Kategorier
diskussion & debatt

Men nog om min åsikt kring Lily Allen, nu lyssnar vi istället

Vi vita har en tendens att vilja ta oss tolkningsföreträde för grupperna vi säger oss vilja försvara men att ta tolkningsföreträde innebär att man slutar lyssna. Vi är så ivriga att framföra vår antirasistiska ståndpunkt många gånger att vi tystar de vi egentligen borde lyssna på. Vi tar upp hela utrymmet. Och minst lika ofta […]

Vi vita har en tendens att vilja ta oss tolkningsföreträde för grupperna vi säger oss vilja försvara men att ta tolkningsföreträde innebär att man slutar lyssna. Vi är så ivriga att framföra vår antirasistiska ståndpunkt många gånger att vi tystar de vi egentligen borde lyssna på. Vi tar upp hela utrymmet. Och minst lika ofta ska vi berätta för omvärlden att sakfrågorna som egentligen inte drabbar oss minsann inte är så himla farliga eller kränkande.

Innan jag kom till twitter och innan jag började följa alla de brutala rasifierade kvinnorna (och en brutal man!) som numera fyller min feed så hade jag fan inte en clue. Eller jo det hade jag kanske, men analysen var låg och jag var mer fokuserad på kvinnosaksfrågor. Givetvis ur ett ganska vitt perspektiv för hey, jag är ju jävligt vit och då blir det svårt att se utanför sin privilegierade lilla låda. Jag säger inte att det är lätt nu, men genom sociala medier har jag fått tillgång till fler perspektiv. Rasism kan, precis som sexism och kvinnohat, ta sig olika uttryck och Lily Allens video är ett bra exempel på detta.

Men nog om min åsikt. Här följer några texter skrivna av ett gäng rasifierade personer istället:

Svenska:

Yasmin Husseins Ӏr det verkligen systerskap?

 ”Kinapuffens” ”free your mind

Amat Levins ”varför Lily Allen upprör för dummies

Engelska: 

Black in Asia’s ”Lily Allens racist new music video

Black girl dangerous’ ’’Its easy out there for a (white) bitch

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Men nog om min åsikt kring Lily Allen, nu lyssnar vi istället”

Hahaha, ja – som när jag hamnar i diskussioner om synen på asiatiska kvinnor. Nej – bara för att din kusin adopterat barn från Kina, så är du inte immun mot rasistiska fördomar mot asiater. Eller andra folkgrupper.

Här finns en bra diskussion om Pour it up: http://thehairpin.com/2013/10/rihanna-on-my-mind

Den är inte helt klockren, har exempelvis sett den kritiseras för hur de talar om Nicki Minaj, men den förklarar ganska bra hur Pour it up är awesome, typ Rihanna bjuder inte in the male gaze, det finns inte en enda man i videon, hon identifierar sig själv med dansarna etc. Det finns solidaritet, makt och agens i videon, bland annat.

Lång, men värd att läsa.

En rad olika saker, bl a hennes hudfärg men också det faktum att hon gör detta tillsammans med dansarna. Hon står själv vid stången, hon twerkar, dom är ett lag. Lily står längst fram med grupp rasifierade kvinnor bakom sig, slår på deras röv och använder sig av dom som objekt medan Rihanna använder sig av sig själv och hyllar kvinnorna som i sig konstnärliga subjekt. Sen har Rihanna även regisserat videon själv.

Att Allen sen hånar Rihannas video, uttryck, historia och referenser genom att med nått slags sarkastiskt avståndstagande till allt detta göra en egen video som ska vara feministisk i sammanhanget. Fattar INTE hur dom tänkte där.

Men vilka är du/ni än just vita kvinnor som ger sig tolkningsföreträde kring vad de inblandade ska känna. Ingen av de svarta i videon känner sig förfördelade utan de är bara föremål för en teori om maktförhållande. Som svart kan man inte vara rätt enligt er tes, för vart man än figurerar utgör man ett statement. Är de bortvalda är det pga rasism och är de för många likaså. Vore intressant hur många de borde ha varit för att ha varit politiskt korrekt.

Min vita låda? Ta istället och berätta hur situationen kunnat göra annorlunda om du vill vara konstruktiv. Det är en sak att förfära sig och en annan att se vad som nu gått fel i själva situationen. Hur skulle Lily gjort när dansarna anställdes?

All kärlek till dig, ett sånt här inlägg var precis vad som fattades när jag läste ditt förra inlägg igår.

Till MammaLola: Lily Allen kunde gärna fått ha hur många rasifierade kvinnor som helst i sin musikvideo. Problemet är hur de framställs i kontrast till henne själv.

Ja men sen när är det nytt att huvudkaraktären står ut i förhållande till bakgrundsdansarna? Att hon själv varken kan dansa eller anser sig bekväm med att visa sin kropp i bikini, varför är det något som hon ska skuldbeläggas för. Håller helt med om att textens budskap kunnat tydliggöras på ett annat sätt men LD är ju annars så inne på att enskilda kvinnor aldrig ska skuldbeläggas för sådant och då blir de här inläggen av henne motsägelsefulla i mina ögon.

Var det inte så att det borde dras ner på den interna kritiken inom feminismen nyligen? Går det inte att se budskapet i texten? Alla feminister för sin kamp och Lily gör det möjligen på en låg nivå men ska alla täcka in allt? Känner sig mörka förfördelade – låt de då föra den kampen och vara talespersoner för den. För mig blir det helt att motverka sitt syfte att säga att väst ska räkna med mörkas underlägsenhet – som att här kommer vi vita pålästa och ska tala om för dem att jomen du är diskriminerad för din hudfärg – även i situationer som denna när de som faktiskt är berörda inte säger sig uppleva det hela på det sättet. De har antagligen känt att de gått på audition och sökt jobb under samma förutsättningar som alla andra. Låt dem som ÄR i den situationen få avgöra om de känner sig utsatta för rasism eller ej och lägg inte det på dem för att det passar in i en allmän global struktur.

Jag kritiserar inte Lilys sätt att göra feminism på. Jag kritiserar hennes sätt att producera rasism samt objektifiera woc’s på. Och det gör jag bland annat genom att LYFTA den gruppen. Prova att läsa länkarna jag länkat till. Inte en endaste skriven av en vit kvinna.

Resonerar du lika om sexism?

Har sett de länkarna men nu syftar jag till de mörka kvinnor som var med i videon. DE har inte uppfattat någon rasism och det är väl ände DE som ska få ha första tjing på huruvida det är synd om dem eller inte? Jag anser att det är lika förminskande av er att då tydliggöra deras hudfärg som ni anser att det INTE är av Lily. Hur ska hudfärg någonsin kunna sluta vara ett statement för någon när man påtalar det för någon som inte ens uppfattar det som ett problem?

Angående sexism så är inte det en ideologi och går inte att jämföra rakt av därav. Du kan inte tvinga på någon tillhörighet i en ideologi, men sexistiska agerande kan vem som helst göra utan att det rakt av gör personen till en tex. kvinnoförnedrare.

det här handlar inte om kvinnorna i videon. Det handlar om rasism och reproducerandet av rasistiska strukturer. Att de inte känner sig utsatta för orätt förminskar inte det vi pratar om här.

Jo om man använder dem som exempel skulle det mycket väl kunna göra det. Jag är väl medveten om problemet globalt sett. Men tycker inte Lilys video är rätt föremål att dissekera eftersom det inte framkommer någon särbehandling vid rekryteringen. Att dessutom tvinga på Lily rasiststämpel pågrund av att hon inte betänkt alla aspekter av hur något kan mottas är verklightsfrånvänt. En ideologi som går ut på att bekänna sig till att man anser svarta vara mindre värda än vita är inget man kan lägga på någon på grund av så lösa grunder. Då urvattnar man vad rasism är.

Går man ut som feminist och hävdar att det man gör är feministiskt fast det inte är det så reagerar iallafall jag. Min feminism utesluter inte en hel grupp av kvinnor men tyvärr är det så att många WoC inte vill kalla sig feminister pga exkludering och sånt här skit som Allen just framfört.

Rasism reproduceras genom vårt handlande. Att förminska det till enbart en åsikt förminskar dess betydelse. DET urvattnar.

Men du anser att Lilys video är ett perfekt exempel på den här strukturen? Undrar fortfarande hur du menar att hon annars skulle gjort? Att det är rasistiskt att som vit ha en framträdande roll framför svarta är din tolkning, det betyder inte att det ÄR så. Situationen kanske passar in i strukturen när man tittar ytligt på den men finns det andra förklaringar till varför just dessa tjejer valts så varför sätta sig till doms över det?

För vill man vrida och vända på det så blir det fel hur en svarthyad än gör. Hade Lily haft endast en eller två mörka bakgrundsdansare hade det kunnat ses som att de var ditvalda för att representera just svarta och som ett försök att vara mer pk än vad man är. Är de nu i majoritet blir det också fel. Hur många och vad är då lagom? När slutar svarta att representera svarta och när blir de sedda som enbart dansare och arbetstagande?

Jag kan absolut förstå varför folk tycker att Lily Allens video är rasistisk.
Men efter att ha lyssnat på låten och även kollat upp texten så måste jag säga att själva låten innehåller ett bra budskap. Separerar man låten från videon så är den inte illa. Det är i kombination med videon som låtens budskap går tyvärr förlorat i det visuella.
Som jag förstått det så var hennes syfte att göra en satir, men som nu inte direkt mottagits som detta. Jag kan tycka att med kombination med en annan video så hade låtens budskap faktiskt kommit hela vägen fram. En låt med bra text, men den når inte hela vägen fram pga. ett dåligt val av visuellt material. Synd.

”Hard Out Here”

I suppose I should tell you what this bitch is thinking
You’ll find me in the studio and not in the kitchen
I won’t be bragging ’bout my cars or talking ’bout my chains

DENNA MENING FÅR DOCK OTROLIGT DÅLIGT BUDSKAP I KOMBINATION MED VIDEON (så som många redan har sagt)->Don’t need to shake my ass for you ’cause I’ve got a brain

If I told you ’bout my sex life, you’d call me a slut
When boys be talking about their bitches, no one’s making a fuss
There’s a glass ceiling to break, uh-huh, there’s money to make
And now it’s time to speed it up ’cause I can’t move at this pace

Sometimes it’s hard to find the words to say
I’ll go ahead and say them anyway
Forget your balls and grow a pair of tits

It’s hard, it’s hard, it’s hard out here for a bitch

You’re not a size six, and you’re not good looking
Well, you better be rich, or be real good at cooking
You should probably lose some weight
’Cause we can’t see your bones
You should probably fix your face or you’ll end up on your own

Don’t you want to have somebody who objectifies you?

EN KÄNGA TILL ROBIN THICKE-> Have you thought about your butt? Who’s gonna tear it in two?

We’ve never had it so good, uh-huh, we’re out of the woods
And if you can’t detect the sarcasm, you’ve misunderstood

Inequality promises that it’s here to stay
Always trust the injustice ’cause it’s not going away
Inequality promises that it’s here to stay
Always trust the injustice ’cause it’s not going away

Jag håller med. Texten är sjukt bra egentligen. Och ”Don’t need to shake my ass for you ’cause I’ve got a brain” är ganska olycklig i samband med videon. Jag gillar strofen utan videon. Åh, vad jag önskar att det varit en bättre video för då hade vi pratat mer om hur bra texten är!

Upptäckte precis att din Twitter är skyddad. Twittra du inte för allmänheten längre? Jag har inte själv Twitter så vet inte om det kräver att jag följer dig först eller nått (vilket jag uppenbarligen inte kan göra som icke medlem).

Det roliga (och ironiska) med er feminister är att det är ni som bryr er mest av alla om vad samhället, män och andra människor tycker!

”Men don’t get to decide what is misogynistic
Straight people don’t get to decide what is homophobic
Cis people don’t get to decide what is transphobic
White people don’t get to decide what is racist
People in positions of power don’t get to decide what is considered oppression

That’s how we move backwards, not forwards.”

Vet inte om du är intresserad men det skulle vara intressant om du skulle göra ett inlägg om Paow. hon är så himla kvinnofientlig, skuldbelägger tjocka, mulliga och kurviga tjejer bara för att de inte är smala och kränker t.om. och inte nog med det så ska hon bara sprida massa sexhets och nakenhets och det är väl inget fel med det ioförsig men hon ska alltid trycka ned tjejer som inte lever upp till dessa ideal. Och sist men inte minst så ska hon också alltid hylla SD.

http://www.biomedcentral.com/1471-2458/12/945

Kommentarer på detta? En man påstår att män utsätts för mer våld än kvinnor. Jag försökte upprepande ggr förklara skillnaden på mäns våld och kvinnors våld utan framgång. Inte hunnit gå igenom studien själv och har tyvärr lite tillit till studier som inbiten LCHFare men hade ändå velat höra din åsikt.

MammaLola, det handlar inte om antal eller att Allen har en framträdande roll. Det handlar om hur de svarta kvinnorna framställs i kontrast mot Allen och de andra två dansarna med ljus hy – EXTREMT sexualiserade.

Jag är inte vit och jag tar väldigt illa upp av videon. Försök att se videon från vårat perspektiv och kanske, kanske då själv se problemet och hur det hade kunnat lösas.

Ja nu var det ju tänkt att vara en satir på hur kvinnor brukar framträda i de flesta musikvideor, satir i den bemärkelsen att allt dragits till sin spets. I många av dessa videor är det just svarta som skakar rumpa på ett sådant twerkande sätt eller vad stilen nu kallas och jag ser relationen till den biten – svarta kvinnor visar hur andra svarta kvinnor brukar göra helt enkelt.

Sedan kan man, och det gör jag även, tycka att satiren framkommer dåligt och jag hade personligen tyckt att budskapet kommit fram bättre om det varit män som fått stå lättklädda och gnida sig mot en bil till exempel. Men sedan har jag uppfattningen att England inte är lika långt i sin feministiska diskussion och att det är lätt för oss att säga hur de ska framställa budskapet. Det vi tycker är ytligt och onyanserat kanske inte ses på samma sätt av dem.

Mammalola: men om man tänker som du att kvinnorna i videon inte uppfattade det som rasistiskt och att det därför inte kan vara rasistiskt så kan ju tex sexistisk reklam aldrig vara sexistisk för modellerna VAR JU MED PÅ DET!!!!! eller vad menar du?? Helt orimligt att resonera så, man måste ju förstå att det ligger en struktur bakom. Precis som att vi lever med en mansnorm så lever vi med en vithetsnorm vilket automatiskt går ut över personer som inte passar in i den normen. Och då kan ju inte vi vita sitta och gapa att ”öhhh kan du inte ta ett skämt eller” som om vi vore en gubbe som nyss dragit ett sexistiskt skämt.

Nej det ligger inte ALLTID en struktur bakom. Det ordnas en audition och det framkommer att de flesta dansarna som gjort bäst ifrån sig är mörkhyade. Man måste kunna titta på enskilda situationer utan att sortera in dem i fack för att dess yttre omständigheter passar in i en strukturmall.

Det är heller ingen mening att bli jätteförfärad över att videon är sexistisk eftersom det är MENINGEN att den ska vara just det. Dansarna gick föga troligt på audition utan vetskapen om detta. De är inga offer, nej.

Och vad är det för norm som går ut över alla andra menar du? Identifierar sig mörka med alla andra mörka i alla situationer de figurerar i menar du?

fast man måste sätta det i sitt sammanhang. Även om auditionen gick schysst till så produceras videon inte i ett vacuum. Man kan inte titta på enskilda situationer utan att ta in hela kontexten.

Svara

Fast det finns ju MÅNGA olika sammanhang. Det finns sammanhanget producerandet av video, sammanhanget audition, sammanhanget och kontexten Lily och låtskaparna befann sig i när de spånade idéer till utformandet av videon. Att beakta en global struktur och sammanhang kan man göra när man först har titta på förutsättningarna som fanns för individerna, inte som första utgångsläge.

Thicke har en helt annan agenda. Han har ingen uppsåt att berätta något uppseendeväckande med sin text, ingen önskan om att göra satir, det är så att säga en annan kontext.

Tanken som räknas? Jo till viss del. För det är lite tomt luftskott att bli upprörd över att en video är sexistisk när den gör parodi på andra sexistiska videor. Rikta energin till de som agerar på ren vana och sjunger nedvärderande om kvinnor samtidigt som de omger sig med halvklädda kvinnor och där det är en oreflekterad kultur, inte den videon som gör satir av den kulturen. Ska du prata om kontexter så får du ju titta på vad upphovsmakaren har för syfte. Ska du dessutom prata om att det är handlingar som reproducerar diskriminering måste du FORTFARANDE titta på AVSIKTEN bakom handlingarna. Alltså: Lily och Thicke har två olika AVSIKTER och således, JA tanken räknas ja.

Jag kan rikta kritik åt båda hållen.

Och nej, jag håller inte med om att avsikten är viktig. Isåfall är det ju helt i sin ordning att mina vänner i hälsingland använder n-ordet. De menar ju inget illa alls.

Givetvis är det inte så att man kan vara så onyanserad att man anser att goda avsikter friar alla dumheter. Det jag menar är att avsikten är en aspekt som ger situationen den riktning den tar, att den ska vägas in.

Det är sällan så enkelt som att något som är fel i en situation alltid är fel i andra. Det finns grupper där mörkhyade internt kallar varandra neger men reagerar starkt på när en utomstående gör det.

Det är också därför många rättsfall är oerhört komplexa att döma i. Ibland kan uppsåt och avsikt helt avgöra situationen ibland kan det viftas bort som obetydligt och det är inte för att man inte är överens om att något är fel utanför att saker och ting blir olika fel i förhållande till alla andra aspekter som gör målet unikt.

Håller med MammaLola i stort.
Det är inte ofta jag tycker att feminister ska spänna av, men detta är ett sånt tillfälle.
Hur mycket nyanserad samhällskritik/sarkasm kan Lily få in i några få minuters låt liksom? Det är inte som att skriva en avhandling där man kan väga olika aspekter mot varandra sida upp och sida ner. Det är kort, det ska vara catchy och hon lyckas ändå förmedla ett budskap (till de som är beredda att lyssna).

Vad gäller objektifiering av kvinnokroppen och feminism så ser jag det som att man kan ta tillbaka det och göra något starkt och bra med det. Många kvinnor laborerar med sina kroppsuttryck, sin sexualitet och till och med sexuellt våld och lyckas ändå vara starka feminister. Lite som när bögarna tog tillbaka och gjorde något bra av begreppet bög.

Och fortfarande då: HUR skulle hon ha agerat vid anställningen av dansarna? Hur många mörkhyade är okej utan att de represterar en stereotyp – Särskilt när det är MENINGEN att låten ska visa upp stereotyper.

Som jag redan skrivit i inlägget så kunde hon ha låtit bli att framställa de svarta i kontrast till sitt eget vita jag och de andra ljusa dansarna. Eller så kunde hon ha gjort en helt annan video. Varför är det viktigt att ”kritisera” den svarta stereotypen?

Jag ser kontrasten mellan henne och dansarna. Den är den vanliga mellan artisen och dansare.
Jag ser inte kontrasten mellan dansarna, baserat på hudfärg. Jag kan inte ens se att de svarta har mer utmanande klädsel. Det är ok, vi ser olika saker.

Du ser inte att de ljusa dansarna har shorts och jacka på sig, medan de mörka dansarna har trosor och bh? Eller att de svarta dansarna smiskar sig på fittan, twerkar och gör andra mer sexuella poser samt sexualiseras mer? Då är du synskadad.

Ja alla sorters stereotyper mår bra av att granskas under lupp ibland. Nu var det ju själva dansen som var det stereotypa som utgjorde grunden för parodin och satiren, och också de kriterier som lett till att det blev de tjejer de blev.

Att påstå att jag är synskadad för att jag har andra definitioner av vad som är lättklätt och objektifierande än du är dagisnivå på debatten LD. Jag trodde du var smartare/bättre mediatränad än så.

Vad jag kan se har den ena svarta dansaren en slags läderbody på sig, och har således mest täckt hud av alla.
Men jag vägrar tycka att kvinnokamp förs bäst med täckt hud, hela diskussionen känns djävligt bakåtsträvande och navelskådande.

Jag håller med om att hon reproducerar stereotyper i den bemärkelsen att hon visar upp en bild av hur kvinnor brukar agera i hiphop/rnb videor genom att bara dra det till en extrem. Budskapet hade blivit mer revolutionerande om män fått skaka rumpa istället. Men att hon genom sin egen hudfärg i kontrast till mörka bakdansare ska anklagas för rasism är enligt mig en grav övertolkning av situationen och det står jag fast vid. Problemet finns men det betyder inte att det är tillämpbart i varje situation där människor av olika hudfärg agerar tillsammans.

Detta snack om att det var en audition och de som dansade bäst fick jobbet känns bara så naivt. I den mångmiljonindustrin med en storsäljande artist lämnas knappast något åt slumpen, ba oj! det bidde visst nåra WoC som ska dansa i musikvideon som ska handla om hur WoC framställs i musikvideos, tänk va?! Jag tror inte det gick till riktigt som när man söker bakgrundsdansare till nån show på Hamburger Börs eller nåt. Snarare total typecasting enbart för att passa syftet med videon.

Lilys syfte är inte att framställa WoC, utan KVINNORS situation i musikbranchen. Som sagt, det är bra om man känner till hennes agenda och vad hon själv säger om rekryteringen.

Någonting jag minns när jag växte upp var att det sällan var någon som såg ut som jag på TV, i tidningar och i filmer. De få gånger jag såg någon som såg ut som att komma från samma världsdel som jag, skedde någon form av identifiering och det är det som är problemet. De få jag såg var schabloner, sällan nyanserade karaktärer och jag vore synd att påstå att detta förändrats speciellt mycket. Senast förra veckan pratade mina elever (jobbar med år 6-9) om det faktum att i filmer är asiater och araber oftast bad guys; väldigt sällan karaktärer med djup.

Minns när det var auditions till Ronja Rövardotter och alla gånger som det var uttagningar till skolpjäser och liknande. Då kände jag ofta att det inte var för mig – jag såg ju inte rätt ut. Julia, Fröken Julie, Madicken, Pippi – jag skulle inte kunna spela någon av dem. Första gången jag minns särskilt några asiater på TV var i Shogun och videon till David Bowies China Girl…

Jag tror att det är viktigt att alla barn växer upp i en omgivning där de kan se folk som de kan identifiera sig med porträtterade på nyanserade sätt.

Jag gillar Lily Allen. Alltid gjort. Hennes texter har ofta en bra poäng, liksom just den här låten har. Jag kan förstå att där står hon den vita kvinnan i mitten distanserad från dansarna. Och att den är stereotyp, även fast det är en vit och en asiatisk kvinna med av totalt 6 dansare. Det känns mest som att man kan inte göra rätt.. Miley Cyrus fick både en känga och två för att hon inte har någon mörk dansare när det dansas ”otypisk vit dans”, som twerkande kanske anses vara. Medan Lily Allen får en känga för att hon har 4 dansare som är woc och twerkar. Hade videon inte fått någon kritik om det bara varit vita dansare?

Mammalola: du säger att man inte kan jämföra rasism med sexism eftersom sexism inte är en ideologi utan något man kan göra utan att vara ”kvinnoförnedrare”. Menar du då att det bara är uttalade rasister som bekänner sig till rasistiska och nazistiska ideologier som kan utöva rasism? Typ SD:are och nynazister? Rasism genomsyrar vårt samhälle och utövas av många, många människor som aldrig skulle bekänna sig till en racistisk ideologi. Om det bara var uttalade rasister som utövade rasism så skulle vi väl knappast ha den diskrimering som sker varje dag, även i Sverige. Jag vet inte om du är svart eller vit, men som svart så kan jag berätta att jag möter rasism hela tiden, av människor som aldrig skulle kalla sig rasister. Jag möter rasism av människor som inte ens vet att de utövar rasism, när de väljer att anställa någon som har samma hudfärg som de själva, istället för en mig. Etc etc etc. Hoppas att du bara inte är så insatt i ämnet, isåfall kanske du kan läsa på och lära dig mer om rasismen som genomsyrar samhället och hur den påverkar oss som inte är vita. Om det är så att du är feminist så bryr du dig ju om ett jämställt samhälle och ser att kvinnor utsätts för diskriminering. Steget kan väl inte vara så långt att försöka se hur svarta upplever ständig rasism och diskriminering. Och kan du inte se det så kan du anse dig väldigt privilegierad. Jag har själv inte haft turen att slippa se rasismen då jag själv utsätts för den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *