Kategorier
diskussion & debatt

Morfar blev sjuk så vi tog han till doktorn och avlivade honom

Ny tråd på FL. ”Varför avlivar vi våra djur men inte våra barn och anhöriga?” Trådstrartaren är arg och irriterad på töcken såna däna djurrättsaktivister som jämför djur och människor. Ska bli intressant att de hur den utvecklar sig. Min personliga tanke är från ett annat perspektiv dock och något jag faktiskt också tänkt på […]

Ny tråd på FL. ”Varför avlivar vi våra djur men inte våra barn och anhöriga?” Trådstrartaren är arg och irriterad på töcken såna däna djurrättsaktivister som jämför djur och människor. Ska bli intressant att de hur den utvecklar sig.

Min personliga tanke är från ett annat perspektiv dock och något jag faktiskt också tänkt på en hel del; Varför envisas vi med att avliva djur som är sjuka eller skadade, när vi aldrig skulle få för oss att göra detsamma med människor?

Människor ger vi vård. Vi ger dem smärtstillande. Vi låter dem dö naturligt, somna in tillsammans med familjen vid sin sida. Skulle jag göra detsamma för min katt så skulle jag konstigt nog kallas för djurplågare. Varför är döden alltid att föredra? Varför är alltid döden det mest ”humana”? Och om det är det, varför är dödshjälp isåfall olagligt? Är det bara jag som ser dubbelmoralen?

Personligen så tycker jag att döden kan vara vacker och trygg även om den sker under naturliga former (eller helst på så sätt! Jag är inte så mycket för att lägga mig i vem som ska dö och inte). Jag tycker inte att avlivning alltid ska vara det enda alternativet.

Som sagt .. intressant frågeställning

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Morfar blev sjuk så vi tog han till doktorn och avlivade honom”

Fast många gamla skulle nog hellre dö av en avlivningsspruta än på det naturliga sättet. När man ligger på hem och måste ha hjälp med allt, dusch, mat, toalettbesök. När man tvingas lägga sig kl 17-18 varje kväll fast man hellre vill sitta uppe till 21, bara för att nattskiftet inte har det ansvarsområdet. När man bara får umgås med andra gamla och sjuka människor som kanske dessutom förlorat en del av sitt forna förstånd.

Personligen avundas jag djuren lite, att få lämna jordelivet när man ändå mår så dåligt att det inte finns någon bättring och man ändå inte får ut något positivt av livet mer.

Fast jag har aldrig avlivat ett djur för att det varit enklare att avliva än behandla. Mina råttor kunde ha tumörer stora som apelsiner, men så länge "gnistan" fanns i ögonen och de verkade njuta av livet var det inte tal om avlivning. Det var först när de började få ont, när man kunde se att de hade gett upp som kloroformen åkte fram.

Jag håller med dig och har ofta tänkt detsamma. Tyvärr är det nog också ofta en kostnadsfråga när det gäller husdjur; det kostar skitmycket att operera & rehabilitera. Men att det ses som "inhumant" att hålla ett sjukt djur vid liv kan nog också grundas i att ett djur inte kan förmedla sig och berätta om och var det gör ont.

Ja, & så värderar vi ju människoliv högre.

Nej, vi låter inte dem dö naturligt. Inte alltid. Människan får dödshjälp. Jag vet det. Jag har sett det. Min pappa avled 1 mars och jag vet att den muskelavslappnande dos han fick var en form av aktiv dödshjälp. Jag vet det. Och jag är lugn i vetskapen.

Började skriva en kommentar, men skit vad långt det blev.

Skriver ett eget inlägg på min blogg istället och så länkar jag till ditt inlägg också. =)

Ha en fortsatt trevlig dag i skitvädret!

Jag kan inte förstå det här att man till varje pris ska hålla liv i en gammal människa som bara en väg ska vandra. Har under mina 15år som uska i äldrevården fasats över både det ena o det andra. Där man i åratal förlängt livet på någon som man istället skulle låtit somna in. I mina ögon hade det varit mer humant o framför allt värdigt att tillåta aktiv dödshjälp i de flesta fall. Det enda man gör idag är att ge ett muskelavslappnande morfinpreparat men det är inte alltid att den dos man ger tar bort smärta eller ångest.

Har sett många fall där den äldre o sjuke klart och tydligt under friska år sagt ifrån om att när tiden är inne ska man låta den ha sin gång. Man vill inte ha varesig dropp eller tex sondmat (den dag man inte kan äta/dricka själv) men där anhöriga gått in och sett till så man fått allt detta och sen har man förlängt livet(?) på mamman/pappan i ytterligare något/några år.

Jag är ju för dödshjälp så jag håller med om att det är märkligt att det skall gälla i ena stunden men inte i nästa… Tyvärr tror jag också att folk avlivar djur i onödan. För att "ingen vill ha en tre år gammal hund" liksom.

Jag är för dödshjälp, min mormor fick bröstcancer som spred sig till skelettet & skelettcancer är typ 0% chans att överleva, hon sa många gånger att hon önskade att hon kunde få somna in nu, att hon inte orkade mer & det fanns då stunder som jag hade viljat hjälpa henne med det…

Håller verkligen med dig om det du skriver i inlägget, många skaffar djur men ledsnar sedan helt plötsligt och då tycker dem att det bara är att ta dem till veterinären och avliva dem – fullt friska djur som kan leva i flera år till.

En människa som är mycket sjuk och har väldigt ont måste hållas vid liv och proppas dagligen med smärtstillande osv.

Har även jobbat inom vården där jag ofta fick sitta på dödsvak, dessutom hur man från gång till gång kunde se hur vårdtagarna insjuknat mer och mer och hade ont (var springvikare). I början hade jag mycket svårt för det eftersom jag själv fick sådan ångest över att åldras men det blev bättre med tiden.

Jag älskar djur, och jag vet att många säger att ett djur är ett djur men jag ser det inte så. För jag kan inte se mig själv som något större eller smartare än ett djur för vem är det egentligen som förstör jorden ? Jo vi människor.

Jag har skaffat två katter och dem behandlar jag nog ganska fjantigt, kallar dem för mina bebisar. Dock tyr dom sig så mycket till mig och vill alltid vara med, följer med i bilen, går ut i koppel med mig, pluggar jag är dom där och går jag på toa ska dom dit också. Jag vill få ge dom den uppmärksamheten dom söker och förtjänar.

Har läst din blogg ett tag nu och jag har verkligen fastnat för den, tycker du tar upp bra diskussioner och att du verkar vara en intressant person. Keep up the good work!

Det är ju stor skillnad i vårdpris också. En natt på djursjukhus går på 4 papp. En natt på sjukhus för människor, går på 250:-. Så det är delvis ekonomisk bit förmodligen, när det gäller sjukdomar. Men att avliva istället för omplacera är ju enbart sjukt, det är aldrig djurens fel att de hamnat i det första hemmet…

Usch ja, jag blir seriöst galen på människor som (fastän dom har råd) hellre låter sitt djur avlivas än låter det opereras/vadsomnubehövs. Bara för att det är "dyrt". (Vad är ett liv värt?)

Skrivit lite om det här:

http://brunettsandy.blogg.se/2009/may/utkast-3s-support.html#comment

Hatar tvprogram som "hitta hem" och liknande, då någon (enligt mig) elak veterinär tar (återigen enligt mig) hjärtlösa beslut i för många avsnitt.

Håller på att arbeta mig igenom alla inlägg i din blogg, och har kommit en bit påväg! Tycker att du har många fascinerande och intressanta åsikter, vissa som jag håller med om och andra som jag inte håller med om för fem öre – precis som det ska vara alltså. För ca 4 månader sen fick jag avliva en av mina kaniner då han hade fått stora tumörer i magen och inte åt – och äter inte kaniner sväller magsäcken upp pga bakterier. Dessa tumörer växer väldigt fort och det finns ingenting att göra när de väl är där. Hans tumörer hade inte börjat trycka på organen än, men om jag hade tagit hem honom levande den där gången, så hade magsäcken fortsatt förstoras och tumörerna hade vuxit – och på så sätt hade det blivit väldigt smärtsamt för honom. Därför valde jag att ta bort honom. Hur skulle du gjort? Anse du att jag gjorde fel? Vore jättekul med ett svar, få veta hur du skulle se på saken!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *