitter vackert som socialist och inväntar att den ska ersätta vår nuvarande ekonomi

Jag har bjudit in allas vår Stefan att skriva ett inlägg om kommunism då det blev ett jäkla tjatter i kommentarsfältet några inlägg ner. Jag kände att han antagligen har bättre koll på det än jag. Håll till godo! Det är glädjande att det finns en blocköverskridande nolltolerans mot Sverigedemokraterna. Det är djupt glädjande att […]

Jag har bjudit in allas vår Stefan att skriva ett inlägg om kommunism då det blev ett jäkla tjatter i kommentarsfältet några inlägg ner. Jag kände att han antagligen har bättre koll på det än jag.

Håll till godo!


Det är glädjande att det finns en blocköverskridande nolltolerans mot Sverigedemokraterna. Det är djupt glädjande att den starkt övertygade socialisten och den extremt övertygade liberalen iallfall kan vara överens om att Sverigedemokraterna är en politisk styggelse som doftar 30-talets Tyskland.

Men som alltid så ska folk dra lite lustiga slutsatser och ibland känns det som alla sidor passar på att dra några politiska poänger för sitt eget läger.

Om man skulle fråga mig vad jag stod politiskt så skulle jag svara socialistisk. Visa dagar kan jag känna mig en aningen socialliberal, visa dagar känner jag mig mer som en funktionssocialist och visa dagar kan sitter jag och funderar på hur en fungerande planekonomi egentligen skulle se ut =)

Men jag i grund och botten en socialist som tror att enda vägen fram är via demokratiska medel.

Samhällsförändringar via reform och folkligt majoritets stöd.

Med det sagt så kan jag inte låta bli att bli en aningen stött när man i samma diskussion som rasism och nazism plötsligt även råka nämna kommunism! (idégrunden för all form av Socialism)

Att kommunism skulle vara samma skrot och korn som nazister? Huvudargumentet för detta har att göra med en nation, nämligen Sovjetunionen. Att de tydligen är ett historiskt exempel på vad kommunism gör med nationer, dess folk och ekonomi.

Rätt borde vara rätt. Sovjetunionen var aldrig någon kommunistisk stat! PUNKT. De uppnådde aldrig Marx’ definition av kommunism (inte någons form av kommunism) De hade klasser, pengar, överklass, social orättvisa. Enda skillnaden var att Sovjetunionen hade andra namn på precis samma företeelser som den kapitalistiska världen hade och har. Istället för överklass hade dom en politisk gräddfil.

Sovjetunionen kan beskyllas för mycket men kommunister var dom endast till namnet, inget annat! De var en vedervärdig totalitär stat som är en förolämpning för mänskligheten. (för tydlighetens skull kan jag informera att de övriga så kallade ”kommunistiska” staterna inte heller är kommunister utan maffiastater)

Det är lite absurt att anklaga alla som gillar kommunismen som ideologi för vara antidemokratiska och kroniska folkmördare. Det är ungefär lika logiskt som jag skulle titta på en högerdiktatur likt Chile var på 70-talet och säga: ”Titta så där går det om man har kapitalism i ett land”. Då förslavar man folk med sin försvarsmakt och dödar alla som inte tycker som den stora generalen. Det blir liksom absurt!

Mycket kan jag anklaga min liberalmotståndare men han/hon behöver inte klä skott för andra.

Men så fortsätter den rättrogne antikommunisten: ”vänsterpartiet har ju så mycket kopplingar till sovjetunionen. De stödde en diktatur, fy vad dem är antidemokratiska”

Okej det ska erkännas att det fanns kopplingar mellan Lars Werner och Moskva (Hur stora de var och hur långtgående de var kan jag ej svara på, någon annan kan nog det bättre, kanske en liberal som har vigt sitt liv att misskreditera sina motståndare kanske). Men särskilt stora kopplingar var det ej, dom var aldrig ett lydparti.

Relationerna mellan kommunisterna i Sverige och Moskva blev allt sämre från och med att sovjetunionen visade vad de gick för. Ungernrevolten 1956, prag våren 1968 osv. Partiet ställde inte sig bakom alla dessa illdåd.

Alla partier oavsett färg har historiskt sett gjort fadäser och felbedömningar (för man hade inte hela bilden) vänstern är inte ensam, tro mig.

Inte tänker jag belasta Reinfeldt att moderaterna var enda partiet i Sverige som stötte apartheid på 60-talet när till och med britterna tyckte Sydafrika hade gått för långt.

Inte tänker jag belasta Maud Olofsson att bondeförbundets grundprogram från 1933 sa; ”värnade om den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement samt motverka invandringen till Sverige av icke önskvärda främlingar”

Allt sånt ligger i det förgångna och det är lätt för oss med historiens glasögon att peka finger på vad som är rätt och fel.

Alla politiska partier har lik i lasten. Och med facit i handen så tycker jag vänstern klarar sig bra i eftervärldens dom.

Jag kan villigt erkänna att jag inte håller med Marx analys att man endast kan ta makten med våld. Jag är mer inne på Hjalmar Branting linje.

Men jag tycker ändå att kommunism är en jävligt bra idè och jag sitter vackert som socialist och inväntar att den ska ersätta vår nuvarande ekonomi om säg 200, 500 år.

/Stefan Dahlström

Som för övrigt fortfarande är singel.

Gilla gärna inlägget!

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

43 svar på ”Men jag tycker ändå att kommunism är en jävligt bra idè och jag sitter vackert som socialist och inväntar att den ska ersätta vår nuvarande ekonomi”

Något som inte har med inlägget att göra men jag kom och tänka på dig direkt;

"so i’m at the library and some bitch sitting next to me just pops out her titty and starts breast feeding her kid. what the hell is going on?!?! i didn’t even know you were allowed to do shit like that in public, but apparently it’s legal. america is one fucked up country. kinda makes me wanna go back to new zealand."

Fick mig att vilja smäcka till 'na, men hon verkar ju vara i USA, så jag skippar väl det.

För två år sen hade det varit jag, men sen började jag läsa din blogg 😀

Äntligen! Tack Stefan! Blir fasen alltid kallad jävla kommunist. Och jag har aldrig fattat varför dom vill få till det till en förolämpning:(

Är dock sambo:( annars jädrar!

Tack!

Jag brukar säga att renlärig kommunism är en vacker utopi. Den är svår att införliva med människans inneboende egoism. Men siktar man mot månen så hamnar man i trädtopparna. Om de röd-gröna vunnit hade vi hamnat i busk-snåret i alla fall.

Det finns inget vackert med främlingsfientlighet, rasism, påtvingade könsroller, påtvingad kultur, påtvingad religion eller något av det SD står för.

Håller med till 100%. Äntligen någon som kan sätta ord på hela problematiken. Känner mig trött på att människor använder ordet kommunist som skällsord mot mig eller någon annan och ännu mindre jämför det med rasism och nazism. Bra skrivet!!

I en fantasivärld, en utopi, vore kommunism jättefint. Men i verkligheten finns det inte på kartan. Vi är människor med egna viljor och jag kan inte se varför någon skulle bekymra sig om att utbilda sig under flera år om det i slutändan bara gav samma lön som någon som jobbar på ICA.

Vi är människor, vi kommer aldrig kunna överge egoismen helt. Visst, man kan alltid önska och hoppas, men jag väljer att vara lite realistisk i stället.

Jag skrev om just detta ämne i ett tidigare inlägg om om min morfar som flydde från kommunismens Ungern hit till Sverige.

Min poäng är att om man ska uppnå rättvisa och jämnlikhet förkasta då alla handlingar (inte människor) som ställer sig emot detta.

Genom att skapa ett hat jäntemot SD:s väljare gör man precis det som man själv är emot.

Läs gärna mitt inlägg "Hat föder hat"

http://molilja.blogg.se/2010/september/hat-foder-hat.html#comment

Bra LD, men många andra gör tyvärr det. Vi behöver inte mer hat nu, oavsett var det är riktat så svärtar det ner vår omgivning.

Däremot har jag inte sagt något om att förkasta politiken i sig osv, men genom att folk säger upp vänskapen med de som röstat på SD kommer bitterheten, hatet och segregationen bara att öka.

jag hatar inte heller SDs väljare, jag tror och hoppas däremot att många av dem är okunniga och inte skulle ha röstat om dom faktiskt visste vad dom röstade på.

angående stefans singelskap så kan du ju hälsa att norrbotten is the shit.

Hålle med så långt att alla partier har något i sin förflytna som inte är så vackert. Men har man inte bott i en kommunistisk land kan man nog inte föreställa hur människor hade det. Kommunism är en illusion som inte funkar i verkligheten. Därför splittrades Soviettunionen o tack o låv får mitt hemland vara fri nu. Människor vill driva eget, tänka o vara olika och bestämma över sig själva.

Det låter fint men tycker det finns många hål i ditt resonemang. För det första är det verkligen inte bara Sovjetunionen som ligger bakom argumenten mot kommunism, där tycker jag du har helt fel. Numera nämns länder som Nordkorea, Kina och Kuba i mycket högre utsträckning än sovjet när man vill påtala kommunismens baksidor.

Jag skulle vilja att någon gav mig ett enda exempel på ett kommunistiskt land som faktiskt är öppet, välfungerande och vars medborgare mår bra och är nöjda (på riktigt) med systemet. Mig veterligen existerar det inte något sådant land idag och kommer aldrig att göra heller.

Det är lite märkligt egentligen för jag håller med om att föresatserna hos de flesta är goda. Alla mina vänstervänner är underbara människor som vill arbeta för allas bästa och vill tro att tillsammans kan vi skapa ett bättre samhälle så all heder åt dem dock.

Nu är det nog som vissa har sagt här redan att kommunism aldrig riktigt skulle fungera. Kanske i framtiden, vem vet.. fram till dess så är jag helt enkelt socialist. Jag tror på att alla har rätt till lika sjukvård, skola etc. etc. Visst vill jag har betalt för jobbet jag gör, men jag betalar gladeligen skatt och ser vad vi får för det, och med vetskapen att skulle jag bli sjuk så behöver jag inte bli skuldsatt upp över öronen eller inte ha råd med vård. Högern gör mig dock nervös för det känns som att vi är på väg åt det hållet – USAs håll.. Där sjukhusen skickar hem dig för att dö om du inte har råd med sjukförsäkring.

Sedan tycker jag inte att man kan prata om kina och nordkorea och jämföra dem med den kommunism som man pratar om i sverige. Dessa är trots allt kommunistiska DIKTATURER.. det sistnämnda är deras största problem. Om kommunism är baserat på att staten äger allt, och staten är en diktatur och inte en demokrati.. då är det väl ganska självklart att det går åt helvete?

Så visst, kommunist-Sverige är nog ingen verklighet vi kan se snart. Men vi måste ju kunna få ett socialist-Sverige igen. Jag vill inte att vi ska bli ett nytt mini-USA där folk är olika värda beroende på om de är sjuka/friska eller får olika sjukvård beroende på vad de tjänar.

Läser folk ens inlägget innan de kommenterar? Som Stefan och LD så fint påpekar så är dessa länderna som benämns kommuniststater just allt annat utom just kommunistiska.

förbannat bra skrivet!

har också blivit förbannad senaste dagarna när både ledanden politker valnatten efter att sd kom in jämförde sd med vänsterpartiet – beatrice ask t ex och flk som ska dra upp det här med kommunism.

Läs på vad äkta kommunism är och säg sen om de grundtankarna nånsin har genomförts.

Jämför sedan också vänsterpartiets och sd partiprogram och se att det ena är ett demokratiskt parti som värnar om allas rätt att finnas i samhället och det andra inte.

…och inte tänker jag belasta Jimmie Åkesson, för vad partiet har stått för förut innan de omvandlade sitt partiprogram. Innan Jimmie satt som partiledare.

Hepp, kunde vara kul om du kom fram till en hur en fungerande planekonomi egentligen skulle se … för mig finns det ett motsatsförhållande i "fungerande" och "planekonomi". Men jag är ingen ekonom så jag kanske (osannolikt nog 😉 har fel.

Jag håller med om att sann kommunism har goda intentioner, och som jag ser det finns det dåligt med utrymme för att vara olika, ha olika ambitionsmål och olika vägar att nå dem i ett kommunistiskt samhälle.

Det blev lite osammanhängande och något ord glömdes bort, så vi tar det igen, denna gång korr-läst 🙂

Helt ok att ta bort min förra kommentar, eftersom denna uttrycker precis samma åsikt, med i huvudsak samma ord.

Kunde vara kul om du kom fram till en hur en fungerande planekonomi egentligen skulle se ut … för mig finns det ett motsatsförhållande i "fungerande" och "planekonomi". Men jag är ingen ekonom så jag kanske ( osannolikt nog 😉 ) har fel.

Jag håller med om att sann kommunism (marxism) har goda intentioner, MEN som jag ser det finns det, i ett sådant samhälle, dåligt med utrymme för att vara olika, ha olika ambitionsmål och möjlighet att använda olika vägar att nå dessa.

Tyvärr tycker jag inte att kommunism är en jävligt bra idé ens i hypotetiskt fungerande form eftersom ideologin förutsätter att alla människor är lika och vill samma saker i livet – hur skulle det gå för individens kreativitet och uppfinningsrikedom när det är gruppen som bestämmer vilka behov det är som ska tillgodoses?

Mycket forskning och teknisk utveckling blir betydelsefull först efter en lång utvecklingsperiod – datorer på 40-talet var ineffektiva och praktiskt taget oanvändbara, men utan dem hade vi inte haft tillgång till de fantastiska verktyg vi har idag. Är det berättigat att satsa pengar på forskning som i dagsläget inte ger någonting och som på sikt antingen kan visa sig vara livsviktigt, och då kanske bara för en mindre grupp, eller värdelöst när pengarna skulle kunna användas till mer direkta behov? Och hur blir det då med kultur, sport och likanande som inte kan ses som direkt livsnödvändig – särskilt då många inte ens gillar tex fotboll?

Kommunismen saknar defenitivt de rasideal som präglar nazismen – men innebär sammtidigt kollektivets förtryck i ett samhälle styrt med planhushållning.

Att vara emot fattigdom behöver inte samma sak som att vara emot rikedom och som jag ser det ska samhället bidra med en grundläggande trygghet och rättvisa i form av offentlig sektor, men också bejaka individens frihet och tillåta privata alternativ. Då får man konkurrens åt båda hållen och människor får en chans att påverka genom sina val samtidigt som ingen riskerar att hamna utanför samhället.

Dessutom, är det inte bättre att satsa på ett inte helt perfekt, men realistisk och genomförbart koncept istället för att som alla Miss America-vinnare som önskar världsfred, klamra sig fast vid och hoppas på en utopi som är ogenomförbar? Det är inte tanken som räknas i det här fallet, och det kanske är därför kommunismen misslyckats så totalt i verkligheten.

//Winston Smiths lillasyster 😛

Fast "maffiastat" och "kommuniststat" behöver ju inte vara ömsesidigt uteslutande. Åtminstone inte om man utgår ifrån vad de flesta forskare faktiskt hävdar. Som t.ex. Professor R.J. Rummel som riktat in sig på forskning om democide (massmord utförda av regeringar): http://www.hawaii.edu/powerkills/NA.SUPPLEMENT.PDF (kap. 13 & 25).

Att sedan västerländska kommunister själva inte vill bevärdiga sådana stater med epiteten kommunism är ju inte så värst konstigt.

(Obs. jag har inget emot vare sig vänsterpartiet eller Lars Ohly, i mina ögon är de socialister).

Och med: "Att sedan västerländska kommunister själva inte vill bevärdiga sådana stater med epiteten kommunism är ju inte så värst konstigt"

… så menar jag: det är ungefär som när en sunnimuslim hävdar att en shiamuslim inte är en "äkta" muslim. Med hänvisning till att denne inte tolkat islam rätt.

Lina: Jag har pluggar i Göteborg och har kvar många kompisar där, brukar även besöka göteborgsfilmfestival, vi kan alltid ta en öl eller två i januari =)

Fredrik – ordflod.axnet.nu: Problemet jag alltid stöter på med planekonomi är att jag inte riktigt har hittat en variant som fungerar tillfredsställande i dagen samhälle. Med det sagt så menar jag inte att planekonomi är ett underlägset system, tvärt om. Det är bara att dagens situation och system inte tillåter eller kan samverka med en rennäring planekonomiskt system.

För dagens situation så återkommer ständigt till varianter som liknar den Socialdemokratin hade på 50, 60 talet. Alltså någon form av funktionssocialism. Att skippa den klassiska kommunist fixeringen att överta företag och driva dem för folket. Utan den politiska focus ligger om ägandets funktioner och hur dessa i varierande grad kan styras och kontrolleras av den demokratiska statsmakten. Men så måste man göra det på ett rättvist sätt så inte ägarna känner att man stulit deras befogenheter. (Jag vill gärna ha alla med mig på mitt tåg =)

För mig personligen så tycker jag det är djupt odemokratiskt att ett större företag helt utomparlamentariskt kan bestämma om en ort ska leva eller ej. Då denne bestämmer att lägga ned, expandera eller flytta sin verksamhet från en ort som är djupt beroende av företaget.

Jag kan även förstå den enskilda ägarens situation att han/hon måste anpassa sig och göra dom beslut som är kloka för hans företag. Men jag skulle vilja se verktyg som ger samhället makten att vara med på dessa beslut. (observera inte utmanövrera hans/hons äganderätt) Men vara med. Men som bekant så har allmänna institutioner historiskt sätt visa att dom är långsamma när villkoren i samhället förändras snabbt. Så man måste på något sätt skapa förutsättningar för en mer aktiv institution.

Jag ser nu på texten ovanför att allt låter luddigt och teoretiskt och lite små idealiskt =) , men det är för att det är just det! Jag har inte kommit längre, jag räcker inte till som person att själv fundera ut detta. Jag har inte i nuläget förslag på vad dessa verktyg ska vara men jag är fullständigt övertygad att lösningen finns där ute.

Tills vidare så kan jag leva med att det finns miljardärer om det samtidigt främja den stora massan. Jag kan även jag som rättrogen socialist vara pragmatiker. Jag skulle ännu hellre se en miljardär som tyckte att hon/han hade ett viktigt samhällsansvar och styrde sina beslut efter denna praxis lika mycket som av kapitaliska skäl.

Men jag ser ljuset i tunnel för våra framtida generationer.

Jag tar min förklaringmodell sett strikt ur en ekonomisk bild så jag har den ”realistiska liberalen” med mig på mitt resonomang. Han har nog tröttnat på alla vänsterklysor om att vara solidarisk =) så jag undviker dem denna gång även om jag gillar att kasta dem runt mig.

Allt har sin tid även ekonomiska system, den variant vi lever i nu uppstod vid industriella revolutionen och har tjänat mänskligheten mycket gott genom sina framsteg. Men dom allvarliga inbyggda bristerna som redan sågs med blotta ögat vid dess tillblivad på 1700 talet blir mer uppenbara för varje årtionde och sekel vi passerar.

På samma sätt som Kapitalismen avskaffade slaveriet, för det inte var ekonomiskt försvarbart, opraktiskt och kostsamt så kommer Kapitalismen att avveckla sig själv och ersättas av något nytt och utvecklat system! Det kommer att ske under en serie reformer som kommer att ske omärkt och naturligt.

Vi kommer komma till en punkt när vi effektiv inte kan idka handel mellan länder, företag och folk genom kapitalism. Ju mer invecklad länder och företag blir med varandra ju sårbar blir dom för hastiga förändringar och konjunkturs nedgångar. Vi kommer komma till en punkt när vårt system inte tillåter dessa fluktuationer i ekonomin.

Vår jord är även en skör liten sak och tål inte överkonsumtion och resursslöseri. I framtiden kommer även en omställning vara nödvändigt för vår arts överlevnad.

Jag är fullständigt övertygad att vi kommer lösa alla miljöproblem vi kan se i nuläget. Men det kommer att ta tid och vara ofantligt dyrt.

Om inte något oväntat händer så är jag fullständigt övertygad om att alla jordens länder kommer att hämta sig ur U-land tillstånd och uppnå en levnadsstandar som kommer att likna den vi har i västvärlden nu för ögonblicket. Vi kommer att bli bättre på att förvalta resurser men det kommer endå inte räcka till och världens befolkningar kommer kräva en dräglig levnadsstandar.

För att möta detta ofantliga resurskrav (då det teoretiskt kräver ett antal planeter till likt jorden att uppnå detta) så kommer nog mänskligheten att behöva lämna denna jord för hitta ytterligare resurser. Vi kommer att hitta nya resurser i vårt närområde i solsystemet, vi kommer då att möta nya utmaningar i resursutvinnig och resurshanternig som framtidens ekonomier måste hantera. Vi kan inte i dagens ögon inte överblicka vilken ofantligt omsättning det kommer vara i kapital och det kommer krävas radikala beslut både i hur vi sköter våra affärer och vad vi anser som levnadstandar.

Det är någonstans i denna värld som ligger bortom vårt räckhåll, som sann kommunism kommer uppstå och vet du vad det är kapitalisterna som kommer att göra denna förändring tillsammans med en bred folkopinion för att det är det enda möjliga spåret.

Detta är en aspekt av många som kommer att bidra till radikal förändring för våra efterlevande

Detta tror jag kommer hända

Kul med en så fördjupande kommentar. Du har tänkt både längre och hårdare än jag på hur du vill / tror(?) en avlägsen framtid skulle se ut och framhäver den ekonomiska aspekten mycket hårdare.

Kortfattat, dels därför är det tidigt på morgonen och inte min mest kreativa stund på dagen, och dels därför att det inte känns schysst mot LD att använda detta forum att breda ut mina liberala värderingar (det kan jag använda min egen blogg till), så går min utopi i en mer eller mindre diametralt motsatt riktning.

Jag hoppas på en framtid där staten blir underordnad samhället. Där jämlikhet faktiskt faktiskt definieras i termer av att alla människor är lika mycket värda och tillåts vara olika, INTE i termer av att målet är att alla bör ha lika mycket makt och resurser (pengar) och att en statlig omfördelning av de samma är sättet visa medmänsklighet på. Medmänsklighet för mig är att se till alla människor har lika rättigheter och möjligheter samt friheten att göra det mesta av sin situation. Att alla skall ha rätt att leva, bo och verka var de vill. I min utopi är alla gränser helt öppna och samhället välkomnar och verkar för att ta hand om de som vill in, medan statens funktion är mer övergripande, och ansvarar för upprätthållande av ordning och lagar som bevarar medmänskliga rättigheter och tillhandahåller samhället de byggstenar det behöver för att fungera.

tack att du har skrivit om SD, är så trött på att alla är negativa mot dom! Man får rösta på vad man vill och ja rörstade på SD 🙂

Jag håller absolut inte med att alla skulle bli soffliggare i det kommunistiska samhället. Kolla bara på hur landet fungerar idag. Det finns sjukt många engagerade människor i olika föreningar som jobbar ideellt. Varför sliter de när de inte får betalt? Det jag menar är att pengar ska aldrig behöva vara drivkraften i det kommunistiska samhället, utan drivkraften kan vara att man tillsammans jobbar för en bra och fungerande samhälle. Om alla ägde ett sjukhus tillsammans, klart att man skulle göra väldigt mycket för att den ska vara bra, men däremot kan jag inte tänka mig att det behöver vara likadant om det är en aktieägare som sitter och äger sjukhuset och vars drivkraft är att göra vinst.

Fredrick: Jag är vänsterpartist och jag håller definitivt med dig. Men vi ser inte alls att alla är lika, vi ser att alla är jämlika, det är en stor skillnad. Det som vi faktiskt vill med våran politik det är ju just det som du säger, att alla ska få de verktygen för att kunna växa. Sann frihet kommer inte att uppstå om ens ekonomi kommer att påverka alla val man gör. Man ska vilja starta eget företag för att man har många idéer, inte för att man vill tjäna pengar om man egentligen drömmer om att bli något annat. Man vågar inte heller starta eget om risken är stor att man hamnar i helvetet ifall man misslyckas. Det vi vill är ju just att skapa den tryggheten så att folk verkligen vågar göra val som kommer från hjärtat. 🙂

"Allt sånt ligger i det förgångna och det är lätt för oss med historiens glasögon att peka finger på vad som är rätt och fel." Ändå så är SD nazistiskt bara för att dem har rötter i nynazismen? Dubbelmoral kanske?

det är en jävla skillnad på sånt som hände för 20, 30 år sen och sånt som hände förra året liksom. eller snarare förra veckan. SD's samröre med nazister är ju ett pågående problem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *